Jump to content



Αzureus, port forward & σωστές ρυθμίσεις


Sol

Recommended Posts

Ας δούμε πως λειτουργεί το πρόγραμμα Azureus (v 2.4.0.2) αλλά και με ποιο τρόπο θα πετύχουμε την μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

Καταρχάς το Azureus είναι ένα peer2peer πρόγραμμα (όπως το Emule) το οποίο χρησιμοποιεί το ΒitTorrent ως πρωτόκολλο μεταφοράς δεδομένων.

Με το Azureus έχετε την δυνατότητα να μοιραστείτε αρχεία με άλλους χωρίς την απαραίτητη ύπαρξη κεντρικών διακομιστών.

Τα αρχεία ονομάζονται torrents και μπορείτε να τα αναζητήσετε από διάφορα sites. Όταν βρείτε το αρχείο που θέλετε, επιλέγετε να το κατεβάσετε, χρησιμοποιώντας κάποιον ΒitTorrent client, στην περίπτωση μας, το Azureus.

Κατεβάστε το από εδώ

Σημειώνεται πως το παρόν πρόγραμμα απαιτεί την ύπαρξη του Java Runtime Εnvironment για να τρέξει.

Αφού εγκαταστήσουμε κανονικά το azureus, θα πρέπει να παίξουμε λίγο με τις ρυθμίσεις του, να τις φέρουμε στα μέτρα της γραμμής μας για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Επιλέγουμε tools - configuration wizard - english(ή ελληνικά) - advanced - επιλέγουμε την γραμμή adsl που μας αντιστοιχεί (αν και όχι απαραίτητο) - πατάμε next στο επόμενο παράθυρο (θα εξηγήσω) - επιλέγουμε που θέλουμε να αποθηκεύονται τα αρχεία, fast resume enabled - finish.

confwizard2tj.jpg

Το παράθυρο που προσπεράσαμε είναι μάλλον το πιο σημαντικό και θα ασχοληθούμε μαζί του αναλυτικότερα τώρα. :)

Πηγαίνουμε tools - options - και από το μενού που εμφανίζεται ήμαστε ήδη στο 'connection'. Εδώ θα καθορίσουμε την θύρα στην οποία θα έρχεται το αρχείο μας με την μορφή πακέτων στα πρωτόκολλα TCP και UDP.

options2xs.jpg

To modem της γραμμής μας επικοινωνεί με τον έξω κόσμο βάσει κάποιων πρωτοκόλλων που χρησιμοποιούν συγκεκριμένες κάθε φορά θύρες. Ανοιχτές θύρες στο modem - router μας όμως οδηγούν σε μειωμένη ασφάλεια, γι'αυτό και εξορισμού είναι κλειστές. Επομένως αφού εμείς καθορίσουμε από ποια πόρτα - port θα 'μιλάει' o Azureus, θα σετάρουμε και το modem για να αφήνει τα πακέτα από αυτήν την θύρα να περνάνε.

Η θύρα που μπορύμε να επιλέξουμε μπορεί να είναι ανάμεσα στα 1024-65535 (ή για να είμαστε τελείως τυπικοί 49152-65535).

Από εδώ και πέρα θα δείξω τι έκανα στην δικιά μου περίπτωση.

Επέλεξα την θύρα 48242, τυχαία μεν αν και δεν πρέπει να είναι η ίδια με άλλα προγράμματα που χρησιμοποιούν TCP/UDP όπως το Skype.

port5tg.jpg

Ο φορητός υπολογιστής θα επικοινωνεί ασύρματα με το modem - wireless router.

Με το φυλλομετρητή firefox, πλκτρολογώντας την IP διεύθυνση του modem - router και αφού έβαλα το password (που αρχικά αναφέρεται στις οδηγίες και πρέπει να αλλάχτεί από εσάς για λόγους ασφαλείας) βρέθηκα στην κεντρική σελίδα του modem μου DG834G.

Tώρα πρέπει να δημιουργήσω ένα κανόνα - rule (που θα αφήνει ελεύθερο το port 48242) και να το προσθέσω στους κανόνες του firewall μου.

