Jump to content



Πολύπριζο ασφαλείας


The Spirit

Recommended Posts

Σκεφτόμουν για την αγορά ενός ups για το pc μου, αλλά η ουσία είναι ότι δε με ενδιαφέρει να αγοράσω κάποιο line interactive για να μένει και το pc ανοιχτό για λίγα λεπτά.

Αυτό που πραγματικά με ενδιαφέρει είναι η προστασία του υπολογιστή μου από πτώση ρεύματος, βραχυκύκλωμα, πτώση τάσης κτλ.

Υπάρχει κάποια φθηνή και αξιόπιστη λύση για να κάνω αυτή τη δουλειά?

Αυτή τη στιγμή έχω αυτό APC PH6T3-GR HOME OFFICE SURGE ARREST 6 BLACK - - αλλά δε ξέρω κατά πόσο με προστατεύει.

PS. Όταν εννοώ φθηνή λύση σημαίνει οτί μπορώ να διαθέσω 50-70 euro.

Link to comment
Share on other sites

Άρα δεν θες ups αλλά AVR. Επέλεξε ένα με βάση την συνολική ισχύ των συσκευών που θα καλύπτει και φυσικά την τσέπη σου. Το AVR θα σε προστατέψει από υπερτάσεις/αιχμές και από βυθίσεις τάσης. Την προστασία έναντι βραχυκυκλώματος την παρέχει ο πίνακας της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του σπιτιού για το κομμάτι μέχρι το τροφοδοτικό. Μέσα στο pc προστασία από βραχυκύκλωμα παρέχει μόνο το PSU.

Link to comment
Share on other sites

Αυτά που θέλω να συνδέσω πάνω είναι το pc (της υπογραφής μου) και το πολύ πολύ την οθόνη. Μπορείς να μου προτείνεις κάποιο απ το eshop που πιστεύεις ότι αξίζει?

Το πολύ μέχρι τα λεφτά που ανέφερα, με προτίμηση το πιο φθηνό αλλά να αξίζει και να ξέρω ότι θα κάνω τη δουλειά μου. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Το πολύπριζο ασφαλείας θα σε προστατεύσει μόνο από αιχμές της τάσης όταν ξεπερνά τα όρια. Ίσως να βοηθήσει λίγο και σε βυθίσεις τάσης αν αυτές είναι μικρές και δεν τραβάς πολύ ισχύ. Καλύτερα όμως κοιτάς για σταθεροποιητή τάσης. Μπορείς να βρεις και σε μαγαζί με ηλεκτρονικά και είναι κάτω από το budget που έχεις ορίσει. Από τη στιγμή που έχεις τάση στο δίκτυο πάνω από περίπου 160V θα σου δίνει σταθερά (με απόκλιση 1-2V) τα κλασσικά 220-230V στην έξοδο του. Σε διακοπή ρεύματος τώρα ούτε ο σταθεροποιητής τάσης ούτε το πολύπριζο ασφαλείας θα βοηθήσουν. Εκεί χρειάζεσαι UPS. Οριακά στο budget σου μπορείς να βρεις κάτι με μικρή αυτονομία η οποία δεν σε πολυενδιαφέρει κιόλας.

Κανονίζεις αναλόγως πόσο προστατευμένο θες να είναι το PC σου και αγοράζεις ανάλογα.

Έγινε επεξεργασία από vagsk
Link to comment
Share on other sites

Σταθεροποιητή τάσης είδα αυτόν APC LE1200I 1200VA - UPS -.

Στην αρχή σκεφτόμουν για ups αλλά με το τροφοδοτικό που έχω φαντάζομαι ότι θα χρειαστώ κάποιο με 1200VA τουλάχιστον.

Αν κάνω λάθος διόρθωσέ με :)

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται. Μπορεί να έχεις τροφοδοτικό που μπορεί να δώσει αρκετή ισχύ αλλά πόση χρησιμοποιείς; Για παράδειγμα το PC της υπογραφής είναι πάνω σε UPS 1000VA με 1000W τροφοδοτικό και όταν δεν είμαι σε gaming κατάσταση έχει 12-14% load (κάπου στα 85W δηλαδή). Σε gaming κατάσταση παίζει από 25-34% το φορτίο όπως το βλέπει το UPS.

