Jump to content



FX-8350. Βοηθεια για Overclocking


Ioanna

Recommended Posts

[MENTION=3128]2cpu[/MENTION]

Αν εννοεις "χαρα στο κουραγιο μου" να τον βλεπω να ψηνεται επι δυο ωρες, δικιο εχεις και η καρδουλα μου το ξερει αλλα... μετα απο τοσες αποτυχιες στα 4.9 ηθελα οσο τιποτε άλλο να ανακαλυψω εστω ενα σημειο εκκινησης! Ηθελα να βρω που θα πατησω.

[MENTION=89]SkaL-[/MENTION]

Ενταξει, ευχαριστω. Λαμβανω λοιπον σαν δεδομενο οτι ποτε δεν πρεπει να οριστει τιμη μεγαλυτερη των 1.55V στο BIOS, ανεξαρτητα απο το ποσο θα ανεβει μετα στα stress tests. Φυσικα, οταν θα ερθει ο καιρος να κυνηγησω τα 5 - stable θα το ψαξω πολυ παραπανω το θεμα. Παντως, ενω με τις θερμοκρασιες το παρακανα λιγο, με την ταση δεν προκειται να παιξω ΠΟΤΕ, περαν των επιτρεπομενων οριων!!

Γιωργο, ( [MENTION=89]SkaL-[/MENTION]), αμα σου ζητουσα να μου εξηγησεις λιγο (στα Ελληνικα :p) τι παιζεται με το FSB o/c ειναι too much, ε? Anyway...

Καλημερα :)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 127
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Παιδια, γεια σας και ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις! :)

Τελικα, το περασε!! :) :) Καταϊδρωμενος και καψωμενος αλλα το περασε!! :)

Οι ρυθμισεις στο BIOS:

ΑΙ Tweaker 1

ΑΙ Tweaker 2

DRAM

Τα αποτελεσματα: δυο ωρες Prime95 - Custom stress test - 75% Ram, θερμοκρασια δωματιου = 30C

-- one second before terminating the test

-- few seconds afterwards (επειδη ειχα ξεχασει να ανοιξω CPU-Z)

Θα σχολιασω τα μυνηματα σας και θα κανω και καποιες ερωτησεις λιγο αργοτερα. Αλλα τωρα, ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ που το περασε!! Ξερω οτι δεν ειναι 8-ωρο ή 12-ωρο αλλα δειχνει οτι ειμαι σε καλο δρομο! Σαν το σκυλι δουλευε! Αν τον αφηνα, ενα εξαωρο ετσι θα δουλευε! (πιστευω).

Μια ερωτηση σημαντικη εχω για τωρα: λενε και λετε οτι το MAX safe voltage ειναι το 1.55V. Εννοειτε οτι μπορω να ορισω στο Vcore MAX = 1.55? Διοτι, αυτο ανεβαινει κι άλλο στα tests! Οποτε, το 1.55V τι ειναι? Η max τιμη που μπορει να παρει ή η max τιμη που μπορω εγω να βαλω στο BIOS?

Αργοτερα, θα ρωτησω και καποια άλλα, ωστε να τα ξεκαθαρισω μια και καλη!

Ευχαριστω πολυ!!! :)

PS: ΦΥΣΙΚΑ, οποιοδηποτε σχολιο θελετε να κανετε το αποδεχομαι πληρως και μαλιστα το επιζητω κιολας!! Παρακαλω πολυ σχολιαστε το αποτελεσμα!! Για να ξερω κι εγω τι μου γινεται!!

Σχετικα με τα σχολια σας:

[MENTION=5217]felix[/MENTION]

Επανεγκατεστησα το HWiNFO64 απο την αρχη. Δεν αφησα προτερα υπολλειματα του στο PC. No hidden values! Το CPU/NB δεν το βρηκα πουθενα, οπως επισης δεν βρηκα ουτε DIMM voltage - το οποιο το εχουμε ξαναπει. Αντιθετα, εχει πεντε αυθαιρετες ("τρελες") ενδειξεις: Temp7, Temp8, Voltage1, Voltage2, Voltage3, οι οποιες δεν βγαζουν νοημα. Το AIDA64 δειχνει και DIMM voltage αλλα και CPU/NB in real time. Αλλαξα για πλακα το CPU/NB manual voltage στο BIOS, και στο HWiNFO δεν φανηκε πουθενα η αλλαγη, ενω στο AIDA φανηκε αμεσως. Παρομοιως βεβαια και με το DIMM voltage οπου αυτη τη στιγμη το εχω στο 1,6V - 1600Mhz. Οι τιμες αυτες, στο AIDA, ειναι in-real-time, διοτι μεταβαλλονται συνεχως. Στο AOD της AMD, φαινεται μονο το standard 1,1625 κλπ, στην καρτελα Clock/Voltage, ως NB VID. Εκει κοιταω, για το CPU/NB, ή καπου αλλού?

