Jump to content



Μουσικά συγκροτήματα και η γνώμη σας


Makis Hourdakis

Recommended Posts

Τελευταία μου έχει δημιουργηθεί ο εξής προβληματισμός: Υπάρχουν κάποια συγκροτήματα, όπως Metallica, Iron Maiden και πολλά άλλα που έχουν τρελά πολλούς οπαδούς. Παράλληλα υπάρχουν χίλια δυο άλλα συγκροτήματα λιγότερο γνωστά ή και άγνωστα που μπορεί να παίζουν πολύ καλύτερα αλλά για τον Α, Β, Γ λόγο δεν κατάφεραν να γίνουν ιδιαίτερα γνωστοί είτε λόγω έλειψης χρημάτων, είτε έλειψης "Marketing" κτλ κτλ... Ποιά η γνώμη σας πάνω στο θέμα; Πιστεύεται πως οι Metallica πχ (τυχαίο παράδειγμα) θα είχαν σήμερα τη φήμη που έχουν ή θα είχαν τόσους φανατικούς οπαδούς αν δεν είχαν κάποτε την τύχη ή τα λεφτά ή κάποιους να τους πρωοθήσουν;

Γιατί πραγματικά βλέπω κάποια (παλιότερα κυρίως) συγκροτήματα που έχουν γράψει κομματάρες αλλά όμως δεν βλέπω κανένα σχεδόν στο δρόμο να φοράει μπλούζα τους. Για να μην αναφέρω άγνωστα συγκροτήματα, θα πω πχ για τους Pink Floyd ή τους Deep Purple οι οποίοι χωρίς πολλά γκάζια και φρου φρου και αρώματα, έτσι απλά, παίζουν φοβερά. Τελικώς είναι πολύ άδικος ο κόσμος μερικές φορές...

ΥΓ: Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να υποβιβάσω γκρουπ ή καλλιτέχνες. Απλώς μια σύγκριση μεταξύ τυχαίων αλλά αντιπροσωπευτικών παραδειγμάτων κάνω... :)

edit: Γιατί έχω μια περίεργη αίσθηση οτι ο πρώτος που θα απαντήσει θα είναι ο Chroma? :hehe:

Link to comment
Share on other sites

Οσο υπαρχει τρελλο περιθωριο για κερδος των εταιριων απο τα μουσικα συγκροτηματα, τοσο θα υπαρχει τρελλο μαρκετινγκ γυρω απο τον χωρο. Οταν ο καθε καλλιτεχνης ή "καλλιτεχνης" βγαζει 1 ευρω απο το cd και τα υπολοιπα πανε στην εταιρια του... μαλλον ειναι καλη φαση να εισαι στην μουσικη βιομηχανια. Το μαρκετινγκ ευτυχως/δυστυχως δεν κανει διακρισεις... Τους προωθει ΟΛΟΥΣ... Ειτε σε λενε Phil Collins, ειτε Καραφωτη. Απλα μεσα στον γενικο "συρφετο" μαρκετινγκ χανεται καπου η μπαλα για το ποιος ειναι καλος και ποιος οχι...

Δεν ειναι τυχαιο που οποιος καλλιτεχνης αποκτα μια "αλφα" περιουσια, κατευθειαν ανοιγει την δικη του δισκογραφικη εταιρια, μπας και βγαλει κανα εξτρα φραγκο περα απο τις συναυλιες που ειναι η κυρια πηγη εσοδων τους. Παραλληλα συνεχιζει να συνεργαζεται με μια μεγαλη δισκογραφικη που εχει τα "καναλια" προωθησης και μπορει στον επομενο δισκο του να του βρει air time στο ραδιοφωνο, πρωτο ραφι-βιτρινα στο metropolis/virgin, κλπ κλπ. Τι γινεται ομως αν δεν δωσεις κ*λο στις μεγαλες δισκογραφικες?? Πας ακλαφτος??

Επισης για να μην τα ριχνουμε ολα στις εταιριες, παρα πολλοι καλλιτεχνες εκμεταλλευονται το μαρκετινγκ και ολο το μηχανισμο γυρω απο αυτο για να πουλησουν δισκους (ισως περισσοτερους απο οσο τους αξιζει απο μουσικης αποψης) Κυριοτερο παραδειγμα η (πανεξυπνη) madonna η οποια ανοιξε νεους δρομους μαρκετινγκ.

