Jump to content


Παράξενο περιστατικό...


yannismak

Recommended Posts

Δεν είναι κάτι το σοβαρό βέβαια αλλά είναι κάτι εντελώς παράλογο...Τοποθέτησα λοιπόν στο σύστημα μου 2 fans της A.C Ryan και τα συνέδεσα με το fan controller ( thermaltake hardcano 12 για όποιον ενδιαφέρεται ) και τα ρύθμισα και τα 2 να δουλεύουν στις 2200 στροφές όπου είναι και το peak τους με airflow 77. Η πρώτη μου ικανοποίηση ήρθε με το που είδα τη θερμοκρασία του chipset να μειώνεται κατά 5 - 6 βαθμούς. Εν συνεχεία και η θερμοκρασία της GTX έπεσε από 66 σε 59 c idle. Τέλεια έως εδώ...Η καταραμένη θερμοκρασία του επεξεργαστη μου γιατί ανέβηκε σε 40-41-40-40;;;Περνάει λοιπόν η ώρα και λέω " κάτσε να το βάλω σε auto fan να πέσουν τα db για να μπορέσω να κοιμηθώ.Ε λοιπόν μία που το ρυθμίζω και πεφτουν οι στροφές στα 1400 rpm και τι βλέπω...Οι temps έπεσαν σε δευτερόλεπτα σε 35-38-35-35!!!Όπου και παραμένουν έως την ώρα που κάνω αυτό το post.Μπορεί κάποιος να μου δώσει μία λογική εξήγηση;

Link to comment
Share on other sites

λογικά κάπου εγκλωβίζεται ο ζεστός αέρας γύρω απο τον επεξεργαστή.

πρόσεξε ο αέρας που βγάζεις απο το κουτί να είναι περισσότερος απο τον αέρα που βάζεις (με τους ανεμιστήρες)

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από Teodor_ch [Σήμερα, στις 04:11]

πρόσεξε ο αέρας που βγάζεις απο το κουτί να είναι περισσότερος απο τον αέρα που βάζεις (με τους ανεμιστήρες)

αυτό ισχύει ρε παιδιά; γιατι εγώ έχω δύο ανεμιστήρες να βάζουν αέρα, ενα στην ψυκτρα της CPU και ο πίσω του κουτιού να βγάζει

Link to comment
Share on other sites

Όσος αέρας βγει, τόσος θα μπει.

Όσος αέρας μπει, τόσος θα βγει.

Το ερώτημα είναι από που και με ποια ροή.

Ο κρύος αέρας πρέπει να μπαίνει μπροστά χαμηλά και να βγαίνει πίσω πάνω με ομαλή ροή και υποβοηθούμενος με ανεμιστήρες που δεν θα καταστρατηγούν την ομαλή ροή (από κάτω προς τα πάνω το κυριότερο, από εμπρός προς τα πίσω και από αριστερά προς τα δεξιά).

Το ζητούμενο πάντα είναι να μπαίνει κρύος αέρας και όχι ζεστός.

Επίσης ζητούμενο είναι να βγαίνει ζεστός αέρας και όχι κρύος.

Διαφορετικά τσάμπα λειτουργούμε τους ανεμιστήρες.

Επειδή ο ζεστός αέρας εγκλωβίζεται συνήθως στο ανώτερο πίσω τμήμα, καλό είναι να υπάρχει εκεί ένας ανεμιστήρας.

Αν σε κάποια σημεία υπάρχει θερμογόνος εστία καλό είναι να μην υπάρχει εμπόδιο διαφυγής προς τα πάνω και πίσω, γιατί τότε θα έχουμε εγκλωβισμό θερμού αέρα.

Κατά τα άλλα, δεν έχει σημασία πόσους ανεμιστήρες θα βάλουμε να βάζουν αέρα και πόσους να βγάζουν, ούτε πόσους ανεμιστήρες θα βάλουμε στις θερμογόνες εστίες.