Πηγαίνοντας 'Services' - Add custom Service - Name:ΑzureusPort - Τype: TCP/UDP - Starting Port 48242 - Finish Port 48242 και πατώντας apply, έφτιαξα τον κανόνα.

Μετά στο Firewall Rules έχω inbound και outbound υπηρεσίες, εισερχόμενες και εξερχόμενες. Θα προσθέσω τον κανόνα και στις δύο. Bλέπουμε πως 'Inbound default': block always (όπως είπαμε πιο πριν). Πατάω 'Add' - στην λίστα 'Service' βρίσκω το ΑzureusPort - action allow always - send to lan server: βάζω την IP διεύθυνση του υπολογιστή - wireless adapter μου - 'apply'

Χμμ, για να βρείτε την IP σας, πηγαίνετε έναρξη - εκτέλεση - γράψτε cmd - γράψτε "ipconfig /all" και δείτε την IP σας. Aν δεν έχετε μία συγκεκριμένη IP στο μηχάνημα σας, αυτή μπορεί να αλλάξει όταν ξανασυνδεθείτε. Θα την φτιάξουμε τώρα.

Πηγαίνωντας 'Εναρξη' - 'Πίνακας ελέγχου' - 'Συνδέσεις δικτύου' επέλεξα τις 'ιδιότητες' από την 'Ασύρματη σύνδεση δικτύου' (ανάλογα την σύνδεση που χρησιμοποιέται).

tcp7ny.jpg

Μετά με επιλεγμένο το 'Πρωτόκολλο ΤCP/IP' πατάμε ιδιότητες και εισάγουμε την διεύθυνση ΙP που θέλουμε (να είναι στο εύρος που υποστηρίζει το modem, κάποια που να διαφέρει μόνο στο τελευταίο νούμερο). 'Μάσκα υποδικτύου' 255.255.255.0 και προεπιλεγμένη πύλη την ΙP του modem μας.

DNS είτε αυτόματα, είτε παίρνουμε τις πληροφορίες από την σελίδα του modem μας.

(προχωρημένες ρυθμίσεις στο δικό μου router: DHCP option οn μεν, αλλά το IP μου είναι εκτός του εύρους του, UPnP οff αφού δεν χρείαζετα)

Πολύ ωραία, έχουμε σταθερό IP, η πόρτα είναι ανοιχτή και δε θα αντιμετωπίσουμε NAT error. :cool:

Ας το επαληθεύσουμε πηγαίνωντας https://www.grc.com/x/portprobe=48242

αντικαθιστώντας το νούμερο (48242) με την θύρα που διαλέξαμε.

Πρέπει να γράψει status = open και όχι 'closed' ή 'stealth'

Επειδή δεν έχει όλος ο κόσμος το ίδιο modem, η διαδικασία δεν είναι ίδια αλλά δεν αλλάζει ιδιαίτερα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το port-forwarding που μπορεί να περιλαμβάνουν και αναλυτικά βήματα για τον εξοπλισμό σας πηγαίνετε: http://www.portforward.com/routers.htm.

Ωραία ας επιστρέψουμε στο Azureus.

Τώρα ανάλογα με την σύνδεση μας θα καθορίσουμε πόσα Κbytes θα στέλνουμε με πόσους χρήστες θα συνδεόμαστε, τα transfer settings γενικότερα κ.α.

Τρέχοντας κάποιον online speed tester (http://www.adslguide.org/tools/speedtest.asp) βλέπουμε τα Kbytes που μπορούμε να κατεβάσουμε και να στείλουμε που θα διαφέρουν λίγο από την διαφημιζόμενη ταχύτητα μας. Διαφορετικά υπολογίζουμε 10% μικρότερο upload (σε Κbps) από αυτό που πληρώσαμε για να έχουμε και διαιρούμε με το 8 για να βρούμε πόσα ΚBps στέλνουμε max.

Σε αυτήν την σελίδα έχει ένα πίνακα που δείχνει τις επιλογές που θα εισάγουμε στο azureus ανάλογα με την upload δυνατότητα μας. Καλό είναι να διαβάσουμε όλο το κείμενο και να επισκεφθούμε όλη την σελίδα.