Link to comment
Share on other sites

Για όλα τα μεγάλα ονόματα, πάντα πίστευα πως είναι θέμα timing. Όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, βρεθεί το κατάλληλο άνοιγμα και ο κόσμος είναι έτοιμος και ζητά αυτό το κάτι, όποιος βρεθεί στη θέση αυτή με το κατάλληλο υλικό στα χέρια του θα πάει ψηλά. Τρανό παράδειγμα όντως οι metallica, μπορεί να μην έπαιζαν το πιο σκληροπυρηνικό thrash, ούτε το πιο μελωδικό αλλά ούτε και το πιο τεχνικό αλλά βρέθηκαν στη κατάλληλη θέση, σε μια εποχή που όλοι ψαχνόντουσαν πάνω σε αυτό το είδος και καθιερώθηκαν. Ίσως γιατί έδωσαν σε μια μεγάλη μερίδα του κόσμου αυτό που έψαχνε να ακούσει.

Στη δισκοθήκη μου μπορεί οι megadeth και οι pantera να είναι πιο ψηλά αλλά αν βάλω κάτι στο μέσο αυτί, πιθανόν θα είναι metallica αυτό που θα μείνει και αυτό μου λέει πολλά για τη δημοτικότητα τους. Τα μεγάλα ονόματα πάντα θα υπάρχουν αλλά αυτό δε βλέπω σε τι μπορεί να επηρεάσει τα ακούσματα μου. Αν μου αρέσει έχει καλώς, το ακούω αλλιώς το πετάω. Η μουσική αξία ευτυχώς δε ζυγίζεται σε εκατομμύρια δίσκους και ντόλαρς, αν ήταν έτσι τι να πουν και οι "κακομοιροι" τζαζίστες. Σιγα μη σταματήσει να παίζει ο dennis chambers τύμπανα επειδή ο κόσμος δε φοράει μπλουζάκι του ή επειδή ο lars ulrich βγάζει με ένα δίσκο όσα βγάζει ο άλλος σε όλη του τη καριέρα.

Πλέον παρατηρούμε και το δύστυχο φαινόμενο, μπάντες να "καίγονται" γρήγορα λόγω υπερβολικού promotion. Οι εταιρείες στίβουν όσο πάει το φρούτο και γρήγορα πάνε στο επόμενο. Ευτυχώς για μας, δυστυχώς για αυτούς την έχουν πατήσει: λέγε με "mp3". Πχ. γουστάρω τη μουσική των system of a down, έχω και 3 αλμπουμ τους (οχι κόπιες) και διασκεδάζω με τη μουσική τους. Αν όμως κάτσω και πραγματικά μελετήσω τη μουσική τους, παίζουν απλά μπούρδες. Διασκεδαστικές μεν, μπούρδες δε και απολογούμαι φυσικά σε όποιους die hard οπαδούς τους αλλά ο καθένας έχει την άποψη του. Όπως βαριέμαι απαράδεκτα τους rolling stones και λατρεύω μέχρι αηδίας τους queen. Αλλά και οι stones έχουν κομματάρες που θα ακούσω και οι queen σαχλαμάρες που ούτε καν αγγίζω.

Στη τελική δεν υπάρχουν μπλουζάκια, ραφτά και συγκροτήματα, πωλήσεις, cd και charts. Υπάρχει μόνο μουσική και οι μουσικοι και αυτοί δεν είναι θεοί, απλά τα μέσα για να φτάσουμε στο στόχο, τη μουσική.

Link to comment
Share on other sites

Διαφωνώ με τον chroma γιατί οι μεγάλες μπάντες είναι εκείνες που φτιάχνουν και δημιουργούν το ρεύμα. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα. Οι υπόλοιπες της κάθε εποχής ακολουθούν κανόντας ίσως και ισάξια τραγούδια.

Φυσικά και οι μεγάλες μπάντες/καλλιτέχνες κάπου βασίζονται και έχουν κάποια ακούσματα αλλά είναι και αυτοί (μαζί με τον κόσμο) που προχωρούν και εξελίσουν την μουσική...

Ας πούμε μιας που λέει ο chroma για τους queen... Ο κόσμος πιστεύει πως ήταν μια μεγάλη μπάντα. Ήταν μεγάλη μπαντά έβγαζαν τρομερά τραγούδια αλλά δεν ήταν καθαρά δικιά τους η μουσική που έπαιζαν παρόλο που είχαν και ένα τεράστιο κοινό. Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι οι queen έχουν βασίσει το μουσικό τους στυλ επάνω στο στυλ των sparks.

Επειδή αρκετός κόσμος δεν ξέρει καν τους sparks όποιος απαντήσει κάτι άλλο επάνω στην θεότητα των queen ας ακούσει τους δίσκους propaganda και kimono my house των sparks και ας δει τις ημερομηνίες...

