Jump to content



  • CORSAIR CX Series 750W


    Η Corsair έχει εισχωρήσει πια για τα καλά στην αγορά των τροφοδοτικών (PSUs), κάτι αναμενόμενο μιας και τα προϊόντα της χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα και κυρίως κορυφαία υποστήριξη (after-sales support). Πράγματι, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που ζούμε οι χρήστες δίνουν ιδιαίτερα μεγάλος βάρος στην υποστήριξη που θα έχουν μετά την αγορά του προϊόντος (και καλά κάνουν), μιας και μερικές εταιρίες ενδιαφέρονται μόνο να πουλήσουν και αφήνουν μετά τους αγοραστές των προϊόντων τους χωρίς ουσιαστική υποστήριξη, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.Η οικονομική σειρά PSUs της Corsair είναι η Builder και τα μέλη της προορίζονται για μικρά-μεσαία συστήματα όπου δεν υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις ή πολύ ενεργοβόρα υπό-συστήματα. Το βασικό χαρακτηριστικό των Builder PSUs είναι οι προσιτές τιμές τους, οι οποίες συνδυάζονται όμως με την ποιότητα και κυρίως την υποστήριξη της Corsair. Στη σημερινή δοκιμή θα δούμε από κοντά το φρέσκο και πιο δυνατό, μέχρι στιγμής, μέλος της συγκεκριμένης σειράς, το CX750.Συνοπτικά το CX750 προσφέρει Bronze efficiency,δενεφοδιάζεται με αποσπώμενες καλωδιώσεις οι οποίες προφανώς θα ανέβαζαν σημαντικά την τιμή του και η εγγύηση που προσφέρεται μαζί με αυτό φτάνει τα τρία χρόνια. Με μια γρήγορη ματιά στα χαρακτηριστικά του διακρίνουμε ένα απλό τροφοδοτικό το οποίο όμως υπόσχεται αξιοπιστία και καλές επιδόσεις, χωρίς να σας αδειάσει την τσέπη.

     

    IMG_7433_small.jpg

     

     

    Χαρακτηριστικά CX750Τα κύρια χαρακτηριστικά του CX750 παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.

     

    Corsair CX750 Features & Specs
    Max. DC Output 750W
    PFC  
    Active PFC
    Efficiency  
    80 Plus Bronze
    Operating temperature  
    0°C ~ 40°C
    Protections  
    Over Voltage Protection
    Under Voltage Protection
    Over Power Protection
    Short Circuit Protection
    Cooling  
    120mm (Sleeve Bearing) DFS132512H
    Dimensions  
    150 mm (W) x 87 mm (H) x 160 mm (D)
    Weight  
    2.1 kg
    Compliance  
    ATX12V v2.3, EPS 2.92
    Warranty  
    3 years
    Price at time of review 73.83€ (DE, inc. 19% VAT)

     

     

    Η αποδοτικότητα είναι Bronze και όπως και τα υπόλοιπα Builder PSUs η μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας είναι μόνο 40°C ενώ οι ATX προδιαγραφές προτείνουν τους 50°C. Εμείς πάντως θα δοκιμάσουμε το CX750 σε αρκετά μεγαλύτερη θερμοκρασία για να δούμε αν θα καταφέρει να τα βγάλει πέρα, μιας και θεωρούμε τους 40°C λίγους.Οι προσφερόμενες προστασίες αποτελούνται μόνο από τις απολύτως απαραίτητες. Θα θέλαμε να υπήρχε τουλάχιστον και η προστασία υπερθέρμανσης (OTP), μιας και η μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας του PSU είναι μικρή. Επίσης ο ανεμιστήρας που αναλαμβάνει την ψύξη του PSU έχει μικρή σχετικά διάμετρο αλλά είναι αρκετά δυνατός, οπότε δε θα είναι ήσυχος σε υψηλές στροφές και μεγάλα φορτία. Όπως βλέπετε οι διαστάσεις του CX750 είναι οι συνηθισμένες οπότε δε θα συναντήσετε προβλήματα συμβατότητας με κουτιά που δέχονται ATX PSUs. Τέλος, η εγγύηση είναι αρκετά μεγάλη στα τρία χρόνια και η τιμή δείχνει αρκετά συμφέρουσα. Βέβαια την "ψαρέψαμε" από ένα μεγάλο online κατάστημα της Γερμανίας, μιας και το CX750 δεν έχει εμφανιστεί ακόμη στα ελληνικά καταστήματα (και κατά 99.99% στην Ελλάδα θα έρθει με σημαντικά μεγαλύτερη τιμή σε σχέση με τη γερμανική αγορά λες και εμείς είμαστε πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς!)Ο επόμενος πίνακας παρουσιάζει όλες τις καλωδιώσεις του CX750.

     

    Cables / Connectors
    Native Cables
    ATX connector (600mm) 20+4 pin
    4+4 pin EPS12V / ATX12V connector (650mm) 1
    6+2 pin PCIe (500mm) 4
    SATA (700mm+150mm+150mm) 8
    4 pin Molex (500mm+150mm+150mm) / FDD (+150mm) 6 / 2

     

     

    Όλες οι καλωδιώσεις του CX750 είναι σταθερές, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του κόστους παραγωγής. Ευτυχώς είναι fully sleeved, αν και η ποιότητα του sleeving είναι μέτρια. Βέβαια σε αυτή την τιμή δεν μπορούμε να έχουμε και μεγάλες απαιτήσεις. Όπως βλέπετε το PSU διαθέτει τέσσερις PCIe connectors, οπότε μπορεί να υποστηρίξει μέχρι και δύο VGAs με διπλές υποδοχές τροφοδοσίας. Δυστυχώς υπάρχει ένας μόνο EPS connector αλλά από την άλλη οι SATA και περιφερειακοί connectors είναι αρκετοί. Τέλος, όλες οι καλωδιώσεις διαθέτουν επαρκές μήκος και το πάχος των καλωδίων που χρησιμοποιούν είναι το προτεινόμενο (18AWG).Ο τελευταίος πίνακας παρουσιάζει τις δυνατότητες των επιμέρους rails του CX750.

