Jump to content
 • Latest Reviews

  All Reviews
 • Latest Reviews

  All Reviews
 • Στο άπειρο και ακόμη παραπέρα: Το Linux και ο ανοιχτός κώδικας πηγαίνουν στον Άρη

  Το Perseverance έφτασε στην ατμόσφαιρα του Άρη με ταχύτητα περίπου 12.000 μίλια την ώρα (19.312 χιλιόμετρα την ώρα) και μόλις επτά λεπτά αργότερα, η NASA προσγείωσε απαλά και με ασφάλεια το πιο πρόσφατο Mars rover.  Στο κινητό εργαστήριο που ζυγίζει ένα τόνο, υπάρχει και ένας μικροσκοπικός επιβάτης: το drone-ελικόπτερο Ingenuity. Αν όλα πάνε καλά, το Ingenuity (με βάρος 1,8 κιλά) θα είναι το πρώτο όχημα που θα πετάξει ποτέ σε έναν άλλο κόσμο. Σε 11 λεπτά απόσταση φωτός από τη Γη, δεν θα υπάρχει κανείς να πετάξει το Ingenuity με ένα χειριστήριο drone. Αντ ‘αυτού, θα πετάξει με τη χρήση ενός συνδυασμού Linux και ενός προγράμματος της NASA που βασίζεται στο πλαίσιο ανοιχτού κώδικα του Jet Propulsion Laboratory (JPL) F´ (προφέρεται F prime).

   

  large.IngenuityReized.jpg

  Αυτό δεν θα είναι εύκολο έργο. Κανείς δεν προσπάθησε ποτέ να πετάξει στον Άρη, ο οποίος έχει ατμόσφαιρα μόνο το ένα εκατοστό της πυκνότητας του αέρα της Γης. Είναι αλήθεια ότι ο Άρης έχει επίσης μόνο το ένα τρίτο της βαρύτητας της Γης, αλλά παρόλα αυτά, οι μηχανικοί της Ingenuity θα είναι ευτυχείς όταν το Ingenuity σηκωθεί από το έδαφος.

   

  Πράγματι, το Ingenuity είναι καθαρά μια επίδειξη τεχνολογίας. Δεν έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει την αποστολή Perseverance, η οποία αναζητά σημάδια αρχαίας ζωής και συλλέγει δείγματα βράχων και χώματος . Η αποστολή του είναι να δείξει ότι είναι πιθανό να πετάξει στον Άρη χρησιμοποιώντας υλικό off-the-shelf (COTS) και λογισμικό ανοιχτού κώδικα. 

   

  Σε μια συνέντευξη στο IEEE Spectrum , ο Timothy Canham, JPL Embedded Flight Software Engineer, εξήγησε ότι η πλακέτα επεξεργαστή του ελικοπτέρου τροφοδοτείται από ένα Qualcomm Snapdragon 801 που λειτουργεί στα 500 Hz, (όχι σε MegaHertz, αλλά Hertz). Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται οδυνηρά αργό και παλιό, είναι πολύ πιο γρήγορο από τους επεξεργαστές του Perseverance. Αυτό συμβαίνει επειδή οι επεξεργαστές και τα τσιπ ποιότητας της NASA πρέπει να πληρούν τα πρότυπα ακτινοβολίας Spaceflight Computing (HPSC) της NASA. Αυτοί οι προσαρμοσμένοι επεξεργαστές χρειάζονται χρόνια σχεδιαστικής εργασίας και δοκιμών προτού πιστοποιηθούν για διαστημικές πτήσεις. Για παράδειγμα, ο νεότερος επεξεργαστής γενικής χρήσης της NASA είναι μια παραλλαγή του ARM A53 που ίσως γνωρίζετε από το Raspberry Pi 3. Το Ingenuity, ωστόσο, ως έργο επίδειξης μπορεί να χρησιμοποιήσει μια πιο συνηθισμένη, και επομένως μια πιο μοντέρνα, CPU. 

   

  Στην πραγματικότητα, ο Canham εξήγησε, «παραγγείλαμε κυριολεκτικά ανταλλακτικά από το SparkFun [Electronics]. Αυτό είναι ένα  καθημερινό υλικό του εμπορίου, αλλά θα το δοκιμάσουμε και αν λειτουργεί καλά, θα το χρησιμοποιήσουμε.»

