Jump to content



Overclocking Core i7 (D0)


wacko_gr

Recommended Posts

Είναι συνδυασμός και των δύο. Κυρίως είναι θέμα επεξεργαστή αλλά ο ίδιος χρειάζεται συνήθως λιγότερη τάση για να σταθεροποιηθεί στη ίδια συχνότητα, όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία.

Link to comment
Share on other sites

wacko gr2004: διαβασα αυτο που ειπες για το 0,5βολτ διαφορα μεταξυ dram voltage και qpi voltage.δν το ηξερα και ειπα να ριξω μια ματια.ειμαι στα 1.72 dramv και 1,26 qpi.δλδ 0,46v διαφορα.μηπως να ανεβασω λιγο το qpi v για να ειμαι σιγουρος?

Link to comment
Share on other sites

Είσαι ασφαλής όσο βρίσκεσαι μέσα στο όριο. Δεν έχει σημασία το πόσο κοντά στο άκρο είσαι. Το ερώτημα είναι γιατί έχεις τόσο ψηλά την τάση της μνήμης...

Link to comment
Share on other sites

γτ απο 1600 με 9-9-9-24-2Τ ειναι στα 1810 με 8-8-8-21-1τ

Ναι αλλά γιατί να ζορίζεις τόσο τον IMC? Δεν πρέπει να περνάς τα 1,65 για καθημερινή χρήση. Μόνο για κανένα bench. Δεν αντέχει τη συχνότητα αυτή με λιγότερο ρεύμα? Ή έστω με 9ρια? Ούτως ή άλλως δεν κερδίζεις κάτι ιδιαίτερο με τα 8ρια. Για το 1Τ ή 2Τ δε συζητάμε καν. Όλες οι μνήμες και όλες οι μητρικές μπορούν να δουλέψουν 1Τ με την ίδια σταθερότητα και ίδια συχνότητα με 2Τ. Το 2Τ δε θα έπρεπε κανείς να το χρησιμοποποιεί. Αυτό ισχύει γενικά για τους IMC (ενσωματωμένους στον επεξεργαστή ελεγκτές μνήμης). Όπως ήταν κάποτε στον athlon 64. Όταν δεν υπάρχει IMC είναι αδύνατον να παίξει η μνήμη με 1Τ.

Έγινε επεξεργασία από wacko_gr
Link to comment
Share on other sites

Το qpi/dram είναι το Α και το Ω στο overclocking του i7. Αυτό ανεβαίνει, αναλόγως και με το διαιρέτη της μνήμης, για να σταθεροποιηθεί το σύστημα. Όσο ψηλότερα δουλεύουμε τις μνήμες, τόσο ψηλότερο ρεύμα χρειάζεται το qpi. Όσο ψηλότερα ο επεξεργαστής, επίσης τόσο ψηλότερα το qpi.

Με τους C0 ένα νούμερο απολύτως φυσιολογικό ήταν το 1,5-1,55ν για qpi. Με τους D0 αυτό είναι πολύ χαμηλότερο, περίπου στα επίπεδα του 1,3 συνήθως, αν δε μιλάμε για extreme συχνότητες (4600 και πάνω), όπου και πάλι μπορεί να ανέβει αρκετά περισσότερο.

Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι ανεβάζοντας περισσότερο απ'όσο χρειάζεται το qpi, μειώνει τη σταθερότητα αντί να την αυξάνει αλλά επίσης, λίγο περισσότερο ρεύμα στο qpi έχει σαν αποτέλεσμα να μπορεί να πέσει η τάση του επεξεργαστή. Π.χ χρειάζεσαι 1,29 για να σταθεροποιηθεί σε μια Α συχνότητα ο επεξεργαστής και έχεις το qpi στο 1,35. Το βάζεις 1,45 και ο επεξεργαστής μετά είναι prime stable στα 1,24ν στην ίδια συχνότητα. Έδωσα ένα αληθινό παράδειγμα. Δε συμβαίνει όμως πάντα αυτό...

Δηλαδη να μην ανησυχω που ο δικος μου C0 για να τρεξει τις μνημες στα 1600 (3200 uncore, 6.4 qpi) θελει σωνει και ντε 1.375v qpi/dram? (με 1.35 καμια φορα ουτε στα windows δεν καταφερνει να μπει,στα 1.375 ειναι σταθερος ακομα και σε 20αρι linx).Πρεπει απο οτι καταλαβα να παιζει ρολο και η μητρικη (τωρα ειμαι με V2,στην παλια επαιζε και με 1.32)Επισης, ποιο θα ηταν ενα λογικο Vcore για τα 3.6ghz?