Σχετικα με το TurboV Evo της ASUS, συμβαινει το εξης: στην κεντρικη οθονη του, ναι, απεικονιζεται το CPU/NB voltage αλλα δεν αλλαζει ποτε τιμη! Παραμενει παντοτε το ιδιο. Δεν ξερω αν αυτο συμβαινει επειδη η μητρικη το αφηνει το ιδιο, στο Auto, ή επειδη το TurboV Evo διαβαζει απλα την αρχικη τιμη και οχι τις διακυμανσεις in-real-time. Παντως, ουτε το CPU Voltage στο TurboV EVO ΑΛΛΑΖΕΙ ποτε!! Παραδειγμα, για 4.8GHz εχω ορισει στο BIOS Vcore = 1.475V. Αυτο μου δειχνει το TurboV EVO ΣΥΝΕΧΕΙΑ κατα τη διαρκεια Blend test. Ενω το AIDA64 δειχνει real-time τιμη Vcore, δηλαδη απο 1.488 - 1.500V, στην συγκεκριμενη περιπτωση. Η διακυμανση αυτη φαινεται μονο στο Sensor Recorder της AI Suite αλλα ειναι τοσο "χαλια" που δεν αξιζει.

Συμπερασμα: αφου το TurboV EVO δεν αντιλαμβανεται τις διακυμανσεις του VCore, πιθανοτατα δεν αντιλαμβανεται ουτε τις διακυμανσεις CPU/NB voltage, ουτε καμια άλλη. Αρα το AIDA εχει δικιο.

Εθεσα το CPU/NB στο Auto, στο BIOS, και ετρεξα λιγο blend. H τιμη στο AOD, TurboV EVO αλλα και στο AIDA64 δεν αλλαζει!... Τι σημαινει αυτο?! Οτι μπορει να τα καταφερει στα 4.9 με 1,162V cpu/NB?!?! Ή θα αποτυχει μετα απο λιγα λεπτα? Λιγο το αφησα.

Anyway, my point is this: πιστευω οτι το AIDA64 Extreme (τελευταια εκδοση) που διαθετω διαβαζει πληρεστερα και σωστοτερα απο οτι το HWiNFO64. Αυτο ειναι σημαντικο για μενα, διοτι τωρα που στηνω τα Overview pages της Aquasuite, ενδιαφερομαι να εχω ενα προγραμμα που να διαβαζει σωστα. Συνεργαζονται και τα δυο μαζι της αλλα αμα κανω δουλεια μονο με ενα, γιατι οχι? Οπως με βλεπω θα καταληξω στο AIDA. Το HWiNFO64 ομως, ειναι παρ' ολα αυτα ανεκτιμητο για εναν απλο λογο: οτι στα διαφορα stress tests ειναι το μονο (που εχω) το οποιο δεν κολλαει ποτε και παντοτε συνεχιζει να απεικονιζει και να πληροφορει! Και γι' αυτο το λογο θα μεινει. :)

[MENTION=12049]LAKIS[/MENTION]

Φιλε, ευχαριστω για την συμμετοχη σου! :) ΑΝ ομως θελεις να σε κατανοησω μιλα μου με ορολογια BIOS. Ειλικρινα, δεν καταλαβα τι θελεις να πεις για το FSB o/c...

[MENTION=10073]MAKHS LIMENIKOS[/MENTION]

Να 'σαι καλα! :) Απαντησε αν θες στο στοιχειωδες: 1,55V max Vcore που θετω εγω στο BIOS ή 1,55 να ειναι η max τιμη που θα παρει ever?