Link to comment
Share on other sites

Η μουσική δε μετριέται σε δίσκους, ούτε σε κοινό. Γενικά δεν μετράει η ποσότητα αλλά η ποιότητα. Για να γίνει μια μπάντα γνωστή κατά την ταπεινή μου γνώμη, αρκεί να της κάτσουν οι συγκυρίες και να μην είναι εντελώς κουλή. Επίσης μετράει πολύ το να έχει κάποια άτομα τα οποία να ξεχωρίζουν. Π.χ. στους queen ο Freddie Mercury. Την φωνή του την πιάνουν πολύ λίγοι, και βγάζει και τρομερό ήχο.

Τώρα αν πιάσουμε ποιότητα μουσικής είναι θλιβερή ιστορία. Τα περισσότερα που ακούμε σήμερα έχουν μια απίστευτη απλοϊκότητα στον ήχο, λες και μουσικά έχουμε γυρίσει 200 χρόνια πίσω (και πιο πολύ). Δηλαδή αλλάζοντας τα όργανα και βάζοντας μια παραμόρφωση της πλάκας, γυρνάμε μουσικά πολύ πίσω. Η μόνη σοβαρή εξέλιξη που μου αρέσει είναι η jazz, που πραγματικά ακούς κάτι νέο. Τώρα το ότι δεν πουλάει, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Δε λέω ότι η metal - rock κλπ είναι crap, το αντίθετο, απλά υπάρχει πολύ crap στη metal - rock κλπ.

Εν τω μεταξύ αυτό με τα είδη της μουσικής είναι πολύ άθλιος διαχωρισμός, δισκογραφικού επιπέδου. Εγώ παρόλο που ξέρω 2 πράματα από μουσική, δεν ξέρω σε καμία περίπτωση να ξεχωρίσω π.χ. trash από death (τουλάχιστον από τον ήχο τους). Δεν ασχολούμαι και ιδιαίτερα με τον τομέα metal (μόνο οι dreamtheater + savatage έχουν κάποια πλήκτρα).

Να πω και μερικά ονοματάκια μια και τό φερε η κουβέντα:

τρομερός πιανίστας jazzίζων ο Keith Jarrett, όσοι πιστοί ακούστε. και οι pink martini έχουν κάποια τρομερά κομματάκια (+είναι και πολύ σοβαροί μουσικοί, με μουσική παιδία).

Πάντως σαν Έλληνες δεν ξέρουμε να ξεχωρίζουμε, έχουμε π.χ. τέτοια φωνάρα (μάρω λύτρα - δείτε το Maxim που κυκλοφορεί) και ασχολούμαστε με metallica, phil collins και αηδίες.

Link to comment
Share on other sites

Μάκη ειδικά για τα συγκεκριμένα συγκροτήματα που ανέφερες θεωρώ άνιση και άδικη την σύγκρισή τους με άλλες μπάντες.Απλά δεν παίζονται.Και δεν νομίζω να είχαν την ίδια προώθηση από την βιομηχανία της μουσικής όσο άλλοι.Το θέμα όμως με αυτά τα συγκροτήματα είναι οτι η μουσική τους ήταν διαφήμιση από μόνη της.Αυτό που θα ήθελα εγώ να προτείνω στο πνεύμα του θρέντ είναι να προτείνουμε συγκροτήματα που ίσως ξέρουμε και τα οποία δεν είναι τόσο γνωστά αλλά παρόλ'αυτα παίζουν καλή μουσική.

Link to comment
Share on other sites

Για να προοθηθεις στον κοσμο της μουσικης,ειδικα μια εποχη σαν του 80 θα πρεπει να εχεις το κατι διαφορετικο και πιο καινουργιο.Oι metallica και καποια αλλα group με τι σειρα τους,εμαθαν στον κοσμο το thrash metal.Το γουσταρε πολυ ο κοσμος,ηταν και οι συνθηκες του 80 στην αμερικη και στην Αγγλια και "τσουπ"οι metallica ανεβικαν στην κορυφη.Αυτο ειναι ενα παραδειχμα.Αλλο παραδειχμα οι black sabbath που εφεραν στο κοσμο το heavy metal ,και τωρα ειναι γνωστοι σαν "θρυλοι".

Μακη.Π.χ οι ειναι ενα γκρουπ που εβγαλε 3-4 φοβερα αλμπουμ και μετα εσβησαν.Αλλοστε μη συγκρινεις γκρουπ ροκ με γκρουπ heavy metal.

