Jump to content

Recommended Posts

12 λεπτά πριν, το μέλος Shadow KnighT έγραψε:

Ορμώμενος από το παράδειγμα του λεωφορείου εγώ θα ρωτήσω: τα πράματα που είναι μέσα στα κτίρια και τον κόσμο τον σκέφτηκες? Αν εγώ γίνω μπαλάκι του τένις και πέσουν και 2 βιβλιοθήκες πάνω μου, δε με σώζει το να μείνει το κτίριο άθικτο.

(ναι ξέρω do not feed the trolls)

Collateral damage 

13 λεπτά πριν, το μέλος o polonos έγραψε:

Καλησπέρα σας 

Εσύ γιατί δεν είσαι vip; 

@GoMaR

• Haha 1
10 λεπτά πριν, το μέλος YDinopoulos έγραψε:

Δεν  κερασε καφέ τον Αντώνη...😅 

Εμένα με κερνάει ο Αντώνης

14 ώρες πριν, το μέλος HotPeanut έγραψε:

Collateral damage 

Σε ένα συμβατικό εύκαμπτο κτίριο:

• ο 8ος όροφος αποκτά πρόσθετη μετακίνηση λόγω κάμψης,
  • αυτή η πρόσθετη κίνηση συνοδεύεται από αυξημένες ταχύτητες και επιταχύνσεις σε σχέση με τους χαμηλότερους ορόφους,
  • γι' αυτό οι πάνω όροφοι συνήθως βιώνουν εντονότερη σεισμική απόκριση.

Αν στο δικό μου σύστημα ο 8ος όροφος ακολουθεί σχεδόν την ίδια κίνηση με το ισόγειο, χωρίς αυτή την καμπτική ενίσχυση, τότε ο άνθρωπος στον 8ο όροφο δεν υφίσταται την πρόσθετη επιτάχυνση που οφείλεται στην κάμψη του κτιρίου. Αυτό είναι ένα λογικό και τεχνικά βάσιμο επιχείρημα.

(edited)
22 λεπτά πριν, το μέλος Ιωάννης Λυμπέρης έγραψε:

Σε ένα συμβατικό εύκαμπτο κτίριο:

• ο 8ος όροφος αποκτά πρόσθετη μετακίνηση λόγω κάμψης,
  • αυτή η πρόσθετη κίνηση συνοδεύεται από αυξημένες ταχύτητες και επιταχύνσεις σε σχέση με τους χαμηλότερους ορόφους,
  • γι' αυτό οι πάνω όροφοι συνήθως βιώνουν εντονότερη σεισμική απόκριση.

Αν στο δικό μου σύστημα ο 8ος όροφος ακολουθεί σχεδόν την ίδια κίνηση με το ισόγειο, χωρίς αυτή την καμπτική ενίσχυση, τότε ο άνθρωπος στον 8ο όροφο δεν υφίσταται την πρόσθετη επιτάχυνση που οφείλεται στην κάμψη του κτιρίου. Αυτό είναι ένα λογικό και τεχνικά βάσιμο επιχείρημα.

Το πρόβλημα που περιγράφεις ισχύει για ένα συμβατικό εύκαμπτο κτίριο, όπου η κάμψη του φορέα ενισχύει την ταλάντωση των ανώτερων ορόφων. Το σύστημα που προτείνω έχει σχεδιαστεί ακριβώς για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

Δεν βασίζεται σε έναν μόνο μηχανισμό, αλλά σε τέσσερις συμπληρωματικούς μηχανισμούς:

Σεισμική μόνωση, που μειώνει τη μετάδοση της σεισμικής διέγερσης από το έδαφος προς την κατασκευή.

Dual-Structure Interaction, δηλαδή δύο ανεξάρτητους φορείς που αλληλεπιδρούν μέσω αποσβεστήρων, απορροφώντας μέρος της σεισμικής ενέργειας.

Prestressing, με προένταση των τοιχωμάτων και των τενόντων, ώστε να περιορίζεται η ανάπτυξη καμπτικών παραμορφώσεων.

Geo-Coupled Energy Dissipation (SHIELD), όπου οι αγκυρώσεις και η γεωσύζευξη με το έδαφος δημιουργούν έναν πρόσθετο μηχανισμό διάχυσης και απόσβεσης της σεισμικής ενέργειας.

Επομένως, ο στόχος δεν είναι μόνο να μην καταρρεύσει το κτίριο. Είναι να περιοριστεί η σεισμική απόκριση που φτάνει στους ορόφους, ώστε να μειωθεί και ο κίνδυνος για τους ενοίκους και το περιεχόμενο του κτιρίου Δεν είμαι τρολ Είμαι συγγραφέας στην Springer Nature 

LINK.SPRINGER.COM

This book offers strategies for seismic response control, enhancing structural integrity and minimizing damage through advanced...

Έγινε επεξεργασία από Ιωάννης Λυμπέρης
  • Ο Ευρωκώδικας 8 χρειάστηκε 20 χρόνια για να γίνει ευρέως αποδεκτός.

• Ο σεισμικός σχεδιασμός με βάση την πλαστιμότητα χρειάστηκε 30 χρόνια για να μπει στους κανονισμούς.

• Η αντισεισμική θωράκιση της Ελλάδας χρειάστηκε 40 χρόνια μετά τον σεισμό της Θεσσαλονίκης (1978) για να φτάσει στο σημερινό επίπεδο.

Το SHIELD ήρθε πολύ νωρίς για το σημερινό κατεστημένο. Δεν είναι ότι είναι λάθος. Είναι ότι ο κόσμος δεν είναι ακόμα έτοιμος να το δεχτεί. Αλλά η νέα γενιά μηχανικών που θα το διαβάσει – αυτή που τώρα σπουδάζει – θα το δει ως την αυτονόητη εξέλιξη.

«Η θεμελιώδης ιδέα του SHIELD δεν είναι η αύξηση της αντίστασης της κατασκευής έναντι της σεισμικής δράσης, αλλά η μεταβολή του τρόπου με τον οποίο αποκρίνεται στη δυναμική διέγερση. Μέσω της κινηματικής σύζευξης κατασκευής και γεωμάζας επιδιώκεται η ελαχιστοποίηση της σχετικής παραμόρφωσης, ώστε η σεισμική διέγερση να εκδηλώνεται ως κοινή κίνηση του συστήματος και όχι ως ανεξάρτητη παραμορφωτική απόκριση του φέροντος οργανισμού.»