Jump to content



Παρουσίαση του λογισμικού CalMAN της SpectraCal


crmaris

Recommended Posts

<div align="justify"> <img src="http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-icons/icon_calman.png" align="left" hspace="8" vspace="8" alt="CalMAN Logo"/>

Ένα μεγάλο σύνολο καταναλωτών δίνει μια μικρή περιουσία για να αγοράσει μια “state of the art” τηλεόραση, προβολέα ή οθόνη υπολογιστή και νομίζει ότι αφού αγόρασε ότι καλύτερο υπάρχει, αυτόματα η εικόνα που θα απολαμβάνει θα είναι και η καλύτερη δυνατή. Μακάρι να ίσχυε κάτι τέτοιο αλλά δυστυχώς, όπως λέμε πολλές φορές, μόνο στα παραμύθια συμβαίνουν αυτά. Στη σημερινή παρουσίαση θα σας συστήσουμε με ένα πρόγραμμα που υπόσχεται ότι θα σας βοηθήσει να εκμεταλλευτείτε, στο έπακρο, τις δυνατότητες των συσκευών απεικόνισης που διαθέτεται, κυρίως τηλεοράσεων και προβολέων (σημ. γραφών: δυστυχώς δεν κάνει για την οθόνη του κινητού σας :)). Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται CalMAN και δημιουργήθηκε από την εταιρία SpectraCal που εδρεύει στην πολιτεία της Ουάσιγκτον (ΗΠΑ). Εδώ να σημειώσουμε ότι στην παρούσα έκδοσή του, το CalMAN δεν υποστηρίζει οθόνες υπολογιστών αλλά για τη ρύθμιση των τελευταίων υπάρχει η έκδοσή του που συνοδεύεται από το EyeOne Display2 Colorimeter και το λογισμικό Eye-One Match 3 της X-rite, με το οποίο μπορείτε να ρυθμίσετε οποιαδήποτε οθόνη υπολογιστή. Η έκδοση αυτή κοστίζει 299$ (≈214 €) έναντι των 199$ (≈143€) που κοστίζει σκέτο το πρόγραμμα, οπότε με 100$ (≈72€) μόλις παραπάνω παίρνετε μαζί το πολύ καλό EyeOne Display2 (ούτως ή άλλος θα χρειαστείτε ένα colorimeter για να δουλέψετε με το CalMAN).

<img width="500" src="http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Calman/calman.jpg" alt="" />

Πριν προχωρήσουμε όμως στην παρουσίαση του CalMAN, μιας και είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζουμε κάτι ανάλογο εδώ στο TheLab, πρέπει να αναφέρουμε μερικά πράγματα σχετικά με τη διαδικασία ρύθμισης συσκευών απεικόνισης ή calibration όπως είναι ο Αγγλικός όρος. Έτσι ώστε να σας βάλουμε λίγο πιο ομαλά στο κλίμα.

<img src="http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Calman/initiliaze_meter.JPG" alt="" />

Επεξήγηση όρων Calibration-Calibration Devices ή Colorimeters

Όταν μια τηλεόραση βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής, ο κατασκευαστής δεν ασχολείται να τη ρυθμίσει σχολαστικά για δύο λόγους: α) θα του κοστίσει πολλές εργατο-ώρες, άρα και χρήμα, β) η κάθε τηλεόραση αλλά και γενικά κάθε μέσο απεικόνισης, ανάλογα από το σήμα από το οποίο οδηγείται (π.χ. DVD, blue-ray, SD δέκτης τηλεόρασης, DVI, HDMI κ.λπ.), χρειάζεται και τις ανάλογες, επιμέρους, ρυθμίσεις για να αποδώσει τα μέγιστα. Για τους παραπάνω δύο λόγους οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν μερικές γενικές ρυθμίσεις τις οποίες και εφαρμόζουν σε όλα τα προϊόντα τους.

Αρκετοί χρήστες, γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, προσπαθούν να "φέρουν" την απεικόνιση στα μέτρα τους είτε με το μάτι είτε ψάχνοντας στο διαδίκτυο για έτοιμες ρυθμίσεις. Και στις δυο περιπτώσεις δεν επιτυγχάνουν όμως τα βέλτιστα αποτελέσματα μιας και με το μάτι (αν και αυτό είναι ο τελικός αποδέκτης του αποτελέσματος) είναι πρακτικά αδύνατο να πραγματοποιήσει κάποιος τις ιδανικές ρυθμίσεις, αφού ως γνωστό το μάτι ξεγελιέται εύκολα και η αντιγραφή έτοιμων ρυθμίσεων δεν είναι σωστή πρακτική μιας και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στη σωστή απεικόνιση όπως ο φωτισμός του χώρου, το γεγονός ότι το υλικό του μέσου απεικόνισης διαφέρει έστω και αν έχει βγει από την ίδια γραμμή παραγωγής, το μέσο που δίνει σήμα απεικόνισης στην τηλεόραση/οθόνη μπορεί να είναι διαφορετικό κ.λπ.