     

    Corsair CX750Power Specs
    Rail 3.3V 5V 12V 5VSB -12V
    Max. Power Amps 25 25 62 3 0.8
    Watts 130 744 15 9.6
    Total Max. Power (W) 750

     

     

    Υπάρχει ένα μόνο +12V rail το οποίο είναι αρκετά δυνατό και θα "σηκώσει" άνετα ακόμη και ένα gaming σύστημα με δύο κάρτες γραφικών και γρήγορο επεξεργαστή. Τα δευτερεύοντα (minor) rails είναι πολύ δυνατά, για τα σημερινά δεδομένα και προς έκπληξη μας το 5VSB rail ξέφυγε από την πεπατημένη των 2.5A και διαθέτει μισό Ampere μεγαλύτερη ισχύ.
    Συσκευασία & συνοδευτικά
    To PSU έρχεται μέσα σε μια απλή συσκευασία, η οποία δε διαθέτει φανταχτερά γραφικά και δεν πολύ-γεμίζει το μάτι. Βέβαια το ζητούμενο σε ένα προϊόν, τουλάχιστον αυτή είναι η προσωπική μας άποψη, είναι το τι έχει να προσφέρει το ίδιο και όχι το περιτύλιγμα του. Αρκεί βέβαια το περιτύλιγμα να το προστατεύει επαρκώς από τις εκάστοτε διαθέσεις των μεταφορέων. Στο μπροστινό μέρος του κουτιού τα πιο σημαντικά είναι τα λογότυπα για την μπρούτζινη (Bronze) αποδοτικότητα, την τριετή εγγύηση αλλά και τη συμβατότητα με την οδηγία ErP Lot 6 που αναφέρεται στην κατανάλωση των ηλεκτρονικών συσκευών σε κατάσταση αναμονής (standby).

     

     
    IMG_7414_small.jpg

     

     

     
    IMG_7415_small.jpg

     

     

     
    IMG_7416_small.jpg

     

     

     
    IMG_7417_small.jpg

     

     

     
    IMG_7419_small.jpg

     

     

     

     

     

    IMG_7413_small.jpg

     

     

     

     

     

     

    Όπως συνηθίζεται στις συσκευασίες των PSUs (και όχι μόνο), στο πίσω μέρος του κουτιού βρίσκουμε πιο σημαντικές πληροφορίες για το προϊόν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει μια περιγραφή των διαθέσιμων connectors, ένας πίνακας με τις προδιαγραφές των επιμέρους rails και τέλος παραθέτονται δύο ενδιαφέροντα γραφήματα που αναπαριστούν την αποδοτικότητα καθώς και τον εκλυόμενο θόρυβο του PSU.

     

     
    IMG_7421_small.jpg

     

     

     
    IMG_7422_small.jpg

     

     

     
    IMG_7425_small.jpg

     

     

     
    IMG_7426_small.jpg

     

     

     
    IMG_7427_small.jpg

     

     

     

     

    IMG_7420_small.jpg

     

     

     

     

     

    Μία χάρτινη θήκη προστατεύει το PSU μέσα στη συσκευασία. Πρόκειται για μια οικολογική λύση αλλά θα προτιμούσαμε ένα αφρώδες προστατευτικό, για μεγαλύτερη προστασία. Επίσης, το PSU βρίσκεται μέσα σε μια πλαστική συσκευασία για την αποφυγή γρατσουνιών, σκόνης κτλ.

     

     
    IMG_7430_small.jpg

     

     

     
    IMG_7431_small.jpg

     

     

     
    IMG_7432_small.jpg

     

     

     

     

    IMG_7429_small.jpg

     

     

     

     

     

    Τα παρελκόμενα περιλαμβάνουν το εγχειρίδιο χρήσης, ένα καλώδιο τροφοδοσίας, μερικές βίδες για την τοποθέτηση του PSU και μία κάρτα που αναφέρεται στην εγγύηση. Προς μεγάλη μας έκπληξη, δεδομένης τις τιμής του PSU, βρήκαμε και αρκετά δεματικά (zip ties) τα οποία θα βοηθήσουν στο συμμάζεμα των καλωδιώσεων (cable management).

     

    IMG_7460_small.jpg

     

     

    Εξωτερικό μέροςΤο φινίρισμα του CX750 είναι απλό και σίγουρα όχι κορυφαίας ποιότητας. Παρά ταύτα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, σε καμία περίπτωση, ως κακό. Απεναντίας είναι αρκετά καλό δεδομένης της κατηγορίας του PSU. Στα πλαϊνά μέρη υπάρχουν αυτοκόλλητα με το μοντέλο του PSU και στο μπροστινό μέρος συναντούμε την κλασική γρίλια, με σχεδιασμό κυψέλης, μαζί με την υποδοχή τροφοδοσίας και έναν πολύ χρήσιμο διακόπτη on/off.

