Jump to content

Recommended Posts

Καλησπέρα! Σκοπεύω να αγοράσω έναν 2700k και θα ήθελα να ρωτήσω εαν μπορώ κρατώντας ανοιχτό το SpeedStep να τον κάνω να δουλεύει γύρω στα 2.80ghz ώστε να μοιάζει σε TDP αλλά και σε θερμοκρασία με τον 2600s (με TDP 65w). Σκοπός μου είναι να τον δουλεύω fanless με ψύκτα Scythe Orochi Rev.B και ειδικούς αντάπτορες. Δυστηχώς ο 2600s είναι ένα μοντέλο που δεν μπορώ να βρω στο εμπόριο, οπότε θα πρέπει να πάρω κάτι με TDP στα 95w. To SpeedStep θα ήθελα να είναι ανοιχτό γιατί τώρα με τον i7 940 όταν δεν τον δουλεύω πολύ κατεβάζει το Multiplayer στο 12 και έτσι μένει αρκετά δροσερός με την orochi και το fan 500 στροφών από κάτω προς τα πάνω. Ο λόγος που επιλέγω τον 2700k και όχι τον 2600k είναι ότι ίσως τον χρειαστώ αρκετές φορές για γρήγορο post production 40 ή 64 συνήθως καναλιών ήχου dsd μορφής μαζί με video μορφής DVC-Pro-HD100 από Νuendo που δουλεύω, για την τελική συμπίεση μόνο. Ο i7 940 για clip 30 δευτερολέπτων μου κάνει 10-15 λεπτά rendering. Οπότε θα τα μαζεύω όλα μαζί αφού τελειώνω την επεξεργασία, θα αλλάζω λογικά κάποιο προφίλ που θα έχει μέσα στο bios (που θα έχω αποθηκεύσει εγώ), και θα γίνονται πιο γρήγορα. Εννοείται θα πατάω και ένα on στο fan όταν το κάνω αυτό. Μετά πάλι θα αλλάζω στο πιο χαμηλό προφιλ για να γράφω και να επεξεργάζομαι. Κάπως έτσι το έχω σκεφτεί. Δεν ξέρω αν είναι θεμιτό όμως. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. :)

Πρόσφατα σετάρισα για εναν φίλο εναν 2600k downclocked sta 3ghz και η τάση που χρειάστήκε ήταν 0.98v οπότε είτε βάλεις speedstep είτε όχι δεν πέφτει ποιο κάτω η τάση. Τον δουλέψαμε με μια prolimatech χωρις ανεμιστήρα και σε linx δεν ξεπέρασε τους 60βαθμούς κανένας πυρήνας. Ολα αυτά σε κλειστό κουτί εντελώς fanless. Πραγματικά δεν νομίζω να έχεις κανένα πρόβλημα και με τον 2700k

Καλησπέρα! Σκοπεύω να αγοράσω έναν 2700k και θα ήθελα να ρωτήσω εαν μπορώ κρατώντας ανοιχτό το SpeedStep να τον κάνω να δουλεύει γύρω στα 2.80ghz ώστε να μοιάζει σε TDP αλλά και σε θερμοκρασία με τον 2600s (με TDP 65w). Σκοπός μου είναι να τον δουλεύω fanless με ψύκτα Scythe Orochi Rev.B και ειδικούς αντάπτορες. Δυστηχώς ο 2600s είναι ένα μοντέλο που δεν μπορώ να βρω στο εμπόριο, οπότε θα πρέπει να πάρω κάτι με TDP στα 95w. To SpeedStep θα ήθελα να είναι ανοιχτό γιατί τώρα με τον i7 940 όταν δεν τον δουλεύω πολύ κατεβάζει το Multiplayer στο 12 και έτσι μένει αρκετά δροσερός με την orochi και το fan 500 στροφών από κάτω προς τα πάνω. Ο λόγος που επιλέγω τον 2700k και όχι τον 2600k είναι ότι ίσως τον χρειαστώ αρκετές φορές για γρήγορο post production 40 ή 64 συνήθως καναλιών ήχου dsd μορφής μαζί με video μορφής DVC-Pro-HD100 από Νuendo που δουλεύω, για την τελική συμπίεση μόνο. Ο i7 940 για clip 30 δευτερολέπτων μου κάνει 10-15 λεπτά rendering. Οπότε θα τα μαζεύω όλα μαζί αφού τελειώνω την επεξεργασία, θα αλλάζω λογικά κάποιο προφίλ που θα έχει μέσα στο bios (που θα έχω αποθηκεύσει εγώ), και θα γίνονται πιο γρήγορα. Εννοείται θα πατάω και ένα on στο fan όταν το κάνω αυτό. Μετά πάλι θα αλλάζω στο πιο χαμηλό προφιλ για να γράφω και να επεξεργάζομαι. Κάπως έτσι το έχω σκεφτεί. Δεν ξέρω αν είναι θεμιτό όμως. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. :)

