Jump to content
 • yanni
  yanni

  Οι τιμές των SSD αναμένεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, ενώ μπορεί να ακολουθήσουν και οι HDD

  Η μεγάλη ζήτηση για προϊόντα που χρησιμοποιούν μνήμες NAND φαίνεται ότι δεν μπορεί να καλυφθεί από τους κατασκευαστές, οδηγώντας τις τιμές των NAND σημαντικά ψηλότερα. Η ανατίμηση αυτή οδηγεί σε ανατιμήσεις και στα προϊόντα που την χρησιμοποιούν, όπως είναι οι SSDs. Ακόμα χειρότερα, φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα και στους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους(HDD), όπου έχουν αρχίσει να παρατηρούνται ελλείψεις και μειωμένα αποθέματα.

   

  Σύμφωνα με το DRAMeXchange, οι τιμές των MLC SSDs αυξήθηκαν αυτό το τρίμηνο από 6%-10%, ενώ οι τιμές των TLC SSDs από 6%-9%, με το Trendfocus να προβλέπει ακόμα υψηλότερες τιμές, τόσο για τους OEM, όσο και για τους τελικούς καταναλωτές. Από την άλλη μεριά, οι παραδοσιακοί μηχανικοί σκληροί δίσκοι είχαν την υψηλότερη ανάκαμψη από τρίμηνο σε τρίμηνο για την περίοδο των τελευταίων επτά χρόνων, σύμφωνα με την Trendfocus, με την βιομηχανία σκληρών δίσκων να αντιμετωπίζει προβλήματα από την αυξημένη ζήτηση και αυτή, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει και τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους υψηλότερα.

   

  Οι δυσκολίες μετάβασης στην 3D NAND, η αυξημένη ζήτηση NAND για συσκευές όπως τα smartphones και τα tablets, αλλά και η αυξημένη χρήση SSD στους φορητούς, σε συνδυασμό με την παράλληλη αύξηση των τιμών των μηχανικών δίσκων, ίσως να οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις, με μια κάποια ομαλοποίηση να μην προβλέπεται πριν το τέλος του 2017. Η αύξηση στις πωλήσεις SSD είχε υπερβεί το 30% στις αρχές του έτους, με παρόμοιου επιπέδου αυξήσεις να αναμένονται και για τα επόμενα χρόνια. Σημαντικό ρόλο πάντως φαίνεται να έπαιξε και η όλη ιστορία με το Galaxy Note 7, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απόσυρση από την αγορά, εκατοντάδων εκατομμυρίων Gigabytes μνήμης NAND. Η ιστορία με το Galaxy 7 θεωρείται ότι έπαιξε ρόλο και στην περίπτωση της αύξησης των μνημών DDR4, για την οποία σας είχαμε γράψει πριν λίγο καιρό.

   

    5841a3c3d4982-SSDmarket16q3.jpg

   

  Προφανώς οι μόνοι κερδισμένοι από τα παραπάνω, είναι οι κατασκευαστές μνημών NAND.

   

  5841a180b11e7-NANDrevenue.jpg

   

  Όσον αφορά τους σκληρούς δίσκους, οι κατασκευαστές είδαν τις πωλήσεις τους πέρσι να σημειώνουν σημαντική πτώση, με αποτέλεσμα να προβούν σε αντίστοιχη μείωση της παραγωγής τους. Σε αντίθεση όμως με πέρσι, οι σκληροί δίσκοι είχαν μια μη αναμενόμενη σημαντική αύξηση αυτό το τρίμηνο της τάξης του 15%, που οι κατασκευαστές φαίνεται να μην είχαν προβλέψει. Επειδή οι κατασκευαστές δεν επιθυμούν να βρεθούν με πλεονάζον απόθεμα σε περίπτωση που οι πωλήσεις σκληρών δίσκων παρουσιάσουν και πάλι πτώση, δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να δημιουργήσουν νέες γραμμές παραγωγής για να καλύψουν την ζήτηση που μπορεί να προέλθει από τους τελικούς κατασκευαστές, αλλά μόνο για αυτή που προέρχεται από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των σκληρών δίσκων.

   

  Υπάρχουν πολύ περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό άρθρο του Tom's Hardware, το link του οποίου βρίσκεται στην πηγή.


  Πηγή

  User Feedback

  Recommended Comments

  Πες το ψέματα. Ευκαιρία ψάχνουν και με κάτι τέτοια άρθρα δοκιμάζουν-προετοιμάζουν τους καταναλωτές.

  • Like 3
  Link to comment
  Share on other sites

  Για αυτό εγώ τώρα θα τσιμπήσω τον MX300 525GB M.2, και μετά ας κάνουν ότι θέλουν με τις τιμές τους :p

  • Like 2
  Link to comment
  Share on other sites

  Λέω τώρα, ψάχνουν να ξεστοκάρουν..

  Παρήγγειλα σήμερα έναν 960 evo και θέλω έναν ssd 1Tb (όπως είπε o deninho μετά ας ανέβουν :bleh:)

  Link to comment
  Share on other sites

  2 hours ago, deninho said:

  Για αυτό εγώ τώρα θα τσιμπήσω τον MX300 525GB M.2, και μετά ας κάνουν ότι θέλουν με τις τιμές τους :p

  Εβαλαν πολλές φορές τις τελευταίες μέρες τον MX300 750GB (όχι m.2 δυστυχώς) στα 105-128 ευρώ τελική τιμή με τελωνείο από αμέρικα.

   

  Τσίμπησα έναν στο black friday στα 121 και ήρθε σήμερα, κ άλλους 2 πριν 3 μέρες στα 105 ευρώ. Τίμιος ssd σε κόστος.

  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites

  Είχα αποφύγει να αγοράσω 256άρι SSD όλο αυτό το χρονικό διάστημα ως μη αναγκαίο (έχω 128άρια) και τώρα το ψιλό σκέφτομαι. Και οι microSD πάντως, όπως είναι λογικό, έχουν ανέβει αρκετά. Κάποτε το GearBest π.χ., πούλαγε τις 64άρες στα 10-11 ευρώ και τώρα παίζουν πάνω από τα 16€.

  Link to comment
  Share on other sites

  Γράφω απο 40 kingston  SSDnow V (κλώνος του intell x25v)

  Αυτά αυτή την στιγμή απο το γραφείο.

  Νο need for something bigger.

  Win - Word - Chrome...

   

  Φαντάζομαι πως και πολύ άλλοι θα είναι στα ίδια και δε θα νοιάζονται.

   

  Τώρα αν θες να φορτώνει στο παιχνιδόpc το 30-60gb fifa-pro-nba2k σε κάτω απο 5 σίγουρα θα σε απασχολεί η παραπάνω είδηση.

  Edited by uhu
  Link to comment
  Share on other sites

  Κάποιος που έχει τον υπολογιστή αποκλειστικά για Media/office/gaming χρήση ναι του αρκεί εως 120GB ssd για να βάλουν windows σε αυτόν.

  Link to comment
  Share on other sites

  Εγω παντως θορυβηθηκα και κακα τα ψεματα κοιταξα για ενα Asus PCI Express Card HYPER M.2 X4 MINI CARD PCI Express to M.2  καθως η z87 asus μου δεν υποστηριζει M2.Με ενα 500 αρη 850 Evo που ειμαι τωρα δε φτανει ουτε για τα βασικα πλεον.

  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...