Jump to content



Swiftech Apogee GT & Silverprop Cyclone SXT - Mini review


dubber

Recommended Posts

Πριν από 3 περίπου χρόνια, οι ενθουσιώδεις του O.C. που ασχολούνταν με την υδρόψυξη ήταν ελάχιστοι. Αντίστοιχα οι εταιρίες που έβγαζαν τέτοια προϊόντα ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του χεριού.

Σήμερα οι λύσεις είναι πάρα πολλές, οι χρήστες έχουν μια μεγάλη γκάμα εταιριών και μοντέλων συγκεκριμένα από τα οποία μπορούν να διαλέξουν τα parts για την υδρόψυξή τους. Blocks για CPU, chipsets, VGA cards, μνήμες, mosfets, σκληρούς ακόμα και για τροφοδοτικά και motherboards!

Ακόμα και στην μικρότερη, σχετικά, αγορά της Ελλάδας, η ζήτηση είναι μεγάλη και όλο και περισσότερα καταστήματα ανοίγουν καταστήματα εξειδικευμένα σε extreme parts για υπολογιστές όπως είναι και τα water cooling components.

Σήμερα θα δούμε μερικές φωτογραφίες και θα πούμε λίγα πράγματα για 2 cpu blocks που κυκλοφορούν στην αγορά το Swiftech Apogee GT Και το Silverprop Cyclone SXT, αγορασμένα από το Plaisio tuning store και Multirama Extreme αντίστοιχα.

Το Apogee GT είναι η βελτιωμένη έκδοση του Apogee και η κύρια διαφορά τους είναι η εσωτερική δομή του block και ο σχεδιασμός των fins ώστε να παρέχει καλύτερη επαγωγή θερμότητας ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς επεξεργαστές.

Το plate έχει πάχος 3mm, είναι από χαλκό και σε συνδυασμό με το πάνω κομμάτι του block, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα υπάρχοντα sockets.

swiftech32smallri8.jpg

Η συσκευασία

swiftech22smallhg4.jpg

Και τα περιεχόμενά της

swiftech23smallxo0.jpg

Μια πιο κοντινή ματιά στα παρελκόμενα. Βλέπουμε ότι υπάρχουν ρακόρ 1/4", 3/8" και 1/2". Επίσης υπάρχει ένα έξτρα o-ring, σφιχτήρες για όλες τις διατομές, θερμοαγώγιμη πάστα και εργαλείο για την αποσυναρμολόγηση του block.

swiftech24smallok5.jpg

H πάνω όψη του block

swiftech25smallzf0.jpg

Και η κάτω

swiftech26smallbc7.jpg

Και το lapping

swiftech29smallmh6.jpg

Το block λυμένο

swiftech27smallxf9.jpg

swiftech28smallze4.jpg

Λεπτομέρειες του κάτω κομματιού του block και των fins

dsc0060dxoresizeqg1.jpg

Για την τοποθέτηση του block σε S775 πρέπει να τοποθετηθεί η βάση πίσω από το Motherboard.

Κατόπιν το block βιδώνει πολύ εύκολα με καλή και σταθερή εφαρμογή. Ακολουθούν φωτογραφίες με το Apogee GT τοποθετημένο πάνω στον επεξεργαστή:

swiftech30smallmt3.jpg

swiftech31smalloj0.jpg

dsc0002dxoresizeie7.jpg

Το Apogee GT είναι συμβατό με τους εξής επεξεργαστές:

Socket 775 (Pentium® 4, Core Duo, Core 2 Duo ), Socket 754, 939, 940 (AMD® 64 bit processors), Socket AM2 (AMD® 64 bit processors), Socket F (AMD®), Socket 478 (Intel® Pentium® 4), Socket 462 (AMD® Athlon®, Duron®, MP, XP), Socket 603/604 (Intel® Xeon™ - 400 and 533 FSB), Socket 604 (Intel Xeon 800Mhz FSB & above), Socket 771 (Intel® Xeon™)

Swiftech Homepage

Apogee GT - Product homepage

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Η πρώτη εντύπωση από το block της Αυστραλιανής Silverrprop είναι για το αρκετό βάρος του και τη στιβαρότητα που δείχνει. Πρόκειται για ένα block κατασκευασμένο από μπρούντζο (το πάνω κομμάτι) και φυσικά χαλκό με ΠΟΛΥ μέταλλο!!