Καλημέρα savaspar,

Να σε ρωτήσω μία απορία που μου ήρθε. Γιατί να το κάνεις όλο αυτό; Γιατί να πάρεις έναν 2700 και να το κατεβάσεις στα 2.8?? Πάρε έναν πιο μικρό cpu άμα είναι να θα σου έρθει πιό φθηνά. Στην καλύτερη μπορείς να πάρεις εναν 2600 απλό που τον βρίσκεις στα 280€ και έχεις και 50€ τσέπη. Διαφορά; Σε αυτά που θέλεις να κάνεις καμία. (θα σου έλεγα και το 2500 να πάρεις αλλά δεν έχει HT)

Πρόσφατα σετάρισα για εναν φίλο εναν 2600k downclocked sta 3ghz και η τάση που χρειάστήκε ήταν 0.98v οπότε είτε βάλεις speedstep είτε όχι δεν πέφτει ποιο κάτω η τάση.

Βασικά πεφτει, αρκει να έχεις ενεργοποιημένο το speedstep και να μήν εχεις fixed Vcore αλλα να έχεις κάνει την φάση με offset (σε αυτές τις συχνοτητες ακομα και με Regular/off/0% το LLC το offset θα ειναι σιγουρα αρνητικο)...χαρακτηριστικά, στα 3.4Ghz είμαι με μαξιμουμ 1.06V σε οποιοδηποτε load (ναι και linx), minimum idle είναι κάτω απο 0.9V (επειδή αυξομειώνεται θεωρησε μια μέση τιμη idle 0.9V)...

Τωρα το πόσο αξίζει το "ψαξιμο" με offset για να έχει καποιος 0.9V idle αυτό ειναι υποκειμενικό...παει ομως...

θα αλλάζω λογικά κάποιο προφίλ που θα έχει μέσα στο bios (που θα έχω αποθηκεύσει εγώ), και θα γίνονται πιο γρήγορα. Εννοείται θα πατάω και ένα on στο fan όταν το κάνω αυτό. Μετά πάλι θα αλλάζω στο πιο χαμηλό προφιλ για να γράφω και να επεξεργάζομαι. Κάπως έτσι το έχω σκεφτεί. Δεν ξέρω αν είναι θεμιτό όμως. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. :)

Θα σου προτεινα να δουλεψεις υβριδικα με το speedfan. Μπορεις να ορισεις να μη δουλευουν οι ανεμιστηρες μεχρι μια θερμοκρασια της cpu και να ξεκιναν σε οσες στροφες θελεις οταν υπερβει το κατωφλι που εχεις ορισει.

