Jump to content




  • Εισαγωγή

     

    Πριν λίγους μήνες, η γνωστή για τα mini PCs της Shuttle, παρουσίασε μία νέα σειρά συστημάτων πολύ διαφορετική από όσα έχουμε δει ως τώρα, την Edge EN01. Με όγκο μόλις 450ml και δυνατότητες που δύσκολα βρίσκουμε σε τόσο μικρό μέγεθος, η σειρά Edge έρχεται να τοποθετηθεί στην άκρη (edge) ενός δικτύου, μακριά από τους servers με σκοπό να κάνει μία πρωταρχική επεξεργασία των δεδομένων που θα σταλούν σε αυτούς. Αυτό είναι άλλωστε και το edge computing, μία έννοια σαφώς λιγότερο γνωστή από το cloud computing, που αν και σε πρώτη φάση φαντάζει σαν κάτι το αντιδιαμετρικό, στην πραγματικότητα το ένα συμπληρώνει το άλλο.

     

    Το edge computing λοιπόν, δημιουργήθηκε σε μία προσπάθεια αποσυμφόρησης των δικτύων διακίνησης δεδομένων. Αντί οι διάφορες IoT συσκευές να στέλνουν ανεπεξέργαστα δεδομένα στους κεντρικούς servers, τοποθετείται σαν ενδιάμεσος ένας τοπικός edge server ο οποίος κάνει μία πρωταρχική επεξεργασία των δεδομένων, μειώνοντας τον όγκο τους ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να διακινηθούν ευκολότερα προς τον τελικό τους προορισμό.

     

    Μία τέτοια συσκευή είναι λοιπόν και το Shuttle EN01J4 το οποίο θα σας παρουσιάσουμε σήμερα, η οποία ξεκινά με το πλεονέκτημα του ότι βασίζεται σε x86 αρχιτεκτονική έχοντας έτσι τη δυνατότητα πέραν της χρήσης της σε εφαρμογές edge computing να μπορεί να βρει εφαρμογές σε ένα πλήθος βιομηχανικών και εργαστηριακών εφαρμογών, αξιοποιώντας ήδη υπάρχον λογισμικό.

     

    Unboxing

     

    Όπως έχουμε συνηθίσει από παλαιότερες παρουσιάσεις, έτσι και στην περίπτωση της οικογένειας Edge, η συσκευασία είναι χαρτονένια με ένα αυτοκόλλητο που εξειδικεύει το περιεχόμενο. Όπως βλέπετε, υπάρχουν δύο εκδόσεις του EN01J, η 3 με επεξεργαστή Intel Celeron J3355 και 4GB LPDDR4 RAM και η 4 με επεξεργαστή Pentium J4205 και 8GB LPDDR4 RAM, την οποία λάβαμε από τη Shuttle για τη σημερινή παρουσίαση.

     

    large.Shuttle_EN01J4_Review_DSCN8978.jpg  large.Shuttle_EN01J4_Review_DSCN8981.jpg

     

    Ανοίγοντας τη συσκευασία, βλέπουμε πως για την προστασία των περιεχομένων τα πάντα είναι τοποθετημένα σε στρώσεις από αντικραδασμική προστασία, ώστε να είναι όσο το δυνατό καλύτερα προστατευμένα. Αρχικά βρίσκουμε το quick start guide, ένα DVD με οδηγούς (αρνούμαι να κάνω περαιτέρω σχόλιο) και τη βάση που θα βιδωθεί στην οθόνη σε περίπτωση που επιθυμούμε να κρεμάσουμε το σύστημα κάνοντας χρήση του πρότυπου VESA.

     

    large.Shuttle_EN01J4_Review_DSCN8983.jpg  large.Shuttle_EN01J4_Review_DSCN8985.jpg

     

    Αφαιρώντας την πρώτη στρώση του προστατευτικού υλικού, βρίσκουμε το καλώδιο σύνδεσης για την τροφοδοσία, μία κλέμα τύπου euroblock (περισσότερα για αυτό σε λίγο) και δύο επιπλέον εξαρτήματα στήριξης, ενώ κάτω από τον απορροφητή υγρασίας βρίσκεται το EN01J4.