     

     
    IMG_7438_small.jpg

     

     

     
    IMG_7439_small.jpg

     

     

     
    IMG_7440_small.jpg

     

     

     

     

     

    IMG_7435_small.jpg

     

     

     

     

     

     

    Στο πίσω μέρος βρίσκονται όλες οι σταθερές καλωδιώσεις, οι οποίες είναι fully sleeved μέχρι το εσωτερικό του PSU. Επίσης γύρω από την έξοδο των καλωδιώσεων υπάρχει ένα πλαστικό προστατευτικό, για να τις προστατεύει από τις γωνίες του case.

     

     
    IMG_7443_small.jpg

     

     

     
    IMG_7444_small.jpg

     

     

     
    IMG_7441_small.jpg

     

     

     

     

    IMG_7442_small.jpg

     

     

     

     

     

    Σε γενικές γραμμές δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις ως άσχημο εμφανισιακά, παρά μάλλον αδιάφορο. Βέβαια PSU είναι, δε θα κατέβει και στα καλλιστεία. Η ετικέτα με τις προδιαγραφές βρίσκεται στο κάτω μέρος, έτσι ώστε να μην ενοχλεί ιδιαίτερα τους modder (αν και σε περίπτωση που τοποθετηθεί στο κάτω μέρος του κουτιού, με τον ανεμιστήρα να κοιτά προς τα κάτω τότε θα διακρίνεται).

     

     
    IMG_7446_small.jpg

     

     

     
    IMG_7447_small.jpg

     

     

     
    IMG_7448_small.jpg

     

     

     

     

    IMG_7445_small.jpg

     

     

     

     

     

    Και μια μακρινή φωτογραφία του χταποδιού με τα πλοκάμια του απλωμένο! Κάτι τέτοιες στιγμές χαιρόμαστε πραγματικά που οι εταιρίες ανακάλυψαν τις αποσπώμενες καλωδιώσεις!

     

    IMG_7452_small.jpg

     

     

    Μια ματιά στα ενδότερα του CX750Όταν αφαιρέσαμε τα περιττά, προς μεγάλη μας έκπληξη (ευχάριστη) διαπιστώσαμε ότι το CX750 στηρίζεται στην καινούρια πλατφόρμα που φέρει την κωδική ονομασία PUQ, της Channel Well Technology (CWT). Πρόκειται για μια πλατφόρμα που βγαίνει σε δύο εκδόσεις, μία με Gold efficiency και μία με Bronze. Και στις δυο εκδοχές της εξοπλίζεται με DC-DC converters για την παραγωγή των minor rails και επιπλέον η ανόρθωση των +12V γίνεται μέσω mosfets, κάτι που εξασφαλίζει μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

     

     
    IMG_7464_small.jpg

     

     

     
    IMG_7466_small.jpg

     

     

     
    IMG_7476_small.jpg

     

     

     

     

     

    IMG_7461_small.jpg

     

     

     

     

     

     

    Πίσω από την υποδοχή της τροφοδοσίας βρίσκουμε ένα μικρό κομμάτι του transient φίλτρου και πιο συγκεκριμένα δύο Y πυκνωτές. Στην κύρια πλακέτα βρίσκουμε και το υπόλοιπο μέρους του φίλτρου, το οποίο αποτελείται από δύο X και δύο Υ πυκνωτές, δύο CM (Common Mode) πηνία και ένα βαρίστορ (MOV). Με λίγα λόγια το transient φίλτρο είναι ολοκληρωμένο.

     

     
    IMG_7467_small.jpg

     

     

     

     

    IMG_7496_small.jpg

     

     

     

     

     

    Η μοναδική γέφυρα ανόρθωσης, μίαGBU1506, είναι πανίσχυρη και μπορεί να διαχειριστεί μέχρι και 25A ρεύματος.

     

    IMG_7465_small.jpg

     

     

    Προχωρώντας στο APFC διαπιστώσαμε ότι τα χρησιμοποιούμενα fets είναι περικυκλωμένα από δύο ψύκτρες και αυτή τη φορά δε θέλαμε να ταλαιπωρήσουμε το Hakko για να τις ξεκολλήσουμε. Στην απέναντι ακριβώς ψύκτρα βρίσκεται και η boost δίοδος, μια8S2TH06.

     

     
    IMG_7490_small.jpg

     

     

     

     

     

    IMG_7469_small.jpg

     

     

     

     

     

     

    Ο πυκνωτής εξομάλυνσης του APFC είναι της Matsushita/Panasonic (400V, 390μF, 85°C) και είναι αρκετά μικρός δεδομένης της χωρητικότητας του PSU.

     

    IMG_7463_small.jpg

     

     

    Ως κύρια switches δύο ToshibaTK13A50Dχρησιμοποιούνται σε double forward τοπολογία. Στην ίδια ψύκτρα εντοπίσαμε και έναCEF04N7Gfet το οποίο πιθανότητα αξιοποιείται από το κύκλωμα των 5VSB.

     

     
    IMG_7484_small.jpg

     

     

     

     

     

    IMG_7473_small.jpg

     

     

     

     

     

     

    Ο combo PFC/PWM ελεγκτής βρίσκεται πάνω σε αυτή την πλακέτα και είναι ένας ChampionCM6800.

     

    IMG_7468_small.jpg

     

     

    Στο δευτερεύον μέρος σύγχρονη σχεδίαση χρησιμοποιείται και τα +12V ανορθώνουν πέντε 24H3G fets, για τα οποία δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε περισσότερες πληροφορίες. Όλα βρίσκονται πάνω σε μία κάθετη πλακέτα και δε διαθέτουν ψύκτρες. Την ψύξη τους αναλαμβάνουν χοντρές λωρίδες χαλκού που βρίσκονται στο πίσω μέρος της συγκεκριμένης πλακέτας καθώς και ο ανεμιστήρας του PSU. Γι'αυτό και ο τελευταίος είναι αρκετά δυνατός.

