Jump to content



How to: Πως να συνδέσετε ασύρματα 2 απομακρυσμένα δίκτυα.


kemosabe

Recommended Posts

Μετά την πρόσφατη απόπειρα μου να μοιράσω ίντερνετ μεταξύ 2 σημείων, είπα να κάνω έναν οδηγό ώστε να βοηθήσω και άλλους οι οποίοι μπορεί να χρειαστεί να κάνουν το ίδιο. Τα σενάρια θα είναι 2. Στο 1ο οι δύο κόμβοι θα έχουν απ'ευθείας οπτική επαφή και στο στο 2ο θα παρεμβάλλεται εμπόδιο το οποίο θα πρέπει να ξεπεραστεί.

Θα χρησιμοποιήσουμε υλικά τα οποία παίζουν στην μπάντα των 2,4 GΗz αλλά για αποστάσεις μεγαλύτερες των 4χμ ή αν στην περιοχή υπάρχουν άλλα ασύρματα δίκτυα θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε υλικά στα 5 GΗz.

Τα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ενδεικτικά είναι τα εξής. Για τα 2,4 από TP-Link και από Ubiquiti . Γενικά τα 2α θεωρούνται ποιοτικότερα. Για τα 5 GHz από TP-Link και από Ubiquiti . Ξέρω πως υπάρχουν και άλλα υλικά απλά αυτά θεωρώ πως έχουν το υψηλότερο value for money.

Σενάριο 1ο.

Έστω πως θέλουμε να στείλουμε ίντερνετ σε ένα φίλο μας ο οποίος μένει σε μια απόσταση 2χμ χωρίς κάποιο μεγάλο εμπόδιο στο ενδιάμεσο.

Από το PC μας βάζουμε το πρώτο AP σε λειτουργία AP ώστε να μοιράζει ίντερνετ. Αν θέλουμε βάζουμε τον κωδικό ασφαλείας ή το αφήνουμε ξεκλείδωτο. Αφού έχουμε τοποθετήσει το ΑΡ σε ένα μέρος σχετικά ψηλά με οπτική επαφή προς το σημείο όπου θέλουμε να στείλουμε το ίντερνετ τότε βάζουμε το καλώδιο Lan σε μία από τις θύρες Lan του ρούτερ. ( Θυμίζω εδώ πως όλα τα παραπάνω ΑΡ παίρνουν ρεύμα μέσω POE, για περισσότερες πληροφορίες τι είναι POE, Google it) Αυτό μας επιτρέπει να τοποθετήσουμε την κεραία - ΑΡ έως και 30, πολλές φορές μέχρι και 60 μέτρα, μακριά από την πηγή τροφοδοσίας. Αφού σιγουρευτούμε πως το ΑΡ στέλνει κανονικά τότε πάμε στο σπίτι λήπτης για να κάνουμε και εκεί τις εργασίες μας. Το ΑΡ σε αυτή την περίπτωση το τοποθετούμε σε λειτουργία client. Ακολουθούμε τις ίδιες ενέργειες εγκατάστασης με πριν, μόνο που τώρα πρέπει να ψάξουμε από το λογισμικό το όνομα SSID που έχει το ΑΡ από την πρώτη σύνδεση ώστε να συνδεθούμε σε εκείνο. Αν βάλουμε το καλώδιο απ'ευθείας πάνω στo PC τότε θα έχει ίντερνετ μόνο ο δικός μας υπολογιστής, μπορούμε ωστόσο να χρησιμοποιήσουμε ένα 2ο μικρότερο ΑΡ ή κάποιο παλιό ρούτερ ώστε να στέλνουμε ασύρματα το ίντερνετ σε όλο το σπίτι. Αν χρησιμοποιήσετε ρούτερ θυμηθείτε να απενεργοποιήσετε την λειτουργία DHCP server.

SOS Στο 2ο ΑΡ, αυτό δλδ που χρησιμοποιούμε ως client, πρέπει να αλλάξουμε την default LAN ip από 192.168.1.254 σε 192.168.1.Χ (όπου Χ από 2-253) ώστε να αποφύγουμε τυχών conflict με το 1ο ΑΡ.

