Jump to content



Προβληματισμοί και Συγκρίσεις - 12 vs 25 ms


gel

Recommended Posts

Είναι γνωστό ότι οι TFT που έχουν το IPS ή MVA panel, αυτές δηλαδή που έχουν χρόνο απόκρισης 25ms, έχουν αξεπέραστη ποιότητα εικόνας συγκριτικά με τις άλλες TFT που έχουν το AU Optronics panel με χρόνο απόκρισης συνήθως 12 ή 16 ms!

Γιατί οι κατασκευαστές μας διαφημίζουν μόνο το χρόνο απόκρισης (ο οποίος στο κάτω κάτω δεν είναι και πραγματικός, δηλαδή τα 12ms δεν είναι ποτέ 12!) για να μας πείσουν ότι είναι καλές οι οθόνες τους;! Αν τις βάλει κανείς δίπλα δίπλα εύκολα καταλαβαίνει ότι οι 12άρες και 16άρες υστερούνε κατά πολύ από τις 25άρες σε χρώματική απόδοση, σε γωνία θέασης, σε φωτεινότητα και σε αντίθεση! Εκτός βέβαια και αν είσαι φανατικός gamer των FPS, οπότε αναγκαστικά πας στη λύση των 12 ms με AU Optronics panel...

Ένα πολύ εύκλολο test για να καταλάβετε τι εννοώ αλλά και ποιό panel έχει μια TFT οθόνη, είναι να την κοιτάξετε από χαμηλά. Εαν το πάνω μέρος της οθόνης είναι πιο σκούρο από ότι το κάτω, τότε αυτή έχει το AU Optronics. Εάν αντίθετα, η εικόνα μένει αναλοίωτη, τότε η οθόνη έχει IPS panel το οποίο βέβαια παρέχει πολύ καλύτερη ποιότητα απεικόνησης! Σίγουρα οι περισσότεροι θα το έχετε δεί αυτό...

Όλα αυτά τα λέω γιατι πρόσφατα βγήκα στα μαγαζιά και έκανα μια έρευνα αγοράς γιατί ήθελα να πάρω μια TFT και πραγματικά απογοητεύτηκα από τις οθόνες! Έτσι είμαι ακόμα με την 17άρα CRT.

Με προβληματίζει πολύ το γεγονός ότι 3 χρόνια πρίν, αντί για το AU Optronics των 16 ms έιχαμε το Hydis των 20ms το οποίο κατάφερνε να συνδυάσει και καλή ποιότητα απεικόνησης αλλά και σχετικα καλό χρόνο απόκρισης, ενώ τώρα μπορούμε να έχουμε ή καλό χρόνο απόκρισης, ή καλή ποιότητα απεικόνησης, αλλά όχι και τα δύο μαζί! Ποιά είναι η πρόοδος των τελευταίων ετών? Οι κατασκευαστές θα βγάλουν σε λίγο καιρό καινούργια panels, πολύ ανώτερης ποιότητας απεικόνησης, αλλά προφανώς θέλουν πρώτα να μας πάρουν τα λεφτά μας πουλώντας μας φύκια για μεταξωτές κορδέλες!

Θα ήθελα λοιπόν να ακούσω τις απόψεις σας για τα παραπάνω. Επίσης αν μπορούνε να μας πούνε όσοι έχουν προχωρήσει σε αγορά TFT με το 12/16άρι panel, τις έντυπώσεις τους από τις οθόνες όσον αφορά την χρωματική απόδοση και την γωνία θέασης κυρίως ως προς τον κάθετο άξονα, ενω όσοι έχουν οθόνες με το 25άρι panel, ως προς το χρόνο απόκρισης (ghosting).

Α! και sorry για το μεγάλο post... :o

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Replies 88
  • Created
  • Last Reply

να ρωτήσω και εγώ ο άσχετος και πορωμένος με CRT ?

καταλαβαίνετε πράγματι την διαφορά στην καθυστέρηση όταν παίζετε παιχνίδια FPS ?

Αν αυτά που λεει ο τύπος είναι πραγματικά καλύτερα να πας σε μια φθηνή λύση με 25ms αρκετές ίντσες και καλή φωτεινότητα

πρόσφατα είδα μια στις 19 ίντσες LG κάπου στα 400+

Link to comment
Share on other sites

το au optronics δεν είναι τύπος πάνελ.

είναι εταιρία. θυγατρική της benq.

οι τεχνολογίες είναι:

tn+film, (s)ips, mva.

Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα αυτά που ανέφερες.

Εγώ είμαι της άποψης ότι ακόμη δεν αξίζει να δώσεις πολλά για tft, διότι δεν υπάρχει

κάτι που να σε καλύψει πλήρως.

Γι' αυτό πήρα lg 1915s λόγω της τιμής της και του θεωρητικού response.

Ναι, η γωνία θέασης είναι μικρότερη και προς τα πάνω σκοτινιάζει.

αλλά σε σχέση με την προηγούμενη οθόνη μου είναι πάρα πολύ καλύτερη.