ΥΓ σορρυ για το μικρο offtopic,αλλα πρεπει να εκμεταλλευτω την εμπειρια του wacko...

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα να μην ανησυχείς. Έπρεπε να είσαι και ευτυχισμένος που δουλεύει με μόλις 1,375. Οι περισσότεροι C0 απαιτούσαν πάνω από 1,4ν για να σταθεροποιηθούν σε overclocked καταστάσεις. Αν μιλούσαμε και για 4GHz+ ήθελαν πάνω από 1,5. Και πάντα παίζει ρόλο η μητρική. Άλλες θέλουν λιγότερο (dfi), άλλες περισσότερο (msi). Οι asus είναι κάπου ενδιάμεσα.

Λογικό vcore για C0 στα 3,6 είναι 1,25-1,28 συνήθως. Εξαρτάται από το κομμάτι. Υπολόγιζε ότι τα C0 ήθελαν πρίπου 1,35-1,4 για τα 4GHz και με στοκ 1,15 πήγαιναν μέχρι τα 3,4. Άρα χρειάζεσαι περίπου όσο είπα παραπάνω. Πάντα όμως εξαρτάται από το cpu σου. Μπορεί να χρειαστείς πολύ λιγότερο ή πολύ περισσότερο. Δοκίμασε και πες μας.

Off Topic: Να αναφέρω για όσους έχουν Asus P6T Deluxe V2 και είναι αρκετοί, ότι με το special bios 0006 της Ρ6Τ Deluxe της απλής, (http://www.mediafire.com/?00qfon2wlkd), που κλειδώνει τον πολλαπλασιαστή στο 21 πάντα, είχα φοβερά προβλήματα στην αρχή, γιατί δεν μπορούσα να overclockάρω με κανένα ρεύμα και bclck. Και έφταιγε το εξής απλό. Ενώ με το κανονικό bios 610 της v2, έβαζα το trfc της μνήμης στο 72 και δούλευε κανονικά, με αυτό δε γίνεται και θέλει τουλάχιστον 82. Μέχρι να το βρω αυτό κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό. Ήμουν έτοιμος να αλλάξω για τέταρτη φορά σ'ένα μήνα μητρική. Όλα καλά όμως τώρα. Το συστήνω αυτό το bios έως ότου βγει ένα βελτιωμένο για τη ν2.

Έγινε επεξεργασία από wacko_gr
Link to comment
Share on other sites

Οπωσδήποτε από καθαρό dos και με ένα engineering sample του afudos. Για να μην κουράζεστε βάζω link το οποίο βρήκα μετά από πολύ ψάξιμο. http://www.megaupload.com/?d=MMTVQMJW. Βάζουμε τα τρία αρχεία σε ένα bootable flash disk, και από καθαρό dos τρέχουμε απλά το αρχείο beta.bat. Η αναβάθμιση γίνεται μόνη της από εκεί και έπειτα και σε ένα λεπτό περίπου είμαστε έτοιμοι. Για να ξαναβάλει κάποιος κανονικό bios P6T deluxe v2 πρέπει αναγκαστικά πλέον να γίνει με τον ίδιο τρόπο. Απλά μετονομάζει το bios της v2 σε beta0006.rom και τρέχει πάλι το beta.bat.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ρε μην τρεχεις LinX . . . . too much stressing. Δεν παίζει να τον στρεσσάρεις ποτέ τόσο πολυ.

Εδω θα διαφωνησω.

Ειναι προτιμοτερο να τρεχει Linx, ωστε αν περασει αυτο, να ξερει πως, οτι και να συμβει δεν ειναι σιγουρα απο τον επεξεργαστη.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Το μόνο θέμα με το linx είναι ότι στρεσσάρει πολύ και τις μνήμες, οπότε δεν είσαι πολλές φορές σίγουρος ποιος φταίει για την αστάθεια. Ο επεξεργαστής ή η μνήμη? Είναι περίπου σαν το blend του prime αλλά πολύ πιο ζόρικο.

