Jump to content



αγορα απο eBay


FLO

Recommended Posts

  • Replies 98
  • Created
  • Last Reply

Αν το αντικειμενο σταλει απο Aμερικη , τοτε υπαρχει περιπτωση να χρειαστεις να πληρωσεις φορους. Αν ειναι απο Ευρωπη (ebay.co.uk , ebay.de κλτ.) δεν πληρωνεις τιποτα.

Για το αν θα σε "τσιμπησουν" στο τελωνειο, ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ απο διαφορους παραγοντες. Υπαρχει νομος που λεει οτι ενα αντικειμενο δεν υποκειται σε δασμους αν η δηλωμενη αξια του ειναι (περιπου) 20 ευρω. Θεωρητικα, πανω απο αυτο το ποσο, "σιγουρα" θα πληρωσεις φορο. Στην πραξη ομως, το οριο αυτο ειναι μεγαλυτερο ,καπου στα 50 ευρω.

Απο την αλλη πλευρα, μπορεις να παραγγειλεις κατι μεγαλης αξιας (πχ laptop, ψηφιακη φωτογραφικη μηχανη) και να ζητησεις απο τον πωλητη να δηλωσει αξια ολου του πακετου περιπου στα 20 ευρω. Υπαρχουν πωλητες που δεχονται να το κανουν και αλλοι που αρνουνται κατηγορηματικα να βαλουν ψευτικη αξια στο declaration form.

Υποθετοντας οτι ο πωλητης σου δεχεται να το κανει,τοτε το πακετο θα ερθει στα χερια σου χωρις να περασει απο τελωνειακο ελεγχο. Το μεγαλο μειονεκτημα αυτης της μεθοδου ειναι οτι αν τυχον το δεμα σου χαθει , καταστραφει κτλ. τοτε δεν εχεις καμια ασφαλεια-καλυψη, μια και η δηλωμενη αξια ειναι ελαχιστη σε σχεση με αυτο που πληρωσες. Με αλλα λογια, δεν γινεται να δηλωσει ο πωλητης αξια 20 ευρω και απο την αλλη πλευρα να το ασφαλισει για 500 ευρω. Σ'αυτην την περιπτωση, οι υπαλληλοι παιρνουν ως δεδομενο την αξια της ασφαλειας και πανω σ'αυτη θα υπολογιστουν οι φοροι.

Επισης, υπαρχει μια μεγαλη διαφορα μεταξυ φακελλου και δεματος. ΣΥΝΗΘΩΣ, οι φακελλοι παιρνουν αερα απο τον ελεγχο οτι και να περιεχουν και κανεις δεν κοιταει αξια κτλ. Ετσι, πχ. μια καρτα compact flash, μια μνημη dimm κτλ. θα περασουν χωρις κανεις να δωσει σημασια. Μεγαλη σημασια παιζει το μεγεθος του κουτιου.Ενα μεγαλο κουτι τραβαει την προσοχη, ενας φακελλος οχι. Βεβαια υπαρχουν και εξαιρεσεις.Απλως εμενα αυτο μου εχει δειξει η ενασχοληση μου με το ebay για 2-3 χρονια.

Στην περιπτωση που πρεπει να πληρωσεις φορο, αυτος υπολογιζεται (στο περιπου) ως εξης :

18 % φορος επι της δηλωμενης αξιας του ποσου + 20-30 ευρω τελωνειακα εξοδα + 15-20 ευρω για πρακτορειακα δικαιωματα.

Οπως καταλαβες, δεν υπαρχει κατι που ισχυει 100%, αλλα στο περιπου τα πραγματα ειναι οπως τα περιεγραψα . Μονο η προσωπικη σου ενασχοληση με το θεμα θα σου δωσει μια ολοκληρωμενη εικονα. Παντως μη το φοβασαι το θεμα,θα γλυτωσεις αρκετα χρηματα αγοραζοντας απ'εξω (ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΣΥΡΕΣΑΙ ).

:boxed:

Link to comment
Share on other sites

:))))

Στην πραξη δεν εχει σημασια ποιος το στελνει (ιδιωτης ή εταιρεια). Το πλεον σημαντικο ειναι η αξια που εχει δηλωθει.

Ακομα κι αν δηλωθει ως δωρο (gift), θα ασχοληθουν με την υποθεση αν το declared amount ειναι πανω απο καποιο οριο (συνηθως 50-80 ευρω, τραβηγμενο 100 ευρω).

Αν μπορω να βοηθησω σε κατι, πεστε το. :)

Link to comment
Share on other sites

Εδω υπαρχει ενα ζητημα : μπορει εσυ να αγορασεις ενα αντικειμενο απο το ebay.co.uk αλλα ο πωλητης να το στειλει απο Αμερικη,οποτε υπαρχει το προβλημα οπως περιεγραψα παραπανω. Παντως, τις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ φορες (κατα 95%) , οταν ειναι απο το ebay.co.uk ο πωλητης ειναι απο Αγγλια. Απλα στο λεω για να το κοιταξεις.

Στη σελιδα της δημοπρασιας, στο πανω μερος, λεει καπου : seller location :

Εκει ο πωλητης ειναι υποχρεωμενος να δηλωσει σε ποιο μερος ειναι ,ειδικα αν βρισκεται εκτος της χωρας που ειναι το site.

Παντως,αν στο στειλει απο Αγγλια, 100% δεν υπαρχει περιπτωση να πληρωσεις φορους, ανεξαρτητα απο την αξια της αγορας.

Για το paypal θα σας πω την αποψη μου σε λιγο,να τελειωσω μια δουλιτσα πρωτα.

Link to comment
Share on other sites

Το paypal ειναι η πιο δημοφιλης υπηρεσια για την αποστολη χρηματων μεταξυ 2 συναλλασομενων (πωλητη-αγοραστη) στο ebay. Για να γινει μια συναλλαγη πρεπει και οι δυο, κατ'αρχην, να εχουν κανει registration (προφανως!).

Για να το χρησιμοποιησεις πρεπει να εχεις πιστωτικη καρτα (mastercard/visa) ή χρεωστικη καρτα (visa electron).

Αρχικα κανεις εγγραφη στο paypal και δινεις τα στοιχεια σου + αριθμο πιστωτικης. Το paypal κανει μια χρεωση $2 η οποια θα φανει στο ενημερωτικο του λογαριασμου που θα σου σταλει. Στην καταχωρηση αυτη θα φαινεται το ονομα του paypal και διπλα θα υπαρχει ενας κωδικος. Τον κωδικο αυτον θα τον χρησιμοποιησεις στο paypal για να κανεις verified την διευθυνση σου, δηλαδη οτι εισαι ο αληθινος-πιστοποιημενος κατοχος της συγκεκριμενης πιστωτικης καρτας. Μεχρι να κανεις αυτη τη διαδικασια, εχεις ενα οριο στο συνολικο ποσό που μπορεις να στειλεις μεσω paypal (νομιζω $100). Μετα το verification μπορεις να στειλεις οσα χρηματα θες.

Το paypal ειναι αρκετα αξιοπιστο και χρησιμοποιείται απο εκατομμυρια χρηστες. Υπαρχουν και παραπονα βεβαια (ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ- και απο πωλητες & απο αγοραστες), αλλα η ευχρηστια του ειναι μη αμφισβητησιμη. Τα προβληματα αρχιζουν στην περιπτωση που κατι δεν παει καλα με μια συναλλαγη, αλλα καλυτερα να μην ασχοληθεις ακομα μ'αυτο το θεμα.

Εγω το χρησιμοποιω πολυ μια και ειναι πολυ βολικο και γρηγορο. Και φυσικα ειναι δωρεαν για τον αγοραστη.

