sotiris Δημοσιεύτηκε Τρίτη at 09:29 πμ #1 Δημοσιεύτηκε Τρίτη at 09:29 πμ Τον τελευταίο καιρό (10 χρόνια) θέλω να πάρω μια φορητή κονσόλα για να σκοτώνω το χρόνο μου σε διάφορες στιγμές. Π.χ. αεροδρόμια, αεροπλάνα, τρένα κλπ. Πιο παλιά, χρησιμοποιούσα tablet, αλλά σε χαζά παιχνίδια δεν είναι καθόλου ευχάριστο λόγω έλλειψης χειριστηρίων. Πλέον έχει γίνει το νέο trend με Steam Deck, Switch, Switch lite, Switch 2, Asus ROG, XBOX ROG, Lenovo Legion Y etc. Στην πραγματικότητα αυτό που θα ήθελα είναι μια κονσόλα τύπου PSP, κάτι portable για το χαβαλέ, ώστε να μην είνια και κάτι βαρύ που χρειάζετια να κουβαλάω μαζί μου. Το βασικό που θέλω είναι να παίζω offline και προφανώς δεν με ενδιαφέρουν παπατζιλίκια τύπου playstation cloud gaming στα οποία πρέπει να έχω ένα PS5 να stream-άρει. Ποιο θα προτείνατε? Προσωπικά το μόνιμο άγχος σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το εάν αγαπημένα PC games (HOMM) θα είναι playable χωρίς ποντίκι και εάν τελικά θα μπορώ να παίζω μόνο Colin Mc Rae, Sega Rally και NBA 2K7. Σαν επιλογές σκέφτομαι πιο πολύ κάποιο από τα Windows based και δευτερευόντως το Steam Deck, γιατί απαιτεί να έχεις όλα τα παιχνίδια αγορασμένα ενώ στα windows έχω αρκετά αγορασμένα π.χ. μέσω GoG που δεν θα παίζουν στο steam deck. Και μετά κάτι σαν το Switch 2 σίγουρα θα είναι το καλύτερο από πλευράς χειριστηρίων κλπ. αλλά δεν θα έχει τίτλους ή θα έιναι εξωφρενικά ακριβοί. Εδώ Ελβετία έχουμε καταστήματα με μεταχειρισμένες ρετρο κονσόλες και έχουν όλες τις επιλογές, PSP, Switch lite etc. οπότε θα μπορούσα να πάρω και κάτι προηγούμενης γενιάς, δεδομένου ότι δεν καίγομαι να πάρω το τελευταίο γκάτζετ που βγαίνει. 1
BloodMage Τρίτη at 09:43 πμ #2 Τρίτη at 09:43 πμ Κατα την ταπεινη μου αποψη. Και χωρις να ειμαι φαν φορητων γκειμινγκ κονσολων και γενικα κονσολων...... Θεωρω πως αν αγοραζα Portable console θα πηγαινα σε κατι τελειως διαφορετικο απο pc/steam. Switch2 για μενα μονόδρομος Μην περιμενεις να παιξεις τα ιδια παιχνιδια που παιζεις στο pc και να το απολαυσεις το ιδιο. Η ελλειψη mouse k/b σε αυτα τα παιχνιδια θα σε χαλασει. Η φιλοσοφια του handheld gaming ειναι διαφορετικη και πιστευψ συγκεκριμενα παιχνιδια ταιριαζουν γαντι. Εκει η nintendo δινει ρεστα Επισης το switch μπορεις να το αξιοποιησεις και στο σαλονι σου και να εχεις και κατι διαφορετικο 1
