Jump to content



Το σύστημα πλέον δεν μπουτάρει..


HgetisTK

Recommended Posts

hello!

Πριν ένα μήνα αγόρασα μίa mobo της Gigabyte συγκεκριμένα την GA-8KNXP. Πιστεύοντας πως έχω την πρώτη έκδοση (Revision 1.0) κατέβασα από το site της Gigabyte τις τελευταίες εκδόσεις του BIOS. Έκανα flash με το utility @BIOS που συνόδευε την mobo και όλα πήγαν καλά. Μάλιστα το @BIOS με προέτρεψε να επανεκκινήσω ούτως ώστε να ξεκκινήσει το σύστημα με τις νέες ρυθμίσεις! Μετά την επανεκκίνηση το σύστημα κόλλησε! Έκτοτε δεν εκκίνησε ξανά ποτέ.

Ψάχνοντας στο Internet διαπίστωσα πως τελικά η mobo είναι revision 2.0. Αυτό σημαίνει πως flashαρα το BIOS chip με λάθος BIOS file!

Τέλος πάντων το κακό έγινε το θέμα είναι πως η Gigabyte ενσωματώνει την τεχνολογία DualBIOS κάτι που σημαίνει πως κανονικά θα έπρεπε το σύστημα να εκκινήσει από το εφεδρικό τσιπάκι του BIOS κάτι που δεν έγινε. Τώρα έχω μείνει χωρίς σύστημα!

Καμία ιδέα κάποιος? Όλες ευπρόσδεκτες είναι, άλλωστε κινδυνεύω να χάσω, αν ήδη δεν έχασα, 250 ευρώ! :( :(

Link to comment
Share on other sites

Να την χάσεις αποκλείεται. Στην αλλάζουν με εγγύηση ακόμα και αν ειναι πρόβλημα BIOS. Για να μπουτάρει απο το 2ο BIOS η GB νομίζω πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία που λογικά θα αναγράφεται στο manual. (πρέπει νομίζω να εχεις πατημένο καποιο πλήκτρο όταν ανοιγεις το Pc αλλά δεν παιρνω και όρκο). Στην χειρότερη περίπτωση βρές κάποιον με ίδιο board ή ίδιο chip BIOS και κάνε ένα hotflash.

Φυσικά πρώτα απο όλα ακολούθα την συμβουλη του shido

Link to comment
Share on other sites

Και το dual bios σωζει την κατάσταση. Ούτε κάποιο κουμπί ούτε τίποτα. Το σύστημα δεν ανάβει κάν? Αν ανάβει πρέπει να αλλάξει μόνο του στο δεύτερο bios. Αν γίνει αυτό με F8 μέσα στο bios, περνάς στο μενού των 2 bios, και εκεί αντιγράφεις το 2ο στο πρώτο. Μετά το σύστημα ξεκινά κανονικά. Ποτε μην αλλάζετε το 2ο bios μιας και είναι μονο για περίπτωση ανάγκης και δεν πρέπει να ρισκαρετε πρόβλημα στο flash που θα το αχρηστέψει μιας και τα τσιπάκια όντως είναι κολλημενα...

Link to comment
Share on other sites

Τα τσιπάκια είναι δυστυχώς όπως αναφέρθηκε κολλημένα.. :( To hotflash το απέκλεισα απτην αρχή. Shidokanjohn φαντάζομαι εννοείς clearcmos bios, σωστά? ναι αυτό το δοκίμασα ήδη.. μονο που δεν έγινε τίποτε! Eίχα την πεποίθηση πως το DualBIOS ξεκινά αυτόματα όπως ορθώς αναφέρατε αλλά το πρόβλημα είναι πως κάτι τέτοιο δεν έγινε!

Βασικά κάπου διάβασα πως από την στιγμή που το flash έγινε κανονικά (άσχετα που εγώ έβαλα λάθος BIOS file) και δεν συντρέχει περίπτωση corruption (π.χ. λόγω πτώσης τάσης κατά την διαδικασία flashing) τότε το BIOS bootblock δεν ανιχνεύει checksum error και δεν εκκινεί η από μόνο του το DualBIOS! Αλλά πώς είναι δυνατόν να δημιουργήσω εσκεμμένα (force) ένα checksum error ώστε να εκκινήσει το σύστημα από το εφεδρικό BIOS??

Απαντώντας στον bleo8onhs..δυστυχώς δεν εκκινεί καθόλου το σύστημα, λειτουργούν κανονικά τα fans, το Dual Power System 2, αλλά η οθόνη δεν δείχνει τιποτα και σίγουρα δεν φταίει ούτε η οθόνη, ούτε η κάρτα γραφικών, ούτε οι μνήμες..αν βέβαια έχουν καμία σχέση! Τώρα όσον αφορά το BIOS recovery από δισκέτα που αναφέρει ο Spyrus πως γίνεται αφού το FDD είναι σαν να μην υπάρχει..?! καμία άλλη ιδέα??

Διαφορετικά εύχομαι ο alex_000 εύχομαι να έχει δίκιο και να αλλάζουν την mobo ακόμη και αν υπάρξη πρόβλημα με το BIOS, γιατί η Gigabyte αναφέρει στο site της πως δεν φέρει καμία ευθύνη σε τέτοια περίπτωση..

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από HgetisTK

Διαφορετικά εύχομαι ο alex_000 εύχομαι να έχει δίκιο και να αλλάζουν την mobo ακόμη και αν υπάρξη πρόβλημα με το BIOS, γιατί η Gigabyte αναφέρει στο site της πως δεν φέρει καμία ευθύνη σε τέτοια περίπτωση..

