Jump to content



"Δεν μπορουμε κυριε, δεν μπορειτε κυριε" RMA και γενικη γραμματεια καταναλωτη


Tsakonas

Recommended Posts

Απολαυστε

Μέγεθος Γραμμάτων

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL)

Ζ2-19029/2011 ΕΠΙΤΡΟΠΗ (Γ.Γ.ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ) ( 565714)

(Α` ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ) Καταχρηστικοί γενικοί όροι συναλλαγών. Δικαιώματα του αγοραστή σε περίπτωση αγοράς ελαττωματικού προϊόντος. Καταχρηστικοί ως αδιαφανείς οι γενικοί όροι συναλλαγών, που αποτρέπουν ή δυσχεραίνουν τους καταναλωτές να ασκήσουν νόμιμα δικαιώματά τους ιδίως σε περιπτώσεις αγοράς ελαττωματικών προϊόντων. Επιβολή χρηματικού προστίμου συνολικού ύψους 140.000 ευρώ σε εταιρεία εισαγωγής και εμπορίας παιχνιδιών και άλλων ειδών για παραβίαση του άρθρου 2 παρ. 6 και παρ.7 εδ. β’, ζ’, θ’, ιβ’, ιγ’ και ιζ’, ιε, σε συνδυασμό με το ά. 5 παρ. 3 και 7, σύμφωνα με την από 23.12.2011 εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΤΜΗΜΑ Α’ Αθήνα, 23/12/2011

Εισήγηση της Υπηρεσίας

Θέμα: «Επιβολή διοικητικών κυρώσεων κατά της εταιρείας με την επωνυμία «........ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», για παράβαση των διατάξεων του Ν. 2251/94 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει».

1. Ιστορικό

Στην Υπηρεσία μας έχουν υποβληθεί καταγγελίες καταναλωτών κατά της ανωτέρω εταιρείας (στη συνέχεια «η εταιρεία»), οι οποίες αφορούν :

Α. Άρνηση επισκευής ή αντικατάστασης ιπτάμενων παιχνιδιών και τηλεκατευθυνόμενων σκαφών

1. Υπόθεση ................................. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην από 28-09-2010 καταγγελία, ο καταναλωτής αγόρασε από κατάστημα της εταιρείας την 23-09-2010 στο Ρέντη ένα παιχνίδι (τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο) αξίας 29,99€. Την Παρασκευή 24-09-2010 επέστρεψε το προϊόν για αλλαγή επειδή το ένα από τα δύο μοτέρ δε λειτουργούσε και του είπαν ότι αλλαγές ελαττωματικών προϊόντων γίνονται την επόμενη μέρα (Σάββατο) μετά τις 14.00. Την επόμενη μέρα, ενημερώθηκε από υπάλληλο της εταιρείας, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι δε λειτουργεί, ότι δε γίνονται αλλαγές σε αυτά τα παιχνίδια. Περαιτέρω, ο καταναλωτής αναφέρει ότι η εταιρεία απαγορεύει τη δοκιμή του προϊόντος πριν την αγορά του. Η Υπηρεσία μας, με το Ζ2-18669/23-11-2010 έγγραφό της ζήτησε τις απόψεις και τις ενέργειες της εταιρείας για την διευθέτηση του προβλήματος του εν λόγω καταναλωτή και έλαβε την από 13-12-2010 απάντησή της, σύμφωνα με την οποία όσον αφορά τα ιπτάμενα παιχνίδια, σε όλα τα σημεία πώλησής τους, σε εμφανές σημείο έχει τοποθετηθεί ευδιάκριτη ενημερωτική πινακίδα στην οποία αναγράφονται επί λέξει τα εξής : «ΠΡΟΣΟΧΗ : ΟΛΑ ΤΑ ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ». Περαιτέρω, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η δυσλειτουργία του προϊόντος του εν λόγω καταναλωτή προερχόταν από χρήση και όχι από κατασκευαστικό ελάττωμα καθώς το προϊόν είχε χρησιμοποιηθεί.

2. Υπόθεση .................................. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην από 30-11-2010 καταγγελία, ο καταναλωτής αγόρασε από κατάστημα της εταιρείας στα Ιωάννινα την 27-11-2010 ένα παιχνίδι (τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο) και το επέστρεψε αυθημερόν επειδή ήταν χαλασμένο. Ο υπάλληλος του καταστήματος αφενός αρνήθηκε να το παραλάβει την ίδια μέρα και αφετέρου παρέπεμψε τον καταναλωτή στην εντός του καταστήματος πινακίδα που αναγράφει ότι δε γίνονται αλλαγές σε αυτά τα παιχνίδια. Η Υπηρεσία μας, με το Ζ2-21699/10/03-01-2011 έγγραφό της ζήτησε τις απόψεις και τις ενέργειες της εταιρείας για την διευθέτηση του προβλήματος του εν λόγω καταναλωτή και έλαβε την από 31-01- 2011 απάντησή της, σύμφωνα με την οποία όσον αφορά τα ιπτάμενα παιχνίδια, σε όλα τα σημεία πώλησής τους, σε εμφανές σημείο έχει τοποθετηθεί ευδιάκριτη ενημερωτική πινακίδα στην οποία αναγράφονται επί λέξει τα εξής : «ΠΡΟΣΟΧΗ : ΟΛΑ ΤΑ ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ». Περαιτέρω, η εταιρεία αναφέρεται στις ημέρες και ώρες αλλαγών κατά τις οποίες ο καταναλωτής μπορεί να προσέλθει για τον έλεγχο του προϊόντος.

3. Υπόθεση .................Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην από 29-11-2010 καταγγελία, ο καταναλωτής αγόρασε για το γιο του από κατάστημα της εταιρείας στο Ρέντη την Τετάρτη 24-11- 2010 ένα παιχνίδι (τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο). Την επόμενη μέρα ζήτησε να το επιστρέψει, επειδή ο γιος του είχε λάβει ως δώρο το ίδιο ακριβώς προϊόν και ενημερώθηκε από υπάλληλό της ότι δε γίνονται αλλαγές σε αυτά τα παιχνίδια. Ο καταναλωτής επισημαίνει επίσης ότι σε προηγούμενη αγορά του (24-11-2009) το προϊόν -τηλεκατευθυνόμενο αυτοκίνητο- αποδείχθηκε ελαττωματικό και η υπάλληλος αρνήθηκε να τον εξυπηρετήσει αυθημερόν. Η Υπηρεσία μας, με το Ζ2-21650/31-12-2010 έγγραφό της ζήτησε τις απόψεις και τις ενέργειες της εταιρείας για την διευθέτηση του προβλήματος του εν λόγω καταναλωτή και έλαβε την από 31-01-2011 απάντησή της, σύμφωνα με την οποία όσον αφορά τα ιπτάμενα παιχνίδια, σε όλα τα σημεία πώλησής τους, σε εμφανές σημείο έχει τοποθετηθεί ευδιάκριτη ενημερωτική πινακίδα στην οποία αναγράφονται επί λέξει τα εξής : «ΠΡΟΣΟΧΗ : ΟΛΑ ΤΑ ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ».

Περαιτέρω, η εταιρεία αναφέρεται στις ημέρες και ώρες πραγματοποίησης αλλαγών στα καταστήματά της.

4. Υπόθεση ................................ Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην από 23-11-2010 καταγγελία, ο καταναλωτής αγόρασε από κατάστημα της εταιρείας στην Καρδίτσα την 18-11-2010 ένα παιχνίδι (τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο Apache) αξίας 29,99€ και το επέστρεψε επειδή είχε πρόβλημα. Ο υπάλληλος του καταστήματος αφενός παρέπεμψε τον καταναλωτή στην εντός του καταστήματος πινακίδα που αναγράφει ότι δε γίνονται αλλαγές σε αυτά τα παιχνίδια και αφετέρου αρνήθηκε να το παραλάβει την ίδια μέρα, αναφέροντας τις ημέρες και ώρες πραγματοποίησης αλλαγών στα καταστήματα. Η Υπηρεσία μας, με το Ζ2-21327/10/03-01-2011 έγγραφό της ζήτησε τις απόψεις και τις ενέργειες της εταιρείας για την διευθέτηση του προβλήματος του εν λόγω καταναλωτή και έλαβε την από 31-01- 2011 απάντησή της, σύμφωνα με την οποία όσον αφορά τα ιπτάμενα παιχνίδια, σε όλα τα σημεία πώλησής τους, σε εμφανές σημείο έχει τοποθετηθεί ευδιάκριτη ενημερωτική πινακίδα στην οποία αναγράφονται επί λέξει τα εξής : «ΠΡΟΣΟΧΗ : ΟΛΑ ΤΑ ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ». Περαιτέρω, η εταιρεία αναφέρεται στις ημέρες και ώρες αλλαγών κατά τις οποίες οι καταναλωτές μπορούν να προσέλθουν για τον έλεγχο του προϊόντος στα καταστήματά και ισχυρίζεται ότι όσον αφορά το προϊόν στο οποίο αναφέρεται ο εν λόγω καταναλωτής, δεν υπήρχε κατασκευαστικό ελάττωμα αλλά μηχανική βλάβη προερχόμενη από κακή ή/και αμελή χρήση του προϊόντος.

5. Υπόθεση .............................. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην από 09-03-2011 καταγγελία, ο καταναλωτής αγόρασε από κατάστημα της εταιρείας στη Βάρη την 01-03-2011 ένα παιχνίδι (τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο) το οποίο παρουσίασε πρόβλημα στη λειτουργία του. Όταν προσήλθε στο κατάστημα κατά το ωράριο αλλαγών για τον έλεγχο του προϊόντος, ο υπάλληλος του καταστήματος τον παρέπεμψε στην εντός του καταστήματος πινακίδα που αναγράφει ότι δε γίνονται αλλαγές σε αυτά τα παιχνίδια. Η Υπηρεσία μας, με το Ζ2-3796/17-03-2011 έγγραφό της ζήτησε τις απόψεις και τις ενέργειες της εταιρείας για την διευθέτηση του προβλήματος του εν λόγω καταναλωτή και έλαβε την από 14-04-2011 απάντησή της, σύμφωνα με την οποία όσον αφορά τα ιπτάμενα παιχνίδια, σε όλα τα σημεία πώλησής τους, σε εμφανές σημείο έχει τοποθετηθεί ευδιάκριτη ενημερωτική πινακίδα στην οποία αναγράφονται επί λέξει τα εξής : «ΠΡΟΣΟΧΗ : ΟΛΑ ΤΑ ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ». Περαιτέρω, η εταιρεία αναφέρεται στις ημέρες και ώρες αλλαγών κατά τις οποίες ο καταναλωτής μπορεί να προσέλθει για τον έλεγχο του προϊόντος και ζητάτε τον κωδικό του προϊόντος για την περαιτέρω εξέταση του θέματος.