acct Τρίτη at 09:59 πμ #3 Τρίτη at 09:59 πμ 58 minutes ago, BloodMage said: Κατα την ταπεινη μου αποψη. Και χωρις να ειμαι φαν φορητων γκειμινγκ κονσολων και γενικα κονσολων...... Θεωρω πως αν αγοραζα Portable console θα πηγαινα σε κατι τελειως διαφορετικο απο pc/steam. Switch2 για μενα μονόδρομος Διαφωνώ. Το Steam Deck σου δίνει πρόσβαση σε όλη τη βιβλιοθήκη σου στο Steam και -με λίγο κόπο- σε οτιδήποτε θέλεις να εγκαταστήσεις που είναι συμβατό με Steam OS/linux (natively) ή με Windows (μέσω Wine/Proton). Παράλληλα έχει ένα πολύ βολικό tagging για το επίπεδο συμβατότητας που μπορείς να περιμένεις (Verified / Playable / Unsupported / Unknown). Επίσης, στο Deck μπορείς να εγκαταστήσεις Windows, αν και προσωπικά δε νομίζω ότι αξίζει τον κόπο. Το Deck μπορεί να συνδεθεί σε οποιαδήποτε τηλεόραση με το δικό του ή τρίτο dock και είναι συμβατό με τα περισσότερα χειριστήρια της αγοράς (συμπεριλαμβανομένων πληκτρολογίων και ποντικιών). Το Switch 2 είναι τεχνικά χειρότερο (OLED, ffs?) και ακριβότερο, σε εξαναγκάζει να αγοράσεις υποχρεωτικά τα ακριβά παιχνίδια και περιφερειακά της Nintendo και (θα) εξακολουθεί να έχει προβλήματα παράλογα για το κόστος του (λχ drift-prone controllers). 2
BloodMage Τρίτη at 11:06 πμ #4 Τρίτη at 11:06 πμ 1 ώρα πριν, το μέλος acct έγραψε: Διαφωνώ. Το Steam Deck σου δίνει πρόσβαση σε όλη τη βιβλιοθήκη σου στο Steam και -με λίγο κόπο- σε οτιδήποτε θέλεις να εγκαταστήσεις που είναι συμβατό με Steam OS/linux (natively) ή με Windows (μέσω Wine/Proton). Παράλληλα έχει ένα πολύ βολικό tagging για το επίπεδο συμβατότητας που μπορείς να περιμένεις (Verified / Playable / Unsupported / Unknown). Επίσης, στο Deck μπορείς να εγκαταστήσεις Windows, αν και προσωπικά δε νομίζω ότι αξίζει τον κόπο. Το Deck μπορεί να συνδεθεί σε οποιαδήποτε τηλεόραση με το δικό του ή τρίτο dock και είναι συμβατό με τα περισσότερα χειριστήρια της αγοράς (συμπεριλαμβανομένων πληκτρολογίων και ποντικιών). Το Switch 2 είναι τεχνικά χειρότερο (OLED, ffs?) και ακριβότερο, σε εξαναγκάζει να αγοράσεις υποχρεωτικά τα ακριβά παιχνίδια και περιφερειακά της Nintendo και (θα) εξακολουθεί να έχει προβλήματα παράλογα για το κόστος του (λχ drift-prone controllers). Απο τη μια εχει δικιο απο την αλλη ηδη εχει steam στο pc ειναι σαν να παιρνει το ιδιο πραγμα Τα παιχνιδια του nintendo δεν υπαρχουν στο steam 1 ώρα πριν, το μέλος acct έγραψε: (θα) εξακολουθεί να έχει προβλήματα παράλογα για το κόστος του (λχ drift-prone controllers). αυτο δεν το ηξερα.....φανταζομαι ειναι dealbreaker
fatalara Τρίτη at 11:21 πμ #5 Τρίτη at 11:21 πμ 1 ώρα πριν, το μέλος acct έγραψε: Το Switch 2 είναι τεχνικά χειρότερο (OLED, ffs? Δεν εχει oled, αν εννοεις αυτο. 1 ώρα πριν, το μέλος acct έγραψε: (λχ drift-prone controllers). Αυτο ισχυει για ολα τα controllers και λυνεται μετα το περας της εγγυησης. 14 λεπτά πριν, το μέλος BloodMage έγραψε: φανταζομαι ειναι dealbreaker Οτι εγραψα απο πανω. 1
