Jump to content



  • gdp77
    gdp77

    Δείτε τη σύγκριση των επερχόμενων AMD Zen 4 Raphael LGA-1718 και Intel Alder Lake-S LGA-1700

    Πολλά έχουν ειπωθεί για τις πλατφόρμες επόμενης γενιάς που είναι στον ορίζοντα τόσο από την AMD όσο και την Intel. Και οι δύο σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τη μνήμη DDR5, η AMD με την πλατφόρμα Zen 4 και η Intel με την πλατφόρμα Alder Lake-S. Εκτός αυτού αναμένουμε και την υποστήριξη νέων δυνατοτήτων και τεχνολογιών. Και οι δυο πλατφόρμες θα παρουσιάσουν νέα σχέδια υποδοχής (socket) και οι διαρροές εικόνων και renders μας επιτρέπουν να συγκρίνουμε τα δύο.

     

    Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Alder Lake-S θα φτάσουν πρώτοι, με φημολογούμενη κυκλοφορία τον Νοέμβριο. Οι επεξεργαστές Alder Lake-S θα αξιοποιούν την ενισχυμένη διαδικασία παραγωγής SuperFin των 10 nm της Intel, με την ταυτόχρονη εμπλοκή πυρήνων υψηλής απόδοσης με πυρήνες εξοικονόμησης ενέργειας στο ίδιο πακέτο, για έναν ετερογενή σχεδιασμό παρόμοιο με την ιδέα της Arm, big.LITTLE.

     

    Τα σχέδια που έχουν διαρρεύσει αναδεικνύουν μια νέα υποδοχή LGA 1700 για τον Alder Lake-S. Όπως υποδηλώνει το όνομα, διαθέτει 1.700 ακίδες. Εάν αυτό αληθεύει, οι υπάρχουσες ψύκτρες πιθανόν να μην είναι συμβατές με τη νέα υποδοχή, καθώς η Intel λέγεται ότι έχει αλλάξει τα μοτίβα των οπών για τις βίδες και τις πίσω πλάκες κατά μερικά χιλιοστά, όπως επίσης άλλαξε και το ύψος.

     

    Εν τω μεταξύ, η AMD υποτίθεται ότι προσανατολίζεται σε μια υποδοχή LGA 1718 με 1.718 ακίδες. Είναι μια ενδιαφέρουσα αλλαγή γιατί θα είναι το πρώτο προϊόν Zen που θα απομακρυνθεί από το γνωστό πακέτο πλέγματος ακίδων (PGA) σε ένα πακέτο πλέγματος επαφών (LGA). Αυτό σημαίνει ότι πλέον δεν θα υπάρχει η πιθανότητα λυγισμένων ακίδων στο πακέτο του επεξεργαστή και θα μπορείτε να καταστρέψετε μόνο την υποδοχή της μητρικής από κακή τοποθέτηση.

     

     

     

    large.AMD_AM5_Tweet.jpg

     

    Στο twitter δημοσιεύτηκε από τον ExecuFix μια ψηφιακή απόδοση της κάτω πλευράς ενός επεξεργαστή Zen 4 (Raphael) διαρρέοντας ότι οι επόμενοι επεξεργαστές της AMD θα διαθέτουν υποδοχή AM5 με σχεδιασμό LGA. Διατυπώνεται επίσης ο ισχυρισμός ότι οι Zen 4 θα υποστηρίζουν μόνο DDR5, σε αντίθεση με τους Alder Lake-S που φαίνεται ότι θα υποστηρίζουν τόσο τη μνήμη DDR5 όσο και τη μνήμη DDR4 (όχι στην ίδια μητρική πλακέτα).

     

    Αναφέρεται ακόμα ότι οι Zen 4 θα διαθέτουν 28 λωρίδες PCI Express 4.0, δηλαδή τέσσερις περισσότερες από τους Zen 3, ενώ θα έχουν 120W TDP, με δυνατότητα 170W.

     

    large.small_amd_raphael_intel_alder_lake-s.jpg

     

    Μια φωτογραφία της κάτω πλευράς του Alder Lake-S επιτρέπει μια καλή σύγκριση δίπλα-δίπλα μεταξύ των δύο επερχόμενων επεξεργαστών. Οι φημολογούμενες διαστάσεις επιτρέπουν τη σύγκριση σε σχετική κλίμακα, καθώς λέγεται ότι οι επεξεργαστές Zen 4 θα έχουν μέγεθος 40 επί 40 χιλιοστά, ενώ οι Alder Lake-S λέγεται ότι θα έχουν διαστάσεις 37,5 επί 45 χιλιοστά.

     

    Επομένως, ο Alder Lake-S θα είναι μακρύτερος επεξεργαστής που θα έχει πιο ορθογώνιο σχήμα και όχι τετράγωνο. Το αντίθετο ισχύει για τους Zen 4, όπως μπορούμε να δούμε στην παραπάνω σύγκριση.

     

    Ποιος από τους δύο θα αποδειχθεί η καλύτερη επιλογή; Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε, καθώς θα χρειαστούν αρκετοί μήνες πριν την κυκλοφορία των Alder Lake και ακόμη περισσότεροι για τους Zen 4...


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.