Jump to content



Project Fortress - Worklog


Daidalos

Recommended Posts

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά το Project Leviathan αποφάσισα ότι ήταν καιρός να ασχοληθώ με ένα καινούργιο project. Το κουτί που θα στεγάσει το νέο project το είχα αποφασίσει εδώ και καιρό όταν είχα δει το review του Silverstone Fortress από το thelab. Μπορεί τότε να μην είχε αποσπάσει τα καλύτερα σχόλια αλλά εγώ είχα ξετρελαθεί και εκατοντάδες ιδέες για μονταρίσματα πέρναγαν από το μυαλό μου. Έτσι όταν πριν λίγες μέρες βρήκα ένα μεταχειρισμένο Fortress σε άψογη κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή δεν δίστασα ούτε στιγμή και το αγόρασα.

Στο νέο αυτό project όπως και στο Leviathan ο σκοπός είναι να στεγαστεί ένας πολύ μεγάλος όγκος hardware με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό σημαίνει αποδοτική και αθόρυβη ψύξη αλλά και λειτουργικότητα. Η διαφορά είναι ότι ενώ στο Leviathan το αισθητικό μέρος ήταν σε δεύτερη μοίρα στο νέο project θα παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο μιας και υπάρχει και παράθυρο αυτή τη φορά. Επίσης αυτή τη φορά το hardware είναι περισσότερο και ακόμα πιο απαιτητικό σε θέμα ψύξης. Τέλος θα μειωθεί δραματικά ο αριθμός των ανεμιστήρων για να έχουμε όσο το δυνατό πιο χαμηλό θόρυβο. Ενώ λοιπόν στο Leviathan υπήρχαν 15 ανεμιστήρες σε χαμηλές στροφές, στο Fortress θα υπάρχουν το πολύ 6!

Τα ακριβή specs του hardware δεν τα έχω ακόμα. Σε γενικές γραμμές θα έχουμε ένα σύστημα βασισμένο σε Intel i7 s1366 με SLI, ένα blu- ray recorder, έναν Perc 6i, 10 HDDs και 1 ή 2 SSD καθώς και πλήρη υδρόψυξη σε επεξεργαστή, μητρική και κάρτες γραφικών. Τα κομμάτια που θα χρησιμοποιηθούν θα τα αποκαλύπτω σιγά σιγά όπως θα προχωράει το project, καθώς πολλά από αυτά δεν έχουν αγοραστεί καν ακόμα.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης είναι άγνωστος αλλά υπολογίζω κάπου κοντά στους 2 μήνες. Θα υπάρχουν συχνά updates και μπόλικο φωτογραφικό υλικό όπως και στο προηγούμενο worklog.

Stay tuned λοιπόν για το πρώτο update…

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 181
  • Created
  • Last Reply

Πρώτο update λοιπόν. Και αυτό θα είναι εισαγωγικού χαρακτήρα. Ορίστε λοιπόν ο πρωταγωνιστής μας, ένα Silverstone Fortress FT-02 μαύρο με πλαϊνό παράθυρο.

100_3505.jpg

Εδώ είναι δίπλα σε ότι έμεινε από το Project Leviathan. Σαν κουτί το Fortress είναι αρκετά πιο κοντό αλλά πιο μακρύ από το chieftec του Leviathan. Στην φώτο οι πλάτες των κουτιών είναι ευθυγραμμισμένες

.

100_3512.jpg

Το ιδιόρρυθμο εσωτερικό του Fortress... Λίγο σκονισμένο μιας και όπως έχω πει αγοράστηκε μεταχειρισμένο. Τα πλαϊνά του κουτιού καθώς και ένα μέρος του εμπρός και πίσω τμήματος είναι ντυμένα με ηχομονωτικό υλικό από την Silverstone.

100_3458.jpg

Πρώτη μου δουλεία λοιπόν είναι να αφαιρέσω τα πάντα από το case για να γίνει ένα καλός καθαρισμός.

100_3481.jpg

Είχε αρκετά πραγματάκια μέσα το case.

100_3499.jpg

Πραγματικά τεράστιοι οι 18άρηδες ανεμιστήρες με τα φίλτρα τους. Κάνουν τους 12άρηδες να μοιάζουν με νάνους.

100_3494.jpg

Γυμνό πλέον το case περιμένει να αρχίσω να το βασανίζω... :p

100_3486.jpg

Επόμενο βήμα είναι να γίνουν ακριβείς μετρήσεις για να γίνει λεπτομερής σχεδιασμός του όλου project.

