Jump to content



Έρχεται το τέλος;


Chosen

Recommended Posts

...των μηχανικών δίσκων; Με τις πρόσφατες πτώσεις τιμών στους SSD και τις εξωφρενικές αυξήσεις τιμών των μηχανικών δίσκων νωρίτερα, μήπως έχουμε μπει στην τελική ευθεία;

Πόσο κοντά πιστεύετε ότι είμαστε στο να μεταφέρουν οι κατασκευαστές τις κύριες παραγωγές τους στην μνήμη flash;

Discuss.

attachment.php?attachmentid=50774&stc=1&d=1339584394

attachment.php?attachmentid=50773&stc=1&d=1339584388

attachment.php?attachmentid=50775&stc=1&d=1339584649

post-129-1416076326,0823_thumb.png

post-129-1416076326,1546_thumb.png

post-129-1416076326,2848_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Όταν μιλάμε για τεχνολογία, νομίζω πως είναι άτοπο να ρωτάμε "αν έρχεται το τέλος" για κάτι. Το θέμα είναι το πότε. Προσωπικά προβλέπω ότι σε 4-5 χρόνια δε θα υπάρχουν HDD για το ευρύ κοινό. Το πιθανότερο είναι να βγουν φθηνότεροι και αργότεροι SSD, ώστε να εξυπηρετήσουν τις μεγάλες χωρητικότητες. Άλλωστε με την εξάπλωση των συστημάτων RAID, αφού πλέον και η φθηνότερη μητρική έχει ένα υποτυπώδες, είναι εύκολη η αύξηση χωρητικότητας αγοράζοντας άλλον ένα δίσκο.

Link to comment
Share on other sites

IMHO, 3-5 χρονια μετά την εμφάνιση των πρώτων SSD του 1Tb και το συζητάμε...και αφήνω τοσο μεγάλο διαστημα για να έχουν πέσει και οι τιμές τους (και να εχουν βγει και μεγαλύτερες χωρητικότητες)...

Καλές οι πτωσεις τιμών αλλα δεν βλέπω να γινεται κάτι πιο νωρίς εκτός και αν οι καταναλωτές ειναι διατεθιμένοι να γεμιζουν τα pc τους με "μικρούς" SSDs και οι εταιρίες των motherboards να βάζουν στανταρ μινιμουμ 6άδες native sata controllers της προκοπής ή να κρατάνε backups σε τσαμπιά απο SSDs...

ΥΓ: και όσο τα γραφω αυτά στον δρόμο ειναι και 3ος SSD (240Gb) που προορίζεται για το "main" σύστημα...οπως και 2 μηχανικοί 1Tb ο καθένας καθαρά για backup...

Link to comment
Share on other sites

Αν οι τιμές συνεχίσουν να πέφτουν με τον ίδιο ρυθμό το πολύ σε 3 χρόνια θα έχουμε την επιλογή για αλλαγή των μηχανικών δεινόσαυρων των 5400 στροφών (green) σε SSD. Προσωπικά θα προτιμούσα ένα PCIexpress SSD με 6TB και ταχύτητες 100-150ΜΒ read/write και κορυφαίο access time, παρά το Raid5 των 4 μηχανικών green που έχω.

Link to comment
Share on other sites

Ακόμη δεν είναι ανταγωνιστικοί από πλευράς κόστους. Εξίσου οι μηχανικοί μπορούν να γίνουν σημαντικά φθηνότεροι, απλά τώρα πληρώνουμε τα "σπασμένα" της τελευταίας καταστροφής στην Ταϋλάνδη.

Σε λίγα χρόνια βέβαια, 4 εώς 6 θα έλεγα, πιθανόν οι μηχανικοί να υπάρχουν μόνο ως λύσεις storage και οι 1ΤΒ SSD να είναι "ο κανόνας".

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά θα προτιμούσα ένα PCIexpress SSD με 6TB και ταχύτητες 100-150ΜΒ read/write και κορυφαίο access time, παρά το Raid5 των 4 μηχανικών green που έχω.

Γιατί PCIE και 100Mb/sec; Ποιο το κέρδος έναντι ενός SATA με 100Mb/sec;

Εγώ σε 3-4 χρόνια από τώρα με βλέπω με κάποιον καλό 256άρη για λειτουργικό και αν όλα συνεχίσουν όπως τώρα, με κανέναν 2Tb αποθηκευτικό.

Link to comment
Share on other sites

Μια χαρά είναι οι μηχανικοί για αποθήκευση data. Δεν βλέπω να τους αποχωριζόμαστε για τα επόμενα 10 χρόνια. Αρκεί να πέσουν οι τιμές στα επίπεδα προ πλημμυρών.

Link to comment
Share on other sites

Καλοι χρυσοι οι ssd αλλα εγω φοβαμαι ακομα να αλλαξω τους μηχανικους μιας και εχω δει αρκετες αναφορες παιδιων με ssd που ενώ δουλευαν ρολοι με 100% ssd life ξαφνικα αρχισε να πεφτει και ειχαν θεματα. (Καπου ειχα διαβασει ότι με τα πολλα format η διαρκεια ζωης ενός ssd μειωνεται δραματικα). Μπορει σε θεματα αποδοσης να ναι πολύ μπροστα αλλα σε θεμα αξιοπιστιας τι γινεται???

