Jump to content



Digital Rights Management (DRM)


mariosalice

Recommended Posts

Τι είναι το DRM? Μας ενδιαφέρει? Εφαρμόζεται? Αφορά μόνο τους υπολογιστές και τα προγράμματα ή και το Internet, τις τηλεοράσεις, τα BD, HD DVD, τη μουσική και γενικά όλα τα οπτικοακουστικά μέσα? Θα παίζουν οι συσκευές που έχουμε μετά το 2012 ή πρέπει να ξέρουμε κάτι για το DRM, ώστε να προγραμματίσουμε σωστά τις αγορές μας σε προιόντα όπου εφαρμόζεται ή πρόκειται να εφαρμοστεί το DRM?

Το θέμα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και δεν είναι δυνατόν να απαντηθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα με ένα ποστ.

Επί πλέον, υπάρχουν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις και πεποιθήσεις, βαθιά ριζωμένες που δύσκολα μπορούμε να τις ξεπεράσουμε, ώστε να δούμε την πραγματική εικόνα στο σύνολο της.

Η Διαχείριση των Ψηφιακών δικαιωμάτων είναι γενικός όρος.

Περιλαμβάνει κάθε μέτρο που έχει ως σκοπό την ελεγχόμενη πρόσβαση σε φηφιακά δεδομένα και σε συσκευές ή μέσα, που διαχειρίζονται φηφιακές πληροφορίες και καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διακρίνονται δύο βασικά στάδια.

Στο πρώτο στάδιο, αναγνωρίζεται αν τα ψηφιακά δεδομένα καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα και το επίπεδο πρόσβασης που επιτρέπεται στο χρήστη.

Στο δεύτερο στάδιο επιβάλλεται το επίπεδο πρόσβασης.

Τα παραπάνω θα εφαρμοστούν σταδιακά σε όλες τις μορφές ψηφιακής πληροφορίας.

Από το λειτουργικό, μέχρι την ψηφιακή τηλεόραση, τα pc και το Internet, όλα θα προσαρμοστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι DRM συμβατά.

Είναι το κατ' ευφημισμόν αποκαλούμενο Trusted Computing ή Secure Engineering

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο και οργανωμένο πακέτο μέτρων και τεχνολογιών, διαρκώς αναπτυσσόμενο που εφαρμόζεται σταδιακά και όχι για μια αφηρημένη έννοια ή αποσπασματικές κινήσεις.

Έλα να δεις ... Μπλέ.

Link to comment
Share on other sites

Το συντονιστικό όργανο που επισημοποίησε τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή του DRM είναι η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ (WORLD INTELLECTUAL PROPERTY ORGANIZATION - WIPO).

Η WIPO αποτελεί τμήμα του ΟΗΕ (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών) με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας και ιδρύθηκε το 1997.

Σκοπός του είναι η ανάπτυξη ενός διεθνούς, προσιτού και ισορροπημένου συστήματος για τα πνευματικά δικαιώματα, που θα ανταμείβει την παραγωγικότητα, θα προάγει την ανάπτυξη και θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.

Οι αρχές του DRM επισημοποιήθηκαν από την WIPO στο κείμενο "CURRENT DEVELOPMENTS IN THE FIELD OF DIGITAL RIGHTS MANAGEMENT" που εκδόθηκε στα πλαίσια της δέκατης συνέλευσης για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων το 2003.

Διακρίνουμε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες όπου μπορούν να ενταχθούν οι προσπάθειες εφαρμογής του DRM.

1. Hardware

2. Software

3. Νόμοι

4. Marketing

Link to comment
Share on other sites

Το TC (Trusted Computing) σε συνδυασμό με το HDCP αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του DRM σε επίπεδο hardware.

Trusted Computing Group (TCG)

https://www.trustedcomputinggroup.org/about/

Είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τις Εταιρίες AMD, Hewlett-Packard, IBM, Infineon, Intel, Microsoft και Sun Microsystems, με σκοπό την υλοποίηση της τεχνολογίας "Trusted Computing" (TC).

Παλιότερα λεγόταν Trusted Computing Platform Alliance (TCPA)

Βασικός στόχος είναι η δημιουργία κοινά αποδεκτών προδιαγραφών για τη βιομηχανία των υπολογιστών, που να στηρίξει το DRM σε επίπεδο Hardware.

Έχει διάφορες ομάδες εργασίας που δουλεύουν σε διαφορετικά projects.

Τα σημαντικότερα είναι δύο

A. "Trusted Platform Module" (TPM)

B. "Trusted Network Connect" (TNC)

Οι υπόλοιπες ομάδες είναι:

Hard Copy

Η ομάδα αυτή καθορίζει ανοικτές προδιαγραφές ανεξάρτητες από κατασκευαστή, για συσκευές αναπαραγωγής αντιγράφων (εκτυπωτές, σαρωτές κτλ), που θα ενσωματώνουν υλικά TCG (βασικά το TPM chip).