   

  Όσο για το λογισμικό, ο Canham είπε:

   

  Quote

  Αυτή είναι η πρώτη φορά που θα πετάξουμε Linux στον Άρη . Στην πραγματικότητα λειτουργούμε με λειτουργικό σύστημα Linux. Το πλαίσιο λογισμικού που χρησιμοποιούμε είναι αυτό που αναπτύξαμε στο JPL για χρήση σε CubeSats και όργανα, και το έχουμε διαθέσει ως ανοιχτό κώδικα πριν από λίγα χρόνια. Έτσι, μπορείτε να αποκτήσετε το πλαίσιο λογισμικού που πετά στο ελικόπτερο του Άρη και να το χρησιμοποιήσετε στο δικό σας έργο. Είναι ένα είδος νίκης του ανοιχτού κώδικα επειδή πετάμε ένα λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα και ένα πλαίσιο λογισμικού πτήσης ανοιχτού κώδικα και χρησιμοποιούμε ανταλλακτικά που μπορείτε να αγοράσετε από τα ράφια των καταστημάτων αν θέλετε να το κάνετε αυτό κάποια μέρα.

   

  Αυτό το λογισμικό ανοιχτού κώδικα είναι το F´. Είναι ένα πλαίσιο που βασίζεται σε στοιχεία που επιτρέπει την ταχεία ανάπτυξη και την ενσωμάτωση σε διαστημικές πτήσεις και σε άλλες ενσωματωμένες εφαρμογές λογισμικού. Το F´ έχει ενσωματωθεί επιτυχώς σε πολλές διαστημικές εφαρμογές πολλές φορές πριν. Είναι προσαρμόσιμο και δεν περιορίζεται σε συστήματα διαστημικής πτήσης μικρής κλίμακας όπως τα CubeSats, και τα SmallSats. 

   

  Περιλαμβάνει:

  • Μια αρχιτεκτονική που αποδομεί το λογισμικό πτήσης σε ξεχωριστά στοιχεία με καλά καθορισμένες διεπαφές
  • Ένα πλαίσιο C ++ που παρέχει βασικές λειτουργίες όπως message queues και threads
  • Εργαλεία μοντελοποίησης για τον καθορισμό εξαρτημάτων και συνδέσεων και αυτόματη δημιουργία κώδικα
  • Μια αυξανόμενη συλλογή έτοιμων προς χρήση συστατικών
  • Εργαλεία δοκιμών για τη δοκιμή λογισμικού πτήσης σε επίπεδο μονάδας και ενσωμάτωσης.

   

  Υπάρχουν, φυσικά, πολλά άλλα προγράμματα ανοιχτού κώδικα της NASA. Υπάρχουν περισσότερα από  500 έργα με άδειες ανοιχτού λογισμικού της ΝASA . Πολύ πριν διαμορφωθούν οι έννοιες του ελεύθερου λογισμικού και του ανοιχτού κώδικα, η NASA μοιράστηκε μεγάλο μέρος του κώδικα της στο πλαίσιο του προγράμματος COSMIC .

   

  large.linux-supercomputer-in-space-1200x720-1-1024x614.jpg

   

  Η NASA χρησιμοποιεί εδώ και πολύ καιρό το Linux στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) . Ακόμα η πορεία του Linux για την κυριαρχία του στους υπερυπολογιστές ξεκίνησε στο Goddard Space Flight Center (GSFC) της NASA με τον πρώτο υπερυπολογιστή Beowulf .

   

  Όπως και το Ingenuity, το πρώτο σύμπλεγμα Beowulf κατασκευάστηκε με καθημερινό εξοπλισμό COTS. Κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας 16 επεξεργαστές Intel 486DX και 10Mbps Ethernet , με λίγες μόνο χιλιάδες δολάρια. Ενώ η ταχύτητά του ήταν μόνο σε μονοψήφια gigaflops, το Beowulf έδειξε ότι θα μπορούσατε να δημιουργήσετε υπερυπολογιστές με έναν πιο χαμηλό προϋπολογισμό και Linux. Τώρα, το Ingenuity δείχνει ότι εξαιρετικές κατασκευές μπορούν ακόμη να προέρχονται με τη χρήση φθηνών υλικών σε συνδυασμό με Linux και λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

   

   Άδεια χρήσης περιεχομένου: CC-BY-SA   User Feedback

  Recommended Comments

  Παράθεση
  • Μια αυξανόμενη συλλογή έτοιμων προς χρήση συστατικών

   

  Καλά, με το που βγήκε, η κοινότητα έφτιαξε interfaces για ROS οπότε έχει όλο το οικοσύστημα διαθέσιμο. Possibilities are endless.

