Jump to content

Disk alignment gone bad

Recommended Posts

Δοκίμασα να κάνω disk alignment με το σχετικό πρόγραμμα της paragon. Το θύμα ήταν ένας mybook 500GB USB.

Το paragon βρήκε ότι μόνο αυτός ο δίσκος από όλους όσους έχω δεν είναι ρυθμισμένος. Ο δίσκος ήταν πίτα στα δεδομένα. Και ξεκινάμε να κάνουμε disk alignment. 6-7 ώρες μετά στο τελικό στάδιο ενώ προσπαθούσε να γράψει τις τελικές πληροφορίες στο δίσκο και να τελειώσει την διαδικασία έβγαλε σφάλμα που το απέδωσε σε hardware.

Δοκίμασα retry - δοκίμασα ignore αλλά το πρόγραμμα δεν ένιωθε. Έκλεισα - άνοιξα τον USB μπας και γίνει τίποτα αλλά ουδέν αποτέλεσμα. Στο bootup ξεκίνησε και δεν έβλεπε καθόλου δίσκο.

Ξαφνικά αισθάνομαι ένα συννεφάκι να χαλάει το κατά τα άλλα υπέροχο Σάββατο. Έγινε δοκιμή με easyUS για ανάκτηση του partition αλλά ενώ βρίσκει την δομή τα περισσότερα αρχεία που επαναφέρει (σε άλλο δίσκο) είναι κατεστραμμένα. Δοκιμάζω με μια παλιά έκδοση του r-studio που έχω αλλά τα πρώτα δείγματα δεν είναι καλά.

Το θέμα είναι ότι εκτός απο το αρχικό partition και κάτι deleted partition από ΜΕΓΑΛΟ χρονικό διάστημα υπάρχουν και άλλα partition άσχετα. Ανησυχητικό. Κάποια αρχεία που δεν κατάφεραν να γίνουν επαναφορά με επιτυχία διασώθηκαν ή μερικώς διασώθηκαν με 2,3,4 partition για επιλογή. Όταν λέω μερικώς αναφέρομαι σε αρχείο που έχει το 50% αθικτό. Η επιβεβαίωση έγινε μέσω αρχείων video που τα πήρα και τα πέταξα μέσα σε torrent για να ξανακατέβουν και ήταν το πρώτο 40-50% άθικτα.

Επειδή όμως υπήρχαν και προσωπικά αρχεία, φωτο, σημειώσεις, doc τα οποία δεν μπόρεσαν να ανακτηθούν επαρκώς ακούω προτάσεις ... ήδη δοκιμάζω με πιο detailed scan σε r-studio. Καμιά ιδέα πως το disk alignment μπορεί να επηρέασε την δομή που βλέπεουν τα προγράμματα ανάκτησης;

κατ' αρχάς γιατί έκανες aligment; (και σε εξωτερικό δισκο..) ξέρεις ακριβώς τι είναι και το έκανες;

ain't broke, don't fix it.

μια λύση είναι να ρυθμίσεις τα προγράμματα ανάκτησης, να ψάχνουν με βήμα (ρύθμιση) sector 512 bytes.

κάτι άλλο που αλλάζει είναι το offset του start sector, δοκίμασε 65536 και 1048576. (start offset του πρώτο και μοναδικού φαντάζομαι partition του δίσκου)

Partition Alignment

επίσης δοκίμασε και το runtime software, getdataback.

Nαι ξέρω τι είναι και το ξεκίνησα αρχικά από τον δίσκο του συστήματος ... αλλά αυτούς θυμάμαι τους είχα κάνει align με κάποια εντολή απότο λειτουργικό ...

μια γρήγορη αναζήτηση google αναφέρει και άλλα "θύματα" ... κάτι με αδυναμία ενημέρωσης-αλλαγής τύπου στο mbr ...

Το ωραίο είναι οτι θυμάμαι κάτι εντολές με diskpart που είχα δώσει για align από το λειτουργικό. Οι δίσκοι στο raid-0 ήταν κομπλέ και είδε ένα μόνο δίσκο ... πρωί-πρωι χωρίς καφέ ... βάλτο να τρέχει και βλέπουμε ...

η διαφορά είναι ότι δεν διεκόπει καθόλου η λειτουργία του ... υπάρχει και UPS ... αλλά τα θαλάσσωσε στο τέλος που συμμάζευε το δίσκο και προσπαθούσε να γράψει το νέο mbr.

Το εν λόγω πρόγραμμα το είδα τυχαία σε άλλο thread από το forum ... πρώτη φορά και τελευταία που χρησιμοποιήθηκε ... γενικά η paragon δεν μας τα λέει καλά ... εκτός και αν παίζεις mass effect :p

EDIT: Aπό σύγκριση corrupted με non-corrupted file έχουμε μετατόπιση στα data ... το 1ο αρχειο περιλαμβάνει τμήμα του πρώτου αρχείου και ένα τμήμα απο την αρχή του δεύτερου, το δευτερο το ίδιο και ούτω καθ'εξης ... αμφιβάλλω αν θα μπορέσει να βγάλει άκρη recovery program.

EDIT 2: Δοκίμασα αρκετά πράγματα. Σε κανένα απο τα ανακτημμένα partition δεν έχω 100% σωστά data. Το τρελλό είναι οτι αν πάρω αρχεία απο 2 διαφορετικά partition και τα συνδυάσω αυτά που είναι χαλασμένα στο μεν δείχνουν να δουλέουν στο δε. Προβλέπω τρελλό πονοκέφαλο όλη την εβδομάδα για να έχω 100% ανάκτηση. την επόμενη φορά να θυμιθώ να πάρω full image του δίσκου που θα πειράξω. Το PAT είναι για τον Π.... καβάλα ...

Αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει το Active File Recovery, ανάμεσα στ' άλλα, give it a go.

θα το δοκιμάσω ... ήταν ανάμεσα στα προγράμματα που έχω εύκαιρα για δοκιμή ... όμως το προηγούμενο που έωσε περίπου ένα 70-80% των δεδομένων μου ... αν εξαιρέσεις οτι έχω 4 φακέλους και πρέπει να επιλέξω ποια αρχεία σε ποιο φάκελο δουλέουν και να συνδυαστούν όλοι μαζί για να έχω ανάκτηση ... loooool

Ε βασικά έκανες "περιττές" ανακτήσεις, απ' ό,τι κατάλαβα (αν κατάλαβα καλά), από "ελλιπή" (bad, καλύτερα) partitions. Το AFR ανακτά από raw data (όπως και άλλα προγράμματα κάνουν βέβαια), και συνήθως, με τους αλγόριθμους που τρέχει, πετυχαίνει καλό υπολογισμό του που ξεκινάν-πού σταματάν τ' αρχεία. Προσωπικά σε ό,τι αποτέλεσμα μου έδινε αυτό, θα περιοριζόμουν, και δε θα το πάλευα άλλο.

Ε βασικά έκανες "περιττές" ανακτήσεις, απ' ό,τι κατάλαβα (αν κατάλαβα καλά), από "ελλιπή" (bad, καλύτερα) partitions. Το AFR ανακτά από raw data (όπως και άλλα προγράμματα κάνουν βέβαια), και συνήθως, με τους αλγόριθμους που τρέχει, πετυχαίνει καλό υπολογισμό του που ξεκινάν-πού σταματάν τ' αρχεία. Προσωπικά σε ό,τι αποτέλεσμα μου έδινε αυτό, θα περιοριζόμουν, και δε θα το πάλευα άλλο.

not really ... δεν έκανα τίποτα περιττό ... το πρόγραμμα έκανε ή προσπαθούσε να κάνει align και μετακινούσε αρχεία ... κράσαρε κατά τη δημιουργία του MBR όπότε σε κάποιο partition, που έβλεπες τα data όχι όλα, κάποια από αυτά μόνο, ήταν corrupted ενώ μερικά δεν ήταν. Σε άλλη εκδοχή του partition δεν έβλεπες τα ίδια αρχεία. Ενω στην εκδοχή 1 έβλεπες το αρχειο 1 και 2 corrupted και το 3 να παίζει στην εκδοχή 2 το αρχείο 1 και 2 δούλευε και τα υπόλοιποα ήταν corrupted. Αν χρησιμοποιούσες και τις 2 εκδοχές συνολικά θα έπερνες τα αρχεία σου πίσω εώ με τo recommeneded του προγράμματος ένα ποσοστό 20-25%.

Και πάλι όμως υπήρχαν χαλασμένα αρχεία που δεν μπόρεσα να ανακτήσω όυτε στις 2 εκδοχές οπότε δεν μιλάμε ακόμη και έτσι για 100% επιτυχία.

not really ... δεν έκανα τίποτα περιττό ... το πρόγραμμα έκανε ή προσπαθούσε να κάνει align και μετακινούσε αρχεία ... κράσαρε κατά τη δημιουργία του MBR όπότε σε κάποιο partition, που έβλεπες τα data όχι όλα, κάποια από αυτά μόνο, ήταν corrupted ενώ μερικά δεν ήταν. Σε άλλη εκδοχή του partition δεν έβλεπες τα ίδια αρχεία. Ενω στην εκδοχή 1 έβλεπες το αρχειο 1 και 2 corrupted και το 3 να παίζει στην εκδοχή 2 το αρχείο 1 και 2 δούλευε και τα υπόλοιποα ήταν corrupted. Αν χρησιμοποιούσες και τις 2 εκδοχές συνολικά θα έπερνες τα αρχεία σου πίσω εώ με τo recommeneded του προγράμματος ένα ποσοστό 20-25%.

Και πάλι όμως υπήρχαν χαλασμένα αρχεία που δεν μπόρεσα να ανακτήσω όυτε στις 2 εκδοχές οπότε δεν μιλάμε ακόμη και έτσι για 100% επιτυχία.

...δεν εννοούσα ότι εσύ συνειδητά έκανες "περιττές ανακτήσεις". Στην πράξη αυτό γινόταν, με όποιο πρόγραμμα έτρεχες. Κι έχω καιρό να χρησιμοποιήσω προγράμματα που σου παρέχουν "εκδοχές των partition", πέραν του AFR. Το οποίο, πάντα σου παρέχει "την καλύτερη εκδοχή", ή, να το πω αλλιώς, ποτέ δεν έχω βρει μέσω αυτού, σε κάποιο "not so good partition", αρχεία που δεν βρήκα στο καλύτερης-εκδοχής-partition (συνήθως "excellent" ή έστω "not so bad")...

Tεσπα, δοκίμασέ το όπως είπα, και ίσως (κι εύχομαι) να τα βρεις όλα τ' αρχεία σου, στο "καλύτερης-εκδοχής-partition" που θα προκύψει απ' το σκανάρισμά του...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.