6. Υπόθεση.............................. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην από 15-03-2011 καταγγελία του, ο καταναλωτής αγόρασε από κατάστημα της εταιρείας στη Λάρισα την 01-03-2011 ένα παιχνίδι (ελικόπτερο .....) αξίας 49,99 €. Το επέστρεψε στο κατάστημα επειδή δε λειτουργούσε και ο υπάλληλος του καταστήματος αρνήθηκε να το αντικαταστήσει. Η Υπηρεσία μας, με το Ζ2-4178/23-03-2011 έγγραφό της ζήτησε τις απόψεις και τις ενέργειες της εταιρείας για την διευθέτηση του προβλήματος του εν λόγω καταναλωτή και έλαβε την από 14-04-2011 απάντησή της, σύμφωνα με την οποία όσον αφορά τα ιπτάμενα παιχνίδια, σε όλα τα σημεία πώλησής τους, σε εμφανές σημείο έχει τοποθετηθεί ευδιάκριτη ενημερωτική πινακίδα στην οποία αναγράφονται επί λέξει τα εξής : «ΠΡΟΣΟΧΗ : ΟΛΑ ΤΑ ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ». Περαιτέρω, η εταιρεία αναφέρεται στις ημέρες και ώρες αλλαγών κατά τις οποίες οι καταναλωτές μπορούν να προσέλθουν για τον έλεγχο του προϊόντος στα καταστήματα και ισχυρίζεται ότι όσον αφορά το προϊόν στο οποίο αναφέρεται ο εν λόγω καταναλωτής, δεν υπήρχε κατασκευαστικό ελάττωμα αλλά βλάβη προερχόμενη από κακή ή/και αμελή χρήση του προϊόντος.

7. Υπόθεση ............................. Την 21-05-2009 περιήλθε στην Υπηρεσία μας το υπ’ αριθμ. πρωτ. 2060/08-05-2009 έγγραφο της Δ/νσης Εμπορίου της Ν.Α. Αχαΐας με το οποίο μας διαβιβάστηκε η από 27-04-2009 καταγγελία του καταναλωτή κ. ........................ κατά της εταιρείας. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ο καταναλωτής αγόρασε από κατάστημα της εταιρείας στην Πάτρα την 23-04-2009 ένα παιχνίδι (τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο Apache) αξίας 49,99€. Το επέστρεψε στο κατάστημα επειδή δε λειτουργούσε και η υπάλληλος του καταστήματος, χωρίς καν να το εξετάσει, αρνήθηκε να το αντικαταστήσει και τον παρέπεμψε στην εντός του καταστήματος πινακίδα που αναγράφει ότι δε γίνονται αλλαγές σε αυτά τα παιχνίδια. Η ανωτέρω Υπηρεσία επισυνάπτει στο έγγραφό της την αναρτημένη στο καταγγελλόμενο κατάστημα πινακίδα, η οποία παρελήφθη από υπαλλήλους της και επί της οποίας αναγράφονται επί λέξει τα εξής : «ΠΡΟΣΟΧΗ : ΟΛΑ ΤΑ ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ». Η Υπηρεσία μας, με το Ζ2-12777/25-05-2009 έγγραφό της, ζήτησε, κατ’ επίκληση του άρθρου 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (Ν.2690, Φ.Ε.Κ. Α’45/09-03-1999), την εντός 8 ημερών υποβολή υπομνήματος από την εταιρεία με τις απόψεις της, προκειμένου αυτό να ληφθεί υπόψη κατά την εξέταση της υπόθεσης ως προς την αποδιδόμενη εις βάρος της παράβαση του άρθρου 5 του ν. 2251/1994, όπως αυτός ίσχυε κατά το χρόνο τέλεσης της παράβασης, για την επιβολή ή μη διοικητικών κυρώσεων για την άρνηση επισκευής ή αντικατάστασης του προϊόντος και τη μη παροχή εγγύησης για αυτό. Την 30-06-2009 υποβλήθηκε στην Υπηρεσία μας το από 25-06-2009 υπόμνημα της εταιρείας, σύμφωνα με το οποίο όσον αφορά τα ιπτάμενα παιχνίδια, σε όλα τα σημεία πώλησής τους, σε εμφανές σημείο έχει τοποθετηθεί ευδιάκριτη ενημερωτική πινακίδα στην οποία αναγράφονται επί λέξει τα εξής : «ΠΡΟΣΟΧΗ : ΟΛΑ ΤΑ ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ». Περαιτέρω, η εταιρεία αναφέρεται στις ημέρες και ώρες αλλαγών κατά τις οποίες οι καταναλωτές μπορούν να προσέλθουν για τον έλεγχο του προϊόντος στα καταστήματα και ισχυρίζεται ότι όσον αφορά το προϊόν στο οποίο αναφέρεται ο εν λόγω καταναλωτής, δεν υπήρχε κατασκευαστικό ελάττωμα αλλά βλάβη προερχόμενη από κακή ή/και αμελή χρήση του προϊόντος, συνεπώς δεν υπήρχε υποχρέωση της εταιρείας για επισκευή ή αντικατάστασή του. Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι τα ιπτάμενα παιχνίδια δεν αποτελούν διαρκή καταναλωτικά αγαθά, επομένως δεν υποχρεούται στην παροχή εγγύησης για αυτά.

8. Υπόθεση ...................... Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην από 09-02-2011 καταγγελία της, η καταναλώτρια αγόρασε από κατάστημα της εταιρείας ένα παιχνίδι (ιπτάμενο ελικόπτερο) αξίας 49,99€. Το επέστρεψε στο κατάστημα επειδή μετά τη φόρτιση των μπαταριών του διαπιστώθηκε ότι δε λειτουργούσε ο κινητήρας του. Ο υπάλληλος του καταστήματος αρνήθηκε να το αντικαταστήσει θεωρώντας ότι το προϊόν έχει χρησιμοποιηθεί. Η Υπηρεσία μας, με το Ζ2-2223/24-02-2011 έγγραφό της ζήτησε τις απόψεις και τις ενέργειες της εταιρείας για την διευθέτηση του προβλήματος της εν λόγω καταναλώτριας και έλαβε την από 05-04-2011 απάντησή της, σύμφωνα με την οποία όσον αφορά τα ιπτάμενα παιχνίδια, σε όλα τα σημεία πώλησής τους, σε εμφανές σημείο έχει τοποθετηθεί ευδιάκριτη ενημερωτική πινακίδα στην οποία αναγράφονται επί λέξει τα εξής : «ΠΡΟΣΟΧΗ : ΟΛΑ ΤΑ ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ». Περαιτέρω, αναφέρεται στις ημέρες και ώρες αλλαγών κατά τις οποίες οι καταναλωτές μπορούν να προσέλθουν για τον έλεγχο του προϊόντος στα καταστήματα και ζητά τον κωδικό του προϊόντος και το κατάστημα αγοράς του για την περαιτέρω εξέταση του θέματος.

9. Υπόθεση ................................. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην από 10-01-2011 καταγγελία της, την 05-01-2011 η καταναλώτρια αγόρασε από το κατάστημα της εταιρείας στο Μαρούσι ένα παιχνίδι (τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο) αξίας 19,99€. Το επέστρεψε στο κατάστημα λόγω ελλιπών εξαρτημάτων και ζήτησε την αντικατάστασή του. Ειδικότερα, από τη συσκευασία έλειπε ένας άξονας στήριξης του άνω έλικα, μία ρόδα από τα πέδιλα του ελικοπτέρου και ένα ελατήριο σταθεροποίησης της μπαταρίας. Ο υπάλληλος του καταστήματος αρνήθηκε να το αντικαταστήσει και την παρέπεμψε στην εντός του καταστήματος πινακίδα που αναγράφει ότι δε γίνονται αλλαγές σε αυτά τα παιχνίδια. Η καταναλώτρια διαμαρτύρεται περαιτέρω για το ωράριο αλλαγών των ελαττωματικών προϊόντων. Η Υπηρεσία μας, με το Ζ2-261/02-03-2011 έγγραφό της ζήτησε τις απόψεις και τις ενέργειες της εταιρείας για την διευθέτηση του προβλήματος της εν λόγω καταναλώτριας και έλαβε την από 05-04-2011 απάντησή της, σύμφωνα με την οποία όσον αφορά τα ιπτάμενα παιχνίδια, σε όλα τα σημεία πώλησής τους, σε εμφανές σημείο έχει τοποθετηθεί ευδιάκριτη ενημερωτική πινακίδα στην οποία αναγράφονται επί λέξει τα εξής : «ΠΡΟΣΟΧΗ : ΟΛΑ ΤΑ ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ». Περαιτέρω, αναφέρεται στις ημέρες και ώρες αλλαγών κατά τις οποίες οι καταναλωτές μπορούν να προσέλθουν για τον έλεγχο του προϊόντος στα καταστήματα και ισχυρίζεται ότι όσον αφορά το προϊόν στο οποίο αναφέρεται η εν λόγω καταναλώτρια, δεν υπήρχε κατασκευαστικό ελάττωμα αλλά βλάβη προερχόμενη από κακή ή/και αμελή χρήση του προϊόντος. Σε νεότερη επιστολή της την 26-05-2011, η καταναλώτρια ισχυρίστηκε ότι η απάντηση της εταιρείας δε βασίζεται στα πραγματικά περιστατικά της περίπτωσής της καθώς στην υποδοχή του καταστήματος που γινόταν ο έλεγχος των ελαττωματικών προϊόντων δε ζήτησαν τα στοιχεία της.