<img src="http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Calman/CalMAN_EyeOne-Pro_large.jpg" alt="" />

Eye One Pro της X-rite

Για την πιο σωστή ρύθμιση ενός μέσου απεικόνισης χρησιμοποιούνται τα γνωστά "μάτια" ή calibration devices ή colorimeters, μέσω των οποίων και με τη βοήθεια του κατάλληλου προγράμματος μπορεί κάποιος χρήστης να πραγματοποιήσει τη διαδικασία του calibration στην τηλεόραση/οθόνη του. Συνοπτικά με τον όρο calibration εννοούμε το σύνολο των ρυθμίσεων/αλλαγών που πρέπει να γίνουν στις παραμέτρους απεικόνισης ενός μέσου απεικόνισης (το οποίο πέρα από τηλεόραση, οθόνη, προβολέα που έχουμε αναφέρει μέχρι στιγμής μπορεί να είναι και φωτογραφική μηχανή ή εκτυπωτής) ώστε να αποδώσει εικόνα η οποία θα φέρει τη μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα - φυσικότητα. Το κύριο πρόβλημα με τα περισσότερα colorimeters που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο είναι ότι δε συνοδεύονται από το αντίστοιχο λογισμικό που θα επιτρέπει τη μέγιστη αξιοποίηση τους και τη χρήση τους σε όλες τις συσκευές απεικόνισης. Μπορεί δηλαδή να βοηθήσουν κάποιο χρήστη να ρυθμίσει την οθόνη του υπολογιστή του, αλλά όταν προσπαθήσει να ρυθμίσει και την τηλεόρασή του είτε δε θα μπορέσει είτε το αποτέλεσμα δε θα είναι το επιθυμητό.

<img src="http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Calman/Xrite_eyeone_display_2_small.jpg" alt="" />

Eye One Display 2 της X-rite

Ενδεικτικά ο γραφών έχει στην κατοχή του ένα Eye-One Display 2 (της X-rite) με το οποίο ρύθμισε ικανοποιητικά την οθόνη του υπολογιστή του, αλλά όταν προσπάθησε να ρυθμίσει μια LCD TV δεν κατάφερε τίποτε απολύτως μιας και όσο και αν προσπάθησε το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό. Βλέπετε το πρόγραμμα το οποίο συνοδεύει το εν λόγω προϊόν μπορεί να είναι εύκολο στη χρήση (για τη ρύθμιση οθονών H/Y) αλλά δεν υποστηρίζει τηλεοράσεις και σε γενικές γραμμές οι δυνατότητες του είναι αρκετά περιορισμένες.

<img src="http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Calman/Spyder3.jpg" alt="" />

Spyder 3 της Datacolor

H Διαδικασία του Calibration

Προηγουμένως είχαμε αναφέρει ότι με τον όρο calibration εννοούμε το σύνολο των ρυθμίσεων/αλλαγών που πρέπει να γίνουν στις παραμέτρους απεικόνισης ενός μέσου απεικόνισης, ώστε να αποδώσει εικόνα η οποία θα φέρει τη μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα - φυσικότητα. Σε αυτή την ενότητα θα αναλύσουμε τη διαδικασία του calibration, η οποία αποτελείται από 2 επιμέρους τμήματα: το grayscale calibration (ρύθμιση της κλίμακας του γκρι) και το color calibration (χρωματική ρύθμιση). Πολύ συνοπτικά, μιας και θα τα αναλύσουμε πιο λεπτομερώς στη συνέχεια, το πρώτο αφορά τη ρύθμιση της φωτεινότητας και το δεύτερο τη ρύθμιση των χρωμάτων.

Grayscale Calibration

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση προσαρμόζουμε το μέσο απεικόνισης (το οποίο από εδώ και στο εξής θεωρούμε ότι είναι μια τηλεόραση) με τέτοιο τρόπο ώστε η απεικόνιση από το μαύρο χρώμα (0 IRE) ως το άσπρο (100 IRE) να πλησιάζει όσο το δυνατόν πιο πολύ την κατάλληλη απόχρωση του χρώματος γκρι. Στη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι σημαντικό να μην παρεμβάλλονται άλλα χρώματα (όπως πράσινο, κόκκινο κ.λπ.) παρά να επικρατεί μόνο το γκρι και οι αποχρώσεις του. Επειδή με τα μάτια μας δεν μπορούμε να διακρίνουμε εύκολα τα χρώματα που παρεμβάλλονται μέσα σε ένα άλλο, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη χρήσης ενός colorimeter.

Το grayscale calibration γίνεται με την κανονική θερμοκρασία χρώματος, δηλαδή με 6500 βαθμούς της κλίμακας Kelvin ή 6500Κ. Η συγκεκριμένη κλίμακα θεωρείται «αγνή» και αυτό όχι γιατί δεν τη βαραίνουν αμαρτίες :D αλλά για το λόγο ότι δεν περιέχει πληροφορίες για άλλα χρώματα παρά μόνο για το άσπρο και μαύρο και φυσικά των ενδιάμεσων επιπέδων γκρι (τα οποία βγαίνουν από τη μίξη των πρώτων δύο χρωμάτων, ανάλογα με την αναλογία τους στη μίξη). Στις παρακάτω εικόνες προσέξτε τη διαφορά που παρουσιάζει μια σωστή κλίμακα του γκρι από μια λανθασμένη.