Το block σύμφωνα με τον κατασκευαστή κυκλοφορεί σε 2 versions, 1 για S462 (AMD® Duron®/AthlonXP®) και 1 για S478 (Intel® Celeron®/Pentium4®). Στην περίπτωσή μου, πήρα το intel version το οποίο έρχεται με retention kit και για S775.

Το πακέτο της Silverprop είναι σαφώς πιο φτωχό, δεν έχει σφιχτήρες και τα συναφή, μόνο τα απολύτως απαραίτητα, αλλά στην τελική ποιος νοιάζεται αν είναι (που έτσι φαίνεται) ένα καλό CPU Block?

silverprop34smallhq5.jpg

Η συσκευασία του προϊόντος

silverprop18smallxs7.jpg

Και τα περιεχόμενά του

silverprop19smallfh8.jpg

silverprop26smallaj5.jpg

Το block με και χωρίς το plate που θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξή του στο Socket 775.

silverprop27smallxf6.jpg

Λεπτομέρεια από τον τρόπο με τον οποίο το retention plate πιάνει πάω στο υπόλοιπο block.

silverprop28smalllp2.jpg

Και το κάτω μέρος.

Κάτι που θα πρέπει να επισημανθεί και ίσως να καταλάβατε από τις μέχρι τώρα εικόνες, είναι το ότι σε αυτό το block δεν μπορούμε να αλλάξουμε ρακόρ. Είναι κολλητά πάνω του και έχουν διάμετρο 1/2"

Κάτι που επίσης κάνει το Cyclone SXT να ξεχωρίζει είναι το ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε συνδυασμό με peltier καθώς στη συσκευασία παρέχεται μία εξτρά πλάκα ώστε να μπορέσουμε αν θέλουμε να κάνουμε sandwich (plate-peltier-block).

silverprop20smallul0.jpg

To Cyclone SXT με το 2ο plate της συσκευασίας.

silverprop21smallhm4.jpg

Το lapping του block μας.

Ας δούμε και τα ενδότερα που θα αναλάβουν να ψύξουν τον επεξεργαστή μας.

silverprop22smallab4.jpg

silverprop24smallrv4.jpg

silverprop23smallvo3.jpg

Η εγκατάσταση του Cyclone στο Motherboard δεν θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, το μόνο που ίσως θέλει λίγο προσοχή είναι οι βίδες που χρησιμοποιούνται για τη στήριξη του block και αυτό γιατί είναι πλαστικές και ίσως σπάσουν αν τους ασκηθεί πολύ μεγάλη δύναμη.

Ας δούμε μερικές φωτογραφίες με το block πάνω στην μητρική:

silverprop29smallmm8.jpg

Οι πλαστικές βίδες που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Ακόμα και τα παξιμάδια που χρησιμοποιούνται από την πάνω μεριά της μητρικής είναι πλαστικά οπότε δεν διατρέχουμε κάποιο κίνδυνο βραχυκυκλώματος.

silverprop31smallhb4.jpg

silverprop32smallxv6.jpg

silverprop33smallqp5.jpg

Silverprop Homepage

Cyclone SXT product homepage

Link to comment
Share on other sites

Θα ήταν ίσως βέλτιστο να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε τα 2 block με 2-3 διαφορετικούς επεξεργαστές ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα πιο ασφαλές συμπέρασμα καθώς το καθένα έχει διαφορετικό σχεδιασμό, άρα πιθανότατα το καθένα να αποδίδει καλύτερα σε άλλο τύπο επεξεργαστή. (2πύρηνο, 4πύρηνο κτλ)

Το σύστημα της δοκιμής είναι ένας C2D E4400 στα 3GHz με 1.33Vcore. Το υπόλοιπο setup της υδρόψυξης αποτελείται από μία αντλία eheim 600lt/h βυθισμένη μέσα στο tank και 3 tec που ψύχουν ισάριθμα block μέσα από τα οποία περνάει το υγρό του κυκλώματος. Τα tec είναι τοποθετημένα σε μία στρογγυλή ψήκτρα η οποία δροσίζεται με 2 12άρηδες ανεμιστήρες που γυρνάνε στις 1200 στροφές. Το σύστημα με τα TEC είναι ό,τι απέμεινε από ένα Coolit eliminator. Η θερμοκρασία δωματίου κατά τις δοκιμές δυστυχώς είναι υψηλή και άγγιξε τους 27,5 βαθμούς κελσίου.