Παιδια, σας τα επρηξα! :p Sorries... Ρωταω ομως και ξαναρωταω καποια πραγματα, αλλα απαντηση δεν παιρνω. Δεν πειραζει :) Να ειστε καλα! :) Εγω, με το 4.9 πραγματικα-πραγματικα τελειωσα για το καλοκαιρι!! Μενει μονο η επιβεβαιωση σταθεροτητας των 4.8 και 4.9 = 10+ ωρες custom - 75% Ram! Ηρθαν μαλλον και οι βιδουλες οποτε αυτα θα τα προσπαθησω με τεσσερις ανεμιστηρες! :) Για παραπανω κατα Δεκεμβριο μερια :)

Εξ ορισμού το AIDA και το HWinFOείναι monitoring tools, το AOD είναι κανονικά Overclocking Τοοl αλλά μιας και έχω Thuban και όχι FX , δεν γνωρίζω κατά πόσο λειτουργεί σωστά και το TurboV είναι overclocking tool.

Όλα αυτά τα αναφέραμε στο προηγούμενο ποστ για να δούμε τελικά τι τιμή δίνει στο CPU/NB η μητρική σου στη ρύθμιση Auto.

Τώρα, το HWINfo δεν δείχνει τίποτε άλλο από το VID, που δεν μας ενδιαφέρει.

Το ΑIDA επειδή είναι monitoring tool, δείχνει τις real-time τιμές, δηλαδή ότι έχεις ρυθμίσει στο bios +/- ότι διακυμάνσεις λόγω φορτίου ή λόγω LLC.

Το ΑΟD μαλλον δεν δουλεύει σωστά για να σου δείχνει το VID μόνο.

Το Turbo V σου δείχνει τι τιμές έχεις ρυθμίσει στο BIOS, όχι τις τελικές με LLC και διακυμάνσεις κλπ...Αυτό για να μην χρειάζεται να μπείς στο bios κάθε φορά μετά από κάποια αποτυχημένη προσπάθεια...Δεν είπε κανείς ότι η τιμή που σου δείχνει θα αλλάζει γιατί δεν είναι φτιαγμένο για αυτή τη δουλειά.

Και επαναλαμβάνω...όλη η αναφορά σε αυτά τα εργαλεία έγινε για να δούμε τελικά ποιο δίνει την σωστή τιμή για το CPU/NB....τώρα αν το ένα σου δείχνει τι ρύθμισες και το άλλο συμπεριλαμβάνει τις διακυμάνσεις, δεν μας απασχολεί, το ζητούμενο ήταν να δούμε/δείς αν το Auto δίνει 1.45V ή 1.16V.

Άπαξ και το βρήκαμε, πατάμε σε αυτό και συνεχίζουμε.

Επίσης σου είχε προταθεί εδώ ή στο άλλο θέμα το HWinfo καθώς γενικά αναφέρει τις περισσότερες τιμές ρευμάτων και θερμοκρασιών. Από ότι φαίνεται έχει παραλείψει κάποιες τιμές για τη μητρική σου, όπως το CPU/NB πράγμα που μου φαίνεται και εμένα περίεργο. Όσο για το VDIMM , έχουμε καταλήξει στο ότι το VIN4 δέν ανταποκρίνεται σε αυτό, σωστά ?

Άρα για monitoring και αφού σε καλύπτει το AIDA, μένεις σε αυτό, και αν χρειαστείς κάποιο άλλο στυλ (ώστε να βλέπεις max/min ξεχωριστα) ανοίγεις και το HWinfo on-demand.

Καλό το ότι πέρασες τα 4.9, οι θερμοκρασίες σου όμως είναι αρκετά υψηλές...θα σου πρότεινα να μην συνεχίσεις άλο με stress tests και να πέσεις σε καποιον από τους προηγούμενους συνδυασμούς συχνότητας/voltage που σου δίνει νορμάλ θερμοκρασίες για αυτήν την περίοδο.

Όπως είπε και ο SkaL και ο Makhs προηγουμένως, είσαι σε οριακή κατάσταση, θερμοκρασίες πολύ υψηλές, οπότε είτε παίζεις custom νερό για να αντέξει τα θερμικά φορτία του FX, είτε συμβιβάζεσαι με ένα από τα προηγούμενα επιτυχημένα overclock σου, που ζορίζει λιγότερο την ψύξη σου.

Η μητρική αντέχει μια χαρά, όσο την κρατάς ικανοποιημένη (ψύξη και παλι ψύξη στο VRM)....76°C είναι κάπως ζόρικη θερμοκρασία για το VRM...

Επειδή μάλλον το τυπάκι εδώ έχει κοντινό hw με το δικό σου, βάλε μια αυτό το θέμα στα bookmarks σου για να το έχεις σαν xtra info...