     

     
    IMG_7480_small.jpg

     

     

     

     

     

    IMG_7482_small.jpg

     

     

     

     

     

     

    Οι πυκνωτές που φιλτράρουν τα +12V είναι της Samxon, όχι και η καλύτερη ποιοτικά λύση αλλά δυστυχώς η μείωση του κόστους παραγωγής δεν επέτρεψε ούτε καν τη χρήση Teapo πυκνωτών. Το ολοκληρωμένο που αναλαμβάνει τις λιγοστές προστασίες του PSU, ένα WeltrendWT7502, κρύβεται από μια ζούγκλα καλωδίων.

     

     
    IMG_7488_small.jpg

     

     

     

     

    IMG_7477_small.jpg

     

     

     

     

     

    Τα VRMs (Voltage Regulation Models) που παράγουν τα minor rails εντοπίζονται πάνω σε μια ξεχωριστή πλακέτα, οι οποία κανονικά παίζει το ρόλο του modular PCB αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν αποσπώμενες καλωδιώσεις. Σε κάθε VRM υπάρχουν τρίαAP72T03GHτης Advanced Power Electronics και ο κοινός PWM ελεγκτής και για τα δύο VRMs είναι ένας APW7159. Στο μπροστινό μέρος της συγκεκριμένης πλακέτας βρίσκουμε μερικούς πολυμερικούς πυκνωτές της Enesol.

     

     
    IMG_7462_small.jpg

     

     

     

     

    IMG_7475_small.jpg

     

     

     

     

     

    Τα 5VSB ανορθώνει μια δίοδος Schottky, τύπουSBL1040CTP.

     

    IMG_7485_small.jpg

     

     

    Η ποιότητα των κολλήσεων στην κύρια πλακέτα είναι ικανοποιητική και αρκετά καλή για τα δεδομένα της κατηγορίας που ανήκει το συγκεκριμένο PSU. Επίσης δεν εντοπίσαμε κάποια μακριά "ποδαράκια" εξαρτημάτων, τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα και μπορούν εύκολα να προκαλέσουν βραχυκυκλώματα.

     

     
    IMG_7492_small.jpg

     

     

     
    IMG_7494_small.jpg

     

     

     
    IMG_7495_small.jpg

     

     

     

     

     

    IMG_7491_small.jpg

     

     

     

     

     

     

    Ο 120mm ανεμιστήρας κατασκευάζεται από την Yate Loon Electronics και το μοντέλο του είναι D14SH-12 (12V, 0.7A, 2000 RPM, 140CFM). Χρησιμοποιεί sleeved bearings και είναι αρκετά δυνατός και θορυβώδης σε υψηλές στροφές.

     

    IMG_7497_small.jpg

     

     

    Μετρήσεις Voltage Regulation και EfficiencyΌλες οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια δύο Chroma 6314A mainframes, δύο παλμογράφων Picoscope 3424 με τέσσερις αναλογικές εισόδους ο καθένας, ενός παλμογράφου Rigol DS1052E (hacked to DS1102E), ενός Picotech TC-08 thermocouple data logger με οκτώ κανάλια, ενός Fluke 175, ενός επαγγελματικού power meter (Instek GPM-8212) και ενός ξύλινου κουτιού που με τη βοήθεια των κατάλληλων πηγών θερμότητας παίζει το ρόλο του Hot Box.Οι πρώτες δοκιμές θα μας δείξουν το πόσο σταθερές είναι οι τάσεις του CX750 (voltage regulation) και σε τι επίπεδα κυμαίνεται η αποδοτικότητά του (efficiency). Το φορτίο που θα δοκιμάσουμε αντιστοιχεί σε 20%, 40%, 50%, 60%, 80%, 100% και 110% του συνολικού μέγιστου φορτίου που μπορεί να διαχειριστεί το PSU. Επίσης, θα γίνουν και δύο επιπλέον δοκιμές όπου πρώτα θα ζορίσουμε έντονα τα 3.3V και 5V rails και στα 12V το φορτίο θα είναι μόλις 2Α και μετέπειτα θα κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, με το φορτίο στα 12V να αγγίζει το μέγιστο που μπορεί να διαχειριστεί το συγκεκριμένο rail.

     

    Voltage Regulation & Efficiency Tests
    CorsairCX750
    Test # 12V 5V 3.3V 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency Fan Speed (RPM) Temps (In/Out) PF/AC Volts
    1 10.577A 1.971A 1.979A 0.996A 149.70 85.62% 933 43.01°C 0.931
    12.115V 5.062V 3.329V 5.009V 174.85 48.06°C 230.3V
    2 21.571A 3.959A 3.979A 1.200A 299.69 88.38% 1160 44.01°C 0.966
    12.079V 5.042V 3.315V 4.986V 339.10 50.04°C 230.2V
    3 26.964A 4.963A 4.985A 1.609A 374.66 88.28% 1466 43.88°C 0.973
    12.061V 5.031V 3.308V 4.965V 424.40 50.55°C 230.1V
    4 32.367A 5.968A 5.999A 2.020A 449.60 88.00% 1749 44.23°C 0.978
    12.045V 5.021V 3.300V 4.940V 510.90 51.21°C 230.1V
    5 43.389A 7.991A 8.030A 2.443A 599.54 87.02% 2015 45.13°C 0.983
    12.012V 5.002V 3.287V 4.906V 689.00 52.93°C 230.0V
    6 55.084A 9.027A 9.062A 3.078A 749.46 85.95% 2015 44.41°C 0.987
    11.978V 4.984V 3.276V 4.870V 872.00 53.61°C 230.0V
    7 61.432A 9.038A 9.073A 3.083A 824.40 85.03% 2015 44.88°C 0.988
    11.960V 4.978V 3.273V 4.861V 969.50 54.05°C 229.9V
    CL1 1.963A 16.010A 16.004A 0.502A 158.33 81.43% 1320 43.22°C 0.940
    12.108V 4.970V 3.279V 5.013V 194.45 48.28°C 230.4V
    CL2 61.940A 1.000A 1.002A 1.000A 755.09 86.49% 2015 43.41°C 0.986
    11.976V 5.032V 3.301V 4.956V 873.00 52.44°C 230.0V