<img src="http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Calman/grayscale_correct.jpg" alt="" />

Σωστή κλίμακα του γκρι

<img src="http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Calman/grayscale_wrong.jpg" alt="" />

Μια λανθασμένη κλίμακα του γκρι με άλλα χρώματα να παρεμβάλλονται, πέραν του άσπρου-μαύρου

Color Calibration

Η διαδικασία του color calibration είναι το αμέσως επόμενο βήμα μετά τo grayscale calibration και αυτό γιατί η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν είναι δυνατή αν το grayscale δεν είναι σωστό.

Με το color calibration διασφαλίζουμε ότι τα βασικά χρώματα, που χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν όλα τα υπόλοιπα, είναι τα σωστά. Εδώ να σημειώσουμε, για όσους πιθανών δεν το γνωρίζουν, ότι στο μοντέλο RGB (Red Green Blue) η μίξη των τριών βασικών χρωμάτων (και των αποχρώσεων τους) δημιουργεί όλα τα υπόλοιπα χρώματα, οπότε αν τα αρχικά χρώματα δεν είναι τα σωστά τότε το ίδιο θα ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα χρώματα.

Grayscale & Color Calibration

Με την επίτευξη λοιπόν και των δύο παραπάνω ρυθμίσεων, διασφαλίζουμε ότι λαμβάνουμε την καλύτερη δυνατή απεικόνιση με σωστά επίπεδα φωτισμού και χρωματικής πιστότητας. Επαναλαμβάνουμε είναι σημαντικό να γίνει πρώτα το grayscale και μετά το color calibration.

<img src="http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Calman/Color_Calibration.jpg" alt="" />

Color calibration

Προγράμματα για Calibration

Σήμερα στο χώρο υπάρχει ένα σύνολο προτάσεων από προγράμματα calibration με τα δύο πιο χαρακτηριστικά να είναι το HFCR και το CalMAN της SpectraCal. Το πρώτο δημιουργήθηκε γύρω στα τέλη του 2004 από τα μέλη μιας Γαλλικής κοινότητας χρηστών (forum). Ανανεώνεται συνεχώς, υποστηρίζει μια αρκετά μεγάλη γκάμα calibration devices και βγαίνει σε δύο εκδόσεις, μία συμβατή με τα Windows και η πρόσφατη έκδοση που υποστηρίζει το λειτουργικό MAC OS X της Apple. Το κύριο πλεονέκτημα του HFCR είναι ότι δεν πληρώνεται απολύτως τίποτα για την απόκτησή του, μιας και είναι Open Source (ανοιχτού κώδικα). Από την άλλη είναι αρκετά ως πολύ δύσχρηστο και απευθύνεται στους πραγματικά "ψαγμένους" χρήστες.

<img src="http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Calman/calman_logo_proper.jpg" alt="" />

To CalMAN τώρα, το οποίο και θα σας παρουσιάσουμε στη συνέχεια, είναι το δημιούργημα τριών χρηστών με πολλά χρόνια εμπειρίας στο χώρο της πληροφορικής. Υποστηρίζει όλα τα colorimeters που υπάρχουν σήμερα στην αγορά, από τα πιο φτηνά μέχρι τα πιο ακριβά, διαθέτει έναν περιβάλλον διεπαφής (interface) το οποίο απευθύνεται τόσο στον εντελώς αρχάριο χρήστη όσο και στον πιο έμπειρο ή επαγγελματία και υπόσχεται ότι τα αποτέλεσμα που θα επιτύχετε θα είναι τα καλύτερα δυνατά. Εδώ να αναφέρουμε ότι πέραν του προγράμματος CalMAN, το οποίο έρχεται σε τρεις εκδόσεις (Professional, Enthusiastic και Home) με την κάθε έκδοση να διαφέρει κυρίως στα υποστηριζόμενα colorimeters, η SpectraCal προσφέρει ένα σύνολο από προϊόντα που καλύπτουν όλο το φάσμα του calibration συσκευών απεικόνισης. Μπορείτε να τα δείτε κάνοντας μια βόλτα εδώ.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (ΗΠΑ) το calibration τηλεοράσεων, προβολέων κ.λπ. θεωρείτε κανονικό επάγγελμα και πρέπει να έχει κάποιος τη σχετική άδεια-πιστοποίηση για να το εξασκήσει. Οι πληροφορίες μάλιστα που αντλήσαμε από ξένα forum λένε ότι οι επαγγελματίες του είδους ζητούν ένα σχετικά μεγάλο αντίτιμο για τις υπηρεσίες τους (ενδεικτικά διαβάσαμε σε ξένες κοινότητες σηζητήσεων για ποσά της τάξης των 200$ (≈140€) και πάνω για το calibration μιας TV).