P.S. Κάποια από τις δοκιμές που έκανες ήταν με 2 στικάκια ram ?

Link to comment
Share on other sites

Όλα αυτά τα αναφέραμε στο προηγούμενο ποστ για να δούμε τελικά τι τιμή δίνει στο CPU/NB η μητρική σου στη ρύθμιση Auto.

...το ζητούμενο ήταν να δούμε/δείς αν το Auto δίνει 1.45V ή 1.16V.

Ετρεξα δυο 5-λεπτα Blend tests, στα 4.8, με την πρωτη φορα CPU/NB = auto και την δευτερη φορα CPU/NB = 1.2

Το καρφωτο 1.2 φυσικα το κρατησε ατοφιο. Στο auto ειχε παντοτε την τιμη 1.162... V. Δεν αλλαξε καθολου. Ελεγχα με AIDA64. Το συμπερασμα μου ειναι οτι "Auto" για την μητρικη μου σημαινει "οριζω μια τιμη απο την αρχη και αυτη διατηρω". Δηλαδη, δεν διακυμαινεται. Τουλαχιστον για το CPU/NB και ισως και για το VDDA. Το Vcore σαφως και διακυμαινεται, οπως επισης και το Dram Voltage. Ολα αυτα τα βλεπω στο AIDA64 Extreme, latest version.

Παντως, το 1,4-κατι δεν ηταν προϊον της φαντασιας μου... (CPU/NB = auto)

Γι' αυτο, πιστευω, ειναι παντοτε καλυτερο οι τιμες να μπαινουν καρφωτες (χειροκινητα).

Σχετικα με τα monitoring tools θα τα κρατησω και τα δυο σε καθημερινη χρηση, επειδη απο εκει θα διαβαζει η Aquasuite. Υπαρχουν παραμετροι που εχει το HWiNFO και το AIDA64 δεν εχει και αντιστροφα.

Σχετικα με το κυνηγι του max O/C εγω τελειωσα για τωρα. Αυτη τη στιγμη λειτουργω με optimized defaults, και εχω ενα 4.8αρι almost stable, και ενα 4.9αρι προς επιβεβαιωση, αποθηκευμενα στο BIOS. Τα βιδακια ωστε να χρησιμοποιησω αλλους δυο ανεμιστηρες, ερχονται 99% αυριο! Οποτε, το Σ/Κ θα ανοιξω και θα δοκιμασω με 2 διαφορετικα σετ fans ως pull. ΙΣΩΣ, (ισως-ισως), δοκιμασω τοτε και με 2 dimm αλλα...δεν βλεπω το λογο να το κανω αυτο... Αποκλειεται να μεινω μονο με 2 ντιμακια, ενω το 4.8 stable μου το εχω ηδη αποδειξει, ενω εχω και μια καλη βαση και για το 4.9 stable. Οποτε, μαλλον θα αφησω την μνημη μου ως εχει.

Θα ηταν πολυ ενδιαφερον παντως αν με βοηθουσατε να φτασω το 4.8 αλλα και το 4.9 (stable) και διαμεσω FSB o/c. :)

Ετσι, θα καταλαβαινα και θα μαθαινα και κατι! :)

Τελος, βρηκα και τα specifications των μνημων μου! Μπορει καποιος να μου πει πως να τις ρυθμισω? :)

Ευχαριστω.

Έγινε επεξεργασία από Ioanna
Link to comment
Share on other sites

Οταν το σύστημα σου , (και ειδικά στην προκειμένη περίπτωση που έχεις AMD FX8350 cpu) ξεπερνάει τους 70-75 C σε full load , τότε σταματάς να μιλάς για safe 24/7 overclocking.

Αυτή τη στιγμή είσαι περισσότερο σε φάση πειραματισμού , για το κατά πόσο , είναι εφικτό να περάσεις ένα stress test benchmark , στη συχνότητα που έχεις βάλει στόχο.

Θα πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη παροχή αέρα στην H100 και επίσης μόνο για την περίοδο των πειραματισμών σου τώρα το καλοκαίρι , βάλε και ένα φουρφούρι να φυσάει την περιοχή αριστερα του socket.

.

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=3128]2cpu[/MENTION]

Σιγα καλε!