Stay tuned…

Link to comment
Share on other sites

Τα πρώτα πράγματα για το Project έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται. Μερικά από αυτά θα σας παρουσιάσω σήμερα. Ακόμη θα γίνει ένα πρώτο δοκιμαστικό μοντάρισμα(Test-fit) για να γίνουν κάποιες μετρήσεις.

Ξεκινάμε λοιπόν με τους πρωταγωνιστές του σημερινού update... μητρική, τροφοδοτικό και ψυγείο. Όλα αγορασμένα από αγγελίες για να μειώσουμε λίγο το συνολικό κόστος.

100_3523.jpg

Η μητρική δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις. Κορυφαία μητρική με x58 με φοβερές δυνατότητες. Αγοράστηκε ελαφρώς μεταχειρισμένη από Γερμανία. Σύντομα θα έρθει και το full cover block της από ΕΚ.

100_3530.jpg

Το τροφοδοτικό θα το έχετε δει στο review του thelab. Είναι αυτό του review και αγοράστηκε από τον crmaris φυσικά.

100_3541.jpg

Όσο για το ψυγείο αγοράστηκε από τον rory που το είχε αρκετό καιρό και καθόταν χωρίς να το έχει χρησιμοποιήσει ποτέ. Αυτό βέβαια δεν θα είναι το μόνο ψυγείο που θα υπάρχει μέσα στο κουτί... :p

100_3536.jpg

Όλα μαζί λοιπόν μέσα στο Fortress.

100_3562.jpg

To ψυγείο χωρά ακριβώς, αφήνοντας μόλις μερικά χιλιοστά κενό από τον μοναδικό 180αρη που θα μείνει στο κουτί. Ο λόγος που θα μείνει είναι για να ψύχει τους 5 σκληρούς δίσκους που θα είναι ακριβώς από πάνω.

100_3563.jpg

Μπήκε δοκιμαστικά και ένα 12αρη φαν για να μετρήσω το συνολικό ύψος. Με το ψυγείο σε αυτή την θέση μπορούν να μπουν κάρτες γραφικών με μέγιστο μήκος 28,5cm/11.2in, δηλαδή σχεδόν όλες οι σύγχρονες κάρτες.

100_3558.jpg

Με χαρτοταινία σημειώθηκαν τα όρια της μητρικής και του τροφοδοτικού.

100_3569.jpg

Καθώς και η θέση του ψυγείου.

100_3572.jpg

Τα στοιχεία από τις μετρήσεις αυτές θα βοηθήσουν να γίνει η σωστή επιλογή των υπόλοιπων μερών του project όπως αντλία, τανκ, drive cages και άλλα.

Περισσότερα πολύ σύντομα. Stay tuned...

Link to comment
Share on other sites

Σε αυτό το update θα ασχοληθώ κυρίως με την βάση στήριξης του τριπλού ψυγείου στο πάτωμα του case.

Με χρήση των μετρήσεων που είχαν γίνει από το προηγούμενο update αλλά και με την βοήθεια ενός 12αρη ανεμιστήρα σημείωσα την θέση που θα πάρει το ψυγείο.

100_3579.jpg

Η περιοχή χωρίς ταινία είναι περιοχή πάνω από την οποία θα είναι τα fins του ψυγείου.

100_3577.jpg

Λόγω του σχήματος του κουτιού είναι δύσκολο να βιδώσουμε το ψυγείο στο πάτωμα. Έπρεπε να φτιαχτεί οπότε ένα είδος βάσης στήριξης του ψυγείου.

Για τον λόγο αυτό επιστράτευσα 6 βίδες πλαστικές M3 με τα παξιμάδια τους και μερικά λαστιχένια washers.

100_3583.jpg

Οι βίδες αυτές θα μπουν ως οδηγοί στο πάτωμα του κουτιού. Είναι μικρότερης διαμέτρου (Μ3) από τις υποδοχές του ψυγείου (Μ4) για να μπαίνουν χωρίς βίδωμα. Τα λαστιχένια washers βοηθάνε να πατήσει καλύτερα το ψυγείο πάνω σε αυτού τους οδηγούς. Επίσης οι βίδες είναι τοποθετημένες με τέτοιο τρόπο ώστε να "κοντράρουν" πάνω στα "τοιχώματα" των αντίστοιχων υποδοχών του ψυγείου. Αποτέλεσμα είναι να κουμπώνει το ψυγείο πάνω σε αυτούς τους οδηγούς.