Αρκεί όλοι οι ανεμιστήρες και οι οπές στο κουτί να βοηθάνε στη σωστή ροή και όχι να την αντιβαίνουν.

Στο προκείμενο.

Προφανώς, για να πέσει η θερμοκρασία στην κάρτα γραφικών, πήρε κρύο αέρα από μπροστά κάτω.

Έτσι όμως, αποβάλλει μεγαλύτερο ποσό θερμότητας στο περιβάλλον, που ανεβαίνει προς τα πάνω και εγκλωβίζεται στην περιοχή του επεξεργαστή.

Πιθανότατα εκεί δεν υπάρχει ένας ανεμιστήρας να διώχνει τον ζεστό αέρα πίσω ή πάνω, ούτε υπάρχουν οπές στο πάνω μέρος του κουτιού να φύγει έστω παθητικά ο ζεστός αέρας, εγκλωβίζεται και ανεβαίνει η θερμοκρασία του επεξεργαστή.

Μια λύση (η καλύτερη) είναι να αντικατασταθεί το σύστημα ψύξης της κάρτας γραφικών με άλλο που να διώχνει έξω από το κουτί τον ζεστό αέρα.

Επίσης πολύ χρήσιμο θα ήταν το πάνω μέρος του κουτιού να έχει οπές, ώστε να φεύγει ο ζεστός αέρας.

Σε ένα σωστό κουτί, αρκεί ένας 120άρης ανεμιστήρας εμπρός κάτω για εισαγωγή αέρα, το κουτί μέσα να μην έχει εμπόδια στη ροή του αέρα με διαμερίσματα και να υπάρχουν οπές στην πάνω επιφάνεια του κουτιού.

Έτσι με ένα και μόνο ανεμιστήρα, συν το τροφοδοτικό έχουμε σωστή ροή.

Για τα υπόλοιπα, εκτός από την ψύξη του επεξεργαστή, καλό είναι να υπάρχουν μικροί αθόρυβοι ανεμιστήρες, πάνω στις θερμογόνες πηγές, που είναι το chipset, οι μνήμες και η κάρτα γραφικών.

Αν μπορούμε οι κάρτες γραφικών να βγάζουν έξω τον αέρα από το δικό τους σύστημα ψύξης, και προσθέσουμε ένα ανεμιστήράκι στο chipset και ένα στις μνήμες, έχουμε την καλύτερη απόδοση με το χαμηλότερο θόρυβο.

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από nicksoti [Σήμερα, στις 09:19]

Το σημαντικό είναι να βγαίνει ο αέρας. Να μπει o αέρας θα βρει...

Οτι θα μπει θα μπει...

Επισης ομως, θα πρεπει ο αερας που μπαινει να ειναι κρυος....

Π.χ σε εμενα με θερμοκρασια δωματιου, βραδυ , ανοιχτο παραθυρο, ειμαι περιπου 5-6 βαθμους πιο κατω γραφικων και 4-5 motherboard και cpu.....

Link to comment
Share on other sites

Το στήσιμο που χρησιμοποιώ είναι το default της Lian Li απλά με aftermarket ανεμιστήρες. Υποτίθετε πως η πατέντα της Lian Li είναι ότι καλύτερο για το σωστό airflow του κουτιού...

http://www.pccasegear.com/prod3565.htm ρίξτε μια ματιά στο κουτί και θα καταλάβετε.Επίσης το στήσιμο της μητρικής είναι btx οχι atx άρα το ιδανικό ( μιλάμε πάντα σχετικά με το κουτί μου ). Το ένα fan που βρίσκεται μπροστά χαμηλά ψύχει του δίσκο, το δεύτερο που βρίσκεται πίσω στη μέση ψύχει τον επεξεργαστή και το τρίτο που βρίσκεται στο πάνω μέρος του πλαινού καλλύματος βγάζει τον ζεστό αέρα που δημιουργείται από την κάρτα γραφικών και του υπόλοιπου κουτιού.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.