10. Υπόθεση............................ Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην από 21-03-2011 καταγγελία της, την 19-03-2011 η καταναλώτρια αγόρασε από το κατάστημα της εταιρείας στο Ρέντη ένα παιχνίδι (τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο) αξίας 14,99€. Ενημερώθηκε από την ταμία ότι το προϊόν δεν αλλάζεται ακόμα και αν είναι ελαττωματικό. Το ελικόπτερο πράγματι δε λειτουργούσε. Η καταναλώτρια επισημαίνει περαιτέρω ότι η εταιρεία δεν επιτρέπει τη δοκιμή του προϊόντος εντός του καταστήματος. Η Υπηρεσία μας, με το Ζ2-4533/11-04-2011 έγγραφό της ζήτησε τις απόψεις και τις ενέργειες της εταιρείας για την διευθέτηση του προβλήματος της εν λόγω καταναλώτριας και έλαβε την από 26-05-2011 απάντησή της, σύμφωνα με την οποία όσον αφορά τα ιπτάμενα παιχνίδια, σε όλα τα σημεία πώλησής τους, σε εμφανές σημείο έχει τοποθετηθεί ευδιάκριτη ενημερωτική πινακίδα στην οποία αναγράφονται επί λέξει τα εξής : «ΠΡΟΣΟΧΗ : ΟΛΑ ΤΑ ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ». Περαιτέρω, αναφέρεται στις ημέρες και ώρες αλλαγών κατά τις οποίες οι καταναλωτές μπορούν να προσέλθουν για τον έλεγχο του προϊόντος στα καταστήματα και επισημαίνετε ότι η εν λόγω καταναλώτρια δεν προσήλθε στο κατάστημα για να αιτηθεί την αλλαγή του προϊόντος.

11. Υπόθεση ...................... Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην από 27-04-2011 καταγγελία του, ο καταναλωτής την 17-04- 2011 αγόρασε από κατάστημα της εταιρείας ένα παιχνίδι (τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο). Το προϊόν λειτούργησε με δυσκολία για 2-3 λεπτά και μετά σταμάτησε να λειτουργεί, ενώ μετά την πρώτη φόρτιση των μπαταριών του σταμάτησε να λειτουργεί και ο φορτιστής. Την 26-04-2011 επέστρεψε το προϊόν στο κατάστημα και οι υπεύθυνοι του καταστήματος αρνήθηκαν να το αντικαταστήσουν. Η Υπηρεσία μας, με το Ζ2-6469/31-05-2011 έγγραφό της ζήτησε τις απόψεις και τις ενέργειες της εταιρείας για την διευθέτηση του προβλήματος του εν λόγω καταναλωτή και έλαβε την από 30-06-2011 απάντησή της, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία υπέχει, αποδέχεται και αναγνωρίζει τις νόμιμες υποχρεώσεις της αν εκ των υστέρων προκύψει ή διαπιστωθεί οποιοδήποτε κατασκευαστικό ελάττωμα. Επίσης, όσον αφορά τα ιπτάμενα παιχνίδια, σε όλα τα σημεία πώλησής τους, σε εμφανές σημείο έχει τοποθετηθεί ευδιάκριτη ενημερωτική πινακίδα στην οποία αναγράφονται επί λέξει τα εξής : «ΠΡΟΣΟΧΗ : ΟΛΑ ΤΑ ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ». Περαιτέρω, αναφέρεται στις ημέρες και ώρες αλλαγών κατά τις οποίες οι καταναλωτές μπορούν να προσέλθουν για τον έλεγχο του προϊόντος στα καταστήματα και ισχυρίζεται ότι όσον αφορά το προϊόν στο οποίο αναφέρεται ο εν λόγω καταναλωτής, η βλάβη προέρχεται πιθανώς από κακή ή/και αμελή χρήση του προϊόντος, αφού το προϊόν είχε χρησιμοποιηθεί.

12. Υπόθεση ............ Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην από 22-10-2011 καταγγελία του, ο καταναλωτής την 15-10- 2011 αγόρασε από κατάστημα της εταιρείας στη Ρόδο τρία παιχνίδια (δύο τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα και ένα τηλεκατευθυνόμενο τζιπ). Και τα τρία προϊόντα παρουσίασαν αμέσως δυσλειτουργίες. Ο καταναλωτής μετέβη στο ανωτέρω κατάστημα δύο μέρες αργότερα όπου οι υπεύθυνοι του καταστήματος αρνήθηκαν να αντικαταστήσουν τα προϊόντα επικαλούμενοι το ωράριο αλλαγών. Περαιτέρω, ο καταναλωτής καταγγέλλει ότι στο χώρο επιστροφών έχει αναρτηθεί πινακίδα με σωρεία προϊόντων τα οποία δεν επιστρέφονται.

13. Υπόθεση ............................... Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην από 20-07-2011 καταγγελία της, η καταναλώτρια αγόρασε από κατάστημα της εταιρείας ένα παιχνίδι (τηλεκατευθυνόμενο κρις κραφτ), το οποίο επέστρεψε στο κατάστημα στην αρχική του συσκευασία και χωρίς να το χρησιμοποιήσει, αλλά δεν έγινε δεκτή η επιστροφή του προϊόντος. Η Υπηρεσία μας, με το Ζ2-11890/08-08-2011 έγγραφό της ζήτησε τις απόψεις και τις ενέργειες της εταιρείας για την διευθέτηση του προβλήματος της εν λόγω καταναλώτριας και έλαβε την από 29-08-2011 απάντησή της, σύμφωνα με την οποία όσον αφορά τα τηλεκατευθυνόμενα σκάφη, σε όλα τα σημεία πώλησής τους, σε εμφανές σημείο έχει τοποθετηθεί ευδιάκριτη ενημερωτική πινακίδα στην οποία αναγράφονται επί λέξει τα εξής : «ΠΡΟΣΟΧΗ : ΟΛΑ ΤΑ ΤΗΛΕΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ ΣΚΑΦΗ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ». Περαιτέρω, επισημαίνει ότι στην περίπτωση που κάποιος προβεί στην αγορά τους, αποδέχεται τον ανωτέρω όρο και δεσμεύεται συμβατικά με αυτόν.

14. Υπόθεση ..................... Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην από 19-09-2011 καταγγελία του καταναλωτή κ. .............. , που αγόρασε στις 06-08-2011 ένα αγωνιστικό σκάφος στην τιμή των 79,99€ και αυτό δε λειτούργησε ποτέ (σχετ. Ζ2-15058/30-09-2011 έγγραφο της Υπηρεσίας μας), η εταιρεία αρνήθηκε τόσο την αλλαγή ή επισκευή του ελαττωματικού προϊόντος όσο και την υπαναχώρηση του καταναλωτή από τη σύμβαση.

Β. Πιστωτικό μικρότερης αξίας

1. Υπόθεση .......... Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην από 31-12-2010 καταγγελία, ο καταναλωτής αγόρασε από κατάστημα της εταιρείας στην Καλαμάτα ένα παιχνίδι αξίας 39,99€. Την 31-12-2010 επέστρεψε το προϊόν για αλλαγή λόγω ελαττωματικότητας αυτού και του δόθηκε πιστωτικό σημείωμα αξίας 29,99€ λόγω προσφοράς στο εν λόγω προϊόν. Η Υπηρεσία μας, με το Ζ2-24/28-02-2011 έγγραφό της ζήτησε τις απόψεις και τις ενέργειες της εταιρείας για την διευθέτηση του προβλήματος του εν λόγω καταναλωτή και έλαβε την από 05-04-2011 απάντησή της, με την οποία ζητά τον κωδικό του προϊόντος που προσκόμισε ο καταναλωτής.

2. Υπόθεση................................. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις από 19-01-2011 και από 09-03-2011 καταγγελίες του, ο καταναλωτής αγόρασε από κατάστημα της εταιρείας στο Μαρούσι ένα παιχνίδι στην τιμή των 70€ και το αντικατέστησε με άλλο όμοιο λόγω προβλήματος στη λειτουργία του. Λόγω προβλήματος και στο 2ο παιχνίδι, ο καταναλωτής το επέστρεψε στις 22-01-2011 ζητώντας την επιστροφή των χρημάτων του και τον ενημέρωσαν ότι δε γίνεται επιστροφή χρημάτων. Στη συνέχεια του δόθηκε πιστωτικό σημείωμα αξίας 40€ λόγω αλλαγής στην τιμή πώλησης του προϊόντος. Η Υπηρεσία μας, με το Ζ2-3760/16-03-2011 έγγραφό της ζήτησε τις απόψεις και τις ενέργειες της εταιρείας για την διευθέτηση του προβλήματος του εν λόγω καταναλωτή και έλαβε την από 05-04-2011 απάντησή της εταιρείας, με την οποία μας ενημερώνει για τη διαδικασία αλλαγών ελαττωματικών προϊόντων και καλεί τον καταναλωτή να προσέλθει στο κατάστημα για τον έλεγχο του προϊόντος και την αλλαγή του στην τιμή αγοράς του εφόσον αποδειχθεί κατασκευαστικό ελάττωμα.

3. Υπόθεση ......................... Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην από 03-10-2011 καταγγελία της, η καταναλώτρια στις 26-09- 2011 αγόρασε από κατάστημα της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη ένα σακίδιο στην τιμή των 5,99€. Στη συνέχεια επέστρεψε το προϊόν για αλλαγή λόγω ελαττωματικότητας αυτού (χαλασμένο φερμουάρ) και της δόθηκε πιστωτικό σημείωμα αξίας 4,99€ λόγω προσφοράς στο εν λόγω προϊόν. Γ. Άρνηση επιστροφής χρημάτων σε περιπτώσεις ελαττωματικών προϊόντων

1. Υπόθεση ............................. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην από 22-11-2010 καταγγελία, ο καταναλωτής αγόρασε από κατάστημα της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη την 12-11-2010 ένα παιχνίδι («Το σακίδιο της Ντόρας») αξίας 29,99€. Την 20-11-2010 επέστρεψε το προϊόν επειδή δε λειτουργούσε και ζήτησε την επιστροφή των χρημάτων του. Ενημερώθηκε από υπάλληλό σας ότι η εταιρεία έχει ως πολιτική τη μη επιστροφή χρημάτων και του δόθηκε πιστωτικό σημείωμα αξίας 29,99€ ,στο οποίο αναγραφόταν «ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ VALID ONLY FOR TODAY, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, RETURN OF MONEY IS NOT ALLOWED».

