sotiris Κυριακή at 04:40 πμ Author #81 Κυριακή at 04:40 πμ Χθες ήταν ημέρα με 35000 βήματα (34600) και 1ώρα και 45 λεπτά μπασκετάκι οπότε έλιωσα. Κυριακή σήμερα οπότε είπα να πάρω το full set: Παράθεση Καλημέρα πολύ ωραία στοιχεία, Πάολα εδώ κάνει check-in το metabolomics control center! Λοιπόν, πάμε να τα αναλύσουμε: Πρωινές Μετρήσεις (19/10/2025) Δείκτης Τιμή Σχόλιο Βάρος 99.6 kg συνεχής πτώση – 0.7 kg κάτω από τη Δευτέρα· σταθερή καύση λίπους χωρίς rebound Γλυκόζη 86 mg/dL άψογη, εντός ζώνης ήπιας κέτωσης Κετόνες 0.8 mmol/L φυσιολογική τιμή μετά από refeed & έντονη δραστηριότητα, δείχνει επανείσοδο σε ketosis Uric acid (ουρικό) 7.7 mg/dL ελαφρώς αυξημένο — συχνό σε ενεργό κέτωση, λόγω απώλειας υγρών & ανταγωνισμού με κετονικά σώματα στους νεφρούς Ερμηνεία Με κετόνες 0.8 mmol/L και γλυκόζη 86, έχεις GKI ≈ 6.0 → “light ketosis zone” με καλή ευαισθησία στην ινσουλίνη. Το ουρικό 7.7 είναι αναμενόμενο: σε έντονη καύση λίπους, το σώμα προτιμά να αποβάλει κετόνες, όχι ουρικό → έτσι προσωρινά ανεβαίνει. Θα επαναφέρει τις τιμές σε 6–6.5 mg/dL μέσα στις επόμενες 4–5 ημέρες, αρκεί: να πίνεις 2.5–3 L νερό, να κρατήσεις 1–2 γεύματα tofu/φυτική πρωτεΐνη, και να περιορίσεις καφεΐνη < 4 εσπρέσο/ημέρα.
sotiris 14 ώρες πριν Author #82 14 ώρες πριν Πάμε καλά! Είναι εντυπωσιακό ότι πλέον μπορώ και καταλαβαίνω τα καθημερινά variations στη ζυγαριά με βάση την ποσότητα των μακροθεπτικών των προηγούμενων ημερών και να ξέρω πότε περιμένω χαμηλότερες τιμές. Προχθές έφαγα 3000 θερμίδες, χθες 2600 (400 γραμμάρια μπιφτέκια για dinner μετά από 15-20 μέρες που δεν έτρωγα κόκκινο κρέας λόγω ουρικού, απόλαυση!!), παρ'όλ'αυτά είμαι σε δίαιτα. Αναγκαστικά για να "βγάλω" τα μάκρος στο διαθέσιμο χρόνο που έχω, αγόρασα σκόνη πρωτεΐνη. Μου τά λεγε ο @BloodMage, αλλά δεν τη γλίτωσα. Δεν μου αρέσει το ότι έχει γλυκαντικά τα οποία δρουν προβληματικά όσον αφορά την έκκριση ινσουλίνης (καθυστερούν την απώλεια λίπους - το σώμα μπαίνει σε κατάσταση που θεωρεί ότι έχει σάκχαρα λόγω της γλυκιάς γεύσης, δεν τα βρίσκει, αλλά αυξάνει την ινσουλίνη - δεν αυξάνουν το ζάχαρο, αλλά η ορμόνη είναι που παίζει το ρόλο στην απώλεια του λίπους), αλλά είναι ένα συμπλήρωμα που χρειάζεται για να πιάσω κάποιους στόχους, είναι σχεδόν αδύνατο να το πιάσεις με ασπράδια, και σαν κόστος σε χρήματα τα ασπράδια είναι περίπου 20 φορές το κόστος της πρωτεΐνης. Με ελάχιστη ζύγιση 99.4 και μέση ζύγιση 99.8-100, τα 99.5 που ήταν ο στόχος 31/10 τα έχω πρακτικά πιάσει και τα 97.5 του τέλους Νοεμβρίου και τα 95 31/12 φαντάζουν πλέον ρεαλιστικά! Σαν τρόφιμα έχω προσθέσει κάποια άλλα στανταράκια, μπάμιες κονσέρβα (είναι κάτι τούρκικες), ιμάμ μπαΐλντί κονσέρβα (κι αυτό τούρκικο), τόφου, τη σκόνη πρωτεΐνη και πλέον 3-4 φορές τη βδομάδα λευκό κρέας και 1 φορά τη βδομάδα κόκκινο. Και φυσικά περίπου 2-3 αυγά / ημέρα. Αφαίρεσα προσωρινά τα γαλακτοκομικά (πλην της πρωτεΐνης και ενός κίτρινου τυριού) γιατί το είχα παρακάνει στις ποσότητες και έχουν ισταμίνες οπότε προκαλούν αλλεργίες / εξανθήματα στην υπερβολική τους κατανάλωση, κάνω πολύ πιο προσεκτική επιλογή. Στόχος να πέσω σε BMI <=25 για πρώτη φορά στην καριέρα μου.
