Jump to content



Tt Tide Water in CM Cosmos (many fotos)


qbiefox

Recommended Posts

Με ειχε πιασει μια μανια να φτιαξω κατι στο Cosmos μου. Ετσι πηγα και πηρα ενα thermaltake tide water, το οποιο ειναι ενα ανεξαρτητο συστημα υδροψηξης για καρτεσ γραφικων. Να πω οτι δεν ειχα θεματα θερμοκρασιας, απλα ηθελα να φτιαξω κατι πρακτικο και ομορφο. Το tide water ειναι πλεον στα discontinued products της thermaltake, και μαλλον το e-shop εχει μπολικο stock και για αυτο τον τελευταιο καιρο το σκοτωνει (20 euro). Ετσι λοιπον αποτελεσε ιδανικη λυση για να παιξω και για να κανω τους πειραματισμους μου. Ξεκιναμε λοιπον

1. Το Tide Water και η προς ψυξη καρτα (evga 7900gs KO)

87255797ok4.jpg

2. Ας το δουμε τωρα διπλα στο VGA Air Duct του Comsos που εισαγει αερα για τις καρτες, χρησιμοποιοντας την αρνητικη πιεση του κουτιου. Χμμμ... Ενδιαφερον. Λες???

57568756gf2.jpg

3.Αχα! They fit perfectly!

60106457ke3.jpg

4. Ας δουμε τωρα τι γινεται με την μεχρι τωρα εισαγωγη του Air Duct. Ειναι στο πισω μερος του κουτιου και εχει ενα αποσπομενο φιλτρο

31ey9.jpg

5. Το οποιο φιλτρο ομως πλεον δεν μας χρειαζεται και για αυτο το βγαζουμε, αφου η εισαγωγη θα γινει εξαγωγη για τον ζεστο αερα του Tide Water

32ps8.jpg

6. Ας επιστρεψουμε ομως στο κυριο θεμα μας. Το πως θα στερεωσουμε το Tide Water μεσα στο VGA Air Duct του Cosmos. Επειδη το Tide Water ρουραει αερα και απο τις 2 πλευρες του, επρεπε να μεινει ενα κενο αναμεσα τους, ετσι ωστε να ρουφαει ευκολα αερα. Για το λογο αυτο χρησιμοποιηθηκαν 4 κομματια απο το αφρολεξ της συσκεβασιας του Tide Water, το οποιο ειναι σπογγοδες και πιεζεται σχετικα ευκολα. Χρησιμοποιησαμε αυτοκολλητη ταινια διπλης οψης για να τα στερεωσουμε πανω στο VGA Air Duct.

33uk3.jpg

7. Ετσι το Tide Water εκατσε πολυ ωραια μεσα στο VGA Air Duct

70457820vi0.jpg

8. Τελικα, αφου βαλαμε και 2 κομματια αφρολεξ στην πανω πλευρα, για να μην λυγιζει το Air Duct απο το σφιξιμο, τα δεσαμε με tie wraps και το Tide Water εμεινε πραγματικα ακινητο μεσα στο Air Duct του Cosmos

41ui8.jpg

9. Η καρτουλα γυμνη και με φορεμενα τα χαλκινα ψυκτρακια της Tt παλι, τα οποια παρεπιπτόντως ειναι πολυ καλης κατασκευης και αρκετα βαρια για το μεγεθος τους, πραγμα που σημαινει οτι ειναι πραγματι χαλκος, παρολο την χαμηλη τιμη τους (< 6 euro)

42yi2.jpg

10. Και τελικα το block πανω στην GPU

53504301kx2.jpg

11. Ολα ετοιμα προς δοκιμη

52975693hn9.jpg

12. Και τελικα το συστημα με τα παντα στην θεση τους

17921128ss0.jpg

30937804tn4.jpg

13. Η εξαγωγή πλεον του Tide Water, στην πισω πλευρα του Cosmos

93286543ac6.jpg

14. Inside απο λιγο πιο ψηλα.

10sx9.jpg

15. Και τελος με σηκωμενο λιγο το Air Duct, απο την μεσα πλευρα του

11wh4.jpg

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

1.Το Tide Water ρουφαει περισσοτερο αερα απο την μπροστινη πλευρα του. Με την πρωτη σκεψη, επρεπε αυτη η πλευρα να κοιταει τις καρτες, ετσι ωστε να ρουφαει ανετα αερα. Ομως αυτο θα δημιουργουσε 2 προβληματα:

α) Το ρεζερβουαρ θα ηταν αναποδα, οποτε η αντλια θα τραβουσε νερο απο το πανω μερος του. Ετσι θα επρεπε να γινεται πολυ συχνοτερα ελεγχος της σταθμης του νερου, και επισης θα υπηρχε μεγαλος κινδυνος να τραβηξει αερα η αντλια. Το μονο που μπορουσε να γινει ειναι να μονταρουμε λιγο το Tide Water, αντιστρεφοντας την εισοδο με την εξοδο του ρεζερβουαρ, πραγμα ομως που ηθελε αρκετο χρονο και ψαξιμο, καθως τα πραγματα ειναι πολυ στιμωγμενα στο εσωτερικο του Tide Water.