Aυτα ειναι η προσωπικη μου γνωμη.Καποιος αλλος μπορει να πιστευει αλλα.....

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από Makis Hourdakis [Χθες, στις 22:41] Γιατί πραγματικά βλέπω κάποια (παλιότερα κυρίως) συγκροτήματα που έχουν γράψει κομματάρες αλλά όμως δεν βλέπω κανένα σχεδόν στο δρόμο να φοράει μπλούζα τους. Για να μην αναφέρω άγνωστα συγκροτήματα, θα πω πχ για τους Pink Floyd ή τους Deep Purple οι οποίοι χωρίς πολλά γκάζια και φρου φρου και αρώματα, έτσι απλά, παίζουν φοβερά. Τελικώς είναι πολύ άδικος ο κόσμος μερικές φορές...

Δεν το καταλαβαινω αυτο, για να ειναι καποιος επιτυχημενος πρεπει ο κοσμος να φοραει το μπλουζακι του?

Εχω σταματησει να χαλιεμαι με το τι ακουει ο κοσμος γενικα. Ακουω εγω οτι θελω και να πανε να πνιγουν οι αλλοι. Αν εχεις μια στοιχειωδη μουσικη παιδεια μπορεις ευκολα να ξεχωρισεις το σκουπιδι απο την ποιοτητα.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πιστεύω ότι είναι καθαρά θέμα προώθησης και διαφόρων "κονέ" που έχει κάποιος. Τυχαίνει και ασχολούμαι αρκετά με την ηλεκτρονική μουσική σε όλες της τις μορφές και είχα χωθεί για ένα διάστημα αρκετά βαθιά μέσα σε δισκογραφικά ζητήματα και ξέρω ότι αν κάποιος θέλει να βγάλει ένα σκουπίδι για καλό και ποιοτικό (ειδικά στην ηλεκτρονική υπάρχουν ΑΠΕΙΡΑ τέτοια παραδείγματα) το κάνει.

Το θέμα είναι θα μου πείτε αν ο κόσμος θα το δεχτεί. Διαφωνώ. Αν ο DJ που θα το προωθήσει λέγεται ΤΙΕSTO τότε απλά ο κόσμος θα ακολουθήσει το νέο "ρεύμα" κι ας είναι και η μεγαλύτερη μ@λ@κί@ που έχει βγει.

Εννοείται βεβαίως ότι υπάρχουν και πολλοί καλοί μουσικοί οι οποίοι χάνονται επειδή δεν είχαν αυτό το "κονέ" για να τους ανεβάσει. Σπάνια πλέον είναι τα παραδείγματα καλών μουσικών που πάνε μπροστά βασισμένοι μόνο στο ταλέντο τους.

Όλοι μιλούν σήμερα για τον ΤΙΕSTO, σωστά? Προσωπικά εγώ βρίσκω τη μουσική του καλή αλλά σε καμία περίπτωση τόσο ποιοτική που να δικαιολογεί τον ντόρο που έχει γίνει και τις πωλήσεις που κάνει. Έλεος δηλαδή, ένα πιτσιρίκι να πάρω και να του μάθω Fruity Loops θα βγάλει την ίδια μουσική. Και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί άλλοι καλύτεροι μουσικοί οι οποίοι ίσως δε γίνουν γνωστοί ποτέ.

Ας μιλήσουμε και για τη ροκ. Ακόμα και παλιότερα βλέπουμε αρκετά παραδείγματα "ρευμάτων" και μαρκετινγκ. Δείτε τους KISS. Σε μια εποχή που υπήρχε αυτό το glamour rock αυτοί το παρατράβηξαν. Γιατί? Για να τους μάθουν. Οι Scorpions δε χρειάστηκε όμως να γίνουν έτσι, σωστά? Και μιας και μιλάω για το glamour rock πιστεύετε ότι αν στη Eurovision έβγαιναν οι Νορβηγοί δε θα είχαμε πάλι ένα νέο τέτοιο ρεύμα και δε θα τρέχαν σα χαζοί όλοι να ξεθάψουν τα Bon Jovi τους και να κάνουν περμαναντ το μαλλί?