σκεφτόμουνα πολύ dell 2001fp αλλά πολλά τα λεφτά και αρκετά μεγάλη ανάλυση.

πάντως στα παιχνίδια δεν έχω κανένα πρόβλημα με ghosting.

σε 19άρα για να πάω σε sips (1920p) χρειαζόμουνα άλλα 200+ ευρώ, οπότε κατα την προσωπική μου άποψη δεν άξιζε.

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από bourlas [Χθες, στις 17:07]

1) tn+film

2) (s)ips

3) mva

μπορει καποιος να αναφερει επιγραματικα τα πλεονεκτηματα και τα μειονεκτηματα της καθε μιας απο τις παραπανω τεχνολογιες?

tn+film: καλο responce time, no ghosting. Οχι καλη γωνια θεασης και μετρια ποιοτητα εικονας, αν και εχουν βελτιωθει πολυ (αποδιδουν 16,2 εκατομυρια χρωματα μεσω ενος trick κι οχι «φυσικα»). Ιδανικα για games.

ips, va: Καλη γωνια θεασης και πολυ καλη ποιοτητα εικονας. Οχι καλο responce time και ghosting στα games (ειδικα στα «γρηγορα» rally, first shoot person κτλ). Ιδανικα για office use, προγραμματισμο και για ταινιες.

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από LordArthas

tn+film: καλο responce time, no ghosting. Οχι καλη γωνια θεασης και μετρια ποιοτητα εικονας (αν και εχουν βελτιωθει πολυ). Ιδανικα για games.

ips, va: Καλη γωνια θεασης και πολυ καλη ποιοτητα εικονας. Οχι καλο responce time και ghosting στα games (ειδικα στα «γρηγορα» rally, first shoot person κτλ). Ιδανικο για office use, προγραμματισμο και για ταινιες.

με λίγα λόγια δεν αγοράζεις TFT

Link to comment
Share on other sites

CRT μεχρι να αφησω την τελευταια μου πνοη...

και μιλαω σοβαρα....

προχ8ες πηρα την LG N2200P 22''

στο μεγεθος ειναι ιδια με την aoc19'' που ειχα,

καταναλωση το ιδιο με την 19αρα (115w).

Γ Α Μ Α Τ Η

σκεφτομουνα να παρω μια tft 20''.... αλλα περα απο το μικρο της ογκο...ειναι παντελως ακυρη....

σε 10 χρονια ΙΣΩΣ να ξαναδω τις tft

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει κάποιος τρόπος να δεις τι panel έχει ή κάθε tft (εκτός από τον "πρακτικό")

πχ εγώ έχω την LG 1730S υποψιάζομαι ότι ανήκει στην κατηγόρία 1 αλλά υπάρχει κάποιος τρόπος να το επιβεβαιώσω

Link to comment
Share on other sites

Τι response time εχει; Τα χαρακτηριστικα της; Εσυ δεν μπορεις να δεις τι πανελ εχει. Μονο μπορεις να το υποθεσεις απο τα χαρακτηριστικα.

Μολις κοιταξα στο site LG. Το panel της ειναι σχεδον σιγουρα tn+film.

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από LordArthas [Σήμερα, στις 14:15]

Γουστα ειναι αυτα. Εγω εχω εδω και 2 χρονια lcd και δε την αλλαζω με τιποτα. Τωρα μαλιστα σκεφτομαι να παρω μια 19".

αν θεωρεις γουστο το οτι θελω να βλεπω

τα ιδια χρωματα και φωτεινοτητα χωρις να ειμαι υποχρεωμενος να την κοιταω μεσα απο ενα ευρος 8-10ο οκ....

αν θεωρεις γουστο το οτι θελω να εχω πληρη ελεγχο της γεωμετριας της οθονης ...οκ....

αν θεωρεις γουστο οτι οταν παιζω θελω την ιδια στιγμη να βλεπω τι γινεται χωρις να ψαχνω για καλο responsetime ....οκ

αν θεωρεις γουστο οτι θελω τα χρωματα να εχουν τους (οσο γινεται) σωστους τονους ....οκ

αν θεωρεις γουστο οτι δεν θελω να βλεπω σκιες μολις κουνησω λιγο το κεφαλι μου και κοιτωντας παλι το ιδιο σημειο (γωνιες) ...οκ

το αντικειμενο αυτο λεγεται οθονη...

εχει σκοπο να κανει ΣΩΣΤΟ monitoring

τα tft δεν το κανουν , απλως πιανουν λιγο χωρο και ειναι Pull-mour

Link to comment
Share on other sites

η 1730S εχει AUotronics. Καθως διαβαζα το πρωτο ποστ πιστευα οτι δεν θα αναφερεις τις hidys! Ομως τελικα το εκανες, αλλα εκανες ενα λαθος με τον χρονο! Τον περασμενο φεβρουαριο πηρα την Hercules 920Pro με Hidys 20ari! Καλη οθονιτσα αλλα εχει προβλημα interlace στις γρηγορες δεξια-αριστερα κινησεις.... Κατα τα αλλα πολυ καλη, αλλα την χρυσοπληρωσα.... 580Ε και αναμονη 4μηνων (και 100Ε παραπανω απο την Ευρωπαϊκη τιμη τιμη της)

Τωρα βλεπω κατι LG1915 με τα ιδια και λιγοτερα χρηματα και τρελενομαι! αλλα τι να πουν και αυτοι που πηραν την LG1715S που ειχε 450+ και τωρα εχει 300!

