Jump to content



Πρόβλημα με θερμοκρασίες ή όχι?


Recommended Posts

Ανοίγω θέμα ώστε να πάψω να ρωτάω τον φίλο cyberdyne (ίσαμε 10 pm του έχω στείλει),ο οποίος πάντα ευγενικός με έχει βοηθήσει τα μέγιστα(και γι' αυτό τον ευχαριστώ και δημοσίως :) ).

Επί του θέματος:επεξεργαστής i5 4570, 2ετών, με stock ψύκτρα. Κουτί αγνώστου πατρός (το τροφοδοτικό κουμπώνει στην οροφή) με 1fan προεγκατεστημένο, χθες έβαλα άλλα 3 (1 μπροστά, 1 κάτω από την msi 970 και σε απόσταση 3cm περίπου από αυτήν και ένα ακόμα, ακριβώς πάνω από την κάρτα).

Σημειώνω επίσης ότι το κουτί, κατασκευαστικά, είναι τελείως κλειστό από κάτω και παίρνει αέρα από πλάγια και από μπροστά.Είναι τοποθετημένο στο γραφείο μου,στο κάτω μέρος(σε διαμορφωμένο χώρο του γραφείου ο οποίος θυμίζει τούνελ) και λόγω έλλειψης χώρου το όλο σύστημα βρίσκεται δίπλα στο ψυγείο.

Πρόβλημα με cable management δεν υφίσταται, το σύστημα έχει μόνο τα απαραίτητα μέσα, ενώ και η σκόνη είναι μηδαμινή.

Η msi έχει ρυθμιστεί ως προς τα fans της ώστε αυτά να "ανοίγουν" πριν πιάσει τους 60 βαθμούς.

1)Θερμοκρασίες με το που ανοίγω το σύστημα: mobo 30-31, cpu 38 avg, ssd 30-32, msi 32.

2)Θερμοκρασίες με mozilla και 6-7 tabs ανοικτά, το σύστημα λειτουργεί 2-3 ώρες σερί: mobo 34-35, cpu 45 avg, ssd 34, msi 38-44(αλλά έχω δει και 47-48).

3)Θερμοκρασίες μετά από 40 λεπτά περίπου total war 2, όλα στο ultra, vsync on: mobo 41-30-58 (έτσι τις δείχνει το HWmonitor), cpu 67 avg, ssd 36, msi 64. Θερμοκρασίες με παραπάνω ώρες gaming δεν έχω προλάβει να τσεκάρω ακόμη.

Υπάρχει θέμα με τις θερμοκρασίες?

ΥΓ. Οποιεσδήποτε άλλες μετρήσεις γίνουν (υπό διάφορες συνθήκες) θα τις ανεβάσω. Θέλω να τρέξω και valley/heaven ώστε να δω τη συμπεριφορά της msi μετά την εγκατάσταση των 3 fans.

Σκέφτηκα και την πιθανότητα αγοράς νέου κουτιού αλλά i) οι διαστάσεις του γραφείου με περιορίζουν και ii)του χρόνου επίκειται μετακόμιση οπότε και περισσότερο χώρο θα έχω και δεν θα περιορίζομαι στις επιλογές μου για τις διαστάσεις του κουτιού.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το cpu αν δεν κάνω λάθος έχει να κάνει με έναν αισθητήρα του mobo. Πολλές φορές είναι παραπλανητική η θερμοκρασία.

 

Να κοιτάς τα cores καλύτερα. Συμφωνώ με τον fatalara, για stock ψύκτρα καλά είσαι.

Έγινε επεξεργασία από pasjohn
Link to comment
Share on other sites

 Στο HWmonitor που χρησιμοποιώ οι θερμοκρασίες των cores κυμαίνονταν, για τα 40 λεπτά περίπου gaming, από 64 έως 68-69 και ο μέσος όρος έβγαινε στα 67. Πριν την τοποθέτηση των 3 fans έβλεπα και 74 στον cpu.

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν με περισσότερη ώρα gaming θα έχω θέμα. Μήπως δηλαδή οι θερμοκρασίες του συστήματος μετά από 40 λεπτά gaming είναι υπερβολικές?Από την άλλη δεν ξέρω αν έχει νόημα να αλλάξω πάστα και ψύκτρα μετά από 2 χρόνια χρήσης.Το είχα ψάξει το θέμα και αν πήγαινα σε αλλαγή ψύκτρας είχα καταλήξει στην κλασσική 212 evo. Από πάστα πάλι δεν ξέρω ποια είναι καλύτερη.Εντέλει, με αλλαγή ψύκτρας και πάστας πόση διαφορά μπορεί να δει κανείς?

Link to comment
Share on other sites

 Η πάστα είναι καλό να αλλάζεται στον χρόνο. Ποια χρησιμοποιείς? Δες ένα πρόσφατο θέμα.

 

Edit: πολύωρο Gaming με stock ψύκτρα είναι λογικό να έχεις θεμα. Antivirus τρέχεις και ανεβαίνουν θερμοκρασίες.

