Jump to content



myebooks.gr: μια προσπάθεια για ένα βιβλιοπωλείο για ebooks στην Ελλάδα


exartiblog

Με τους σημερινούς όρους πώλησης, θα αγοράζατε ένα ebook   

28 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Από το blog "Ηλεκτρονικός Αναγνώστης" (Δεν έχω μεταφέρει τις εικόνες και -κυρίως- τα πολλά links, για οικονομία χρόνου).

Από το Φεβρουάριο του 2010 άνοιξε τις διαδυκτιακές πύλες του το myebooks, η πρώτη προσπάθεια με καλές προοπτικές, όπως θα εξηγήσω, για ένα βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα για ebooks στα ελληνικά.

Τα βιβλία που περιλαμβάνονται είναι από γνωστούς ελληνικούς εκδοτικούς οίκους όπως ο Λιβάνης, ο Ψυχογιός, το Οξύ, ο Ι. Σιδέρης κ.ά. Συνολικά υπάρχουν βιβλία από 13 εκδοτικούς οίκους, ένας καλός αριθμός για να ξεκινήσει κανείς. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στα 300 ebooks, που αυξάνονται συνεχώς, και αντιπροσωπεύονται αρκετές θεματικές κατηγορίες βιβλίων. Τα βιβλία είναι σε pdf - το myebooks λέει πως διαθέτει βιβλία και σε epub, αλλά εγώ τουλάχιστον δεν μπόρεσα να βρώ κάποιο - και διαβάζονται με το πρόγραμμα Adobe Digital Editions, για το οποίο υπάρχουν στο myebooks χρήσιμες και κατατοπιστικές οδηγίες για την εγκατάστασή του και το κατέβασμα των ebooks. Το Adobe Digital Editions υποστηρίζεται από πολλούς ηλεκτρονικούς αναγνώστες είναι μια πολύ καλή δωρεάν επιλογή για να τακτοποιήσετε σε ψηφιακά ράφια τα pdf που ήδη έχετε αλλά και για να διαβάσετε pdf και ebooks, αφού δίνει π.χ. τη δυνατότητα να "τσακίσετε μια σελίδα" ή να σημειώσετε πάνω στο βιβλίο. Η ανάγνωση μπορεί να γίνει στο υπολογιστή σας (PC ή Mac), αλλά και σε έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη, που είναι και το πιο σημαντικό και ο λόγος που τα ebooks έχουν πραγματικά αποκτήσει μεγάλη δυναμική στο εξωτερικό. Το σάιτ του myebooks είναι καλοσχεδιασμένο, λειτουργικό και ελαφρύ. Η περιήγηση είναι εύκολη και σαφής με βάση το είδος του βιβλίου, τον συγγραφέα ή τον εκδοτικό οίκο, ενώ υποστηρίζεται και από μια αποτελεσματική μηχανή αναζήτησης. Χρήσιμη είναι η δυνατότητα σε ορισμένα βιβλία (π.χ.) να κατεβάσετε ένα κεφάλαιο για να πάρετε μια ιδέα του τι περιλαμβάνει, κάτι αντίστοιχο με το να ξεφυλλίζεις ένα βιβλίο στο βιβλιοπωλείο. Με δεδομένο τον περιορισμένο αριθμό των τίτλων, υπάρχει η δυνατότητα να "κάνετε τη δική σας πρόταση" για ένα βιβλίο που θα θέλατε σε ηλεκτρονική μορφή και δεν είναι υπάρχει σε ebook. Η πληρωμή για τα βιβλία γίνεται, τέλος, με πιστωτική κάρτα. Ανακοινωμένα στοιχεία για τον αριθμό βιβλίων που έχει πουλήσει σε αυτούς τους 5 μήνες λειτουργίας δεν υπάρχουν.