Θα παρω οταν ξεζουμισω αυτες! :p

[MENTION=259]TASOS[/MENTION]

Γεια σου Τασο, ευχαριστω για την απαντηση. :)

Δεν ξερω αν το εχω πει αρκετα ξεκαθαρα, αλλα εγω το μονο που ψαχνω ειναι να βρω τα ορια του επεξεργαστη μου, και συγκεκριμενα αν μπορει να πιασει τα 5GHz. Το overclocking δεν μου χρειαζεται απολυτως πουθενα. Ο μοναδικος λογος που το κανω ειναι επειδη εχω τον 8350 που τον κλοκαρουν "ολοι", επειδη αγορασα την Sabertooth, επειδη πιο πριν και για ολη τη ζωη του κοιμοταν τον Υπνο του Δικαιου πανω σε μια Gigabyte, και επειδη μπορει να μαθω δυο-τρια πραγματα. Πηρα ενα ευαεριο και ευηλιο κουτι, πηρα και ανεμιστηρια, πηρα και υδροψυξη. Και ειπα να κανω και λιγο O/C :) Ετσι, για την πλακα του :)

Το 4.9 που ανεβασε αυτες τις θερμοκρασιες ποτε μου δεν το θεωρησα stable. Αλλωστε, δεν το εχω τεσταρει ακομη για stability. Το 4.8 που περασε 10 ωρες Blend, μπορω να το θεωρω stable, οσο σταθερο μπορει να θεωρειται ενα O/C μηχανημα. Θα περασει ομως και 10ωρο custom - 75% ram.

Την Η110 εχω :)

Εχω ανεμιστηρακι και στο VRM αλλα και πισω, στο backplate. Το Σ/Κ θα περασω άλλους 2 στην H110, συνολο τεσσερις. Ελπιζω με αυτους να περασω το 10ωρο του 4.8 (custom), και τωρα με 2 οι θερμοκρασιες του ειναι αξιοπρεπης. To 4.9 αναγκαστικα θα περιμενει τους 25C ατμοσφαιρας. Εκει, στο BIOS αποθηκευμενο, διοτι εγω και τωρα με optimized defaults σου μιλαω. Εκτος και αν γινει κανενα Θαυμα με τους 2 extra fans, που δεν το πιστευω.

Αυτα λοιπον κανω και προσπαθω, σε αυτο το μηχανηματακι - παιχνιδακι που εχω στο σπιτι για να παιζω :)

Να εισαι καλα :)

ps: αμα μου 'λεγες και δυο λογια για το FSB O/C...μια χαρα!

Έγινε επεξεργασία από Ioanna
Link to comment
Share on other sites

Ετοιμάσου για απανωτά restart.... Το OC με το FSB είναι πολύ πολύ πιο δύσκολο από το OC με Multi...

- Βάλε το FSB σου στα 266MHz.

- Κατέβασε το Multi του CPU στο 18. (Target cpu Freq. 4788MHz)

- Κατέβασε το Multi του ΝΒ στο 9. (NB 2394MHz)

- Κατέβασε το Multi του ΗΤ στο 9. (NB 2394MHz)

- Βάλε το Multi των DDR στο πιο χαμηλό σημείο. (Όχι στο Auto...)

Δοκίμασε τα πιο πάνω και λογικά θα ξεκινήσει κανονικά. Τα ρεύματα άστα όπως τα έχεις τώρα στα 4800MHz.

Μην με ρωτήσεις που θα τα βρεις αυτά... Το Google είναι "φίλος" σου... Μόνο αν ψάξεις θα μάθεις...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για την προταση. :)

Αυτα ρυθμισα στο BIOS: AI Tweaker_1, AI Tweaker_2. Τα MULTI των NB & HT δεν βρηκα πουθενα απο που μπορω να τα βαλω στο "9", οποτε εβαλα παραπλησιες τιμες απο την λιστα (drop down menu). DIGI+, power saving features κλπ, ηταν ρυθμισμενα απο πριν.

Αρχικα, ειχα αφησει το CPU/NB manual voltage στο AUTO. Η μητρικη μου το εθεσε απο μονη της στο 1.4V !

Επιστροφη στο BIOS, το εθεσα στα 1.25 και ετρεξα ενα Prime95 - Custom - 75% Ram. Θερμοκρασια δωματιου = 30C

Απετυχε μετα απο περιπου 19 λεπτα. (ERROR: ILLEGAL SUMOUT)

Σημειωση: επειδη, οπως βλεπετε κι εσεις, εχω ΟΡΙΑΚΑ αξιοπρεπης θερμοκρασιες στα 4.8, οποιαδηποτε άλλη προταση θα τεσταριστει απο αυριο που θα εχω 4 ανεμιστηρες πανω στην H110. :)

Έγινε επεξεργασία από Ioanna
Link to comment
Share on other sites

Κατέβασε το CPU/NB Freq μια βαθμίδα κάτω όπως επίσης και το HT Link Speed. Το FSB βάλε το στο 266 είπαμε...

