Jump to content



Παγώνει το pc


god

Recommended Posts

Καλησπέρα. Εκανα αναβαθμιση και πηρα ενα 13600k, asus z690 και ερχονται και καποιες ραμ. Το pc το τεσταρα αρχικα αρκετα εκτος κουτιου με windows και μετα παλι με windows μεσα στο κουτι οταν σκαλιζα το undervolt. Με -100mv φαινοταν σταθεροτατος. Τον αφησα αρκετα με -100mv, ετρεξα τεστ κτλ, και μετα μπηκα στο κυριο λειτουργικο.

 

Debian bookworm με kernel 6.1, και εκανα passthrough την καρτα γραφικων σε vm. Το προβλημα ειναι οτι τελικα δεν ηταν σταθερο. Μειωσα το uv και νομιζα οτι ειναι κομπλε, αλλα τελικα ειτε με -100mv, ειτε με -50mv, ειτε ολα στοκ, μια φορα την μερα περιπου θα κολλησει. Τα logs δεν κρατανε τπτ. Δεν καταλαβαινω πως γινεται αυτο. Δεν χανει κατευθειαν το ρευμα. Επειδη την εχω πατησει και με displayport που εδινε ρευμα πισω στη μητρικη, το κοιταξα και αυτο.

 

Εκτος κουτιου με windows, δεν ειχε κανενα προβλημα. Τα εβγαλα παλι ολα απο το κουτι, εβγαλα την καρτα γραφικων τελειως και μπηκα για 2 μερες με windows(το αφησα και τα βραδια ανοιχτο) και φαινεται να ειναι σταθεροτατο. Τωρα μπηκα με linux χωρις την καρτα γραφικων, παλι ολα εξω απο το κουτι και περιμενω...

 

Θα προχωρησω ενα ενα τα βηματα να δω τι γινεται, αλλα επειδη θελει πολλες μερες η διαδικασια, ειπα να ρωτησω μηπως εχει κανεις καμια ιδεα.

Το λινουξ ειναι; Ο κερνελ δεν ειναι παλιος, εβαλα και πιο καινουριο αλλα τα ιδια.

 Η καρτα γραφικων, με το passthrough και τον vfio driver; Δεν θα φαινοταν κατι στα logs;

βραχυκυκλωνει κατι στο κουτι; Εχει και ηλιθιο io shield 20ετιας.

Έγινε επεξεργασία από god
Link to comment
Share on other sites

Παγωνει και μετα απο λιγο ψοφαει. Δεν το εθεσα σωστα λεγοντας οτι δεν χανει κατευθειαν ρευμα.

 

Το κουτι ειναι το coolermaster silencio 650(με 5 arctic ανεμιστηρες). Με βιδωτους αποστατες ειναι. corsair 850rmx. 4nvme(ενας σε pcie), 1 gpu , 2 sata ssd. και 2-3usb περα απο το ποντικι και το πληκτρολογιο, αλλα αυτα τα ειχα και πιο πριν.

 

Απο χτες το πρωι το εχω και με λινουξ εξω απο το κουτι και δεν εχει κανενα προβλημα. Τωρα εχω μονο πληκτρολογιο-ποντικι πανω και τους 4 nvme

 

Το μυαλο μου παει ειτε σε θεμα software με την καρτα γραφικων(αλλα εκει θα επρεπε κατι να βλεπω στα logs), ειτε σε καμια usb. Ειναι και παλιου τυπου το io shield και δεν ξερω μηπως τα σιδερακια που ακουμπανε στην ακρη των θυρων κανουν καμια ζημια, αν και δεν φαινετια να ακουμπανε μεσα. Δεν εχουν και την καλυτερη ακριβεια τα κοψιματα.

Έγινε επεξεργασία από god
Link to comment
Share on other sites

μηπως χρησιμοποιεις κανενα φροντ πανελ του κουτιου που εχει USBs? 

μου εχει τυχει σε παλαιοτερο κουτι να μου δημιουργει προβλημα το φροντ πανελ του κουτιου, το κλασικο που σου δεινει καποιες θυρες usb + θυρες ηχου 

Link to comment
Share on other sites

Εχουν χαλασει εδω και χρονια και δεν τις χρησιμοποιω. Ειχα συνδεσει την SD και τον ηχο του κουτιου, που λειτουργουσαν, αλλα θα το κοιταξω και αυτο τωρα που το λες, οταν τα βαλω μεσα.