β) Η αλουμινενια πλευρα του Tide Water ακουμπαει με θερμαγωγιμη πανω στο χαλκινο ψυγειο του, για να το βοηθαει να ψυχεται καλυτερα. Οποτε ειναι πολυ καλυτερα αυτο να κοιταει μεσα στο κου που εχει καλη κυκλοφορια αερα, παρα να ειναι εγκλοβισμενο στο πλαστικο του Air Duct

Για αυτο το λογο επιλεξαμε την λυση με τα αφρολεξ - πατουρες, τα οποια δινουν αρκετο χωρο για να ρουφαει ο ανεμιστηρας οσο αερα θελει. Ετσι βρεθηκε λυση και στα 2 προβληματα

2. Απο θορυβο, το Tide Water στο low παει πολυ καλα θα ελεγα. Ειναι ισως ελαχιστα περισσοτερο θορυβωδες απο την stock ψυξη της καρτας οταν ειναι idle καρτα και δεν ακουγεται τπτ. Ο ανεμιστηρας του δεν ακουγεται καθολου απολυτως. Το μονο που ακουγεται λιγο ειναι η μικροσκοπικη αντλια, το οποιο ομως δεν με ενοχλησε καθολου, αφου τελικα ο θορυβος μονωνεται τελειως οταν κλεινουμε τα πλαινα παραθυρα του Cosmos, τα οποια ειναι ηχομονωμενα. Αυτο που κερδισαμε σε θορυβο ειναι οταν η καρτα ειναι σε full load που το stock ανεμιστιρακι της εκανε σαν δαιμονισμενο, ενω τωρα εχουμε τα ιδια επιπεδα ειτε η καρτα ειναι idle ειτε load

Το Tide Water στο high κανει σαν ελικοπτερο, θυμιζει κατι παλιες Ati καρτες, και γενικα πιστευω οτι δεν αξιζει να το χρησιμοποιεις στο high καθως το μονο που κερδιζεις ειναι 3 βαθμοι.

3. Απο θερμοκρασιες, στην ηδη κρυα καρτα μου, κερδισαμε 6-7 βαθμους σε idle και 12-13 βαθμους σε GPU load (3DMark06). Πιστευω οτι ειναι πολυ καλα σε συκριση με τις αεροψυξεις για VGA και ειδικα για τα λεφτα που εδωσα (~25 euro). Επισης, η ραμ τις καρτας πλεον δεν βραζει απο την GPU, και τα χαλκινα ψυκτρακια φαινεται να κανουν πολυ καλη δουλεια. Βεβαια, οι θερμοκρασιες θα ηταν ακομα χαμηλοτερες, αν εκανα lapping στο block, καθως η επιφανεια του δεν ειναι και οτι καλυτερο. Δυστυχως ομως χτες το βραδυ μου ειχαν τελειωσει τα ψιλα ντουκοχαρτα, καθως κατα το βαλε βγαλε ψυκτρες στην cpu εκανα μια μικρη γρατσουνια στην lapped επιφανεια της, και για να ειναι ολα στην εντελεια, την ξανα-lap-αρα. Επισης, το tide water δεν ειναι full γεματο απο την μανα του, οποτε πιστευω με περισσοτερο νερο θα αποδιδει και καλυτερα. Ολα αυτα θα γινουν στο αμεσο μελλον.

4. Αυτο που ισως σας φανει περιεργο, ειναι οτι κερδισα σε θερμοκρασια και στους σκληρους δισκους, που ειναι ενα θεμα που εχει το Cosmos. Αυτο το ειχα σκεφτει και απο πριν, και το ειδα να γινεται και στην πραξη. Το Cosmos εχει 2 εισαγωγες, μια για τους σκληρους δισκους και μια για τις καρτες. Χρησιμοποιει το φαινομενο της αρνητικης πιεσης, και εισαγεται αερας για να ψυχονται αυτα τα 2 πραγματα. Η εισαγωγη αερα για την VGA ουσιαστικα πλεον λογω της υδροψυξης δεν χρειαζοταν. Ετσι, αλλαζοντας την σε εξαγωγη, πλεον εχουμε 1 περισσοτερη εξαγωγη και 1 λιγοτερη εισαγωγη. Ετσι, μπαινει περισσοτερος αερας στην περιοχη των δισκων με αποτελεσμα να πεσει η θερμοκρασια τους περιπου 4-5 βαθμους!