Ξεκινώντας με το CalMAN

Το CalMAN υποστηρίζει τα λειτουργικά συστήματα Windows XP, Vista και 7 (x86 και x64). Επίσης, για τη λειτουργία του απαιτεί την ύπαρξη των Net Framework 2.0 και DirectX 9.0c ή μεταγενέστερων εκδόσεων τους (το CalMAN HTPC Pattern Generator, στα Windows 7, απαιτεί την πρόσθετη εγκατάσταση του Direct 9.0c για να τρέξει μιας και μερικές ρουτίνες του δεν της διαθέτει το DirectX11) και 256MB τουλάχιστον μνήμης και επεξεργαστή Intel Celeron 1.46 GHz - AMD Sempron 2200+ ή ανώτερο. Επίσης είναι συμβατό με το VMware, Bootcamp και Parallels.

Δεδομένου λοιπόν ότι καλύπτεται τις παραπάνω προδιαγραφές, όταν “τρέξετε” το CalMAN, θα σας υποδεχτεί η εισαγωγική οθόνη στην οποία μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 6 user modes (επίπεδα χρήστη). Τα επίπεδα αυτά είναι τα παρακάτω:

  1. Quick View, το οποίο εμφανίζει όλα τα επιμέρους δεδομένα, που αφορούν τις ρυθμίσεις της τηλεόρασης, στο ίδιο παράθυρο.
  2. Basic mode. Το επίπεδο λειτουργίας που απευθύνεται σε αρχάριους χρήστες. Το πρόγραμμα καθοδηγεί κάθε βήμα του χρήστη και του παρέχει αναλυτική επεξήγηση (στο δεξί μέρος του παραθύρου), του κάθε επιμέρους στοιχείου της διαδικασίας του calibration.
  3. Intermediate mode. Επίπεδο λειτουργίας για λίγο πιο έμπειρους χρήστες. Σε αυτό το mode η διαδικασία του calibration ακολουθεί μια κατά περίπτωση (ad-hoc) δομή λειτουργίας. Επίσης, ο χρήστης έχει και κάποιες, περιορισμένες, επιλογές για επιμέρους χαρακτηριστικά του calibration.
  4. Advanced mode. Όπως υποδηλώνει και το advanced απευθύνεται σε πολύ έμπειρους χρήστες. Δίνει πρόσβαση σε όλα τα χαρακτηριστικά και ξεκλειδώνει όλες τις δυνατότητες του CalMAN αρκεί ο χρήστης να γνωρίζει τι κάνει.
  5. Custom mode. Αφήνει το χρήστη ελεύθερο να διαμορφώσει το περιβάλλον διεπαφής (interface) του προγράμματος ώστε να ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του. O χρήστης έχει τη δυνατότητα επιλογής layouts (σχεδίων), workflows (ροή εργασιών) και αναφορών ρυθμίσεων.
  6. Design. Παρόμοιο με το custom mode με τη διαφορά ότι σε αυτό ο χρήστης διαθέτει πιο πολλές επιλογές για τη σχεδίαση του περιβάλλοντος εργασίας και των γραφημάτων. Επίσης, όπως και στο custom μπορεί να επιλέξει ποιες αναφορές ρυθμίσεων θέλει να απεικονίζονται.

<img src="http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Calman/welcome.JPG" alt="" />

CalMAN welcome screen

Ανάλογα λοιπόν με το πόσο έμπειρος είναι κάποιος ή το τι θέλει να κάνει, επιλέγει και το κατάλληλο user mode. Αν είστε καινούριος στο χώρο του calibration καλύτερα να επιλέξετε το basic mode, το οποίο θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην ολοκλήρωση του calibration. Επίσης, όπως βλέπετε και στο παρακάτω σχήμα, στο αριστερό κομμάτι του παράθυρου του προγράμματος διακρίνονται οι διάφορες επιλογές - ρυθμίσεις και στο δεξί κομμάτι, ανάλογα του τι έχετε επιλέξει, εμφανίζονται και οι αντίστοιχες αναλυτικές επεξηγήσεις. Ότι βήμα και αν κάνετε στο CalMAN στο δεξί μέρος του προγράμματος θα έχετε τη δυνατότητα να λαμβάνετε λεπτομερείς οδηγίες, κάτι που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα οι αρχάριοι χρήστες.

Βήματα-Επιλογές πριν το Calibration

Αφού έχουμε ήδη επιλέξει το κατάλληλο user mode (και αφού συνδέσουμε το colorimeter στον υπολογιστή) πατώντας το κουμπί “Next” οδηγούμαστε στην οθόνη επιλογής meter. Αν δε διαθέτεται τώρα κάποιο colorimeter (το οποίο αναγνωρίζεται μόνο από την licensed έκδοση του προγράμματος και όχι από την evaluation-δωρεάν) μπορείτε να επιλέξετε το εικονικό meter, το οποίο χρησιμεύει στην απλή γνωριμία με το πρόγραμμα.

