Jump to content



Ειδήσεις απο την Ελλάδα και όλο τον κόσμο (NewsLab)


Lakisss

Recommended Posts

[MENTION=2310]kreach[/MENTION]

Νομίζω έχουν περάσει πολλές, στα όρια τους συντάγματος ή και αντισυνταγματικές αποφάσεις μέσα στην Βουλή. Επίσης ο Βενιζέλος αν και κορυφαίος συνταγματολόγος νομίζω ότι του έχουν ξεφύγει 1-2 αντισυνταγματικά θεματάκια. Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες οπότε θεώρησε ότι μπορεί να κάνω και λάθος.

Στην περίπτωση του Κωστάκη το ΠΑΣΟΚ επεδίωξε να ανατρέψει την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού το 2007 (απειλώντας με το θέμα του προέδρου). Δεν λέω ότι άξιζε να παραμείνει ο Κωστάκης. Να ξηγούμαστε. Απλά δεν νομίζω ότι η κίνηση αυτή του ΠΑΣΟΚ έδειχνε σεβασμό στο Σύνταγμα. Όσο για τον Γιωργάκη θα ήταν ακόμα πάνω αν δεν είχε εξοργίσει τους εργοδότες του με το δημοψήφισμα.

Και ναι, η ελευθερία ενός σταματά εκεί που ξεκινά η ελευθερία του άλλου. Και η ελευθερία του άλλου παραβιάζεται όταν πριν κάνει κάτι αντιμετωπίζεται λες και το έχει κάνει αυτό.

:)

Link to comment
Share on other sites

Όχι. Αναφέρουν ξεκάθαρα και στην ανακοίνωση πως μιλάνε για τους φθόγγους σε φωνητικό επίπεδο και όχι για το αλφάβητο στο γραπτό λόγο. Αλλά άμα θέλεις να φτιάξεις θεωρίες συνομωσίας δε σε νοιάζει.

Άμα είναι έτσι να το συζητήσουμε αλλιώς έτοιμο το έχω το σκοινί για κρεμάλες στο Σύνταγμα.

Link to comment
Share on other sites

κι άντε εξήγησε στο παιδάκι τις διαφορές... Από παιδαγωγική σκοπιά είναι ηλίθιο αυτό που έκαναν.

Τα παιδιά μαθαίνουν 4 χρόνια την αλφάβητο. Εντάξει δεν πρόκεται να την ξεχάσουν άμα μάθουν για τους φθόγγους στην 5η και 6η δημοτικού, ούτε να αρχίσουν να γράφουν ανορθόγραφα ξαφνικά. Καλό είναι να έχουν και μια ιδέα για τους φθόγγους και το φωνητικό κομμάτι.

ΥΓ Επίσης, τα «ξ» και «ψ» γιατί λείπουν;
Είναι διπλό σύμφωνο που προκύπτει από συνδυασμούς δυο φθόγγων: π+σ ή β+σ ή φ+σ, δηλαδή ενός χειλικού συμφώνου με το σίγμα. Στα ελληνικά, από την αρχαιότητα, αναπαριστά τον φθόγγο /ps/ (βλ. ΔΦΑ), π.χ. άψητος.

Ψι - Βικιπαίδεια

Το ξ είναι διπλό σύμφωνο, προκύπτει δηλαδή από συνδυασμούς δυο φθόγγων, ενός ουρανικού και ενός συριστικού: κ+σ, γ+σ, χ+σ

Ξι - Βικιπαίδεια

Από τη γραμματική του Τριανταφυλλίδη:

Η γλώσσα μας έχει 25 φθόγγους, τους ακόλουθους:

α, ε ,ι ,ο ,ου, β, γ, δ, ζ, θ, κ, λ, μ, ν, π, ρ, σ, τ, φ, χ, μπ, ντ, γκ, τσ, τζ.

Αντιστοιχία φθόγγων και γραμμάτων

Όπως βλέπουμε το ελληνικό αλφάβητο δεν έχει για όλους τους φθόγγους ξεχωριστά γράμματα.

Έτσι για να γράψουμε τους φθόγγους ου, μπ, ντ, γκ, τσ, τζ, μεταχειριζόμαστε δύο γράμματα για τον καθένα.