Τέσπα το APC είναι αρκετά επώνυμο και πολύ τσιμπημένο. Αν θυμάμαι καλά πέρυσι είχα αγοράσει 1500VA σταθεροποιητή τάσης τεχνολογίας servo που είναι και κομματάκι καλύτερη από αυτή της APC (relay) κοντά στα 35€. Αν δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος θα σου πρότεινα να κοιτάξεις για σταθεροποιητές σε μαγαζί με ηλεκτρονικά. Το eshop έχει πολύ περιορισμένη επιλογή και το APC πουλάει φιρμά και όχι τεχνολογία.

http://www.skroutz.gr/c/41/ups.html?from=most-popular&keyphrase=%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%B7%CF%82+%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82

Ο δικός μου είναι αυτός

http://www.stavrianos-dw.gr/product_info.php?cPath=9_167_710&products_id=10048

Έγινε επεξεργασία από vagsk
Link to comment
Share on other sites

Επειδή αυτά με το φορτίο δε τα πολυκαταλαβαίνω, θα ήθελα να μου πεις με τις γνώσεις σου (και με βάση το σύστημα που βλέπεις στην υπογραφή μου)

αν πάρω ένα ups με 1000VA θα αντέχει το pc σε μία διακοπή ρεύματος να μένει ανοιχτό έστω και για 2-3 λεπτά?

Link to comment
Share on other sites

UPS 1000VA της προκοπής με 60€ δε παίρνεις ούτε απο το e-bay χωρίς προδιαγραφές.

Με αυτά τα λεφτά πάρε ένα AVR όπως αυτό του Vagsk, παλιά ο Αμαραντίδης τα έφτιαχνε Ελλάδα αλλά πλέον είναι εισαγωγής από Κίνα.

Ελπίζω να κράτησε κάποιο επίπεδο ποιότητας, ότι και να πάρεις να ξέρεις οτι τα Servo(Amarad του λινκ) είναι πιο αξιόπιστα απο τα Relay type(APC του λινκ).

Έγινε επεξεργασία από Samael
Link to comment
Share on other sites

μια σημειωση.. τα APC που φερνει το eshop οταν πεσει το ρευμα ανοιγουν το κυκλωμα και δεν ανοιγουν ξανα ποτε!

πρεπει χειροκινητα να τουσ βγαλεις το φορτιο και να τους κανεις reset power για να παρουν μπρος. Εξαιρετικα εκνευριστικο αν θελεις ενα μηχανημα να μην κλεινει ποτε ή πολυ απλα να μην εχεις συνεχεια τον νου σου αν εκλεισε το AVR.

Πηρα αυτο απο τον emimikos και απλα εκανα τη δουλεια μου. Τα σερβο δε γνωριζω αν εχουν το ιδιο χαρακτηριστικο

Link to comment
Share on other sites

Ο σταθεροποιητής τάσης με servo θυμάμαι μου είχε κλείσει όταν η τάση είχε πέσει μόνιμα κάτω από 130V σε μια βλάβη της ΔΕΗ αλλά φυσικά όταν επανείλθε η τάση εντός ορίων ανοίξε και πάλι αν θυμάμαι καλά. Δεν έχει κάποιο εκνευριστικό eco-green feature ή κάτι τέτοιο σε στυλ APC.