Ετσι δουλευω στα 4giga.. Οσο η cpu ειναι κατω απο τους 55 (σερφαρισμα,ταινιες,word κλπ) στο pc δουλευει μονο το φαν του τροφοδοτικου. Οταν υπερβει τους 55 εχω ορισει να ξεκινουν 2 noiseblocker στο 40% ~800 rpm. Πρακτικα αθορυβο.

btw επειδη εχω κ την orochi b ειναι top για τετοια δουλεια..:T: (αρκει να χωραει στο κουτι)

Καλημέρα savaspar,

Να σε ρωτήσω μία απορία που μου ήρθε. Γιατί να το κάνεις όλο αυτό; Γιατί να πάρεις έναν 2700 και να το κατεβάσεις στα 2.8?? Πάρε έναν πιο μικρό cpu άμα είναι να θα σου έρθει πιό φθηνά. Στην καλύτερη μπορείς να πάρεις εναν 2600 απλό που τον βρίσκεις στα 280 και έχεις και 50 τσέπη. Διαφορά; Σε αυτά που θέλεις να κάνεις καμία. (θα σου έλεγα και το 2500 να πάρεις αλλά δεν έχει HT)

Δεν θα είναι κόπος για μένα το να αλλάζω. Στο κάτω κάτω δουλειά κάνω δεν θα παίζω παιχνίδια. Όπως είπα θέλω και την δύναμη (όταν την χρειάζομαι μόνο) για να τελειώνουν γρήγορα οι τελικές συμπιέσεις. Όταν γράφω χρησιμοποιούνται οι επεξεργαστές της κάρτας ήχου. Το cpu άντε να φτάσει 20-30% κατά την επεξεργασία αν παίζει και το κανάλι βίντεο, αλλιώς δεν ξεπερνά τα 10-15%. Και αααν είναι και ακριβές αυτό που δείχνει το Nuendo στο cpu in use.... Θα τον πάρω από Πλαίσιο λόγω κάποιας έκπτωσης που έχω. Ο 2600k μου βγαίνει 284 και ο 2700k 17 ευρώ περισσότερα.. Και επίσης γλιτώνω και φπα.. Οπότε προτιμώ τον δεύτερο.

Θα σου προτεινα να δουλεψεις υβριδικα με το speedfan. Μπορεις να ορισεις να μη δουλευουν οι ανεμιστηρες μεχρι μια θερμοκρασια της cpu και να ξεκιναν σε οσες στροφες θελεις οταν υπερβει το κατωφλι που εχεις ορισει.

Ετσι δουλευω στα 4giga.. Οσο η cpu ειναι κατω απο τους 55 (σερφαρισμα,ταινιες,word κλπ) στο pc δουλευει μονο το φαν του τροφοδοτικου. Οταν υπερβει τους 55 εχω ορισει να ξεκινουν 2 noiseblocker στο 40% ~800 rpm. Πρακτικα αθορυβο.

btw επειδη εχω κ την orochi b ειναι top για τετοια δουλεια..:T: (αρκει να χωραει στο κουτι)

Δεν μπορώ να το κάνω αυτό γιατί μπορεί να ανοίξουν την ώρα που ηχογραφώ κάτι. Δυστηχώς το pc είναι στον ίδιο χώρο στα 3 μέτρα από τα μικρόφωνα και ακούγεται το οτιδήποτε από αυτό. Μέχρι και το 500άρι fan.. Αν ηχογραφούσα drums θα έλεγα δεν με νοιάζει.. Αλλα γράφω κυρίως φωνή. Επίσης την ώρα που ανοίγουν τα fan (τα πιο φτηνά), δέχονται πολλά volt εκκίνησης και έτσι κάνουν ένα χαρακτηρηστικό χτύπημα, άλλες φορές ελαφρύ και άλλες δυνατό. Αλλιώς πρέπει να βρω ακριβούς ανεμιστήρες με χαμηλά volt εκκίνησης όπως ένα της ADDA που μου έρχεται κατα νού, να βάλω αντιστάσεις για να δουλεύει έως 500rpm και δε συμμαζεύεται.. Δεν έχω χρόνο τώρα για τέτοια. Ευχαριστώ πάντως για τη συμβουλή! :T:

Sorry, δικο μου ορθογραφικό...Linx ειναι...googlαρε αν θέλεις "Linx AVX"

Οκ, θα το κοιτάξω! :T: Για τεστ και benchmark είναι; Εγώ χρησιμοποιώ το system stability test του everest.

