Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Sony συμφωνεί σε 10ετή συμφωνία με τη Microsoft για το Call of Duty

      Η μάχη για το Call of Duty στο PlayStation τελείωσε, καθώς η Sony υπέγραψε συμφωνία με τη Microsoft

    Η Sony συμφώνησε σε μια 10ετή συμφωνία για το Call of Duty με τη Microsoft, ώστε να διατηρήσει το franchise στο PlayStation μετά την προτεινόμενη εξαγορά της Activision Blizzard. Ο CEO της Microsoft Gaming, Phil Spencer, δήλωσε ότι η Sony και η Microsoft συμφώνησαν σε μια "δεσμευτική συμφωνία" για να κρατήσουν το Call of Duty στο PlayStation. Αυτό βάζει τέλος σε μια μάχη μεταξύ των εταιρειών που διεξήχθη τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια τον τελευταίο χρόνο, αφού η Microsoft ανακοίνωσε την προτεινόμενη εξαγορά της Activision Blizzard τον Ιανουάριο του 2022.

     

    Ενώ η αρχική ανακοίνωση της Microsoft δεν αναφέρει 10 χρόνια για το Call of Duty στο PlayStation, ο Kari Perez, επικεφαλής της παγκόσμιας επικοινωνίας του Xbox, επιβεβαίωσε τη δέσμευση των 10 ετών στο The Verge. Ο Perez επιβεβαίωσε αργότερα στο The Verge ότι η συμφωνία αφορά όμως μόνο το Call of Duty. Αυτό καθιστά τη συμφωνία παρόμοια με μια 10ετή συμφωνία μεταξύ της Microsoft και της Nintendo, αλλά όχι με τις διάφορες συμφωνίες που έχει συνάψει η Microsoft με τη Nvidia και άλλες πλατφόρμες cloud gaming για να φέρει το Call of Duty και άλλα παιχνίδια Xbox / Activision σε αντίπαλες υπηρεσίες. Η αρχική προσφορά συμφωνίας της Microsoft προς τη Sony τον Ιανουάριο του 2022 περιελάμβανε τη διατήρηση "όλων των υφιστάμενων τίτλων κονσόλας Activision στη Sony, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών εκδόσεων του Call of Duty franchise ή οποιουδήποτε άλλου τρέχοντος franchise της Activision στη Sony μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2027". Οι όροι της συμφωνίας έχουν σαφώς αλλάξει από εκείνη την αρχική προσφορά, με μια παράταση στα 10 χρόνια που περιορίζεται μόνο στο Call of Duty.


    Η Sony είχε αντισταθεί στην υπογραφή μιας συμφωνίας Call of Duty με τη Microsoft, αφού η εταιρεία προσέφερε για πρώτη φορά ένα 10ετές συμβόλαιο τον Δεκέμβριο του 2022. Αντ' αυτού, σε καταθέσεις προς τις ρυθμιστικές αρχές, η Sony έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι φοβάται ότι η Microsoft θα μπορούσε να καταστήσει το Call of Duty αποκλειστικό για το Xbox ή ακόμη και να σαμποτάρει τις εκδόσεις του παιχνιδιού για το PlayStation. Αλλά ακούσαμε να διαβάζεται στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της ακρόασης FTC εναντίον Microsoft, ένα email-βόμβα από τον επικεφαλής του PlayStation, Jim Ryan, όπου απεκάλυπτε ότι στην πραγματικότητα δεν ανησυχούσε για την αποκλειστικότητα του Call of Duty και ήταν "αρκετά σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το Call of Duty στο PlayStation για πολλά χρόνια". Οι δικηγόροι της Microsoft υποστήριξαν ότι ο Ryan δεν είχε αρχικά ανησυχίες για τη συμφωνία και είχε μιλήσει με τον επικεφαλής του Xbox Phil Spencer για να ζητήσει διαβεβαιώσεις σχετικά με το Call of Duty τον Ιανουάριο του 2022.

     

    Η συμφωνία έρχεται μετά από μήνες συζητήσεων και αντιπροσφορών τους τελευταίους 18 μήνες μεταξύ της Microsoft και της Sony σχετικά με το μέλλον του περιεχομένου της Activision στο PlayStation. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας FTC κατά Microsoft, αποκαλύφθηκε επίσης ότι ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της 26ης Αυγούστου από τον επικεφαλής του Xbox Spencer προς τον επικεφαλής του PlayStation Ryan περιλάμβανε μια λίστα με τα παιχνίδια της Activision που θα παρέμεναν στο PlayStation και ο Ryan δεν ήταν ευχαριστημένος:

    Δεν ήταν μια ουσιαστική λίστα. Αυτή η λίστα αντιπροσώπευε μια συγκεκριμένη επιλογή παλαιότερων τίτλων που θα παρέμεναν στο PlayStation, για παράδειγμα το Overwatch είναι εκεί, αλλά το Overwatch 2 δεν είναι εκεί, η τρέχουσα έκδοση του παιχνιδιού.

    Αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οδήγησε σαφώς σε διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ του Spencer και του Ryan. Μόλις λίγες ημέρες μετά την αποστολή του, ο Spencer δήλωσε ότι το Call of Duty θα παραμείνει στο PlayStation "για τουλάχιστον αρκετά ακόμη χρόνια πέραν του τρέχοντος συμβολαίου της Sony". Ο Ryan δεν χάρηκε που ο Spencer δημοσιοποίησε τις διαπραγματεύσεις για το συμβόλαιο και δήλωσε ότι η προσφορά ήταν "ανεπαρκής σε πολλά επίπεδα και δεν έλαβε υπόψη τον αντίκτυπο στους παίκτες μας". Ο Ryan δήλωσε επίσης τότε ότι "δεν είχε σκοπό να σχολιάσει αυτό που κατάλαβα ότι ήταν μια ιδιωτική επιχειρηματική συζήτηση, αλλά αισθάνομαι την ανάγκη να ξεκαθαρίσω τα πράγματα, επειδή ο Phil Spencer το έφερε στο δημόσιο φόρουμ".

     

    Ο Ryan είπε στον Kotick: "Δεν θέλω μια νέα συμφωνία για το Call of Duty. Θέλω απλώς να μπλοκάρω τη συγχώνευσή σας". Ο Jim Ryan επιβεβαίωσε τη συνάντηση κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στην ακρόαση της FTC κατά της Microsoft. "Του είπα [στον Bobby Kotick] ότι θεωρούσα τη συναλλαγή αντιανταγωνιστική, ήλπιζα ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα έκαναν τη δουλειά τους και θα την εμπόδιζαν". Ο Kotick ήθελε προφανώς να "καλυφθεί" με μια εκτεταμένη συμφωνία Call of Duty με τη Sony σε περίπτωση που η συναλλαγή με τη Microsoft δεν προχωρούσε. Την ίδια στιγμή, η Microsoft κουνούσε ένα συμβόλαιο μπροστά στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης προσπαθώντας να δελεάσει τη Sony να υπογράψει μια συμφωνία.

     

    Η Microsoft πάντα υποστήριζε ότι θα διατηρήσει το Call of Duty στο PlayStation, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει οικονομικό νόημα να αποσύρει το παιχνίδι από τις κονσόλες της Sony. Ο επικεφαλής του Xbox Spencer προσπάθησε να διευθετήσει το επιχείρημα τον Νοέμβριο, προτού εμφανιστεί στο δικαστήριο τον περασμένο μήνα και επαναλάβει, ενόρκως, ότι το Call of Duty θα παραμείνει στο PlayStation 5.

     

    Όλα τα μάτια είναι τώρα στραμμένα στη ρυθμιστική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού η προτεινόμενη συμφωνία της Microsoft μπλοκαρίστηκε εκεί νωρίτερα φέτος. Η Microsoft συμμετέχει αύριο σε διάσκεψη διαχείρισης της υπόθεσης στο βρετανικό Δικαστήριο Εφέσεων Ανταγωνισμού (CAT), μαζί με την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA). Η διάσκεψη έχει συγκληθεί "για να εξετάσει το αίτημα που υπέβαλαν από κοινού όλα τα μέρη για αναβολή της παρούσας διαδικασίας εν αναμονή περαιτέρω συζητήσεων μεταξύ της CMA και της Microsoft".

     

    Τόσο η CMA όσο και η Microsoft συμφώνησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να διακόψουν τις νομικές τους διαμάχες για να διαπραγματευτούν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να τροποποιηθεί η συναλλαγή προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της CMA σχετικά με τα παιχνίδια στο νέφος. Η CMA προειδοποίησε επίσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι προτάσεις της Microsoft ενδέχεται να "οδηγήσουν σε νέα έρευνα για τη συγχώνευση" και ότι οι συζητήσεις με τη Microsoft βρίσκονταν σε πρώιμο στάδιο.

     

    Παρά ταύτα, η CMA προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης παράτασης της συνολικής της έρευνας για τη συμφωνία, μεταθέτοντας την ημερομηνία έκδοσης τελικής απόφασης από τις 18 Ιουλίου στις 29 Αυγούστου. Η Microsoft ελπίζει να κλείσει τη συμφωνία με την Activision μέχρι την προθεσμία της 18ης Ιουλίου, αλλά είναι πιθανό να δούμε μια μικρή καθυστέρηση στο κλείσιμο για να μπορέσει να επιλυθεί η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.