Από το άλλο μέρος έχουμε περισσότερα γράμματα που παριστάνουν τον ίδιο φθόγγο. Για το φθόγγο ο έχουμε δύο γράμματα: το ο και το ω (ώμος), για το φθόγγο ι έχουμε τρία: τα η, το ι και το υ (κυνήγι).

Διπλά γράμματα

Τα γράμματα ψ και ξ λέγονται διπλά, γιατί το καθένα παριστάνει δύο φθόγγους, το ξ τους φθόγγους κσ και το ψ τους φθόγγους πσ.

ΟΡΦΟΓΡΑΦΙΑ: Το (πσ) γράφεται πάντοτε με ψ. Το (κσ) γράφεται πάντοτε με ξ, όχι όμως στις λέξεις που είναι σύνθετες με το εκ: έξω, άξιος, αλλά: εκστρατεία.

Δίψηφα

Δίψηφα ονομάζονται δύο γράμματα μαζί που παριστάνουν ένα φθόγγο. Δίψηφα είναι τα ακόλουθα:

1) Δίψηφα φωνήεντα:

ου για το φθόγγο (ου), αι για το φθόγγο (ε), ει, οι και υι για το φθόγγο (ι).

2) Δίψηφα σύμφωνα

μπ, ντ ,γκ

Ακολουθούν παραδείγματα.

Παρόμοια είναι και η γραμματική του Τσολάκη. Αλλά ξαφνικά έγινε ντόρος. Τρέχα γύρευε.

Edit:

Από το κείμενο αυτό:

αντικαθιστώντας την μέχρι τώρα ισχύουσα γραμματική του Μανώλη Τριανταφυλλίδη, η οποία εδιδάσκετο πλέον των 30 χρόνων.

Όλα τα παραπάνω που πόσταρα είναι από τη γραμματική του Τριανταφυλλίδη που έχω μπροστά μου.

fff12.jpg

Λέει ξεκάθαρα η γραμματική του Τριανταφυλλίδη:

Και τα γράμματα που παριστάνουν τους φθόγγους, χωρίζονται σε φωνήεντα και σε σύμφωνα.

Φωνήεντα είναι τα γράμματα α, ε, η, ι, ο, υ, ω.

Σύμφωνα είναι τα γράμματα β,γ, δ, ζ, θ, κ, λ, μ, ν, ξ, π, ρ, σ (-ς), τ, φ, χ, ψ.

Λέει "τα γράμματα που παριστάνουν τους φθόγγους" και όχι οι φθόγγοι οι ίδιοι.

Έγινε επεξεργασία από victor
Link to comment
Share on other sites

Από τη Μόσχα μέσω ... Συρίας το νέο χαστούκι στην Τουρκία

"Φυσικά και καταρρίψαμε το τουρκικό αεροσκάφος αφού παραβίασε τον εναέριο χώρο μας"

Την ουρά στα σκέλια έβαλε ο Ερντογάν - Τώρα λέει ότι το RF-4 έπεσε μόνο του!!!

Link to comment
Share on other sites

Τα παιδιά μαθαίνουν 4 χρόνια την αλφάβητο....

To πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι προφορές στη γλώσσα, το λέει εδώ: Ο θαυματουργός ψίθυρος του Ερμή , Λεωνίδας Χατζηνικολάου , Ελληνικά Γράμματα , 9789604060825

ΔΕΝ είναι απλό μυθιστόρημα. Μια έρευνα για όσα περιστατικά αναφέρει, δείχνει πολλά.

Το θέμα είναι ότι η γλώσσα φτιάχτηκε (?) για να βοηθάει το μυαλό. Με την καταστροφή που της κάνουν, κουράζει το μυαλό κι έτσι ο άνθρωπος, προσπαθεί να μιλάει και να σκέφτεται όσο λιγότερο γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