Link to comment
Share on other sites

Αλλοι τροποι πληρωμης ειναι μεσω bidpay.com ( της western union) , του moneybookers.com (οχι ιδιαιτερα διαδεδομενο), μεσω των money order , της τραπεζικης καταθεσης κα.

Ελαχιστα διαδεδομενα για χρηστες απο Ελλαδα ειναι οι λυσεις μεσω επιταγων - cashier checks,personal check (κοινως ξεχασε τα αυτα).

Καθε μεθοδος εχει πλεονεκτηματα και μειονεκτηματα τοσο για τους αγοραστες οσο και για τους πωλητες. Απλα πριν χτυπησεις μια δημοπρασια , ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ οτι εχεις αντιληφθει τους ορους της δημοπρασιας. Δηλαδη ποιους τροπους πληρωμης δεχεται ο πωλητης, ποσο κοστιζει το shipping κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Μια διευκρινιση : στο paypal υπαρχει το CONFIRMED ADDRESS και το VERIFIED ADDRESS.

Confirmed address μπορουν να εχουν ΜΟΝΟ οι χρηστες απο Αμερικη (κι ισως απο Αγγλια,δεν θυμαμαι). Verified address μπορουν να εχουν ολοι οσοι ακολουθησουν την παραπανω διαδικασια. Κοινως, εσυ θα εισαι στην κατηγορια των verified users.

Υπαρχουν πωλητες που δεχονται να στειλουν αντικειμενα ΜΟΝΟ σε διευθυνση που εχει γινει confirmed. Προσεξε το αυτο το σημειο, πολλοι δεν δινουν σημασια και μετα αρχιζουν τα οργανα (και οι στεναχωριες).

Link to comment
Share on other sites

Στην περιπτωση που πρεπει να πληρωσεις φορο, αυτος υπολογιζεται (στο περιπου) ως εξης :

18 % φορος επι της δηλωμενης αξιας του ποσου + 20-30 ευρω τελωνειακα εξοδα + 15-20 ευρω για πρακτορειακα δικαιωματα.

Qparadox,

οι παραπανω τιμες (στο περιπου) ισχυουν για οτιδηποτε εισαγεις

(περα φυσικα των ειδικων κατηγοριων), η αναφερεσαι συγκεκριμενα

σε υπολογιστες?

Σε ευχαριστω :)

ps πολυ καλη αναλυση. :T:

Link to comment
Share on other sites

Απ'οσο ξερω ναι, 18% ειναι ο φορος για τα περισσοτερα αντικειμενα (ηλεκτρονικα ή αλλα).

Επισης, να πω οτι τα συγκεκριμενα εξοδα ειναι αν ο εκτελωνισμος γινεται απο τον ιδιο τον παραληπτη-αγοραστη. Σε περιπτωση που ο ενδιαφερομενος δεν μπορει να παει στο τελωνειο και να διεκπεραιωσει την διαδικασια, τοτε αναλαμβανει ο εκτελωνιστης να το εκτελωνησει (και βεβαια θα πρεπει να πληρωθει απο τον αγοραστη, κοστος απο 60 εως 100 ευρω μονο για τις υπηρεσιες του, χωρια τα υπολοιπα τελη).

Link to comment
Share on other sites

Aναλαμβανει τον εκτελωνισμο ο εκτελωνιστης ή η εταιρια

courier που εχει αναλαβει να σου φερει το πακετο?

Γιατι αν το δευτερο, οταν πληρωνεις μεταφορικα

τα πληρωνεις για μεχρι το τελωνειο και οχι μεχρι το σπιτι

σου? :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Οι εταιρειες courier ειναι ανεξαρτητες απο τους εκτελωνιστες.Απ'οτι εχω καταλαβει, οι εκτελωνιστες ειναι ελευθεροι επαγγελματιες, δουλευουν για τον εαυτο τους. Απλα, προφανως εχουν αναπτυξει δεσμους μεταξυ τους και μπορουν (οι εταιρειες) να σου συστησουν καποιον εκτελωνιστη.