Link to comment
Share on other sites

Ο καθενας μας κρινει αναλογα με το use που κανει.

Δε με ενδιαφερουν τα «σωστα» χρωματα, γιατι δεν ασχολουμαι με φωτο κ τα σχετικα.

Δε με ενδιαφερει ιδιαιτερα το response time γιατι δεν παιζω παιχνιδια.

Δε με ενοχλει ιδιαιτερα το γεγονος της παραμορφοσης αν κουνησω λιγο το κεφαλι μου, γιατι ουτω η αλλως μονος μου ειμαι στον υπολογιστη ή οταν θα δω ταινια, την βλεπω απο αποσταση. Συν το γεγονος οτι οι καινουριες va tft, ειναι καλυτερες απο τη δικη μου σε αυτον τον τομεα. Μολις παρω τη 19αρα, θα μπορω να εχω αποψη.

Προτιμω ενα μονιτορ που εχει πιο ωραια στο ματι χρωματα, εστω και αν ειναι ψευτικα. Προτιμω ενα μονιτορ που μου επιτρεπει να καθομαι πολλες ωρες στον υπολογιστη χωρις να μου κουραζει τα ματια.

Προτιμω ενα μονιτορ που εχει μικροτερο ογκο γιατι δεν εχω χωρο.

Προτιμω ενα μονιτορ που εχει πιο «καθαρα» τα γραμματα και ενδεικνυται για office use.

Το «σωστο» οπως αποκαλεις εσυ monitoring, αφορα τους επαγγελματιες. Εμενα που ασχολουμαι με το pc ερασιτεχνικα, με ενδιαφερει το «ομορφο» monitoring που καλυπτει συναμα και ολες τις αναγκες μου.

Δε χρειαζεται να ειμαστε απολυτοι και να μπαινουμε στην κοντρα crt Vs lcd. Αναλογα με τις αναγκες του καθενος μας, ζυγιζει τα πλεονεκτηματα και τα μειοντεκτηματα και αποφασιζει.

Link to comment
Share on other sites

Το καλυτερο ειναι να εχεις dual monitor κατασταση! μια crt και μια tft για καθε αναγκη... το καλο με αυτο ειναι οτι μπορεις να παρεις απλα την πιο φτηνη tft που βρισκεις και δεν σε νοιαζει για ταχυτητα... οσο για crt ε ενταξει ειναι τζαμπα πλεον (ασε που οι περισσοτεροι εχουμε ηδη crt)... οι καρτες γραφικων απο καιρο τωρα προσφερουν dual out τι αλλο να πω.... παντως επειδη παλια ειχα 2 crt, η εμπειρια ειναι μοναδικη..... στην μια εχεις το χ-ψ-α rpg και στην αλλη εχεις το doc με το walkthrough! ;) ;)... το <<μονο>> προβλημα σε αυτη τη περιπτωση ειναι ο χωρος στο γραφειο....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Αρχική απάντηση από JaguarOne [21-12-2004 17:12]

Το καλυτερο ειναι να εχεις dual monitor κατασταση! μια crt και μια tft για καθε αναγκη...

Συμφωνώ αγαπητέ, όπως επίσης συμφωνώ και με όσους είπαν ότι ακόμη δεν είναι καιρός να αγοράσει κανείς TFT! Ελα όμως που η llyama που αγόρασα από το καταραμένο Πλαίσιο βρωμάει "πλαστικίλα", ξέρετε σαν καμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα, ακόμη και όταν είναι κλειστή...! Μα τί πουλάνε οι άνθρωποι;;;

Οπότε μου είναι αδύνατον να την έχω όλη μέρα και όλη νύχτα στο δωμάτιό μου και πρέπει οποσδήποτε να αγοράσω μία άλλη, μάλλον TFT (λόγω ακτινοβολίας και χώρου), και έτσι λοιπόν φτάνουμε στους προβληματισμούς που ανέφερα στην αρχή του Post...

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από Τακας

Εχεις δικιο πολυ καλη φαση αλλα με 2 20'' TFT!!

Και ακόμα καλύτερα με 3x20" TFT.

Πέρα απο την πλάκα, οι TFT έχουν πολύ δρόμο ακόμα για να φτάσουν σε κάποια πράγματα τις CRT (και κάτι ακούστηκε τελευταία για "λεπτές CRT").

Αν οι TFT καταφέρουν να πετύχουν όλα αυτά που ανέφερε ο Zarras τότε θα αντικαταστήσουν επάξια τις CRT αλλά όχι ακόμα και σίγουρα όχι όσο οι φθηνότερες 15" TFT έχουν ~250 ενώ οι 17" CRT έχουν ~100

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.