Σωστα benchmark ειναι, ουκ ολίγοι το χρησιμοποιούν σαν επιπροσθετο τρόπο για να τεστάρουν σταθερότητα κοκ. ;)

Σχετικα με αυτο:

Δεν μπορώ να το κάνω αυτό γιατί μπορεί να ανοίξουν την ώρα που ηχογραφώ κάτι. Δυστηχώς το pc είναι στον ίδιο χώρο στα 3 μέτρα από τα μικρόφωνα και ακούγεται το οτιδήποτε από αυτό.

Καταραμένα πυκνωτικά?

Μηπως θα μπορουσες να ψάξεις παράλληλα εναν τροπο είτε να τα "απομονώσεις" απο τον υπόλοιπο "μη ωφελιμο" χώρο σου, είτε να απομονώσεις το pc σου?

Καταραμένα πυκνωτικά?

Μηπως θα μπορουσες να ψάξεις παράλληλα εναν τροπο είτε να τα "απομονώσεις" απο τον υπόλοιπο "μη ωφελιμο" χώρο σου, είτε να απομονώσεις το pc σου?

Προσπαθώ να δουλεύω με τα λιγότερα δυνατά έξοδα για να έχω ελάχιστο κέρδος.. Αν είχα χρήματα θα νοίκιαζα χώρο θα του'βαζα ηχομονώσεις, καλώδια, γυψοσανίδες κλπ και θα έκανα σωστά τη δουλειά μου με control room.. Αλλά στις μέρες μας δεν μπορείς να σταθείς αν δεν κάνεις τέτοιες πατέντες.... Δουλεύω σπίτι μου (το σαλόνι το έκανα studio με μια υποτυπώδεις ηχομόνωση) και δεν μπορώ να "απομονώσω" καπως τα μικρόφωνα έξω από αυτό.. Τι θα του πω του άλλου (που θα είναι και ξένος), πήγαινε να σε γράψω στην κρεβατοκάμαρα;; Επίσης είναι σπίτι μου, εδώ μένω.. πέρα από το σαλόνι το υπόλοιπο σπίτι θέλω να μου θυμίζει οτι είναι "σπίτι".. :wall:

Προσπαθώ να δουλεύω με τα λιγότερα δυνατά έξοδα για να έχω ελάχιστο κέρδος.. Αν είχα χρήματα θα νοίκιαζα χώρο θα του'βαζα ηχομονώσεις, καλώδια, γυψοσανίδες κλπ και θα έκανα σωστά τη δουλειά μου με control room.. Αλλά στις μέρες μας δεν μπορείς να σταθείς αν δεν κάνεις τέτοιες πατέντες.... Δουλεύω σπίτι μου (το σαλόνι το έκανα studio με μια υποτυπώδεις ηχομόνωση) και δεν μπορώ να "απομονώσω" καπως τα μικρόφωνα έξω από αυτό.. Τι θα του πω του άλλου (που θα είναι και ξένος), πήγαινε να σε γράψω στην κρεβατοκάμαρα;; Επίσης είναι σπίτι μου, εδώ μένω.. πέρα από το σαλόνι το υπόλοιπο σπίτι θέλω να μου θυμίζει οτι είναι "σπίτι".. :wall:

Δεν λέω ουτε να βρεις αλλον χωρο ούτε να "χτισεις" το σπίτι σου απο την αρχή μαν, προφανως αν μπορουσες θα ειχες κανει ενα απο τα δύο ήδη (σε βεβαιώ οτι την ξερω αυτή την πικρή ιστορια αδερφέ απο πρώτο χέρι)...

Παρόλα αυτά το να απομονώσεις το pc ίσως να μην ειναι τοσο τραγικο όσο μάλλον φαντάζεσαι, ίσως και να είναι και η πιο ευκολη λυση...σε μερικα λεπτα θα εχεις προσωπικό μηνυμα με μερικά λινκς (φορουμς) στα οποια μπορεις να κανεις μια ερωτησουλα και να παρεις ιδέες...δεν χάνεις τιποτα...

