Jump to content



Αλλαγή fan σε Fractal Design Define R4


DJDB

Recommended Posts

Παίδες καλησπέρες.

 

Έχω ένα Fractal Design Define R4 με τα μαμίσια ανεμιστηράκια του (εδώ και 1,5 χρόνο). Εδώ και καμιά εβδομάδα, το ανεμιστηράκι στο πίσω μέρος έχει αρχίσει και κάνει ένα βουητό, σαν δόνηση. Δεν είναι πολύ δυνατό, αλλά είναι ενοχλητικό, μιας και ο θόρυβος "βαράει" ακριβώς εκεί που κάθομαι. Τσέκαρα στροφές, δεν δείχνει να έχει πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα. Δοκίμασα να χαλαρώσω λίγο τις βίδες που το συγκρατούν στο κουτί, μήπως και αλλάξει ο συντονισμός του, τίποτα. Δοκίμασα και να το καθαρίσω, με αέρα κτλ, πάλι τίποτα.

 

Είμαι σίγουρος πως είναι αυτό που κάνει τον θόρυβο λόγω του ότι α) αν βγάλω την αριστερή πλευρά του υπολογιστή σχεδόν σταματάει ο θόρυβος και β) το σταμάτησα και σταμάτησε και ο θόρυβος.

 

Οπότε:

 

α) Υπάρχει κάτι άλλο να δοκιμάσω; Διαβάζω κάτι κόλπα του τύπου "βάλε χαρτί ανάμεσα στο ανεμιστηράκι και το κουτί" κτλ. Να δοκιμάσω κάτι τέτοιο ή άδικος κόπος;

β) Σε περίπτωση που πάω για καινούργιο, τι προτείνετε για fan, σε κάτι που να είναι όσο το δυνατόν πιο αθόρυβο γίνεται (και σχετικά φθηνό);

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Έγινε επεξεργασία από DJDB
Link to comment
Share on other sites

Είμαι σίγουρος πως είναι αυτό που κάνει τον θόρυβο λόγω του ότι α) αν βγάλω την αριστερή πλευρά του υπολογιστή σταματάει και β) το σταμάτησα και σταμάτησε και ο θόρυβος.

 

Βασικά αφού βγάζοντας το πλαϊνό σταματά ο θόρυβος, είναι κάποιος κραδασμός που παράγει ο ανεμιστήρας και βρίσκει κάτι χαλαρό στην στήριξη του  πλαϊνού , η απλά ο κραδασμός είναι στην ιδιοσυχνότητα του πλαϊνού.

Έτσι όπως το λές, και μέχρι εκεί που το έψαξες υπάρχουν κάνα δυο πράματα ακόμα που μπορείς να κάνεις.

 

1. Βγάζεις το ανεμιστηράκι από το κουτί και το δουλεύεις στον αέρα μόνο του, για να δείς αν εξακολουθεί να κάνει θόρυβο.

1α. Αν κάνει θόρυβο μάλλον είναι κουζινέτο, για πάτα του απαλά το κέντρο της φτερωτής να δείς τι τζόγους έχει, αν είναι υπερβολικός ο τζόγος...πας για άλλο.

1β. Αν δεν κάνει θόρυβο, έτσι καθώς γυρίζει ακόμα άλαξέ του προσανατολισμό, μήπως βρεις κάποιον που το κάνει να σκούζει.

1γ. Αν και πάλι δεν κάνει θόρυβο ακούμπα μια γωνιά του  σε μια επίπεδη επιφάνεια ενώ το κρατάς και δουλεύει, για να δείς αν υπάρχει κάποιος κραδασμός. Αν υπάρχει θα αντιληφθείς ένα ασθενικό κροτάλισμα καθώς θα πλησιάζει να ακουμπήσει στην επιφάνεια.

 

2. Αν δεν είναι τίποτε από αυτά, δοκίμασε να το βάλεις πάνω στο κουτί , αλλά όχι με βίδες, αλλά με pull pins σιλικόνης.

 

bWFpbmltYWdlcy9hZm0wMmIyLmpwZw==.jpg

Αν και πάλι ακούγεται ο θόρυβος, τότε δυστυχώς... πας για άλλο!

 

Φθηνοί και πολύ αθόρυβοι (οχι dead silent, αν και μπορεί να γίνουν μειώνοντας την τάση τους) είναι οι Arctic F12

και φυσικά και αρκετοί άλλοι, αλλά όχι με τέτοια σκανδαλώδη τιμή ! :)

Έγινε επεξεργασία από Seafalco
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για την απάντηση.

 

Θα δοκιμάσω να κάνω αυτό που προτείνεις. Είναι λίγο διαδικασία, λόγω της θέσης του υπολογιστή (ακόμη και του δεσίματος των καλωδίων, που δεν το έκανα εγώ και είναι λες και θα σηκώνονταν να φύγουν). Αν και πάω και για καινούργιο κατευθείαν, για 4 ευρώ δεν χάλασε κι ο κόσμος.

