Jump to content



μικρός Οδηγός: Φτιάξτε ένα bootable USB stick εγκατάστασης για τα Vista/Seven


ChSin7

Recommended Posts

μικρός Οδηγός: Φτιάξτε ένα bootable USB stick εγκατάστασης για τα Vista/Seven

Τα πράγματα έγιναν πολύ πιο εύκολα με ένα εύκολο στην χρήση εργαλείο από την Microsoft. To UPDATE από τον Chosen:

H Microsoft το έκανε ακόμα πιο εύκολο (καιρός ήταν tbh) και ακολουθώντας την παράδοση έφτιαξε ένα εργαλειάκι "Click Next-Finish" για να φτιάχνετε Windows 7 Setup USB drives.

7usbtool.jpg

Το εργαλείο θα το βρείτε εδώ και εδώ θα βρείτε τις οδηγίες χρήσης (οι οποίες είναι αχρείαστες γιατί όπως είπα παραπάνω το εργαλείο είναι user über-friendly).

Αυτή τη στιγμή που γράφω το μήνυμα, το τρέχω μέσα από αγγλικά Vista Ultimate x64 και φτιάχνω USB drive με ελληνικά Vista Home Premium 32-bit, έτσι ώστε να έχω με ένα σμπάρο 3 τρυγόνια (να δω αν παίζει και για Vista πέραν των 7, αν παίζει εκδόσεις διαφορετικής γλώσσας και διαφορετικών bit).

Edit: τελικά έπαιξε μια χαρά μέσα σε Vista U64 και έφτιαξε bootable USB drive με Vista P32. Τρελό win το utilitίδιον, όλα αυτά από το 1ο ποστ, μέσα σε ένα αρχειάκι 2.5Mb και με 3 clicks.

Οι χρήστες ΧΡ θα χρειαστουν να έχουν εγκατεστημένα πέρα από το συγκεκριμένο εργαλείο και τα : .ΝΕΤ 2.0 και το Image Mastering API v2:

* Microsoft .NET Framework v2 κατεβάστε το από εδώ.

* Microsoft Image Mastering API v2 κατεβάστε το από εδώ.

Αν σε περίπτωση εμφανιστεί πρόβλημα με το bootsect.exe τότε κατεβάστε το από το Microsoft Store account σας ( :p ) ή πάρτε αυτά που έχω σε link παρακάτω στο αρχικό μικρό Οδηγό (βήμα 4ο). Ακολουθεί ο hard-way αρχικός οδηγός :

Ακολουθώντας τον οδηγό αυτόν σε πέντε απλά βήματα θα μπορέσετε να φτιάξετε ένα bootable USB stick για να μπορέσετε να κάνετε την εγκατάσταση των Vista/Seven χωρίς DVD Drive είτε γιατί ο Η/Υ σας δεν έχει τέτοιο (πχ netbook) είτε γιατί θα κάνετε την εγκατάσταση πολύ πιο γρήγορα μέσω του USB.

Θα χρειαστείτε ένα USB stick 4GB ή μεγαλύτερο και ένα DVD εγκατάστασης των Vista/Seven. To DVD μπορείτε και να το έχετε σε μορφή ISO, απλά θα πρέπει να το κάνετε mount με το κατάλληλο software.

Βήμα 1ο

Αν το USB stick το φτιάχνετε μέσα από Vista/Seven:

Θα πρέπει να ανοίξετε ένα command prompt με δικαιώματα administrator. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με τους εξής τρόπους:

i) γράφοντας
cmd (1)
χωρίς να πατήσετε enter και μετά πάνω στο εικονίδιο
cmd.exe (2)
να κάνετε δεξί κλικ και στην λίστα που εμφανίζεται επιλέγετε
Run as Administrator (3)
(αριστερά στην εικόνα)

ii) πηγαίνοντας στα Accessories, κάνετε δεξί κλικ πάνω στο
Command Prompt (1)
και στην λίστα που εμφανίζεται επιλέγετε
Run as Administrator (2)
(δεξιά στην εικόνα)

1.jpg

Αν το USB stick το φτιάχνετε μέσα από Windows XP:

Κάντε login σαν Administrator, ή σαν χρήστης με administrative rights και απλά ανοίχτε ένα command prompt.