<img src="http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Calman/meter.JPG" alt="" />

Meter selection screen

Με το γνωστό κουμπί “Next” πηγαίνουμε στην οθόνη επιλογής “Test Pattern Source”. Εδώ θα πρέπει να επιλέξουμε την πηγή που θα δίνει το σήμα, βάση του οποίου θα πραγματοποιηθεί η ρύθμιση της τηλεόρασή. Αυτό μπορεί να είναι κάποιο DVD ειδικού περιεχομένου (π.χ. AVIA Guide to Home Theater) ή αν τηλεόραση είναι συνδεδεμένη με κάποιο Η/Υ (HTPC) προτείνεται η επιλογή του CalMAN HTPC Pattern Generator, το οποίο και διατίθεται δωρεάν. Στη δεύτερη περίπτωση, αν ο υπολογιστής από τον οποίο εκτελείται το calibration είναι δικτυωμένος με το HTPC που είναι εγκατεστημένο το CalMAN HTPC Generator, υπάρχει η δυνατότητα αυτόματου ελέγχου του δεύτερου από το CalMAN χωρίς την ανάγκη παρέμβασης του χρήστη. Οι επαγγελματικές τώρα εκδόσεις του CalMAN έχουν τη δυνατότητα αυτόματου ελέγχου, μέσω της θύρας RS-232 ή USB, ειδικών - πανάκριβων συσκευών που παράγουν test patterns.

<img src="http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Calman/select_test_pattern_source.JPG" alt="" />

Pattern source selection screen

Στην επόμενη οθόνη επιλέγουμε ένα ήδη υπάρχων calibration session ή δημιουργούμε ένα καινούριο, συμπληρώνοντας μερικά στοιχεία σε μια φόρμα με το ποιο σημαντικό να είναι το επίπεδο φωτισμού του δωματίου. Μετέπειτα, στην οθόνη “Select Inputs” επιλέγουμε ποιες εισόδους της τηλεόρασης θέλουμε να ρυθμίσουμε. Βλέπετε σε αρκετές τηλεοράσεις έχουμε τη δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικών ρυθμίσεων ανάλογα με την είσοδο (π.χ. HDMI, SCART, RF).

<img src="http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Calman/select_inputs.JPG" alt="" />

Select inputs screen

Τέλος, στην τελευταία οθόνη κάνουμε αρχικοποίηση (initiliaze) το colorimeter και είμαστε σχεδόν έτοιμοι να ξεκινήσουμε το calibration session. Λέμε σχεδόν γιατί πρέπει επίσης να πάμε στην καρτέλα “Tools and Editors”, στο αριστερό μέρος του προγράμματος και από εκεί να επιλέξουμε το “Color Target Editor” και στη συνέχεια να επιλέξουμε το κατάλληλο “target”, στην περίπτωσή μας “D65, PAL/SECAM”.

<img src="http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Calman/color_target_editor.JPG" alt="" />

Color target editor screen

Μιας και αναφερθήκαμε στο D65 ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τι σημαίνουν αυτά τα τρία γράμματα. Το D65 λοιπόν, ή CIE Standard Illuminant D65, είναι ένα πρότυπο φωτισμού που καθορίζεται από το International Commission on Illumination (CIE) ή αλλιώς Διεθνής Επιτροπή Φωτισμού. Σύμφωνα με την CIE το D65 αντιστοιχεί στο φωτισμό που βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο του παγκοσμίως υπάρχοντος μεσημβρινού φωτισμού. Γιατί θα αναρωτιέστε τώρα είναι τόσο σημαντικός ο φωτισμός στη σωστή ρύθμιση του χρώματος. Πολύ απλά για να προσδιοριστεί επακριβώς το κάθε χρώμα και οι αποχρώσεις του θα πρέπει να έχει πρώτα καθοριστεί η πηγή φωτισμού, μιας και ανάλογα με το επίπεδο φωτισμού επηρεάζονται και τα χρώματα.

Η Διαδικασία του Calibration με το CalMAN

Για να ξεκινήσει η διαδικασία του calibration επιλέγουμε από το menu “Calibrate Inputs” την είσοδο που θέλουμε να ρυθμίσουμε (στην περίπτωσή μας την DVI 1080p HD). Εδώ να σημειώσουμε ότι θα περιγράψουμε τη διαδικασία calibration με επιλεγμένο το basic user mode και χρησιμοποιώντας το CalMAN HTPC Pattern Generator.

Μόλις πραγματοποιήσουμε την επιλογή μας, αμέσως ανοίγει ένα νέο παράθυρο. Στα αριστερό κομμάτι του υπάρχουν 4 κύριες επιλογές:

  • Extended Help. Προσφέρει βοήθεια και αναλυτικές επεξηγήσεις πάνω στη διαδικασία του calibration. Καλό θα ήταν να διαβάσετε όλα τα θέματα πριν ξεκινήσετε για να πάρετε μια γενική ιδέα.
  • Basic Calibration. Μέσω αυτών των επιλογών θα γίνει όλη η δουλειά. Θα αναλύσουμε τη διαδικασία παρακάτω.
  • Basic Reports. Εδώ θα λάβετε το αποτέλεσμα των ρυθμίσεων που κάνατε στην τηλεόραση σας.
  • Options. Διάφορες επιλογές που αφορούν το Calibration, συντομεύσεις λειτουργιών κ.λπ.

<img src="http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Calman/basic.JPG" alt="" />

Basic calibration session

Ήρθε η στιγμή λοιπόν να αρχίσουμε το Calibration. Ας δούμε τώρα περιληπτικά τί περιλαμβάνουν τα 6 επιμέρους βήματα, από τα οποία αποτελείται το calibration στο basic mode.

