Jump to content



  • Η σειρά AXi της Corsair, που περιλαμβάνει τροφοδοτικά που ελέγχονται από ψηφιακά (digital) κυκλώματα αντί για αναλογικά όπως συμβαίνει σε όλα τα υπόλοιπα, έκανε το ντεμπούτο της με το κορυφαίο μοντέλο AX1200i. Το συγκεκριμένο, την εποχή της κυκλοφορίας του δεν μπορέσαμε για διάφορους λόγους να το δοκιμάσουμε. Αυτό ευτυχώς δε συνέβει και με το μικρότερο αδερφάκι του, AX860i, το οποίο σας παρουσιάσαμε πρόσφατα. Μετά από πιέσεις μας και παρόλο που το ενδιαφέρον της ελληνικής αγοράς δεν είναι και ιδιαίτερα φλογερό, ειδικά την τελευταία περίοδο, για τόσο ακριβά PSUs, καταφέραμε να πείσουμε εντέλει την Corsair να μας παραχωρήσει ένα από τα φρέσκα AX1200i, που εξοπλίζονται πλέον με Ιαπωνικούς πυκνωτές εξολοκλήρου και όχι με μείγμα Ταϊβανέζικων-Ιαπωνικών όπως τα πρώτα (κάτι που είχε δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων και την ανάγκασαν να προβεί σε αυτή την επίπονη, οικονομικά, αλλαγή). Εν συντομία το AX1200i είναι πιστοποιημένο για 80 Plus Platinum αποδοτικότητα, η μέχρι στιγμής υψηλότερη πιστοποίηση του οργανισμού Ecova Plug Load Solutions ή 80 Plus όπως τον γνωρίζετε οι περισσότεροι, όλες οι καλωδιώσεις του είναι αποσπώμενες (fully modular design) και τέλος εξοπλίζεται με ένα μονό και πανίσχυρο +12V rail το οποίο μπορεί να αποδώσει πάνω από 100 Amperes!

     

    PSU_top_close.jpg
     

    Τα κύρια χαρακτηριστικά του AX1200i παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.

     

    Corsair AX1200i Features & Specs
    Max. DC Output 1200W
    PFC
    Active PFC
    Efficiency
    80 Plus Platinum
    Operating temperature
    0°C ~ 50°C
    Protections
    Over Voltage Protection
    Over Current Protection
    Over Power Protection
    Short Circuit Protection
    Over Temperature Protection
    Cooling
    140 mm (Double Ball-Bearings) D14BH-12
    Dimensions
    150 mm (W) x 87 mm (H) x 200 mm (D)
    Weight
    2.3 kg
    Compliance
    ATX12V v2.31, EPS 2.92
    Warranty
    7 years
    Price at time of review
    (inc. 23% VAT)
    323 €

     

     

    Η αποδοτικότητα είναι Platinum και οι διαθέσιμες προστασίες περιλαμβάνουν σχεδόν όλες τις συνηθισμένες (εκτός της Under Voltage Protection), που συναντούμε στα σημερινά high-end PSUs. Εδώ να σημειώσουμε ότι το εν λόγω PSU είναι μεν single rail, δηλαδή διαθέτει ένα μόνο +12V rail, αλλά μέσω του παρεχόμενου λογισμικού (Corsair Link) μπορείτε να θέσετε τα όρια του OCP (Over Current Protection) για καθένα από τους οχτώ συνολικά EPS/PCIe connectors που διαθέτει, ξεχωριστά. Οπότε με λίγα λόγια μπορείτε ανά πάσα στιγμή να χωρίσετε το μονό +12V rail σε οχτώ, μέσω του λογισμικού και να θέσετε το OCP εκεί που ακριβώς θέλετε. Ο ανεμιστήρας που εξοπλίζει το PSU είναι αρκετά καλός μιας και διαθέτει ρουλεμάν (ball-bearings) αλλά νομίζουμε ότι σε ένα τόσο ακριβό PSU άξιζε ένας ακόμη καλύτερος ανεμιστήρας (π.χ. FDB - Fluid Dymanic Bearing). Επίσης μιας και μιλάμε για πραγματικό εργοστάσιο ενέργειας, οι διαστάσεις του AX1200i είναι αυξημένες με το μήκος του να αγγίζει τα 20 cm. Οπότε καλό είναι πριν το αγοράσετε να σιγουρευτείτε ότι το κουτί του υπολογιστή σας μπορεί να το φιλοξενήσει, χωρίς να προεξέχει το μισό PSU. Τέλος, η εγγύηση είναι ιδιαίτερα μεγάλη, κάτι τυπικό για high-end Corsair προϊόν και η τιμή επίσης αγγίζει τον ουρανό, αλλά με τόση τεχνολογία/τεχνογνωσία που κουβαλάει το συγκεκριμένο PSU δεν περιμέναμε να είναι και οικονομικό. Ο επόμενος πίνακας παρουσιάζει όλες τις καλωδιώσεις του AX1200i.

     

    Cables / Connectors
    Modular Cables
    ATX connector (600mm) 20+4 pin
    4+4 pin EPS12V (650mm) 2
    6+2 pin PCIe (610mm) 6
    SATA (400mm+90mm+90mm+90mm) 16
    4 pin Molex (450mm+100mm+100mm+100mm) 12
    FDD adapter (+105mm) 2
    Corsair Link cable (800mm) 1

     

    Μιας και η τάση των πολλαπλών PCIe υποδοχών (connectors) δεν είχε επικρατήσει ακόμη το 2012, το έτος που παρουσιάστηκε το AX1200i, οι συγκεκριμένοι connectors περιορίζονται στους έξι. Δεδομένης της ισχύς του PSU θα περιμέναμε οχτώ με δέκα. Ίσως αυτό είναι το μόνο σημείο που το AX1200i χάνει έναντι του πιο φρέσκου ανταγωνισμού μιας και αρκετοί χρήστες που θα το αγοράσουν θα το θέλουν για extreme καταστάσεις. Απεναντίας, οι περιφερειακοί connectors είναι πάρα πολλοί και θα ικανοποιήσουν κάθε σύστημα/ανάγκη. Επίσης όλες οι καλωδιώσεις είναι αρκετά μακριές και δε θα υπάρξουν προβλήματα συμβατότητας ακόμη και σε full tower κουτιά. Το μόνο πρόβλημα εδώ είναι οι μικρή απόσταση ανάμεσα στους 4pin Molex connectors, η οποία θα έπρεπε ιδανικά να αγγίζει τα 15 cm. Τέλος, ο 24 pin ATX connector χρησιμοποιεί καλώδια πάχους 16AWG για μικρότερες πτώσεις τάσης σε μεγάλα φορτία, ενώ όλες οι υπόλοιπες καλωδιώσεις απαρτίζονται από 18AWG αγωγούς. Ο τελευταίος πίνακας παρουσιάζει τις δυνατότητες των επιμέρους rails του AX1200i.