     

    large.Shuttle_EN01J4_Review_DSCN8987.jpg 

     

    Tα παρελκόμενα του EN01J4 φαίνονται σε πλήρη παράταξη στην εικόνα που ακολουθεί. Σε περίπτωση που επιθυμούμε να στηρίξουμε το σύστημα σε μία οθόνη με VESA 75 ή 100, βιδώνουμε το τετράγωνο εξάρτημα στην οθόνη και το σύστημα στο ορθογώνιο εξάρτημα που βλέπουμε στη μέση και στη συνέχεια κουμπώνουμε αυτά τα 2 μεταξύ τους. Επιπλέον το σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί και σε ράγα DIN (αυτές που βρίσκονται στους ηλεκτρολογικούς πίνακες για τη στήριξη των ασφαλειών), χρησιμοποιώντας το εξάρτημα που βλέπουμε στα δεξιά.

     

    Όσον αφορά την τροφοδοσία, η σειρά EN01J έρχεται χωρίς κάποιο τροφοδοτικό. Διαθέτει υποδοχή τύπου euroblock μέσω της οποίας μπορεί να τροφοδοτηθεί με ένα εύρος τάσης 12 έως 19 Volt DC. Σε περίπτωση που θέλετε να την τροφοδοτήσετε με ένα τροφοδοτικό τύπου laptop, συνδέετε στην υποδοχή euroblock το πράσινο εξάρτημα της φωτογραφίας (το οποίο είναι ένα είδος κλέμας) αφού πρώτα έχετε συνδέσει σε αυτό το καλώδιο της φωτογραφίας, μετατρέποντας έτσι την υποδοχή euroblock σε θηλυκό barrel jack.

     

    large.Shuttle_EN01J4_Review_DSCN8990.jpg

     

    Για τις ανάγκες της σημερινής παρουσίασης, η Shuttle μας έστειλε και το τροφοδοτικό PE90 το οποίο μπορεί να δώσει έως 4.74Α στα 19V έχοντας συνολική ισχύ 90W. To τροφοδοτικό είναι κατασκευής της Ac Bel, όπως και η πλειοψηφία των τροφοδοτικών που έχουμε δει να συνοδεύουν τα barebones της Shuttle σε προηγούμενα reviews.

     

    large.Shuttle_EN01J4_Review_DSCN8975.jpg  large.Shuttle_EN01J4_Review_DSCN9028.jpg

     

    large.Shuttle_EN01J4_Review_DSCN9030.jpg

     

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά

     

    Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του EN01J4 παρουσιάζονται συνοπτικά στον πίνακα που ακολουθεί. Λόγω της ιδιαιτερότητας του συστήματος, κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά αναλύονται σε ξεχωριστή ενότητα αρκετά παρακάτω, ενώ όσοι ενδιαφέρεστε να εμβαθύνετε στις δυνατότητές του, σας προτρέπουμε μετά την ανάγνωση του παρόντος review να δείτε τόσο την ιστοσελίδα του προϊόντος όσο και το 11σέλιδο φυλλάδιο τεχνικών χαρακτηριστικών του.

     

    large.specs.png

    Κατά το χρόνο συγγραφής του review, κανένα από τα δύο Edge δεν ήταν διαθέσιμο στην ελληνική αγορά. Η προτεινόμενη τιμή πώλησης για το ΕN01J4 ανέρχεται στα 579 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ενώ για το μικρότερο EN01J3 στα 467 ευρώ. Προφανώς και μιλάμε για συστήματα ειδικών αποστολών, οπότε πριν κρίνετε το κατά πόσον αξίζουν τα λεφτά τους ή όχι, συνεχίστε την ανάγνωση.

     

    Κάτω από το φακό - Το εξωτερικό

     

    Η σειρά Edge της Shuttle ακολουθεί ένα εντελώς νέο form factor o οποίος χαρακτηρίζεται από industrial αισθητική και εξαιρετικά περιορισμένες διαστάσεις. Όλο το εξωτερικό είναι μεταλλικό, μαύρου χρώματος με τα πτερύγια του παθητικού συστήματος ψύξης να κάνουν παραπάνω από αισθητή την παρουσία τους. Το λογότυπο της Shuttle καταλαμβάνει μία από τις τέσσερις πλαϊνές πλευρές του συστήματος, ενώ όπως θα δούμε σε αρκετές φωτογραφίες υπάρχουν αρκετά cutouts για να καλύψουν τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε είδους εφαρμογής. Αυτά που βλέπουμε κάτω από το λογότυπο έχουν διάμετρο 6.5 mm και προορίζονται για εξωτερικές κεραίες.