Sent from my BlackBerry 9700 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικα πιστευω οτι θα ξεζουμισουν αρκετα την αγορα (γενικα λεω οχι Ελλαδα)

μιας και υπαρχουν αρκετοι "απλοι" να το πω κατα καποιο τροπο χρηστες που αν δεν

μιλησουν με ενα καλο πωλητη κατα την διαρκεια αγορας νεου υπολογιστη η αναβαθμισης

του υπαρχοντος θα αγορασουν παλι μηχανικο δισκο.

Ενα αλλο σημειο που ακομα θα τους συντηρησει πιστευω ειναι η επαγγελματικη σειρα

των υπολογιστων (απο νοσοκομεια,σχολεια, βιβλιοθηκες datacenters και παει λεγοντας)

οι οποιοι ακομα οσο εχω μιλησει με μερικους φιλους και βλεπωντας σε διαφορα site

εχουν ακομα μηχανικους (sas, scsi κατα προτιμηση) και θα εχουν για αρκετο καιρο ακομα

μιας και εχουν υποστηριξη και απο τις δυο πλευρες.(κατασκευαστες δισκων + κατασκευαστες controller).

Τι πιστευω μελλοντικα?

Αν το συνεχισουν ετσι με τους μηχανικους και παντα μιλαω για τους 2 (WD Seagate)

να τρωνε τα μουτρα τους ιδιως αν δεν αλλαξουν την πολιτικη τους στο θεμα τιμων.

Αμφιβαλλω εαν εχουν ακομα μοναδες ευρειας παραγωγης scsi δισκων αλλα και να εχουν

κανενας απλος χρηστης αλλα και extreme δεν προκειται να επενδυσει εκει + πλεον θα τους εχει παρασυρει ο χειμαρρος των ssd και θα ειναι αρκετα αργα.

Link to comment
Share on other sites

εγω παντως δεν καταλαβαινω τις WD και Seagate...

Δεν βλεπουν το παγοβουνο που ερχεται στα μουτρα τους?

Αν δεν κάνω λάθος και οι 2 έχουν ήδη γραμμές παραγωγής SSD και μάλιστα η WD έχει και κομμάτια λιανικής. Απλά η καταστροφή που προανέφερα τους "φρέναρε" και τώρα διατηρούν συντηρητική πολιτική ώστε να καλύψουν τις ζημιές τους.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί PCIE και 100Mb/sec; Ποιο το κέρδος έναντι ενός SATA με 100Mb/sec;

Εγώ σε 3-4 χρόνια από τώρα με βλέπω με κάποιον καλό 256άρη για λειτουργικό και αν όλα συνεχίσουν όπως τώρα, με κανέναν 2Tb αποθηκευτικό.

Από το να έχω κατανάλωση, θόρυβο και θέρμανση από έναν Perc 5/i και 4 δίσκους με μοτόρι, προτιμώ να έχω μία PCI express κάρτα για αποθήκη και τέλος. Και ας μη μου δώσει 500MB/s. Δεν με ενδιαφέρουν στην αποθήκη. Άσε που έχω μεγαλύτερη εκτίμηση στους SSD στο θέμα της αξιοπιστίας παρά σε οποιοδήποτε μηχανικό.

Να προσθέσω σε αυτό:

Download αρχείων από το Internet με Internet Download Manager και αποσυμπίεση αρχείου, με ταυτόχρονη αντιγραφή ενός αρχείου από το storage σε εξωτερικό drive = NO GO... απλά κολλάει το σύμπαν.

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ δε βλέπω πολύ μέλλον για τους σκληρούς με το που βγουν ssds με μεγαλύτερες χωρητικότητες και είναι προσιτοί.

Οι hdds είναι αργοί, μεγαλύτεροι σε μέγεθος, κάνουν θόρυβο(ενίοτε), χρειάζονται παραπάνω ενέργεια, παράγουν περισότερο θόρυβο, είναι πιο ευαίσθητοι/έχουν μηχανικά μέρη τα οποία καλώς ή κακώς ευθύνονται για όλα τα παραπάνω(δε ξέρω πιο να διαλέξω γιατί σκέφτομαι και άλλες εφαρμογές πχ αυτοκίνητα)

Σε 5-10 χρόνια θα τους θυμάμαι με αγάπη πάντως(ένα πράγμα όπως τη Pokemon μπλε)

Link to comment
Share on other sites

Δύσκολο να χαθούν οι μηχανικοί δίσκοι. Βλέπω πιο εύκολο να διπλασιάζουν - τριπλασιάζουν - πολλαπλασιάζουν τις χωρητικότητες τους οι μηχανικοί από ότι οι SSD. Στον τομέα της αξιοπιστίας νομίζω ότι οι μηχανικοί μέχρι στιγμής τα πάνε καλύτερα είτε γιατί δεν έχουν προβλήματα firmware είτε γιατί έχουν λιγότερα προβλήματα γενικώς.

Λύση με SSD για λειτουργικό και μηχανικό green για αποθήκη βλέπω για την επόμενη δεκαετία. Και μην ξεχνάτε όσοι αναφέρεστε στους μηχανικούς και την αξιοπιστία τους δυσμενώς ότι η "ζωή" ενός SSD καθορίζεται από τις εγγραφές-διαγραφές σε αυτόν. Για τον απλό χρήστη που κάνει light χρήση του υπολογιστή δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά αν κάνεις install κάθε βδομάδα και διαφορετική έκδοση του λειτουργικού ο δίσκος SSD δύσκολα να σε βγάλει πολύ μετά την λήξη της εγγύησης.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.