Δοκίμασε πάλι και αν δεν είσαι σταθερή ρίξε λίγο κάτω τα volts του CPU μπας και πας λίγο πιο κάτω από το όριο των 68 βαθμών. 64-65 βαθμοί ΜΑΧ είναι το ιδανικό...

Link to comment
Share on other sites

Παιδια καλημερα :)

Μετα απο ενα ψιλο-προβληματακι ειμαι παλι εδω, με 4 ανεμιστηρες στην H110, ωστε να συνεχισουμε.

Ας γραψω λιγο και παλι το FAN setup μου, να υπαρχει:

Front : 2 X Noctua NF-S12A FLX + 1 X Noctua NF-S12A PWM (Intake)

Rear: 1 Χ Noctua NF-A14 PWM (exhaust)

VRM Fan: o stock του FX-8350

BackPlate fan: Noctua NF-P12

CPU cooling: Corsair H110 : 2 X NF-A14 industrialPPC-2000 PWM (push) + 2 X Noctua NF-A14 PWM (pull). Το ψυγειο βρισκεται στην οροφη του κουτιου και φυσαει αερα προς τα εξω.

Με αυτα, [MENTION=12049]LAKIS[/MENTION], ετρεξα τα settings που μου προτεινες:

60 minutes, Prime95, Custom 75% Ram, room temp = 30C.

Φαινεται να το περναει. Δυστυχως, δεν ειχα άλλο χρονο, αλλα θα δοκιμαστει και παραπανω.

Θελω να ρωτησω :

1) Μπορω να δω μεσα απο τα Windows, απο καποιο προγραμμα, το LOT number του επεξεργαστη μου? Αν ναι, απο ποιο?

2) Μπορειτε να μου προτεινετε καποια settings, ωστε ξεκινωντας απο το 4.8 multiplier O/C με ρυθμιση του FSB (και οτι αλλο χρειαζεται) να φτασω τα 4.9? Θα εξοικονομησω ετσι ρευμα? Ή το ιδιο ρευμα (VCore κλπ) θα χρειαστω?

3) Μια ερωτηση προς ολους: [MENTION=89]SkaL-[/MENTION] , [MENTION=5217]felix[/MENTION], [MENTION=12049]LAKIS[/MENTION], [MENTION=259]TASOS[/MENTION] ή οποιον άλλο θελει:

- Φαινεται οτι εμενα το ταβανι μου, για την θερμοκρασια των 30C, ειναι τα 4.8GHz. Σκεφτομαι λοιπον να προσπαθησω λιγο UNDERVOLTING αυτη την περιοδο! Εχετε εμπειρια πανω σε αυτο? Αν ανοιξω ενα καινουργιο θεμα θα υπαρξει ανταποκριση?

Ευχαριστω :)

Έγινε επεξεργασία από Ioanna
Link to comment
Share on other sites

Κοίτα μπορείς να βάλεις τις ρυθμίσεις που σου είχα γράψει στην αρχή για 4.5-4.6Ghz http://www.thelab.gr/metriseis-and-apotelesmata-yperxronismon/fx-8350-voitheia-gia-overclocking-136356.html#post1063705648 και απλά να δώσεις λίγο παραπάνω vcore και παραπάνω multi, το 220fsb είναι οκ ώστε να "αναπνέει" σωστά η cpu.

Link to comment
Share on other sites

Παιδια, γεια σας! :)

Επιβεβαιωθηκε τελικα και το 4.8 FSB -stable με βαση τις ρυθμισεις που ειχε δωσει ο [MENTION=12049]LAKIS[/MENTION] :) Εγω αλλαξα μερικα πραγματα:

- Vcore = 1.462500 V (max value in stress tests = 1.488 V)

- CPU/NB voltage = 1.25V

- VDDA = auto

- DRAM = 1417MHz, 9-9-9-24 @1.5V

Τα υπολοιπα οπως εχουν δοθει παραπανω: CPU Ratio : 18, CPU Bus Frequency : 266. CPU/NB Freq. & HT Link Speed = 2394 MHz.