Βήμα 2ο

Αυτό το βήμα θέλει και την πιο μεγάλη προσοχή μιας και ένα μικρό λάθος μπορεί να σβήσει τα περιεχόμενα κάποιο δίσκου σας. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με το filesystem και τους δίσκους/partitions σας μην προχωρήσετε. Επίσης στο βήμα αυτό θα διαγράψουμε όλα τα περιεχόμενα τους USB stick, γι' αυτό ελέγξτε τα περιεχόμενά του και κάντε backup ότι χρειάζεστε.

Αν το USB stick το φτιάχνετε μέσα από Vista/Seven:

i)
Δίνουμε
DISKPART
για να τρέξουμε το πρόγραμμα διαχείρισης δίσκων/partition των Vista/Seven.

ii)
LIST DISK
για να πάρουμε την λιστα των δίσκων στο σύστημά μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!! στο βήμα αυτό βρίσκουμε το νούμερο που αντιστιχεί στο USB stick μας και το ξεχωρίζουμε από το μέγεθος. Στο δικό μου σύστημα έχει το
νούμερο 2
->
Disk 2 Online 7648 MB 7646 MB
. Οι άλλοι δίσκοι είναι πολύ μεγαλύτεροι όπως βλέπεται. Αν ΔΕΝ είστε σίγουροι ποιος είναι ο αριθμός του USB stick σας ΜΗΝ συνεχίσετε.

iii)
SELECT DISK 2
, επιλέγω το USB Stick και με την
CLEAN
διαγράφω τα πάντα μέσα σ'αυτό (και ότι partition(s) υπήρχαν).
Μετά το CLEAN δεν υπάρχει "εύκολη" επιστροφή για τα δεδομένα στον επιλεγμένο δίσκο

iv)
CREATE PARTITION PRIMARY
φτιάχνω ένα primary partition,
ACTIVE
το θέτω active,
FORMAT FS=NTFS
και το κάνω format σε NTFS.
-- Η διαδικασία του Format μπορεί να πάρει μερικά λεπτά --

v)
ASSIGN
του δίνω ένα γράμμα δίσκου και
EXIT
βγαίνω από το diskpart tool.

2.jpg

Αν το USB stick το φτιάχνετε μέσα από XP:

Επειδή το DISKPART των ΧΡ δεν μπορεί να "δει" removable disks όπως το USB stick μας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε 2 εργαλεία. Το
HP USB Disk Storage Format Tool
και το
. To HP USB Disk Storage Format Tool απαιτεί εγκατάσταση ενώ το άλλο όχι.

i)
Εγκαθιστούμε και τρέχουμε το utility της HP, προσοχή να επιλέξουμε το σωστό USB stick, θέτουμε σαν format το NTFS, επιλέγουμε Fast Format και πατάμε ΟΚ για να ξεκινήσει:

1.gif

ii)
Μετά πρέπει να μαρκάρουμε σαν active το partition του USB stick. Αυτό το κάνουμε με το MBRWizard. Προσοχή πάλι εδώ να επιλέξουμε το σωστό "δίσκο". Στην περίπτωση αυτή είναι πάλι το νούμερο 2. Δίνουμε τις εντολές από τo command prompt:
MBRWiz.exe /list
για να δούμε την λίστα των δίσκων, όπως είπαμε εδώ είναι πάλι ο νούμερο 2, και μετά θέτουμε active το μοναδικό partition του USB stick με την εντολή
MBRWiz.exe /disk=2 /active=1
, μας ρωτά αν θέλουμε να συνεχίσει και πατάμε
Y και Enter
. Ξαναδίνουμε αν θέλουμε την εντολή
MBRWiz.exe /list
για να βεβαιωθούμε ότι το partition έχει γίνει
Active
:

2.gif

Τα παραπάνω εργαλεία για ευκολία τα έχω βάλει σε ένα rar αρχείο και

Βήμα 3ο

Τώρα ανοίγουμε ένα Explorer και βάζουμε το DVD (ή κάνουμε mount το ISO) των Vista/Seven. Κοιτάμε να δούμε ποια είναι τα drive letters των DVD και USB stick. Στο παράδειγμά μας το DVD είναι το Ε: και το USB stick to Κ:

3.jpg

Βήμα 4ο

Ανοίγουμε ξανά ένα command prompt όπως στο βήμα 1 (με administrative rights), πάμε το DVD (δίνοντας E: και enter) και στον κατάλογο BOOT (δίνοντας cd Boot και enter). H επόμενη κίνηση είναι να γράψουμε το boot sector στο USB stick και αυτό γίνεται με την εντολή BOOTSECT.EXE/NT60 K: (Κ: είναι το drive letter του USB) :

4.jpg

To BOOTSECT.EXE που θα βρείτε μέσα στο DVD των Windows Vista/Seven μπορεί να μην δουλέψει στο σύστημά σας αν είναι διαφορετική "πλατφόρμα" (x86 ή x64) από την εγκατάσταση που θέλετε να ετοιμάσετε. Για παράδειγμα αν φτιάχνετε το USB stick μέσα από 32bit λειτουργικό (Vista ή ΧΡ) και το DVD σας είναι x64 build (Vista ή Seven) θα λάβετε το μήνυμα λάθους bootsect.exe is not a valid 32bit application. Αυτό μπορείτε να το ξεπεράσετε χρησιμοποιώντας το bootsect.exe που θα βρείτε σε Vista/Seven/Win2008 x86 installation DVD. Για δικιά σας ευκολία το έβαλα μέσα στο rar με τα εργαλεία που θα χρειαστείτε από ΧΡ. Απλά μετονομάστε το από bootsect.exe_x86 σε bootsect.exe.

Βήμα 5ο

Επόμενο βήμα είναι να αντιγράψουμε όλα τα περιεχόμενα του DVD στο USB stick μας, επιλέγουμε όλα τα περιεχόμενα του Ε: και τα αντιγράφουμε (ctrl+A, ctrl+C) και τα κάνουμε επικόλληση στο Ε: (ctrl+V).

5.jpg

To USB stick είναι έτοιμο για boot και για να κάνουμε την εγκατάσταση του λειτουργικού μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξουμε την σωστή σειρά στο BIOS του Η/Υ μας έτσι ώστε η πρώτη συσκευή εκκίνησης να είναι το USB.

Τι αλλο μπορείτε να κάνετε:

  • Μπορείτε στο USB stick να προσθέσετε έναν folder και να βάλετε μέσα drivers συσκευών (raid, ethernet, audio, vga κτλ) που δεν διαθέτει το DVD. Έτσι μπορείτε να περάσετε εύκολα τους drivers κατά την εγκατάσταση.
  • Αν το USB Stick σας είναι μεγάλο, πχ 8GB ή 16GB μπορείτε να έχετε πολλά λειτουργικά μέσα του για εγκατάσταση. Απλά αντί να τα πετάξετε στο root του stick, φτιάχτε φακέλους για καθένα από αυτά και απλά κάντε move (όχι copy, move για ταχύτητα) τα περιεχόμενα του κάθε φακέλου/λειτουργικού από την θέση του στο root και πάλι πίσω για να βάλετε κάποιο άλλο στην θέση του. Προσοχή μόνο μην τα μπερδέψετε.
  • Υπάρχουν στο internet δύο ISO images, μικρά σε μέγεθος, που είναι για recovery μόνο. Δεν είναι για εγκατάσταση. Απλά μπορείτε να κάνετε boot από αυτά όπως στα κανονικά DVDs εγκατάστασης και να κάνετε recover/repair το Vista 32/64bit λειτουργικό σας. Καταλαμβάνουν 120MB (x86) και 140ΜΒ (x64) στο USB stick. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε με τον οδηγό αυτό και πρόκειται για αυτά:
    - http://neosmart.net/blog/2008/windows-vista-recovery-disc-download/
    - http://neosmart.net/blog/2008/download-windows-vista-x64-recovery-disc/
    και μπορείτε να τα κατεβάσετε είτε από τα links στις παραπάνω σελίδες (πρόκειτε για torrent), είτε από εδώ :
    - Vista x64 Recovery Disk
    - Vista x86 Recovery Disk
  • Για πιο προχωρημένους: Αν δεν έχετε αρκετά μεγάλο USB stick (4GB ή μεγαλύτερο) μπορείτε με το vLite να κόψετε διάφορους drivers που υπάρχουν στο DVD από συσκευές που δεν έχετε. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε Service Packs, drivers και updates. Με ένα 2GB stick και λίγο στρίμωγμα θα μπορείτε να κάνετε την δουλειά σας.