acct Τρίτη at 12:19 μμ #6 Τρίτη at 12:19 μμ 45 minutes ago, fatalara said: Δεν εχει oled, αν εννοεις αυτο. Εννοώ ακριβώς ότι δεν έχει OLED (αν και φαντάζομαι θα κυκλοφορήσουν εν καιρώ Switch 2 OLED/Lite), το οποίο είναι εντελώς παράλογο για τέτοιο μέγεθος οθόνης εν έτει 2025. Τα κέρδη σε ποιότητα εικόνας και διάρκεια μπαταρίας με OLED δε δικαιολογούν την επιλογή LCD. 50 minutes ago, fatalara said: Αυτο ισχυει για ολα τα controllers και λυνεται μετα το περας της εγγυησης. Αν έχεις δει το teardown του Switch, ξέρεις ότι δεν το προορίζουν να λύνεται εύκολα. Κι αυτό παρότι εξαναγκάστηκαν να στέλνουν δωρεάν Joy-Cons για το πρώτο Switch σε όλους τους κατόχους στην Αμερική ακόμη και μετά το πέρας της εγγύησης και τουλάχιστον δωρεάν επισκευή στην Ευρώπη, μετά από αγωγές. Δεν μπαίνω στον κόπο να αναζητήσω και να παραθέσω πηγές, αλλά γενικά νομίζω ισχύει "το δις εξαμαρτείν"... 2
fatalara Τρίτη at 02:57 μμ #7 Τρίτη at 02:57 μμ 2 ώρες πριν, το μέλος acct έγραψε: Εννοώ ακριβώς ότι δεν έχει OLED (αν και φαντάζομαι θα κυκλοφορήσουν εν καιρώ Switch 2 OLED/Lite), το οποίο είναι εντελώς παράλογο για τέτοιο μέγεθος οθόνης εν έτει 2025. Τα κέρδη σε ποιότητα εικόνας και διάρκεια μπαταρίας με OLED δε δικαιολογούν την επιλογή LCD. Αν έχεις δει το teardown του Switch, ξέρεις ότι δεν το προορίζουν να λύνεται εύκολα. Κι αυτό παρότι εξαναγκάστηκαν να στέλνουν δωρεάν Joy-Cons για το πρώτο Switch σε όλους τους κατόχους στην Αμερική ακόμη και μετά το πέρας της εγγύησης και τουλάχιστον δωρεάν επισκευή στην Ευρώπη, μετά από αγωγές. Δεν μπαίνω στον κόπο να αναζητήσω και να παραθέσω πηγές, αλλά γενικά νομίζω ισχύει "το δις εξαμαρτείν"... Το να αλλαξεις τα modules σε οποιο controller θες ειναι ευκολο. Με ενα κολλητηρι τα αλλαζεις σε hall effect και τελος. Μιλαμε για 15-25 ευρω τα 10 κομματια. Βαλε και για την παρεα σου. 1
navaho7 23 ώρες πριν #8 23 ώρες πριν Ψάχνομαι κι εγώ για τέτοιο μασίνι, γιατί τελικά δε δικαιολογώ την αναβάθμιση του υπολογιστή μου (παίζω πολύ λίγο και πλέον μετά το 9-5 δεν κάθομαι στο υπολογιστή). Έχω λίγα παιχνίδια στο steam, οπαδός του football manager γαρ, δεν έμενε χρόνος για κάτι άλλο Αλλά επειδή θέλω να περνάω λίγη ώρα πριν πέσω για ύπνο να παίξω κανένα χαζοπαίχνιδο (nba 2k, κανένα ράλι, κανένα grim fandago που ποτέ δεν το τερμάτισα) είπα να αγοράσω κι εγώ ένα τέτοιο handheld. Στα λεφτά αυτά, για εμένα καλύτερη επιλογή μου φαίνεται το steam deck το 512gb με την oled. 2