Infrastructure

Η ομάδα αυτή καθορίζει προδιαγραφές για architectural framework, διασυνδέσεις, metadata και άλλα στοιχεία υποδομής. Πχ. PCI-e bus, καλώδια DVI, σχεδιασμός μητρικών κτλ.

Mobile

Η ομάδα αυτή καθορίζει προδιαγραφές ασφάλειας σε ασύρματες φορητές συσκευές όπως είναι οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας και τα PDA.

PC Client

Η ομάδα αυτή έχει σκοπό την ανάπτυξη προδιαγραφών για την ασφάλεια σε υπολογιστές πελάτες (PC clients) μέσω υλικών TCG.

Server

Η ομάδα αυτή έχει σκοπό την ανάπτυξη προδιαγραφών για την ασφάλεια σε υπολογιστές εξυπηρετητές (PC servers) μέσω υλικών TCG.

Software Stack

Η ομάδα αυτή παρέχει το λογισμικό υποστήριξης (APIs) των TPM chips.

Storage

Η ομάδα αυτή ασχολείται με την υποστήριξη υλικών TCG για την ασφάλεια των αυτόνομων αποθηκευτικών συστημάτων (dedicated storage systems).

Α. "Trusted Platform Module" (TPM)

Μια ομάδα εργασίας της TCG, η "TPM Work Group", εκπόνησε την προδιαγραφή "Trusted Platform Module" (TPM), με την οποία κατασκευάστηκε ήδη το "TPM chip" ή "TPM Security Device" (Dell).

Η τρέχουσα έκδοση αυτού του chip είναι η 1.2 v94 που ανακοινώθηκε στις 29-3-2006.

Το κύκλωμα αυτό θα το βρούμε είτε στη μορφή ανεξάρτητου chip, είτε ενσωματωμένο σε συσκευές, όπως σε επεξεργαστές, chipsets μητρικές κτλ.

Το TPM έχει διαφορετικά ονόματα σε κάθε εταιρία, αλλά είναι το ίδιο πράγμα.

Η AMD το ονομάζει Virtual Machine (SVM), η Transmeta, Transmeta Security eXtensions (TSX), η IBM, Embedded Security Subsystem και ThinkVantage Technology, η Winbond Corporation, SafeKeeper, η Phoenix Technologies, Core Managed Environment (cME), h Fujitsu FirstWare Vault, η Hewlett Packard, ProtectTools.

Η Intel

Link to comment
Share on other sites

Under Construction :computer:

Η βασική ομάδα που κατευθύνει το μέλλον του DRM είναι η Trusted Computing Group (TCG).

Βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας και ορίζει τις προδιαγραφές DRM σε επίπεδο υλικού (hardware), με τις οποίες οφείλει να είναι συμβατή κάθε άλλη DRM προδιαγραφή.

Σε δεύτερο επίπεδο, κυρίως λογισμικού, τον πρώτο λόγο αυτή τη στιγμή έχουν το AACS LA και η Microsoft� και βρίσκονται αμέσως κάτω από το TCG.

Το AACS LA ασχολείται με προδιαγραφές DRM για ψυχαγωγικό περιεχόμενο (BD, HD DVD και το λογισμικού αναπαραγωγής αυτών), σύμφωνα με τις hardware προδιαγραφές TCG.

Κάτω από το AACS βρίσκονται δύο ομάδες.

1. Το DVD Forum που ορίζει τις προδιαγραφές για το HD DVD (hardware - software)

2. Το Blu-ray Disc Association που ορίζει τις προδιαγραφές για το BD

Οι προδιαγραφές των δύο παραπάνω ομάδων ισχύουν μόνο αφού εγκριθούν από το AACS LA και ενσωματωθούν στο AACS.

Αν και φαινομενικά μπλέκουν τα πράγματα στο διαχωρισμό hardware - software, στην πραγματικότητα, οι κατασκευαστικές οδηγίες του υλικού, AACS LA στηρίζονται σε υλικά και προδιαγραφές του TCG όσον αφορά το DRM ώστε να το υλοποιήσουν.

Παράλληλα όμως υποστηρίζεται πλέον το DRM, από την AACS LA και σε επίπεδο κρυπτογράφησης (λογισμικού).