Η προσπάθεια του myebooks είναι ένα καλό ξεκίνημα και έχει πραγματικά θετικές προοπτικές. Μια πρώτη κρίσιμη μάζα ebooks και η συμμετοχή πολλών εκδοτών δείχνει τις δυνατότητες για να εξελιχτεί το myebooks σε μια μεγάλη πλατφόρμα πωλήσεων για ebooks στα ελληνικά. Τα έτσι κι αλλιώς περιορισμένα σάιτ των εκδοτικών οίκων για τα δικά τους ebooks δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μια πλατφόρμα που είναι πραγματικό ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο και είναι προσανατολισμένη στην ηλεκτρονική ανάγνωση. Υπάρχουν βέβαια και άλλες πλατφόρμες πώλησης ebooks στα ελληνικά, το e-na και το e-bookshop. Το κυριότερο ζήτημα με το e-na είναι ότι βασίζεται σε πρόγραμμα ανάγνωσης δικιάς του κατασκευής μόνο για Windows που δεν είναι προσανατολισμένο στην ανάγνωση από ηλεκτρονικούς αναγνώστες αλλά από υπολογιστές (και μάλιστα με ικανοποιητική οθόνη). Το e-na, επίσης, παρόλο που έχει και αυτό αρκετά ebooks (παντως σαφώς λιγότερα από το myebooks) από εκδότες όπως ο Λιβάνης και ο Ψυχογιός (που όμως είναι και στο myebooks), είναι πιο πολύ για περιοδικά. To e-bookshop, από την άλλη, διαθέτει όλα τα ebooks του και σε pdf και epub, κι από αυτήν την άποψη είναι πιο φιλικό στους ereaders και από το myebooks. To θέμα με το e-bookshop είναι ότι στηρίζεται μόνο από τις εκδόσεις Anubis και τα υπόλοιπα βιβλία που έχει είναι αυτοεκδόσεις ή παλιότερα βιβλία χωρίς πνευματικά δικαιώματα - τα τελευταία στην πολύ καλή τιμή του 1 ευρώ! Στις πλατφόρμες e-na και e-bookshop θα επανέλθω αναλυτικότερα, νομίζω όμως ότι γίνεται σαφές τι το καινούργιο προσφέρει το myebooks και γιατί είναι σημαντικό.

Υπάρχουν πολλές σκέψεις και παρατηρήσεις όμως που γεννά αυτή η κατ' αρχήν θετική προσπάθεια του myebooks, ακριβώς γιατί θα ήταν κρίμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να θεωρηθεί αποτυχημένη και να κλείσει. Πολλές απ' αυτές τις παρατηρήσεις στην πραγματικότητα δεν αφορούν τόσο ή μόνο το myebooks.gr, αλλά γνωρίζω ότι αφορούν επίσης ή κυρίως τους εκδότες και τις επιλογές τους. Αρκετά μάλιστα από τα ζητήματα που θα αναφέρω οφείλονται στην ανησυχία των εκδοτών μήπως τα βιβλία τους αντιγράφονται και διακινούνται δωρεάν.

Η γκάμα των ebooks, λοιπόν, που διαθέτει το myebooks, αν και είναι η μεγαλύτερη που υπάρχει και το βιβλιοπωλείο είναι ακόμα στην αρχή, είναι πολύ περιορισμένη. Μόνο 300 βιβλία όταν στην Ελλάδα κάθε χρόνο βγαίνουν πάνω από 5.000 νέοι τίτλοι. Είναι εμφανές ότι κάποιοι μεγάλοι εκδότες, όπως ο Πατάκης, ο Καστανιώτης, το Μεταίχμιο, τα Ελληνικά Γράμματα, η Πόλις κ.ά., λείπουν. Δεν πρόκειται όμως μόνο γι΄ αυτό. Πολλοί από τους πιο δημοφιλείς τίτλους των εκδοτών που συμμετέχουν έχουν μείνει έξω. Στην πραγματικότητα κάθε εκδότης έχει δώσει ενδεικτικά μόνο κάποια βιβλία. Για να φέρω ένα παράδειγμα (ανάμεσα σε πολλά άλλα πιθανά), οι εκδόσεις Ψυχογιός έχουν κρατήσει επιμελώς μακριά από έκδοση σε ebook τη μπεστέλερ τριλογία του Στιγκ Λάρσον, ακόμα και τον πρώτο τόμο, "Το Κορίτσι με το Τατουάζ", που έχει εκδοθεί από το Μάρτιο του 2009 - ίσως από ειρωνεία της τύχης στο βιβλίο πρωταγωνιστεί η Λίσμπετ Σαλάντερ, που δεν πηγαίνει πουθενά χωρίς το Mac λάπτοπ της.