     

     

    Όσον αφορά το voltage regulation το CX750 τα πήγε πολύ καλά, ειδικά αν λάβουμε υπόψη την κατηγορία τιμής στην οποία παίζει, μιας και κατάφερε και κράτησε όλες σχεδόν τις τάσεις του (εκτός από τα 5VSB) εντός 2%. Επίσης η αποδοτικότητα κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, ειδικά στα μεσαία φορτία. Όπως βλέπετε το PSU κατάφερε και απέδωσε την ισχύ του χωρίς δράματα, ακόμη και σε αρκετά υψηλότερες των 40°C θερμοκρασίες. Βέβαια εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια των 100%, 110% και CL2 δοκιμών το PSU μετά από μερικά λεπτά έκλεισε μιας και υπερθερμάνθηκε μέσα στο hotbox, με την ambient που υπήρχε. Το καλό σε αυτή την υπόθεση ήταν ότι μετά από λίγο ξεκίνησε και πάλι κανονικά, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα. Οπότε η μέγιστη θερμοκρασία των 40°C που ανακοινώνει η Corsair ισχύει όντως και καλό είναι σε πλήρες φορτίο να μην την ξεπερνάτε γιατί θα διακοπεί η λειτουργία του τροφοδοτικού. Τέλος, ο ανεμιστήρας σε χαμηλά φορτία δεν είναι θορυβώδης αλλά όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία στο εσωτερικό του PSU τόσο αυξάνεται και ο εκλυόμενος θόρυβος και στις μέγιστες στροφές αρχίζει και γίνεται ενοχλητικός.Στις επόμενες δοκιμές θα δούμε σε τι επίπεδα κυμαίνεται το efficiency του CX750 σε πολύ μικρά φορτία τα οποία είναι αρκετά μικρότερα από το 20% της συνολικής του ισχύς, το μικρότερο ποσοστό φορτίου δηλαδή που ορίζει το πρότυπο 80 Plus. Τα φορτία που θα δοκιμάσουμε είναι 40, 60, 80 και 100W.

     

    Efficiency at Low Loads
    CorsairCX750
    Test # 12V 5V 3.3V 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency Fan Speed (RPM) PF/AC Volts
    1 1.822A 1.971A 1.976A 0.197A 39.70 69.65% 900 0.787
    12.142V 5.068V 3.335V 5.049V 57.00 230.4V
    2 3.392A 1.971A 1.977A 0.396A 59.74 76.30% 910 0.844
    12.136V 5.066V 3.334V 5.040V 78.30 230.3V
    3 4.959A 1.971A 1.978A 5.030A 79.74 79.98% 925 0.883
    12.133V 5.065V 3.333V 5.030V 99.70 230.3V
    4 6.528A 1.971A 1.979A 0.796A 99.73 82.39% 933 0.909
    12.126V 5.064V 3.332V 5.022V 121.05 230.3V

     

     

    Σε χαμηλά φορτία η αποδοτικότητα του PSU είναι ικανοποιητική, δεδομένης της Bronze πιστοποίησης που αυτό φέρει. Θα θέλαμε πάντως με 40W φορτίο η αποδοτικότητα να μην έπεφτε κάτω του 70%, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.Στον πιο κάτω πίνακα παραθέτονται η κατανάλωση και οι τάσεις των rails όταν το PSU βρίσκεται σε κατάσταση idle (σε λειτουργία αλλά χωρίς φορτίο), καθώς και η κατανάλωση όταν το PSU βρίσκεται σε κατάσταση standby (χωρίς φορτίο στα 5VSB).

     

    Idle / Standby
    CorsairCX750
    Mode 12V 5V 3.3V 5VSB Watts PF/AC Volts
    Idle 12.160V 5.083V 3.345V 5.064V 14.35 0.366
    230.4V
    Standby 0.13 0.004
    230.4V

     

     

    Με μόλις 0.13W κατανάλωση σε κατάσταση αναμονής το PSU είναι πλήρες συμβατό ακόμη και με τις προδιαγραφές της μελλοντικής ErP Lot 6 2013 οδηγίας.Παρακάτω παραθέτονται τα αποτελέσματα της αποδοτικότητας των 5VSB. Το πρότυπο ATX προτείνει (προσοχή δεν απαιτεί) η αποδοτικότητα στα 5VSB με 100mA, 250mA και >=1Α φορτίο να είναι μεγαλύτερη ή ίση από 50%, 60% και 70% αντίστοιχα.