Η Microsoft εφαρμόζει σταδιακά το DRM στα Windows με το "System Integrity Team"

Από το 2001 κατέχει την πατέντα 6,327,652 εφαρμογής DRM στα λειτουργικά με τίτλο

"Loading and identifying a digital rights management operating system"

Παλαιότερες ονομασίες που είχαν δοθεί στην υλοποίηση του DRM στα Windows είναι "Microsoft's Next-Generation Secure Computing Base (NGSCB) και Palladium.

http://www.microsoft.com/resources/ngscb/default.mspx

Advanced Access Content System (AACS)

Η "Advanced Access Content System Licensing Administrator (AACS LA) είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία που εξελίσσει τις προδιαγραφές (AACS), που αφορούν στη διαχείριση του αποθηκευμένου περιεχόμενου σε προ εγγεγραμμένα και εγγράψιμα οπτικά μέσα υπολογιστών και άλλων καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών. Το AACS προσθέτει καινοτομίες στους οπτικούς δίσκους νέας γενιάς, που θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να απολαύσουν περιεχόμενο υψηλών προδιαγραφών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της AACS LA, η προστασία του οπτικοακουστικού ψυχαγωγικού περιεχομένου, στηρίζεται σε προηγμένο, στιβαρό και ανανεώσιμο λογισμικό.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τις εταιρίες IBM, Intel, Microsoft, Panasonic, Sony, Toshiba, The Walt Disney Company και Warner Bross.

Οι προδιαγραφές περιλαμβάνονται στα παρακάτω βιβλία.

Primary Books

Introduction and Common Cryptographic Elements Rev 0.91(537k, pdf)

Pre-recorded Video Book Rev 0.91 (276k, pdf)

Recordable Video Book Rev 0.91(106k, pdf)

Adaptation Books

Blu-ray Disc Pre-recorded Book Rev 0.912 (838k, pdf) - Posted 08/02/06

Blu-ray Disc Recordable Book Rev 0.92 (243k, pdf) - Posted 07/28/06

HD DVD and DVD Pre-recorded Book Rev 0.912 (646k, pdf) - Posted 8/18/06

HD DVD Recordable Book Rev 0.921 (257k, pdf) - Posted 08/02/06

Το Image Constraint Token (ICT) που είναι τμήμα του AACS, επιτρέπει την αναπαραγωγή περιεχομένου στη μέγιστη ανάλυση, μόνο όταν υπάρχει HDCP σύνδεση.

Ο περιορισμός αυτός είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται στα προιόντα που τον έχουν ενεργοποιημένο.

Για παράδειγμα, μια ταινία HD DVD που μπορεί να παίξει στη μέγιστη ανάλυση των 1920Χ1080p μόνο όταν υπάρχει HDCP συμβατό σύστημα, οφείλει να το αναγράφει στο εξωτερικό περίβλημα.

Αν υπάρχει το ICT, μια κατά τα άλλα ξεκλείδωτη ταινία δεν παίζει καθόλου με ψηφιακή σύνδεση που δεν είναι HDCP, ενώ με αναλογική σύνδεση, μειώνεται η ανάλυση στα 960x540.

Αν δεν υπάρχει το ICT, μια ξεκλείδωτη ταινία μπορεί να παίξει παντού.

Προς το παρόν οι εταιρίες φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει να μην ενεργοποιήσουν τον περιορισμό ICT μέχρι το 2012.

Για ιστορικούς λόγους, αναφέρεται και το CSS.

Content Scrambling System (CSS) 1996

Πρόκειται για μια DRM τεχνολογία από το "DVD Forum".

Στηρίχθηκε σε ένα αλγόριθμο ψηφιακής κωδικοποίησης για ταινίες DVD και σε συγκεκριμένους περιορισμούς στην κατασκευή των DVD players.

Είδαμε λοιπόν για άλλη μια φορά, ότι η βιομηχανία του θεάματος επιβάλλει τις δυνατότητες που θα έχει μια συσκευή αναπαραγωγής ψηφιακού περιεχομένου.

Η κωδικοποίηση έσπασε το 1999, από τον Jon Lech Johansen, που έφτιαξε το πρόγραμμα DeCSS για να βλέπει DVD σε Linux, που είχε αποκλειστεί από το "DVD Forum".

Link to comment
Share on other sites

Under Construction :computer:

Η νομική κατοχύρωση και υποστήριξη του DRM οφείλεται και αυτή σε οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης για τα πνευματικά δικαιώματα (WIPO), που είναι τμήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στην Αμερική είναι γνωστή με το όνομα Digital Millennium Copyright Act (DMCA).

http://cyber.law.harvard.edu/openlaw/DVD/1201.html#a2

Στην Ευρωπαική Ένωση, εκδόθηκε η Οδηγία για τα Πνευματικά δικαιώματα - Copyright Directive (PDF αρχείο) - προς τα κράτη μέλη.

Η Ελλάδα έχει ήδη αναφέρει την αναπροσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας.

http://www.fipr.org/copyright/guide/greece.htm

Μέχρι τώρα ο νόμος επέτρεπε να έχουμε ένα αντίγραφο για προσωπική μας χρήση.

Τώρα με τα HD DVD - BD θα χάσουμε αυτή τη δυνατότητα ή θα πρέπει να την πληρώνουμε έξτρα.

Πείτε το καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, πείτε το όπως θέλετε, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα.

ΝΟΜΟΣ 2121/1993

(ΦΕΚ Α΄ 25/4.3.1993)

«Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα

και πολιτιστικά θέματα»

(κωδικοποιημένος ως ισχύει σήμερα)

’ρθρο 66Α (1)

(1) Το άρθρον 66Α προσετέθη δι άρθρου 81 παρ. 11 του Ν. 3057/2002.

