Jump to content



  • yanni
    yanni

    Οι τιμές των SSD αναμένεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, ενώ μπορεί να ακολουθήσουν και οι HDD

    Η μεγάλη ζήτηση για προϊόντα που χρησιμοποιούν μνήμες NAND φαίνεται ότι δεν μπορεί να καλυφθεί από τους κατασκευαστές, οδηγώντας τις τιμές των NAND σημαντικά ψηλότερα. Η ανατίμηση αυτή οδηγεί σε ανατιμήσεις και στα προϊόντα που την χρησιμοποιούν, όπως είναι οι SSDs. Ακόμα χειρότερα, φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα και στους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους(HDD), όπου έχουν αρχίσει να παρατηρούνται ελλείψεις και μειωμένα αποθέματα.

     

    Σύμφωνα με το DRAMeXchange, οι τιμές των MLC SSDs αυξήθηκαν αυτό το τρίμηνο από 6%-10%, ενώ οι τιμές των TLC SSDs από 6%-9%, με το Trendfocus να προβλέπει ακόμα υψηλότερες τιμές, τόσο για τους OEM, όσο και για τους τελικούς καταναλωτές. Από την άλλη μεριά, οι παραδοσιακοί μηχανικοί σκληροί δίσκοι είχαν την υψηλότερη ανάκαμψη από τρίμηνο σε τρίμηνο για την περίοδο των τελευταίων επτά χρόνων, σύμφωνα με την Trendfocus, με την βιομηχανία σκληρών δίσκων να αντιμετωπίζει προβλήματα από την αυξημένη ζήτηση και αυτή, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει και τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους υψηλότερα.

     

    Οι δυσκολίες μετάβασης στην 3D NAND, η αυξημένη ζήτηση NAND για συσκευές όπως τα smartphones και τα tablets, αλλά και η αυξημένη χρήση SSD στους φορητούς, σε συνδυασμό με την παράλληλη αύξηση των τιμών των μηχανικών δίσκων, ίσως να οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις, με μια κάποια ομαλοποίηση να μην προβλέπεται πριν το τέλος του 2017. Η αύξηση στις πωλήσεις SSD είχε υπερβεί το 30% στις αρχές του έτους, με παρόμοιου επιπέδου αυξήσεις να αναμένονται και για τα επόμενα χρόνια. Σημαντικό ρόλο πάντως φαίνεται να έπαιξε και η όλη ιστορία με το Galaxy Note 7, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απόσυρση από την αγορά, εκατοντάδων εκατομμυρίων Gigabytes μνήμης NAND. Η ιστορία με το Galaxy 7 θεωρείται ότι έπαιξε ρόλο και στην περίπτωση της αύξησης των μνημών DDR4, για την οποία σας είχαμε γράψει πριν λίγο καιρό.

     

      5841a3c3d4982-SSDmarket16q3.jpg

     

    Προφανώς οι μόνοι κερδισμένοι από τα παραπάνω, είναι οι κατασκευαστές μνημών NAND.

     

    5841a180b11e7-NANDrevenue.jpg

     

    Όσον αφορά τους σκληρούς δίσκους, οι κατασκευαστές είδαν τις πωλήσεις τους πέρσι να σημειώνουν σημαντική πτώση, με αποτέλεσμα να προβούν σε αντίστοιχη μείωση της παραγωγής τους. Σε αντίθεση όμως με πέρσι, οι σκληροί δίσκοι είχαν μια μη αναμενόμενη σημαντική αύξηση αυτό το τρίμηνο της τάξης του 15%, που οι κατασκευαστές φαίνεται να μην είχαν προβλέψει. Επειδή οι κατασκευαστές δεν επιθυμούν να βρεθούν με πλεονάζον απόθεμα σε περίπτωση που οι πωλήσεις σκληρών δίσκων παρουσιάσουν και πάλι πτώση, δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να δημιουργήσουν νέες γραμμές παραγωγής για να καλύψουν την ζήτηση που μπορεί να προέλθει από τους τελικούς κατασκευαστές, αλλά μόνο για αυτή που προέρχεται από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των σκληρών δίσκων.

     

    Υπάρχουν πολύ περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό άρθρο του Tom's Hardware, το link του οποίου βρίσκεται στην πηγή.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.