2-3 λεπτά αυτονομία δεν πρέπει να είναι τίποτα τραγικό με UPS εφόσον δεν κάνεις κάτι CPU-GPU intensive εκείνη τη στιγμή. Χονδρικά το δικό μου UPS δίνει κάπου στο 10λεπτο αυτονομία με σύστημα σε idle ή low state (browsing) όπου και παρεμβαίνει το λογισμικό για auto shut down με μπαταρίες χονδρικά εντάξει για άλλα 2-5 λεπτά. Συνεπώς για 2-3 λεπτά αυτονομία που ζητάς θα σε καλύψει και κάποιο UPS στα 650-800VA. Απλά έχε υπόψη σου ότι γενικά τα UPS χρειάζονται και αλλαγή μπαταρίας κάθε 3-5 χρονιά αναλόγως της χρήσης. Αν ξέρεις πως να αλλάξεις μπαταρίες στο UPS βέβαια αυτό μεταφράζεται σε κόστος 25-35€ χονδρικά.

Link to comment
Share on other sites

Άρα πιστεύεις αν πάρω αυτό POWERWALKER VI 850SE LINE INTERACTIVE UPS - UPS - θα κάνω δουλειά μου έστω και για 2-3 λεπτά? (μόνο και μόνο για να προλαβαίνω να κλείσω το pc).

Ας μου κρατήσει 3 χρόνια και μετά δε με νοιάζει παίρνω άλλο, αναλόγως τη χρήση που λες τι εννοείς?

Φαντάζομαι θα μένει συνέχεια ανοιχτό το ups, έχω διαβάσει ότι δεν πρέπει να το κλείνουμε γιατί αποφορτίζεται.

Link to comment
Share on other sites

Έχω την αίσθηση ότι είναι λίγο οριακά τα 480W που παρέχει. Επίσης δεν βγάζει καθαρό ημίτονο πράμα που μπορεί να κρύβει ασυμβατότητα με το τροφοδοτικό σου. Πέραν αυτών περιλαμβάνει ένα απλό AVR που στην ουσία όταν πέφτει/ανεβαίνει η τάση πέραν κάποιων ορίων μεταβαίνει σε λειτουργία μπαταρίας. Αν εκεί που είσαι έχεις συχνά τέτοια φαινόμενα θα πρέπει να περιμένεις και συχνή εμπλοκή του ups.

Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ups γνώμη μου είναι να επενδύσεις σε αυτό αν είναι δυνατόν (από άποψη ισχύος , τωρινή και μελλοντική). Δεν είναι κάτι που το αλλάζεις τόσο συχνά και τα αναλώσιμα του δεν ειναι ακριβά για το χρόνο που σου βγάζουν.

Link to comment
Share on other sites

Παίδες εγώ έχω αγοράσει 3χAVR περίπου 3 χρόνια τώρα και έχω περάσει απο ένα σε κάθε συσκευή του σπιτιού μου (Pc, tv-hometheater και πλυντήριο ρούχων) και δεν είχα πότε πρόβλημα.

Μόνο στο ψυγείο δεν είχα βάλει και με μια υπερτροφοδότηση λόγο ρεύματος μου έκαψε την πλακέτα. Ευτυχως έγινε 3 μέρες πριν λήξη η εγγύηση και δεν πλήρωσα τίποτα.:man_in_love:

Απο την άλλη αυτό που γνωρίζω είναι οτι εαν έχεις ενα καλό τροφοδοτικό δεν υπάρχει κίνδυνος σε μια υπερτροφοδότηση της δεη να σου κάψει τα υπόλοιπα μέρη του υπολογιστή.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλημέρα, είναι λίγο παλιό το θέμα αλλά θέλω να ρωτήσω σε μία διακοπή ρεύματος ή σε μείωση/αύξηση τάσης ένας σταθεροποιητής (πχ http://www.e-shop.gr/lamtech-statheropoiitis-tasis-vr-1500-p-PER.701440) είναι αρκετός ή αυτό το κάνει μόνο το UPS? Εμένα με ενδιαφέρει μόνο να μην καεί ο υπολογιστής και όχι αν θα μείνει ανοιχτός 2-3 λεπτά για να τον κλείσω.