Έγινε επεξεργασία από god
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

απλα γενικα προσπαθησε καθε φορα να κανεις μονο μια αλλαγη για να μπορεσεις να καταλαβεις τι ακριβως φταιει. σιγουρα ειναι πιο χρονοβορο αλλα μονο ετσι θα βγαλεις ακρη. 

πχ τωρα που τον εχεις χυμα εκτος κουτιου και δουλευει κομπλε, ξεκινα να του προσθετεις/συνδεεις πραγματα/συσκευες. μολις παρουσιασει το παγωμα παλι θα ξερεις οτι φταιει η τελευταια αλλαγη/συσκευη που του προσθεσες

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτο με βλεπω να κανω. 2 μερες το αφησα με windows απ' εξω. Λογικα αλλο τοσο θα το αφησω με linux, μετα μαλλον θα βαλω usb κτλ, μετα μεσα στο κουτι και μετα με την καρτα γραφικων. Ειναι λιγο ταλαιπωρια, αλλα δεν βλεπω και γω αλλη λυση. Κολλαει συνηθως στις 4-8ωρες, οποτε πρεπει να το αφηνω αρκετα σε καθε βημα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τον μεγαλύτερο ύποπτο σε αυτές τις περιπτώσεις (δεν σημαίνει βέβαια ότι αυτό φταίει στην περίπτωσή σου), τις μνήμες, τις έχεις τσεκάρει εξονυχιστικά?

 

Μια που ήδη έχεις linux, προτείνω stressapptest.

 

 

Έγινε επεξεργασία από gdp77
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τις τεσταρα τις προαλλες για κανα 2ωρο. Δεν θυμομουν και το προγραμμα και εψαξα το θεμα σου να το βρω..

 

Εχω βαλει ολα τα καλωδια τωρα και ειναι κομπλε. Δυστυχως αρχιζω και φοβαμαι, οτι κατι θα γινεται με το passthrough και τετοια προβληματα δυσκολο να τα λυσεις. Και την θελω την καρτα σε vm, γιατι δεν μ αρεσει να κανω ανω κατω το κυριως λειτουργικο:(

Link to comment
Share on other sites

Εβαλα το τελευταιο λιγο αφοτου το εστησα.

 

Ασχετο λιγο, αλλα για να το βλεπουν και αλλοι ή και να με διορθωσει καποιος αν λεω κατι λαθος.

Πριν το bios update σου προτεινει η asus να κανεις update το ME firmware με το ME update tool. Ε το ME update tool ειναι μονο για windows. Εχω και windows και το εκανα χωρις προβλημα, αλλα δεν μου καθετε καλα, οτι δεν θα μπορουσα να κανω σωστα το update αλλιως.

Link to comment
Share on other sites

Το πιο πιθανο ειναι να φταιει ο χαλασμενος controller του κουτιου. Ας δουλευουν καποια και αλλα οχι ο controller σου την κανει την δουλεια κατα πασα πιθανοτητα. Εχουμε παθει το ιδιο με παλιο cd player. Βαλτα μεσα στο κουτι και μην συνδεσεις τιποτα. Βασικα ποτε μην συνδεεις τιποτα πανω στο πανελ. Ολα κατευθιαν στην μητρικη και αν θες παρε ενα hub.

Link to comment
Share on other sites

lol, τωρα ειδα τι ειχα γραψει. Δεν θα τον συνδεσω τον card reader ηθελα να πω.

Απο χτες το βραδυ ειναι εκτος μονο η καρτα και ο card reader και τα εχω βαλει στο κουτι. Βαζω τωρα την καρτα και ειμαι σχεδον σιγουρος οτι αυτη θα φταιει..

Link to comment
Share on other sites

Να κανω και μια ενημερωση. Κατα 99% ηταν το passthrough της καρτας. Εβαλα την καρτα και μεσα στη μερα κολλησε. Σταματησα το passthrough και την εδωσα στο κυριως λειτουργικο και δεν φαινεται να υπαρχει προβλημα, αν και θα περιμενω ακομα για να το πω με σιγουρια.

 

Μεχρι να κολλησει λειτουργει τελεια. Μπορεις να ανοιγοκλεισεις το VM 100 φορες, να την εχεις να τρεχει στο 100% για ωρες και ολα λειτουργουν σωστα. Και να μην την δωσω στο VM, απλα να εχει φορτωσει ο vfio driver(ετσι νομιζω τον λενε..) αντι για τον nvidia παλι σε καποια φαση θα κολλησει.