Δεν απλοποίησαν τίποτα. Είναι διαφορετικός ο προφορικός λόγος από την αποτύπωσή του στο γραπτό. Στον προφορικό λόγο της νέας ελληνικής (διότι στα αρχαία από όσο ξέρουμε υπήρχε διαφορά) δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στα ι, υ, η, οι, και ει. Οπότε ο φθόγγος (δηλαδή ο ήχος που βγάζουμε από το στόμα μας) παραμένει ο ίδιος. Αντίστοιχα οι φθόγγοι μπ, τζ, γγ, γκ δεν υπάρχουν αποτυπωμένοι σε γράμματα. Οι Άγγλοι π.χ. έχουν για μπ το b και για ντ το d. Εμείς στο γραπτό λόγο χρησιμοποιούμε το συνδυασμό δύο γραμάτων για να αποτυπώσουμε αυτόν τον ήχο. Σαν φθόγγοι είναι διαφορετικοί και ξεχωριστοί μεταξύ τους. Επίσης τα ψ και ξ είναι αντίστοιχα π+ς και κ+ς. Συνδυασμός δύο διαφορετικών φθόγγων. Στο βιβλίο* γίνεται διαχωρισμός των φθόγγων (φωνητικό κομμάτι) από το αλφάβητο (γραπτό κομμάτι). Δε βρίσκω κάτι το μεμπτό και ξεκάθαρα δεν είναι όπως το παρουσιάζουν, δηλαδή κατάργηση γραμμάτων της ελληνικής γλώσσας.

*Σύμφωνα με τα όσα διάβασα στην ανακοίνωση των συγγραφέων για το περιεχόμενο του βιβλίου.

παρότι είναι λίγο θεωρία συνομωσίας αυτό που γράφει το blog, οφείλω να πω ... τρίχες κατσαρές και για το δικό σου. Ίσως είμαι είμαι η μειοψηφία αλλά βρίσκω διαφορά μεταξυ των φωνηέντων, και μάλιστα την βρίσκω και στην προφορά των ανθρώπων που δεν το κάνουν σκόπιμα. Ακόμα και εαν είμαι η τρομερή εξαίρεση, είναι λάθος να δίνονται τέτοια βιβλία στο δημοτικό.

Link to comment
Share on other sites

Λίγο πιο αναλυτικές πληροφορίες για την ανεργία στην Ευρώπη (υπάρχουν φίλτρα για ηλικίες, φύλα, χώρες κ.α.)

Unemployment in Europe (monthly) - Google Public Data Explorer

Link to comment
Share on other sites

Θέλουμε κάτι διαφορΕΡΤικό

"Η Δημόσια τηλεόραση (ας το πούμε για πολλοστή φορά) πρέπει να είναι ένα πεδίο στο οποίο θα μπορούν να αναπτύσσονται όλες οι απόψεις για την ενημέρωση, τον πολιτισμό και τη ζωή. Δεν ανήκει σε κανέναν. Ανήκει στα ρεύματα που αναπτύσσονται στην ελληνική κοινωνία και ανησυχούν γι αυτή. Κυρίως όμως πρέπει να αφήνει να ειπωθούν πράγματα που η διαπλοκή δεν επιτρέπει να ειπωθούν αλλού"

"Κάτι μου λέει όμως πως και το 1 εκατομμύριο θα δώσουν (για να δούμε θα πάρει πάλι τη δουλειά η εταιρεία ΚΑΡΑΜΕΛΑ;) και θα κάνουν το παν για να ακυρώσουν όποιες σκέψεις για ανεξάρτητη ΕΡΤ.

Υ.Γ. επειδή θα βρεθούν διάφοροι καλοθελητές να πουν πάλι για το κόστος της Πανδώρας (έχω ακούσει ότι έχω πάρει έως και 2 εκατομμύρια) πληροφοριακά έχουν παίξει φέτος 12 εκπομπές με κόστος 20.000 χιλιάδες.Δηλαδή για να πληρωθούν 15 εργαζόμενοι, αποστολές, κάμερες, μονταζιέρες,μετακινήσεις και εγώ, δαπανήθηκαν φέτος 240.000 ευρώ όλο το χρόνο. Φαντάζομαι πως υπάρχουν αρκετοί που θα προτιμούσαν αντί Πανδώρας, EUROVISION ή εκπομπές άλλου τύπου. Ακίνδυνες. Κατανοητό."

Link to comment
Share on other sites

παρότι είναι λίγο θεωρία συνομωσίας αυτό που γράφει το blog, οφείλω να πω ... τρίχες κατσαρές και για το δικό σου. Ίσως είμαι είμαι η μειοψηφία αλλά βρίσκω διαφορά μεταξυ των φωνηέντων, και μάλιστα την βρίσκω και στην προφορά των ανθρώπων που δεν το κάνουν σκόπιμα. Ακόμα και εαν είμαι η τρομερή εξαίρεση, είναι λάθος να δίνονται τέτοια βιβλία στο δημοτικό.