Η μουσική σήμερα για μένα σε όλα τα είδη έχει γεμίσει σκουπίδια. Σκουπίδια τα οποία κάποτε τα ΠΡΟΩΘΟΥΣΑΝ οι "μεγάλοι" του χώρου αλλά όταν τα βαρέθηκαν γύρισαν πλάτη και λέγαν σε αυτούς που ΟΙ ΙΔΙΟΙ τους είπαν να τα ακούνε: "Τι μ@λ@κίες ακούτε ρε?"...Είναι μεγάλη η ιστορία της ζωής της λεγόμενης uplifting-melodic trance...Μεγάλη και συνάμα χαρακτηριστηκότατη σαν παράδειγμα. Γιατί όταν οι μεγάλοι είπαν την κουβέντα τους ξαφνικά μια τεράστια μάζα λαού που προσκυνούσε τη μουσική αυτή γύρισε και έλεγε: "Μα ποιος ακούει τέτοιες ηλιθιότητες?" ξεχνώντας τα λεφτά που είχε πριν σκάσει σε πάρτυ και CD...

Το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς? Να σβήσει αυτά τα 500GB μουσικής που έχει και να κρατήσει τα 80 τα οποία τα γουστάρει αυτός και κανένας άλλος. Και να ψάχνει συνέχεια για κάτι καινούριο γιατί μπορεί να του κάτσει διαμαντάκι. Όπως μου έκατσε εμένα με τους Carbon Based Lifeforms...

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από spresv

Δεν το καταλαβαινω αυτο, για να ειναι καποιος επιτυχημενος πρεπει ο κοσμος να φοραει το μπλουζακι του?

Όχι, δεν εννοώ αυτό. Απλώς πως να το πω... "μου τη δίνει" είναι η σωστή έκφραση; "δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί"; Τέσπα. Απλώς πιστεύω οτι κορυφαία συγκροτήματα "υποβιβάζονται" πολλές φορές μπροστά σε άλλα στα αυτιά (ή καλύτερα στα μάτια) κάποιων άδικα. Και επίσης έχω βαρεθεί να ακούω κάποιους να μου λένε "άκου ρε Metallica ή Black Sabbath που κάθεσαι και ακούς μαμακίες"... :TD: Έχεις δίκιο πάντως. Να πάνε να μπιπ όλοι αυτοί...

ΥΓ: Πάντως βλέπω οτι υπάρχουν και κάποια ελληνικά συγκροτήματα που λένε, ίσως όχι τόσο όσο τα κορυφαία ξένα αλλά προσωπικά μου αρέσουν αρκετά. Για παράδειγμα οι Τερμίτες. Προσωπικά το θεωρώ απο τα καλύτερα ελληνικά group (ως κορυφή όμως βάζω τους socrates) γιατί δεν έχω ακούσει κομμάτι τους που να μην έχει αυτό το ιδιαίτερο ύφος που προσωπικά υπο κατάλληλες συνθήκες με "μαγεύει".

Link to comment
Share on other sites

gznp σε βλέπω λίγο περίεργο...

Δηλαδή τώρα που βγήκε η παπαρίζου η ευρώπη φοράει ότι και η έλενα και ο κόσμος παράτησε να μαθένει βιολί και πιάνο και μαθένει κρητική λύρα?

Το οτί εσύ δεν ξέρεις τι γίνεται σήμερα με το glam rock (και όχι glamour) δεν θα πει ότι δεν υπάρχει.

Το οτί οι bonjovi δεν έπεζαν glam rock αλλά το λεγόμενο poser rock ας το αφήσουμε στην άκρη σαν ένα δείγμα της άγνοιας σου επάνω στον συγκεκριμένο χώρο.

Όσο αφορά στα περι ηλεκτρονικής μουσικής συμφωνώ με αυτά που λες αν και σκουπίδια υπήρχαν σε όλα τα είδη μουσικής από παλιά.

Και μην ακούσω ότι η μουσική είναι μια και όλα τα έχω στο ίδιο ράφι...

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από Makis Hourdakis [Σήμερα, στις 12:42]

ΥΓ: Πάντως βλέπω οτι υπάρχουν και κάποια ελληνικά συγκροτήματα που λένε, ίσως όχι τόσο όσο τα κορυφαία ξένα αλλά προσωπικά μου αρέσουν αρκετά. Για παράδειγμα οι Τερμίτες. Προσωπικά το θεωρώ απο τα καλύτερα ελληνικά group (ως κορυφή όμως βάζω τους socrates) γιατί δεν έχω ακούσει κομμάτι τους που να μην έχει αυτό το ιδιαίτερο ύφος που προσωπικά υπο κατάλληλες συνθήκες με "μαγεύει".

Καλα μια φορα ειχα ακουσει σε ενα site ενα κομματι απο τους dreamlord,(τους ξερει η μανα τους?)ελληνικο συγκροτημα, και πραγματικα ποροθηκα.Γ@ματοι.Αλλου ομως δεν τους εχω δει.

Ωριστε και το linkτους.Ακουστε και κανα τραγουδι!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.