Έγινε επεξεργασία από pasjohn
Link to comment
Share on other sites

5 χρονια gaming με στοκ ψυκτρα και δεν ειχα θεμα. Δεν εχει ουτε ο νεος κατοχος του παλιου μου πισι κανενα θεμα (απλως αλλαξε παστα και κουμπωσε ξανα την στοκ).Θερμοκρασιες κοντα σε αυτες που αναφερεις. Λογικες μου φαινονται. 

Link to comment
Share on other sites

Πάστα πρέπει να έχω την stock. Αν επέλεγα πάστα η arctic silver 5/arctic mx-4 τί λένε?

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει λόγος να πάω σε aftermarket ψύκτρα υπό την έννοια της διαφοράς θερμοκρασίας (μείον 5-6 βαθμούς π.χ.)?

Σήμερα σκοπεύω να τρέξω valley/heaven να δω θερμοκρασίες της msi και να ελέγξω ξανά τις ενδείξεις μετά από 2-3 ώρες χρήσης με mozilla ανοικτό.

Θερμοκρασίες gaming όταν έχω χρόνο. Τί να πώ, μπορεί και να είμαι παράλογος και οι θερμοκρασίες να είναι τελικά μια χαρά.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλές είναι. Η silver 5 είναι πιο παλιά (μέχρι τώρα αυτή χρησιμοποιώ. Θέλει προσοχή όμως να μην πέσει στην μητρική. Λίγο βάζουμε όσο δύο κόκκοι ρυζιού), Η MX-4 είναι πιο νέα πάστα και είναι λίγο καλύτερη από την 5. Σήμερα παρήγγειλα αυτήν.

 

Για games συνίσταται η αλλαγή ψύκτρας. Η 212 evo Που ανέφερες είναι καλή αλλά κάνει περισσότερο θόρυβο από μία πιο ακριβή όπως οι Noctua. Υπάρχει και η υδρόψηξη βέβαια  :)

Link to comment
Share on other sites

η 212evo ειναι αρκετα θορυβωδης παντως. Την εχω στο 2ο μηχανημα. Σκεφτομουν τωρα που θα αλλαξω κουτι να την βαλω στο main αλλα δεν...

 Παντως νομιζω οτι για στοκ καταστασεις εισαι μια χαρα! Ισως με μια καλη θερμοαγωγιμη να δεις διαφορα 2-3 βαθμων. 

 

Με καποια aftermarket θα δεις λιγο μεγαλυτερη διαφορα σε full load κυριως. :)

Link to comment
Share on other sites

Κουράγιο φίλε και θα τα φτιάξουμε όλα!  :D

 

Όπως τα λέγαμε και μέσω των πμ, αφού πρόσθεσες fans για καλύτερο airflow και είδες αποτέλεσμα, εαν βάλεις την 212 (που πραγματικά είναι τιμιότατη και λογικά θα μπορείς να ρυθμίσεις στροφές) και silver 5 πάστα, όπως λένε και τα παιδιά παραπάνω, πιστεύω πως θα δείς αρκετή διαφορά η οποία μάλιστα θα δικαιολογεί και τα λ7 που θα έχεις ξοδέψει!

 

Για ψύκτρες πάντως μπορείς να βάλεις κάτι ακριβότερο και να το έχεις για καιρό.

 

Το μόνο που με προβληματίζει είναι το ψυγείο, που λογικά βγάζει ζέστη. Φρόντισε ο ανεμιστήρας που βάζει αέρα στο κουτί, να μην τραβά αυτόν τον αέρα από κοντά στο ψυγείο και τον βάζει ήδη ζεστό.

Έγινε επεξεργασία από cyberdyne
Link to comment
Share on other sites

Αν πάω σε αλλαγή ψύκτρας ποια είναι η καλύτερη μέχρι του ποσού των 50 ευρώ ας πούμε? Ή πρέπει να πάω σε ακριβότερες λύσεις?Πάντως επειδή μένω σε νησί λέω να το βάλω το σύστημα στο νερό της θάλασσας μια και καλή :D .

Φίλε cyberdyne, το κουτί τραβάει αέρα από μπροστά και από τα πλαϊνά. Δεν νομίζω να έχω θέμα τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα από το ψυγείο. Έβαλα χέρι στο πίσω μέρος του κουτιού και ο αέρας που εξάγεται από το κάτω ανεμιστηράκι είναι δροσερός, ενώ από το ανεμιστηράκι πάνω από την κάρτα γραφικών χλιαρός :) . Αυτή τη στιγμή με 30 λεπτά λειτουργίας και mozilla ανοικτό οι temps είναι:mobo 30-32, cpu 35-40, ssd 30, ο άλλος δίσκος 34 και η κάρτα 40. Τώρα βέβαια βλέπω ότι στο άνοιγμα η msi ξεκίνησε με 28 βαθμούς και έχει πιάσει 40 σταθερά.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω γιατί δεν φαίνεται η απάντηση οπότε την ανεβάζω εκ νέου (στο περίπου)

Αν πάω σε budget 50 ευρώ ποια είναι η καλύτερη ψύκτρα? 'Η πρέπει να πάω σε κάτι ακριβότερο? Πάντως επειδή μένω σε νησί λέω να το βάλω το σύστημα κατευθείαν στο θαλασσινό νερό να ησυχάσω :D .