Σενάριο 2ο.

Έστω πως θέλουμε να στείλουμε ίντερνετ σε ένα φίλο μας ο οποίος μένει σε μια μεγαλύτερη απόσταση και στο ενδιάμεσο παρεμβάλλεται κάποιο μεγάλο εμπόδιο.

Θα κάνουμε λίγο πολύ ότι κάναμε και πρίν, μόνο που τώρα θα χρησιμοποιήσουμε ένα σημείο, το οποίο να έχει καθαρή οπτική επαφή με τα δύο μέρη, ως αναμεταδότη. Φυσικά το σημείο αυτό πρέπει να έχει ρεύμα. Αφού κάνουμε πάλι τις εργασίες μας στο σπίτι όπου υπάρχει ίντερνετ, πηγαίνουμε στο σημείο που έχουμε ορίσει ως αναμεταδότη και εκεί θα τοποθετήσουμε 2 κεραίες. Μια ως AP client και μια ως ΑΡ. Η ΑΡ client θα παίρνει σήμα από το σπίτι με το ίντερνετ και η άλλη κεραία θα στέλνει ως ΑΡ στον τελικό δέκτη. Δεν ξεχνάμε και πάλι να κάνουμε τις αλλαγές στην ΙΡ.

Η διαδικασία είναι η ίδια και για τα 5 GΗz. Αν θέλουμε τώρα να αναμεταδίδουμε το ίντερνετ από τον τελικό δέκτη σε μια μεγαλύτερη περιοχή αυτό που χρειαζόμαστε έιναι μια κεραία σε λειτουργία ΑΡ πάλι αλλά με πανκατευθυντική αποστολή. Σε περίπτωση που πάνω στο ΑΡ πρόκειται να συνδεθούν πάρα πολλά PC, χρειάζεται να παρεμβάλλεται και ένα switch πχ της mikrotik ώστε να μπουν τυχόν limits ή ότι άλλοι περιορισμοί θέλετε εσείς.

ΥΓ. Αν ο οδηγός θέλει κάποια διόρθωση ή γίνεται κάπου δυσνόητος θα χαρώ να σας βοηθήσω.

Έγινε επεξεργασία από kemosabe
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

θεωρώ ότι χρειάζεται πάαααααααρα πολύ περισσότερη ανάλυση στο κομμάτι του ποιο access point προτείνεις τι είδους κεραία db κτλ θα βάλουμε για να πιάνει στα 2 χλμ++, δεν νομίζω δηλαδή ότι είναι τόσο απλό βάζεις ενα AP εκεί ένα στην άλλη πλευρά και θα παίξει. Θέλει ειδικές κατευθυντικές κεραίες επαγγελματικών προδιαγραφών, μηχανισμό στόχευσης πως θα βάλεις τα AP σε εξωτερικό χώρο (ειδικά κουτιά, ή ειδικά AP) πως θα μετρήσεις την ποιότητα του link κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Και όμως φίλε μου. Έτσι νόμιζα κι εγώ. Είναι ποιο απλά τα πράγματα. Ιδίως αν επιλέξεις υλικά από την ίδια εταιρία. Ίσως το δυσκολότερο κομμάτι να είναι η στόχευση που λες. Αλλά στα 2 χμ δεν είναι και τόσο τραγική η απόσταση. Από τα 16 και πάνω μπορεί. Αν είδες τα υλικά που έβαλα είναι στα 12 και 16 dbi για τα 2,4 ΜΗz και στα 16 και 27 για τα 5ΜΗz. H ποιότητα του λίνκ, επιδή το ανέφερες, μπορείς να το μετρήσεις μεσα από το λογισμικό του κάθε ΑΡ.

Link to comment
Share on other sites

δηλαδή ότι access point και να πάρω και καρφώσω πάνω τις κεραίες αυτές θα παίξει??? και επίσης από την στιγμή που θα είναι σε εξωτερικό χώρο το AP πως θα το προστατέψουμε από καιρικά φαινόμενα κτλ?? δεν θέλουμε ειδικά AP εξωτερικού χώρου??