     

    Corsair AX1200i Power Specs
    Rail 3.3V 5V 12V 5VSB -12V
    Max. Power Amps 30 30 100.4 3.5 0.8
    Watts 180 1204.8 17.5 9.6
    Total Max. Power (W) 1204.8

     

    Το μονό +12V rail (σε κανονικές συνθήκες) είναι πανίσχυρο και με μερικές μετατροπές μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και ως ηλεκτροκόλληση ή για βάλει μπροστά το αυτοκίνητο/φορτηγό σας! Είναι πραγματικά λίγα τα PSUs, ακόμη και στις μέρες μας, που μπορούν να δώσουν πάνω από 100 A στην 12άρα. Όσον αφορά τα δευτερεύοντα rails και αυτά είναι εξωπραγματικά δυνατά μιας και μπορούν να αποδώσουν μέχρι και 180 W μαζί, ένα επίπεδο ισχύος που σχεδόν κανένα μοντέρνο σύστημα δεν πρόκειται να αξιοποιήσει αφού τα +12V χρησιμοποιούνται πια κατά κόρον από τα περισσότερα υποσυστήματα. Τέλος, το μόνο συντηρητικό rail είναι αυτό των 5VSB που αποδίδει κάτω από 4 A, ενώ σε ένα τόσο ισχυρό PSU θα θέλαμε 4-6 Α. Το AX1200i έρχεται μέσα σε μια μεγάλη συσκευασία, στο μπροστινό μέρος της οποίας βρίσκουμε ένα κοντινό πλάνο από τη γρίλια εξαερισμού του ανεμιστήρα, η οποία φέρει την καινούρια σχεδίαση που έχει υιοθετήσει η Corsair και θυμίζει αμυδρά έστω αυτή που χρησιμοποιούν τα Be Quiet! PSUs. Στην πρόσοψη της συσκευασίας πληροφορούμαστε επίσης για την Platinum αποδοτικότητα, τον ψηφιακό έλεγχο, την αθόρυβη λειτουργία και τέλος για τη fully modular σχεδίαση του PSU, κάτι που θα χαροποιήσει σχεδόν το σύνολο των χρηστών που διαθέτουν την οικονομική άνεση να το αποκτήσουν.

     

    box_front.jpgbox_front_close1.jpgbox_front_close2.jpgbox_front_close3.jpg

     

    Στις παρακάτω πλευρές, πέραν από την περιγραφή του μοντέλου δε βρίσκουμε κάτι άξιο σχολιασμού.

     

    box_side.jpgbox_top.jpg

     

    Όπως συνηθίζεται στα περισσότερα προϊόντα, στο πίσω μέρος της συσκευασίας βρίσκουμε αρκετές ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δύο γραφήματα δείχνουν την αποδοτικότητα του PSU τόσο με 230VAC όσο και με 115VAC τάση εισόδου καθώς και τον εκλυόμενο θόρυβο του ανεμιστήρα σε διάφορα επίπεδα φορτίου. Σύμφωνα με το τελευταίο γράφημα ο ανεμιστήρα "παίρνει" μπροστά γύρω στο 30% του συνολικού φορτίου που μπορεί να "σηκώσει" το AX1200i και ακόμη και σε πλήρες στροφές ο θόρυβος παραμένει κάτω από 30 dBA. Αυτό δείχνει πάρα πολύ αισιόδοξο και είμαστε 100% σίγουροι ότι δεν ισχύει σε κανονικές συνθήκες τουλάχιστον. Ίσως στην προκειμένη περίπτωση η Corsair πραγματοποίησε τις μετρήσεις θορύβου στην Ανταρκτική, οπότε και ο ανεμιστήρας λειτουργούσε στις 200 - 600 στροφές μόνο. Πέραν των παραπάνω γραφημάτων βρίσκουμε και μερικές παραγράφους που επεξηγούν συνοπτικά τα πλεονεκτήματα του ψηφιακού ελέγχου, που φέρει το AX1200i, έναντι του κλασσικού αναλογικού καθώς και μερικές πληροφορίες σχετικές με το Corsair Link λογισμικό. Τέλος, κάτω δεξιά υπάρχει και ο πίνακας με την περιγραφή της ισχύς που μπορεί να αποδώσει το κάθε rail του PSU.

     

    box_rear.jpgbox_rear_close1.jpgbox_rear_close2.jpgbox_rear_close3.jpgbox_rear_close4.jpgbox_rear_close5.jpg

     

    Αφού αφαιρέσαμε το εξωτερικό, χάρτινο, κάλυμμα βρήκαμε και τη μαύρη κούτα που κρύβει το PSU και τα παρελκόμενα του. Το AX1200i προστατεύεται επιμελώς από αφρώδες υλικό και ένα πολυτελές, βελούδινο, πουγκί παρέχει επιπλέον προστασία.

     

    box_open1.jpgbox_open2.jpgbox_open3.jpgbox_open4.jpgbox_PSU_in_bag.jpg

     

    Πέραν από το εγχειρίδιο χρήσης του AX1200i, το οποίο είναι πλέον κοινό για τα όλα τα μέλη της σειράς AXi απλά εμείς χρησιμοποιήσαμε μια παλιότερη φωτογραφία που είχαμε στη διάθεση μας, βρίσκουμε και μια κάρτα που πληροφορεί τον μελλοντικό αγοραστή ότι θα πρέπει να "κατεβάσει" το Corsair Link λογισμικό κατευθείαν από τον ιστότοπο της Corsair. Με αυτή την κίνηση η Corsair και γλυτώνει από τον κόπο του να παρέχει δίσκους λογισμικού αλλά και φροντίζει ώστε οι αγοραστές να εγκαταστούν πάντα την πιο πρόσφατη έκδοση του σχετικού λογισμικού.

     

    box_bundle1.jpgbox_bundle2.jpg

     

    Μια ευμεγέθης νάιλον τσάντα περιέχει το μεγάλο πλήθος των αποσπώμενων καλωδιώσεων που εξοπλίζουν το PSU. Επίσης τα συνοδευτικά περιλαμβάνουν μερικά δεματικά, βίδες για την τοποθέτηση του PSU, ένα case badge και φυσικά το καλώδιο τροφοδοσίας το οποίο είναι απλό και όχι ενισχυμένο (για τα 230VAC δε χρειάζεται ενισχυμένου τύπου C19 ακόμη και για 1200 - 1500 W PSUs).

     

    box_bundle3.jpgbox_bundle4.jpgbox_Link2.jpgbox_Link3.jpg

     