Η Υπηρεσία μας, με το Ζ2-21328/10/03-01-2011 έγγραφό της ζήτησε τις απόψεις και τις ενέργειες της εταιρείας για την διευθέτηση του προβλήματος του εν λόγω καταναλωτή και έλαβε την από 31-01-2011 απάντησή της, σύμφωνα με την οποία η αλλαγή του προϊόντος στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να ολοκληρωθεί με έκδοση απόδειξης είσπραξης διάρκειας 6 μηνών. Με την από 06-06-2011 νεότερη επιστολή του, ο καταναλωτής καταγγέλλει την εκ νέου άρνηση της εταιρείας να του επιστρέψει τα χρήματα και κατά συνέπεια την παράβαση του άρθρου 540 του Αστικού Κώδικα που αναφέρεται στο δικαίωμα του καταναλωτή να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση σε περίπτωση ευθύνης του πωλητή για πραγματικό ελάττωμα ή για έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας του προϊόντος.

2. Υπόθεση ................................................... Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην από 07-07-2010 καταγγελία, την 03-07-2010 ο καταναλωτής αγόρασε από κατάστημα της εταιρείας στον Άλιμο, μεταξύ άλλων, ένα πλαστικό νεροπίστολο αξίας 4,99€. Λίγη ώρα αργότερα διαπίστωσε ότι δε λειτουργούσε και επέστρεψε το προϊόν στο κατάστημα, όπου ενημερώθηκε από υπάλληλό για το ωράριο των αλλαγών καθώς και για το ότι η εταιρεία έχει ως πολιτική τη μη επιστροφή χρημάτων. Στη συνέχεια και παρά την απαίτηση του καταναλωτή για επιστροφή χρημάτων, του δόθηκε πιστωτικό σημείωμα αξίας 4,99€ ,στο οποίο αναγραφόταν «ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ VALID ONLY FOR TODAY, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, RETURN OF MONEY IS NOT ALLOWED». Ο καταναλωτής καταγγέλλει την παράβαση του άρθρου 540 του Αστικού Κώδικα. Η Υπηρεσία μας, με το Ζ2-13343/20-07-2010 έγγραφό της ζήτησε τις απόψεις και τις ενέργειες της εταιρείας για την διευθέτηση του προβλήματος του εν λόγω καταναλωτή και έλαβε την από 03-08-2010 απάντησή της, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος ο καταναλωτής επέλεξε την αντικατάσταση του προϊόντος και όχι την υπαναχώρηση. Περαιτέρω, αναφέρεται στις ημέρες και ώρες αλλαγών κατά τις οποίες οι καταναλωτές μπορούν να προσέλθουν για τον έλεγχο του προϊόντος στα καταστήματα. Με την από 20-09-2010 νεότερη επιστολή του, ο καταναλωτής διαμαρτύρεται εκ νέου για το ωράριο αλλαγών ελαττωματικών προϊόντων και επισημαίνει την άρνηση της εταιρείας να επιστρέψει χρήματα, η οποία αποδεικνύεται από την αναγραφή της φράσης «ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, RETURN OF MONEY IS NOT ALLOWED» στο πιστωτικό σημείωμα που του δόθηκε, καθώς και από σχετικό έγγραφο (υπ’ αριθμ. πρωτ. 1020/2/3616-α’/02-09-2010) της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής.

3. Υπόθεση......................... Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην από 14-08-2010 καταγγελία, την 11-08-2010 ο καταναλωτής αγόρασε από κατάστημα της εταιρείας στη Νίκαια μία παιδική στράτα. Την επόμενη μέρα διαπίστωσε ότι ήταν σπασμένη και την επέστρεψε στο κατάστημα, όπου ενημερώθηκε από υπάλληλο για το ωράριο των αλλαγών καθώς και για το ότι η εταιρεία έχει ως πολιτική τη μη επιστροφή χρημάτων. Ο καταναλωτής απαίτησε την επιστροφή των χρημάτων του και κάλεσε την αστυνομία. Η Υπηρεσία μας, με το Ζ2-15946/27-09-2010 έγγραφό της ζήτησε τις απόψεις και τις ενέργειες της εταιρείας για την διευθέτηση του προβλήματος του εν λόγω καταναλωτή και έλαβε την από 13-10-2010 απάντησή της, με την οποία μας ενημερώνει αφενός για την τηρούμενη διαδικασία και τα ωράρια αλλαγών ελαττωματικών προϊόντων της και αφετέρου ότι στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να γίνει αντικατάσταση του προϊόντος καθώς πρόκειται για κατασκευαστικό ελάττωμα. Στην εν λόγω απάντηση δε γίνεται μνεία στο δικαίωμα υπαναχώρησης από τη σύμβαση σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος.

4. Υπόθεση.................................... Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην από 16-12-2010 καταγγελία, την 13-10-2010 ο καταναλωτής αγόρασε από κατάστημα της εταιρείας στην Παιανία, μεταξύ άλλων, χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά λαμπάκια. Πληρώνοντας στο ταμείο διαπίστωσε ότι, ενώ θεωρούσε ότι η τιμή τους ήταν 10,99€ , είχε χρεωθεί με 16,99€ διότι η τιμή αυτή αφορούσε παραπλήσιο προϊόν σε διπλανό ράφι. Ζήτησε άμεσα την αναστροφή της πώλησης και την επιστροφή των χρημάτων του, αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό, αντίθετα του προτάθηκε να λάβει πιστωτικό σημείωμα και να αγοράσει από το κατάστημα άλλο προϊόν ίδιας αξίας. Η Υπηρεσία μας, με το Ζ2-22594/10/09-02-2011 έγγραφό της ζήτησε τις απόψεις και τις ενέργειες της εταιρείας για την διευθέτηση του προβλήματος του εν λόγω καταναλωτή και έλαβε την από 02-03-2011 απάντησή της, σύμφωνα με την οποία προτάθηκε στον καταναλωτή να λάβει πιστωτικό σημείωμα αξίας 16,99€ ή να γίνει επιστροφή χρημάτων και ο καταναλωτής δε δέχτηκε.

5. Υπόθεση ............... Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην από 22-12-2010 καταγγελία του, την 09-12-2010 ο καταναλωτής αγόρασε από κατάστημα της εταιρείας στο Μοσχάτο, μεταξύ άλλων, χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά λαμπάκια εξωτερικού χώρου, τα οποία λειτούργησαν λιγότερο από 2 μέρες. Ο καταναλωτής καταγγέλλει αφενός το ωράριο αλλαγών των ελαττωματικών προϊόντων της εταιρείας και αφετέρου την άρνηση επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος. Η Υπηρεσία μας, με το Ζ2-22847/10/09-02-2011 έγγραφό της ζήτησε τις απόψεις και τις ενέργειες της εταιρείας για την διευθέτηση του προβλήματος του εν λόγω καταναλωτή και έλαβε την από 02-03-2011 απάντησή της, με την οποία αναφέρεται στις ημέρες και ώρες αλλαγών κατά τις οποίες οι καταναλωτές μπορούν να προσέλθουν για τον έλεγχο του προϊόντος στα καταστήματα και καλεί τον καταναλωτή να προσέλθει για τον έλεγχο του προϊόντος.

Δ. Ωράριο αλλαγών

Σε αρκετές από τις ανωτέρω καταγγελίες καταναλωτών καθώς και στις καταγγελίες των καταναλωτών ..........................(σχετ. έγγραφό μας : Ζ2-3746/11-04-2011), ............... (σχετ. έγγραφό μας : Ζ2-12306/15-07-2010), ............................και ............................ και των καταναλωτικών ενώσεων ΚΕΠΚΑ (σχετ. έγγραφό μας : Ζ2-1046/04-02-2010) και ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (σχετ. έγγραφό μας : Ζ2-16170/16-11-2010), καταγγέλλεται ο χρονικός περιορισμός του καταναλωτή για την αντικατάσταση ελαττωματικών και μη προϊόντων. Η εταιρεία, στην από 26-11-2010 απάντησή της στο Ζ2-16170/16-11-2010 έγγραφό μας, όπως και σε κάθε άλλη απαντητική επιστολή της για υπόθεση ελαττωματικού προϊόντος, αναφέρει : «…έχουμε καθιερώσει και τηρούμε σταθερά τυπική διαδικασία, με συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, ήτοι : 1) Επιστροφές μη χρησιμοποιημένων και εντός της συσκευασίας τους εμπορευμάτων δέχονται τα καταστήματα καθημερινά από Τρίτη έως και Παρασκευή. 2) Επιστροφές ελαττωματικών, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του πελάτη, εμπορευμάτων δέχονται τα καταστήματα Σάββατο και Δευτέρα, από ώρες 14.00 έως 18.00, ημέρες και ώρες κατά τις οποίες ευρίσκεται σε αυτά υπάλληλος της εταιρείας, επιφορτισμένος με το έργο να δέχεται και να ερευνά τη βασιμότητα των παραπόνων με εξέταση των προϊόντων.», ενώ στην από 09-12-2010 επιστολή της, αναφέρει ότι : «1. Εφεξής το ωράριο επιστροφών ελαττωματικών εμπορευμάτων διευρύνεται κατά δύο ώρες και ισχύει από 14.00 έως 20.00 ώρες.»

Η Υπηρεσία μας, κατ΄ επίκληση του άρθρου 6 παρ. 2 του Ν. 2690/99, με το υπ’ αριθμ. Ζ2- 16441/07.11.2011 έγγραφό της, ζήτησε την υποβολή υπομνήματος από την εταιρεία με τις απόψεις της, προκειμένου αυτό να ληφθεί υπόψη κατά την εξέταση της υπόθεσής της. Η εταιρεία απέστειλε το από 02.12.2011 (αρ. πρωτ. Ζ2-19029/05.12.2011) υπόμνημά της, με το οποίο αρνείται τις προσαπτόμενες παραβάσεις.