Link to comment
Share on other sites

Περασα τις 20 φορες linx. 20*200 1.275 vcore 1,26 Vtt ολα τα αλλα auto.

Αφου ολα καλα και σταθερα μπαινω αλλη μια bios να ενεργοποιησω το speedstep για να μην ειναι σε idle στα 4 αλλα στα 12*200 ...

Μπαινω windows, τρεχω resident evil, σε λιγο reboot και μου @@@ησε και τα savegames του RE5...:slap:

Παρεμπιπτοντως στα 21*185 settings, με το speedstep ανοιχτο, ετρεχα RE5 ολα full@1920*1200 και σε αλλο μονιτορ ανοιχτο το CPUZ, το παιχνιδι ετρεχε μονιμως με 12*185 2220ΜΗz και 0.944v vcore.

Δεν εχει δλδ καμια ιδιαιτερη απαιτηση απο cpu ...

Ειναι δυνατον το EIST να προκαλει ασταθεια; Ενω μιλάμε οτι περασε linx εστω με αυτο απενεργοποιημενο... :(

Link to comment
Share on other sites

Εγώ παίδες αφού βρήκα τι τιμές και πέρασε τα τεστ έκανα μια μέτρηση με το 3dmark 06 μετά κατέβασα τα volt τις cpu και ενα ενα λίγο τα υπόλοιπα. Έκανα μέτρηση με το 3dmark 06 καθε φορα που κατεβαζα να δω αν έχω πέσει σε επιδώσει, αφού ήμουν οκ έκανα μερικές φορές τεστ στην ενότητα για την cpu του 3dmark 06. Αποτέλεσμα από τα τεστ, να έχω χαμηλότερες θερμοκρασίες σε ότι κάνω. max που μπορεί να φτάσει είναι τους 67c στα win σε ότι κάνω, βίντεο μοντάζ η games. με prime φτάνω τους 89c όσο κρατήσει. Όποτε δεν είναι ανάγκη να περνά τα τεστ για να είναι οκ, τα πριμε και LinX ξεσκίζουν την cpu, δεν νομίζω να μπορεί κάποιο games η πρόγραμμα να πιέσει τόσο πολύ την cpu.

Link to comment
Share on other sites

Το EIST δεν προκαλεί αστάθεια. Είναι πραγματικά περίεργο αυτό που σου συνέβη. Δεν ξέρω τι να σου προτείνω. Με EIST κλειστό παίζει κανονικά το resident στα 20χ200?

Link to comment
Share on other sites

Εμένα πάλι μάλλον το κομμάτι είναι μπανάνα, η μητρική περίεργη και δεν εχω δει το φως...

Αυτά που περίμενα:

να βάλω το multi 21 x200->4200 για 24χ7

να βαλω τις μνήμες στα 1800 με 8αρια (μάλλον εφικτο)

να δω 4300 -4400 με μεγάλο έστω ρεύμα και θερμοκρασίες για κανα bench μόνο

Τι είδα:

για τον 920 που έχω (3910Α) σε μια Bloodrage με μνήμες domGT1600 (7-7-7-20) ενώ είναι stable στα 200χ20 με ρεύμα 1,318 (+80mv sto 1,24 που ανιχνεύει ως default core)και 1,32Vtt/qpi/uncore (όπως θέλετε βαφτίστε το), δεν σταθεροποιείται με τίποτα στα 208χ20 ...max που έχω δει είναι 205χ20 με 1,39! ...η μητρική δεν δίνει αυτό που λέω σε ρεύματα. Σε idle 200x20 βλέπω 1.28 σε load ανεβαίνει 1,32 (όσο έδωσα στο βιος)....Όταν ανεβάζω bclock έχω δει να δίνει η μητρική σε ρεύμα μεχρι και 1,47 (!) ασχέτως αν εχω δώσει από bios 1,39.

Δεν μπορώ να βάλω 21 multi (λέει ότι πρέπει να είναι EIST & CE enabled αλλά αφενός εγώ δεν τα θέλω αφετέρου πάλι 20 μου δίνει)

σε ψάξιμο είδα ότι ούτε το bclock ανεβαίνει χωρίς μοντα....

στα 210bclock δεν μπουτάρει με τίποτα και με όσο ρεύμα να δώσω...

:weep: :weep: Απογοήτευση...

Έγινε επεξεργασία από sstav
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.