Jump to content



Καλωδίωση και συνδεσμολογία


Recommended Posts

Καλησπέρα, επιθυμώ μέσω της τηλεφωνικής γραμμής να συνδέσω το PS3 μου και το laptop μου στο ίντερνετ. Το θέμα μου είναι ότι δεν είμαι τόσο πολύ γνώστης των καλωδιώσεων και των συνδεσμολογιών και δε γνωρίζω πως ακριβώς να βάλω τα καλώδια. Η καλωδίωση, λοιπόν, θέλω να γίνει στην άλλη άκρη του σπιτιού από το σημείο που βρίσκεται το VDSL router μου(αν βοηθάει είναι το Speedport W 724V Type Ci). Διαθέτω κάποια καλώδια RJ-11(μαύρου χρώματος, δε ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο το χρώμα) και για αυτό στην αρχή σκέφτηκα να το βάλω απλώς στη πρίζα του τηλεφώνου που έχει το δωμάτιο που θέλω να κάνω την καλωδίωση. Όμως όταν το έκανα αυτό το router έκανε επανεκκίνηση σα να του διέκοπτα τη παροχή ρεύματος και έπειτα ερχόταν σε κανονική λειτουργία(σα να έβγαζα και να ξαναέβαζα τη πρίζα τροφοδοσίας δηλαδή).Αυτό με ανησύχησε και για αυτό διάβασα αναλυτικότερα το manual του router και είδα ότι αν επιθυμώ να συνδέσω τηλεφωνική συσκευή μέσω της γραμμής πρέπει πρώτα να βάλω ένα φίλτρο. Επειδή δε βρίσκω το φίλτρο που είχε μέσα η συσκευασία για να το δοκιμάσω,  λέτε να παίζει αυτό ρόλο στο γεγονός ότι το router είχε αυτή τη συμπεριφορά; Ύστερα πιστεύω ότι αν αγοράσω μια διακλάδωση για το RJ-11 και στη συνέχεια δυο μετατροπείς από RJ-11 σε RJ-45 για τη κάθε συσκευή θα έχω internet και στις δύο συσκευές, εδώ όμως έχω πάλι δύο ενδοιασμούς για το αν θα δουλέψει η μεθοδολογία που σκέφτηκα και για το αν είναι καλός ο μετατροπέας(http://www.central-telecom.gr/product_print.php?product_ID=01-04-98M) . Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί δεν κάνεις το πιο απλό να τα συνδέσεις και τα δύο μέσω Wi-fi με το router? Αλλιώς πρέπει να τραβήξεις από ενα καλώδιο ethernet από το router στο καθένα. Οι πρίζες του τοίχου δεν δίνουν internet απευθείας, internet θα πάρεις ασύρματα ή ενσύρματα μόνο από το modem-router, το speedport δλδ.

Έγινε επεξεργασία από Matia
Link to comment
Share on other sites

 Αυτό δε το γνώριζα, ότι δε δίνουν internet οι πρίζες τηλεφώνου. Όσο αφορά το ασύρματο , το laptop δεν έχει τόσο θέμα αλλά στο PS3  μειώνεται δραματικά η ταχύτητα και για αυτό σκεφτόμουν αν γινόταν με καλώδιο τηλεφώνου. Τέλος πάντων, άρα οι απορίες μου είναι ανούσιες, σε ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια και το χρόνο σου.

Link to comment
Share on other sites

Οι απορίες σου δεν είναι ανούσιες αρκεί να καταλάβεις πως λειτουργεί αυτό που θέλεις να κάνεις. Καταρχήν για να ενημερωθείς. Από τον πάροχο τηλεφωνικού δικτύου έρχεται ένα καλώδιο στο σπίτι σου. Αυτό μοιράζεται στις τηλεφωνικές πρίζες που έχεις ανάλογα με την εγκατάσταση που έχει γίνει. Δηλαδή: μπορεί να πηγαίνει καλώδιο από πρίζα σε πρίζα ή μπορεί να εχει διακλαδώσεις και να πηγαίνει μόνο ένα σε κάθε πρίζα ή μπορεί να πηγαίνει σε κάποιο κεντρικό σημείο πχ πατάρι ή ντουλάπα ή υπόγειο-αποθηκη και από εκεί να πηγαίνει χώρια καλώδια σε κάθε πρίζα. Γενικότερα αν η εγκατάσταση σου είναι καινούργια και ανοίκει στην τελευταία περίπτωση θα μπορείς να κάνεις τις πρίζες σου δικτύου ethernet. Τι εννοώ με αυτό. Από τον πάροχο όπως ανέφερα παραπάνω έρχεται ένα καλώδιο το οποίο είναι η γραμμή δηλαδή το τηλέφωνο. Αυτό για να γίνει ίντερνετ μεσολαβεί το μόντεμ απο το οποίο θα μπορείς να πάρεις έξοδο ethernet και να στείλεις στις πρίζες δίκτυο ίντερνετ. Για να γίνει όλο αυτό θα πρέπει το καλώδιο να είναι 4 ζευγών. Θέλει γνώσεις για να το κάνεις αλλά δεν είναι και πυρηνική φυσική

Link to comment
Share on other sites

Το καλώδιο του τηλεφώνου που έχει 1 ή 2 ζεύγη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το Ethernet που θέλουν οι συσκευές όπως το laptop και το ps3 για να συνδεθούν με το speedport. Αυτό που θέλεις είναι ή να τραβήξεις καλώδιο cat5e ή cat6 από το speedport στο δωμάτιο που είναι οι συσκευές σου ή να χρησιμοποιήσεις ένα ζευγάρι powerlines για να περάσει το δίκτυο μέσα από την καλωδίωση του ρεύματος του σπιτιού.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ και τους δύο για τις πληροφορίες που μου δώσατε. Έχω μόνο μια απορία όσο αφορά το παρακάτω απόσπασμα.