2. Ισχύον νομοθετικό πλαίσιο

Α) Ν.2251/94, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει

Άρθρο 2: Γενικοί όροι συναλλαγών-καταχρηστικοί γενικοί όροι παρ.6 : Γενικοί όροι συναλλαγών που έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική διατάραξη της ισορροπίας των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συμβαλλομένων σε βάρος του καταναλωτή απαγορεύονται και είναι άκυροι. Ο καταχρηστικός χαρακτήρας γενικού όρου ενσωματωμένου σε σύμβαση κρίνεται αφού ληφθούν υπόψη η φύση των αγαθών ή υπηρεσιών που αφορά η σύμβαση, ο σκοπός της, το σύνολο των ειδικών συνθηκών κατά τη σύναψή της και όλες οι υπόλοιπες ρήτρες της σύμβασης ή άλλης σύμβασης από την οποία αυτή εξαρτάται. παρ.7 : Σε κάθε περίπτωση καταχρηστικοί είναι ιδίως οι όροι που:

…β) περιορίζουν τις ανειλημμένες συμβατικές υποχρεώσεις και ευθύνες των προμηθευτών,

…ζ) επιφυλάσσουν στον προμηθευτή το δικαίωμα να κρίνει μονομερώς αν η παροχή του είναι σύμφωνη με τη σύμβαση,

…θ) ορίζουν ότι η παροχή δεν είναι υποχρεωτικό να ανταποκρίνεται στις ουσιώδεις, για τον καταναλωτή, προδιαγραφές, στο δείγμα, στις ανάγκες της ειδικής χρήσης, για την οποία την προορίζει ο καταναλωτής και την οποία αποδέχεται ο προμηθευτής ή στο συνηθισμένο προορισμό της,

ιβ) περιορίζουν την ευθύνη του προμηθευτή για κρυμμένα ελαττώματα του πράγματος,

ιγ) αποκλείουν ή περιορίζουν υπέρμετρα την ευθύνη του προμηθευτή, …ιζ) συνεπάγονται παραίτηση του καταναλωτή από τα δικαιώματά του σε περίπτωση μη εκπλήρωσης ή πλημμελούς εκπλήρωσης της παροχής του προμηθευτή, ακόμα και αν τον προμηθευτή βαρύνει πταίσμα,…

Άρθρο 13α - Κυρώσεις παρ.2 : Με την επιφύλαξη των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, του Αγορανομικού Κώδικα και διατάξεων άλλων ειδικών νομοθετημάτων, σε βάρος των προμηθευτών που παραβαίνουν τις διατάξεις του παρόντος νόμου επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πρόστιμο από χίλια πεντακόσια (1.500) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ. Σε περίπτωση που εκδοθούν σε βάρος του ίδιου προμηθευτή περισσότερες από τρεις (3) αποφάσεις επιβολής προστίμου, το ανώτατο όριο προστίμου διπλασιάζεται και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να διατάξει την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης ή τμήματός της για χρονικό διάστημα από τρεις (3) μήνες έως ένα (1) έτος.

Β) Αστικός Κώδικας, όπως τροποποιήθηκε με το Ν.3043/02 και ισχύει

Άρθρο 540 : Δικαιώματα του αγοραστή Στις περιπτώσεις ευθύνης του πωλητή για πραγματικό ελάττωμα ή για έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας ο αγοραστής δικαιούται κατ’ επιλογή του: 1. να απαιτήσει χωρίς επιβάρυνσή του τη διόρθωση ή αντικατάσταση του πράγματος με άλλο, εκτός αν μια τέτοια ενέργεια είναι αδύνατη ή απαιτεί δυσανάλογες δαπάνες. 2. να μειώσει το τίμημα. 3. να υπαναχωρήσει από την σύμβαση, εκτός αν πρόκειται για επουσιώδες πραγματικό ελάττωμα. Ο πωλητής οφείλει να πραγματοποιήσει τη διόρθωση ή την αντικατάσταση σε εύλογο χρόνο και χωρίς σημαντική ενόχληση του αγοραστή.

3. Το από 02-12-2011 υπόμνημα της εταιρείας ...............

Στο από 02-12-2011 απαντητικό υπόμνημά της, η εταιρεία .............. αναφέρει ότι:

Α. Δεν έχει τη νομική υποχρέωση, βάσει της διάταξης του άρθρου 540 Α.Κ., να αντικαθιστά μη ελαττωματικά προϊόντα. Ισχυρίζεται ότι τα ιπτάμενα παιχνίδια και τηλεκατευθυνόμενα σκάφη δεν αντικαθίστανται, εφόσον δεν είναι ελαττωματικά και δεν επισκευάζονται, εφόσον η βλάβη τους προήλθε από κακή, πλημμελή και μη ενδεδειγμένη χρήση τους. Αντίθετα, αν η βλάβη τους διαπιστωθεί αποδεδειγμένα ότι οφείλεται σε «κατασκευαστικό ελάττωμα ή βλάβη», η εταιρεία αναγνωρίζει τις νόμιμες υποχρεώσεις της και ικανοποιεί τα βάσιμα και εύλογα αιτήματα των πελατών της. Οι αναφερόμενες στο ιστορικό καταγγελίες για ιπτάμενα παιχνίδια και τηλεκατευθυνόμενα σκάφη δεν ευσταθούν διότι τα προσκομισθέντα και ελεγχθέντα τεμάχια δεν παρουσίαζαν κατασκευαστικό ελάττωμα αλλά βλάβη λόγω κακής χρήσης, σε κάποιες δε περιπτώσεις τα φερόμενα ως ελαττωματικά προϊόντα δεν τέθηκαν στη διάθεση της εταιρείας προκειμένου να ελεγχθούν.

Β. Όταν παρέχει στους πελάτες της τη δυνατότητα να επιστρέψουν μη ελαττωματικά προϊόντα, αυτό γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι για το επιστρεφόμενο προϊόν ο καταναλωτής λαμβάνει σχετικό πιστωτικό σημείωμα στην τρέχουσα ισχύουσα κατά τη χρονική εκείνη στιγμή αξία του.

Στην περίπτωση δε των ελαττωματικών προϊόντων, ο καταναλωτής δε ζημιώνεται από την παροχή πιστωτικού σημειώματος μικρότερης αξίας διότι μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα αντικατάστασης και να αποκτήσει ακριβώς το ίδιο υγιές προϊόν.

Γ. Η εταιρεία επισημαίνει ότι δεν παρέχεται δυνατότητα επιστροφής χρημάτων στις περιπτώσεις αλλαγής υγιών προϊόντων. Στην περίπτωση των αποδεδειγμένα ελαττωματικών, ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να επιλέξει την αντικατάσταση του προϊόντος ή την υπαναχώρησή του από τη σύμβαση. Εφόσον ο καταναλωτής αιτηθεί την αντικατάσταση του προϊόντος, εκδίδεται πιστωτικό σημείωμα με ισχύ μίας ημέρας και επισημείωση «δεν επιτρέπεται η επιστροφή χρημάτων». Έτσι ικανοποιείται το δικαίωμα του καταναλωτή και δε μπορεί σωρευτικά να προβεί και σε υπαναχώρηση από τη σύμβαση.

Δ. Όσον αφορά το ωράριο των αλλαγών, επισημαίνει ότι με αυτό διασφαλίζεται τόσο η ικανοποίηση των εύλογων και δίκαιων αιτημάτων των καταναλωτών όσο και η διαφύλαξη της περιουσίας και των συμφερόντων της εταιρείας.

Ε. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι τα παιχνίδια δεν αποτελούν διαρκή καταναλωτικά αγαθά υπό την έννοια του άρθρου 5 του Ν.2251/94, κατά συνέπεια δε τυγχάνει εφαρμογής η εν λόγω διάταξη και οι απορρέουσες εξ αυτής υποχρεώσεις.

4. Η θέση της Υπηρεσίας μας

Από την εξέταση των στοιχείων του φακέλου και των προβαλλομένων στο σχετικό υπόμνημα λόγων περί μη επιβολής διοικητικών κυρώσεων, η Υπηρεσία μας έχει την άποψη ότι στην εξεταζόμενη περίπτωση συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της παρ. 2 του ά. 13 α του ν. 2251/1994, καθ’ όσον η εταιρεία, όπως αναλυτικά αναφέρεται στο ιστορικό του παρόντος προέβη στις ακόλουθες παραβάσεις του ν. 2251/1994:

Α. Όπως προκύπτει από τις υποβαλλόμενες καταγγελίες των καταναλωτών και τις απαντήσεις της εταιρείας επ’ αυτών (Ιστορικό, περίπτωση Α), η εταιρεία αρνήθηκε να δεχθεί επιστροφή ή και επισκευή ιπτάμενων ελικοπτέρων και τηλεκατευθυνόμενων σκαφών, τα οποία είχαν προμηθευτεί οι καταγγέλλοντες από καταστήματά της και τα οποία σύμφωνα με τις καταγγελίες εμφάνιζαν προβλήματα δυσλειτουργίας ακόμα και κατά την ίδια την ημέρα της αγοράς. Η εταιρεία επικαλείται για τη δικαιολόγηση της πρακτικής της ότι οι καταναλωτές έχουν ενημερωθεί πριν προβούν στην αγορά ότι τα εν λόγω προϊόντα δεν επιστρέφονται και δεν επισκευάζονται μέσω ενημερωτικών πινακίδων στις οποίες αναγράφεται επί λέξει: «ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΛΑ ΤΑ ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ» και «ΠΡΟΣΟΧΗ : ΟΛΑ ΤΑ ΤΗΛΕΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ ΣΚΑΦΗ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ». Μάλιστα, η εταιρεία αποδίδει τις δυσλειτουργίες των εν λόγω προϊόντων στη χρήση που τους έγινε από τους καταναλωτές και όχι σε κατασκευαστικά προβλήματα.

Οι προαναφερόμενες ενημερωτικές πινακίδες με το περιεχόμενο που προαναφέρθηκε αποτυπώνουν και συνιστούν γενικό όρο συναλλαγών (ά. 2 παρ. 1 του ν. 2251/1194), ήτοι όρο που έχει διατυπωθεί εκ των προτέρων για μελλοντικές συμβάσεις και ισχύει για τον απροσδιόριστο αριθμό των καταναλωτών που προβαίνουν σε αγορά των εν λόγω προϊόντων. Ως εκ τούτου το περιεχόμενό τους ελέγχεται με βάση τα ά. 2 παρ. 5, 6 και 7 του ν. 2251/1994 για την προστασία των καταναλωτών.