Πόσο δύσκολο είναι το να εξοικειωθώ με το καινούριο uefi bios της asus και γενικώς με το overclocking των καινούριων επεξεργαστών? Στους προηγούμενους i7 το overclock μου φαίνεται πολύ απλό.. Τώρα όλα αυτά με τα offset της φάσης και τα llc δεν τα έχω ξανασυναντήσει.. Επίσης σήμερα έλαβα την p8z68-v pro/gen3. βλέπω οτι έχει επάνω κάτι τσιπάκια "digi+ vrm epu" και ένα άλλο "tpu". Κατα προεπιλογήν είναι κλειστά. Το manual λέει όμως, οτι για να μεγιστοποιήσεις την σταθερότητα του συστήματος και την εκοικονόμηση ενέργειας, να τα ενεργοποιήσουμε. Για την δική μου περίπτωση να τα ανοίξω ή όχι;

Τελικά ο επεξεργαστής έφτασε και εδώ και 3 μέρες κάνω την δουλειά μου fanless χωρίς downclock. Δεν ζεσταίνεται καθόλου. Max θερμοκρασία με την orochi το πολύ να φτάσει τους 32-33 βαθμούς. Εντάξει έχει και κρύο αυτές τις μέρες στον χώρο ίσα που πιάνει τους 21-22 βαθμούς. Γενικώς απ'όσο έχω ανοιχτό και το Ai Suite II Monitor ο επεξεργαστής μένει πάντα στα 1600Mhz με multiplier 16x100Mhz.. Μόνο αν του ζητήσω να κάνει κάποια μετατροπή ανεβαίνει. Ακόμα δεν έχω κάνει καμιά μεγάλη εξαγωγή, αυτά που παρατήρησα ήταν κατά τη διάρκεια επεξεργασίας στο Nuendo, αναπαραγωγής βίντεο HD και ίντερνετ. Τελικά τα EPU και TPU να τα ανοίξω; Έχει και μια λειτουργία η μητρική (Asus P8Z68-V PRO/GEN3) που λέγεται "LucidLogix Virtu", ότι και καλά βάζει την κάρτα γραφικών σε αναμονή, αν η ισχύς που χρειάζεσαι καλύπτεται από τα Intel Graphics του επεξεργαστή. Την ενεργοποίησα, σύνδεσα την οθόνη στην μητρική, αλλά δεν την έχω δει ποτέ να κλείνει. Anyway πολύ καλή φαίνεται η νέα σύνθεση. Με πυκνωτικό μικρόφωνο πιάνω 9db πιο πάνω στο 1 μέτρο σε σχέση με το να είναι κλειστό το pc. Και προφανώς είναι από την κάρτα γραφικών (Gainward GF-560 Phantom) γιατί πλέον δεν υπάρχει κάτι άλλο μηχανικό μέσα στο κουτί! Βέβαια το πυκνωτικό πιάνει και ηλεκτρικούς θορύβους άρα λογικά θα είναι λιγότερη η πραγματική ένταση ήχου. Επίσης στην ηχογράφηση πλέον που είναι στα 3,5 μέτρα δεν ακούγεται τίποτα! :dance3:

• 1 month later...

Δεν εχω προθεση hijack αλλα μιας και ο φιλος ελυσε το θεμα του να συνεχισω κατι που μπορει να ενδιαφερει και αυτον ισως σε καποιο αλλο pc.

Ετσι δουλευω στα 4giga.. Οσο η cpu ειναι κατω απο τους 55 (σερφαρισμα,ταινιες,word κλπ) στο pc δουλευει μονο το φαν του τροφοδοτικου. Οταν υπερβει τους 55 εχω ορισει να ξεκινουν 2 noiseblocker στο 40% ~800 rpm.

Μπορεις να εξηγησεις λιγο πως το κανεις αυτο;

Εννοω ποια settings του προγραμματος πειραζεις αφ'ενος, αφ'εταιρου τι ρυθμισεις εχεις στο bios για τα fans.

Συγκεκριμενα εχω 3 pwm που τα εχω απο bios στο "silent" και ανεβοκατεβαινουν οπως περιγραφεις αλλα ηθελα να δω αν υπαρχει τροπος να τα κανω ακομα πιο αθορυβα οταν ειμαι idle με συγκεκριμενες ρυθμισεις και μονο με ενα απλο γενικο προφιλ οπως τα "silent", "performance" κτλ...