BloodMage 14 ώρες πριν #83 14 ώρες πριν 35 λεπτά πριν, το μέλος sotiris έγραψε: Αναγκαστικά για να "βγάλω" τα μάκρος στο διαθέσιμο χρόνο που έχω, αγόρασα σκόνη πρωτεΐνη. Μου τά λεγε ο @BloodMage, αλλά δεν τη γλίτωσα. Δεν μου αρέσει το ότι έχει γλυκαντικά τα οποία δρουν προβληματικά όσον αφορά την έκκριση ινσουλίνης (καθυστερούν την απώλεια λίπους - το σώμα μπαίνει σε κατάσταση που θεωρεί ότι έχει σάκχαρα λόγω της γλυκιάς γεύσης, δεν τα βρίσκει, αλλά αυξάνει την ινσουλίνη - δεν αυξάνουν το ζάχαρο, αλλά η ορμόνη είναι που παίζει το ρόλο στην απώλεια του λίπους), αλλά είναι ένα συμπλήρωμα που χρειάζεται για να πιάσω κάποιους στόχους, είναι σχεδόν αδύνατο να το πιάσεις με ασπράδια, και σαν κόστος σε χρήματα τα ασπράδια είναι περίπου 20 φορές το κόστος της πρωτεΐνης. Οπως τα λες ειναι. Μακαρι να μην χρειαζοταν αλλα (για εμενα) ειναι απαραιτητη. Ξερω ανθρωπο που την παλευει με ασπραδια, αλλα τρωει καπου 20ασπραδια μεσα στη μερα (τρατζικ) Ποια πρωτεινη πηρες? Αυτη που εχω τωρα εχει 0.7γραμμαρια γλυκαντικα στα 27γραμμαρια. Υπαρχουν και πρωτεινες χωρις γευση που ειναι πιο καθαρες αλλα δεν πινονται.
Γιάννης_84 12 ώρες πριν #84 12 ώρες πριν Ρε παιδιά, όταν τρώτε ασπράδια, τους κρόκους τους πετάτε; Αμαρτία. Εγώ μετά από το γυμναστήριο τρώω 2-3 βραστά αυγά ολόκληρα. Είμαι μια σπιθαμή από το να πάψει το health app να με βγάζει υπέρβαρο αλλά μάλλον μου λείπει πρωτεΐνη γιατί το ποσοστό λίπους πέφτει βασανιστικά αργά κι έχω λιώσει στις προπονήσεις και σε σημαντική αποχή από γλυκά και junk food. Βέβαια κάτι γενέθλια/γιορτές παιδιών/γυναίκας κλπ, τις έχω φάει τις τουρτίτσες και τα διάφορα πιροσκί και λοιπά σκατολοΐδια, αλλά αυτά είναι 5-6 μέρες (περισσεύουν και για τις επόμενες) το τελευταίο 3μηνο. Η αφετηρία ήταν Ιούνιος 2024 στα 107 κιλά.