     

     

    large.Shuttle_EN01J4_Review_DSCN8992.jpglarge.Shuttle_EN01J4_Review_DSCN8995.jpg

    Δεδομένων των μικρών διαστάσεων του EN01J4 είναι αναπόφευκτο οι διάφορες θύρες Ι/Ο να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της εξωτερικής επιφάνειας. Έτσι αντιδιαμετρικά της πλευράς που φιλοξενεί το λογότυπο βλέπουμε 2 θύρες USB 3.2 Gen 1, μία θύρα Gigabit LAN, μία HDMI 1.4b και μία micro-USB 2.0. Χαμηλότερα βρίσκουμε δύο cutouts, ένα με ένδειξη HDMI-in και ένα με το σύμβολο της κάρτας δικτύου. Αυτά βρίσκονται εκεί για την περίπτωση που εγκαταστήσουμε κάποιο από τα (προαιρετικά) modules και συγκεκριμένα είτε αυτό που κάνει video capture, είτε αυτό που κάνει Power Over Ethernet injection. Oι πιο παρατηρητικοί θα είδαν και δύο μικροσκοπικές οπές. Η μεν αριστερή (πάνω από τις δύο USB 3.2) κρύβει πίσω της το LED ένδειξης λειτουργίας (και γι αυτό έχει δίπλα της το λογότυπο του on/off) ενώ αυτή που βρίσκεται πάνω από την microUSB δεν εξυπηρετεί στο συγκεκριμένο μοντέλο κάτι και βρίσκεται εκεί για μελλοντική χρήση.

     

    large.Shuttle_EN01J4_Review_DSCN8994.jpglarge.Shuttle_EN01J4_Review_DSCN8997.jpg

    Περνώντας στις στενότερες πλαϊνές πλευρές βρίσκουμε το euroblock connector για την τροφοδοσία του συστήματος, την υποδοχή για κάρτα μνήμης microSD, τη θέση για κλειδαριά τύπου Kensington καθώς και ένα ακόμα cutout των 6.5mm για τοποθέτηση κεραίας. Η τέταρτη και τελευταία πλάγια όψη του συστήματος διαθέτει μία οπή με λαστιχένιο κάλυμμα για διέλευση κάποιου καλωδίου καθώς και ένα ακόμα cutout των 6.5mm.

     

      large.Shuttle_EN01J4_Review_DSCN8998.jpglarge.Shuttle_EN01J4_Review_DSCN8999.jpg

     

    Κλείνουμε την ενότητα αυτή με δύο ακόμα φωτογραφίες που δείχνουν καλύτερη την πάνω και κάτω πλευρά του συστήματος, όπου ξεχωρίζουν στην μεν πρώτη τα πτερύγια του συστήματος ψύξης, στη δε δεύτερη τα αυτοκόλλητα με τις προδιαγραφές και τα λαστιχένια αντιολισθητικά ποδαράκια και με μια σημείωση. H σειρά Edge δε διαθέτει διακόπτη ενεργοποίησης. Το σύστημα είναι σε always on mode και εκκινεί αυτόματα με το που λάβει τάση τροφοδοσίας. Το πώς μπορεί να αλλάξει αυτό θα το δούμε στην επόμενη ενότητα.

     

    Κάτω από το φακό - Το εσωτερικό

     

    Η πρόσβαση στο εσωτερικό του EN01J4 είναι εξαιρετικά απλή. Αρχικά ξεβιδώνουμε τις τέσσερις βίδες που βρίσκονται στη βάση του και την αφαιρούμε. Στη συνέχεια το περιμετρικό κέλυφος βγαίνει συρταρωτά αποκαλύπτοντας την πλακέτα του συστήματος και τους τέσσερις μεγάλους αποστάτες. Ο λόγος ύπαρξης του κενού χώρου ανάμεσα στην πλακέτα και τη βάση είναι ότι η σειρά Edge είναι επεκτεινόμενη με διάφορα modules που θα δούμε στην επόμενη ενότητα.