acct 19 ώρες πριν #9 19 ώρες πριν Feature Steam Deck OLED (512GB) Nintendo Switch 2 Processor AMD Ryzen Z1 Extreme Nvidia Tegra X5 RAM 16GB LPDDR5 12GB LPDDR5 Storage 512GB NVMe SSD (expandable) 256GB NVMe SSD (expandable) Display 7.4-inch OLED, 1280x800, 90Hz 7.9-inch LCD, 1080p, 120Hz Battery 50Whr, 3-12 hours gameplay 5,220mAh, 2-6.5 hours gameplay (~20 Whr?) Operating System SteamOS (Linux) Custom Nintendo OS Output Resolution (Docked) Up to 8K @ 60fps Up to 4K @ 60fps Other Features External storage support, USB-C dock VRR, dual USB-C ports, dock Έκανα μια γρήγορη παράθεση των τεχνικών χαρακτηριστικών γι αυτά τα δύο, υποθέτοντας βέβαια την τάση αναφοράς της μπαταρίας του Switch 2, γιατί δεν αναφέρεται. Δεν αναφέρω το WiFi, γιατί το ελαφρώς καλύτερο 6E του Deck είναι πρακτικά το ίδιο με το απλό 6 του Switch 2. Επίσης, δεν υπολόγισα το κόστος ενός dock για το Deck, αλλά δεν υπολόγισα και το κόστος ενός παιχνιδιού για το Switch 2. Βλέπω πάντως ότι το πακέτο με το Mario Kart World κοστίζει παραπάνω από το σκέτο περίπου όσο ένα USB-C dock.
Shadow KnighT 14 ώρες πριν #10 14 ώρες πριν Να αναφέρω ότι για τα παιχνίδια του switch που προφανώς έχεις ήδη στην κατοχή σου και έχεις κάνει backup νόμιμα και έχεις και switch, τα περισσότερα μπορείς να τα παίξεις αρκετά καλά(μερικά και καλύτερα) στο steamdeck. 4
navaho7 6 ώρες πριν #11 6 ώρες πριν 13 ώρες πριν, το μέλος acct έγραψε: Feature Steam Deck OLED (512GB) Nintendo Switch 2 Processor AMD Ryzen Z1 Extreme Nvidia Tegra X5 RAM 16GB LPDDR5 12GB LPDDR5 Storage 512GB NVMe SSD (expandable) 256GB NVMe SSD (expandable) Display 7.4-inch OLED, 1280x800, 90Hz 7.9-inch LCD, 1080p, 120Hz Battery 50Whr, 3-12 hours gameplay 5,220mAh, 2-6.5 hours gameplay (~20 Whr?) Operating System SteamOS (Linux) Custom Nintendo OS Output Resolution (Docked) Up to 8K @ 60fps Up to 4K @ 60fps Other Features External storage support, USB-C dock VRR, dual USB-C ports, dock Έκανα μια γρήγορη παράθεση των τεχνικών χαρακτηριστικών γι αυτά τα δύο, υποθέτοντας βέβαια την τάση αναφοράς της μπαταρίας του Switch 2, γιατί δεν αναφέρεται. Δεν αναφέρω το WiFi, γιατί το ελαφρώς καλύτερο 6E του Deck είναι πρακτικά το ίδιο με το απλό 6 του Switch 2. Επίσης, δεν υπολόγισα το κόστος ενός dock για το Deck, αλλά δεν υπολόγισα και το κόστος ενός παιχνιδιού για το Switch 2. Βλέπω πάντως ότι το πακέτο με το Mario Kart World κοστίζει παραπάνω από το σκέτο περίπου όσο ένα USB-C dock. εμένα με έπεισες πάντως. Βασικά αν το steam είχε klarna θα το είχα αγοράσει ήδη