Set Brightness

<img src="http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Calman/bright.jpg" alt="" />

Ρύθμιση της φωτεινότητας

Με αυτή τη ρύθμιση θα προσαρμόσετε σε ένα αρχικό επίπεδο, τη φωτεινότητα. Η ρύθμιση αυτή, καθώς και η επόμενη, γίνεται με το μάτι και δεν απαιτεί το colorimeter, οπότε μη βιαστείτε να το προσαρμόσετε στην τηλεόρασή σας.

Set Contrast

<img src="http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Calman/contrast.jpg" alt="" />

Ρύθμιση της αντίθεσης

Εδώ θα ρυθμίσετε την αντίθεση μεταξύ του μαύρου και του άσπρου χρώματος. Αυτή η ρύθμιση είναι πολύ σημαντική στη σωστή ανάδειξη του μαύρου χρώματος, το οποίο “ζωντανεύει” την εικόνα. Πολλές φορές θα διαβάζετε στα τεχνικά χαρακτηριστικά των σύγχρονων τηλεοράσεων LCD, που χρησιμοποιούν την τεχνολογία Direct Led, ότι η αντίθεσή τους φτάνει θεωρητικά το άπειρο. Στην πραγματικότητα καμιά δεν ξεπερνάει τις 6-8.000:1 με τις πιο πολλές να κυμαίνονται αρκετά χαμηλότερα. Από ότι λέγεται μόνο οι τηλεοράσεις, τεχνολογίας plasma, της σειράς Kuro (Pioneer) άγγιζαν το 10.000:1, η παραγωγή των οποίων έχει σταματήσει εδώ και καιρό.

Set Color Temperature

<img src="http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Calman/color_temp.jpg" alt="" />

Ρύθμιση θερμοκρασίας χρώματος

Εδώ ξεκινούν οι πιο ειδικές ρυθμίσεις που θα μας οδηγήσουν πιο κοντά ή ακόμη και ακριβώς στο πολυπόθητο D65 ή αλλιώς τους 6503 βαθμούς Kelvin. Από αυτή τη ρύθμιση και για τις επόμενες δύο, θα χρησιμοποιήσετε το colorimeter. Εδώ ουσιαστικά θα αξιολογήσετε όλες τις ρυθμίσεις που σας παρέχει η τηλεόραση σας σχετικά με τη θερμοκρασία χρώματος (συνήθως κανονικό, ψυχρό και θερμό) και θα βρείτε ποια βρίσκετε πιο κοντά στην τιμή 6503K.

Grayscale Calibration

<img src="http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Calman/grayscale.jpg" alt="" />

Ρύθμιση της κλίμακας του γκρι

Σε αυτή τη ρύθμιση θα δείτε ένα στόχο και ως σύγχρονος Ρομπέν των Δασών :neo: θα πρέπει να πετύχετε το κέντρο με το δείκτη μέτρησης, ρυθμίζοντας τη φωτεινότητα κάθε κύριου χρώματος (αν βέβαια η τηλεόραση σας διαθέτει τέτοιο επίπεδο ρυθμίσεων). Εναλλακτικά, αν δε τα πάτε καλά με τους στόχους :), μπορείτε να παρατηρείτε και το γράφημα στο οποίο πρέπει όλα τα χρώματα να έχουν την ίδια περίπου τιμή και αυτή να πλησιάζει το 100.

Set the Color Decoder

<img src="http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Calman/color_dec.jpg" alt="" />

Περιορισμός χρωματικού λάθους

Η συγκεκριμένη ρύθμιση προσπαθεί να μειώσει όσο το δυνατόν το χρωματικό λάθος που υπάρχει στην απεικόνιση, όταν το βίντεο συνιστωσών (component video) μετατρέπεται σε RGB. Και πάλι πρέπει να πλησιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το κέντρο.

Sharpness

<img src="http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Calman/sharpness.jpg" alt="" />

Ρύθμιση οξύτητας

Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του CalMAN για την συγκεκριμένη ρύθμιση (οξύτητα), η κάθε τηλεόραση διαθέτει ένα ειδικό κύκλωμα το οποίο αναλύει συνεχώς την εικόνα και προσπαθεί να ανακαλύψει που υπάρχουν ακμές, ώστε να αυξήσει την ανάλυση αυτών. Η ρύθμιση λοιπόν της οξύτητας ρυθμίζει την απόδοση/συμπεριφορά του παραπάνω κυκλώματος.