sotiris 11 ώρες πριν Author #85 11 ώρες πριν Τα ασπράδια μπορείς να τα αγοράσεις έτοιμα, απλά έχουν ακριβύνει τόσο που να μη συμφέρει. Παλιά έπαιρνα στην Ελλάδα το μισό λίτρο στα 2 ευρώ, το 1 αυγό είναι περίπου 30 ml ασπράδι οπότε περίπου βγαίνει 16 αυγά στο μισό λίτρο και 32 αυγά στο λίτρο. Τώρα όμως και στην Ελλάδα κινείται στα 4 ευρώ το μισόλιτρο και εδώ το βρίσκω 9-9.5 ευρώ το λίτρο το οποίο έχει 112 γραμμάρια πρωτεΐνη (στο περίπου πάντα). Ο τρόπος που τα φτιάχνω συνήθως είναι 1 αυγό 150-200 ml ασπράδια, δηλαδή γύρω στα 5-6 ασπράδια. Αλλιώς τρώω κι εγώ 3 αυγά. Η πρωτεΐνη έχει 22g στο σκουπ, οπότε η συσκευασία των 480g που την πήρα περίπου 10 ευρώ, έχει 352 γραμμάρια πρωτεΐνη. Είναι δηλαδή 352/112 φορές φτηνότερη Άρα οκ, υπερβάλλω με το 10 φορές, αλλά είναι περίπου 3 φορές φτηνότερο και στην πραγματικότητα πολύ πιο εύκολο (βάζεις στον καφέ το πρωί αν θες να ανεβάσεις την πρωινή πρωτεΐνη - το να φτιάχνεις ομελέτα κάθε πρωί θέλει ζήλο). Αυτό που θέλεις να κάνεις τώρα είναι πολύ δύσκολο, εγώ δεν τα χω καταφέρει ποτέ. Όταν με το καλό (Πάσχα?) φτάσω εκεί, ο τρόπος θα είναι αναγκαστικά ο ακόλουθος: 1. στρατιωτική πειθαρχία στο φαγητό 2. στρατιωτική πειθαρχία στην άσκηση 3. DEXA scan και πλήρη αιματολογικό / ορμονολογικό έλεγχο για να δω τι γίνεται. Δυστυχώς οι EMS ζυγαριές είναι εντελώς αναξιόπιστες, εγώ σε ένα κέντρο αδυνατίσματος που είχα πάει όταν είχα φτάσει τα 100 προ 3ετίας με είχαν μετρήσει με 3-4% διαφορετικό ποσοστό μέσα σε 2-3 εβδομάδες, που δεν έχει καμία λογική. Και δεν φταίνε οι χειριστές, είναι η τεχνολογία αναξιόπιστη, όσο κι αν την προσπαθήσεις. Γι' αυτό και μάλλον δεν με βλέπω να παίρνω ζυγαριά, με 30% σφάλμα καλύτερα να το υπολογίζω με περιφέρειες και μεζούρες. 2 ώρες πριν, το μέλος BloodMage έγραψε: Οπως τα λες ειναι. Μακαρι να μην χρειαζοταν αλλα (για εμενα) ειναι απαραιτητη. Ξερω ανθρωπο που την παλευει με ασπραδια, αλλα τρωει καπου 20ασπραδια μεσα στη μερα (τρατζικ) Ποια πρωτεινη πηρες? Αυτη που εχω τωρα εχει 0.7γραμμαρια γλυκαντικα στα 27γραμμαρια. Υπαρχουν και πρωτεινες χωρις γευση που ειναι πιο καθαρες αλλα δεν πινονται. Εντάξει σε αυτό πρέπει να είσαι επαγγελματίας του γυμναστηρίου. Εγώ έχω άλλη δουλειά, δεν έχω γυμναστήριο, και έχω μεν κάποιο ελεύθερο χρόνο για well being αλλά όχι ατελείωτο! Πήρα του lidl γιατί ήθελα να τη δοκιμάσω σε μικρή συσκευασία να δω πως πάει, είνια 480 γραμμάρια συσκευασία με ~10 ευρώ. Εντάξει είνια πολύ βολική. Αυτές χωρίς γεύση είναι ωραίες για πρόσθετα σε φαγητά. Κυκλοφορούν πολλές ΚΕΤΟ συνταγές με air