   

  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites

  Οι άνθρωποι κάνουν παπάδες με λίγη επεξεργαστική ισχύ και η μάζα ψάχνει i9  σε turbo supernova mode για να παίξει COD. 

  • Like 2
  Link to comment
  Share on other sites

  Μα αυτοί οι άνθρωποι κάνουν ανάπτυξη σε πολύ πιο ισχυρά συστήματα από αυτά στα οποία παίζει η "μάζα" όπως την λες.

  Αν 'καναν development πάνω σε 500ΜΗζ arm ακόμα θα έτρεχε το compile του driver του έλικα.

  Και ειδικά αυτοί που έτρεχαν χιλιάδες ώρες gazeebo-ειδές workflow για να σχεδιάσουν έστω το πρωτότυπο.

  • Haha 2
  Link to comment
  Share on other sites
  • Popular Comment

  Άρης. Ο μόνος πλανήτης του ηλιακού συστήματος στο οποίο το Linux έχει διψήφιο ποσοστό.

  Spoiler

  (taking cover)

   

  • Like 4
  • Thanks 1
  • Haha 11
  Link to comment
  Share on other sites
  12 minutes ago, yanni said:

  Άρης. Ο μόνος πλανήτης του ηλιακού συστήματος στο οποίο το Linux έχει διψήφιο ποσοστό.

    Hide contents

  (taking cover)

   

  Βασικά τριψήφιο έχει. 100%. 

  • Like 1
  • Haha 1
  Link to comment
  Share on other sites
  πριν 37 λεπτά, το μέλος gdp77 έγραψε:

  Βασικά τριψήφιο έχει. 100%. 

  Nope.

  Παράθεση

  Επίσης, μπορεί να είναι η πρώτη φορά που η NASA έφερε μια συσκευή που βασίζεται σε Linux στον Άρη. «Δεν υπάρχει προηγούμενη χρήση του Linux για την οποία γνωρίζω, σίγουρα στα προηγούμενα rover», δήλωσε ο Canham στο PCMag μέσω email.

  Τα προηγούμενα Mars rovers είχαν χρησιμοποιήσει ιδιόκτητα λειτουργικά συστήματα, κυρίως από την εταιρεία λογισμικού Wind River Systems. Το ίδιο ισχύει και για το ίδιο το Perseverance. Tο μηχάνημα έχει εγκατεστημένο το VxWorks της Wind River, το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε προηγούμενες αποστολές στον Άρη.[λινκ]

   

  • Like 2
  Link to comment
  Share on other sites

  Οπότε το συνολικό ποσοστό μπορεί να μην είναι καν διψήφιο νούμερο.

  gdp77 ξεκίνα προπαγάνδα και στον Άρη

  • Haha 3
  Link to comment
  Share on other sites
  8 hours ago, Snips said:

  Οι άνθρωποι κάνουν παπάδες με λίγη επεξεργαστική ισχύ και η μάζα ψάχνει i9  σε turbo supernova mode για να παίξει COD. 

   

  Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις κάμερες και το μικρόφωνο του rover

  The Mars 2020 Engineering Cameras and Microphone on the Perseverance Rover

   

  Spoiler

   

  Data Storage Unit (DSU)

  In addition to six cameras and a microphone, the EDLCAM system includes two data storage units (DSUs) and two USB3 hubs. The DSU is an off-the-shelf computer-on-module (CoM) from CompuLab Ltd with an Intel Atom processor and solid-state memory. The DSU runs the Linux operating system, along with additional software to communicate with the EDLCAM sensors, perform the EDL data collection sequence, manage the data storage and compress the collected data files. The DSU uses a high-density connector to provide connectivity to the high-speed USB3, USB2, gigabit ethernet and SATA interfaces.

   

  The main DSU is located inside the rover body. A second DSU, the descent stage DSU, is located on the descent stage. In both DSUs the CoM is connected to a custom electronics board that provides connectivity for all the USB devices. The two DSUs are almost identical to each other and communicate with each other through a gigabit ethernet link. The rover DSU includes a 480 GB solid-state flash memory drive (SSD) for data storage, provides a gigabit Ethernet link between both DSUs, and implements the high-speed serial communication protocol to communicate to the rover computer.

   

   

  • Like 2
  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.