Ασε τι λέει η Gb. Εσυ θα πάς απο εκεί που την πήρες και θα πείς "Ανοιξα το pc ενα πρωι και ενω λειτουργούσε κανονικά πιο πριν , ξαφνικά τιποτα . Δεν ανοίγει καθόλου. Εφερα ενα φίλο μου και δοκιμασε ενα άλλο board που είχε αυτός και δούλεψε. Παρτε το board και ελένξτε το." (φυσικά θα το παίξεις τελείως άσχετος).

Link to comment
Share on other sites

Όχι η Gigabyte δεν ενσωματώνει κανένα dip switch. Kαι στο user's manual αναφέρει πως σε περίπτωση προβλήματος εκκινεί αυτόματα το DualBIOS. Αnyway, θα την στείλω πίσω όπως είπε και ο Alex_000 και τον ευχαριστώ πολύ όπως και όλους που ασχοληθήκατε με το πρόβλημά μου και ο Θεός βοηθός!!

Link to comment
Share on other sites

Οπως προειπες λογω του οτι το update του BIOS εγινε κανονικα το bootblock δεν ανιχνευει error στο πρωτο BIOS chip οποτε πιστευει οτι ειναι σωστο και προσπαθει να εκκινησει απο εκει. Πηγαινε την μητρικη για αντικατασταση. Δεν υπαρχει περιπτωση να μην σου την αλλαξουν. Στην τελικη στειλε την εδω να την αλλαξω εγω....

(Θεσσαλονικη ειμαι)

Link to comment
Share on other sites

Φιλαράκο τα ίδια προβλήματα είχα και γώ με την gigabyte. Βασικά, δεν έχει τίποτα...

Όποτε θέλει θα ξεκινήσει. Δοκίμασε να ανάψεις το pc και να κλείσεις το τροφοδοτικό, βάλε και βγάλε το καλώδιο του ρεύματος, κοίτα αν πατάει καλά το καλώδιο του τροφοδοτικού στη μητρική, άναψέ τον και κράτα το power πατημένο μέχρι να σβήσει, γενικά δοκίμασε όλες τις μεταβλητές. Αυτά δούλεψαν για μένα και συνήθως μετά από κανα 2λεπτο το pc ξεκίναγε κανονικά...

Πληροφοριακά, αν δεν την πήρες από το Πλαίσιο, το πιθανότερο είναι ότι το κατάστημα που την πήρες, θα την κρατήσει 2 βδομάδες για να την ελεγξει ο αντιπρόσωπος και μετά θα σου πούν αν την αντικαθιστούν ή όχι χωρίς να μπορείς να κάνεις τίποτα... Πλαισιο RULEZ...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Κύριοι σας ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθειά σας!

Δυστυχώς κάποιες από τις πολύ τελευταίες απαντήσεις σας δεν με πρόλαβαν και έτσι ηδη είχα αποστείλει την μητρική για περαιτέρω επιδιόρθωση! Τη mobo είχα αγοράσει από την COSMODATA, στην οποία και απευθύνθηκα. Είχα ακούσει διάφορα αρνητικά σχόλια για το εν λόγω κατάστημα όσον αφορά το service τους. Παρόλαυτα παρέλαβαν την μητρική (τους πήγα όμως μόνο την μητρική πλακέτα και όχι το DPS2, τα καλώδια, τα brackets, τα external headers, τα manuals, τα συνοδευτικά CDs κ.λπ.) και μου είπαν πως θα είναι έτοιμη σε 7-10 εργάσιμες, δηλαδή δύο κανονικές βδομάδες το πολύ. Η πρώτη διορία των 7 ημερών πέρασε και έτσι τηλεφώνησα στην COSMODATA, από όπου και μου είπανε πως δεν ήταν έτοιμη. Στις 10 εργάσιμες ξανατηλεφώνησα αλλά και πάλι τίποτα. Πέρασαν 14 εργάσιμες, ήτοι δυόμισι ολόκληρες βδομάδες από την ημερομηνία παράδοσης της μητρικής, όταν τους τηλεφώνησα για τρίτη φορά. Ήμουν τυχερός! Η μητρική ήταν έτοιμη! Πήγα από την COSMODATA και τους ενημέρωσα για την παραλαβή. Μου έφεραν το κουτί που είχα παραδόσει πριν δυόμισι βδομάδες και έκαναν αποχρέωση της παραλαβής για επισκευή που είχαν κάνει. Πιάνω στα χέρια μου το κουτί έτοιμος να φύγω και διαπιστώνω πως είναι πιο βαρύ από όσο περίμενα. Το ανοίγω να βεβαιωθω για το τί είχε ακριβώς μέσα και μένω έκπληκτος! Μία μητρική με όλα τα συνδευτικά μπιχλιμπίδια και μάλιστα πιο τελευταίες εκδόσεις από αυτές που είχα αγοράσει! Έτσι τώρα τα έχω όλα διπλά (εκτός βέβαια από την κεντρική μητρική πλακέτα - αναφέρομαι στα συνοδευτικά της)!! Φυσικά λόγω επισκευής δεν πλήρωσα ούτε λεπτό!

Και κάτι ακόμα: Έστειλα e-mail στα κεντρικά της Gigabyte (όχι δηλαδή στην αντιπροσωπεία της Ελλάδας) και απάντηση πήρα μετά από 21 ημέρες. Με ενημέρωσαν να απευθυνθώ στην αντιπροσωπεία για αντικατάσταση!

Αnyway, το πρόβλημά μου λύθηκε με μηδενικό κόστος αν εξαιρέσουμε το χάσιμο χρόνου και μάλιστα... βρέθηκα με τα εξτρά μπιχλιμπίδια της μητρικής εις διπλούν και στις πιο ανανεωμένες εκδόσεις τους!! :D

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.