     

    large.Shuttle_EN01J4_Review_DSCN9007.jpg  large.Shuttle_EN01J4_Review_DSCN9009.jpg

     

    Εκτός από τις θύρες I/O που είδαμε στην προηγούμενη ενότητα, στο εσωτερικό βρίσκουμε μία θύρα m.2  η οποία υποστηρίζει τα πρωτόκολλα PCI-Express Gen. 2.0 X, SATA v3.0 και USB 3.2 Gen 1. Σε αυτή μπορεί να συνδεθεί είτε ένας SSD μεγέθους 2242, είτε κάποιο module για WLAN ή LTE είτε η capture card MCAP01 η οποία δίνει στο Edge μία είσοδο HDMI. To 20pin female header που βλέπουμε στην δεξιά φωτογραφία χρησιμοποιείται για τη σύνδεση των PoE modules τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στο Edge είτε να τροφοδοτεί συσκευές (π.χ. IP κάμερες) είτε να λαμβάνει από κάποιο PoE switch ή PoE injector το απαραίτητο για τη λειτουργία του ρεύμα.

     

    Ακριβώς από κάτω βρίσκουμε ένα pin header με 34 pins το οποίο εξυπηρετεί διάφορα Ι/Ο. Τα δύο pin που βλέπουμε βραχυκυκλωμένα είναι αυτά που το έχουν θέση σε always on κατάσταση όπως περιγράψαμε στην προηγούμενη ενότητα. Σε περίπτωση που επιθυμούμε να ακυρώσουμε αυτή τη λειτουργία, μπορούμε να αφαιρέσουμε το jumper και να συνδέσουμε ένα power button στα pin 11 και 12. Για τις επιπλέον δυνατότητες σύνδεσης στα υπόλοιπα 30 pin θα σας παραπέμψουμε στο manual της συσκευής μιας και δεν έχει νόημα να επεκταθούμε.

     

    large.Shuttle_EN01J4_Review_DSCN9011.jpg  large.Shuttle_EN01J4_Review_DSCN9012.jpg

     

    Οι πιο παρατηρητικοί θα διαπιστώσατε πως το Edge αποτελείται από δύο πλακέτες και πως ως τώρα δεν έχουμε δει επεξεργαστή, μνήμη και eMMC. Πράγματι, η πάνω πλακέτα που είδαμε στις προηγούμενες φωτογραφίες φιλοξενεί όλα τα I/O του συστήματος και όπως βλέπετε συνδέεται μέσω ενός proprietary connector και τη δεύτερη πλακέτα η οποία αποτελεί το κυρίως σύστημα.

     

    large.Shuttle_EN01J4_Review_DSCN9013.jpg

     

    Η κυρίως πλακέτα του συστήματος καλύπτεται και από τις 2 πλευρές της με επίπεδες μεταλλικές επιφάνειες για την καλύτερη απαγωγή της θερμότητας. Αφαιρώντας τις δύο βίδες που συγκρατούν το heatspreader που βρίσκεται από την πλευρά του κονέκτορα, βρίσκουμε ένα thermal pad το οποίο φροντίζει την σωστή ροή θερμότητας από την eMMC και το mosfet που βρίσκεται ακριβώς από κάτω της.

     

    large.Shuttle_EN01J4_Review_DSCN9017.jpg large.Shuttle_EN01J4_Review_DSCN9023.jpglarge.Shuttle_EN01J4_Review_DSCN9021.jpg  large.Shuttle_EN01J4_Review_DSCN9022.jpg

     

    Tέλος βλέπουμε το heatspreader το οποίο μεταφέρει τη θερμότητα του επεξεργαστή στα εξωτερικά πτερύγια. Από όσο είδαμε η σύνδεσή του με την πλακέτα φαίνεται να είναι μόνιμη και έτσι προκειμένου να μη προξενήσουμε κάποια ζημιά αποφύγαμε την προσπάθεια αφαίρεσής του. Τα πτερύγια πάντως συνδέονται με αυτό με τέσσερις βίδες και λάμπει δια της απουσίας του οποιοδήποτε θερμοαγώγιμο υλικό ανάμεσά τους.

     

    large.Shuttle_EN01J4_Review_DSCN9018.jpg  large.Shuttle_EN01J4_Review_DSCN9020.jpg

     

    Δυνατότητες και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

     

    1. Επιλογές Τοποθέτησης

     

    Με δεδομένο τον βιομηχανικό/εργαστηριακό χαρακτήρα της, η σειρά Edge προσφέρει στον χρήστη τρεις διαφορετικούς τρόπους τοποθέτησης. Όπως είδαμε λοιπόν και στο unboxing της συσκευής, αυτή μπορεί είτε να κρεμαστεί σε ράγα DIN (ηλεκτρολογικού πίνακα), είτε να τοποθετηθεί πίσω από ένα monitor κάνοντας χρήση του προτύπου VESA, είτε να τοποθετηθεί ως desktop πάνω σε μία επιφάνεια.