Τεχνολογικά μέτρα

1. Ως τεχνολογικά μέτρα νοούνται κάθε τεχνολογία, μηχανισμός ή συστατικό στοιχείο που, με το συνήθη τρόπο λειτουργίας του, αποσκοπεί στο να εμποδίσει ή να περιορίσει πράξεις, σε σχέση με έργα ή άλλα προστατευόμενα αντικείμενα, που δεν έχουν επιτραπεί από τον δικαιούχο πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικού δικαιώματος, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος ειδικής φύσης του κατασκευαστή βάσης δεδομένων. Τα τεχνολογικά μέτρα θεωρούνται αποτελεσματικά όταν η χρήση του προστατευόμενου έργου ή άλλου προστατευόμενου αντικειμένου ελέγχεται από τους δικαιούχους μέσω της εφαρμογής διαδικασίας ελέγχου της πρόσβασης ή προστασίας, όπως κρυπτογράφηση, διατάραξη της μετάδοσης ή άλλη μετατροπή του έργου ή άλλου προστατευόμενου αντικειμένου ή προστατευτικού μηχανισμού ελέγχου της αντιγραφής, ο οποίος επιτυγχάνει το στόχο της προστασίας.

(άρθρο 6 παρ. 3 Οδηγίας 2001/29).

2. Απαγορεύεται, χωρίς την άδεια του δικαιούχου, η εξουδετέρωση κάθε αποτελεσματικού τεχνολογικού μέτρου, την οποία πραγματοποιεί κάποιος εν γνώσει του ή έχοντας βάσιμους λόγους που του επιτρέπουν να γνωρίζει ότι επιδιώκει αυτόν τον σκοπό.

(άρθρο 6 παρ. 1 Οδηγίας 2001/29).

3. Απαγορεύεται, χωρίς την άδεια του δικαιούχου, η κατασκευή, η εισαγωγή, η διανομή, η πώληση, η εκμίσθωση, η διαφήμιση για πώληση ή εκμίσθωση ή η κατοχή για εμπορικούς σκοπούς, συσκευών, προϊόντων, συστατικών στοιχείων η παροχή υπηρεσιών που: α) αποτελούν αντικείμενο προώθησης, διαφήμισης ή εμπορίας με σκοπό την εξουδετέρωση της προστασίας, ή β) πέρα από την εξουδετέρωση της προστασίας έχουν σκοπό εμπορικό ή χρήση περιορισμένης σημασίας ή γ) έχουν πρωτίστως σχεδιασθεί, παραχθεί, προσαρμοσθεί ή πραγματοποιηθεί για να επιτρέψουν ή να διευκολύνουν την εξουδετέρωση της προστασίας, οποιωνδήποτε αποτελεσματικών τεχνολογικών μέτρων.

(άρθρο 6 παρ. 2 Οδηγίας 2001/29).

4. Η άσκηση δραστηριοτήτων κατά παράβαση των ανωτέρω διατάξεων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή 2.900 15.000 ευρώ και συνεπάγεται τις αστικές κυρώσεις του άρθρου 65 του Ν. 2121/1993. Το Μονομελές Πρωτοδικείο μπορεί να διατάξει ασφαλιστικά μέτρα σύμφωνα με τον Κ.Πολ.Δ. εφαρμοζομένης και της ρύθμισης του άρθρου 64 του Ν. 2121/1993, όπως ισχύει.

(άρθρο 6 παρ. 1 και 2 Οδηγίας 2001/29).

5. Για τους περιορισμούς (εξαιρέσεις) που προβλέπονται στο τέταρτο κεφάλαιο του Ν. 2121/1993, όπως ισχύει, και αφορούν τη φωτοτυπική αναπαραγωγή για ιδιωτική χρήση (άρθρο 18), την αναπαραγωγή για διδασκαλία (άρθρο 21), την αναπαραγωγή από βιβλιοθήκες και αρχεία (άρθρο 22), την αναπαραγωγή για σκοπούς δικαστικούς ή διοικητικούς (άρθρο 24), καθώς και την αναπαραγωγή προς όφελος προσώπων με αναπηρίες (άρθρο 28Α), η έννομη προστασία που προβλέπεται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου δεν θίγει την υποχρέωση των δικαιούχων να παρέχουν στους επωφελούμενους από τις ανωτέρω εξαιρέσεις τα μέσα, προκειμένου αυτοί να επωφεληθούν από τις εν λόγω εξαιρέσεις στον αναγκαίο βαθμό, εφόσον έχουν εκ του νόμου πρόσβαση στο προστατευόμενο έργο ή αντικείμενο. Εάν οι δικαιούχοι δεν λάβουν εκούσια μέτρα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι συμφωνίες μεταξύ δικαιούχων και τρίτων που επωφελούνται από τις εξαιρέσεις, τόσο οι δικαιούχοι όσο και οι τρίτοι που επωφελούνται από τις παραπάνω εξαιρέσεις ζητούν τη συνδρομή ενός ή περισσότερων μεσολαβητών που επιλέγονται από πίνακα μεσολαβητών τον οποίο καταρτίζει ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Οι μεσολαβητές υποβάλλουν προτάσεις προς τα ενδιαφερόμενα μέρη. Θεωρείται ότι όλα τα μέρη αποδέχονται την πρόταση αυτή, εάν κανένα από αυτά δεν προβάλλει αντίρρηση μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την κοινοποίηση της πρότασης. Στην αντίθετη περίπτωση η διαφορά επιλύεται από το Εφετείο Αθηνών, το οποίο δικάζει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό. Οι ρυθμίσεις αυτές δεν εφαρμόζονται σε έργα ή άλλα προστατευόμενα αντικείμενα που διατίθενται στο κοινό βάσει όρων που έχουν συμφωνηθεί συμβατικά, κατά τρόπο ώστε το κοινό να έχει πρόσβαση σε αυτά όπου και όταν θέλει.