Basic Report

Αφού τελειώσαμε λοιπόν όλα τα βήματα του calibration, μέσω των Basic Reports μπορούμε να λάβουμε τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από όλες τις επιμέρους παραμέτρους απεικόνισης της τηλεόρασης μας. Αν τα αποτελέσματα τώρα δεν είναι τα αναμενόμενα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, μιας και το calibration είναι μια πολύ εξεδικευμένη διεργασία και σίγουρα με την πρώτη φορά δεν πρέπει να περιμένουμε να επιτύχουμε της άριστες ρυθμίσεις. Επίσης, πρέπει να υπολογίζουμε ότι ένα μεγάλο πλήθος τηλεοράσεων παρέχει πρόσβαση μόνο σε ένα περιορισμένο σύνολο ρυθμίσεων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο χρήστης να τις ρυθμίσει ικανοποιητικά. Ενδεικτικά οι πιο ψαγμένοι χρησιμοποιούν το service menu για να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλες τις ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά η προσέγγιση αυτή απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή γιατί το συγκεκριμένο menu δεν απευθύνεται σε αρχάριους και επιπλέον το "πείραγμά" του θέτει αυτόματα "εκτός" εγγύηση την τηλεόραση.

<img src="http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Calman/basic_report.jpg" alt="" />

Το συνολικό αποτέλεσμα του calibration

Συμπέρασμα

Η διαδικασία του calibration για τις συσκευές απεικόνισης, μπορεί κάλλιστα να παρομοιαστεί με τη διαδικασία της ρύθμισης των αναρτήσεων σε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο. Και στις δυο περιπτώσεις οι εργοστασιακές ρυθμίσεις δεν αρκούν μιας δεν μπορεί να επιτευχθεί, ούτε καν να προσεγγιστεί, η μέγιστη απόδοση με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εκμετάλλευση των πλήρων δυνατοτήτων τους. Με λίγα λόγια δεν αρκεί να αγοράσετε το καλύτερο, πρέπει να το ρυθμίσετε κιόλας κατάλληλα ώστε να αποδίδει το μέγιστο δυνατό.

<img src="http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-photos/Calman/LN32B650Jan72010.jpg" alt="" />

Η διαφορά στην απεικόνιση μεταξύ μιας τηλεόρασης που έχει υποστεί calibration και μιας ακριβώς του ίδιου τύπου που έχει απλώς ρυθμιστεί με το “μάτι” ή και καθόλου, στο πλείστο των περιπτώσεων, είναι τεράστια. Πολλοί καταναλωτές συνειδητοποιώντας το παραπάνω προσπαθούν να μυηθούν στη διαδικασία του calibration όμως αυτό δεν αποτελεί, δυστυχώς, μια εύκολη υπόθεση μιας και χρειάζεται αρκετή εξοικείωση και τον κατάλληλο βέβαια εξοπλισμό (colorimeter και ειδικό λογισμικό). Εδώ έρχεται η εταιρία SpectraCal που μέσω του CalMAN προσπαθεί να βοηθήσει ακόμη και τους χρήστες που δεν είχαν ξανακούσει τη λέξη “calibration” ποτέ στη ζωή τους, να μυηθούν σε μια διαδικασία που παλιότερα απευθυνόταν σε επαγγελματίες και μόνο. Με το απλό επίπεδο λειτουργίας του (basic mode), το CalMAN θα καθοδηγήσει τον αρχάριο χρήστη να επιτύχει μια πρώτη ρύθμιση της συσκευής του. Μπορεί με την πρώτη φορά να μην καταφέρει να πετύχει τα μέγιστα αποτελέσματα, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα δει μεγάλη διαφορά και μετά από λίγη εξοικείωση θα καταφέρει να λάβει τη μέγιστη απόδοση της συσκευής του.

Το CalMAN της Spectracal μας εντυπωσίασε με τις δυνατότητες που προσφέρει τόσο στον αρχάριο χρήστη όσο και στον επαγγελματία. Πρόκειται για ένα υπερ-πλήρης πρόγραμμα το οποίο έχει δώσει μεγάλη σημασία στη λειτουργικότητα μέσω της πλήρης παραμετροποίησης του περιβάλλοντος εργασίας, ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες και το επίπεδο του κάθε χρήστη. Εντύπωση μας έκανε ότι σε κάθε βήμα/επιλογή λαμβάναμε ταυτόχρονα, στο ίδιο το παράθυρο, μια κατατοπιστικότατη επεξήγηση (δυστυχώς μόνο στην Αγγλική γλώσσα, ελπίζουμε μελλοντικά να γίνει κάποια μετάφραση του προγράμματος και στα Ελληνικά). Ακόμη και η δωρεάν έκδοση του CalΜΑΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιον που θέλει να μυηθεί στο χώρο του calibration ως ένα πολύ καλό tutorial, χάρις στο πλήθος πληροφοριών-επεξηγήσεων που το ίδιο προσφέρει. Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή της παρουσίασης, η τιμή της απλής έκδοσης (Home Edition) του CalΜΑΝ είναι 199$ (≈143€) και φτάνει τα 299$ (≈214 €) μαζί με το EyeOne Pro της X-rite. H έκδοση Enthusiastic κοστίζει 499$ (≈357 €) και για την τιμή της επαγγελματικής έκδοσης θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την εταιρία.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω η βαθμολογία που αποσπά το CalMAN της εταιρίας SpectraCal είναι:

<img src="http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/reviews/reviews-badges/95-Editors-Choice.png" alt="" />

Brief Summary in English

The process of calibration for imaging devices shares many similarities with the process of shocks' tuning in a racing car. In both scenarios, the factory settings are simply not suitable for every occasion and the resulted performance is relatively poor.