100_3584.jpg

100_3601.jpg

Το ψυγείο είναι πολύ σταθερό πλέον αλλά υπάρχει ένα κενό ανάμεσα στο ψυγείο και το πάτωμα του κουτιού. Οι τρεις ανεμιστήρες που θα μπουν στο πάνω μέρος του ψυγείου θα τραβάνε αέρα από το κάτω μέρος του κουτιού. Θα πρέπει να σφραγιστεί αυτό το κενό για να εξασφαλίσουμε ότι ο αέρας που θα τραβάνε οι ανεμιστήρες θα προέρχεται όλος από το εξωτερικό του κουτιού.

100_3599.jpg

100_3597.jpg

Μιας έχω αρκετό Akasa Paxmate περίσσευμα από το Leviathan, είπα να το χρησιμοποιήσω για να κλείσω το κενό. Επειδή όμως το πάτωμα του κουτιού δεν είναι επίπεδο αποφάσισα να περάσω δυο στρώματα ηχομονωτικού με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσω μια επίπεδη βάση για να ακουμπήσει πάνω το ψυγείο. Εδώ φαίνεται το πρώτο στρώμα.

100_3607.jpg

Και εδώ το δεύτερο και τελευταίο στρώμα.

100_3611.jpg

Το κενό ανάμεσα στο ψυγείο και το πάτωμα εξαφανίστηκε.

100_3618.jpg

Και το ψυγείο ακουμπά πάνω στο μαλακό διπλό στρώμα ηχομονωτικού χωρίς τριγμούς και κραδασμούς.

100_3615.jpg

Το μόνο πρόβλημα λοιπόν είναι ότι για να τοποθετηθεί εκεί το ψυγείο καταργήθηκαν τα φίλτρα των ανεμιστήρων. Όμως έχω προβλέψει και για αυτό και η λύση θα παρουσιαστεί αργότερα σε κάποιο άλλο update.

Όπως βλέπετε το ηχομονωτικό της Akasa ταιριάζει απόλυτα με αυτό που έχει ήδη εγκατεστημένο το κουτί. Έτσι είπα να συμπληρώσω μερικά κενά που είχε αφήσει η Silverstone τόσο για λειτουργικούς όσο και για αισθητικούς λόγους.

Όπως κάτω από το χώρο για τους δίσκους.

100_3622.jpg100_3625.jpg

Στο χώρο του τροφοδοτικού.

100_3627.jpg100_3628.jpg

Μπήκε και ένα κομμάτι στην μπροστινή μεριά του cage των δίσκων για αισθητικούς κυρίως λόγους.

100_3640.jpg100_3642.jpg

Τέλος μπήκαν δυο μικρά κομματάκια στα σημεία που εφάπτεται το τροφοδοτικό με το κουτί για αποφυγή κραδασμών.

100_3636.jpg

Ορίστε και μια φώτο από το συνολικό αποτέλεσμα μέχρι τώρα.

100_3657.jpg

Περισσότερα σύντομα. Stay tuned.

Link to comment
Share on other sites

Πολυ ομορφη δουλεια μπραβο.Καλη αρχη και ακομα καλυτερη συνεχεια!

Παντως με προβληματιζει και εμενα πως θα χωρεσεις τοσους δισκους εκει μεσα.

Ειχα κανει στο παρελθον μια δικη μου κατασκευη για πεντε δισκους και αν και υπηρχαν δυο φαν,

αυτος που ηταν τερμα πανω επιανε 52-54 βαθμους με αποτελεσμα να μην λειτουργει.

Θελει αρκετη προσοχη η μοντα αυτη και πρεπει να τα προβλεψεις ολα πριν την υπολοποιηση.

Link to comment
Share on other sites

@rory: Καταρχήν ευχαριστώ. Όπως και στο προηγούμενο project μου έτσι και σε αυτό τίποτα δεν γίνεται χωρίς σωστή μελέτη. Όταν θα φτάσουν τα πραγματάκια που έχω παραγγείλει για τους δίσκους θα το διαπιστώσεις και ο ίδιος. ;)

Link to comment
Share on other sites

Μεγάλες καθυστερήσεις από το ταχυδρομείο με έχουν αφήσει χωρίς υλικά για να συνεχίσω το project. Ελπίζω από εβδομάδα να αρχίσουν να έρχονται... Περιμένω γύρω στα 6 δέματα...

Τουλάχιστον ένα βρήκε τον δρόμο του.

100_3658.jpg

Είναι ένας Intel Xeon W3540 με batch#3846B017 και έρχεται με πολύ μεγάλες προσδοκίες σε OC!!! Ελπίζω να μην απογοητεύσει...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.