(άρθρο 6 παρ. 4 Οδηγίας 2001/29).

’ρθρο 66Β(1)

Πληροφορίες για το καθεστώς των δικαιωμάτων

1. Ως πληροφορία για το καθεστώς των δικαιωμάτων νοείται κάθε παρεχόμενη από τον δικαιούχο πληροφορία, η οποία επιτρέπει την αναγνώριση του έργου ή άλλου προστατευόμενου αντικειμένου με συγγενικό δικαίωμα ή με το δικαίωμα ειδικής φύσης του κατασκευαστή βάσης δεδομένων, καθώς και την αναγνώριση του δημιουργού ή οποιουδήποτε άλλου δικαιούχου. Νοούνται επίσης οι πληροφορίες σχετικές με τους όρους και τις προϋποθέσεις χρήσης του έργου ή άλλων προστατευόμενων αντικειμένων, καθώς και κάθε αριθμός ή κωδικός που αντιπροσωπεύει τις πληροφορίες αυτές.

(άρθρο 7 παρ. 2 Οδηγίας 2001/29).

2. Απαγορεύεται σε κάθε πρόσωπο να προβαίνει εν γνώσει του χωρίς την άδεια του δικαιούχου σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες ενέργειες:

α) αφαίρεση ή αλλοίωση οποιασδήποτε πληροφορίας με ηλεκτρονική μορφή σχετικά με τη διαχείριση των δικαιωμάτων,

β) διανομή, εισαγωγή προς διανομή, ραδιοτηλεοπτική μετάδοση, παρουσίαση στο κοινό ή διάθεση στο κοινό έργων ή άλλων προστατευόμενων αντικειμένων με συγγενικό δικαίωμα ή με το δικαίωμα ειδικής φύσης του κατασκευαστή βάσης δεδομένων, από τα οποία έχουν αφαιρεθεί ή αλλοιωθεί άνευ αδείας οι πληροφορίες ηλεκτρονικής μορφής σχετικά με τη διαχείριση των δικαιωμάτων, αν το πρόσωπο αυτό γνωρίζει ή έχει βάσιμο λόγο να γνωρίζει ότι με την ενέργεια αυτή προτρέπει, επιτρέπει, διευκολύνει ή συγκαλύπτει προσβολή του δικαιώματος του δημιουργού ή των συγγενικών δικαιωμάτων ή του δικαιώματος ειδικής φύσης του κατασκευαστή βάσης δεδομένων.

(άρθρο 7 παρ. 1 Οδηγίας 2001/29).

3. Η παράβαση των ανωτέρω διατάξεων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή 2.900 15.000 ευρώ και συνεπάγεται τις αστικές κυρώσεις του άρθρου 65 του Ν. 2121/1993, όπως ισχύει. Το Μονομελές Πρωτοδικείο μπορεί να διατάξει ασφαλιστικά μέτρα σύμφωνα με τον Κ.Πολ.Δ., εφαρμοζομένης και της ρύθμισης του άρθρου 64 του Ν. 2121/1993, όπως ισχύει.

(άρθρο 7 Οδηγίας 2001/29).

Link to comment
Share on other sites

Under Construction :computer:

Το DRM μπορεί να μας ξενίζει αρχικά, αλλά σε μεγάλο βαθμό είναι απαραίτητο και θα εκτινάξει στα ύψη τις εμπορικές συναλλαγές μέσω Internet.

Όσες τεχνολογίες ή συσκευές ψηφιακής ψυχαγωγίας δεν ελέγχονται από το DRM θα καταργηθούν σταδιακά.

Τέτοια παραδείγματα είναι

Οι παλιές κάρτες σύλληψης Video.

Οι κάρτες ήχου με ASIO και pass through.

Οι οθόνες με είσοδο VGA.