Σημείωση: Ο παραπάνω οδηγός δοκιμάσθηκε με DVD των Vista x64 με SP2 και Seven x86 7100 από ISOs που κατέβηκαν από MSDN και το USB stick φτιάχτηκε και μέσα από Vista x64 αλλά και από Windows XP 32bit.

Καλές εγκαταστάσεις :D

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 80
  • Created
  • Last Reply

πολυ καλο ευχαριστούμε πολυ!

Μια ερωτησούλα για τους drivers. Υπάρχει τρόπος να κανει εγκατάσταση καποιους drivers μονο του κατα τη διάρκεια της εγκατάστασης? Και αν ναι, σε πιο folder πρεπει να μπούν για να γίνουν?

Link to comment
Share on other sites

πολυ καλο ευχαριστούμε πολυ!

Μια ερωτησούλα για τους drivers. Υπάρχει τρόπος να κανει εγκατάσταση καποιους drivers μονο του κατα τη διάρκεια της εγκατάστασης? Και αν ναι, σε πιο folder πρεπει να μπούν για να γίνουν?

Τι αλλο μπορείτε να κάνετε:

- Μπορείτε στο USB stick να προσθέσετε έναν folder και να βάλετε μέσα drivers συσκευών (raid, ethernet, audio, vga κτλ) που δεν διαθέτει το DVD. Έτσι μπορείτε να περάσετε εύκολα τους drivers κατα την εγκατάσταση.

- Για πιο προχωρημένους: Αν δεν έχετε αρκετά μεγάλο USB stick (4GB ή μεγαλύτερο) μπορείτε με το vLite να κόψετε διάφορους drivers που υπάρχουν στο DVD από συσκευές που δεν έχετε. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε Service Packs, drivers και updates. Με ένα 2GB stick και λίγο στρίμωγμα θα μπορείτε να κάνετε την δουλειά σας.

αυτοματη εγκατασταση ενσωματωση με vLite προσθετοι drivers δημιουργεις φακελλο στο dvd

Link to comment
Share on other sites

Απαιτω να αποδοθουν στο συγραφεα τα ευσημα καθως και μια τιμητικη θεση ως admin καθως διδασκει την αληθεια.. "On computer svista" χαχχχα! :haha::haha:

Περα απο την πλακα πολυ καλος οδηγος, ευγε.

Link to comment
Share on other sites

Ωραίο και χρήσιμο.Ευχαριστώ.Αυτήν την διαδικασία μπορώ να την κάνω μέσα απο τα xp;Κάπου διάβασα ότι το diskpart των xp είναι διαφορετικό απο αυτό των vista.
Ναι γίνεται, δουλεύω σ'αυτό και θα γίνει update.
Link to comment
Share on other sites

Dοκιμάστηκε και σε Windows XP 32bit και δουλεψε μια χαρά με άλλο stick ένα παλιό USB 1.1 512ΜΒ με τα 2 Recovery Disks (x86 & x64).

To stickακι που "ετοίμασα" για μένα περιέχει τα Windows 2008 x64, Vista x64 και Seven 7100 x64 (σε 3 folders) και είναι αυτό : http://thelab.gr/showthread.php?p=864552&highlight=emtec#post864552

Ελπίζω να σας άρεσε, και περιμένω και άλλες ιδέες ;)

Link to comment
Share on other sites

χρησιμότατος οδηγός

είχα βρεί και το παρακάτω απο το ubuntu.com

https://help.ubuntu.com/community/Installation/FromImgFiles

Υπάρχει τρόπος να πάρουμε ολικό backup απο ένα EEE 901 (με τον 4άρι ssd δίσκο)?