     

    5VSB Efficiency
    CorsairCX750
    Test # 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency PF/AC Volts
    1 0.101A 0.51 62.96% 0.025
    5.060V 0.81 230.5V
    2 0.251A 1.27 70.95% 0.055
    5.053V 1.79 230.5V
    3 1.002A 5.04 77.54% 0.176
    5.026V 6.50 230.5V
    4 3.002A 14.87 76.65% 0.323
    4.952V 19.40 230.5V

     

     

    Και στα 5VSB η αποδοτικότητα είναι αρκετά καλή, αν και σίγουρα δε συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες που έχουμε μετρήσει μέχρι στιγμής. Πάντως για ένα PSU αυτής της κατηγορίας θεωρείται καλή.Ακολουθούν μερικά γραφήματα. Στο πρώτο διακρίνεται το efficiency του CX750 σε μικρά φορτία και σε φορτία αντίστοιχα του 20-100% (tests#1-6) της μέγιστης ισχύς του. Στο δεύτερο γράφημα διαγράφεται η παρέκκλιση όλων των rails(σε ποσοστό %) και στα επόμενα τέσσερα γραφήματα φαίνονται αναλυτικά οι τάσεις των κύριων rails, που καταγράφηκαν στα tests#1-6.

     

    Efficiency & Voltage Regulation Charts
    Corsair CX750
    Efficiency Voltage Variations Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    12V Rail Chart 5V Rail Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    3.3V Rail Chart 5VSB Rail Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests

     

     

    Δοκιμές Transient ResponseΣτις παρακάτω δοκιμές θα δούμε την ανταπόκριση του PSU σε δύο διαφορετικά σενάρια. Στο πρώτο το PSU, ενώ λειτουργεί με 20% φορτίου, θα δεχτεί ένα απότομο load (11Α στα +12V, 5Α στα 5V, 6A στα 3.3V και 0.5Α στα 5VSB) για 50ms. Στο δεύτερο σενάριο το PSU, ενώ θα λειτουργεί με 50% φορτίου, θα δεχτεί το ίδιο ακριβώς load για το ίδιο χρονικό διάστημα. Και στις δύο περιπτώσεις θα παρατηρήσουμε τις στιγμιαίες πτώσεις τάσης που θα παρατηρηθούν σε όλα τα rails του PSU (εκτός των -12V), με τη βοήθεια του παλμογράφου. Σε καμιά περίπτωση οι πτώσεις τάσης δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 5%, σύμφωνα πάντα με το πρότυπο ATX. Εδώ να τονίσουμε ότι οι παραπάνω δοκιμές είναι πολύ σημαντικές, μιας και εξομοιώνουν τα απότομα φορτία που μπορεί να δεχτεί εν λειτουργία ένα PSU (π.χ. την απότομη λειτουργία σε 100% της VGA ή του επεξεργαστή ή και των δύο μαζί, την εκκίνηση μιας συστοιχίας raid κτλ.). Τις εν λόγω δοκιμές τις ονομάσαμε “Advanced Transient Tests” και τις θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολες, ιδιαίτερα για τα PSUs με ισχύ μικρότερη των 500W.

     

    Advanced Transient Response Charts
    Corsair CX750
    20% load
    Deviation (Volts) Rail Volts Before / After
    Transient_Tests Transient_Tests
    50% load
    Deviation (Volts) Rail Volts Before / After
    Transient_Tests Transient_Tests

     

     

    Ελεγχόμενες οι πτώσεις τάσεων σε όλα τα rails με τα +12V να αποδίδουν αρκετά καλά και στις δύο περιπτώσεις. Τη μεγαλύτερη διακύμανση την μετρήσαμε στα 3.3V, αλλά χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα και η τάση σε καμιά περίπτωση δεν έπεσε κάτω από τα 3.2V. Σε γενικές γραμμές το PSU πέρασε με απόλυτη επιτυχία και αυτές τις δοκιμές.Ακολουθούν τα αντίστοιχα screenshots τα οποία πήραμε κατά τη διάρκεια των παραπάνω δοκιμών.

     

    Advanced Transient Response Oscilloscope Screenshots
    Corsair CX750
    20% Load
    +12V 5V 3.3V
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests
    50% Load
    +12V 5V 3.3V
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests

     

     

    Στις δοκιμές που ακολουθούν θα δούμε την ανταπόκριση (transient response) του PSU σε πιο απλά σενάρια μεταβολής του φορτίου, κατά την εκκίνηση (turn on) του PSU. Στην πρώτη δοκιμή θέτουμε εκτός ρεύματος το PSU (OFF), επιλέγουμε φορτίο 2Α στα 5VSB και του δίνουμε ρεύμα. Στη δεύτερη έχουμε το PSU σε standby, επιλέγουμε μέγιστο φορτίο για τα 12V και εκκινούμε το PSU. Στην τρίτη και τελευταία δοκιμή έχουμε εκτός ρεύματος το PSU (OFF), επιλέγουμε το μέγιστο φορτίο για τα 12V, ανοίγουμε το ρελέ εκκίνησης του PSU (στο Fagana) και δίνουμε ρεύμα στο PSU. Όπως επαναλαμβάνουμε σε κάθε παρουσίαση, το πρότυπο ATX προβλέπει ότι αιχμές (spikes) των rails κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% της αρχικής τους τιμής (δηλ. για τα 12V είναι 13.2V και για τα 5V είναι 5.5V).