Ο συγκεκριμένος γενικός όρος συναλλαγών έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική διατάραξη της ισορροπίας των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των συμβαλλομένων σε βάρος του καταναλωτή και είναι ως εκ τούτου άκυρος ως καταχρηστικός. Ειδικότερα, με τη διατύπωση και χρήση του συγκεκριμένου όρου από την εταιρεία, οι καταναλωτές υποχρεούνται κατά τη συναλλαγή με την εταιρεία να προβαίνουν σε αγορά προϊόντων, χωρίς να δύνανται να τα επιστρέψουν άμα τη εμφανίσει ελαττώματος κατά τη λειτουργία τους, το οποίο αποτελεί, όμως, νόμιμο δικαίωμά τους που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία (ΑΚ 534-540). Με το περιεχόμενο όμως αυτό ο εν λόγω όρος εμπίπτει και στις per se απαγορευμένες ως καταχρηστικές περιπτώσεις του ά. 2 παρ. 7 εδ. ιβ, ιγ αλλά και β, ιζ και εδ. ζ και θ του ν. 2251/1994, καθώς αποκλείει την ευθύνη της εταιρείας για κρυμμένα ελαττώματα του πράγματος, αποκλείει υπέρμετρα την ευθύνη της εταιρείας, συνεπάγεται παραίτηση από τα δικαιώματα του καταναλωτή σε περίπτωση πλημμελούς εκπλήρωσης της παροχής από την εταιρεία, επιφυλάσσει ουσιαστικά δικαίωμα στην εταιρεία να κρίνει μονομερώς αν η παροχή είναι σύμφωνη με τη σύμβαση, περιορίζει τις ανειλημμένες με τη σύμβαση πώλησης υποχρεώσεις και ευθύνες της εταιρείας. Ο εν λόγω όρος είναι άκυρος σύμφωνα και με τη γενική ρήτρα της παραγράφου 6 του άρθρου 2 ν. 2251/94 και ως αδιαφανής, καθώς αποκρύπτοντας από τον καταναλωτή την πραγματική νομική κατάσταση, δημιουργεί τον κίνδυνο ο καταναλωτής να απέχει από την άσκηση των δικαιωμάτων του. Ο καταχρηστικός χαρακτήρας του εν λόγω όρου ενισχύεται και από τη στέρηση από τους καταναλωτές της δυνατότητας δοκιμής των προϊόντων πριν την αγορά, προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση λειτουργίας τους. Έτσι, η εταιρεία με τη διατύπωση και χρήση αυτού του όρου απαλλάσσεται εμμέσως από κάθε ευθύνη της και ως εκ τούτου ο όρος αυτός αποκλίνει ουσιωδώς από τις δικαιολογημένες προσδοκίες του καταναλωτή για τα δικαιώματά του και τις υποχρεώσεις της εταιρείας εκ της συμβάσεως, προκαλεί σημαντική διατάραξη της ισορροπίας των υποχρεώσεων και συμβαλλομένων σε βάρος του καταναλωτή, πληρώντας έτσι και το γενικό κριτήριο καταχρηστικότητας του ά. 2 παρ. 6 Ν. 2251/1994.

Εξάλλου, ο ισχυρισμός της εταιρείας με το υπόμνημά της ότι ο εν λόγω όρος αφορά μόνο υγιή προϊόντα και ότι εφόσον ένα τέτοιο προϊόν αποδειχθεί ελαττωματικό, η εταιρεία προβαίνει σε αντικατάσταση, δεν προκύπτει από το ίδιο το περιεχόμενο του όρου, εντέλει και από την καταγγελλόμενη πρακτική της εταιρείας, όπως περιγράφεται στο ιστορικό, από την οποία διαφαίνεται ότι οι υπάλληλοι της εταιρείας αρνούνται την αλλαγή, προτού προβούν στην εξέταση του προϊόντος, παραπέμποντας στο γενικό όρο συναλλαγών. Σε κάθε δε περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 5 ν. 2251/94, όταν ελέγχεται το περιεχόμενο γενικού όρου συναλλαγών κατά την εφαρμογή του άρθρου 13α παρ. 2 ν. 2251/94 επιλέγεται η δυσμενέστερη για τον καταναλωτή ερμηνευτική εκδοχή, εφόσον αυτή οδηγεί σε απαγόρευση διατύπωσης και χρήσης του σχετικού όρου.

Β. Όπως προκύπτει από τις υποβαλλόμενες καταγγελίες των καταναλωτών και τις απαντήσεις της εταιρείας επ’ αυτών (Ιστορικό, περίπτωση Β), η εταιρεία χορήγησε στους καταναλωτές που προέβησαν σε επιστροφή των προϊόντων λόγω εμφάνισης πραγματικού ελαττώματος πιστωτικό σημείωμα μικρότερης αξίας από την τιμή στην οποία είχε γίνει η αγορά από τους καταναλωτές. Η εταιρεία επικαλείται για τη δικαιολόγηση της πρακτικής της ότι ενημερώνει τους καταναλωτές πριν προβούν στην αγορά ότι οι αλλαγές προϊόντων πραγματοποιούνται στις τιμές που ισχύουν κατά την ημερομηνία της αλλαγής μέσω ευδιάκριτων ανακοινώσεων στα καταστήματά της. Η προαναφερόμενη ανακοίνωση με το περιεχόμενο που προαναφέρθηκε συνιστά γενικό όρο συναλλαγών (ά. 2 παρ. 1 του ν. 2251/1994), ήτοι όρο που έχει διατυπωθεί εκ των προτέρων για μελλοντικές συμβάσεις και ισχύει για τον απροσδιόριστο αριθμό των καταναλωτών που προβαίνουν σε αγορά των εν λόγω προϊόντων. Ως εκ τούτου το περιεχόμενό του ελέγχεται με βάση τα ά. 2 παρ. 5, 6 και 7 του ν. 2251/1994 για την προστασία των καταναλωτών.

Ο συγκεκριμένος γενικός όρος συναλλαγών ο οποίος προβλέπει - με το περιεχόμενό του, όπως αυτό συλλαμβάνεται σύμφωνα και με το άρθρο 2 παρ. 5 του ν. 2251/94 και επιβεβαιώνεται άλλωστε και από τη συμπεριφορά της εταιρείας στις παραπάνω υποθέσεις - σε περίπτωση επιστροφής ελαττωματικού προϊόντος την παροχή πιστωτικού σημειώματος αξίας ίσης με την αξία του προϊόντος κατά την ημέρα της επιστροφής και όχι κατά την ημέρα της αγοράς, έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική διατάραξη της ισορροπίας των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των συμβαλλομένων σε βάρος του καταναλωτή και είναι ως εκ τούτου άκυρος ως καταχρηστικός. Ο εν λόγω όρος διαψεύδει δικαιολογημένες και νόμιμες προσδοκίες του καταναλωτή ότι εφόσον προβεί σε επιστροφή του πράγματος εξαιτίας ελαττώματος που φέρει κατά την πώλησή του σε αυτόν, θα λάβει την αξία του πράγματος στην οποία το είχε αγοράσει, σύμφωνα και με το νόμιμο δικαίωμά του για υπαναχώρηση από τη σύμβαση στις περιπτώσεις ευθύνης του πωλητή για πραγματικό ελάττωμα ή για έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας (ΑΚ 540). Με το περιεχόμενο όμως αυτό ο εν λόγω όρος εμπίπτει και στις per se απαγορευμένες ως καταχρηστικές περιπτώσεις του ά. 2 παρ. 7 εδ. ιβ, ιγ β, αλλά και ιζ και εδ. ζ και θ του ν. 2251/1994, καθώς περιορίζει την ευθύνη της εταιρείας για κρυμμένα ελαττώματα του πράγματος, περιορίζει υπέρμετρα την ευθύνη της εταιρείας, περιορίζει τις ανειλημμένες εκ του νόμου και μάλιστα με τη σύμβαση πώλησης υποχρεώσεις και ευθύνες της εταιρείας. Ο εν λόγω όρος είναι άκυρος σύμφωνα και με τη γενική ρήτρα της παραγράφου 6 του άρθρου 2 ν. 2251/94 και ως αδιαφανής, καθώς αποκρύπτοντας από τον καταναλωτή την πραγματική νομική κατάσταση, δημιουργεί τον κίνδυνο ο καταναλωτής να απέχει από την άσκηση των δικαιωμάτων του. Έτσι, η εταιρεία με τη διατύπωση και χρήση αυτού του όρου απαλλάσσεται ουσιαστικά από την ευθύνη προς επιστροφή της αξίας του πράγματος σε περίπτωση υπαναχώρησης από την πώληση λόγω συνδρομής των προϋποθέσεων της ΑΚ 540, προκαλεί σημαντική διατάραξη της ισορροπίας των υποχρεώσεων και συμβαλλομένων σε βάρος του καταναλωτή, πληρώντας έτσι και το γενικό κριτήριο καταχρηστικότητας του ά. 2 παρ. 6 Ν. 2251/1994.

Γ. Όπως προκύπτει από τις υποβαλλόμενες καταγγελίες των καταναλωτών και τις απαντήσεις της εταιρείας επ’ αυτών (Ιστορικό, περίπτωση Γ), η εταιρεία αρνήθηκε να επιστρέψει σε καταναλωτές το καταβληθέν από αυτούς τίμημα όταν αυτοί προέβησαν σε επιστροφή προϊόντων, τα οποία εμφάνιζαν πρόβλημα στη λειτουργία. Αντ’ αυτού, η εταιρεία χορήγησε πιστωτικό σημείωμα, το οποίο, μάλιστα, έπρεπε να εξαργυρωθεί κατά την ίδια ημέρα. Η εταιρεία επικαλείται για τη δικαιολόγηση της πρακτικής της ότι η μη επιστροφή χρημάτων αποτελεί πολιτική της εταιρείας, η οποία έχει γνωστοποιηθεί στους καταναλωτές πριν προβούν στη συναλλαγή με ανακοίνωση που περιλαμβάνεται σε αναρτημένη πινακίδα εντός του καταστήματος. Επιπλέον, στο πιστωτικό σημείωμα που εκδίδεται αναγράφεται: «ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ VALID ONLY FOR TODAY, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, RETURN OF MONEY IS NOT ALLOWED».

Η προαναφερόμενη ανακοίνωση με το περιεχόμενο που προαναφέρθηκε συνιστά γενικό όρο συναλλαγών (ά. 2 παρ. 1 του ν. 2251/1194), ήτοι όρο που έχει διατυπωθεί εκ των προτέρων για μελλοντικές συμβάσεις και ισχύει για τον απροσδιόριστο αριθμό των καταναλωτών που προβαίνουν σε αγορά των εν λόγω προϊόντων. Ως εκ τούτου το περιεχόμενό του ελέγχεται με βάση τα ά. 2 παρ. 6 και 7 του ν. 2251/1994 για την προστασία των καταναλωτών.