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου δες λίγο τα προιόντα. Δεν είναι απλές κεραίες. Είναι ΑΡ εξωτερικού τύπου με ενσωματωμένη κεραία ή αν το θες αλλιώς κεραίες με ενσωματωμένο ΑΡ. Ό,τι από τα παραπάνω και να αγοράσεις θα κάνεις την δουλειά σου. Αυτές οι κεραίες ή ΑΡ είναι για αυτή την δουλειά ακριβώς.

Link to comment
Share on other sites

δηλαδή ότι access point και να πάρω και καρφώσω πάνω τις κεραίες αυτές θα παίξει??? και επίσης από την στιγμή που θα είναι σε εξωτερικό χώρο το AP πως θα το προστατέψουμε από καιρικά φαινόμενα κτλ?? δεν θέλουμε ειδικά AP εξωτερικού χώρου??

Δεν είναι απαραίτητο πάντα, έχω εδώ και τρία χρόνια ένα Linksys WRT54G σε ηλεκτρολογικό πλαστικό κουτί που κλείνει στεγανά με δύο εξωτερικές κεραίες τύπου πάνελ στην ταράτσα μου και δεν έχει πάθει τίποτα!

Έγινε επεξεργασία από manos3000
Link to comment
Share on other sites

Δειτε και τα mikrotik για περισσοτερη σταθεροτητα, αλλα πιο δυσκολα στη ρυθμιση. Πχ το groove που ειναι αντιστοιχο του ubiquity bullet και βαζεις πανω οτι κεραια θες.

Καλα λογια εχω ακουσει κ για τα airgrid για αποστασεις 5-10 χλμ. Και ειναι και οικονομικα. Δλδ με 150€ παιρνεις πομπο κ δεκτη μαζι με καλο καλωδιο.

Sent from my HTC HD2 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Για κάποιον που δεν είναι επαγγελματίας στο αντικείμενο και το μόνο που ζητά είναι απλά μια ζεύξη πιστέυω ότι η ubiquiti είναι μονόδρομος, αφού τα προιόντα της παραμετροποιούνται πολύ εύκολα μέσα από το γραφικό Interface, το οποίο παρέχει όλα τα βασικά εργαλεία που θα χρειαστεί κάποιος για να πετύχει το έργο του.

Επιπλέον υπάρχει ένα πολύ ενεργό forum το οποίο στηρίζεται από την εταιρεία και μπορεί να βοηθήσει σε απορίες ή προβλήματα.

Αντίθετα η Microtic έχει έναν πιο επαγγελματικό προσανατολισμό με πιο δύσκολα Interface (νομίζω ότι φέτος παρουσίασε για πρώτη φορά προϊόν με γραφικό περιβάλλον για τις ρυθμίσεις), και αποτελεί πολύ καλή επιλογή αν θες κάτι πιο απαιτητικό από μια απλή ζεύξη όπως πχ να μεταφέρεις ασύρματα την τηλεφωνική γραμμή.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Εχουμε 6 σπιτια εξοχικα σε ενα χωριο στη Παρο ο ενας διπλα στο αλλον και σε αποστασεις 20-40μ με οπτική επαφή.
Ειχε ο 1 απο εμας ιντερνετ αλλα τωρα με τη κριση το σκεφτεται να τη κρατήσει.
Το ιντερνετ ςιναι σχεδον αναγκη αλλα ειναι πια πολ ακριβή η συνδεση και το εξοχικο προγραμμα. 
Η σκεψη που εχουμε οι 3 απο εμας, ειναι 1 να βαλει μια γρήγορη συνδεση και οι αλλοι με καποιο τροπο να μοιραστουμε τη συνδεση ωστε να μπορουμε να αντεξουμε το κοστος.

Και λεγαμε οτι λυση μπορεσουμε να βρουμε ισως με τη βοηθεια απο το φορουμ να βαλουμε το ρουτερ να κανει ενα ημερησιο ρεσταρτ ωστε να ειμαστε σιγουροι οτι παντα υπαρχει συνδεση ακομη και αν καποιος δεν ειναι στο νησι.

τι μας προτεινετε....

 

Στρατης 

stratis63@gmail.com

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.