Φοβάμαι ότι ανήκεις στη μειψηφία που αυθυποβάλλεται πιο αποτελεσματικά. Πες μου ειλικρινά ότι εντοπίζεις διαφορά ανάμεσα σε βραχύ ι (πατρίδα) και μακρό ι (σφραγίδα*). Μη με παρεξηγήσεις, επιμένω φανατικά στη διατήρηση της ιστορικής ορθογραφίας, αλλά το κύριο επιχείρημά μου είναι ότι προσφέρει ετυμολογική σύνδεση με τις ρίζες της γλώσσας, όχι ότι λειτουργικά ανταποκρίνεται στη σύγχρονη εκφορά των λέξεων**.

Πάντως μην υποτιμάτε τα παιδιά του δημοτικού. Έχουν μεγαλύτερη αντίληψη από ότι τους αναγνωρίζουμε σε αυτήν τη συζήτηση και σίγουρα μεγαλύτερη από ορισμένους δασκάλους που θα κληθούν να τα διδάξουν. Η γραμματική του Τριανταφυλλίδη έγραφε τα ίδια από το 1938 και σήμερα βαφτίζεται περίπου συντηρητικός.

Κι αν είναι να αρχίσουμε να καταδικάζουμε "μεταρρυθμίσεις" (σε αυτήν την περίπτωση δε γίνεται καμία), ας ξεκινήσουμε από την ορθογραφική μεταρρύθμιση των Αθηναίων το 403 π.Χ. εξαιτίας της οποίας τα Αρχαία Ελληνικά μας είναι λιγότερο Αρχαία. 'Η τη μετάβαση στο μονοτονικό (από το πολυτονικό, ή πιο πριν το ατονικό με μόνο κεφαλαία).

Συμφωνώ, να είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά ας επιλέγουμε τις μάχες μας. Το συγκεκριμένο θέμα δε νομίζω ότι χρειάζεται πολύ γκρίνια. Ας κρατήσουμε τις δυνάμεις μας για την επόμενη φορά που θα γραφεί ότι επικράτησε συνωστισμός στην κρηπίδα (μακρό κι αυτό) της Σμύρνης.

Α, και μια και το συζητάμε, έχω την αίσθηση ότι συνωμοσία εκ του συν + ωμότης (ὄμνυμι, ὤμνυν, ὤμοσσα), οπότε αν σου φαίνεται ότι ο πρώτος φθόγγος ο είναι ο βραχύς, χμ... :sarcastic:

Προφανώς αστειεύομαι με το τελευταίο, αλλά έχω δει πολλούς (και στο φόρουμ) που δεν μπαίνουν στον κόπο να ορθογραφήσουν ούτε το μικρό τους όνομα. Εκείνοι είναι λογικό "να επιθιμούν να μεταβούμε σε φονιτικί γραφί: για κάθε φόνιμα να υπάρχι ένα και μόνο γραφικό σίμβολο και, αντίστροφα, κάθε γραφικό σίμβολο να διλόνι ένα και μόνο ένα φόνιμα". Αλλά αυτό δε θα τους περάσει! :devil:

*Μακρό επίσης στις άλλες πτώσεις στα: ἁψίς, βαλβίς, βλεφαρίς, κηλίς, κνημίς, κρηπίς, κεραμίς, νησίς, χειρίς, ψηφίς. Wat?

** τη διαφορετική εκφορά των Αρχαίων είχαν επισημάνει ήδη οι Βυζαντινοί παρατηρώντας ότι γύρω στο 1300 απλά γράμματα ή δίγραφα αντιπροσώπευαν πλέον τον ίδιο φθόγγο (ι, η, υ, ει, οι, υι)

Link to comment
Share on other sites

Φοβάμαι ότι ανήκεις στη μειψηφία που αυθυποβάλλεται πιο αποτελεσματικά. Πες μου ειλικρινά ότι εντοπίζεις διαφορά ανάμεσα σε βραχύ ι (πατρίδα) και μακρό ι (σφραγίδα*). Μη με παρεξηγήσεις, επιμένω φανατικά στη διατήρηση της ιστορικής ορθογραφίας, αλλά το κύριο επιχείρημά μου είναι ότι προσφέρει ετυμολογική σύνδεση με τις ρίζες της γλώσσας, όχι ότι λειτουργικά ανταποκρίνεται στη σύγχρονη εκφορά των λέξεων**.

