Jump to content



Μια (σύντομη) Ανάλυση των Κυκλωμάτων Προστασίας των PSUs


crmaris

Recommended Posts

<div align="justify"> <img src="http://www.thelab.gr/gallery3/var/albums/Articles/Articles-Icons/icon_mythbusters.png?m=1289065320" align="left" hspace="8" vspace="8" alt="PSU repairs Logo"/>Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τις προστασίες που διαθέτει (ή πρέπει να διαθέτει) ένα PSU (Power Supply Unit) για να αποφεύγονται δραματικές καταστάσεις. Πολλά φτηνά τροφοδοτικά διαθέτουν μόνο τις βασικές προστασίες που προβλέπουν οι προδιαγραφές ATX (OCP, SCP, OVP), άλλα δε διαθέτουν ούτε αυτές ενώ τα ακριβότερα εξοπλίζονται συνήθως με περισσότερες.

Power Good or PWR_OK signal

Όπως αναγράφεται στις προδιαγραφές ATX το σήμα Power Good ή PWR_OK δηλώνει ότι οι τάσεις +12V, 5V και 3.3V είναι εντός των προβλεπόμενων ορίων και ότι το PSU διαθέτει αρκετή ισχύ αποθηκευμένη στον κύριο πυκνωτή του APFC, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά για τουλάχιστον 16ms σε πλήρες φορτίο ακόμη και αν κοπεί η παροχή ισχύος προς αυτό. Σύμφωνα με το ATX το PWR_OK σήμα πρέπει να είναι κάτω από τα 500ms.

OCP (Over Current Protection)

Μια προστασία που θα βρείτε σχεδόν σε όλα τα PSUs που διαθέτουν πολλαπλά +12V rails (στα PSUs με μονό +12V rail και ισχύ άνω των 600W το OCP δεν έχει νόημα). To OCP ενεργοποιείται μόλις τα Amperes (Amps) σε ένα rail υπερβούν ένα όριο ασφαλείας, έτσι προστατεύει τις καλωδιώσεις του συγκεκριμένου rail από υπερθέρμανση που μπορεί να προκαλέσει φωτιά. Οι προδιαγραφές ATX 2.2 πρόβλεπαν ότι το φορτίο σε κάθε rail δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 240VA (ή 240 Watts μιας και μιλάμε για DC) και ότι πάνω από αυτό το όριο το OCP πρέπει να επεμβαίνει. Οπότε, σύμφωνα με το ATX 2.2 κανένα +12V rail δεν έπρεπε να υπερβαίνει τα 20Α, πράγμα που ίσως να δημιουργούσε πρόβλημα σε μερικές ακραίες καταστάσεις. Πολλοί κατασκευαστές βέβαια αγνοούσαν αυτό το όριο και έθεταν το OCP αρκετά παραπάνω. Με την έλευση του ATX 2.31 όμως, το όριο των 240VA αφαιρέθηκε και έτσι το κάθε +12V rail (το ATX 2.31 προβλέπει τουλάχιστον δύο +12V rails) μπορεί να δώσει πάνω από 20Amps και να βρίσκεται εντός των προδιαγραφών ATX.

Για να υλοποιηθεί η προστασία OCP σε ένα PSU δύο πράγματα χρειάζονται, ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα προστασιών που υποστηρίζει OCP και μερικές ειδικές αντιστάσεις (shunt resistors). Μέσω των shunts μπορούν να μετρηθούν με μεγάλη ακρίβεια τα Amps που διέρχονται από ένα rail, μετρώντας την πτώση τάσης που προκαλείται στα άκρα τους. Επίσης, μετρώντας τον αριθμό των shunts στην περιοχή που οι καλωδιώσεις των +12V ενώνονται με την κύρια πλακέτα του PSU, μπορούμε να βρούμε τον ακριβή αριθμό των +12V rails. Εδώ να σημειώσουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποια PSUs κατασκευάστηκαν αρχικά με πολλαπλά +12V rails αλλά μετά αποφασίστηκε να γίνουν single rail, οπότε τα shunts των +12V βραχυκυκλώνονται μεταξύ τους.