     

    large.installation-methods.jpg

    2. Επιλογές Τροφοδοσίας

     

    Τρεις είναι και οι επιλογές για την τροφοδοσία του συστήματος. Εκτός από το κλασσικό τροφοδοτικό που είδαμε, το οποίο συνδέεται με τον euroblock connector, υπάρχει η δυνατότητα τροφοδοσίας είτε με τη χρήση ενός τροφοδοτικού ράγας DC με τάση εξόδου από 12 έως 19 V DC είτε μέσω PoE χρησιμοποιώντας το module PD01 το οποίο εγκαθίσταται στο εσωτερικό του Edge μετατρέποντας τα 48V που δίνει το πρωτόκολλο PoE σε τάση κατάλληλη για την ορθή λειτουργία του.

     

    large.power-options.jpg

    3. Μodules Επέκτασης

     

    Όπως είδαμε, η σειρά Edge παρά το μέγεθός της παρέχει αρκετές (τηρουμένων των αναλογιών δυνατότητες επέκτασης. Ας δούμε λοιπόν επιγραμματικά ποιες είναι αυτές:

    • Σε περίπτωση που είναι αναγκαία η χρήση WLAN, είναι εφικτή η εγκατάσταση του wireless adapter WLN-M με τη βοήθεια του αντάπτορα LN007.
    • Για χρήση που απαιτεί την αποθήκευση video από κάποια έξοδο HDMI, υπάρχει η capture card MCAP01 η οποία δίνει στο Edge μία είσοδο HDMI. Η συγκεκριμένη δεν πωλείται μεμονωμένα, παρά μόνο κατόπιν ειδικής παραγγελίας στα πλαίσια κάποιου project.
    • Για την τροφοδοσία των συσκευών Edge μέσω του πρωτοκόλλου PoE, η κάρτα PD01 δίνει τη σχετική δυνατότητα.
    • Για την τροφοδοσία άλλων δικτυακών συσκευών μέσω του πρωτοκόλλου PoE χρησιμοποιώντας το Edge ως πηγή ενέργειας, η κάρτα PSE01 αναλαμβάνει να δώσει 48V DC και έως 0.5Α σύμφωνα με τα πρότυπα 802.3AT & 802.3AF. Για τη λειτουργία της είναι απαραίτητη χρήση τροφοδοτικού τουλάχιστον 65 Watt.

     

    4. "Ιδιαίτερα" μοντέλα

     

    Εκτός από το EN01J4 που παρουσιάζουμε σήμερα και το μικρότερο αδερφάκι του EN01J3 με το μικρότερο Celeron, η Shuttle διαθέτει αποκλειστικά κατόπιν παραγγελίας δύο επιπλέον edge. Το EN01E με επεξεργαστή Atom x5-E3940 και το ΕN01B το οποίο είναι προορισμένο να δουλεύει με το nVidia Jetson TX2 8G. Προφανώς όσοι ασχολείστε με το θέμα των single board computers έχετε μία ιδέα περί Jetson και ΑΙ computing (π.χ. σε λειτουργίες facial recognition). Εκείνος ο Atom όμως τι δουλειά έχει; Η απάντηση βρίσκεται σε ψιλά γράμματα. Τα J3 και J4 λόγω επεξεργαστή έχουν θερμοκρασιακό εύρος λειτουργίας από 0 έως +50 βαθμούς Κελσίου. O x5-E3950 όμως έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με την Intel να λειτουργεί σε εύρος από -40 έως +85 βαθμούς Κελσίου, δίνοντας τη δυνατότητα στο EN01E να έχει εύρος λειτουργίας από -20 έως +65. Καθόλου άσχημα για όσους το χρειάζονται.

     

    Μετρήσεις

     

    Όπως είδαμε και στην ενότητα των τεχνικών χαρακτηριστικών, το EN01J4 έρχεται πλήρως εξοπλισμένο με 8GB RAM DDR4 2400 Mhz και μία μονάδα αποθήκευσης eMMC των 64GB. Δεδομένου ότι ο επεξεργαστής που έχει επιλεγεί να αποτελέσει την καρδιά του συστήματος είναι ένας αρκετά ταπεινός Pentium της οικογένειας Apollo Lake ο οποίος μετράει ήδη 4 χρόνια στην αγορά, δεν περιμένουμε και ιδιαίτερα πράγματα όσον αφορά τις επιδόσεις. Λίγη σημασία έχουν άλλωστε για τις χρήσεις για τις οποίες προορίζεται ένα τόσο ιδιαίτερο μηχάνημα.