94036451ka3.jpg

Βλέπουμε μια διαφορά της τάξεως του 1 βαθμού σε idle και 3 σε load. Όχι μεγάλες διαφορές, υπαρκτές όμως.

Οι τιμές των 2 προϊόντων είναι 55€ για το Swiftech στο Πλαίσιο Tuning Store και 40€ (μισή τιμή από τα 80€ που αρχικά κόστιζε) για το Silverprop στο Multirama Extreme.

Κλείνοντας ας αναφέρουμε μερικά από τα + και τα - των 2 προϊόντων.

62283071sc0.jpg

Link to comment
Share on other sites

dubber,το έχεις καλά το θέμα των παρουσιάσεων. Το σκέφτεσαι για reviewposter στο thelab? :p Πέραν της πλάκας, άψογος για άλλη μια φορά! To Silverprop πότε λες να το παρουσιάσεις? Εγώ μάλλον αύριο θα πάρω το EK Supreme.

Link to comment
Share on other sites

Πέφτω για ύπνο, είμαι χώμα, οι φωτογραφίες είναι έτοιμες και ανεβασμένες, αύριο το απογευματάκι θα είναι up. Είναι φοβερό το silverprop, είναι και tec ready :)

Link to comment
Share on other sites

Αυτά τα "mini" στα reviews σου τί τα βάζεις??? :hehe:

Για να κλαίνε οι reviewers απανταχού, ώ φανταστικέ dubber-ά ? :p

Ωραίες φωτό..και από θέμα και από εκτέλεση...αναμένω τέλειο "mini" review...

Link to comment
Share on other sites

Μπήκαν και οι φωτογραφίες του Silverprop Cyclone. Ευχαριστώ όλα τα παιδιά για τα καλά τους λόγια.

@felix: Mini γιατί δεν έχω τη δυνατότητα να αλλάξω 4-5 επεξεργαστές και να συγκρίνω αποτελέσματα.

@Michalis76: Φέρε ρε να κάνουμε τίποτα!!!

Link to comment
Share on other sites

Το 2003 παράγγειλα το πρώτο block που έβγαλε retail η Silverprop :D (κι ήταν και το πρώτο retail που έφτασε στην Ευρώπη :flex: Προπαραγγελία 4 μήνες πριν). Η σχεδίαση ήταν σχέδον η ίδια με αυτό, είχε ένα "σκαλοπατάκι" αντί για δύο που έχει αυτό. Περιμένουμε τα αποτελέσματα :)

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται από πάρα πολλά dubber για να βγάλεις ασφαλές συμπέρασμα. Όταν είχα κάνει ένα αντίστοιχο review πριν χρόνια για να βγάλω αποτέλεσμα σύγκρινα τα block με 3 διαφορετικές αντλίες κι έπαιρνα θερμοκρασίες από 4 μεριές στο κύκλωμα. Αυτό που θέλω να πω είναι το ένα block μπορεί να αποδώσει καλύτερα στα 1200l/h ενώ το άλλο στα 600l/h. Διαφορά που μπορεί να φτάσει και σε 2C ή παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι το χαντακώνεις το Silverprop με τα σωληνάκια 6mm της Asetek. Αν μπορείς άσε μεγαλύτερο μήκος σωλήνα 1/2" για να μην του σκοτώνεις τόσο γρήγορα τη ροή. Εκτός αν δεν θες να κόψεις τα σωληνάκια σου.

Link to comment
Share on other sites

Ωραιες οι φωτο, κριμα που δεν υπαρχει και ενα fusion v2, για να γινει συγκριση με το κορυφαιο block μαλλον αυτη την στιγμη.

Όταν έρθουν(σε 2 εβδομάδες υπολογίζω), πέρνα dubber να σου δώσω 1 να το κάνεις ότι θές..:D

Link to comment
Share on other sites

Όταν έρθουν(σε 2 εβδομάδες υπολογίζω), πέρνα dubber να σου δώσω 1 να το κάνεις ότι θές..:D

Sorry για το :OT:, αλλά έχω παραγγείλει το V1 και μου λένε ότι δεν έχουν.. Θα ξαναφέρετε? Ή να το ακυρώσω και να περιμένω για το V2?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.