Μιας και μιλάμε για το OCP είναι ευκαιρία να αναλύσουμε μερικά πράγματα που αφορούν τα single rail PSUs. Καταρχήν η μόνη διαφορά ενός single με ένα multiple +12V rails PSU είναι ότι το δεύτερο διαθέτει OCP σε κάθε virtual rail του, ενώ το πρώτο δε διαθέτει καθόλου OCP (και αν διαθέτει υπάρχει μόνο ένα). Στην ουσία δηλαδή τα PSUs με πολλά virtual rails είναι στην ουσία single rails με τη διαφορά ότι σε κάθε +12V virtual rail υπάρχει μια προστασία OCP. Στην αγορά σήμερα υπάρχουν πολύ λίγα PSUs με δύο πραγματικά ξεχωριστά (και όχι virtual) +12V rails και αυτά ακολουθούν την παλιά πλέον σχεδίαση PUC της CWT (π.χ. Corsair HX1000W, Thermaltake Toughpower 1000, 1200, 1500 κ.α.)

Ας υποθέσουμε τώρα ότι έχουμε ένα single rail PSU που μπορεί να δώσει 60A στα +12V. Κατά τη γνώμη μας θα ήταν προτιμότερο και δε θα επηρέαζε με κανένα τρόπο τις επιδόσεις αν υπήρχαν δύο +12V rails με το OCP ρυθμισμένο στα 32-35Amps. Αντίθετα αν κάτι πήγαινε στραβά και μια PCIe καλωδίωση, για παράδειγμα, που συνδεόταν σε ένα προβληματικό εξάρτημα τραβούσε περισσότερα από τα παραπάνω Amps τότε το PSU θα έκλεινε. Αντίθετα χωρίς OCP αυτή η καλωδίωση μπορεί να τραβήξει ακόμη και >40Amps να αρπάξει φωτιά και το PSU να συνεχίσει να λειτουργεί. Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί σε single rail PSUs των 1000 και άνω Watts όπου τα +12V μπορούν να δώσουν >80Amps.

Τέλος, το μόνο πλεονέκτημα των single rail PSUs είναι ότι δε χρειάζεται να ασχοληθείτε ιδιαίτερα με το που θα συνδέσετε την κάθε καλωδίωση, ενώ στα multi rails πρέπει να τροφοδοτείτε τουλάχιστον τις VGAs (αν διαθέτετε πάνω από μία) και το CPU από διαφορετικό rail, ειδάλλως μπορεί να ενεργοποιηθεί το OCP (αν αυτό είναι κάτω από 30A και τροφοδοτείτε δύο hi-end VGAs από το ίδιο rail). Βέβαια αν το PSU διαθέτει σωστή κατανομή καλωδιώσεων ανά rail δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσετε πρόβλημα όπως και αν συνδέσετε τις καλωδιώσεις, αλλά δυστυχώς δεν ασχολούνται ιδιαίτερα, με τη σωστή κατανομή των rails, όλοι οι κατασκευαστές (π.χ. μπορεί να βρείτε τον EPS connector να χρησιμοποιεί το ίδιο rail με δύο PCIe connectors, οπότε δύο άκρως ενεργοβόρα υποσυστήματα, CPU και VGA, τροδοφοτούνται από το ίδιο rail).

OVP/UVP, OPP, OTP, SCP

OVP/UVP (Over Voltage/Under Voltage Protection)

Το ATX 2.31 αναφέρει ότι το κύκλωμα μέτρησης του OVP πρέπει να είναι ξεχωριστό από κύκλωμα του ελεγκτή που αναλαμβάνει την παραγωγή και ρύθμιση των DC τάσεων (ο οποίος επίσης μετράει τα Volts των συγκεκριμένων τάσεων), έτσι ώστε να μην υπάρχει μόνο ένα σημείο αναφοράς. Όσον αφορά το UVP τώρα αυτό, όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, είναι προαιρετικό μιας και δεν αναφέρεται στις προδιαγραφές ATX.