     

    Turn On Transient Response Tests
    Corsair CX750
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests

     

     

    Στα 5VSB η τάση σημειώνει μια άσχημα πτώση λίγο πριν το μέσο της διαδρομής και επίσης σημειώνει μια μικρή αιχμή αργότερα, η οποία όμως βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από το όριο. Στα +12V τώρα, στη δοκιμή με το PSU σε κατάσταση αναμονής τα αποτελέσματα ήταν αρκετά καλά. Αντιθέτως, με το PSU κλειστό τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Η κυματομορφή παρουσιάζει έντονα σκαμπανεβάσματα και αργεί αρκετά να σταθεροποιηθεί.Ας ρίξουμε μια ματιά τώρα και στο χρόνο που μπορεί να κρατήσει το PSU τις τάσεις τους εντός ορίων, σε περίπτωση που κοπεί απότομα η τάση τροφοδοσίας. Αυτός ο χρόνος ονομάζεται "hold-up time" και σύμφωνα με τις προδιαγραφές ATX πρέπει να είναι μεγαλύτερος των 16 ms με το τροφοδοτικό να λειτουργεί με πλήρες ισχύ. Στο παρακάτω screenshot με μπλε διακρίνεται η κυματομορφή της τάσης του δικτύου και με κίτρινο το Power Ok σήμα του τροφοδοτικού το οποίο από 5V πέφτει σε 0V μόλις κάποια από τις τάσεις του PSU πέσει κάτω από το 95% της ονομαστικής/κανονικής τιμής της.

     

    hold_up.jpg

     

     

    Δυστυχώς, όπως βλέπετε το PSU διαθέτει πολύ μικρό hold-up time και γι'αυτό ευθύνεται ο μικρός πυκνωτής του APFC, ο οποίος αδυνατεί να τροφοδοτήσει για περισσότερο χρόνο το δευτερεύων, σε περίπτωση που κοπεί η AC τάση.Μετρήσεις RippleΣτις επόμενες μετρήσεις θα δούμε τα επίπεδα ripple που υπάρχουν στις DC τάσεις του CX750. Τα όρια είναι 120mV για τα +12V και 50mV για τα 5V, 3.3V και 5VSB.

     

    Ripple Measurements
    CorsairCX750
    Test 12V 5V 3.3V 5VSB Pass/Fail
    20% Load 13.5 mV 12.9 mV 13.8 mV 6.5 mV Pass
    40% Load 17.7 mV 15.5 mV 15.2 mV 9.0 mV Pass
    50% Load 19.9 mV 15.6 mV 15.9 mV 9.4 mV Pass
    60% Load 22.8 mV 16.1 mV 17.4 mV 9.6 mV Pass
    80% Load 24.9 mV 19.1 mV 19.5 mV 11.2 mV Pass
    100% Load 29.6 mV 18.4 mV 22.9 mV 14.2 mV Pass
    110% Load 34.8 mV 20.0 mV 25.8 mV 14.9 mV Pass
    Crossload 1 18.6 mV 13.0 mV 16.2 mV 6.3 mV Pass
    Crossload 2 28.4 mV 19.0 mV 22.2 mV 12.9 mV Pass

     

     

    Το ripple (διακύμανση) σε όλες τις τάσεις του PSU είναι ιδιαίτερα μικρό και κυμαίνεται σε επίπεδα που συναντούμε συνήθως σε κατά πολύ ακριβότερα PSUs. Εδώ θα πρέπει να συγχαρούμε την Corsair καθώς και την CWT μιας και κατάφεραν σε αυτό το επίπεδο τιμής να προσφέρουν ένα 750αρη PSU με πολύ καθαρές τάσεις εξόδου. Τα πιο πολλά, χαμηλής τιμής, PSUs διαθέτουν συνήθως βρώμικες τάσεις εξόδου με αποτέλεσμα να ζορίζουν τα υπό-συστήματα που τροφοδοτούν. Αυτό ξεκάθαρα δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση.Ακολουθούν μερικά screenshots από τις μετρήσεις ripple.

     

    Ripple Oscilloscope Screenshots
    Corsair CX750
    Full Load
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    CL1 test
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    CL2 test
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests

     

     

    Επίλογος

     

    fan_badge.jpg

     

     

    Το καινούριο Corsair CX750 σε γενικές γραμμές μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, κάτι που οφείλεται στην μοντέρνα και αξιόλογη πλατφόρμα στην οποία στηρίζεται. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι μια βελτιωμένη εκδοχή της ίδιας πλατφόρμας φέρει το Corsair ΗΧ850. Βέβαια στο CX750 έχουν γίνει αρκετές περικοπές για να συμπυκνωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το κόστος παραγωγής αλλά σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών μου, αυτές οι περικοπές δεν επηρέασαν τις επιδόσεις οι οποίες κυμαίνονται σε αρκετά καλά επίπεδα. Στην ουσία τα μόνα προβλήματα του CX750 είναι ο θόρυβος του ανεμιστήρα σε υψηλά φορτία και σίγουρα μερικούς χρήστες θα πειράξει η έλλειψη αφαιρούμενων καλωδιώσεων. Από την άλλη το CX750, τουλάχιστον στο εξωτερικό, προσφέρεται σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή, η οποία θα βάλει φωτιά στον ανταγωνισμό και επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από πίσω του βρίσκεται η Corsair με ότι συνεπάγεται αυτό (βλέπε κορυφαία υποστήριξη - after sales support).Ανακεφαλαιώνοντας, αν το Corsair CX750 έρθει στην Ελλάδα με τιμή κάτω των 80€ τότε πιστεύω ότι θα αποτελεί την ιδανική επιλογή για κάποιον που θέλει ένα επώνυμο, non modular, τροφοδοτικό με καλές επιδόσεις για το σύστημα του, χωρίς να ξοδέψει πολλά χρήματα για την αγορά του. Πάντως προσωπικά θα προτιμούσα να κόστιζε μερικά ευρώ παραπάνω και αντί για Samxon πυκνωτές στο δευτερεύων να διέθετε αντίστοιχους της Teapo.ToCorsair CX750κοστίζει 73.83€. Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:

     