Τη θέση τους θα πάρουν

Οι κάρτες γραφικών HDCP με HDMI, DVI, DisplayPort έξοδο

Οι οθόνες με HDCP DVI ή HDMI είσοδο.

Τα καλώδια σύνδεσης με monior θα είναι HDMI ή DVI για καταναλωτικές συσκευές και DisplayPort 1.1 για τους επαγγελματικούς υπολογιστές.

Σχετικά με τις προσπάθειες παραβίασης του DRM πιστεύω ότι θα πέσουν στο κενό, όσο και αν αυτό ακούγεται υπερβολικό και αντίθετο με την άποψη ότι όλα σπάνε.

Αν ενεργοποιηθεί το ICT σε μια ταινία δεν πρόκειται να τη δούμε αν δεν έχουμε HDCP τα πάντα. Το ότι διέρρευσαν κάποια HDCP chip, δεν οφελεί πουθενά τον τελικό καταναλωτή.

Οι HDCP αντάπτορες (black box) είναι παράνομοι.

Εκτός και αν πρόκειται για συσκευές που ανήκουν στην τρίτη κατηγορία, τους αναμεταδότες (repeaters), που είναι νόμιμοι.

Αλλά οι αναμεταδότες, κωδικοποιούν πάλι το σήμα και δεν θα δούμε εικόνα αν δεν έχουμε κατάλληλη τηλεόραση με HDCP.

Θέλει λοιπόν μεγάλη προσοχή αν αποφασίσει κανείς να αγοράσει black box, για να μην πιαστεί κορόιδο.

Με τα οικιακά HD DVD και BD λοιπόν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα συνδέσουμε με αναλογική έξοδο, για όσο καιρό οι ταινίες δεν έχουν ICT.

Αν όμως έχουμε HD DVD ή BD σε υπολογιστή, τότε το anydvd hd που είναι software, θα κάνει δουλειά και σε DVI έξοδο.

Αυτά είναι νόμιμα.

Δεν μιλάμε για προγράμματα που σπάνε κωδικοποιήσεις, αλλά για το δικαίωμα να δούμε μια ταινία που αγοράσαμε νόμιμα, στον υπολογιστή μας, που το μόνο HDCP που έχει είναι η συσκευή αναπαραγωγής.

Κάτω από την ομπρέλλα του DRM πιθανότατα θα δούμε συσκευές που θα διαχειρίζονται αποκλειστικά και μόνο ψηφιακό περιεχόμενο που καλύπτεται από πνευματικά δικαιώματα.

Για παράδειγμα, ένα DRM DVD player που θα παίζει μόνο εμπορικά DVD, θα ανήκει στην κατηγορία αυτή.

Φανταστείτε τι θα κάνει ο αντίστοιχος DRM υπολογιστής.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι ότι αν κάτι δεν διακινείται ελεύθερα δεν εξαπλώνεται... Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από αποτυχημένες προσπάθειες κλειδωμάτων...

Καλά όλα τα κλειδώματα αλλά το free είναι αυτό που θα βάλει κάποιον στην πρίζα να αγοράσει συμβατό εξοπλισμό. Δεν ξέρω η συζήτηση περί πνευματικών δικαιωμάτων είναι μεγάλη αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι η μαζικότητα των πωλήσεων (hardware,software) οδηγεί την αγορά και όχι τα επιβαλλόμενα γκέτο.

’λλωστε σε ότι έχει να κάνει με το high definition εμένα προσωπικά μου αρκεί (ή μάλλον μου περισσεύει) η ποιότητα dvd στις 32'' και ο αναλογικός ήχος του 80 με τα κλικ και ποπς, οποτε λεω να περιμενω λιγο ακομα.

Ως hardware/software δεν εννοω Η/Υ αλλα οτιδηποτε (tv,players etc) θα ξεκλειδωνει και θα δινει προσβαση στις υποτιθεμενες νεες τεχνολογιες.

Στην ουσια αυτο που λεω ειναι οτι η δωρεαν πληροφορια ή υλικο ειναι αυτο που θα οδηγησει σε πωλησεις μεσον, για την προβολη τους. Και για να μιλαμε για δωρεαν πληροφορια θα πρεπει αυτη να αντιγραφεται, αλλιως ειναι σιγουρο οτι μια αλλη τεχνολογια προς αυτη την κατευθυνση θα την αντικαταστησει.

Επισης θα πρεπει η νεα τεχνολογια να πιθει οτι ειναι αναγκαια. Ποσοι εχουν panel ικανα να διχνουν 1920χ1080 και ποιος θα κανει τους καταναλωτες να πιστεψουν οτι εχουν αναγκη 50'' για να βλεπουν tv και ταινιες. Σιγουρα η τεχνολογια δεν σταματα. Απλα καπου εχει παραγινει το κακο με τα εντος εισαγωγικων νεα φορματ.