Οι προστασίες OVP και UVP ελέγχουν συνεχώς τις τάσεις εξόδου του PSU και ενεργοποιούνται μόλις αυτές ξεπεράσουν ή πέσουν κάτω από κάποια όρια. To ATX 2.31 δίνει τις ελάχιστες, κανονικές και μέγιστες τιμές των rails (εκτός των -12V) για το OVP. Όπως θα δείτε στον παρακάτω πίνακα γίνεται αναφορά στα όρια τάσεων για τα 5VSB, αλλά η προστασία OVP στο συγκεκριμένο rail είναι προαιρετική και δεν απαιτείται από το ATX.

<table border="0" cellpadding="1" cellspacing="1"> <tr> <th width="193" valign="top" bgcolor="#91a4b3"><p><font color="#FFFFFF">Output</font></p></th> <th width="194" valign="top" bgcolor="#91a4b3"><p><font color="#FFFFFF">Minimum (V)</font></p></th> <th width="194" valign="top" bgcolor="#91a4b3"><p><font color="#FFFFFF">Nominal (V)</font></p></th> <th width="194" valign="top" bgcolor="#91a4b3"><p><font color="#FFFFFF">Maximum (V)</font></p></th> </tr> <tr> <td width="193" valign="top" bgcolor="#656565"><p align="center"><font color="#FFFFFF">12V1DC & 12V2DC</font></p></td> <td width="194" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">13.4</p></td> <td width="194" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">15</p></td> <td width="194" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">15.6</p></td> </tr> <tr> <td width="193" valign="top" bgcolor="#656565"><p align="center"><font color="#FFFFFF">+5 VDC</font></p></td> <td width="194" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">5.74</p></td> <td width="194" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">6.3</p></td> <td width="194" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">7.0</p></td> </tr> <tr> <td width="193" valign="top" bgcolor="#656565"><p align="center"><font color="#FFFFFF">+3.3 VDC</font></p></td> <td width="194" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">3.76</p></td> <td width="194" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">4.2</p></td> <td width="194" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">4.3</p></td> </tr> <tr> <td width="193" valign="top" bgcolor="#656565"><p align="center"><font color="#FFFFFF">5VSB (optional)</font></p></td> <td width="194" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">5.74</p></td> <td width="194" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">6.3</p></td> <td width="194" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">7</p></td> </tr> </table>

Όπως θα διαπιστώσατε τα όρια είναι ιδιαίτερα υψηλά. Ένας κατασκευαστής μπορεί να θέσει το OVP στα 15.6V και να είναι εντός ορίων! Φανταστείτε 15.6V να διαπερνάν την πανάκριβη κάρτα γραφικών σας.

OPP (Over Power Protection)

Η συγκεκριμένη προστασία ενεργοποιείται μόλις αποπειραθούμε να τραβήξουμε μεγαλύτερη ισχύ από τη μέγιστη ονομαστική του PSU. Σε πολλές περιπτώσεις ο κατασκευαστής δίνει βέβαια τη δυνατότητα να τραβήξουμε κάποια Watts παραπάνω, αλλά δε θα πρέπει να το παρακάνουμε μιας και μειώνεται σημαντικά τόσο αποδοτικότητα όσο και το υπόλοιπο ζωής του PSU.

OTP (Over Temperature Protection)

Όταν υπάρχει προστασία OTP συνήθως βρίσκουμε ένα thermistor (στην ουσία πρόκειται για μια μεταβαλλόμενη αντίσταση ανάλογα με τη θερμοκρασία λειτουργίας. Όσο αυξάνει η θερμοκρασία λειτουργίας μειώνεται η αντίσταση του) στην ψύκτρα του δευτερεύοντος του PSU. Προσοχή όμως μην μπερδέψουμε το thermistor που πολλές φορές υπάρχει για τον έλεγχο των στροφών του ανεμιστήρα του PSU, με το αντίστοιχο του OTP.