Στο myebooks υπάρχει επίσης μια έλλειψη στόχευσης στο τι είδους βιβλία είναι πιο πιθανό να διαβάσει κανείς ηλεκτρονικά. Υπάρχουν για παράδειγμα 65 παιδικά βιβλία (σε σύνολο 300 θυμίζω). Τα παιδικά βιβλία είναι κάτι που διακινείται πολύ στα βιβλιοπωλεία με τυπωμένα βιβλία, πόσο πιθανόν είναι όμως ένας γονιός να αγοράσει ένα ή πολύ περισσότερο παραπάνω από ένα παιδικό βιβλίο για το παιδί του; Είναι άγνωστο πόσα παιδιά (αναφέρομαι σε δημοτικό και μικρότερα) θα κάθονταν να διαβάσουν ένα βιβλίο στον υπολογιστή. Για ηλεκτρονικούς αναγνώστες, ακόμα και αν κάποιος τους αγόραζε έναν ή χρησιμοποιούσαν έναν που υπάρχει στο σπίτι, όλο το χρώμα, που έχουν σε αφθονία τα παιδικά βιβλία, δε θα υπήρχε πια. Από την άλλη, βιβλία που σχετίζονται με τεχνολογικά θέματα ή τις φυσικές επιστήμες απουσιάζουν. Ας πούμε ότι είναι πιο πιθανό να διαβάσει ένα βιβλίο στον υπολογιστή του ή σε έναν e-reader κάποιος που ενδιαφέρεται για θέματα όπως Η ιστορία του Google, παρά για θέματα όπως Ο γάμος στην Αρχαία Ελλάδα. Λείπουν επίσης βιβλία αναφοράς, που συνήθως είναι ογκώδη και είναι ακριβώς τέτοια που χρειάζεται να έχει κανείς αρκετά μαζί του, αλλά είναι δύσκολο. Από την άλλη, πρέπει να πούμε ότι η έμφαση στη λογοτεχνία, τα 2/3 των βιβλίων που έχει το βιβλιοπωλείο, είναι σωστή, γιατί έτσι κι αλλιώς τα λογοτεχνικά βιβλία είναι που αγοράζονται περισσότερο και στις ΗΠΑ αυτά τα ebooks είναι τα πιο δημοφιλή.

Ο αριθμός και οι κατηγορίες των βιβλίων μπορεί με τον καιρό να αυξηθούν. Μεγαλύτερο ζήτημα όμως έιναι - και δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι με τον καιρό θα διορθωθεί- οι τιμές και η μορφή στην οποία είναι διαθέσιμα τα ebooks.

Οι τιμές στις οποίες διατίθενται τα ebooks είναι πολύ κοντά με αυτές των τυπωμένων βιβλίων. Υπάρχει συνήθως μια έκπτωση 10% με 20%, τέτοια έκπτωση όμως μπορείτε να βρείτε στα περισσότερα βιβλιοπωλεία και για τα τυπωμένα βιβλία. (π.χ 1. myebooks.gr, perizitito.gr, 2. myebooks.gr, perizitito.gr) Σε λίγα βιβλία η έκπτωση είναι παραπάνω και φτάνει μέχρι και 40% (π.χ. myebooks.gr, perizitito.gr). Γιατί όμως να αγοράσει κανείς ένα βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή όταν μπορεί να το αγοράσει με τα ίδια πάνω κάτω λεφτά τυπωμένο; Και δεν είναι λογικό εξάλλου ebook και τυπωμένο βιβλίο να έχουν στην ουσία την ίδια τιμή με δεδομένο ότι το σημαντικό κόστος του χαρτιού και του τυπογραφείου δεν υπάρχει στο ebook και η δημιουργία του ebook από τη στιγμή που έχει στηθεί το βιβλίο για τύπωμα δεν κοστίζει κάτι.

