Jump to content



Σφιχτό βιδάκι που ξεφτίζει [SOLVED]


Recommended Posts

Γεια σας. Έχω αφαιρέσει τον σκληρό δίσκο από ένα παλιό λάπτοπ. Τώρα προσπαθώ να αφαιρέσω τον σκληρό δίσκο απ' το θηκάκι μέσα στο οποίο βρίσκεται, αλλά 2 από τα τέσσερα μεταλλικά βιδάκια που το συγκρατούν είναι σφιχτά και όχι μόνο δεν ξεβιδώνουν, αλλά με το γύρισμα του σταυροκατσάβιδου ξεφτίζουν αφήνοντας ψιλά ρινίσματα, κι έτσι η εγκοπή της βίδας γίνεται ολοένα και στρογγυλότερη και ασκεί λιγότερη αντίσταση στο κατσαβίδι. Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να το ανοίξω; Ευχαριστώ.

Έγινε επεξεργασία από andfree
Link to comment
Share on other sites

1. Στην αρχή μάλλον επίλεξες λάθος μέγεθος κατσαβιδιού ή προσπάθησες χαλαρά όταν το γύριζες.

2. Τώρα, αφού διαλέξεις το σωστό κατσαβίδι, πρέπει να το πιέσεις αρκετά στην εγκοπή της βίδας μήπως και μπορέσει να γυρίσει.

3. Με ένα μικρό σφυράκι χτυπάς το κεφάλι της βίδας μήπως και χαλαρώσει και ξαναπροσπαθείς σύμφωνα με το 2.

4. Αν η εγκοπή της βίδας έχει φαγωθεί και δεν γίνεται τίποτε, χρησιμοποιείς πένσα και πιάνεις το κεφάλι της βίδας και περιστρέφεις   αφού κάνεις το 3.

5. Στη χειρότερη περίπτωση λιμάρεις το κεφάλι από το πλάγια ώστε να γίνει τετράγωνο και με πένσα πιάνεις κάθετα το τετράγωνο πλέον κεφάλι.

6. Σε όλες σου τις κινήσεις μη βιάζεσαι και φρόντισε αν νιώθεις ότι η βίδα δεν ακολουθεί την περιστροφή να μην συνεχίσεις γιατί υπάρχει κίνδυνος σπασίματος του κεφαλιού.

7. Για άλλες ενέργειες απαιτείται εργαλείο τύπου dremel.

 

Καλά, μέσα στα άγρια μεσάνυχτα εσύ ξεβίδωνες βίδες; :D

Υ.Γ.:

8. Υπάρχει και κάποιο υγρό για σφιγμένες βίδες αλλά εκεί δύσκολα θα μπορέσει να εισχωρήσει.

Έγινε επεξεργασία από vageo
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τη βοήθεια. Απ' όσα κατσαβίδια έχω, αυτό που διάλεξα ξεβίδωσε εύκολα τις άλλες δυο βίδες που είναι ίδιες, αλλά όχι τόσο σφιγμένες. Όσο και να το πιέζω μέσα στην εγκοπή, το μόνο που καταφέρνω είναι να τη στρογγυλεύω περισσότερο. Ούτε με την πένσα κατάφερα τίποτα, αλλά δεν χτύπησα το κεφάλι με σφυρί προηγουμένως, γιατι δεν είμαι σίγουρος ότι έχω καταλάβει σωστά πώς θα το κάνω και φοβάμαι για τον σκληρό. Με αυτή την κατάσταση, με το ζόρι μπόρεσα να κοιμηθώ 2-3 ώρες.

Link to comment
Share on other sites

9. Μη στηρίζεις τον σκληρό σε τραπέζι. Όλη η δουλειά να γίνει στον αέρα. Κράτα με το ένα σου χέρι τον σκληρό και με το άλλο χτύπα απαλά. 

10. Εννοείται ότι το χτύπημα γίνεται με μικρό σφυράκι (100 γραμμάρια). Να προτιμήσεις πολλά και απαλά παρά ένα και άντε γειά. Σε κάθε κτύπημα να κάνεις προσπάθεια να ξεβιδώσεις και ξανά απαλό κτύπημα και ξανά προσπάθεια κ.ο.κ.

11. Το ιδανικό για τον HDD είναι κανένα κτύπημα αλλά εδώ που έφθασες  μπορεί να δώσει κάποια λύση.

12. Αν γίνεται μετακίνησε (κούνησε) τον σκληρό σε σχέση με τη λαμαρίνα-θήκη πιάνοντας με το ένα χέρι τον σκληρό και με το άλλο τη θήκη μήπως και χαλαρώσει η βίδα.