Το OTP αναλαμβάνει δράση όταν η θερμοκρασία του PSU υπερβεί κάποια επικίνδυνα όρια. Τότε διακόπτει τη λειτουργία του για να προλάβει μελοδραματικές καταστάσεις όπως φωτιά, έκρηξη κτλ. Μια ιδιαίτερα αυξημένη θερμοκρασία σε ένα PSU μπορεί να σημαίνει υπερφόρτωση αυτού ή βλάβη στον κύριο ανεμιστήρα ψύξης.

SCP (Short Circuit Protection)

Αυτή η προστασία ελέγχει συνεχώς τις τάσεις εξόδου και αν εντοπίσει αντίσταση μικρότερη του 0,1Ω τότε κλείνει ακαριαία το PSU. Με άλλα λόγια αν κάποιες από τις τάσεις εξόδου βραχυκυκλώσουν τότε το SCP ενεργοποιείται. To ΑΤΧ 2.31 αναφέρει ότι τα δύο (τουλάχιστον) +12V rails που προβλέπει πρέπει να έχουν διαφορετικά κυκλώματα SCP.

Ολοκληρωμένα Κυκλώματα Προστασιών

Στον παρακάτω πίνακα θα βρείτε μερικά από τα πιο διαδεδομένα ολοκληρωμένα κυκλώματα προστασιών που θα συναντήσετε στα πιο πολλά PSUs.

<table border="0" cellpadding="1" cellspacing="1"><tr><th width="104" align="center" valign="top" bgcolor="#91a4b3"><p><font color="#FFFFFF">Model</font></p></th> <th width="98" align="center" valign="top" bgcolor="#91a4b3"><p><font color="#FFFFFF">+12V Channels</font></p></th> <th width="74" align="center" valign="top" bgcolor="#91a4b3"><p><font color="#FFFFFF">PG</font></p></th> <th width="98" align="center" valign="top" bgcolor="#91a4b3"><p><font color="#FFFFFF">OVP</font></p></th> <th width="80" align="center" valign="top" bgcolor="#91a4b3"><p><font color="#FFFFFF">UVP</font></p></th> <th width="68" align="center" valign="top" bgcolor="#91a4b3"><p><font color="#FFFFFF">SCP</font></p></th> <th width="75" align="center" valign="top" bgcolor="#91a4b3"><p><font color="#FFFFFF">OCP</font></p></th> <th width="73" align="center" valign="top" bgcolor="#91a4b3"><p><font color="#FFFFFF">OPP</font></p></th> <th width="56" align="center" valign="top" bgcolor="#91a4b3"><p><font color="#FFFFFF">OTP</font></p></th> </tr> <tr> <td width="104" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center"><a href="

