Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Το Ηνωμένο Βασίλειο μελετά την δημιουργία ψηφιακού νομίσματος

      Εικάζεται ότι η δημιουργία ψηφιακής λίρας θα βοηθήσει ιδιώτες και επιχειρήσεις

    Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα προωθήσει διαβούλευση για την δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας «τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

    Η Τράπεζα της Αγγλίας θα εκδώσει επίσης ένα έγγραφο που θα εκθέτει τεχνολογικούς προβληματισμούς που θα ενημερώνει την πιθανή δημιουργία της ψηφιακής λίρας. Αυτό το σχέδιο είναι μέρος ενός ευρύτερου συνόλου μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της βιομηχανίας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή κυβερνήτη Jon Cunliffe τονίζουν την ανάγκη για τα λεγόμενα "ψηφιακά νομίσματα" της κεντρικής τράπεζας ή CBDC (Central Bank Digital Coins), τα οποία θα έδιναν στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις μια μορφή χρημάτων τόσο ασφαλή όσο τα μετρητά με την δυνατότητα χρήσης και σε διαδικτυακές συναλλαγές.

    Σημειώνουν ότι μια απότομη πτώση στη χρήση μετρητών αφήνει τα αφήνει χώρο για περισσότερο έλεγχο από ιδιωτικές εταιρείες που δεν έχουν τη ρητή κρατική εγγύηση που απεικονίζεται στα τραπεζογραμμάτια και κέρματα.

    Ωστόσο, η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων είπε νωρίτερα αυτό το έτος ότι δεν τους δόθηκε κάποιος πειστικός λόγος για την ανάγκη εισαγωγής της ψηφιακής λίρας στην καθημερινότητα των πολιτών.

    Η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει τον πρώην κυβερνήτη της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King, είχε δηλώσει τότε ότι το έργο θα μπορούσε να απειλήσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και να εισαγάγει την Τράπεζα της Αγγλίας σε αμφιλεγόμενες συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Μια ανησυχία είναι ότι θα μπορούσε να επιτρέψει στο κράτος να έχει μεγαλύτερη εποπτεία των επιλογών δαπανών των ανθρώπων.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Rawpixel.coml/Adobe Stock
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.