Δεν εχω προθεση hijack αλλα μιας και ο φιλος ελυσε το θεμα του να συνεχισω κατι που μπορει να ενδιαφερει και αυτον ισως σε καποιο αλλο pc.

Μπορεις να εξηγησεις λιγο πως το κανεις αυτο;

Εννοω ποια settings του προγραμματος πειραζεις αφ'ενος, αφ'εταιρου τι ρυθμισεις εχεις στο bios για τα fans.

Συγκεκριμενα εχω 3 pwm που τα εχω απο bios στο "silent" και ανεβοκατεβαινουν οπως περιγραφεις αλλα ηθελα να δω αν υπαρχει τροπος να τα κανω ακομα πιο αθορυβα οταν ειμαι idle με συγκεκριμενες ρυθμισεις και μονο με ενα απλο γενικο προφιλ οπως τα "silent", "performance" κτλ...

Σκοπευω να φτιαξω ενα howto οταν βρω χρονο..

Στα γρηγορα, οι ρυθμισεις στο bios δεν παιζουν ρολο στις περισσοτερες μητρικες.αν πας στο speedfan configure-advanced θα βρεις τα pwm mode και θα τα θεσεις manual set PWM.

Στην καρτελα speeds τσεκαρεις για το καθε speed το automatically variated και %min-max rpms

Στην καρτελα temperatures διαλεγεις ποια temps θελεις να οδηγουν τα ανεμιστηρια και ρυμθιζεις desired temp k warning οπου εκει θα δουλευουν στο 100%.

Τελος στην αρχικη καρτελα τσεκαρεις το automatic fan speed..

Εχε υποψην οτι σε μερικες μητρικες το speedfan δεν μπορει να σου δωσει ελεγχο σε ολα τα τριπινα-τετραπινα των ανεμιστηρων. (google it και θα βρεις ποια δουλευουν)

Γενικα παει trial and error μεχρι να βρεις τις ρυθμισεις σου.

Σκοπευω να φτιαξω ενα howto οταν βρω χρονο..

Στα γρηγορα, οι ρυθμισεις στο bios δεν παιζουν ρολο στις περισσοτερες μητρικες.αν πας στο speedfan configure-advanced θα βρεις τα pwm mode και θα τα θεσεις manual set PWM.

Στην καρτελα speeds τσεκαρεις για το καθε speed το automatically variated και %min-max rpms

Στην καρτελα temperatures διαλεγεις ποια temps θελεις να οδηγουν τα ανεμιστηρια και ρυμθιζεις desired temp k warning οπου εκει θα δουλευουν στο 100%.

Τελος στην αρχικη καρτελα τσεκαρεις το automatic fan speed..

Εχε υποψην οτι σε μερικες μητρικες το speedfan δεν μπορει να σου δωσει ελεγχο σε ολα τα τριπινα-τετραπινα των ανεμιστηρων. (google it και θα βρεις ποια δουλευουν)

Γενικα παει trial and error μεχρι να βρεις τις ρυθμισεις σου.

Ευχαριστώ για την παρατήρηση, αλλά δεν υπάρχει πλέον κάποιου είδους ανεμιστήρας μέσα στο κουτί, οπότε αν κάποιος φτιάξει ένα setup σαν το δικό μου, δεν βρίσκω λόγο να το κάνει αυτό. Η orochi ψύκτρα τα σπάει, κρίμα που σταμάτησε η κυκλοφορία της. Εγώ την έχω από παλιά και αγόρασα αντάπτορες που ταιριάζουν απλώς.. 2 μήνες και κάτι τώρα και δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα με θερμοκρασίες. Πριν λίγες ημέρες είχα rendering video για 9 ώρες συνεχόμενα στο 100% ο cpu. Οι θερμοκρασίες έφτασαν μετα βιας τους 60 βαθμούς σε cpu και 58 σε chipset.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.