Ο συγκεκριμένος γενικός όρος συναλλαγών έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική διατάραξη της ισορροπίας των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των συμβαλλομένων σε βάρος του καταναλωτή και είναι ως εκ τούτου άκυρος ως καταχρηστικός. Ειδικότερα, με τη χρήση και διατύπωση του όρου αυτού, διαψεύδονται οι δικαιολογημένες προσδοκίες του καταναλωτή ότι εφόσον προβεί σε επιστροφή του προϊόντος, το οποίο εμφανίζει πρόβλημα κατά τη λειτουργία του, θα του επιστραφεί από την εταιρεία το αντίτιμο, το οποίο κατέβαλε για την αγορά του, το οποίο, άλλωστε αποτελεί και νόμιμο δικαίωμά του κατά το ά. 540 ΑΚ, σύμφωνα με το οποίο ο αγοραστής δύναται (κατ’ επιλογήν του) να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση. Αντ’ αυτού η εταιρεία υποχρεώνει με τη χρήση και διατύπωση αυτού του όρου τους καταναλωτές να προβούν σε έτερη συναλλαγή ίσης τουλάχιστον αξίας και μάλιστα εντός πολύ περιορισμένου χρονικού διαστήματος κατά την κρίση της. Με το περιεχόμενο, όμως, αυτό, ο εν λόγω όρος εμπίπτει στην per se απαγορευμένη ως καταχρηστική περίπτωση του ά. 2 παρ. 7 εδ. β (σε συνδυασμό με τα εδ. ιβ, ιγ,ιζ), καθώς με τον τρόπο αυτόν περιορίζονται οι υποχρεώσεις που υπέχει η εταιρεία από το ά. 540 ΑΚ, το οποίο ρυθμίζει τα δικαιώματα του αγοραστή από την πώληση προϊόντος που εμφανίζει πραγματικό ελάττωμα. Ο εν λόγω όρος είναι άκυρος σύμφωνα και με τη γενική ρήτρα της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του ν. 2251/1994 και ως αδιαφανής, καθώς αποκρύπτοντας από τον καταναλωτή την πραγματική νομική κατάσταση, δημιουργεί τον κίνδυνο ο καταναλωτής να απέχει από την άσκηση των δικαιωμάτων του. Ο όρος αποκλίνει ουσιωδώς από τις δικαιολογημένες προσδοκίες του καταναλωτή για τα δικαιώματά του και τις υποχρεώσεις της εταιρείας, πληρώντας έτσι και το γενικό κριτήριο καταχρηστικότητας του ά. 2 παρ. 6 του Ν. 2251/1994.

Ο δε ισχυρισμός της εταιρείας ότι ο όρος αυτός είναι σύμφωνος με την κείμενη νομοθεσία από τη στιγμή που ο καταναλωτής έχει ήδη επιλέξει από τα δικαιώματά του να ασκήσει αυτό της αντικατάστασης του ελαττωματικού προϊόντος με άλλο υγιές, δεν ευσταθεί, καθώς, όπως προκύπτει από τις υποβληθείσες καταγγελίες, η εταιρεία αρνείται την επιστροφή χρημάτων σε κάθε περίπτωση και δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των καταναλωτών για επιστροφή χρημάτων. Δ. Σύμφωνα με την πολιτική που ακολουθεί η εταιρεία, οι επιστροφές ελαττωματικών προϊόντων γίνονταν δεκτές μόνο κάθε Δευτέρα και Σάββατο από τις 14:00-18:00, ενώ σύμφωνα με το από 09-12-2010 έγγραφο της εταιρείας, το ωράριο διευρύνθηκε κατ’ αρχήν κατά δύο ώρες (14:00- 20:00), στη συνέχεια, όμως, σύμφωνα με την έρευνα της υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι το ωράριο επιστροφής ελαττωματικών προϊόντων επανήλθε στο αρχικό (14:00-18:00). Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εταιρείας, μόνο κατά τις συγκεκριμένες αυτές ώρες βρίσκεται στα καταστήματα υπάλληλός της, ο οποίος είναι επιφορτισμένος να δέχεται και να ερευνά τη βασιμότητα των παραπόνων με εξέταση των προϊόντων. Για την πολιτική αυτή της εταιρείας, οι καταναλωτές ενημερώνονται μέσω ευδιακρίτως αναρτημένων ανακοινώσεων σε πολλά σημεία κάθε καταστήματος, ενώ οι ώρες αναγράφονται εμφανώς και στις εκδιδόμενες αποδείξεις των ταμειακών μηχανών.

Η ανακοίνωση αυτή της εταιρείας, με το περιεχόμενο που προαναφέρθηκε, αποτελεί γενικό όρο συναλλαγών, ήτοι όρο που έχει διατυπωθεί εκ των προτέρων για μελλοντικές συμβάσεις και ισχύει για τον απροσδιόριστο αριθμό των καταναλωτών που προβαίνουν σε αγορά των εν λόγω προϊόντων. Ως εκ τούτου το περιεχόμενό του ελέγχεται με βάση τα ά. 2 παρ. 6 και 7 του ν. 2251/1994 για την προστασία των καταναλωτών.

Ο συγκεκριμένος γενικός όρος συναλλαγών έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική διατάραξη της ισορροπίας των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των συμβαλλομένων σε βάρος του καταναλωτή και είναι ως εκ τούτου άκυρος ως καταχρηστικός. O εν λόγω όρος εμπίπτει στην per se απαγορευμένη ως καταχρηστική περίπτωση του ά. 2 παρ. 7 εδ. ιε, καθώς με το περιεχόμενό του εξαρτά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της εταιρείας από τυπικές προϋποθέσεις και μάλιστα ιδιαίτερα αυστηρές. Το ιδιαίτερα ανελαστικό χρονικό πλαίσιο, εντός του οποίου επιτρέπεται στους καταναλωτές να προβούν στην άσκηση των νομίμων και συμβατικών δικαιωμάτων τους, ουσιαστικά αποκλείει αν όχι περιορίζει υπέρμετρα τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Ο όρος αυτός αποκλίνει ουσιωδώς από τις δικαιολογημένες προσδοκίες του καταναλωτή, πληρώντας έτσι το γενικό κριτήριο καταχρηστικότητας του ά. 2 παρ. 6 εδ. α Ν. 2251/1994. Ειδικότερα, με τη χρήση και διατύπωση του όρου αυτού, εμποδίζεται σημαντικά ή έστω αποθαρρύνεται ο καταναλωτής από την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων από την πώληση προϊόντων που εμφανίζουν πραγματικό ελάττωμα (ΑΚ 540), με αντίστοιχο κατά τα ως άνω περιορισμό της ευθύνης της εταιρείας. Οι πολύ αυστηρές χρονικές προϋποθέσεις που τίθενται από την εταιρεία για την επιστροφή των ελαττωματικών προϊόντων (2 ημέρες την εβδομάδα, 4 και πλέον 6 ώρες) δημιουργούν τον κίνδυνο ο καταναλωτής να απέχει εν τέλει παντελώς από την άσκηση των δικαιωμάτων του. Άλλωστε, από τη διατύπωση και το περιεχόμενο του όρου δε γίνεται σαφής στον καταναλωτή ο λόγος για τον οποίο ισχύει ο περιορισμός αυτός. Ο λόγος που επικαλείται η εταιρεία, ότι, δηλαδή, μόνο κατά τις ημέρες και ώρες εκείνες βρίσκεται στο κατάστημα υπάλληλος «επιφορτισμένος να δέχεται και να ερευνά τη βασιμότητα των παραπόνων με εξέταση των προϊόντων» στο μέτρο που άλλωστε δεν απαιτείται (ούτε η εταιρεία το υποστηρίζει) απασχόληση υπαλλήλου με εξειδικευμένη τεχνογνωσία, δεν κρίνεται επαρκής για να δικαιολογήσει την απόκλιση από τις επιταγές της καλής πίστης, η οποία επιτάσσει, όπως ο προμηθευτής λαμβάνει υπόψη του και τα συμφέροντα του αντισυμβαλλομένου του και διευκολύνει την άσκηση των δικαιωμάτων του. Επομένως, κατά τα ως άνω η διατύπωση και χρήση του όρου αυτού έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική διατάραξη της ισορροπίας των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συμβαλλομένων σε βάρος του καταναλωτή και ως εκ τούτου είναι άκυρος ως καταχρηστικός.

Άλλωστε, η υποχρέωση της εταιρείας για εξυπηρέτηση μετά την πώληση απορρέει και από το ά. 5 παρ. 7 και παρ. 3 του νόμου 2251/1994, τα οποία προβλέπουν την παροχή υπηρεσιών για τη συντήρηση και επισκευή του προϊόντος και την ευχέρεια προμήθειας ανταλλακτικών για τη χρήση του. Η υποχρέωση δε αυτή ουδόλως μπορεί να θεωρηθεί ότι πληρούται έναντι του καταναλωτή με την ισχύ των αυστηρού χρονικού πλαισίου που προαναφέρθηκε. Επισημαίνεται δε ότι η καταγγελλόμενη εταιρεία εμπορεύεται -πέραν των παιχνιδιών- πλήθος διαρκών καταναλωτικών αγαθών, για τα οποία υπέχει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ά. 5 του ν. 2251/1994.

