Jump to content



Ubiquiti ή Mikrotik για point-to-point link ~6km;


acct

Recommended Posts

Διευκρινίζω ότι έχω χρησιμοποιήσει κατά καιρούς Ubiquiti για point-to-point links και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Ψάχνοντας για αυτήν την εγκατάσταση έριξα μια ματιά για εναλλακτικές και αμφιταλαντεύομαι μεταξύ των δύο παρακάτω:

 

http://routerboard.com/RBSXT5nDr2 (~60€)

 

http://www.ubnt.com/airmax/nanobeamm/ (To M5-19 στα ~85€)

 

Τα χαρακτηριστικά τους είναι πολύ όμοια για τη δουλειά που τα θέλω:

* Μικρό μέγεθος (~14cm)

* Βολική εγκατάσταση

* Μέτρια κατευθυντικότητα

 

Το Mikrotik:

+ Εξαιρετική τιμή

+ Ενδιαφέρον - επειδή δεν το έχω δουλέψει

- Απαράδεκτη ανοργανωσιά των datasheets, specs. Έφαγα ώρες για να βρω διαγράμματα εκπομπής, αναλυτικές διαφορές στα επίπεδα της άδειας του RouterOS κτλ. (Μια συνοπτική αναφορά πολλών μοντέλων εδώ).

 

Το Ubiquiti:

+ Πολή καλή εμπειρία μέχρι στιγμής

+ Πολύ βολικότερη οργάνωση των μοντέλων - παρά τις συνεχείς μετονομασίες

- Τιμή

 

Θα ήθελα γνώμες, ειδικά από όσους έχουν ασχοληθεί με τα Mikrotik, γιατί ψάχνω λόγους για να τα δοκιμάσω. Αν δεν βρω αρκετούς και μου μένει το αγκάθι του κόστους, μπορώ να πάω και σε Ubiquiti NanoBeam/PowerBeam M5-300 στα 80€, που έχουν το μειονέκτημα του μεγάλου μεγέθους (~30cm), αλλά θα μου γλυτώσουν και θόρυβο χάρη στην πολύ καλύτερη κατευθυντικότητα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καμία αντίρρηση, αλλά θα ήθελα να έχω και τεχνικό λόγο και δεν βρίσκω... Πχ ένα θέμα που με απασχολεί είναι ότι τα συγκεκριμένα Mikrotik, δεν είμαι καν βέβαιος ότι μπαίνουν σε AP mode. Οπότε, αν έχω άλλο ένα σημείο εντός δέσμης μελλοντικά (πολύ πιθανό), χρειάζομαι να αντικαταστήσω το ένα από τα δύο για να κάνω το λινκ point-to-multipoint. Τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω για το Router OS Level 3. Αν πάω σε πιο ακριβά, που έχουν Level 4 και Gigabit, χάνω το πλεονέκτημα της τιμής.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους για τις γνώμες. Αξιολογώντας:

* την πολύ καλή εντύπωση που μου έχουν αφήσει μέχρι στιγμής τα Ubiquiti που έχω δουλέψει

* την καλύτερη ποιότητα υδατοπροστασίας του Nanobeam

* το γεγονός ότι μπορεί μελλοντικά η εγκατάσταση να γίνει point-to-multipoint και δε θέλω να ανεβοκατεβάζω τη μια από τις τωρινές συσκευές που θα είναι η κύρια

 

κλίνω προς το Ubiquiti. Θα πειραματιστώ κάποια άλλη στιγμή με τα Mikrotik -έστω κατεβάζοντας για δοκιμή το RouterOS για την ώρα. Αργότερα βλέπουμε. :T:

Link to comment
Share on other sites

Η πιο βασικη διαφορα ειναι οτι το ubi προσφερει 3dBi παραπανω στην κεραια. Αυτη η διαφορα ειναι μεγαλη. Και αν ριξεις μια ματια στα antenna patterns, η κεραια της ubi φαινεται να ελαφρως πιο κατευθυντικη.

Αν και το routerOS της mikrotik ειναι ανωτερο και στη διαχειριση των ασυρματων συνδεσεων, αλλα και πολυ περισσοτερο οσον αφορα το routing, το 19αρι ubiquiti θα σου δωσει καλυτερο λινκ (και πιθανα μεγαλυτερη ταχυτητα) που ειναι και το ζητουμενο σου υποθετω.

Το τελευταιο που ειπες για point-to-multipoint δε θα παιξει και τοσο καλα, ακομη και να ειναι ολοι οι clients πανω στην ιδια ευθεια.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Έχω ήδη δρομολογήσει την εγκατάσταση με Ubiquiti, αλλά σ' ευχαριστώ για την απάντηση. Η αλήθεια είναι ότι σκεφτόμουν -και λόγω κόστους και λόγω μεγέθους το 16ρι της ubnt (16 dBi), αυτό είναι στα 14 cm που γράφω. Τελικά όσο πληκτρολογούσα το αρχικό μήνυμα κατέληξα στο 19ρι (20 cm), για το αυξημένο gain και προφανώς την αντίστοιχη κατευθυντικότητα και αμέλησα να κάνω τις αντίστοιχες διορθώσεις.  ;)

 

Στο θέμα του λογισμικού, θέλω να έχω τη δυνατότητα του multipoint και είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα είναι εντάξει, ειδικά με τα ubnt που έχουν το Airmax (δικό τους πρωτόκολλο για TDMA), γιατί το έχω ξαναδοκιμάσει χωρίς πρόβλημα. Αν τα φτηνά Mikrotik είχαν Level 4 license, θα τους είχα δώσει ακόμη μια ευκαιρία.

 

Πάντως, σημαντική παράμετρος στην επιλογή μου ήταν η υπέρτερη υδατοπροστασία των Ubuquiti (sonically welded seals, uv-stabilized) που τους εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές IP rating (IP64). Αντίθετα, το πορτάκι των Mikrotik δε με ενέπνευσε και στην αναζήτησή μου έπεσα σε περιστατικά χρηστών που διαμαρτύρονταν ότι είχε βάλει νερό. Επειδή δεν θα είναι εύκολη η πρόσβαση στα σημεία που θα αναρτηθούν οι συσκευές, προτίμησα να μην έχω ακόμη μια ανησυχία για το μέλλον.

 

Πάντως, βρίσκω παράλογο να μην μπαίνουν στον κόπο να πιστοποιήσουν τα Mikrotik κατά IP, ειδικά δεδομένης της χρήσης για την οποία προορίζονται.

Link to comment
Share on other sites

Γενικως ολα αυτα ετοιματζιδικα ειναι. Δε συγκρινονται με DIY. Ιδιαιτερα σε αποδοση. Ενα bullet ειχα παρει καποτε και γεμισε νερα. Δε γκρινιαξα -ιδιαιτερα- γιατι συνειδητα ειχα προτιμησει μια low cost λυση

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ένα περίεργο πράγμα με το bullet. Πήρε νερά από το σπείρωμα του καπακιού, το λάστιχο δεν κράτησε, και από την κάτω μεριά το δεύτερο λάστιχο που κλείνει το utp κράτησε τα νερά μέσα και φυσικά το χάσαμε. Αν ξαναέβαζα κάπου, θα άνοιγα μια τρυπούλα στο πίσω λάστιχο του utp.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.