Το συγκεκριμενο setup περασε και δεκαωρο Prime95 - Custom 75% Ram, αλλα $@$#$% - ΚΕΡΑΤΟ ΜΟΥ την τελευταια στιγμη εγινε κατι και δεν μπορεσα να παρω screenshot!

Και ενα bench: CINEBENCH R15

Ειναι το πρωτο O/C profile που αποθηκευσα στο BIOS ως OK!

Ευχαριστω πολυ τον [MENTION=12049]LAKIS[/MENTION] που με βοηθησε να φτασω απο το μηδεν στα 4.8 μονο διαμεσω FSB! :)

[MENTION=89]SkaL-[/MENTION]

Ευχαριστω, θα το προσπαθησω, αλλα θα προτιμουσα να μου ελεγες πως θα παω απο τα 4.8 multiplier O/Ced στα 4.9 με το FSB. Αυτο που ειπε ο Τασος...

Να ειστε καλα :)

ps: Με το UNDERVOLTING δεν ασχολειται κανεις?

Έγινε επεξεργασία από Ioanna
Link to comment
Share on other sites

To 266 είναι πολύ καλά άστο ως έχει...όσο για αυτό που είπα παραπάνω με το 220fsb δεν αλλάζει κάτι απλά ανεβάζει μούλτι και vcore είναι τόσο απλό τα άλλα τα βλέπεις απο το παλιό ποστ.... έχεις κάνει αρκετό oc τώρα μπορείς να κάνεις τις δοκιμές σου.

Link to comment
Share on other sites

To 266 είναι πολύ καλά άστο ως έχει...όσο για αυτό που είπα παραπάνω με το 220fsb δεν αλλάζει κάτι απλά ανεβάζει μούλτι και vcore είναι τόσο απλό τα άλλα τα βλέπεις απο το παλιό ποστ.... έχεις κάνει αρκετό oc τώρα μπορείς να κάνεις τις δοκιμές σου.

Ναι μωρε, εχεις δικιο!

Καιρος να αραξω τωρα!

Το ταβανι μου εμενα, με θερμοκρασιες 30C, ειναι τα 4.8, παει και τελειωσε, παραπανω δεν μπορω να παω τωρα. Δηλαδη, για τσεκαρισμενο stable μιλαμε, αλλιως... "οτι θελω" μπορω να βαλω και να μην με νοιαζει και κανενα BSOD (που λεει ο λογος).

Το 4.8 - FSB, να το πουμε ετσι, που μου προτεινε ο [MENTION=12049]LAKIS[/MENTION] ειναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΛΟ! Επι μια ωρα τωρα προσπαθουσα να τεσταρω και το άλλο 4.8-αρι, απο Multiplier O/C που εχω! (μυνημα #67). Λοιπον, αυτο ενω εχει περασει 10-ωρο Blend, τωρα που του εβαλα τις μνημες στα 1600 @1.6V, και με CPU/NB στο 1.25 καρφωτο, ουτε κατα διανοια μπορεσε να παιξει με το VCore του O/C του Λακη! Το εφτασα μεχρι και το κανονικο του, το 1.475V, και παλι δεν περναγε... Ενταξει, ειχα μνημες στα 1600 αλλα τοσο πια?! Γι' αυτο εμενα μου φαινεται οτι το FSB O/C ειναι τελικα καλυτερο.

Anyway...

Το αφηνω για τωρα.

4.8 με 30C, καλα ειναι!

Παραγγειλα και 2 τετοιους για περισσοτερο airflow απο εμπρος. Αν συμπεριφερθουν καλα θα αγορασω άλλον εναν.

Μια τελευταια ερωτηση εχω, παρακαλω πεστε μου:

Στο 4.8 - FSB stable, που φτιαξαμε, τι πρεπει να κανω αν θελησω να ανεβασω τις μνημες στα ~1600?

Ευχαριστω και να ειστε καλα :)

Link to comment
Share on other sites

Αν βάλεις έναν διαιρέτη πάνω στις μνήμες με παραπάνω ρεύμα και τα ανάλογα timmings ανάβει ?

Ελα...