13. Λύση μπορεί να δώσει σε αυτή την κατάσταση που είσαι και ένα ίσιο κατσαβίδι. Διάλεξε ένα λεπτό και τέτοιο που να χωρά ακριβώς σε ότι έχει μείνει από την εγκοπή.

14. Ακούμπησε ένα παγάκι από καταψύκτη (-20 βαθμοί) στην κεφαλή της βίδας και μετά χωρίς καθυστέρηση προσπάθησε να ξεβιδώσεις.

 

Έγινε επεξεργασία από vageo
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα αρχικά να καταλάβω κάτι. Η βίδα είναι πομπέ ή φρεζάτη; 

Είσαι απο Αθήνα;

 

Τώρα που έχεις ξεβιδώσει τις άλλες, ο δίσκος κουνάει ελαφρά; Εχει μπόσικα δηλαδή ή είναι μέσα σε κάποιο πλαίσιο και δε μπορεί να κινηθεί;

Μη χτυπήσεις το δίσκος αν δεν απαντήσεις σε όσα σε ρωτάω πρώτα. Και αν το κάνεις το laptop θα ειναι κλειστό.

 

Δοκίμασε να διπλώσεις κάποια σκληρή μεμβράνη (σακούλας) 1-2-3 φορές και βάλε τη μπροστά στο κατσαβίδι. Βάλε το κατσαβίδι στην βίδα πίεσε και προσπάθησε να ξεβιδώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Σε συνέχεια των παραπάνω:

15. Το laptop μπορεί να είναι ανοικτό αφού όπως έγραψες ο δίσκος βρίσκεται έξω μη συνδεδεμένος.
16. Εννοείται ότι το απαλό κτύπημα στην κεφαλή της βίδας και όχι στο δίσκο είναι η τελευταία λύση χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα έχει αποτέλεσμα.

 

Και ότι: " Το ιδανικό για τον HDD είναι κανένα κτύπημα. "

Νομίζω ότι με το 12. ή αυτό που προτείνει η Αγάπη (karmen1983) ή στη χειρότερη με το 5. θα λυθεί το πρόβλημα.

 

Έγινε επεξεργασία από vageo
Link to comment
Share on other sites

Ναι, Αθήνα. Η βίδα είναι φρεζάτη. Όπως το καταλαβαίνω, ο δίσκος είναι σε μια θήκη σαν από ασημί φύλλο και μαζί με τη θήκη είναι βιδωμένος πάνω σε ένα πλαστικό επίπεδο. Το ξεβίδωμα των δύο εύκολων βιδών ελάχιστο περιθώριο κίνησης του δίνει αλλά, όπως το καταλαβαίνω, αν κάτι ήταν να βοηθήσει το ξεβίδωμα των δύσκολων βιδών, αυτό θα ήταν να πιέσω τη θήκη με το δίσκο πάνω στο πλαστικό επίπεδο κι όχι να τα απομακρύνω, οπότε το να ξεβιδώσω τις δύο εύκολες βίδες δε βλέπω να βοηθάει, αν και το δοκίμασα. Αλλά ούτε και η πίεση του δίσκου πάνω στο πλαστικό βοήθησε. Ούτε η μεμβράνη μπροστά στο κατσαβίδι έλυσε το πρόβλημα: αν την κάνω πολύ χοντρή δεν μπαίνει το κατσαβίδι στην εγκοπή, ενώ αν μπορεί να μπει το κατσαβίδι τότε σκίζεται η μεμβράνη. Νομίζω ότι θα εγκαταλείψω την προσπάθεια χωρίς να καταφύγω σε χτυπήματα, λιμαρίσματα και παγάκια, για να μη μείνω χωρίς σκληρό. Σας ευχαριστώ για τη βοήθεια, πάντως.

Έγινε επεξεργασία από andfree
Link to comment
Share on other sites

Παράθεση

Έχω αφαιρέσει τον σκληρό δίσκο από ένα παλιό λάπτοπ

 

Από ότι έγραψες στην αρχή ο δίσκος με τη βάση του βρίσκεται έξω από τον Η/Υ και τον έχεις στα χέρια σου ή δεν κατάλαβα καλά;

Αν πράγματι ο δίσκος βρίσκεται έξω, το παγάκι, το ίσιο κατσαβίδι ή το λιμάρισμα στο κεφάλι της βίδας δεν επιβαρύνουν-χαλάνε το δίσκο ούτε κατ' ελάχιστον.

Αυτά μπορείς να τα δοκιμάσεις χωρίς κίνδυνο απώλειας του δίσκου. Μπορεί κάτι να γίνει.

Μία άλλη λύση αν ο δίσκος με τη θήκη είναι στα χέρια σου θα ήταν να πιάσεις το κεφάλι της βίδας με μόρσα και να περιστρέψεις το σύστημα δίσκος-θήκη.