5. Κατα την αποψη μου το Tide Water αξιζει με το παραπανω τα λεφτα του, ειδικα αν μπορει να μπει σε ενα κουτακι με αυτον ή καποιον παραπλησιο τροπο, ετσι ωστε να μην χασεις χωρο απο τις καρτες (η Ττ το εχει σχεδιασει για να μπαινει στην θεση 2 pci καρτων). Ομως ενας αλλος λογος που ηθελα να το παρω ειναι για να το δοκιμασω στην CPU, καθως η Ττ ισχυριζεται οτι αντεχει μεχρι 120Watt, και η CPU μου ειναι 65W. Κατι τετοιο βεβαια θα ηταν too good to be true, και πραγματι ετσι αποδειχτηκε. Σε σχεση με την Scythe Zipang μου, το Tide Water κρατουσε την CPU περιπου 8 βαθμους ψηλοτερα σε full load (Prime). Σε καθε περιπτωση ομως αποτελει μια πολυ καλη λυση, καθως με αυτα τα λεφτα ουτε block δεν παιρνεις για την VGA σου.

12cs0.jpg

Τα υπολοιπα συμπερασματα δικα σας!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 60
  • Created
  • Last Reply

να σου πω,μπορεις να μου πεις διαστασεις απο το μπλοκ,για να δω αν μπαινει στην 3850 μου?

Τωρα για το καλοκαιρι μια χαρα ειναι,μεχρι να τελισω την κανονικη υδροψυξη που φτιαχνω :-)

Link to comment
Share on other sites

Το block που εχει ειναι ιδιο με αυτο : All copper W2 , απλα εχει επιστρωση με νικελο για να προστατευει απο την οξειδωση του χαλκου. Βεβαια δεν σε ενδιαφερουν οι διαστασεις του block, αλλα μεχρι τι αποσταση βιδων μπορει να δεσει. Οπως μπορεις να δεις απο τις εικονες, εχει 2 μεταλλακια που εκτεινονται εξω απο το block για να πιασουν σε 2 διαγωνιες τρυπες. Η μεγιστη αποσταση που μπορεις να τα βαλεις ειναι λιγο μεγαλυτερη απο 10 cm, για αυτο αλλωστε καταφερα να το βαλω πανω σε 775 socket. Οπως το ειδα μπορει να πιασει πανω σε οποιαδηποτε καρτα. :shifty:

Link to comment
Share on other sites

ψυκτρακια εχουνε μεσα τουτα?Ή να παραγγειλω καλυτερα?

Αν εννοεις αν το tide water σου δινει ψυκτρακια για τις ram, η απαντηση ειναι οχι. Εγω πηρα αυτα εδω :thermaltake , τα οποια ειναι χαλκινα και ειναι σε χαμηλη τιμη. Καλυτερα να προτιμησεις να παρεις χαλκινα. Ως εναλακτικες υπαρχουν enzotech απο το e-shop και swifttech απο το πλαισιο, ομως ξεφευφουν λιγο σε τιμη.

PS Μου φαινεται πρεπει να ζητησω ποσοστο απο το e-shop που το βοηθαω να ξεστοκαρει. :wall: Τα καθικια τα στηριζουμε κιολας! Τοσα μας κανουν αλλα τι να γινει, φερνει πραγματα που κανενας αλλος δεν εχει στο Ελλαδα :rant:

Link to comment
Share on other sites

πολυ καλη δουλεια.

απο τον τιτλο περιμενα να δω το S μοντελο και οχι το 1000 αλλα χαλαλι!

Βασικα δεν δειχνω το κουτι εδω, αλλα την ιδεα για την τοποθετηση του tide water. Αλλωστε το s δεν εχει το wind tunnel (Air Duct). Ευχαριστω παντως...

@ k@mik@zi

Εξηγησε μας αν μπορεις τπτ για το κυκλωμα...

Link to comment
Share on other sites

Κοιτα η μαμα ψυκτρα της καρτας μου οταν ειναι idle δεν ακουγεται καθολου. Αυτο που ειπα ειναι οτι στο Tide water ακουγεται ελαχιστα η αντλια. Οταν κλεινω το καπακι ομως δεν με ενοχλει καθολου. Επισης το μεγαλο + του ειναι οτι ειτε idle ειτε load το ιδιο ακουγεται, αρα οταν εισαι load κερδιζεισ πολυ απο θορυβο (αφου η μαμα ψυκτρα τοτε ακουγεται)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.