     

    Για τις ανάγκες λοιπόν της σημερινής παρουσίασης, περιορίσαμε τις μετρήσεις που αφορούν τις επιδόσεις μνήμης και επεξεργαστή στο AIDA64, το οποίο είναι μια ευγενική προσφορά της FinalWire, την οποία και ευχαριστούμε, καθώς και στο Crystaldiskmark για τις μετρήσεις που αφορούν την ενσωματωμένη μονάδα αποθήκευσης eMMC. Όλες οι μετρήσεις έγιναν με την έκδοση 2004 των Windows 10 x64 η οποία ήρθε προεγκατεστημένη στο σύστημα από την Shuttle.

     

    Ξεκινάμε λοιπόν με τις μετρήσεις CPU και FPU του AIDA64 όπου βλέπουμε σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες των παλιό μεν, τετραπύρηνο δε (και με ικανότητα Turbo boost στα 2.5 GHz) να είναι αισθητά ταχύτερος από τον περσινό Celeron 4205u.

     

    large.aida64cpu.png  large.aida64fpu.png

     

    Περνώντας στις μετρήσεις μνήμης, τα αποτελέσματα θυμίζουν έντονα εποχές DDR3. Ανατρέχοντας στην παρουσίαση του επίσης Apollo Lake Shuttle DX30 (το οποίο φοράει τον ίδιο επεξεργαστή με το μικρότερο Shuttle Edge EN01J3) βλέπουμε πως και εκείνο είχε πολύ χαμηλές επιδόσεις στις μετρήσεις μνήμης γεγονός που είχαμε τότε αποδώσει στον ελεγκτή μνήμης που ενσωματώνεται στην οικογένεια Apollo Lake.

     

    large.aida64memory.png

     

    Κλείνοντας τις μετρήσεις, σας παραθέτουμε τα απλά αξιοπρεπή αποτελέσματα της eMMC του EN01J4 στο crystaldiskmark

     

    large.Crystaldiskmark-with-OS.png

     

     

     

     

    Θερμοκρασίες - Κατανάλωση - Θόρυβος

     

    Περνώντας σε έναν τομέα που ενδιαφέρει περισσότερο τους μελλοντικούς αγοραστές της σειράς Edge θα ξεκινήσουμε από τον πραγματικά ανύπαρκτο θόρυβο. Όπως είναι αναμενόμενο, δεδομένης της απουσίας οποιουδήποτε κινούμενου μέρους, ο θόρυβος του EN01J4 είναι μηδενικός ενώ παντελής είναι και η απουσία οποιουδήποτε σφυρίγματος τύπου coil whine.

     

    Στο θέμα της κατανάλωσης, τα πράγματα είναι αναμενόμενα πολύ καλά, τόσο σε idle όσο και σε συνθήκες πλήρους φορτίου. Όσοι αναρωτηθείτε γιατί με τόσο χαμηλή κατανάλωση, η Shuttle προτείνει τη χρήση του τροφοδοτικού των 90W, σας υπενθυμίζουμε το PoE module PSE01 το οποίο μπορεί να δώσει έως 0.5Α στα 48Vdc. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως για τα λίγα δευτερόλεπτα που κράτησε το μέγιστο turbo mode είδαμε κατανάλωση 16 Watt, η οποία με το που πέσαν τα ρολόγια του επεξεργαστή σταθεροποιήθηκε στο νούμερο που βλέπετε στο γράφημα.

     

    large.power.png

     