 

Βέβαια εσύ αποφασίζεις αφού τα λάβεις υπόψη σου. Εμείς άλλωστε δεν έχουμε άμεση αντίληψη και μπορεί να μην έχουμε καταλάβει καλά.

Έγινε επεξεργασία από vageo
Link to comment
Share on other sites

Τον τελευταίο καιρό ο σκληρός του λάπτοπ μου με είχε αποχαιρετήσει. Έβγαζε το μήνυμα:

IDE #0 ERROR

Αυτό το διάστημα δούλευα το μηχάνημα με bootable usb flash drive. Χθες κατά τις 3 τη νύχτα ξύπνησα και σκέφτηκα να βγάλω τον σκληρό από το παλιότερο λάπτοπ και να τον βάλω σε αυτό, πράγμα που δεν είχα ξανακάνει ποτέ μου. Το εγχείρημα πέτυχε και το λάπτοπ μου έχει σκληρό, αλλά παράσφιξα τις δύο βίδες. Για όποιον δεν το κατάλαβε, δηλαδή, εγώ έκανα τη βλακεία. Αυτή η συνειδητοποίηση δε μου επέτρεψε να κλείσω μάτι. Να επισημάνω πάντως ότι οι δύο συγκεκριμένες βίδες ήταν και πιο δύσκολο να βιδωθούν, αν θυμάμαι καλά χρειάστηκε να πιέζω τη θήκη στο πλαστικό για να καταφέρω να εισχωρήσουν. Αυτό προφανώς θα έπρεπε να με είχε προειδοποιήσει να μην το παρακάνω, αλλά φαίνεται με παρέσυρε το πάθος της νίκης. Άλλωστε δεν είχα ξαναπάθει τέτοιο χουνέρι από βίδα στο παρελθόν και δεν το σκέφτηκα. Τα χαράματα που είχα λυσσάξει να ξεβιδώσω τις δύο βίδες, είχα στο μυαλό μου ότι θα αντικαθιστούσα σύντομα τον δίσκο με έναν μεγαλύτερης χωρητικότητας, που δεν τον έχω αυτή τη στιγμή στα χέρια μου, αλλά αργότερα θυμήθηκα ότι εκείνος ο δίσκος είναι SATA και άρα δεν κάνει για την περίπτωση.

 

Ήθελα να ξαναδοκίμαζα τον δίσκο που αφαίρεσα από το λάπτοπ μην τυχόν δεν ήταν χαλασμένος αλλά έκανε κάποια κακή επαφή, αν και το θεωρώ μάλλον απίθανο. Τελικά τον δοκίμασα χωρίς τη θήκη κι έβγαλε πάλι το προαναφερθέν μήνυμα. Δεν ξέρω με πόση ασφάλεια μπορώ να συμπεράνω ότι είναι πρόβλημα του σκληρού.

 

Κοντολογίς, πάντως, μάλλον δεν αξίζει να συνεχίσω να προσπαθώ να την ξεβιδώσω ρισκάροντας να κάνω ζημιά στον δίσκο που δουλεύει.

 

Karmen1983, αν μπορείς με ασφάλεια να τις βγάλεις, έστω και να το δεις από κοντά και να κρίνεις αν αξίζει κάτι τέτοιο ή ενέχει ρίσκα, βεβαίως να έρθω.

Link to comment
Share on other sites

θεωρώ απίθανο να έβαλες άλλες βίδες απο αυτές που παίρνει. Συχνό πρόβλημα είναι οι χρήστες να μπερδεύουν τις m3 με τις UNC 6-32. Αν έβαλες τις δεύτερες σε υποδοχή μ3 χάλασες το πάσο του δίσκο. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι τις βίδες που είχε πήγες να ξαναβάλεις.

 

Στείλε μου ένα πμ να συνενοηθουμε και θα το δω απο κοντά να σου πω. Να μη βγει η βίδα πάντως δε παιζει σα σενάριο.

Link to comment
Share on other sites

Να μη βγει η βίδα πάντως . . .  δε παίζει σα σενάριο.

 

Όχι ... αν "έχει δυο κεφάλια"... ας τολμήσει να μη βγεί !!!:p

 

 

Έγινε επεξεργασία από Seafalco
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σε μία βίδα ναι αναγκαστικά έγινε μιας και είχε καργάρει τέρμα και δεν υπήρχε ίχνος απο την υποδοχή της κεφαλής της βίδας.

οι υπόλοιπες γύρισαν με ένα μικροσκοπικό μυτοτσίμπιδο που έχω στη κατοχή μου με πολύ λεπτά και άγρια έως θανάσιμα κοφτερά/γρατζουνιστά ράμφη.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.