    Πλεονεκτήματα

    • Κορυφαίος λόγος επιδόσεων/τιμής
    • Καλό voltage regulation
    • Υψηλό efficiency σε τυπικά φορτία
    • Βασίζεται σε μοντέρνα πλατφόρμα της CWT
    • Άντεξε θερμοκρασίες αρκετά μεγαλύτερες των 40°C, που προτείνει ο κατασκευαστής
    • Ακόμη και στο 110% της ισχύς του η απόδοση του ήταν πολύ καλή

    Μειονεκτήματα

    • Μέτριας ποιότητας πυκνωτές στο δευτερεύων
    • Πολύ μικρό hold-up time
    • Θορυβώδης ανεμιστήρας

     

    Δεδομένου όλων των παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά τοCX750είναι:

     

    CX750.png?m=1349302167

     

     

    Εδώ τέλειωσε άλλο ένα PSU review. Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για τη διάθεση του δείγματος.

    Συντελεστές Review
    Reviewers: crmaris
    Photographers: crmaris
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

  • Similar Content

  • Περίεργο πρόβλημα με εξωτερικούς δίσκους SSD

    Καλησπέρα παιδιά, έχω φτιάξει ένα νέο σύστημα με AMD επεξεργαστή αυτή τη φορά είναι το σύστημα στην υπογραφή, το πρόβλημα τώρα που υπάρχει είναι ότι χάνει τον εξωτερικό τον δίσκο ssd αυτό το κάνει και με τους 3 δίσκους που έχω έναν silicon power 250gb και οι άλλοι 2 είναι samsung qvo από 1tb ο καθένας, ξαφνικά εκεί που έγραφε στον έναν Samsung έβγαλε ένα σφάλμα το αρχείο δεν μπορεί να γραφτεί λέω θα χάλασε η θήκη η εξωτερική, πήγα προληπτικά και πήρα άλλες θήκες της Logilink οι άλλοι 2 δίσκοι λε

    panos 12
    panos 12
    Συσκευές Αποθήκευσης 3

    Wifi σε όλο το σπίτι

    Καλησπέρα,έχω ένα θεματάκι και θέλω τα φώτα σας, ζω σε μονοκατοικία με τους δικούς μου και τα τελευταία χρόνια έχουμε 2 συνδέσεις internet(nova/wind),επειδή έχουμε φτιάξει γραφείο στο υπόγειο και πρέπει να έχει δικό του τηλέφωνο. Επειδή οι 2 αυτές συνδέσεις πάνε γύρω στα 100 ευρώ καθόμασταν και λέγαμε μπας και βάλουμε μια σύνδεση(200αρα λέμε). Το θέμα είναι ότι θέλουμε να έχουμε 2 διαφορετικές γραμμές τηλεφώνου,βρήκα νομίζω και σε cosmote και σε inalan να υποστηρίζει 2 διαφορετικο

    NiRou
    NiRou
    Δίκτυα 4

    Intel ARC A770

    Καλησπερα , Ειμαι στην αναζήτηση για αναβαθμιση της 5500 ΧΤ και η αληθεια ειναι οτι οι τιμες ειναι απογοητευτικές . Δεν θελω να ξεφυγω πανω απο τα 300 € .   Βλεπω την ARC A770 , ποτε δεν κυνηγησα το 1fps και αυτο που με ενδιαφερει ειναι να παρω το καλυτερο στα χρηματα που δινω αλλα θα ηθελα την γνωμη σας αν αξιζει  η αγορα της .   Ποτε δεν κυνηγησα το 1fps και αυτο που με ενδιαφερει ειναι να παρω το καλυτερο στα χρηματα που δινω .    To συστημα που θα τοποθετηθ

    DoNaTos
    DoNaTos
    Κάρτες Γραφικών 10

    Καλημέρα σε όλους .Λίγες απορίες σχετικά με το 5G για σταθερό .

    Γεια σας   . Άλλαξα κινητό και μετράω το 5G στο σπίτι και παίρνω καλά αποτελέσματα   . Το σταθερό δεν δουλεύει πάντα καλά . Έτσι έχω σκέψεις για δορυφορικό ή να βάλω 5G σε σταθερό μόντεμ .  Στις μετρήσεις που κάνω πιάνω 10 με 15 στο σαλόνι και 250 με 450 σταθερά στο μπαλκόνι .  Ετσι έχω κάποιες απορίες . Θα βοηθήσει και ο @minast. Ελπίζω να βοηθηθουν και άλλοι .  Α) μπορώ να βγάλω κεραία στο μπαλκόνι ? Η θα χρειαστεί να έχω το μόντεμ στο μπαλκόνι ?Η κεραία είναι κανονική εγκατάστα

    iseeklife
    iseeklife
    Internet & Τηλεφωνία 3

    Πρόβλημα στην εγκατάσταση λειτουργικό Windows 8 και 10 Έκδοση 64 bit

    Καλησπέρα,   Ελπίζω να είστε καλά διότι καιρό έχω να κάνω σύνδεση εδώ.   Δεν μπορώ να εγκαταστήσω την 64bit έκδοση λειτουργικού Windows σε λαπτοπ με προδιαγραφές κατάλληληες και 64 bit motherboard. Στην προσπάθεια για εγκατάσταση από DVD δισκάκι έκδοσης 64 bit λειτουργικού,  εμφανίζει μήνυμα λάθος   "A media driver is missing"    Κάποιες πιθανές λύσεις φαίνονται εδώ   https://www.auslogics.com/en/articles/resolving-a-media-driver-is-missing-

    αρης_τζ
    αρης_τζ
    Λειτουργικά Windows 2
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.