Jump to content




kracken_74

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Πρόσφατα έκανα μια αγορά για ένα σταθερό υπολογιστή (μιας που εχω βρει την άνεσή μου με το λαπτοπ, αλλά θέλω να έχω κι ένα σταθερό για τις δύσκολες ώρες)

το configuration του pc είναι το ακόλουθο:

Motherboard MSI 760GM-E51

CPU: AMD PHENOM II x4 955 Black Edition

Memory 2X4 Gb Kingston 1600 HyperX Blue

GPU: Nvidia GeForce 8800 GTS

Αυτό που ψαχνω είναι έναν οδηγό step by step μια που είμαι άσχετος με το Overclock (προσπάθησα ήδη αποτυχημένα 4 φορές και έχω κάνει ήδη δυο φορές clear CMOS) για να κάνω overclock τη συγκεκριμένη cpu στο συγκεκριμένο motherboard.

Διάβασα πολλά ξενα forums, αλλά κανένα δεν είχε την αντιστοιχία που ψάχνω, και όλο κάτι έχανα όταν πηγαινα να το ρυθμίσω από το bios.

Επίσης έχω εγκαταστήσει και το AMD OVERDRIVE, αλλά κυριολεκτικά χάνω τη μπάλα εκεί μέσα!

Οποιοδήποτε βοήθεια είναι δεκτή!

Σας ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Έχεις ξεκλείδωτο επεξεργαστή.

Χωρίς να πειράξεις τίποτα άλλο, μόνο μέσα απο το bios ή το AMD overdrive άλλαξε τον multiplier του επεξεργαστή.

Δηλ. stock τώρα είσαι στο 16 (multi) x 200 (HT) = 3200Mhz. Σωστά;

Ανέβασε αυτό το 16 κατευθείαν στο 18 χωρίς να πειράξεις τίποτα άλλο και ο επεξεργαστής θα δουλέψει αβίαστα στο 18 (multi) x 200 (HT) = 3600Mhz

Παίζει έτσι αβίαστα, αν έχεις καλό κομμάτι και καλή aftermarket ψύξη, να παίξει μέχρι και τα 3900Mhz ή ακόμα και 4000Mhz.

Άρχισε απο αυτά και βλέπουμε για παραπάνω...

Θερμοκρασία να κοιτάς με κάποιο προγραμματάκι, ή ακόμα και μέσα απο το overdrive.

Link to comment
Share on other sites

Από την στιγμή που είναι black edition ο επεξεργαστής, ο ευκολότερος τρόπος overclocking είναι με τον πολλαπλασιαστή. To FSB δεν χρειάζεται να το αγγίξεις. το ρεύμα επίσης πιθανόν δεν θα χρειαστεί για 200-400MHz extra. Αλλά ακόμα και αν χρειαστεί προσωπικά δεν θα το ανέβαζα με την εν λόγω MSI. Η εν λόγω μητρικούλα δεν ξέρω αν είναι ικανή να αντέξει πολλά watt και ας έχει υποστήριξη ακόμα και για 140W cpu.

Link to comment
Share on other sites

Δυστηχώς ακόμη και για το x18 που δοκίμασα η θερμοκρασία σκαρφαλώνει από τους 40 στους 70 σε λιγότερο από 2 λεπτα, με το Stability Test του AMD overclocking. Καταλαβαίνω λοιπον, πως για να είμαι ήσυχως θα πρέπει να καταφύγω σε αλλο cooler και όχι το stock της cpu.

Όταν με το καλό αγοράσω άλλο cooler θα δουμε.

Τωρα, ερώτηση 2. Η μνήμες που εχω είναι 1600hz και παντού και στο Cpu-z αλλα και στο Speccy (για να κοιτάω θερμοκρασίες) μου γράφει οτι τρέχουν στα 800hz. Είναι σωστή αυτή η ενδειξή; Το motherboard από την άλλη στις πληροφορίες τις αναγνωρίζει ως 1600. Τι κάνω λάθος;

__________________

Link to comment
Share on other sites

Σωστό είναι το 800MHz. Δεν θυμάμαι την ακριβή αιτιολόγηση, αλλά στην περίπτωση των DDR3 η ταχύτητα αυτή διπλασιάζεται (800=1600). Οπότε το τι θα διαβάσεις είναι ανάλογο με το πως αναγράφει το εκάστοτε πρόγραμμα/BIOS την ταχύτητα, αν κάνει αυτό τον διπλασιασμό ή αν αναγράφει απλά τα MHz. Πολύ χοντρικά αυτό.

Τώρα όσον αφορά την θερμοκρασία, στα default δεν ανεβαίνει τόσο πολύ; Η απλή αλλαγή του πολλαπλασιαστή δεν δικαιολογεί να δεις πολλούς βαθμούς αύξηση θερμοκρασίας. Οπότε (απλά μαντεύω, δεν ξέρω) ή κάτι σχετικό με ρεύματα είναι auto στην μητρική και μόλις αλλάζεις πολλαπλασιαστή σου αλλάζει αυτόματα και το voltage ή θα πρέπει να έχεις παρόμοιες αυξήσεις θερμοκρασίας και με τον default πολλαπλασιαστή. Ίσως πάλι να πρέπει να δεις τι επιλογές υπάρχουν στο BIOS Για τον ανεμιστήρα. Αν είναι σε κανένα silent mode ίσως να πρέπει να αλλάξεις το profile σε κάτι με περισσότερες στροφές, αλλά και θόρυβο. Έστω για τις δοκιμές σου πριν πας να αγοράσεις νέα ψήκτρα.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.