    Το φινίρισμα του PSU είναι όπως το περιμέναμε από ένα τόσο ακριβό προϊόν, δηλαδή άψογο. Επίσης η σχεδίαση της πάνω μεριάς με τη μοντέρνα γρίλια του ανεμιστήρα προσθέτει πολλούς πόντους στην εμφάνιση και οι μεγάλες διαστάσεις μαρτυρούν ότι το συγκεκριμένο PSU είναι πραγματικό εργοστάσιο ενέργειας. Στο μπροστινό μέρος βρίσκουμε έναν heavy-duty και άκρως ποιοτικό διακόπτη on/off και στο πλαϊνό μέρος υπάρχουν τα σχετικά αυτοκόλλητα που πληροφορούν για τον τύπο του μοντέλου του PSU. Στο πίσω μέρος το modular πάνελ καταλαμβάνει σχεδόν όλη την επιφάνεια και όπως θα δείτε όλες οι υποδοχές είναι αριθμημένες. Αυτό συμβαίνει για να τις αναγνωρίζεται ευκολότερα μέσω του Corsair Link, που δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης των Amps που διέρχονται από αυτές. Βέβαια θα πρέπει να έχετε κάνει μια προεργασία πιο πριν, δηλαδή να έχετε μαρκάρει τα καλώδια και να σημειώσετε πια υποσυστήματα αυτά τροφοδοτούν, αν θέλετε βέβαια να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατανάλωσης του συστήματος σας. Κοντά στην πάνω αριστερή γωνία βρίσκεται και ένα LED μαζί με ένα push-button (διακόπτης πίεσης). Μέσω του τελευταίου μπορείτε να ελέγξετε αν το PSU είναι λειτουργικό και αν ο ανεμιστήρας "γυρνάει". Απλά κρατάτε πατημένο το κουμπί και αν το LED ανάψει πράσινο τότε όλα είναι εντάξει. Σε αντίθετη περίπτωση ελέγξτε αν παρέχεται τάση στο PSU (το πρώτο πάντα που βλέπουμε) και αν όντως το έχετε συνδεδεμένο στην πρίζα τότε ίσως υπάρχει πρόβλημα. Ο συγκεκριμένος τρόπος ελέγχου είναι πραγματικά πολύ χρήσιμος και μέχρι τώρα τον είχαμε συναντήσει κυρίως σε server PSUs, αλλά ευτυχώς η Corsair τον έφερε και στα commercial/desktop PSUs. Τέλος, στην υποδοχή "COMM Port" συνδέετε το ειδικό καλώδιο μέσω του οποίου επικοινωνεί το PSU με το Corsair Link λογισμικό. Αν δε θέλετε να εγκαταστήσετε καθόλου το παραπάνω λογισμικό δεν είναι απαραίτητο να συνδέσετε το παραπάνω καλώδιο, το PSU θα λειτουργεί μια χαρά και χωρίς αυτό. Βλέπετε ο ψηφιακός έλεγχος δεν έχει να κάνει με το λογισμικό μιας και αυτό είναι το κερασάκι στην τούρτα. Ο ψηφιακός έλεγχος κάνει δουλειά "μέσα" στο PSU, απλά ο έλεγχος κάποιων λειτουργιών και κυρίως η παρακολούθηση (monitoring) τάσεων κτλ. ήταν μια σχετικά εύκολη υπόθεση από τη στιγμή που τα ψηφιακά κυκλώματα το επιτρέπουν αυτό και στην προκειμένη περίπτωση διαθέτουν και την ανάλογη θύρα εισόδου/εξόδου.

     

    PSU_quarter.jpgPSU_top_front.jpgPSU_front.jpgPSU_front_close.jpgPSU_side.jpgPSU_modular_PCB.jpgPSU_modular_PCB_close.jpgPSU_detail.jpgPSU_label.jpgPSU_standby1.jpgPSU_fan.jpgPSU_standby2.jpg

     

    Τέλος, μια συνοπτική περιγραφή του Corsair Link λογισμικού θα βρείτε στη δοκιμή του μικρού αδερφού, AX860i. Όπως και τα υπόλοιπα μέλη της σειράς AXi έτσι και το AX1200i κατασκευάζεται από την εταιρία Flextronics, η οποία έχει μικρή παρουσία στο χώρο των PSUs και συνεργάζεται μόνο με την Corsair. Όλα τα AXi PSUs δε χρησιμοποιούν τους πατροπαράδοτους PFC/PWM ελεγκτές αλλά έναν ψηφιακό ελεγκτή σήματος (Digital Signal Processor ή DSP), ο οποίος συλλέγει δεδομένα από τα υποσυστήματα του PSU, αναλύει τα πάντα και προβαίνει στη συνέχεια στις απαραίτητες ρυθμίσεις έτσι ώστε να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όλα τα παραπάνω εκτελούνται αστραπιαία, σε σχέση με τον αναλογικό τρόπο των "κοινών" PSUs, κάτι που επιφέρει τρομερά αποτελέσματα όσον αφορά των έλεγχο των τάσεων (voltage regulation) καθώς και τον περιορισμό του ripple. Πέραν του ψηφιακού ελέγχου το AX1200i εξοπλίζεται και με έναν LLC resonant converter στο πρωτεύον μέρος έτσι ώστε να επιτυγχάνει ακόμη υψηλότερη αποδοτικότητα. Χωρίς αμφιβολία τα ψηφιακά κυκλώματα του AX1200i αποτελούν μια από τις σημαντικότερες καινοτομίες στο χώρο των PSUs και προβλέπουμε ότι πολύ σύντομα θα υιοθετήσουν παρόμοιες λύσεις και οι υπόλοιποι κατασκευαστές.

     

    in_PSU_block_diagram_small.jpgin_top1_small.jpgin_top2_small.jpgin_top3_small.jpgin_top4_small.jpg

     

     

    Η υποδοχή ρεύματος περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο EMI φίλτρο γραμμής, παρόμοιο με αυτό που βρίσκουμε στα πανάκριβα τροφοδοτικά για servers. Το συγκεκριμένο κρύβει στο εσωτερικό του έναν X και δύο Υ πυκνωτές καθώς και ένα CM (Common Mode) πηνίο. Στο κύριο PCB βρίσκουμε το δεύτερο μέρος του transient φίλτρου το οποίο αποτελείται από τρία CM πηνία, δύο X και δύο ζευγάρια Υ πυκνωτών και ένα βαρίστορ.

     

    in_on_off_switch_small.jpgin_transa_small.jpgin_transb_small.jpg

     

    Οι δύο παράλληλες γέφυρες ανόρθωσης ψύχονται από μία μικρή ψύκτρα. Ο τύπος τους είναι GSIB2560 και μαζί μπορούν διαχειριστούν μέχρι και 50 A ρεύμα ή 11500 W (!!!) με 230VAC τάση εισόδου.

     

    in_bridges_small.jpg

     

    Μετά τις γέφυρες ανόρθωσης βρίσκουμε δύο πηνία στο APFC, μία ένδειξη ότι ένας interleaved PFC σχεδιασμός χρησιμοποιείται όπου δύο PFC converters λειτουργούν παράλληλα με μια διαφορά φάσης. Αυτό επιφέρει μεγαλύτερη αποδοτικότητα (αφού διαχειρίζονται μικρότερα ρεύματα) και μικρότερο ripple. Συνολικά τέσσερα IPA60R190E6 mosfets και δύο CREE C3D06060 boost δίοδοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο APFC κύκλωμα. Οι κύριοι πυκνωτές εξομάλυνσης παρέχονται από την Panasonic (470 µF ο καθένας ή 940 µF μαζί, 450 V, 105 °C).

     

    in_PFC_chokes_small.jpgin_APFC_fets_diodes_small.jpgin_PFC_fets2_small.jpgin_PFC_caps_small.jpg

     

    Το θερμίστορ που προστατεύει το PSU από υψηλά ρεύματα εκκίνησης (large inrush currents). Δίπλα του υπάρχει ένας ηλεκτρομαγνητικός ρελές ο οποίος το απομονώνει από το κύκλωμα αμέσως μόλις τελειώσει τη δουλειά του.

     

    in_thermistor_relay_small.jpg

     

    Στην παρακάτω ψύκτρα βρίσκουμε τα δύο πρώτα κύρια mosfets, τύπου IPA60R125CP. Μπροστά τους υπάρχουν δύο πυκνωτές οι οποίοι χρησιμοποιούνται από τον LLC resonant μετατροπέα. Τέλος, μπροστά από του παραπάνω πυκνωτές διακρίνεται αμυδρά το ενδιάμεσο πηνίο buck (intermediate Buck inductor).