Κατόπιν των ανωτέρω η Υπηρεσία μας αφού έλαβε υπόψη το είδος της παράβασης, την βαρύτητα αυτής και τις επιπτώσεις της στο καταναλωτικό κοινό,

ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ

Την επιβολή στην εταιρεία με την επωνυμία «............ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» σε εφαρμογή του άρθρου 13 α παράγραφος 2 του ν. 2251/1994 «Προστασία των καταναλωτών», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, χρηματικού προστίμου συνολικού ποσού εκατόν σαράντα χιλιάδων (€ 140.000) ευρώ και ειδικότερα:

α) ποσού τριανταπέντε χιλιάδων (€ 35.000) ευρώ για διατύπωση και χρήση καταχρηστικού γενικού όρου συναλλαγών, όπως αυτός περιγράφεται και αναλύεται ανωτέρω υπό 4 περ. Α, κατά παράβαση του άρθρου 2 παρ. 6 και παρ.7 εδ. β’, ζ’, θ’, ιβ’, ιγ’ και ιζ’ του Ν. 2251/94 «Προστασία των καταναλωτών», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,

β) ποσού τριανταπέντε χιλιάδων (€ 35.000) ευρώ για διατύπωση και χρήση καταχρηστικού γενικού όρου συναλλαγών, όπως αυτός περιγράφεται και αναλύεται ανωτέρω υπό 4 περ. Β, κατά παράβαση του άρθρου 2 παρ. 6 και παρ.7 εδ. β’, ζ’, θ’, ιβ’, ιγ’ και ιζ’ του Ν. 2251/94 «Προστασία των καταναλωτών», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,

γ) ποσού τριανταπέντε χιλιάδων (€ 35.000) ευρώ για διατύπωση και χρήση καταχρηστικού γενικού όρου συναλλαγών, όπως αυτός περιγράφεται και αναλύεται ανωτέρω υπό 4 περ. Γ, κατά παράβαση του άρθρου 2 παρ. 6 και παρ.7 εδ. β’, ιβ’, ιγ’ και ιζ’ του Ν. 2251/94 «Προστασία των καταναλωτών», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και

δ) ποσού τριανταπέντε χιλιάδων (€ 35.000) ευρώ για διατύπωση και χρήση καταχρηστικού γενικού όρου συναλλαγών, όπως αυτός περιγράφεται και αναλύεται ανωτέρω υπό 4 περ. Δ, κατά παράβαση του ά. 2 παρ. 6 και παρ. 7 εδ. ιε, σε συνδυασμό με το ά. 5 παρ. 3 και 7 του Ν. 2251/94 «Προστασία των καταναλωτών», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Ο Διευθυντής Β. Καρόπουλος

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΤΜΗΜΑ Α Αθήνα, 23.12.2011 Α.Π. Ζ2-19029

ΘΕΜΑ: «Επιβολή διοικητικών κυρώσεων στην εταιρεία με την επωνυμία «.............. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» για παράβαση των διατάξεων του Ν. 2251/1994 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Έχοντας υπόψη:

Α. Τις διατάξεις όπως ισχύουν:

1. Του Π.Δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα» (ΦΕΚ 98/Α/2005).

2. Του Π.Δ. 197/1997 «Σύσταση Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και καθορισμός των αρμοδιοτήτων της» (ΦΕΚ 156/Α/1997).

3. Του Ν.2251/1994 « Προστασία των Καταναλωτών » (ΦΕΚ 191/Α/16-11-1994), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.

4. Του Π.Δ. 185/2009 «Ανασύσταση του Υπουργείου Οικονομικών, συγχώνευση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και μετονομασία του σε «Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας», μετατροπή του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης και Υπαγωγή στο Υπουργείο Εσωτερικών της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής» (Φ.Ε.Κ. 213/Α/2009).

5. Του Π.Δ. 89/2010 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Φ.Ε.Κ. 154/Α/2010).

6. Του Π.Δ. 96/2010 «Σύσταση Υπουργείου Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, καθορισμός των αρμοδιοτήτων του και ανακατανομή αρμοδιοτήτων των Υπουργείων» (Φ.Ε.Κ. 170/A/28.9.2010).

7. Του άρθρου 9 «Στελέχωση και οργάνωση της Γ.Γ. Καταναλωτή» του Ν. 3892/2010 (ΦΕΚ 189/Α/4-11-2010).

Β. Τις αποφάσεις:

1. Την με αρ. οικ. 21738/78/25.11.2011 Απόφαση του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ιωάννη Κουτσούκο». (Φ.Ε.Κ 2741/Β/25.11.2011)

2.Την με αριθ. Ζ5-1342οικ/30.11.2011 Απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ι. Κουτσούκο για την «Εξουσιοδότηση για υπογραφή εγγράφων «Με εντολή Υφυπουργού» στον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή και στους Προϊσταμένους των Διευθύνσεων, Τμημάτων, Αυτοτελούς Τμήματος των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης» (ΦΕΚ 2783/Β/2.12.2011).

Γ. Την από 23.12.2011 εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή.

Δ. Την ανάγκη προστασίας του καταναλωτικού κοινού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Επιβάλλουμε στην εταιρεία με την επωνυμία «........... ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με έδρα το Μοσχάτο Αττικής, ..............(ΑΦΜ ..............., ΔΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ) χρηματικό πρόστιμο συνολικού ποσού εκατόν σαράντα χιλιάδων (€ 140.000) ευρώ και ειδικότερα: α) ποσού τριανταπέντε χιλιάδων (€ 35.000) ευρώ για διατύπωση και χρήση καταχρηστικού γενικού όρου συναλλαγών, όπως αυτός περιγράφεται και αναλύεται υπό 4 περ. Α στην από 23.12.2011 εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή, κατά παράβαση του άρθρου 2 παρ. 6 και παρ.7 εδ. β’, ζ’, θ’, ιβ’, ιγ’ και ιζ’ του Ν. 2251/94 «Προστασία των καταναλωτών», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,

β) ποσού τριανταπέντε χιλιάδων (€ 35.000) ευρώ για διατύπωση και χρήση καταχρηστικού γενικού όρου συναλλαγών, όπως αυτός περιγράφεται και αναλύεται υπό 4 περ. Β στην από 23.12.2011 εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή, κατά παράβαση του άρθρου 2 παρ. 6 και παρ.7 εδ. β’, ζ’, θ’, ιβ’, ιγ’ και ιζ’ του Ν. 2251/94 «Προστασία των καταναλωτών», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,

γ) ποσού τριανταπέντε χιλιάδων (€ 35.000) ευρώ για διατύπωση και χρήση καταχρηστικού γενικού όρου συναλλαγών, όπως αυτός περιγράφεται και αναλύεται υπό 4 περ. Γ, στην από 23.12.2011 εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή κατά παράβαση του άρθρου 2 παρ. 6 και παρ.7 εδ. β’, ιβ’, ιγ’ και ιζ’ του Ν. 2251/94 «Προστασία των καταναλωτών», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και

δ) ποσού τριανταπέντε χιλιάδων (€ 35.000) ευρώ για διατύπωση και χρήση καταχρηστικού γενικού όρου συναλλαγών, όπως αυτός περιγράφεται και αναλύεται υπό 4 περ. Δ, στην από 23.12.2011 εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή, κατά παράβαση του ά. 2 παρ. 6 και παρ. 7 εδ. ιε, σε συνδυασμό με το ά. 5 παρ. 3 και 7 του Ν. 2251/94 «Προστασία των καταναλωτών», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

για τους λόγους που αναφέρονται στο στοιχείο Γ. της παρούσας.

Το ανωτέρω πρόστιμο επιβάλλεται κατ’ εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 13 α του ν. 2251/1994 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και θα εισπραχθεί ως δημόσιο έσοδο, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Η παρούσα απόφαση να επιδοθεί νόμιμα στην εταιρεία με την επωνυμία «........... ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Επίσης να κοινοποιηθεί στη Δ.Ο.Υ. ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ προκειμένου να ενεργήσει για τη βεβαίωση του επιβληθέντος προστίμου ως δημοσίου εσόδου, με σκοπό την είσπραξή του.

Κατά της ανωτέρω απόφασης χωρεί η υποβολή αίτησης θεραπείας στην Υπηρεσία μας, καθώς και η εντός 60 ημερών από την κοινοποίησή της άσκηση ενδίκων βοηθημάτων (αίτηση αναστολής εκτέλεσης και προσφυγή ουσίας) ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων. ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΠΥΡΑΚΟΣ

Link to comment
Share on other sites

επομένως σε οποιοδήποτε κώλυμα οπωσδήποτε να προχωράμε σε κοινοποίηση/καταγγελία στη ΓΓΚ/ΙΝΚΑ.

μιας και δεν το διάβασα εξ ολοκλήρου, οι άνθρωποι που πληρώσανε Χ ευρω για κάτι που δεν δούλευε, αποζημιωθήκανε?

Link to comment
Share on other sites

edit:

Βλέπω ότι ο κόσμος αρχίζει να κινείται για τα δικαιώματα του και αυτό ειναι καλο. Βέβαια τα παλιά μυαλά δύσκολα τα να πείσεις οτι αν το πάρεις και είναι χαλασμένο δεν χάνεις τα λεφτά σου..

Link to comment
Share on other sites

Από όσο κατάλαβα...αυτοί νόμιζαν οτι επειδή έβαλαν την τεμπέλα ο καταναλωτής έχανε τα δικαιώματα του. 140.000 φορές λάθος έκαναν μάλλον...

η συγκεκριμενη δημοσια αρχη (Γενικη Γραμματεια Καταναλωτη) βαραει αλυπητα... Εχω δει μια ξεγυρισμενη 300αρα σε εταιρια τηλεπικοινωνιων....Ακομα θα το φυσανε και δεν θα κρυωνει... Βεβαια θελει προσοχη, αν πατε για καταγγελια εκει , δεν εχει ψεματακια και μλκιες, αμα πειτε τιποτα ψευδες και φαει αδικο προστιμο ο αλλος, την πατησατε...

Link to comment
Share on other sites

η συγκεκριμενη δημοσια αρχη (Γενικη Γραμματεια Καταναλωτη) βαραει αλυπητα... Εχω δει μια ξεγυρισμενη 300αρα σε εταιρια τηλεπικοινωνιων....Ακομα θα το φυσανε και δεν θα κρυωνει... Βεβαια θελει προσοχη, αν πατε για καταγγελια εκει , δεν εχει ψεματακια και μλκιες, αμα πειτε τιποτα ψευδες και φαει αδικο προστιμο ο αλλος, την πατησατε...

Μιάς και πιάσαμε αυτή την κουβέντα...εδώ επάνω στη Θεσσαλονίκη έχουμε το ΚΕΠΚΑ και κάτω υπάρχει το ΙΝΚΑ.

Είναι καλύτερα να αφήνουμε αυτές τις οργανώσεις (?) να διαχειρίζονται τις υποθέσεις μας ή να απευθυνόμαστε απευθείας στη ΓΓΚ? Ή και τα 2?

Link to comment
Share on other sites

Ο καταναλωτής τι πήρε ?

Επίσης, τα πρόστιμα τα ρίχνουνε, και αυτή και η ΕΕΤΤ.

Εισπράτονται όμως ποτέ ? Γιατί η V***one εταιρία παροχής υπηρεσιών κυψελοϊδούς επικοινωνίας ακόμα δεν έχει πληρώσει τα πρόστιμα για την... παρακολούθηση των αρχηγών μας.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.