Θέλω να παίξω λίγο με τα 7 αλλά το έχω φτιάξει με τα ΧΡ του πολύ καλά και το λυπάμαι να το πειράξω.

Link to comment
Share on other sites

χρησιμότατος οδηγός

είχα βρεί και το παρακάτω απο το ubuntu.com

https://help.ubuntu.com/community/Installation/FromImgFiles

To ψάχνω λίγο αυτό. Απ'ότι βλέπω θέλει img αρχεια για να δουλέψει και όχι ISO. Ενδιαφέρον θα είχε κάποιος με καλές γνώσεις linux να με βοηθήσει συμπληρώσω τον οδηγό με how-to-do-Vista/Seven-usbstick-from-linux αν και δεν νομίζω να ενδιαφερθεί κανείς λόγω "ιδεολογίας" :p
Υπάρχει τρόπος να πάρουμε ολικό backup απο ένα EEE 901 (με τον 4άρι ssd δίσκο)?

Θέλω να παίξω λίγο με τα 7 αλλά το έχω φτιάξει με τα ΧΡ του πολύ καλά και το λυπάμαι να το πειράξω.

Ναι και λέγεται BartPE-USB με Acronis/NortonGhost plugins. Είναι bootable usb stick με "κομμένα" WindowsXP με drivers και διαφορα utilities μεσα. Ουσιαστικά φτιάχνεις ένα bootable BartPE CD με τα plugins, με grub το περνάς σε ένα USB stick (ποιάνει 200~400ΜΒ στο stick, ανάλογα τους drivers & plugins που θα βάλεις) και χρησιμοποιόντας ένα μεγάλο usb stick (8GB ή μεγαλύτερο) περισσεύει χώρος στο stick για να κρατήσεις το image του μικρού σου δίσκου.

Ωραία ιδέα για το επόμενο μικρό οδηγό μου ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

μιας και παιδεύομαι 2 μέρες τώρα.......θέλω να περάσω ΧΡ με φλασάκι σε fat32 και 4gb χωρητικότητα σε ένα acer aspire one με τον 120άρη σκληρό δίσκο...........αλλά ότι συνδυασμούς και να δοκίμασα με διαφορετικές μεθόδους και διαφορετικά εργαλεία δε λέει να ξεκινήσει η εγκατάσταση με τίποτα.......

κανα link ή καμια ιδέα?

το link από το thread μου.

http://www.thelab.gr/showthread.php?t=65249

Link to comment
Share on other sites

μιας και παιδεύομαι 2 μέρες τώρα.......θέλω να περάσω ΧΡ με φλασάκι σε fat32 και 4gb χωρητικότητα σε ένα acer aspire one με τον 120άρη σκληρό δίσκο...........αλλά ότι συνδυασμούς και να δοκίμασα με διαφορετικές μεθόδους και διαφορετικά εργαλεία δε λέει να ξεκινήσει η εγκατάσταση με τίποτα.......

κανα link ή καμια ιδέα?

το link από το thread μου.

http://www.thelab.gr/showthread.php?t=65249

Δοκίμασες κάτι τέτοιο ?

http://www.vandomburg.net/installing-windows-xp-from-usb/

http://www.liliputing.com/2008/04/install-windows-xp-on-mini-note-usb.html

http://www.ngine.de/article/id/8

http://www.eeeguides.com/2007/11/installing-windows-xp-from-usb-thumb.html

Το άλλο που μπορείς να κάνεις είναι να βγάλεις τον 120άρη απο το laptop, να τον βάλεις μόνο του σε ένα desktop μηχάνημα (μόνο του, όχι αλλο δίσκο επάνω μαζί με το cd/dvd rom) να ξεκινίσεις την εγκατάσταση και στο πρωτο reboot που θα κάνει κατα το setup το σβήνεις το desktop και βγάζεις τον 120άρη και τον βάζεις πίσω στο laptop να συνεχίσει εγκατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.