     

    in_phase1_fets_LLC_caps_small.jpg

     

    Ο current transformer (μετασχηματιστής που χρησιμοποιείται για την μέτρηση του διερχόμενου ρεύματος) του ενδιάμεσου buck κυκλώματος διακρίνεται στην πρώτη από τις παρακάτω φωτογραφίες. Μπροστά από αυτόν βρίσκουμε μια ψύκτρα με τέσσερα mosfets, τα οποία αποτελούν το δεύτερο μέρος του πρωτεύοντος switching κομματιού.

     

    in_phase2_current_transformer_small.jpgin_phase2_fets_small.jpg

     

    Το παρακάτω PCB φιλοξενεί τους επεξεργαστές που ελέγχουν όλα τα επιμέρους κυκλώματα του AX1200i. Με άλλα λόγια από εδώ ελέγχονται όλες οι ψηφιακές λειτουργίες. Το κύκλωμα περιλαμβάνει έναν Silicon Labs Si8661BD εξακάναλο ψηφιακό απομονωτή (digital isolator), μερικούς LM2902K τετραπλούς ενισχυτές (quadruple operational amplifiers) και έναν 56F8014 Freescale DSC (Digital Signal Controller, Ψηφιακό Ελεγκτή Σήματος) ο οποιος στην ουσία είναι ένα υβρίδιο/μείγμα μικροελεγκτή και DSP, που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα και των δύο. Ο πυρήνας του τελευταίου είναι χρονισμένος στα 32 MHz και μπορεί να επεξεργαστεί μέχρι και 32 εκατομμύρια εντολές το λεπτό (MIPS). Μεταξύ άλλον περιλαμβάνει πέντε PWM εξόδους και δύο 12-bit Analog-to-Digital μετατροπείς/Converters (ADCs) και μπορεί να προγραμματιστεί μέσω της γλώσσας προγραμματισμού C. Οπότε στην πραγματικότητα το AX1200i δεν χρησιμοποιεί ένα DSP όπως αναφέρει η Corsair αλλά ένα ακόμη πιο εξελιγμένο DSC. Απλά το ακρωνύμιο o DSP είναι πιο διαδεδομένο γιαυτό και το χρησιμοποίησαν έναντι του DSC. Εκτός από το 56F8014 DSC το AX1200i εξοπλίζεται και με δύο Silicon Lab MCUs, τα οποία παίζουν το ρόλο του DSP αλλά "τρέχουν" σε υψηλότερες συχνότητες. Ο τύπος μοντέλου των δύο παραπάνω MCUs είναι C8051F310 και C8051F380. Και τα δύο χρησιμοποιούν τον πυρήνα 8051 µC αλλά στο C8051F380 ο πυρήνας είναι χρονισμένος υψηλότερα. Το τελευταίο MCU περιλαμβάνει επίσης και έναν USB 2.0 ελεγκτή για τη διασύνδεση του τροφοδοτικού με το λογισμικό.

     

    in_control_board_small.jpgin_control_board_close2_small.jpgin_control_board_close1_small.jpg

     

    Μπροστά από την πλακέτα ελέγχου βρίσκεται μια μικρότερη πλακέτα η οποία φιλοξενεί τον μετατροπέα (DC-DC converter) των 5V.

     

    in_5V_VRM_small.jpg

     

    Η πλακέτα των 5VSB. Δίπλα της βρίσκεται ο DC-DC converter των 3.3V, ο οποίος χρησιμοποιεί τέσσερα IPB042N03L fets.

     

    in_5VSB_PCB_small.jpgin_33V_VRM_small.jpgin_secondary_side_small.jpgin_VRM_fets_small.jpg

     

    Οι δύο παράλληλοι μετασχηματιστές κρύβουν την πλακέτα που φιλοξενεί όλα τα mosfets, που ανορθώνουν τα +12V. Στην ίδια πλακέτα διακρίνονται τέσσερις πολυμερικοί πυκνωτές της FPCAP. Στην μεταλλική μπάρα πάνω από τους μετασχηματιστές υπάρχουν έξι χοντρά καλώδια, τα οποία μεταφέρουν τα +12V στην modular πλακέτα. Μερικά δαχτυλίδια φερρίτη χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό του EMI θορύβου.

     

    in_main_transformers_small.jpg

     

    Στο μπροστινό μέρος της modular πλακέτας υπάρχουν αρκετοί ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές της Chemi-Con μαζί με έναν της Rubycon. Επίσης βρίσκουμε μερικούς πολυμερικούς της Sanyo (OS-CON).

     

    in_modular_front_small.jpgin_modular_front_close1_small.jpgin_modular_front_close2_small.jpgin_modular_front_close3_small.jpg

     

    Η ποιότητα των κολλήσεων της κύριας πλακέτας είναι απίστευτη! Η Flextronics παραδίδει μαθήματα κατασκευής τροφοδοτικών και αποδεικνύει ότι εκτός από τεχνογνωσία διαθέτει και τις κατάλληλες γραμμές παραγωγής για αυτά τα υπέρ-υψηλής τεχνολογίας προϊόντα. Δεν είναι υπερβολή αν δηλώσουμε ότι στα μάτια ενός έμπειρου ηλεκτρονικού αυτή η πλακέτα φέρνει σε έργο τέχνης! Εδώ φαίνεται καθαρά γιατί αξίζει (όχι κοστίζει) τόσο πολλά χρήματα το AX1200i.

     

    in_main_PCB_small.jpgin_main_PCB_close1_small.jpgin_main_PCB_close2_small.jpgin_main_PCB_close3_small.jpgin_main_PCB_close4_small.jpg

     

    Το μόνο πράγμα που δε δένει και τόσο πολύ με το υπόλοιπο high-end σύνολο είναι ο ανεμιστήρας, τον οποίο βρίσκουμε ακόμη και σε PSUs που κοστίζουν αρκετά λιγότερο από 100€. Κατασκευάζεται από την κινέζικη Yate Loon Electronics και ενώ διαθέτει ρουλεμάν (ball-bearings), τα οποία του χαρίζουν μεγάλη ζωή, σίγουρα δεν έχει την ποιότητα που χρησιμοποιεί ο ανταγωνισμός. Κατά τη γνώμη μας η Corsair δε θα έπρεπε να τσιγκουνευτεί σε αυτόν τον τομέα και να εφοδιάσει το AX1200i με έναν Fluid Dynamic Bearing ανεμιστήρα. Τέλος, μην παραλείψουμε να αναφερθούμε και στον τύπο μοντέλου του εν λόγω ανεμιστήρα: D14BH-12 (12V, 0.7 A, 2800 RPM, 140 CFM, 48.5 dBA).