Αν σου κατσει δεμα για εκτελωνισμο, απο την courier σε παιρνουν τηλεφωνο και σου λενε "εχετε δεμα, ειναι στο τελωνειο,θελει εκτελωνισμο. Θα το κανετε μονος σας ή θα το αναλαβει εκτελωνιστης ?" . Αν πεις οτι θα το κανεις μονος, σου στελνουν τα απαιτουμενα χαρτια κι απο εκει και περα η εταιρεια δεν εχει να κανει κατι αλλο. Αν πεις οτι θες να διεκπεραιωθει απο εκτελωνιστη, τον παιρνεις τηλεφωνο, του καταθετεις τα λεφτα (αμοιβη + φοροι + τελη) και σε 1-2 μερες σου ερχεται το αντικειμενο.

Να πω εδω οτι ολα αυτα που σας λεω, τα γνωριζω απο προσωπικη ενασχοληση με τετοιες διαδικασιες (παραγγελιες απο Αμερικη, εκτελωνισμος κτλ.). Δεν εχω ασχοληθει επαγγελματικα μ'αυτα τα πραγματα και πιθανως σε καποια σημεια να κανω λαθος ή να δινω ανακριβεις πληροφοριες. Απλα προσπαθω να σας δωσω μια γενικη εικονα ωστε να ξερετε περιπου τι συμβαινει.

Για την ιστορια, εχω κανει πολλες συναλλαγες (150-200) με Αμερικη, κι εχω εκτελωνησει καμια 10αρια πακετα. Οποιαδηποτε αποψη - διορθωση σ'αυτα που γραφω απο καποιον που γνωριζει ειναι ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΗ και ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΗ για να μαθαινουμε ολοι μας.

Link to comment
Share on other sites

paradox ασχετο αλλα πολυ καλο Αν θες σου προτεινω να κανεις ενα "αφιερωμα" στην ολη φαση και να προτεινουμε στους admin να τον κανουν sticky.Πιστευω οτι θα βοηθησει αρκετα.

Link to comment
Share on other sites

Προπερσι το χειμωνα που ημουν γερμανια ειχα πανω απο 60 αγοραπωλησιες ολες απροβληματιστες.Προσεξε μονο απο που θα αγορασεις,να εχει ο πωλητης θετικο ποσοστο τουλαχιστον 90% και ιδιαιτερη προσοχη με αυτους που ζητανε μονο western union ,ειχαν σημειωθει πολλες απατες ,πληρωμενα προιοντα που δεν εφτασαν ποτε στους αγοραστες

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από karakokas [Σήμερα, στις 01:54]

Προπερσι το χειμωνα που ημουν γερμανια ειχα πανω απο 60 αγοραπωλησιες ολες απροβληματιστες.Προσεξε μονο απο που θα αγορασεις,να εχει ο πωλητης θετικο ποσοστο τουλαχιστον 90% και ιδιαιτερη προσοχη με αυτους που ζητανε μονο western union ,ειχαν σημειωθει πολλες απατες ,πληρωμενα προιοντα που δεν εφτασαν ποτε στους αγοραστες

Thanks .

Ηρθε η ωρα να παρω και εγω ψηφιακη.

Link to comment
Share on other sites

@FLO : φανταζομαι οτι θα εχεις κανει εκτενη ερευνα πριν καταληξεις στην αποφαση σου και θα εχεις κοιταξει και στα ευρωπαικα on-line μαγαζια ( nomatica.com , technikdirekt.de , pixmania.com κτλ.) Σε περιπτωση που δεν το εχεις κανει, ριξε μια ματια εκει, πιθανως να βρεις κατι ενδιαφερον.

Απλα το λεω γιατι οταν ηταν να αγορασω μια ψηφιακη φ.μ. , ειδα οτι με συνεφερε να την παρω απο το nomatica.com :cool:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.