In conclusion, buying an expensive and “state of the art” TV doesn’t necessarily mean that you will get the best picture there is; you must set it up and fine tune it accordingly to fully exploit its capabilities.

For those who wish to reveal their TVs potential, CalMAN from SpectraCal is the way to go. CalMAN is a piece of software that really pays attention to the needs of a wider audience, either beginners or professionals, due to its fully customizable interface and clever design.

Another aspect of the tool that impressed us greatly, apart from the superb calibration results, was the detailed wizard providing hints and tips in every step/configuration option along the way; the wizard was present in the same application window we were working on and not in the form of annoying pop-ups or help files that could distract us from our task. Even the free version of CalMAN can be used from everyone as an advanced tutorial.

Based on the results and the overall user experience, CalMAN earned a solid 95% rating (Superb Editor’s Choice).

Τελειώνοντας την παρουσίαση μας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την εταιρία SpectraCal για την ευγενική παραχώρηση του λογισμικού CalMAN (pro edition).

Link to comment
Share on other sites

Τι λε ρε παιδί μου... μόλις συνειδητοποίησα ότι ανήκω(α) στην κατηγορία του <<έχει κάνει calibration με το “μάτι” ή και καθόλου>> :blink:

Για να λερώσουμε λίγο τα χέρια μας να δούμε τι θα δούμε... :)

Link to comment
Share on other sites

παιδιά εμένα η σύζυγος νόμιζε ότι αλλάξαμε τηλεόραση! Έχει πολύ μεγάλη σημασία το calibration και δυστυχώς με το "μάτι" και μόνο δε γίνεται δουλειά. Θέλει και τον ανάλογο εξοπλισμό και κυρίως το κατάλληλο πρόγραμμα.

Επίσης και ένα tip που μου είχε δώσει παλιότερα ένας από τους ιδρυτές της Spectracal σε ερώτησή μου τι colorimeter να αγοράσω.

Από ότι μου είχε πει λοιπόν το eye one 2 είναι το καλύτερο και με διαφορά στα φτηνά, γιατί μπορεί και παίρνει μετρήσεις πολύ πιο γρήγορα από τα Spyder2/3 και το ποιο σημαντικό έρχεται calibrated από το εργοστάσιο (κάτι που δεν ισχύει στα Spyder όπου είναι λοταρία στο τι θα πέσεις). Επίσης μπορεί και πέρνει μετρήσεις ακόμη και σε πολύ χαμηλά επίπεδα μαύρου, κάτι στο οποίο υστερούν σημαντικά τα Spyder (ακόμη και το πιο καινούριο, το 3).

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να σημαίνει ότι είναι άψογα καλιμπραρισμένη, η TV μου παίζει ικανοποιητικά (πάνω απο το ψυχολογικό όριο) και θεωρώ υπερβολικά τα λεφτά. Θα το έκανα στην οθόνη του Η/Υ πάντως, ειδικά αν είχα πολλά πάρε-δώσε με γραφιστικά, εκτυπώσεις και γενικά θέματα που απαιτούν color management.

Link to comment
Share on other sites

εγώ παιδιά όταν ήθελα να πάρω ένα colorimeter δεν έβρισκα παρέα και έσκασα γύρω στα 250€ μόνος αλλά δεν το μετανιώνω γιατί είχα σκάσει 4000 και βάλε για τα monitors και τις TVs που είχα στο σπίτι.

Επίσης, όπως επισημαίνω και στο review το CalMAN συμφέρει να το αγοράσει κάποιος πακέτο με το eye one 2. Τα 199$ πάντως, που κοστίζει σκέτο, για τη δουλειά που ρίξαν οι τύποι (και μην ξεχνάμε ότι δε μιλάμε για καμιά μεγάλη εταιρία που πουλάει εκατομύρια αντίτυπα και έχει τη δυνατότητα να ρίξει τις τιμές) προσωπικά τα κρίνω λογικά. Μην ξεχνάμε κιόλας ότι πρόκειται για ένα εξεδικευμένο πρόγραμμα που ουσιαστικά δεν έχει ανταγωνισμό (το HFCR δεν μπορεί να συγκριθεί με το CalMAN ούτε σε δυνατότητες ούτε και σε υποστήριξη).

Link to comment
Share on other sites

Tιμές για calibration (στο USA).

ISF provides a suggested rate schedule.

Direct view CRT:

$225

Rear Projection (all types):

$275

Front Projection (all types):

$325

Direct view Plasma/LCD:

$250

Extra inputs:

$100-$125 each

This is a flat rate regardless of whether the job requires 15 minutes or 6 hours to complete. (μoυ φαίνεται λάθος επάγγελμα διάλεξα!)

http://www.displaycalibrationonline.com/services_cost.asp

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

εμμ... επειδή είμαι λίγο άσχετος με το monitor calibration μπορεί κανεις να μου δοσει μερικές παραπάνω εξηγίσεις ?

Από ότι κατάλαβα αυτο ειναι μετρητής και ισοσταθμιστής χρωματων σωστά ?

(ευχαριστω προκαταβολικα :yes2::yes2: )

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.