On ‎16‎/‎7‎/‎2017 at 8:31 ΠΜ, το μέλος l3ft3ris έγραψε:

 μπορεί να πηγαίνει καλώδιο από πρίζα σε πρίζα ή μπορεί να εχει διακλαδώσεις και να πηγαίνει μόνο ένα σε κάθε πρίζα ή μπορεί να πηγαίνει σε κάποιο κεντρικό σημείο πχ πατάρι ή ντουλάπα ή υπόγειο-αποθηκη και από εκεί να πηγαίνει χώρια καλώδια σε κάθε πρίζα.

Επειδή εμείς το σπίτι δε το χτίσαμε αλλά το αγοράσαμε δε γνωρίζω τον τρόπο εγκατάστασης που έχει γίνει, μήπως  μπορώ να τον καταλάβω ή να πάρω κάποιο στοιχείο για αυτόν από την επανεκκίνηση που κάνει το router μου όταν συνδέω ένα καλώδιο στην πρίζα;

 

Και πάλι ευχαριστώ και τους δύο.

Link to comment
Share on other sites

Όχι, το μόντεμ κάνει "επανεκκίνηση" γιατί του βάζεις θόρυβο μέσα στη γραμμή και χάνει το συγχρονισμό.

Αυτό που συνήθως γίνεται στα σπίτια είναι να έρχεται ένα ή δύο καλώδια από τη ρεγκλέτα της πολυκατοικίας στην κεντρική πρίζα του σπιτιού, συνήθως κοντά στην είσοδο. Από εκεί φεύγουν διακλαδώσεις σε όλα τα άλλα δωμάτια για να έχουν τηλέφωνο και τα υπόλοιπα δωμάτια. Αυτό είχε νόημα παλιότερα που τα σταθερά τηλέφωνα ήταν ενσύρματα. Πλέον δεν έχει και πολύ νόημα αν έχεις ασύρματο σταθερό τηλέφωνο.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή τις εγκαταστάσεις τηλεφωνικων γραμμων τις κανουν οι ηλεκτρολόγοι. Επειδή εσυ δεν ζητησες κατι διαφορετικό και επειδή είναι πιο φτηνό εκτιμω οτι η εγκατάσταση του σπιτιου σου έχει την μορφή διακλαδωσεων και οχι ολα τα καλωδια να καταλήγουν κάπου μαζί.
Γεννάται το ερώτημα αν τα καλώδια είναι απλά δικλωνα η αν έχει μπει καποιο πιο μοντερνο (πολυκλωνο) καλώδιο utp.
Μπορείς αν ξεβιδωσεις μια μπριζα τηλεφωνου να δεις τι εχει μεσα.
Αν έχεις δικλωνα καλώδια δεν έχεις ελπιδα για internet over Lan παρα μόνον αν περάσεις εσυ καινουρια καλώδια εξωτερικά.
Πηγαινοντας στην περιπτωση 2 οπου δηλαδή έχεις πολυκλωνα καλώδια utp μεσα στα ντουβάρια χρειάζεται να κατανοήσεις τι παει που και ισως περισσεύει κανα καλώδιο να στήσεις lan. Για τις υπηρεσίες του παροχου ίντερνετ χρειάζονται 2 καλώδια απο τα 8 που εχει ολο το ζεύγος. Με τα υπόλοιπα 6 θα μπορούσες να μεταφέρεις σημα για lan internet και σε αλλη μια συσκευή αν και εφοσον φτιαξεις τα υπόλοιπα 6 να ανταποκρίνονται στις ανάγκες σου.
Μέγιστη ταχύτητα lan ομως τα 100mbps εναντι των 1000mbps στην περίπτωση που χρησιμοποιείς και τα 8 καλώδια.
Και εννοείται για τους λογους της παραγραφου 1 δεν το έχει έτοιμο αυτος που σου πούλησε το σπίτι
δηλαδή το μπορεί (και το πιθανοτερο κιολας) να έχει γίνει διακλάδωση μονο ενος ζεύγους μεσα στα κουτιά διακλαδωσης και τα υπόλοιπα να ειναι στον αέρα και εκει θα χρειαστεί παρέμβαση σου για να διακλαδώσεις και τα υπολοιπα ζευγοι.



  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Χμμμ, οκ σας ευχαριστώ. Αν και έχω κοιτάξει λίγο τις διαφορές μονόκλωνου και πολύκλωνου καλωδίου, για να είμαι σίγουρος μπορείτε να μου τις αναφέρετε περιληπτικά; Σας ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια.

Link to comment
Share on other sites

Είναι λανθασμένος ο ορισμός. Όλα τα utp καλώδια έχουν μέσα τους 8 καλωδιάκια. Αυτά τα καλωδιάκια μπορεί να είναι μονόκλωνα (όπως στη δεύτερη φωτογραφία σου) ή να είναι πολύκλωνα (σαν συρματόσχοινο, όπως στο λινκ που έδωσα).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.