Φίλε cyberdyne, έβαλα χέρι στο πίσω μέρος του κουτιού και ο αέρας που εξάγεται από το κάτω fan είναι δροσερός, ενώ από το πάνω fan σχετικά χλιαρός :) . Άρα προς το παρόν τουλάχιστον θέμα ψυγείου δν νομίζω να έχω. Θερμοκρασίες μετά από 45 λεπτά περίπου με mozilla ανοικτό: mobo 30-32 σταθερά, cpu 35-40, ssd 30, hdd 34, msi 40-41. Η msi βέβαια ξεκίνησε από τους 28 οπότε δεν ξέρω αν είναι υπερβολικοί οι 40 χωρίς να πζαίζω αυτή τη στιγμή.

Link to comment
Share on other sites

Είσαι οκ από θερμοκρασίες. Απλά επειδή το κουτί είναι μικρό σε κλειστό χώρο, η 970 είναι λίγο πιο ζεστή από θα ήταν σε μεγάλο κουτί με καλό airflow. 

 

Αφού θα μετακομίσεις και θα άλλαξει ο χώρος σου, κατ εμε καλύτερα τότε να κάνεις αλλαγές. Και τότε καλό θα ήταν να αλλάξεις πρώτα κουτί και μετά ψύκτρα. Αυτό στο λέω γιατί ανάλογα με το κουτί που έχεις, μπορεί να μην χωρά η ψύκτρα που θα σου προτείνουμε.

 

Ρίξε μας και καμια φώτο από το κουτί σου, να δουμε τι παίζει!

 

Πάντως στο 50αρικο, με μια πρόχειρη ματιά είδα αυτές:

http://www.e-shop.gr/coolermaster-hyper-412s-p-PER.806760

http://www.e-shop.gr/cryorig-h5-universal-p-PER.641599

Link to comment
Share on other sites

...δεν πιστεύω να έχεις ιδιαίτερο θέμα με τις θερμοκρασίες σου, ακόμα και στο "3)Θερμοκρασίες μετά από 40 λεπτά περίπου total war 2" που αναφέρεις.

Απλά ήρθε το καλοκαίρι και είναι φυσιολογικό να τις δείς να σκαρφαλώνουν πρός τα πάνω.

 

:Άν το κουτί είναι μικρό και το έχεις και "χωμένο" πουθενά, δώσε του λίγο αέρα

Καλύτερα ένα ευρύχωρο κουτί σαν 1η προτεραιότητα με καλό airFlow και μετά βλέπεις και για ψύκτρα.

Link to comment
Share on other sites

H αλήθεια είναι ότι ζαχάρωνα το nzxt s340, το οποίο χωράει ακριβώς στο τωρινό γραφείο μου. Όμως είπαμε υπομονή (άσε που βλέπω και νέα κουτιά να ανακοινώνται).

1) Πως επιτυγχάνεται η καλύτερη ψύξη του pc? Εννοώ ποια είναι η καλύτερη διάταξη των fans?

2)Το κουτί είναι τελικά καλύτερο να το τοποθετούμε πάνω ή κάτω?

Εάν αλλάξω ένα fan που φαίνεται να ρετάρει λίγο, θα το βγάλω το κουτί και φώτο να το θαυμάσει όλο το forum :p .

Link to comment
Share on other sites

Καλό το s340!

 

1) O/οι μπροστά ανεμιστήρας εισάγει αέρα, ο/οι πίσω ανεμιστήρας εξάγει αέρα.

2) Κάτω λογικά που ο αέρας είναι πιο δροσερός (αλλά έχει και σκόνες.... )

 

Βάλε φώτο  :)

Link to comment
Share on other sites

Ένα heaven που έτρεξα πριν λίγο μου έδειξε θερμοκρασία της κάρτας στους 68. Σε σχέση με το 74 που έβλεπα πριν βάλω τα 3 fans υπάρχει βελτίωση (όχι ότι το 68 δεν είναι και πάλι υψηλό), αλλά μια βελτίωση σαφώς υπάρχει.

Φίλε cyberdyne επειδή μάλλον το σ/κ θα το αλλάξω το μπροστινό fan (ρετάρει και κάνει θόρυβο), τί είδους φώτο εννοείς? Να βγάλω και το εσωτερικό και το εξωτερικό του κουτιού?

Link to comment
Share on other sites

29p54jq.jpg

34hdlyg.jpg

 

 

 

msob2u.jpg

332sb3p.jpg

10hvgva.jpg

izsy37.jpg

Μετά από πολύ προσπάθεια τα κατάφερα (θέλω να πιστεύω). Οι φωτογραφίες είναι ρομαντικές :p . Όποιος φίλος βγάλει άκρη με αυτές και νομίζει ότι το σύστημα επιδεχέται βελτιώσεων σε οποιονδήποτε τομέα (ακόμα και το να πετάξω το κουτί, ίσως είναι βελτίωση), ας μιλήσει ελεύθερα.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.