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα, το HD, κακά τα ψέματα, είναι ΠΟΛΥ ανώτερο από το DVD. Με μια 20άρα οθόνη μπορείς άνετα να δεις 1080p (το distort έχει ψιλοεξαφανιστεί με τα νέα προγράμματα). Το HD Content στα παιχνίδια δεν έχω δει ακόμα πάντως...

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από gznp

Κοίτα, το HD, κακά τα ψέματα, είναι ΠΟΛΥ ανώτερο από το DVD. Με μια 20άρα οθόνη μπορείς άνετα να δεις 1080p (το distort έχει ψιλοεξαφανιστεί με τα νέα προγράμματα). Το HD Content στα παιχνίδια δεν έχω δει ακόμα πάντως...

Σιγουρα βλεπεις διαφορα. Και η ανωτερη ποιοτητα του HD ειναι αναμφισβητητη.

Το θεμα ειναι οτι για να δεις τη διαφορα δεν βλεπεις την ταινια (τουλαχιστον στις λιγες ιντσες).

Ή για να το πω καπως καλυτερα, εγω προσωπικα δεν βρισκω λογο να χρυσοπληρωσω εξοπλισμο και διακαιωματα, απο την στιγμη που θα μπορω να δω το ιδιο πραγμα, πληρωνωντας ενα απλο dvd.

Link to comment
Share on other sites

Το HDCP εχει ήδη σπασει. Το ιδιο θα γίνει και με τα υπολοιπα αργα η γρήγορα... Οτι φτιαχνεται απο ανθρωπο σπάει και απο ανθρωπο...

"AnyDVD HD comes with same functionality as AnyDVD, but with additional features for full HD-DVD (High Definition DVD) and Blu-Ray support, including decryption of HD-DVD & Blu-Ray movie discs.

Allows you to watch movies over a digital display connection, without HDCP compliant graphics card and HDCP compliant display. No need to buy an expensive monitor. Sweet! "

http://www.slysoft.com/en/anydvdhd.html

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από jogi [26-04-2007 01:42]

Το HDCP εχει ήδη σπασει. Το ιδιο θα γίνει και με τα υπολοιπα αργα η γρήγορα... Οτι φτιαχνεται απο ανθρωπο σπάει και απο ανθρωπο...

"AnyDVD HD comes with same functionality as AnyDVD, but with additional features for full HD-DVD (High Definition DVD) and Blu-Ray support, including decryption of HD-DVD & Blu-Ray movie discs.

Allows you to watch movies over a digital display connection, without HDCP compliant graphics card and HDCP compliant display. No need to buy an expensive monitor. Sweet! "

http://www.slysoft.com/en/anydvdhd.html

Έχω κάνει ένα update στο θέμα HDCP. Διάβασε το αν θέλεις.

Νομίζω ότι είναι πολύ χρήσιμο.

Το HDCP δεν έχει σπάσει, αλλά έχει παρακαμφθεί.

Δεν είναι το ίδιο πράγμα.

@astacus

Δεν μιλάμε για ένα απλό κλείδωμα όπως θα κατάλαβες, αλλά για το μέλλον.

Κανέναν δεν ενδιαφέρει πλέον αν θα αγοράσουμε υπολογιστές.

Ξέφυγαν από αυτό.

Ξέρουν ότι θα τους αγοράσουμε και ότι δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε διαφορετικά.

Το μόνο που ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση είναι η τόνωση του ηλεκτρονικού εμπορίου με ασφαλείς συναλλαγές μέσα από το Internet.

Θα έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αγοράσουμε ηλεκτρονική εφημερίδα, ηλεκτρονικά περιοδικά, μουσική, video, επιστημονικά άρθρα, βιβλία, live ειδήσεις, ψηφιακά προγράμματα τηλεόρασης και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς, γιατί δεν θα υπάρχει πλέον ο φόβος κλοπής.

Το επίπεδο κλειδώματος στην πρόσβαση της πληροφορίας θα το καθορίζει πλέον ο κατασκευαστής και θα ξέρει ότι εφαρμόζεται.

Όχι μόνο θα υπάρχουν τα δωρεάν προγράμματα και η πρόσβαση σε δωρεάν πληροφορίες αλλά θα πολλαπλασιαστούν.

Η ποιότητα όμως θα πληρώνεται.

"Trusted Computing".

Αλλά αυτά θα τα πούμε στο τέλος, αφού αναλύσουμε όλες τις πτυχές του DRM.

Link to comment
Share on other sites

Βραχυπρόθεσμα ίσως δουλέψει ένα κουτί με HDCP chip και το anydvd θα δουλεύει για ταινίες που δεν έχουν το ICT και μέχρι να εδραιωθούν τα BD και HD DVD.

Δηλαδή μας παίζουν.

Όποτε θέλουν την κόβουν την παράκαμψη.

Link to comment
Share on other sites

Πολυ ενδιαφέρον αρθρο.