     

    in_fan_small.jpgin_fan2_small.jpg

     

    Όλες οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια δύο Chroma 6314A mainframes, δύο παλμογράφων Picoscope 3424 με τέσσερις αναλογικές εισόδους ο καθένας, ενός παλμογράφου Rigol DS1052E (hacked to DS1102E), ενός Picotech TC-08 thermocouple data logger με οκτώ κανάλια, ενός Fluke 175, ενός επαγγελματικού power meter (Yokogawa WT210) και ενός ειδικά διαμορφωμένου ξύλινου κουτιού που με τη βοήθεια των κατάλληλων πηγών θερμότητας παίζει το ρόλο του Hot Box. Οι πρώτες δοκιμές θα μας δείξουν το πόσο σταθερές είναι οι τάσεις του AX1200i (voltage regulation) και σε τι επίπεδα κυμαίνεται η αποδοτικότητά του (efficiency). Το φορτίο που θα δοκιμάσουμε αντιστοιχεί σε 20%, 40%, 50%, 60%, 80%,100% και 110% του συνολικού μέγιστου φορτίου που μπορεί να διαχειριστεί το PSU. Επίσης, θα γίνουν και δύο επιπλέον δοκιμές όπου πρώτα θα ζορίσουμε έντονα τα 3.3V και 5V rails και στα 12V το φορτίο θα είναι μόλις 2Α και μετέπειτα θα κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, με το φορτίο στα 12V να αγγίζει το μέγιστο που μπορεί να διαχειριστεί το συγκεκριμένο rail. Στον παρακάτω πίνακα μέσα στις παρενθέσεις θα βρείτε τις μετρήσεις που πήραμε από το Corsair Link λογισμικό.

     

    Voltage Regulation & Efficiency Tests
    Corsair AX1200i
    Test # 12V 5V 3.3V 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency Fan Speed (RPM) Temps (In/Out) PF/AC Volts
    1 18.139A 2.001A 1.999A 0.984A 239.74
    (261)
    92.24%
    (99.00%)
    0 51.25°C
    (48.5°C)
    0.962
    12.027V 4.998V 3.300V 5.066V 259.92
    (264)
    39.26°C 230.0V
    2 36.576A 3.999A 3.992A 1.185A 479.65
    (507)
    93.29%
    (99.00%)
    0 54.28°C
    (51.3°C)
    0.992
    12.043V 4.999V 3.304V 5.050V 514.14
    (512)
    40.01°C 229.9V
    3 45.692A 5.004A 5.004A 1.585A 599.52
    (620)
    93.18%
    (97.48%)
    640 43.05°C
    (53.7°C)
    0.996
    12.039V 4.988V 3.295V 5.038V 643.40
    (636)
    47.26°C 229.9V
    4 54.798A 6.025A 6.020A 1.988A 719.48
    (738)
    93.05%
    (96.09%)
    880 44.60°C
    (54.8°C)
    0.997
    12.039V 4.977V 3.288V 5.025V 773.25
    (768)
    49.61°C 229.9V
    5 73.184A 8.040A 8.029A 2.395A 959.27
    (978)
    92.37%
    (94.77%)
    1240 44.98°C
    (55.8°C)
    0.999
    12.037V 4.972V 3.287V 5.004V 1038.55
    (1032)
    50.52°C 229.8V
    6 91.979A 9.066A 9.071A 3.515A 1199.19
    (1216)
    91.65%
    (93.54%)
    1740 45.80°C
    (57.7°C)
    0.999
    12.036V 4.959V 3.273V 4.975V 1308.50
    (1300)
    53.58°C 229.7V
    7 101.942A 9.077A 9.085A 3.519A 1319.11
    (1348)
    91.26%
    (93.35%)
    1900 46.46°C
    (59.3°C)
    0.999
    12.036V 4.953V 3.268V 4.970V 1445.40
    (1444)
    55.86°C 229.7V
    CL1 1.964A 20.013A 19.998A 0.501A 191.47
    (222)
    86.11%
    (99.00%)
    400 44.42°C
    (56.5°C)
    0.952
    12.006V 4.977V 3.288V 5.057V 222.35
    (224)
    46.99°C 230.2V
    CL2 99.932A 1.001A 1.002A 1.001A 1216.30
    (1238)
    91.92%
    (93.50%)
    1780 45.12°C
    (57.3°C)
    0.999
    12.038V 4.987V 3.291V 5.020V 1323.25
    (1324)
    52.84°C 229.7V

     

    Παρόλο που δοκιμάσαμε το PSU σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος (ambient), μέχρι και το δεύτερο τεστ με 40% του συνολικού φορτίου, ο ανεμιστήρας δεν είχε ενεργοποιηθεί ακόμη. Αυτό σε ένα 1200 W PSU είναι, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακό. Επίσης οι διακυμάνσεις (voltage regulation) σε όλες τις γραμμές - rails - είναι ιδιαίτερα μικρές και δείχνουν καθαρά την υπεροχή του ψηφιακού ελέγχου έναντι των περισσότερων αναλογικών (γιατί υπάρχει και η περίπτωση της Seasonic που ακόμη και με αναλογικά κυκλώματα καταφέρνει και υλοποιεί θαύματα). Πάντως σε κάθε περίπτωση η 0.18% διακύμανση που σημείωσε το 12V rail είναι "τρελό" νούμερο και άκρως ψαρωτικό. Επίσης η αποδοτικότητα είναι ιδιαίτερα υψηλή και ξεπερνά το 93% σε τυπικά φορτία (40-60%). Τέλος, εκεί που κάνει πραγματικά θαύματα ο ψηφιακός έλεγχος είναι στον τομέα του Power Factor (PF), όπου ακόμη και με 20% φορτίο το AX1200i επιτυγχάνει μια ιδιαίτερα υψηλή τιμή και από το πέμπτο μέχρι το έβδομο τεστ αγγίζει την τελειότητα. Μέχρι στιγμής κανένα από τα αναλογικά τροφοδοτικά που έχουμε μετρήσει δεν έχει καταφέρει να σημειώσει μια τιμή PF της τάξης του 0,999. Μπορεί εμείς οι απλοί καταναλωτές να μην ενδιαφερόμαστε και τόσο πολύ για το PF των συσκευών μας μιας και πληρώνουμε μόνο για την πραγματική ενέργεια που καταναλώνουμε και όχι για την επιστρεφόμενη, αλλά η αλήθεια είναι ότι όσο περιορίζουμε την τελευταία τόσο λιγότερο επιβαρύνουμε το ενεργειακό δίκτυο και κατά συνέπεια το περιβάλλον, που πρέπει να μας ενδιαφέρει όλους. Στις επόμενες δοκιμές θα δούμε σε τι επίπεδα κυμαίνεται το efficiency του AX1200i σε πολύ μικρά φορτία τα οποία είναι αρκετά μικρότερα από το 20% της συνολικής του ισχύς, το μικρότερο ποσοστό φορτίου δηλαδή που ορίζει το πρότυπο 80 Plus. Τα φορτία που θα δοκιμάσουμε είναι 40, 60, 80 και 100W. Όπως και στον προηγούμενο πίνακα έτσι και σε αυτόν, μέσα στις παρενθέσεις θα βρείτε τις μετρήσεις που πήραμε από το Corsair Link λογισμικό.