Και δεν είναι μόνο η τιμή των βιβλίων. Για να τα διαβάσει κανείς σε έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη, γιατί εκεί είναι πραγματικά βολικό να διαβάζεις και όχι σε υπολογιστή, θα πρέπει να πληρώσει και για τη συσκευή. Με τους περισσότερους ηλεκτρονικούς αναγνώστες στην Ελλάδα να κάνουν 200 με 300 ευρώ, τα ebooks σού έρχονται τελικά ακριβότερα από τα τυπωμένα βιβλία. Χρειάζεται, επομένως, ένα ισχυρό κινητρο για να αγοράσει κανείς έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη. Θα μπορούσε να ακολουθηθεί το μοντέλο των εταιρειών κινητής τηλεφωνείας και των κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων: με κάθε ηλεκτρονικό αναγνώστη να δίνεται δωρεάν ένας ικανοποιητικός αριθμός ebooks που θα μπορούσαν π.χ. να φτάνουν σε αξία το μισό της συσκευής. Τα ebooks που υπάρχουν έτσι και αλλιώς στο ίντερνετ δωρεάν δεν μπορουν να είναι υποκατάστατο, γιατί και είναι περιορισμένους ο αριθμός τους στην ελληνική γλώσσα και όσα δεν είναι "πειρατικά" αφορούν μόνο αρκετά παλιότερες εκδόσεις. Έτσι κι αλλιώς ελάχιστοι θα αγόραζαν -τυπωμένα- βιβλία αξίας 100 ή 150 ευρώ μαζεμένα - ειδικά στην Ελλάδα που δεν είμαστε και οι πιο φανατικοί αναγνώστες.

Στην πραγματικότητα, το δίλημμα είναι υψηλές τιμές και άρα λίγοι αγοραστές για ebooks και e-readers ή χαμηλότερες τιμές και δημιουργία ενός κοινού που πράγματι στρέφεται προς την ηλεκτρονική ανάγνωση.

Πέρα από τις τιμές, προβληματισμό προκαλεί και η μορφή αρχείου στην οποία διατίθενται τα ebooks. Παρόλο που το myebooks λέει ότι διαθέτει βιβλία σε μορφή pdf και epub, στα πολλά βιβλία που κοίταξα εγώ δε βρήκα κάποιο σε μορφή epub. Αυτό έχει σημασία; Έχει και μάλιστα μεγάλη! Γιατί τα βιβλία σε epub είναι πολύ πιο εύκολα στην ανάγνωση, ειδικά αν επιλέξετε να τα διαβάσετε σε έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη 5 ή 6 ιντσών όπως είναι οι περισσότεροι. Τα αρχεία epub προσαρμόζουν ακριβώς τη σελίδα τους στο διαθέσιμο χώρο και έτσι δεν υπάρχει ανάγκη, όπως γίνεται στα pdf, για να ανεβοκατέβασμα της ίδιας σελίδας (συχνά λιγότερο ή περισσότερο απ' όσο χρειάζεται) και για zoom in και zoom out, όταν μια σελίδα μεγέθους Α4 στριμώχνεται σε μια τόσο μικρή οθόνη. Με τα epub, όμως, το μόνο που χρειάζεται να κάνει κανείς είναι να πάει στην επόμενη ή την προηγούμενη σελίδα.

Ένω άλλο ζήτημα που έχει να κάνει επίσης με το είδος του αρχείου στο οποίο διατίθενται τα ebooks, το οποίο είναι pdf, αλλά για την ακρίβεια είναι pdf encrypted. Δε διευκρινίζεται από το myebooks αν τα βιβλία που θα αγοράσει κάποιος μπορούν να μετακινηθούν και να αναγνωστούν σε άλλο υπολογιστή ή υπάρχει κάποιος περιορισμός ως προς αυτό (κάτι που κάνει το Amazon π.χ.). Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούν να αναγνωστούν με Adobe Reader, το παραπλήσιο πρόγραμμα με το Adobe Digital Editions που όμως το έχουν οι περισσότεροι, παρόλο που πρόκειται για αρχεία pdf.