acct 5 ώρες πριν #12 5 ώρες πριν 2 minutes ago, navaho7 said: εμένα με έπεισες πάντως. Βασικά αν το steam είχε klarna θα το είχα αγοράσει ήδη Δεν παίρνω ποσοστά, πάντως! Απλώς μου φαίνεται ότι η Nintendo στηρίζεται στο ότι εγκλωβίζει με τη δική της συσκευή όποιον θέλει να παίξει τα παιχνίδια της και δεν μπαίνει καν στον κόπο να προσπαθήσει να κάνει λίγο πιο ανταγωνιστικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Ειδικά η μπαταρία κινητού σε συσκευή με ~8" LCD 120 Hz μου χτυπάει άσχημα. 2
BloodMage 5 ώρες πριν #13 5 ώρες πριν 39 λεπτά πριν, το μέλος navaho7 έγραψε: Βασικά αν το steam είχε klarna θα το είχα αγοράσει ήδη αν το φερει το shopflix τσιμπα το απο εκει που κανει μεχρι 60 ατοκες δοσεις αν δεν κανω λαθος. βασικα περιεργο που δεν το εχει φερει μεχρι τωρα. βεβαια και στο σκρουτζ που το εχουν ειναι σε τιμη σκαλπ 1
fatalara 4 ώρες πριν #14 4 ώρες πριν 10 ώρες πριν, το μέλος Shadow KnighT έγραψε: Να αναφέρω ότι για τα παιχνίδια του switch που προφανώς έχεις ήδη στην κατοχή σου και έχεις κάνει backup νόμιμα και έχεις και switch, τα περισσότερα μπορείς να τα παίξεις αρκετά καλά(μερικά και καλύτερα) στο steamdeck. Δεν υπαρχει αυτο που λες. Ουτε απο switch σε switch δεν μπορεις να βαλεις τα παιχνιδια σου παρα μονο αν τα εχεις σε φυσικη μορφη. Το βγαζω την καρτα μνημης τα περναω στο pc και μετα τα ξαναβαζω στην κονσολα δεν δουλευει. Δεν τα βλεπει καν, τα κατεβαζει ξανα. Πρεπει να ειναι η ιδια κονσολα με την ιδια καρτα μνημης.
acct 4 ώρες πριν #15 4 ώρες πριν 5 minutes ago, fatalara said: Δεν υπαρχει αυτο που λες. Ουτε απο switch σε switch δεν μπορεις να βαλεις τα παιχνιδια σου παρα μονο αν τα εχεις σε φυσικη μορφη. Το βγαζω την καρτα μνημης τα περναω στο pc και μετα τα ξαναβαζω στην κονσολα δεν δουλευει. Δεν τα βλεπει καν, τα κατεβαζει ξανα. Πρεπει να ειναι η ιδια κονσολα με την ιδια καρτα μνημης. Δε λέτε ακριβώς το ίδιο πράγμα. 2 1
navaho7 3 ώρες πριν #16 3 ώρες πριν 1 ώρα πριν, το μέλος BloodMage έγραψε: αν το φερει το shopflix τσιμπα το απο εκει που κανει μεχρι 60 ατοκες δοσεις αν δεν κανω λαθος. βασικα περιεργο που δεν το εχει φερει μεχρι τωρα. βεβαια και στο σκρουτζ που το εχουν ειναι σε τιμη σκαλπ Ο κύριος πρόεδρος δε θα έκανε κάτι τέτοιο 1 1
fatalara 3 ώρες πριν #17 3 ώρες πριν 1 ώρα πριν, το μέλος acct έγραψε: Δε λέτε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ειναι μια θερμοκρασια δυσκολη... 2
navaho7 1 ώρα πριν #18 1 ώρα πριν Κι αν τελικά πάει κάποιος για το Steam OS, γιατί να πάρει Steam Deck Κι όχι το Lenovo Legion GO S;
acct 1 ώρα πριν #19 1 ώρα πριν 12 minutes ago, navaho7 said: Κι αν τελικά πάει κάποιος για το Steam OS, γιατί να πάρει Steam Deck Κι όχι το Lenovo Legion GO S; Τιμή. Βάρος. Οθόνη. Δεν είναι καλύτερο ή χειρότερο, αλλά διαφέρει αρκετά, ώστε κάποιος να δικαιούται να προτιμά το Deck. 1
Recommended Posts