αν εχω καταλάβει καλά το software δεν πρέπει να παιζει σημαντικό ρολο εφόσον το hardware ειναι κλειδωμένο η δεν εχω καταλάβει σωστά?

πχ αν δεν χρησιμοποιήσεις vista η xp με τα update που ειπες θα μπορείς να βλεπεις hd?

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως αδυνατώ να καταλάβω γιατί θα τονωθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο.Υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει περίπτωση κάποιο πνευματικά προστατευμένο δηνιούργημα να αντιγραφεί (αν δεχθούμε βέβαια ότι αυτό όντως θα ισχύσει);

Γενικά αν κάτι μου τη δίνει αφάνταστα στον κόσμο των υπολογιστών, και της ψηφιακής τεχνολογίας γενικότερα, είναι αυτά τα νέα φορμά και τα νέα πρότυπα που σωρρηδών ξεφυτρώνουν κάθε που και τα οποία οριστικοποιούνται και αρχίζουν να δουλεύουν (αν τελικά ποτέ το καταφέρουν) μετά από σεβαστή ταλαιπωρία και αποτυχημένες αγορές για τον καταναλωτή.Αυτό το hdcp το πιπιλάνε τόσο καιρό.Και πάλι τα μισά εμπλεκόμενα προϊόντα δεν πληρούν τις προδιαγραφές του, οι μισοί εμπλεκόμενοι κατασκευαστές σφυράνε κλέφτικα και αμφιβάλλω κιόλας αν έχουν οριστικοποιηθεί και όλες οι λεπτομέρειες γώρω από αυτό εκ μέρους των εμπνευστών του.Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο αγοραστής κοσκινίζει και ξανακοσκινίζει ένα προϊόν που θέλει να πάρει για κάτι το οποίο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί μετά από μερικά χρόνια.Και στην περίπτωση που ψωνίσει ελαφρά τη καρδία στο τέλος θα ξαναπεράσει απ' το ταμείο λογικά.Τι να πω, καλά κάνουν βέβαια από την πλευρά τους.

dimitris74, την ίδια απορία έχω κι εγώ με τη δικιά σου.Δηλαδή τα win xp sp1 με hdcp συματή οθόνη,gpu και player θα παίζουνε hd περιεχόμενο ή θα παίζει αναγκαστικά σε χαμηλότερη ανάλυση;

Link to comment
Share on other sites

Ένας ιδιοκτήτης εφημερίδας ή περιοδικού θα διέθετε σήμερα το περιοδικό του στο Internet?

Σε ένα κόσμο ηλεκτρονικής φερεγγυότητας, θα το πούλαγε?

Το ίδιο ισχύει για ραδιόφωνο, τηλεόραση, βιβλία, επιστημονικά άρθρα, software και ένα σωρό άλλα προιόντα.

Αλλά και αντίστροφα, πόσοι φοβούνται σήμερα να ψωνίσουν μέσα από το Internet εξ αιτίας της αβεβαιότητας σε θέματα ασφαλείας?

Οι ταινίες παίζουν και στα XP SP2 όπως φαίνεται από το link που έδωσα για το BD, αλλά με ειδικό software και με προυποθέσεις.

Αν η ταινία έχει ενεργοποιημένο το ICT θα παίζουν σε μειωμένη ανάλυση.

Τα Vista έχουν τις προυποθέσεις ασφαλείας για να παίξουν και με ICT.

Tο ονομάζουν Protected Media Path που περιλαμβάνει τα Protected Video Path (PVP) και Protected User Mode Audio (PUMA)

Εκεί που χρειάζεται νέο software είναι το TPM chip.

Αλλά ήδη εμφανίστηκαν μητρικές και αν δεις πόση προσπάθεια γίνεται στο software θα καταλάβεις ότι το νερό μπήκε ήδη στο αυλάκι.

Αρχικά θα έχουμε υποστήριξη του TPM στο BIOS και στο λειτουργικό όπως και κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου.

Στα Vista λέγεται System Integrity Team και ήδη υποστηρίζεται η κρυπτογράφηση του σκληρού (bitlocker) και το Secure Startup.

http://blogs.msdn.com/si_team/

http://www.microsoft.com/resources/ngscb/default.mspx

Από τη στιγμή που θα υπάρχει το TPM, πιστεύω ότι θα κοπούν οι αντιγραφές προγραμμάτων.

Μέχρι και για το Linux υπάρχει software που υποστηρίζει το TPM.

EMBASSY® Trust Suite security software της Wave

http://www.tmcnet.com/news/it/2007/03/08/2402361.htm

Opensource TPM Software OpenTC

Turaya.Crypt, Turaya.VPN και TPM Manager for Linux

http://www.emscb.com/content/pages/turaya.htm

http://www.emscb.com/content/messages/51254.htm

Trousers GRUB TCG boot loader

http://trousers.sourceforge.net/grub.html

IAIK Trusted Computing labs release a new set of software packages to support Trusted Computing with the Java programming language.

http://trustedjava.sourceforge.net/

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.