http://www.siti.com.tw/product/spec/Power/SP-PS113-A.007.pdf">PS113</a></p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">1</p></td> <td width="74" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="80" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y<br> (5/3.3V)</p></td> <td width="68" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="75" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="73" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="56" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">N</p></td> </tr> <tr> <td width="104" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center"><a href="http://www.siti.com.tw/product/spec/Power/SP-PS113A-A.003.pdf">PS113A</a></p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">1</p></td> <td width="74" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="80" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y<br> (5/3.3V)</p></td> <td width="68" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="75" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="73" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="56" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">N</p></td> </tr> <tr> <td width="104" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center"><a href="http://www.siti.com.tw/product/spec/Power/SP-PS222S-A.003.pdf">PS222S</a></p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">2</p></td> <td width="74" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="80" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="68" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="75" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="73" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="56" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">N</p></td> </tr> <tr> <td width="104" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center"><a href="http://www.siti.com.tw/product/spec/Power/SP-PS223-A.006.pdf">PS223</a></p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">2</p></td> <td width="74" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="80" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="68" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="75" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="73" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="56" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> </tr> <tr> <td width="104" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center"><a href="http://www.siti.com.tw/product/spec/Power/PS236.pdf">PS236</a></p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">2</p></td> <td width="74" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="80" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="68" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="75" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="73" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="56" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">N</p></td> </tr> <tr> <td width="104" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center"><a href="http://www.siti.com.tw/product/spec/Power/PS238.pdf">PS238</a></p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">6</p></td> <td width="74" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="80" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="68" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="75" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="73" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="56" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">N</p></td> </tr> <tr> <td width="104" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center"><a href="http://www.siti.com.tw/product/spec/Power/SP-PS231S-A.002.pdf">PS231S</a></p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">3</p></td> <td width="74" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="80" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="68" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="75" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="73" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="56" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">N</p></td> </tr> <tr> <td width="104" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center"><a href="http://www.siti.com.tw/product/spec/Power/SP-PS232F-A.001.pdf">PS232F</a></p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">4</p></td> <td width="74" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="80" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="68" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="75" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="73" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="56" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">N</p></td> </tr> <tr> <td width="104" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center"><a href="http://www.siti.com.tw/product/spec/Power/SP-PS232S-A.003.pdf">PS232S</a></p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">4</p></td> <td width="74" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="80" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="68" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="75" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="73" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="56" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">N</p></td> </tr> <tr> <td width="104" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center"><a href="http://www.hawyang-semi.com/files/specification/Werlend/PC%20Power/WT7502-V1%2001.pdf">WT7502</a></p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">-</p></td> <td width="74" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="80" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y<br> (5/3.3V)</p></td> <td width="68" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y<br> (5/3.3V)</p></td> <td width="75" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="73" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="56" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">N</p></td> </tr> <tr> <td width="104" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center"><a href="http://www.weltrend.com.tw/en/WT7505.aspx">WT7505</a></p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">1</p></td> <td width="74" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="80" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="68" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="75" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="73" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="56" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">N</p></td> </tr> <tr> <td width="104" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center"><a href="http://www.weltrend.com.tw/en/WT7507.aspx">WT7507</a></p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">3</p></td> <td width="74" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="80" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="68" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="75" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="73" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="56" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> </tr> <tr> <td width="104" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center"><a href="http://www.hawyang.com.tw/files/specification/Werlend/OLD/WT7518_v1.00.pdf">WT7518</a></p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">4</p></td> <td width="74" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="80" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="68" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="75" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="73" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="56" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">N</p></td> </tr> <tr> <td width="104" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center"><a href="http://bbs.dianyuan.com/bbs/u/35/1133155451.pdf">WT7518D</a></p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">2</p></td> <td width="74" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="80" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="68" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="75" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="73" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="56" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">N</p></td> </tr> <tr> <td width="104" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center"><a href="http://www.dianyuan.com/bbs/u/28/1112672048.pdf">WT7520</a></p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">1</p></td> <td width="74" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="80" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="68" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="75" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="73" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="56" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">N</p></td> </tr> <tr> <td width="104" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center"><a href="http://www.hawyang.com.tw/files/specification/Werlend/OLD/WT7525_v0.20.pdf">WT7525</a></p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">2</p></td> <td width="74" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="80" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="68" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td><td width="75" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="73" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="56" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><p align="center">N</p></td> </tr> <tr> <td width="104" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center"><a href="http://www.hawyang-semi.com/files/specification/Werlend/PC%20Power/WT7527_v1.20.pdf">WT7527</a></p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">2 (+1 OVD)</p></td> <td width="74" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="98" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="80" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td><td width="68" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="75" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">Y</p></td> <td width="73" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">N</p></td> <td width="56" valign="top" bgcolor="#DDDCCC"><p align="center">N</p></td></tr></table>