Link to comment
Share on other sites

49 minutes ago, query said:

Καλημέρα, είναι λίγο παλιό το θέμα αλλά θέλω να ρωτήσω σε μία διακοπή ρεύματος ή σε μείωση/αύξηση τάσης ένας σταθεροποιητής (πχ Lamtech σταθεροποιητης τασης vr 1500 - Ups (PER.701440)) είναι αρκετός ή αυτό το κάνει μόνο το UPS? Εμένα με ενδιαφέρει μόνο να μην καεί ο υπολογιστής και όχι αν θα μείνει ανοιχτός 2-3 λεπτά για να τον κλείσω.

Ο σταθεροποιητής τάσης, φροντίζει για τη σωστή τάση του ρεύματος στις συσκευές που έχεις συνδέσει. Δεν έχει μπαταρία, έτσι σε μια διακοπή, δε μπορεί να παρέχει ρεύμα.

Η προστασία που χρειάζεται ο υπολογιστής είναι από spikes, Που στην παρέχει ένα πολύπριζο ασφαλείας και ίσως αυτός που έβαλες.

Η αστάθεια στην τάση, προκαλεί προβλήματα στο τροφοδοτικό κυρίως, αλλά η ζημιά είναι μακροπρόθεσμη.

Το χειρότερο από όλα, είναι όταν μετά από διακοπή, το ρεύμα έρχεται και φεύγει. Εκεί μπορεί να στα κάψει όλα, και ειδικά συσκευές με μοτέρ, όπως πχ το ψυγείο. Στο παλιό μου σπίτι, που είχα κάθε μήνα ανάλογα φαινόμενα, κατέληξα να κατεβάζω όλες τις ασφάλειες, εκτός από μία που είχα μόνο φώτα, άφηνα ένα φως ανοικτό για να δω πότε θα σταθεροποιηθεί το ρεύμα και μετά άνοιγα τις υπόλοιπες.

Η πιό σωστή προστασία, είναι ένα Online UPS, αλλά στα 1500VA που κοιτάς, πάει κάπου στα 400-500€.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση, αλλά πάλι δεν κατάλαβα. Δηλαδή ο σταθεροποιητής προστατεύει τον υπολογιστή από μία διακοπή ρεύματος και από αυξομείωση της τάσης αλλά όχι από την στιγμιαία διακοπή? Άρα πρέπει να πάρω αποκλειστικά UPS?

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, query said:

Ευχαριστώ για την απάντηση, αλλά πάλι δεν κατάλαβα. Δηλαδή ο σταθεροποιητής προστατεύει τον υπολογιστή από μία διακοπή ρεύματος και από αυξομείωση της τάσης αλλά όχι από την στιγμιαία διακοπή? Άρα πρέπει να πάρω αποκλειστικά UPS?

Ο σταθεροποιητής, όπως λέει και η λέξη, σταθεροποιεί το ρεύμα. Δε σε προστατεύει από διακοπές, εκτός αν μιλάμε για στιγμιαίες. Δε γνωρίζω πως δουλεύει ο συγκεκριμένος, ίσως ο @Seafalco μπορεί να μας κατατοπίσει, αλλά χωρίς κάποια μπαταρία, αν το ρεύμα σου είναι στα 190ν πχ, πως θα σου δώσει 220ν ;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

OK να σου πω από όλα αυτά που διάβασα (και μπερδεύτηκα) σκέφτομαι να βάλω ένα πολύμπριζο ασφαλείας και να συνδέσω τον σταθεροποιητή με τον υπολογιστή και την οθόνη. Το έχει δοκιμάσει κάποιος έτσι?

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, query said:

OK να σου πω από όλα αυτά που διάβασα (και μπερδεύτηκα) σκέφτομαι να βάλω ένα πολύμπριζο ασφαλείας και να συνδέσω τον σταθεροποιητή με τον υπολογιστή και την οθόνη. Το έχει δοκιμάσει κάποιος έτσι?

Δε χρειάζεσαι πολύπριζο ασφαλείας. Τα πολύπριζα αυτά, λέγονται surge protectors. Αυτό που έβαλες, είναι και surge protector.

Quote

Automatic Voltage Regulation (AVR), οπτικές ενδείξεις LED Power/AVR/Surge/Overload.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.