 

Το μόνο που φοβάμαι είναι μην συντονίζει και ο καινούργιος με το κουτί και κάνω τσάμπα κόπο... Πάντως ότι ο θόρυβος παράγεται/προέρχεται από τον οπίσθιο ανεμιστήρα είναι σίγουρο.

 

BTW, ο controller για τα fans στο κουτί έχει επιλογή για 3 τάσεις, 5, 7 και 12. Από την αρχή είναι στο 12. Να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό μήπως μειωθεί ο θόρυβος;

Έγινε επεξεργασία από DJDB
Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα και πρέπει να το δοκιμάσεις, είναι πολύ πιθανό η αλλαγή των στροφών να εξαφανίσει το θόρυβο  !

Φυσικά αυτό είναι ημίμετρο ! :)

Και όσο αφορά στο συντονισμό που λες, αφού δεν στον έκανε από την αρχή, σημαίνει ότι προοδευτικά αναπτύχθηκε πιθανόν από φθορά του κουζινε΄του του ανεμιστήρα.

Οποτε ένας νέος (χωρίς πρόβλημα εννοείται (π.χ. κακοζυγοσταθμισμένη φτερωτή) δεν θα έχει κραδασμούς.

Αν το αντέχεις μπορείς να πας και σε πιο ποιοτική λύση και μάλιστα αν θυμάμαι καλά το κουτί μπορεί να πάρει και 140ρη ανεμιστήρα πίσω.

Σκέψου και κανα Noise Blocker ή κάποιον Noctua, αλλιώς και ο Arctic F12 μια χαρά δουλειά θα κάνει και μάλιστα είναι πολύ πιο ποιοτικός από ότι προϊδεάζει η τιμή του !

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Έκανα δύο πράγματα τώρα.

 

Αρχικά το γύρισα στα 5V. Ένα περίεργο βουητό από τους ανεμιστήρες υπάρχει, νομίζω όμως πως δεν είναι τόσο ενοχλητικό όσο πριν. Έχω την εντύπωση όμως πως ρίχνει πολύ τις στροφές τους και το φοβάμαι λίγο για το θέμα της θερμοκρασίας. Για τώρα ξαναπάω στα 12 και βλέπουμε.

 

Επίσης, άνοιξα από τα δεξιά το κουτί και κλασσικά...γκρρρ... όλα πιασμένα με πλαστικό, κρυμμένα, δεν εντοπίζω με τίποτα το καλώδιο του τροφοδοτικού ανεμιστήρα (το οποίο πάει στον controller που υπάρχει μπροστά). Θα επανέλθω σε αυτό όταν έρθει η ώρα της αλλαγής, σε ευχαριστώ για την βοήθεια :).

 

ΥΓ: Ναι, απ'ότι βλέπω στα specs, παίρνει και 140άρι.

Έγινε επεξεργασία από DJDB
Link to comment
Share on other sites

Τελικά χθες το βράδυ άρχισε να τα παίζει τελείως και να κάνει σαν τρακτέρ, οπότε το άλλαξα με ένα εντελώς noname που βρήκα (των 140mm), μιας και με το παλιό δεν κατάφερα να κάνω κάτι. Δεν είναι ότι πιο αθόρυβο έχω ακούσει, αλλά τουλάχιστον σταμάτησε εκείνος ο ενοχλητικός θόρυβος που έκανε σαν βουητό/δόνηση και τώρα απλώς ακούω τον ανεμιστήρα να γυρνάει (επειδή όλος ο υπολογιστής είναι συγκριτικά αθόρυβος σε σχέση με το fan).

 

Οπότε για τώρα είμαστε οκ :).

Έγινε επεξεργασία από DJDB
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2. Αν δεν είναι τίποτε από αυτά, δοκίμασε να το βάλεις πάνω στο κουτί , αλλά όχι με βίδες, αλλά με pull pins σιλικόνης.

 

bWFpbmltYWdlcy9hZm0wMmIyLmpwZw==.jpg

 

Τελικά κατέληξα να πάρω έναν Noctua :).

 

Θα με ενδιέφερε όμως να του βάλω και από τα pins που αναφέρεις.

 

Που μπορώ να βρω αντικραδασμικές βίδες αυτού του τύπου στην Αθήνα; Βρήκα κάποιες σε μαγαζί στην... Πάτρα και κάποιες - σχετικά ακριβές - μόνο για Noctua σε κατάστημα στην Αθήνα. Υπάρχουν κάπου αλλού εδώ γύρω φθηνές; Ξέρει κανείς;

Έγινε επεξεργασία από DJDB
Link to comment
Share on other sites

Αν πήρες Noctua δεν χρειάζεται να ψάχνεις, έχει μέσα τέσσερις τέτοιες :)

Αν όμως ψάχνεσαι και για τους άλλους....^^^^^  :D

Αλλά υπάρχουν και σε άλλα σχετικά μαγαζια

Mια βόλτα στη Στουρνάρη κάτι θα βγάλει !

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.