    Κλείνουμε την ενότητα με τις μετρήσεις θερμοκρασίας, για τις οποίες όπως σε όλα τα fanless συστήματος τρέξαμε το stability test του AIDA64 για 40 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 20 βαθμών Κελσίου χωρίς το παραμικρό ρεύμα αέρα. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής τα πτερύγια της ψύκτρας ήταν πολύ ζεστά (η Shuttle προειδοποιεί να μη τα αγγίζουμε) και η μέγιστη θερμοκρασία της CPU έφτασε τους 91 βαθμούς σε έναν από τους πυρήνες. Ο επεξεργαστής του EN01J4 έχει σύμφωνα με το datasheet της Intel μέγιστη επιτρεπόμενη θερμοκρασία λειτουργίας 105 βαθμών Κελσίου και έτσι θεωρούμε πως για χρήσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν παρατεταμένο υψηλό φορτίο επεξεργαστή σε θερμοκρασίες στο πάνω μέρος του θερμοκρασιακού εύρους λειτουργίας του συστήματος, το οποίο ορίζεται από την Shuttle από 0 έως 50 βαθμούς Κελσίου, καλό θα ήταν να υπάρχει κάποιου είδους ρεύμα αέρα. Μη ξεχνάμε άλλωστε πως το σύστημα μπορεί να κρεμαστεί ακόμα και σε ράγα DIN, άρα είναι πιθανό να τοποθετηθεί στο εσωτερικό κάποιου ηλεκτρολογικού ερμαρίου.

     

    Σε κάθε περίπτωση, η θερμοκρασίες που παρατηρήσαμε σε συνδυασμό με την απουσία throttling αλλά και τη δυνατότητα του συστήματος να κρατήσει τα ρολόγια λειτουργίας στα 1700 MHz, 200 ΜHz δηλαδή πάνω από την ονομαστική συχνότητα των 1500 Mhz κρίνονται απόλυτα ικανοποιητικές. Aξίζει να σημειώσουμε πως οι μετρήσεις θερμοκρασίας έγιναν με το σύστημα σε desktop θέση, η οποία δυσχεραίνει το έργο της ψύκτρας καθ'ότι δεν είναι εφικτή η ανοδική ροή αέρα ο οποίος θα βοηθήσει στην απαγωγή θερμότητας. Δυστυχώς τόσο το VESA όσο και το DIN εξάρτημα διατηρούν τον ίδιο προσανατολισμό στην ψύκτρα.

     

    large.stabilitytest.png

     

    Δεδομένου ότι η σειρά Edge δεν απευθύνεται σε desktop χρήση, αλλά σε ειδικές εφαρμογές όλα τα παραπάνω μεγέθη λήφθηκαν υπόψη στη βαθμολογία τόσο των επιδόσεων όσο και της απόδοσης προς τιμή.

     

    Επίλογος

     

    large.EN01J4.jpg

     

    Κάπως έτσι φτάσαμε και σήμερα στο τέλος της παρουσίασης. Όσοι παρακολουθείτε τη global ιστοσελίδα της Shuttle, θα έχετε διαπιστώσει πως τα τελευταία χρόνια έχει επεκτείνει τη γκάμα των προϊόντων της και σε άλλες αγορές που ξεφεύγουν από τα όρια της οικιακής ή γραφειακής χρήσης με προϊόντα που απευθύνονται στη βιομηχανία, τα εργαστήρια και τις λιανικές πωλήσεις. Ένα λοιπόν από αυτά τα προϊόντα είναι και το EN01J4 της σειράς Edge που σας παρουσιάσαμε σήμερα. Σίγουρα απευθύνεται σε ένα ελάχιστο ποσοστό των αναγνωστών του TheLab.gr, κυρίως λόγω των 580 ευρώ που απαιτούνται για την απόκτησή του καθιστώντας απαγορευτική την αγορά του για κάποιο οικιακό project. Παρ' όλα αυτά δεν μπορούμε παρά να είμαστε εντυπωσιασμένοι από το πλήθος των δυνατοτήτων που χώρεσαν σε τόσο μικρό όγκο και με τόσο μικρή κατανάλωση.

     

    Ας κλείσουμε λοιπόν την παρουσίαση με μία επιγραμματική αναφορά στα υπέρ και τα κατά του Shuttle EN01J4 και κατ' επέκταση όλης της οικογένειας Edge.

     

    spacer.png

     

    • Μικρό μέγεθος
    • Ελάχιστη κατανάλωση
    • Ποιότητα κατασκευής
    • Παθητική ψύξη και 100% αθόρυβο
    • Πληθώρα modules επέκτασης
    • Τρεις διαφορετικοί τρόποι εγκατάστασης
    • Πολλαπλές δυνατότητες τροφοδοσίας
    • Δυνατότητα επιπλέον Ι/Ο μέσω του 34 pin header

     

    gallery_33472_825_10385.jpg&key=5d2af90f

     

    • Η επιλογή της οικογένειας Apollo Lake αντί για κάτι νεότερο
    • Περιορισμοί όσον αφορά τα ταυτόχρονα εγκατεστημένα modules επέκτασης