     

    Efficiency at Low Loads
    Corsair AX1200i
    Test # 12V 5V 3.3V 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency Fan Speed (RPM) PF/AC Volts
    1 1.839A 1.992A 1.990A 0.194A 39.71
    (55.0)
    72.60%
    (99.00%)
    0 0.725
    12.054V 5.004V 3.311V 5.083V 54.70
    (56.0)
    230.1V
    2 3.415A 1.992A 1.991A 0.390A 59.69
    (75.2)
    79.76%
    (99.00%)
    0 0.827
    12.049V 5.005V 3.310V 5.080V 74.84
    (76.0)
    230.0V
    3 4.996A 1.992A 1.993A 5.077A 79.74
    (95.0)
    83.45%
    (99.00%)
    0 0.876
    12.045V 5.005V 3.308V 5.077V 95.56
    (96.0)
    230.0V
    4 6.577A 1.992A 1.994A 0.785A 99.74
    (118.8)
    85.39%
    (99.00%)
    0 0.894
    12.041V 5.005V 3.307V 5.075V 116.80
    (120.0)
    230.0V

     

    Σε χαμηλά φορτία ο ανεμιστήρας δε χρειάστηκε να επέμβει σε καμιά περίπτωση, πράγμα που σημαίνει μηδενικό θόρυβο. Η αποδοτικότητα δεν είναι σίγουρα από τις καλύτερες που έχουμε δει μέχρι στιγμής αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν 1200άρη PSU και όσο ανεβαίνει η μέγιστη ισχύς τόσο δυσκολότερη γίνεται η επίτευξη υψηλής αποδοτικότητας σε μικρά φορτία. Στον πιο κάτω πίνακα παραθέτονται η κατανάλωση και οι τάσεις των rails όταν το PSU βρίσκεται σε κατάσταση idle (σε λειτουργία αλλά χωρίς φορτίο), καθώς και η κατανάλωση όταν το PSU βρίσκεται σε κατάσταση standby (χωρίς φορτίο στα 5VSB).

     

    Idle / Standby
    Corsair AX1200i
    Mode 12V 5V 3.3V 5VSB Watts PF/AC Volts
    Idle 12.046V 5.019V 3.316V 5.093V 11.29 0.226
    231.3V
    Standby 0.18 0.004
    230.8V

     

    Σε standby κατάσταση η κατανάλωση είναι πολύ μικρή και πολύ πιο κάτω από το μισό Watt που απαιτεί η φρέσκια ErP Lot6 2013 οδηγία. Παρακάτω παραθέτονται τα αποτελέσματα της αποδοτικότητας των 5VSB. Το πρότυπο ATX προτείνει (προσοχή δεν απαιτεί) η αποδοτικότητα στα 5VSB με 100mA, 250mA και >=1Α φορτίο να είναι μεγαλύτερη ή ίση από 50%, 60% και 70% αντίστοιχα.

     

    5VSB Efficiency
    Corsair AX1200i
    Test # 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency PF/AC Volts
    1 0.102A 0.52 69.33% 0.019
    5.091V 0.75 230.4V
    2 0.252A 1.28 78.53% 0.040
    5.088V 1.63 230.8V
    3 1.002A 5.09 81.18% 0.142
    5.079V 6.27 230.9V
    4 3.502A 17.67 83.43% 0.337
    5.045V 21.18 230.9V

     

    Η αποδοτικότητα του 5VSB rail είναι εντυπωσιακή και αντάξια της συνολικής απόδοσης του AX1200i. Στο συγκεκριμένο rail μια αποδοτικότητα μεγαλύτερη του 80% δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση από το τρίτο μόλις τεστ το PSU κατάφερε και ξεπέρασε το προαναφερθέν όριο. Ακολουθούν μερικά γραφήματα. Στο πρώτο διακρίνεται το efficiency του AX1200i σε μικρά φορτία και σε φορτία αντίστοιχα του 20-110% (tests#1-7) της μέγιστης ισχύς του. Στο δεύτερο γράφημα διαγράφεται η παρέκκλιση όλων των rails(σε ποσοστό %) και στα επόμενα έξι γραφήματα φαίνονται αναλυτικά οι τάσεις των κύριων rails, που καταγράφηκαν στα tests#1-6, καθώς και ο εκλυόμενος θόρυβος του ανεμιστήρα με την ταχύτητα των στροφών του σε όλο το εύρος λειτουργίας του PSU.

     

    Efficiency & Voltage Regulation Charts
    Corsair AX1200i
    Efficiency Voltage Variations Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    12V Rail Chart 5V Rail Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    3.3V Rail Chart 5VSB Rail Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    Fan Speed Chart
    Volt_efficiency_Tests

     

    Τα παρακάτω screenshots πάρθηκαν από το Corsair Link λογισμικό, κατά τη διάρκεια των low και normal loads δοκιμών. Η σειρά με την οποία παραθέτονται είναι Low1 test ... Low 4 test και Test1 ... CL2 test.

     

    L1.jpgL2.jpgL3.jpgL4.jpgT1.jpgT2.jpgT3.jpgT4.jpgT5.jpgT6.jpgT7.jpgCL1.jpgCL2.jpg

     

    Στις παρακάτω δοκιμές θα δούμε την ανταπόκριση του PSU σε δύο διαφορετικά σενάρια. Στο πρώτο το PSU, ενώ λειτουργεί με 20% φορτίου, θα δεχτεί ένα απότομο load (10Α στα +12V, 5Α στα 5V, 5A στα 3.3V και 0.5Α στα 5VSB) για 200 ms. Στο δεύτερο σενάριο το PSU, ενώ θα λειτουργεί με 50% φορτίου, θα δεχτεί το ίδιο ακριβώς load για το ίδιο χρονικό διάστημα. Και στις δύο περιπτώσεις θα παρατηρήσουμε τις στιγμιαίες πτώσεις τάσης που θα παρατηρηθούν σε όλα τα rails του PSU (εκτός των -12V), με τη βοήθεια του παλμογράφου. Σε καμιά περίπτωση οι πτώσεις τάσης δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 5%, σύμφωνα πάντα με το πρότυπο ATX. Εδώ να τονίσουμε ότι οι παραπάνω δοκιμές είναι πολύ σημαντικές, μιας και εξομοιώνουν τα απότομα φορτία που μπορεί να δεχτεί εν λειτουργία ένα PSU (π.χ. την απότομη λειτουργία σε 100% της VGA ή του επεξεργαστή ή και των δύο μαζί, την εκκίνηση μιας συστοιχίας raid κτλ.). Τις εν λόγω δοκιμές τις ονομάσαμε “Advanced Transient Tests” και τις θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολες, ιδιαίτερα για τα PSUs με ισχύ μικρότερη των 500W.

     

    Advanced Transient Response Charts
    Corsair AX1200i
    20% load
    Deviation (Volts) Rail Volts Before / After
    Transient_Tests Transient_Tests
    50% load
    Deviation (Volts) Rail Volts Before / After
    Transient_Tests Transient_Tests
    Advanced Transient Response 20%
    Voltage Before After Change Pass/Fail
    12V 12.019V 11.942V 0.64% Pass
    5V 4.998V 4.920V 1.56% Pass
    3.3V 3.301V 3.216V 2.57% Pass
    5VSB 5.066V 5.038V 0.55% Pass
    Advanced Transient Response 50%
    Voltage Before After Change Pass/Fail
    12V 12.039V 11.932V 0.89% Pass
    5V 4.988V 4.905V 1.66% Pass
    3.3V 3.297V 3.205V 2.79% Pass
    5VSB 5.037V 5.004V 0.66% Pass

     

    Το AX1200i, όπως περιμέναμε, τα πήγε πολύ καλά και στα σενάρια δυναμικών φορτίων που "τρέξαμε". Στα +12V και 5VSB η διακύμανση ήταν κάτω του 1% σε κάθε περίπτωση και στα υπόλοιπα rails κάτω του 3%. Ακολουθούν τα αντίστοιχα screenshots τα οποία πήραμε κατά τη διάρκεια των παραπάνω δοκιμών.