Και μια τελευταία σκέψη: το iPad αλλάζει δραματικά τα δεδομένα στο χώρο των ηλεκτρονικών αναγνωστών. Είναι μια πολύ σοβαρή υποψηφιότητα για να γίνει ο πιο δημοφιλής ηλεκτρονικός αναγνώστης, ειδικά για βιβλία με χρώμα και διαδραστικότητα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την εκπαίδευση. Έχουμε γράψει για τον πόλεμο τιμών που προκάλεσε στους ηλεκτρονικούς αναγνώστες. Έχουμε γράψει επίσης για τις εφαρμογές ειδικά για iPad που διαθέτουν δωρεάν το Amazon και η Barnes & Noble για να αγοράζονται και να διαβάζονται κι εκεί τα βιβλία τους. Ίσως λοιπόν σε λίγο καιρό να είναι αναγκαίο και για το myebooks να φτιάξει μια τέτοια εφαρμογή (κάτι που μάλλον παιρνά από το να δοθεί βάρος στα αρχεία epub πρώτα), για να μπορούν τα βιβλία τoy να διαβάζονται και στα -πιθανόν δημοφιλή και στην Ελλάδα- iPad.

Link to comment
Share on other sites

http://www.myebooks.gr/store/html/library/books/isbn978-960-436-230-1.csp

Αυτό το βιβλίο πωλείται 14,90 ευρώ. Με τόσα λεφτά, παίρνω κανονικό τυπωμένο βιβλίο, το οποίο το "αισθάνομαι", το προσέχω, το παρατηρώ να παλιώνει με τα χρόνια και αναπολώ, το δανείζω όπου θέλω και όποτε θέλω και κυρίως δεν χρειάζομαι ρεύμα για να το απολάυσω, το φως μιας συνεφιασμένης μέρας ή ένα κερί το βράδι αρκούν.

Όσο και να διάβασα τις παραγράφους περί τιμής, συμπέρασμα δεν έβγαλα. Αναπτύσσεις μερικούς κοινούς προβληματισμούς, αλλά πέρα από αυτό... οι τιμές στο site δεν αλλάζουν.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, συμφωνώ. Αυτό δε λέω κι εγώ ως προς τιμη? Ότι με μια τιμή για τα ebooks που είναι ίδια με τα τυπωμένα βιβλία (με την έκπτωση τουλάχιστον που κάνουν τα περισσότερα βιβλιοπωλεία) ή λίγο μικρότερη, δύσκολα θα το αγοράσει κάνεις. Πόσο μάλλον αν συνυπολογίσεις και τα τουλάχιστον 200 ευρώ που κάνει ένας ηλεκτρονικός αναγνώστης. Και οι τιμές των ebooks είναι ακόμα πιο προβληματικές, γιατί π.χ. δεν πληρώνουν χαρτί και η παραγωγή του δεν κοστίζει γενικώς τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

αν έχεις μια καλή, εργονομική οθόνη το ευχαριστιέσαι να διαβάσεις ένα κείμενο, αν η οθόνη είναι για τα πανηγύρια και παίρνεις ασπιρίνες στα 10 λεπτά κλάφτα χαράλαμπε..

Το ηλεκτρονικό βιβλίο δεν χαλάει, το αποθηκεύεις σε cd/dvd, το βάζεις στο ράφι και έχεις backup αν crashάρει ο δίσκος. Το χαρτί χαλάει ευκολότερα.

Link to comment
Share on other sites

Το βιβλίο δεν μπορεί να το αντικαταστήσει τίποτα... το παίρνεις όπου θες, δεν θέλει μπαταρίες, σημειώνεις επάνω σε αυτό...

Το μόνο αρνητικό του βιβλίου είναι ένα... δεν έχει search το ρημάδι και θες αρκετό χρόνο να βρεις κάτι από τα περιεχόμενα...