</td> </tr> <tr> <td>

</td> <td>

</td> </tr> </table>

Εδώ τέλειωσε ακόμη ένα άρθρο. Ελπίζουμε να σας δώσαμε μια ιδέα για το τι προστασίες διαθέτει (ή πρέπει να διαθέτει) το PSU που χρησιμοποιείται ή που σκοπεύετε να αγοράσετε. Να θυμάστε πάντα ότι αυτές οι προστασίες, αν και όποτε χρειαστεί, θα φανούν σωτήριες τόσο για το PSU όσο και για το σύστημά σας (αλλά ακόμη και για εσάς σε ακραίες περιπτώσεις).

crmaris

Link to comment
Share on other sites

Ωραίο άρθρο και χρήσιμο για κάποιους που νομίζουν πως όλα τα τροφοδοτικά είναι ίδια (δεν συμπεριλαμβάνομαι σε αυτούς!).

Ομολογώ πως δεν γνώριζα πως κάποιες προστασίες περιλαμβάνονται στο πρότυπο ATX.

Τα τροφοδοτικά που δεν έχουν τις προστασίες που ορίζει το πρότυπο ΑΤΧ, πως κυκλοφορούν στην αγορά; Απλώς με το να μην αναφέρουν οτι ακολουθούν το πρότυπο ΑΤΧ;

Link to comment
Share on other sites

Δε νομιζω να βγαινουν τροφοδοτικα που δεν εχουν/υποστηριζουν καποιο ATX προτυπο.

Σχεδον σε καθε τροφοδοτικο θα δεις ATX V2.2 ..ή 2.31 πχ..(στα συγχρονα)

Διαφορα revisions στην παροδο του χρονου->

ATX - Wikipedia, the free encyclopedia

Το χειροτερο ειναι να βρεις τροφοδοτικο που "νομιζει" οτι εχει προστασιες...

ασχετως τι γραφει το ταμπελακι στο πλαι βεβαια..

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο μπράβο και μπράβο. Πολύ ωραίο και συνοπτικό. Μαζί με κάτι τέτοιο μπορεί κάποιος με λίγες γνώσεις ηλεκτρονικών, να κατανοήσει αρκετά πραγματάκια για τα PSUs ;)

Κομμάτια από αυτό που παράθεσες θα μεταφραστούν-εμπλουτιστούν μελλοντικά και θα μπουν στη λίστα τον articles του Λάμπη (το παρόν αποτελεί ήδη ένα από αυτό, με μερικές επιπλέον προσθήκες όμως που δεν μπήκαν στο αγγλικό κείμενο). Το καλό είναι ότι τελευταία λόγω τελωνείου (μου σταματήσαν όλα τα samples) είχα μπόλικο free time για να γράψω και τα δύο articles αλλά δεν ξέρω πόσο θα συνεχιστεί η καλοτυχία μου :)

Link to comment
Share on other sites

Δε νομιζω να βγαινουν τροφοδοτικα που δεν εχουν/υποστηριζουν καποιο ATX προτυπο.

Σχεδον σε καθε τροφοδοτικο θα δεις ATX V2.2 ..ή 2.31 πχ..(στα συγχρονα)

Διαφορα revisions στην παροδο του χρονου->

ATX - Wikipedia, the free encyclopedia

Το χειροτερο ειναι να βρεις τροφοδοτικο που "νομιζει" οτι εχει προστασιες...

ασχετως τι γραφει το ταμπελακι στο πλαι βεβαια..

Μια εταιρία μου έστειλε κάποια δείγματα για review, στα οποία το ταμπελάκι τους έλεγε ότι έχουν δύο 12V rails. Όταν τα άνοιξα βρήκα μόνο ένα και το ολοκληρωμένο προστασιών δεν υποστήριζε OCP. Σε ερώτησή μου γιατί το δηλώσαν ως double +12V rail ενώ είναι single rail μου απάντησαν για να είναι συμβατό με το ATX 2.31!