     

    Advanced Transient Response Oscilloscope Screenshots
    Corsair AX1200i
    20% Load
    +12V 5V 3.3V
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests
    50% Load
    +12V 5V 3.3V
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests

     

    Στις δοκιμές που ακολουθούν θα δούμε την ανταπόκριση (transient response) του PSU σε πιο απλά σενάρια μεταβολής του φορτίου, κατά την εκκίνηση (turn on) του PSU. Στην πρώτη δοκιμή θέτουμε εκτός ρεύματος το PSU (OFF), επιλέγουμε φορτίο 2Α στα 5VSB και του δίνουμε ρεύμα. Στη δεύτερη έχουμε το PSU σε standby, επιλέγουμε μέγιστο φορτίο για τα 12V και εκκινούμε το PSU. Στην τρίτη και τελευταία δοκιμή έχουμε εκτός ρεύματος το PSU (OFF), επιλέγουμε το μέγιστο φορτίο για τα 12V, ανοίγουμε το ρελέ εκκίνησης του PSU (στο Fagana) και δίνουμε ρεύμα στο PSU. Όπως επαναλαμβάνουμε σε κάθε παρουσίαση, το πρότυπο ATX προβλέπει ότι αιχμές (spikes) των rails κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% της αρχικής τους τιμής (δηλ. για τα 12V είναι 13.2V και για τα 5V είναι 5.5V).

     

    Turn On Transient Response Tests
    Corsair AX1200i
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests

     

    Στα 5VSB ο χρόνος ανύψωσης είναι κοντά στο όριο των 20 ms και ενδιάμεσα κάνει ένα σκαλοπάτι. Στο δεύτερο τεστ η κυματομορφή είναι τέλεια και στο τελευταίο η παράξενη κυματομορφή οφείλεται σε μία από τις εκατοντάδες ρυθμίσεις των Chroma loads που δεν ήταν έτσι όπως θα έπρεπε να είναι, οπότε δεν φταίει το PSU γι' αυτό το αποτέλεσμα. Ας ρίξουμε μια ματιά τώρα και στο χρόνο που μπορεί να κρατήσει το PSU τις τάσεις τους εντός ορίων, σε περίπτωση που κοπεί απότομα η τάση τροφοδοσίας. Αυτός ο χρόνος ονομάζεται "hold-up time" και σύμφωνα με τις προδιαγραφές ATX πρέπει να είναι μεγαλύτερος των 16 ms με το τροφοδοτικό να λειτουργεί με πλήρες φορτίο. Στο παρακάτω screenshot, με μπλε διακρίνεται η κυματομορφή της τάσης του δικτύου και με κίτρινο το Power Ok σήμα του τροφοδοτικού το οποίο από 5V πέφτει σε 0V, μόλις κάποια από τις τάσεις του PSU πέσει κάτω από το 95% της ονομαστικής/κανονικής τιμής της.

     

    hold_up_time.jpg

     

    Σε έναν τομέα που ακόμη και high-end τροφοδοτικά στην κυριολεξία καταρρακώνονται το AX1200i καταλαμβάνει με μεγάλη άνεση την κορυφή, με ένα ιδιαίτερα μεγάλο χρόνο hold-up. Πραγματικά δεν περιμέναμε από ένα τόσο δυνατό PSU να ξεπερνά ακόμη και τα 20 ms στη συγκεκριμένη δοκιμή. Στις επόμενες μετρήσεις θα δούμε τα επίπεδα ripple που υπάρχουν στις DC τάσεις του AX1200i. Τα όρια είναι 120mV για τα +12V και 50mV για τα 5V, 3.3V και 5VSB.

     

    Ripple Measurements
    Corsair AX1200i
    Test 12V 5V 3.3V 5VSB Pass/Fail
    20% Load 13.3 mV 5.7 mV 6.7 mV 5.2 mV Pass
    40% Load 7.7 mV 6.0 mV 7.8 mV 8.0 mV Pass
    50% Load 8.5 mV 6.7 mV 8.1 mV 9.2 mV Pass
    60% Load 8.6 mV 6.8 mV 8.5 mV 10.6 mV Pass
    80% Load 9.9 mV 6.9 mV 9.9 mV 12.6 mV Pass
    100% Load 10.7 mV 7.5 mV 10.6 mV 14.9 mV Pass
    110% Load 11.2 mV 7.6 mV 10.8 mV 16.0 mV Pass
    Crossload 1 6.7 mV 9.6 mV 13.4 mV 5.9 mV Pass
    Crossload 2 10.9 mV 6.8 mV 7.4 mV 13.0 mV Pass

     

    Όλες οι γραμμές (rails) του AX1200i είναι πεντακάθαρες ακόμη κάτω και από ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, όπως αυτές των δοκιμών μας. Πραγματικά απίστευτο ripple suppression που στέλνει αδιάβαστο τον ανταγωνισμό και ας λέγεται αυτός Delta ή Seasonic. Ένα από τα ισχυρά ατού του ψηφιακού ελέγχου, όπως καθαρά φαίνεται, είναι η δραματική μείωση του ripple. Με τέτοια απόδοση πιστεύουμε πια ότι δεν υπάρχουν ορατά περιθώρια βελτίωσης. Η Flextronics και η Corsair πραγματικά τα πήραν όλα και έφυγαν και σε αυτό τον τομέα. Ακολουθούν μερικά screenshots από τις μετρήσεις ripple.

     

    Ripple Oscilloscope Screenshots
    Corsair AX1200i
    Full Load
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    110% Load
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    CL1 test
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    CL2 test
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
     
    PSU_top.jpg

     