Link to comment
Share on other sites

Αυτό παππού αλλάζει. Σε λίγο καιρό θα δεις πόσο "λογικά" θα μπει στη ζωή μας ο αναγνώστης ηλεκτρονικών βιβλίων.

Αν μου έλεγες πριν τρία ή τέσσερα χρόνια (πριν το iphone δηλαδή) ότι θα με ένοιαζε η πλοήγηση στον παγκόσμιο ιστό από το κινητό μου, δε θα σε έπαιρνα στα σοβαρά.

Link to comment
Share on other sites

Το βιβλιο ειναι βιβλιο.Το πρωτο γραγμα που κανω σε ενα βιβλιο ειναι να το μυρισω.Το αισθανομαι...

Το συναισθημα που νιωθεις οταν τελειωνεις ενα βιβλιο,δεν αντικαθισταται με τιποτε αλλο.

Αυτη η κατασταση των 5 λεπτων στο τελος που το κρατας κλειστο,το κοιτας και σκεφτεσαι σε λιγη ωρα ολα οσα διαβασες.

Anyway εχω διαβασει απο την οθονη μου την τριλογια του Αρχοντα των Δαχτυλιδιων και ειχα κουραστει υπερβολικα ...

Η απαντηση μου ομως ,για να μην μακρολογω ειναι οχι,δεν θα αγοραζα ενα e-book.Θα εδινα 5 ευρω παραπανω και θα το επαιρνα σε κανονικο βιβλιο...

Link to comment
Share on other sites

Με τα τυπωμένα βιβλία μας συνδέουν αρκετά πράγματα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι με τον καιρό δεν μπορούμε να αναπτύξουμε αντίστοιχη σχέση με ένα ebook ή έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη.

Για να φέρω ένα παράδειγμα, πόσοι σήμερα θα έγραφαν ένα στοιχειωδώς εκτενές κείμενο ή ακόμα και μια παράγραφο με στιλό και χαρτί? Αυτά χρησιμοποιούνται πια μόνο για σημειώσεις ή για να δώσεις εξετάσεις στο σχολείο ή τον ΑΣΕΠ.

Κάπως έτσι θα είναι τα πράγματα και με τα ebooks. Ανάλογα και με τις τεχνολογικές εξελίξεις, θα γύρει η πλάστιγγα υπέρ τους, χωρίς να σημαίνει ότι τα τυπωμένα βιβλία θα εξαφανιστούν άμεσα ή εντελώς. Και κάποια στιγμή θα απορούμε που άνθρωποι (και ίσως εμείς οι ίδιοι σε μια παλιότερη εποχή) διάβαζαν από αυτά τα τόσο άβολα τυπωμένα βιβλία.

Link to comment
Share on other sites

Ωραιο θεμα και αρκετα ενημερωτικο.Ειμαι και εγω της παλιας σχολης οσο αφορα το βιβλιο.Θελω να το αγγιζω, να το ξεφυλλιζω , να το βλεπω στην βιβλιοθηκη μου.Για να με προσελκυσει ενα e-book θα πρεπει η τιμη να ειναι δελεαστικοτατη , δηλαδη αρκετααα χαληλοτερη απο το κανονικο.Αυτο βεβαια φανταζει περισσοτερο εφικτο οσο αυξανονται αυτες οι προσπαθειες και ο ανταγωνισμος , οποτε :yu:

Link to comment
Share on other sites

BTW, μαθαίνω ότι ο ΦΠΑ για τα ebooks δεν είναι 5,5% όπως για τα τυπωμένα βιβλία, αλλά 23%! Δεν ξέρω αν ξέρει κάποιος κάτι σχετικά, αλλά μόλις το επιβεβαιώσω θα επανέλθω, γιατί είναι σοβαρό αυτό αν ισχύει. Όχι πάντως ότι και να ισχύει είναι επαρκής δικαιολογία για τις τιμές των e-books. Απλά μεταφέρω την πληροφορία.

Link to comment
Share on other sites

Αρνουμαι να διαβασω e-books...

Το βιβλιο ειναι ενας τρωπος αποδρασης, ξεκουρασης και χαλαρωσης.