Πηγαίνουμε tools - options - και από το μενού επιλέγουμε transfer

Στην δικιά μου (τυχερή) περίπτωση:

broadband0hr.jpg

settings1dp.jpg

Εμπειρικά τα kbytes που θα στέλνουμε από το azureus να είναι περίπου το 70% από το μέγιστο που μπορούμε να στείλουμε. Σημαντικό είναι να μην 'πνίξετε' το download σας καθορίζοντας δυσανάλογα μεγάλο upload. Γενικότερα εδώ ο χρήστης δοκιμάζει μέχρι να πετύχει τις βέλτιστες γι αυτόν ρυθμίσεις, τις οποίες μπορεί και να αλλάζει ανάλογα με τα κέφια του. Αν π.χ σερφάρει ενώ κατεβάζει πρέπει να περιορίσει λιγο το upload σε σχέση με το αν αφήσεις το pc να κατεβάζει μόνο του. To upload είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του δικτύου, όπως θα δούμε και στην συνέχεια.

Aς δούμε μερικές από τις στήλες που έχει στα "My torrents" ο Αzureus

Ηealth: Πράσσινη φάτσα, ήμαστε οκ, περιμένουμε λίγο μόλις αρχίζει να κατεβαίνει

Down Speed: Tαχύτητα που κατεβάζουμε

Swarm Average Speed: Μέση ταχύτητα του σμήνους με το οποίο ήμαστε συνδεδεμένοι, το συνολικό upload του σμήνους.

Seeds: ’τομα που έχουν ολόκληρο το torrent και είναι αρκετά καλοί να το μοιράζονται μαζί μας. Όταν το κατεβάσουμε 100% θα γίνουμε και εμείς seeders

Peers: ’τομα που κατεβάζουν το αρχείο και ταυτόχρονα το μοιράζονται. Αυτοί ήμαστε και εμείς, το 90% των περιπτώσεων είναι πολύ περισσότεροι από τους Seeds.

Availabilty: Νούμερο που δίχνει την σχέση μεταξύ Seeders/Peers, μην περιμένετε γρήγορο downloading όταν υπάρχουν 5 seeders και 70 peers.

Share Ratio: Αναλογία κατεβάσματος/ανεβάσματος, πόσο έχουμε κατεβάσει με πόσο έχουμε ανεβάσει - στείλει σε άλλους. Για να απομακρύνουμε το torrent από τον Aζουραίο αφού το έχουμε κατεβάσει θα πρέπει το share ratio να είναι τουλάχιστον 1. Δηλαδή όσο πήραμε άλλο τόσο στείλαμε και εμείς, ας μην γίνουμε αχάριστες βδέλλες (leechers) που μόνο παίρνουν.

Ας δοκιμάσουμε να κατεβάσουμε ένα torrent αρχείο, μία διανομή linux της Slackware, με πολύ μεγάλο swarm speed, πολλούς seeders, άρα θεωρείται 'καλό' (γρήγορο - σίγουρο) torrent για να δούμε αν όλα είναι οk.

Eπισκεφθείτε αυτήν την σελίδα: http://www.slackware.com/torrents/slackware-10.2-install-d1.torrent

Mετά από κανά 8 λεπτο αν όλα είναι εντάξει θα κατεβάζετε με την μέγιστη ταχύτητα!

Το Azureus είναι έτοιμο. :flower:

Mε παρόμοιo τρόπο διαμορφώνουμε και τις ρυθμίσεις για άλλους bitorrent clients όπως τον πολύ ελαφρύτερο σε υπολογιστικους πόρους Utorrent

χρήσιμα links:

Sites με torrents

http://azureus.aelitis.com/wiki/index.php/Main_Page

http://en.wikipedia.org/wiki/Azureus

http://en.wikipedia.org/wiki/P2p

http://en.wikipedia.org/wiki/BitTorrent]ΒitTorrent

http://www.portforward.com/routers.htm

- dedicated to Αsker... we miss you dude! -

Ρίχτε προτάσεις για διορθώσεις, βελτιώσεις

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από Sol

Η θύρα που μπορύμε να επιλέξουμε μπορεί να είναι ανάμεσα στα 1-65535

1024-65535 ;)

ή για να είμαστε τελείως τυπικοί 49152-65535

http://www.iana.org/assignments/port-numbers

http://en.wikipedia.org/wiki/Well_known_ports

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

:T: Μπράβο Sol! Πολύ καλή δουλειά και πολύ χρήσιμη! Ενας τέτοιος οδηγός θα λύσει τα χέρια των newbies στην adsl.