Δεν ξερω τι ακριβως εννοεις αλλα εκανα τα εξης, και με αυτα (τα settings) σου γραφω τωρα:

- Εβαλα την μνημη στην επομενη τιμη δηλαδη στα 1772. Δεν ειχε άλλη, μικροτερη! Μετα τα 1417 πηγαινε κατευθειαν στα 1772. Εκει το εβαλα. Μετα, ορισα το Dram voltage στα 1.6V. Βασικα εμενα αυτο μου φαινεται ασκοπο διοτι οι μνημες μου δεχονται ταση μεχρι 1.57-κατι, δεν δεχονται παραπανω, και ποτε δεν εχω δει στο AIDA64 DIMM voltage να παρει τιμη 1.6 πχ. Ποτε! Τελος παντων, αυτες τις ρυθμισεις εκανα στις μνημες και τα timings τα αφησα στο 9-9-9-24.

CPU-Z screenshot.

Οποτε? Ειμαι ΟΚ με αυτες τις ρυθμισεις στις μνημες?

Stress test δεν προλαβαινω να τρεξω τωρα αλλα θα τρεξω μετα.

Ευχαριστω. :)

UPDATE: Λοιπον... με τις παραπανω ρυθμισεις στις μνημες, το PC ναι μεν ξεκιναει και μπορω να κανω browsing κλπ, αλλα σε οποιοδηποτε stress test (Prime95, OCCT) κολλαει. Δηλαδη, freeze-αρει, δεν ανταποκρινεται ουτε το mouse ουτε το πληκτρολογιο και πρεπει να κανω reset.

Μπορω να κανω κατι? Τα CPU/NB Freq. και HT Link Speed τα αφησα στις προηγουμενες τιμες. Να τα αλλαξω?

Μηπως να ανεβασω λιγο τα timings, και αν ΝΑΙ, σε τι τιμες?

Έγινε επεξεργασία από Ioanna
Link to comment
Share on other sites

Bάλε παραπάνω ρεύμα και ας λες πως δεν το παίρνει δοκίμασε με 1.66 και ξανατρέξε αν δεις πως μια απο τα ίδια χαλάρωσε timmings

Χμμ... Λες να το κανω ετσι? Καλα. Θα το κανω! Πιστευω οτι ετσι κι αλλιως θα με προστατεψει η μητρικη μου. Παντως εγω ΟΥΤΕ στο BIOS εχω δει ποτε την τιμη 1.6V. Δηλαδη, ενω εγω την οριζα χειροκινητα, αυτη ποτε δεν γραφτηκε διπλα. ΛΑΘΟΣ, δες παρακατω!

Α, και κατι άλλο: ειχα δωσει πριν καποια μυνηματα τα specs των μνημων μου, σε screenshot. Εκει λεει: VDDQ =1.5V (1.425V ~ 1.575V)....

Εν τω μεταξυ, μολις ολοκληρωσα ενα διωρο Prime95 Custom - 75% Ram, με settings: 1417MHz, 8-8-8-24. @1.5V !

Θα δοκιμασω αυτο που προτεινεις αλλα εχω μερικες ερωτησεις ( [MENTION=5217]felix[/MENTION] ) :

1) Τι ειναι καλυτερο αναφορικα με τις μνημες? Μεγαλυτερα MHz ή χαμηλοτερα timings? Δηλαδη, τι ειναι πιο γρηγορο,στο συστημα μου: 1417, 8-8-8-24 ή 1772, 10-10-10-24 (για παραδειγμα)?

2) Εστω οτι θελω να δοκιμασω ΜΟΝΟΝ τις μνημες μου για να βρω τα ορια τους. Ποιο test συστηνετε? To Prime95 Custom - 75% ή το MemTest, για παραδειγμα? Καποιο άλλο?

UPDATE:

Δοκιμασα και με ταση, κλιμακωτα, μεχρι και τα 1.66V και 9-9-9-25 timings, για τα 1772MHz. Δεν το δεχεται. Οποτε παραμενω στις ρυθμισεις που δινονται παραπανω, σε αυτο το μυνημα. Σχετικα δε, με τα volt που δεχονται στο BIOS οι μνημες, φυσικα και οριζεται το 1.66V και φαiνεται και απο διπλα. Απλα, η μεγιστη τιμη που του ειχα ορισει ποτε, μεχρι σημερα, ηταν το 1.605 αν θυμαμαι καλα, οποτε γι' αυτο δεν το εβλεπα. Επειδη δειχνει λιγο μικροτερη τιμη, οποτε συνεπιπτε στα ορια της normal τασης των μνημων μου, και νομιζα οτι δεν το αφηνε να παει παραπανω (για τις μνημες μου).

Έγινε επεξεργασία από Ioanna
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.