     

    gallery_33472_825_6003.jpg&key=fd3dcdcad

     

    • Η τιμή (μιας και ως εργαλείο δουλειάς, όποιος το χρειάζεται το αγοράζει)

     

    Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που παίρνει το EN01J4 είναι :

     

     
     
     

     

    Ευχαριστούμε θερμά την Shuttle για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής

     

    spacer.png

    Γεώργιος GriGaS  Ρήγας 23/10/2020

     

    Συντελεστές Review
    Reviewers: GriGaS
    Photographers: GriGaS
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:9.50
    Χρηστικότητα:10
    Ποιότητα:10
    Επιδόσεις:9
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:8
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardYes
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo

    • Like 11
    • Agree 2

    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

  • Similar Content

  • Αγορα τηλεορασης 600ευρω

    Καλησπερα θελω να παρω μια τηλεοραση μαξ 600 ευρω 55'' τουλαχιστον.Για ταινιες θα ειναι η χρηση της κυριως, θα συνδεεται με τον υπολογιστη και αντε και κανα ps4. Εχω καταληξει αναμεσα σε Samsung και Tcl . Εχει κανεις να μου προτινει κατι? 

    NiRou
    NiRou
    Οθόνες & Projectors 4

    Intel N-7260 χαμηλή επίδοση με wifi

    Hola all..... Έχω ένα λαπτοπακι της ASUS, N551JM το οποιο φοράει καρτουλα δικτύου του θέματος... Και θέτω το εξής ερώτημα: ειναι λογικό στα speed tests να πηγαίνει έως 60-80 mbps, ενώ στο σπίτι έχω 200αρα? Δοκίμασα και με καλώδιο udp και χτυπάει μέχρι και 180 mpbs. Τι συμβαίνει δεν καταλαβαίνω. Έχω ελέγξει για κανάλια για τυχόν παρεμβολές και η μπάντα που εκπέμπει είναι 5 GHZ σε απόσταση 4ρων μέτρων χωρίς εμπόδια.

    skepasti21
    skepasti21
    Intel Platform

    πιστωτικές κάρτες ερωτήσεις

    Καλησπέρα σε όλους.   Επειδή δεν ξέρω από πιστωτικές, να ρωτήσω 1-2 πράγματα.   Η παλιά πιστωτική POST CREDIT, μας στείλανε την νέα τής τράπεζας. Την χρησιμοποίησε την νέα, λοιπόν, η μητέρα μου για μια αγορά €150,00, χωρίς να βάλει δόσεις. Στη συγκεκριμένη τράπεζα, δεν έχουμε λογαριασμό. Μόνο την πιστωτική.   Λόγω έχει καθυστερήσει να έρθει το έντυπο ενημερωτικό (statement εάν το λέω καλά) για να κάνουμε και την πληρωμή, μπορώ να πάω σε ένα ATM, να κάνω πληρωμή; Και

    serpico75
    serpico75
    Off topic 7

    κλωνοποίηση δίσκου

    χαιρετώ όλους,   πρόκειται να κάνω κλωνοποίηση ενός δίσκου μου των 250 gb   ο δίσκος έχει ελευθερα τα 144 gb   το θέμα είναι ότι ο άλλος δίσκος είναι των 160 gb και δεν ξέρω εάν η κλωνοποίηση μπορεί να γίνει  χωρίς προβλήματα  

    nikonick
    nikonick
    Γενικά για Η/Υ 2

    Περίεργο πρόβλημα με εξωτερικούς δίσκους SSD

    Καλησπέρα παιδιά, έχω φτιάξει ένα νέο σύστημα με AMD επεξεργαστή αυτή τη φορά είναι το σύστημα στην υπογραφή, το πρόβλημα τώρα που υπάρχει είναι ότι χάνει τον εξωτερικό τον δίσκο ssd αυτό το κάνει και με τους 3 δίσκους που έχω έναν silicon power 250gb και οι άλλοι 2 είναι samsung qvo από 1tb ο καθένας, ξαφνικά εκεί που έγραφε στον έναν Samsung έβγαλε ένα σφάλμα το αρχείο δεν μπορεί να γραφτεί λέω θα χάλασε η θήκη η εξωτερική, πήγα προληπτικά και πήρα άλλες θήκες της Logilink οι άλλοι 2 δίσκοι λε

    panos 12
    panos 12
    Συσκευές Αποθήκευσης 5
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.