Και παλι μπράβο σου για την προσπάθεια!

:worship: :worship: :worship: :worship: :worship: :worship:

ΥΣ: Κανεις λίγο για Windows Configuration , θα σε πείραζε να βαλω Linux Configuration για την ADSL ;

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ωραίο guide Sol :T:

Ένα tip: Αν έχετε πρόβλημα με μεγάλα torrents (>2gb) που έχουν και πάρα πολύ κόσμο (>500 peers) δοκιμάστε να αλλάξετε το "Max connections per Torrent" ή/και "Max connections globally" (Θα τα βρείτε στο Options -> Transfer)..

Με 384 Otenet και modem/router Speedtouch 530 είχα αυτό το πρόβλημα.. Δηλάδή σε ένα torrent 2,5gb, μέχρι τα 400mb σερνόταν και μετά ανέβαζε ταχύτητα... Μερικές φορές το έκανε και στα τελευταία 200-250mb των αρχείων... Αλλάζοντας το "Max connections per Torrent" σε 25 και το global σε 40 δεν το ξαναεμφανίστηκε το πρόβλημα... Σαν added bonus θα δείτε ότι γενικότερα η γραμμή συμπεριφέρεται καλύτερα (web browsing, online games) :flower:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Κανείς?

Τώρα για παράδειγμα, έχω ένα torrent που βγάζει:

Seeds: 0/5 connected (380 in swarm)

Peers: 0/19 connected (1220 in swarm)

DHT status: announce in 25 secs (got 4520 peers)

Αλλά εγώ κατεβάζω με 0kb... Παράλληλα ένα άλλο κατεβαίνει με 12kb... Και όριο έχει τα 200kb... u/d

Link to comment
Share on other sites

παρόμοιο πρόβλημα παρουσιάστηκε όταν είχα το bittornado.... τελικά δεν κατάφερα να το λύσω και τότε αποφάσισα να βάλω bitcomet όπου και λύθηκε το πρόβλημα... ίσως ένα reinstall του azureus να βοήθαγε...

Link to comment
Share on other sites

Αν το modem που έχεις παίρνει δικιά του IP κι εσύ έχεις εσωτερική (192.168.x.x ή 10.x.x.x) τότε πρέπει να του ορίσεις ποιές πόρτες θα περνάει μέσα, εκτός κι αν το κάνει μόνο του σε όλες.

Αν όμως την IP που δίνει ο provider την παίρνει το pc σου, όπως παλιά με τα απλά modems, τότε δεν χρειάζεται.

Link to comment
Share on other sites

Tώρα πρέπει να δημιουργήσω ένα κανόνα - rule (που θα αφήνει ελεύθερο το port 48242) και να το προσθέσω στους κανόνες του firewall μου.

Πηγαίνοντας 'Services' - Add custom Service - Name:ΑzureusPort - Τype: TCP/UDP - Starting Port 48242 - Finish Port 48242 και πατώντας apply, έφτιαξα τον κανόνα.

Μετά στο Firewall Rules έχω inbound και outbound υπηρεσίες, εισερχόμενες και εξερχόμενες. Θα προσθέσω τον κανόνα και στις δύο. Bλέπουμε πως 'Inbound default': block always (όπως είπαμε πιο πριν). Πατάω 'Add' - στην λίστα 'Service' βρίσκω το ΑzureusPort - action allow always - send to lan server: βάζω την IP διεύθυνση του υπολογιστή - wireless adapter μου - 'apply'

Αυτό χρειάζεται με το zonealarm;;

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.