Όταν τους ανταπάντησα ότι αυτό που κάνουν είναι κοροϊδία εις βάρος του καταναλωτή δεν μου απάντησαν καν μετά σε κανένα mail μου. Βέβαια εγώ στο review το έβαλα στα αρνητικά ότι ο κατασκευαστής δίνει λανθασμένα power specifications (με την ανάλογη μείωση στην τελική βαθμολογία). Αν από την αρχή το δήλωναν ως single rail δε θα έπαιρνε χαμηλότερη φυσικά βαθμολογία το PSU.

Οπότε από εκεί καταλαβαίνετε τι κοροϊδία παίζει εις βάρος του καταναλωτή. Ότι θέλει ο κάθε κατασκευαστής δηλώνει μιας και δεν ελέγχει κάποιος οργανισμός τα PSUs παρά μόνο εμείς οι reviewers.

Link to comment
Share on other sites

Μια εταιρία μου έστειλε κάποια δείγματα για review, στα οποία το ταμπελάκι τους έλεγε ότι έχουν δύο 12V rails. Όταν τα άνοιξα βρήκα μόνο ένα και το ολοκληρωμένο προστασιών δεν υποστήριζε OCP. Σε ερώτησή μου γιατί το δηλώσαν ως double +12V rail ενώ είναι single rail μου απάντησαν για να είναι συμβατό με το ATX 2.31!

Όταν τους ανταπάντησα ότι αυτό που κάνουν είναι κοροϊδία εις βάρος του καταναλωτή δεν μου απάντησαν καν μετά σε κανένα mail μου. Βέβαια εγώ στο review το έβαλα στα αρνητικά ότι ο κατασκευαστής δίνει λανθασμένα power specifications (με την ανάλογη μείωση στην τελική βαθμολογία). Αν από την αρχή το δήλωναν ως single rail δε θα έπαιρνε χαμηλότερη φυσικά βαθμολογία το PSU.

Οπότε από εκεί καταλαβαίνετε τι κοροϊδία παίζει εις βάρος του καταναλωτή. Ότι θέλει ο κάθε κατασκευαστής δηλώνει μιας και δεν ελέγχει κάποιος οργανισμός τα PSUs παρά μόνο εμείς οι reviewers.

corsair ηταν?

Nαι οκ..αλλα δεν εγινε "εις βαρος" του καταναλωτη ..περισσοτερο "εν αγνοια" του που και αυτος με την σειρα του κοιταζει να δει τα μεγαλυτερα νουμερα χωρις να ξερει τι σημαινουν.

(2.31>2.2 αρα το 2.31 ειναι καλυτερο..λεει ο "ψαγμενος"...)

Πιστευω αρκετοι υπηρχαν στην μεγαλουτσικη παρεα μας να λειτουργησαν καποτε με τετραπινο βυσμα 8πινη μητρικη καθως επισης και αρκετοι περισσοτεροι τροφοδοτησαν 8πινη καρτα γραφικων απο 6πινο.

Ποσο μαλλον που ενα ταμπελακι ειναι εκ των πραγματων αδυνατο/ανικανο να αλλαξει την ποιοτητα ενος συγκεκριμενου τροφοδοτικου...οποτε....

Link to comment
Share on other sites

Αριστος ο Αρίστος.:T:

Συγχαρητήρια.

Πραγματικός θυσαυρός γνώσεων το άρθρο.

Χαίρομαι που είχα προτείνει πριν λίγο καιρό να καταγράψετε όλα αυτά τα κυκλώματα προστασίας σε ένα ελληνόγλωσσο (επιτέλους) και επεξηγηματικό review. Ειδικά στην τρίτη σελίδα ξεπεράσατε τον εαυτό σας.:dance3:

Link to comment
Share on other sites

Άρη πολύ καλό!!

Θα συνομωτούμε κατά περιόδους με τα ..."τελωνία, η και τα τελώνια , κι' αυτά κάνουν δουλειά.!

Έτσι και το σπίτι σου θα σε βλέπει περισότερο , και θα βγαίνει και κανά άρθρο "θεωρεία"!

:rolleyes:

Φίλε, πολλά ευχαριστώ κι' από μένα!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.