Link to comment
Share on other sites

Αντε παλι να ξαναγραψω. Εγραψα πολυ νωρις χτες. Λιγο μετα απο το ποστ το χτεσινο. Κολλησε και χωρις passthrough. Σκαλωσα δεν ηξερα τι γινεται. Με windows φαινεται να λειτουργει σωστα, ακομα πιστευω οτι κατι με software ειναι. Μπηκα με arch που εχω σε ενα χαζοδισκο και ηταν ενταξει για 25ωρες. Μου ρθε λιγο καθυστερημενα η εμπνευση.

 

Οταν πρωτο εβαλα το καινουριο hardware, με την intel igpu, βρηκα ευκαιρια και εβαλα wayland(που δεν παιζει σε nvidia). Και τωρα εχω αρχισει να εχω αμφιβολιες για το τι κολλημα ειναι. Ειχα συνεχεια στο μυαλο μου, οτι κολλαει και κανει restart. Εκτος απο την πρωτη φορα με το που κολλαει το κλεινω εγω. Και αρχισα να σκεφτομαι μηπως το πρωτο κολλημα ηταν οταν εκανα πολυ undervolt η κατι τετοιο και δεν θυμαμαι καλα τι εγινε. Υπαρχει περιπτωση δλδ τοσο καιρο να μην κρασαρε το pc.

 

Ειμαι με X τωρα και θα το τεσταρω 2 μερες. Αν δουλευει κανονικα, θα μπω και με wayland και οταν κολλησει, αν δεν κλεισει, θα δοκιμασω να συνδεθω με ssh.

 

Δεν μπορω να σκεφτω γιατι να εχει θεμα ο wayland. Ουτε καν τον driver της nvidia δεν εχω τωρα. Θα το δοκιμασω και αυτο και μετα format. Στα windows εχω κλεισει πολλες ωρες χωρις προβλημα και μου φαινεται σχεδον αδυνατο να ειναι θεμα hardware. Αν ειναι hardware θα ειναι η pcie.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Οι μνημες σου σε πετανε errors  απο καποια στιγμη και μετα ασχετα αν τεσταρες οπως λες , βρες αλλες εστω δανεικες απο κανα φιλο και βαλε να δοκιμασεις , απο κει παιρνεις τα κολληματα και τα παγωματα

Link to comment
Share on other sites

Η μητρικη ηταν ελαττωματικη.

Δεν ξερω αν ηταν το συγκεκριμενο κομματι που ειχε προβλημα ή αν το μοντελο γενικα δεν τα πηγαινει καλα με την καρτα γραφικων, αλλα τελικα αυτη ηταν το προβλημα.

Έγινε επεξεργασία από god
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά η μνήμες είναι πολύ δύσκολο να έχουν θέμα πλέον. Ναι μεν υπάρχουν προβλήματα που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά είναι πολύ δύσκολο να φταίει η ραμ. Εκτός και μιλάμε για κάνα αρχαίο κομμάτι η είσαι όντως γκαντεμης.

Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, το μέλος fatalara έγραψε:

Παιδιά η μνήμες είναι πολύ δύσκολο να έχουν θέμα πλέον. Ναι μεν υπάρχουν προβλήματα που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά είναι πολύ δύσκολο να φταίει η ραμ. Εκτός και μιλάμε για κάνα αρχαίο κομμάτι η είσαι όντως γκαντεμης.

 

Στατιστικά πιθανόν να έχεις δίκιο (ας μην ξεχνάμε ότι είναι και το μοναδικό part ενός pc που έχει lifetime εγγύηση). Πάντως στα 30 περίπου χρόνια που ασχολούμαι με pc, έχω κάνει RMA 2 φορές σε μνήμες με βεβαιωμένο πρόβλημα. 2 φορές επίσης μου έχουν ψοφήσει (εκτός εγγύησης) και κάρτες γραφικών, στη μία εκ των οποίων το πρόβλημα βρισκόταν στη vram. Τροφοδοτικά μου έχουν ψοφήσει 3 (1 εντός και 2 εκτός εγγύησης).

 

Δυστυχώς όταν έχεις πρόβλημα με τις μνήμες είναι τραγικά δύσκολο να το εντοπίσεις πλέον, γιατί ο memory controller είναι στον επεξεργαστή, ενώ μεσολαβεί και η μητρική. Παίζει να σου σκάνε memory errors και να μην φταίει 100% η μνήμη δηλαδή (αν και προσωπικά δεν μου έχει συμβεί).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.