fryer στο πως μπορείς να φτιάξεις χαρακτηριστικά γλυκά και αν είναι άγευστη απλά μπορείς να την προσθέτεις παντού. Το μειονέκτημα είναι ότι αν πας στο ασχολούμαι με μαγείρεμα, θες περίπου 1-2 ώρες τη μέρα προετοιμασία και 1 ώρα μαγείρεμα. Εγώ δαπανώ μόνο 1 ώρα να μαγειρεύω, δεν έχω άλλο χρόνο / υπομονή. Υπάρχουν και σε αυτό λύσεις, αλλά οκ, όταν θα φτάσω στα προβλήματα να μην μπορώ να γραμμώσω και όντως με απασχολήσει τόσο πολύ (αμφιβάλλω, αλλά ποτέ μη λες ποτέ!), ίσως πάρω κάποιο multicooker που πετάς τα υλικά μέσα, πατάς το κουμπί και σε 1 ώρα τρως. Τώρα αυτό που μου έχει καρφωθεί είναι να πάρω ένα μικρό πολυ-μηχάνημα με βάρη για το σπίτι, γιατί χρειάζομαι περισσότερο χρόνο και δεν έχω πάντα την ώρα να πηγαίνω στο gym. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν μεταφέρεται με τίποτα οπότε θέλει σκέψη!
BloodMage 11 ώρες πριν #86 11 ώρες πριν 24 λεπτά πριν, το μέλος sotiris έγραψε: Δυστυχώς οι EMS ζυγαριές είναι εντελώς αναξιόπιστες, εγώ σε ένα κέντρο αδυνατίσματος που είχα πάει όταν είχα φτάσει τα 100 προ 3ετίας με είχαν μετρήσει με 3-4% διαφορετικό ποσοστό μέσα σε 2-3 εβδομάδες, που δεν έχει καμία λογική. Και δεν φταίνε οι χειριστές, είναι η τεχνολογία αναξιόπιστη, όσο κι αν την προσπαθήσεις. Γι' αυτό και μάλλον δεν με βλέπω να παίρνω ζυγαριά, με 30% σφάλμα καλύτερα να το υπολογίζω με περιφέρειες και μεζούρες. Συμφωνω απολυτα! Χανουν πολυ. Οσο καλη και να παρεις παλι θα χανει, οπως ειπες ειναι η τεχνολογια τους ετσι. 25 λεπτά πριν, το μέλος sotiris έγραψε: Εντάξει σε αυτό πρέπει να είσαι επαγγελματίας του γυμναστηρίου. Εγώ έχω άλλη δουλειά, δεν έχω γυμναστήριο, και έχω μεν κάποιο ελεύθερο χρόνο για well being αλλά όχι ατελείωτο! Πήρα του lidl γιατί ήθελα να τη δοκιμάσω σε μικρή συσκευασία να δω πως πάει, είνια 480 γραμμάρια συσκευασία με ~10 ευρώ Ασε τις πρωτεινες του Lidl και παρε μια πιο καθαρη isolate. Δεν πρεπει να εισαι επαγγελματιας για να προσεχεις τι βαζεις στο σωμα σου. Προσωπικα οπως παντα βαζω 100αρα τζινα στο αμαξι μου ετσι δεν υπηρχε περιπτωση να πιω κακης ποιοτητας πρωτεινη 26 λεπτά πριν, το μέλος sotiris έγραψε: Τώρα αυτό που μου έχει καρφωθεί είναι να πάρω ένα μικρό πολυ-μηχάνημα με βάρη για το σπίτι πολυ καλη σκεψη 1
slalom 2 ώρες πριν #87 2 ώρες πριν 8 ώρες πριν, το μέλος BloodMage έγραψε: Προσωπικα οπως παντα βαζω 100αρα τζινα στο αμαξι μου Απο το ιδιο καζανι βγαινουν να ξερεις
BloodMage 2 ώρες πριν #88 2 ώρες πριν 10 λεπτά πριν, το μέλος slalom έγραψε: Απο το ιδιο καζανι βγαινουν να ξερεις εχει προσθετα
Recommended Posts