Πάντως μην υποτιμάτε τα παιδιά του δημοτικού. Έχουν μεγαλύτερη αντίληψη από ότι τους αναγνωρίζουμε σε αυτήν τη συζήτηση και σίγουρα μεγαλύτερη από ορισμένους δασκάλους που θα κληθούν να τα διδάξουν. Η γραμματική του Τριανταφυλλίδη έγραφε τα ίδια από το 1938 και σήμερα βαφτίζεται περίπου συντηρητικός.

Κι αν είναι να αρχίσουμε να καταδικάζουμε "μεταρρυθμίσεις" (σε αυτήν την περίπτωση δε γίνεται καμία), ας ξεκινήσουμε από την ορθογραφική μεταρρύθμιση των Αθηναίων το 403 π.Χ. εξαιτίας της οποίας τα Αρχαία Ελληνικά μας είναι λιγότερο Αρχαία. 'Η τη μετάβαση στο μονοτονικό (από το πολυτονικό, ή πιο πριν το ατονικό με μόνο κεφαλαία).

Συμφωνώ, να είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά ας επιλέγουμε τις μάχες μας. Το συγκεκριμένο θέμα δε νομίζω ότι χρειάζεται πολύ γκρίνια. Ας κρατήσουμε τις δυνάμεις μας για την επόμενη φορά που θα γραφεί ότι επικράτησε συνωστισμός στην κρηπίδα (μακρό κι αυτό) της Σμύρνης.

Α, και μια και το συζητάμε, έχω την αίσθηση ότι συνωμοσία εκ του συν + ωμότης (ὄμνυμι, ὤμνυν, ὤμοσσα), οπότε αν σου φαίνεται ότι ο πρώτος φθόγγος ο είναι ο βραχύς, χμ... :sarcastic:

Προφανώς αστειεύομαι με το τελευταίο, αλλά έχω δει πολλούς (και στο φόρουμ) που δεν μπαίνουν στον κόπο να ορθογραφήσουν ούτε το μικρό τους όνομα. Εκείνοι είναι λογικό "να επιθιμούν να μεταβούμε σε φονιτικί γραφί: για κάθε φόνιμα να υπάρχι ένα και μόνο γραφικό σίμβολο και, αντίστροφα, κάθε γραφικό σίμβολο να διλόνι ένα και μόνο ένα φόνιμα". Αλλά αυτό δε θα τους περάσει! :devil:

Δυστυχώς, δεν είμαι γνώστης της γλώσσας, ή τουλάχιστον όχι στο επίπεδο το δικό σου. Και σίγουρα δεν ξεχωρίζω, εν γνώση μου, βραχύ/μακρό ι. Βλέποντας όμως τους διπλανούς μου, είμαι σίγουρα πάνω από τον μέσο όρο.

Από την άλλη το να καταργείς τα allen και τα torx γιατί δεν έχουν την ίδια χρήση με τα απλά phillips δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από ότι λύνει. Έτσι και η συμβολική αποτύπωση της εκφοράς της λέξης εφαρμόστηκε από τις κοινωνίες γιατί υπήρχε η ανάγκη να υπάρχει ομογένεια στην εκφορά των ίδιων, εννοιολογικά, λέξεων. Έχοντας αυτό το κοινό κανόνα προσπερνιέται το mental barrier της επικοινωνίας και ασχολείται ο άνθρωπος με πιο σημαντικά πράγματα όπως το να επικοινωνήσει, και δεν προαπασχολείται με το πως θα επικοινωνήσει και να περάσει επιτυχώς το μύνημα απέναντι!

Ουσιαστικά μιλάμε για ένα πρωτόκολο επικοινωνίας: Όσο πιο αυστηρό τόσο πιο αποδοτικό και τόσο λιγότερο εύκαμπτο και αντίστροφα.

Τα πεδιά του δημοτικού δεν είναι χαζά, και δεν εννοούσα αυτό, κάθε άλλο! Είναι το απόλυτα γόνιμο έδαφος για να κάνεις αλλαγές. Και αφού τους διδάσκεις ότι είναι άχρηστα τα φωνήεντα, αυτό θα μάθουν και θα "κάνουν δικό τους".

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.