    Η ναυαρχίδα των Corsair PSUs για άλλη μια φορά απέδειξε ότι δίκαια θεωρείτε , από ειδικούς και μη, το κορυφαίο PSU που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά. Η επιδόσεις του απλά θέτουν νέα δεδομένα/πρότυπα στο χώρο, κυρίως στον τομέα του ripple και του συντελεστή ισχύος και η διακύμανση των τάσεων, ειδικά των 12V, είναι από τις καλύτερες που έχω μετρήσει μέχρι στιγμής. Πρόκειται για ένα πραγματικά εντυπωσιακό τροφοδοτικό που προσφέρει ότι πιο καινούριο έχει να επιδείξει η τεχνολογία σε αυτό τον τομέα. Η συνεργασία της Corsair με την Flextronics από ότι φαίνεται δημιούργησε ένα τεχνολογικό θαύμα που θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης τεχνολογικά για τον ανταγωνισμό, μιας και το μέλλον και σε αυτό τον τομέα δείχνουν να αποτελούν τα ψηφιακά κυκλώματα. Δεν είναι πολύ μακρυά από ότι δείχνει η μέρα που θα κάνουμε κανονικά αναβάθμιση λογισμικού και στο PSU του συστήματος μας, για να αυξήσουμε την απόδοση του. Ένα ακόμη πλεονέκτημα που προσφέρουν τα ψηφιακά κυκλώματα του AX1200i είναι η δυνατότητα ελέγχου και παρακολούθησης των λειτουργιών του μέσω του κατάλληλου λογισμικού, κάτι που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο η Corsair. Το Corsair Link λογισμικό εκτοξεύει τις δυνατότητες του AX1200i μιας και παρέχει πολλές δυνατότητες τις οποίες σίγουρα θα αξιοποιήσουν οι περισσότεροι χρήστες. Επειδή όμως τίποτα δεν είναι τέλειο σε αυτό τον κόσμο, έτσι και το AX1200i παρουσιάζει μερικά (λίγα) μειονεκτήματα. Το πρώτο που δεν μου έκανε και τόσο καλή εντύπωση είναι ο ανεμιστήρας με τον οποίο αποφάσισε να το εξοπλίσει η Corsair. Θεωρώ ότι ο συγκεκριμένος δεν είναι αντάξιος του συνόλου αν και θεωρείτε αξιόπιστος. Σε ένα τόσο high-end τροφοδοτικό περίμενα να δω έναν FDB ανεμιστήρα με ειδική σχεδίαση και όχι έναν απλό της σειράς. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί προσέφεραν μόνο έξι PCIe connectors και όχι οχτώ ή δέκα, από τη στιγμή που ο ανταγωνισμός ακόμη και σε 1 kW PSUs προσφέρει οχτώ. Τέλος, το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι η αστρονομική τιμή, αποτέλεσμα φυσικά των καινοτόμων και ακριβώς στην υλοποίηση, τεχνολογιών που χρησιμοποιεί το PSU. Ανακεφαλαιώνοντας, αν διαθέτετε τα πολλά χρήματα που κοστίζει, καλύπτεστε με τους "μόνο" έξι PCIe connectors και θέλετε ότι καλύτερο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά, τότε δεν πρέπει να το σκέφτεστε άλλο, το AX1200i είναι το ιδανικό PSU για το σύστημα σας. Επιπλέον η επταετή εγγύηση, με την οποία το καλύπτει η Corsair, θα σας χαρίσει μια πολύ μεγάλη περίοδο ηρεμίας/ξεγνοιασιάς.Πραγματικά μπράβο στην Corsair που δε φοβήθηκε να προβεί σε τεράστιες καινοτομίες σε αυτό τον κάπως συντηρητικό χώρο και να προσφέρει το απόλυτο PSU. Περιμένουμε λίαν συντόμως τον ανταγωνισμό να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, για να αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές. To Corsair AX1200i κοστίζει 323€. Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:

     

    Πλεονεκτήματα

    • Ιδιαίτερα ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες λειτουργίας
    • Σταθερές τάσεις (δηλ. σφιχτό voltage regulation)
    • Απίστευτα χαμηλό ripple (διακύμανση) σε όλες τις τάσεις
    • Πολύ υψηλός χρόνος hold-up, o μεγαλύτερος που έχω μετρήσει μέχρι στιγμής
    • Σχεδόν τέλειος συντελεστής ισχύος (Power Factor)
    • Πάρα πολύ χαμηλό ρεύμα εκκίνησης (inrush current)
    • Ήσυχη λειτουργία (fanless σε χαμηλά φορτία)
    • Λογισμικό που επιτρέπει τον έλεγχο/παρακολούθηση της λειτουργίας του PSU
    • Fully modular σχεδίαση (δηλ. όλες οι καλωδιώσεις είναι αποσπώμενες)
    • Πλήθος περιφερειακών και SATA connectors
    • Stealth καλωδιώσεις (δηλ. αποτελούνται αποκλειστικά από μαύρα καλώδια)
    • Επτά χρόνια εγγύηση

     

    Μειονεκτήματα

    • Υψηλή τιμή
    • Λίγα PCIe connectors (για τη συγκεκριμένη κατηγορία)
    • Μεγάλες διαστάσεις
    • Σε χαμηλά φορτία οι ενδείξεις κατανάλωσης & αποδοτικότητας του Corsair Link λογισμικού είναι ανακριβείς.

     

    Δεδομένου όλων των παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το AX1200i είναι:

     

     

    Corsair_AX1200i_rating.pngEditors_Choice.png

     

    Εδώ τέλειωσε άλλο ένα PSU review. Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για τη διάθεση του δείγματος.

    crmaris

    Συντελεστές Review
    Reviewers: crmaris
    Photographers: crmaris
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

  • Similar Content

  • Φοιτητική Έρευνα για το Λιανικό Εμπόριο

    Καλησπέρα σας,    στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος του ΕΑΠ, διεξάγουμε την παρακάτω ερεύνα που αφορά την αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών όπως app, VR, AI, εντός φυσικών εμπορικών καταστημάτων (phygital retail). Παρακαλώ όσες και όσους έχουν την διάθεση να συμμετάσχουν. Για την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, θα χρειαστείτε 10-15 λεπτά.   Η έρευνα είναι ανώνυμη και τα δεδομένα που θα συλλεχθούν προορίζονται για ακαδημαϊκή ερευνητική χρήση (μη-εμπορική).   Με το

    std157489
    std157489
    Off topic

    απενεργοποίηση σε Thunderbird

    Καλησπέρα.   Μία ερώτηση επάνω σε Thunderbird v115 σε Ubuntu 22.04   Όταν φτιάχνω ένα imap account, το "πρόβλημα" είναι ότι, επιβεβαιώνεται σωστά username+password, φορτώνονται servers, και στο τελικό create/ok, δημιουργείται ο λογαριασμός, και έρχονται όλοι οι φάκελοι με περιεχόμενα (inbox, sent, κλπ κλπ). Αυτό που θέλω είναι, κατά το τελικό ok, να δημιουργηθεί ο λογαριασμός, και να μην έρθουν οι φάκελοι, παρά μόνο όταν πάω να κάνω το πρώτο "Get messages". Να γίνει, δηλ

    serpico75
    serpico75
    Internet & Τηλεφωνία

    login σε Google με security code

    Το σενάριο: Ας πούμε έχω ένα παλιό κινητό μου χωρίς καρτα-αριθμο (SIM). Και το καινούριο με τη SIM μου το έκλεψαν ή έπεσε στο νερό ή ο,τιδηποτε (τέλος πάντων, δεν το έχω πια).   Από το παλιό έχω κάνει login σαν test@gmail.com   Πάω σε ένα pc να κάνω login στο test@gmail.com , και μου ζητάει να πιστοποιήσει ότι είμαι πράγματι εγώ. Και με πάει σε αυτό το γνωστό μήνυμα: Get your GT-S7580 (παράδειγμα κινητό) Go to security Go to security tab (you may need move

    serpico75
    serpico75
    Internet & Τηλεφωνία

    connectors RJ11 & RJ12

    Ήθελα να ρωτήσω εάν έχετε κάνει τη δοκιμή:   Έχω καλώδιο τηλεφωνικό πλακέ, την πένσα, και υποτίθεται πρέπει να έχω connectors RJ11 (6P4C) για να φτιάξω το καλώδιο (πριζα-τηλεφωνο).   Εάν δεν έχω connectors RJ11, αλλά RJ12 (6P6C), θα δουλέψουν (καλώδιο, πένσα, και πριζα-τηλεφωνο) ή θέλει αποκλειστικά τους RJ11; Έχετε δοκιμάσει να δουλέψετε με τους RJ12 στην πόρτα RJ11 τής πενσας;

    serpico75
    serpico75
    Internet & Τηλεφωνία 3

    Dragon’s Dogma 2

    Αύριο κανει Launch το Dragon’s Dogma 2 , ήμουν έτοιμος για preorder αλλά θα περιμένω πρώτες εντυπώσεις (κυρίως performance ) . Αν υπάρχει κάποιος που θα το εχει day 1 ας μας πει εντυπώσεις !    

    DoNaTos
    DoNaTos
    PC Gaming 9
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.