Δεν μπορω να φανταστω να παιρνω το λαπτοπ μαζι μου στης διακοπες για να διαβασω.

Οπως επισης δεν μπορω να φανταστω να πηγαινω με το λαπτοπ τουαλετα.

Καλη η τεχνολογια η οποια εξελισσεται καθημερινα αλλα μερικα πραγματα δεν αλλαζουν.

Link to comment
Share on other sites

Με λάπτοπ όχι. Με σύσκευή τύπου kindle ή ipad?

Και παλι η απαντηση μου θα ηταν οχι Αντωνη.

Λογο της καιλας (βλ. thelab, games, movies,facebook,msn) και λογο δουλειας ειμαι μπροστα σε μια οθονη μ.ο 12ωρες την ημερα.

Οποτε οπως καταλαβαινεις ψαχνω (και πιστευω δεν ειμαι ο μονος) τροπους διαφυγεις αν θελεις απο μια οθονη.

Μπορει εγω να ειμαι παραξενος αλλα πιστευω οτι οι Η/Υ πρεπει να μας βοηθανε σε καθημερινες πραξεις και οχι να γινουν αντικαταστατες αυτων.

Link to comment
Share on other sites

Εγω την εχω καταβρεί τελευταία με τα audiobooks. Αν και γενικά στην αρχή γέλαγα με την ιδέα οτι καποιος θα μου διάβαζε ενα βιβλίο και δε θα το διάβαζα εγώ, αλλά ακούγοντας πχ το τελευταίο μυθιστόρημα του Dan Brown και έχοντας στο μυαλό μου την εικόνα του ηθοποιού μπορώ να πω οτι το ευχαριστήθηκα και ηταν αρκετά πιο ξεκούραστο. Έχω αγοράσει και το βιβλίο σε hard copy και πολλές φορες διάβασα καποια κομμάτια που ήθελα να επαναλάβω.

Τωρα διαβάζω ή μάλλον ακούω τα βιβλία του Michael Connely με ήρωα τον Det. Harry Bosch και είναι απόλαυση.

Τα θετικά : Μπορείς να τα ακούς οπου και αν είσαι, ειτε εχεις φωτισμό είτε όχι, ειτε περπατάς στο δρόμο, ειτε οδηγείς κλπ. Σου δίνει μια αίσθηση σα να βλέπεις ταινία, ιδίως αν ο αφηγητής ειναι καλός.

Τα αρνητικά : Χανεις την επαφή με το βιβλίο, σε πολλούς μπορει να φανεί ασχημο και δεν ειναι ολοι οι αφηγητες το ίδιο καλοι.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Τα Kindle e-books ξεπέρασαν τα τυπωμένα βιβλία με σκληρό εξώφυλλο (hardback). Οι πιο μεγάλες πωλήσεις όμως γίνονται στα βιβλία με μαλακό εξώφυλλο (paperback). Είναι σημαντική είδηση βέβαια, αλλά κάπως πιο εντυπωσιακά παρουσιασμένη από το Amazon για να κερδηθούν πόντοι στην κόντρα με το iPad

Θα είμαι λίγο προκλητικός, αλλά νομίζω έχει μια βάση αυτό που θα πω: μερικές φορές η υπεράσπιση της ανάγνωσης του τυπωμένο βιβλίου απέναντι στα e-book που διαβάζονται σε e-reader (και όχι από laptop) είναι σαν την υπεράσπιση του να γράφεις ένα κείμενο με μολύβι ή στιλό ή έστω γραφομηχανή αντί για υπολογιστή: είναι κατανοητά όσο υπάρχουν ακόμα τεχνολογικά προβλήματα, όσο το κόστος είναι σχετικά μεγάλο, πολλά ρομαντικά πράγματα λέγονται, αλλά το e-book, όπως και το γράψιμο σε υπολογιστή, θα γίνεται όλο και περισσότερο βασικό, χωρίς να σημαίνει ότι το τυπωμένο βιβλίο, όπως και το γράψιμο με το χέρι, θα εξαφανιστεί εντελώς.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.