Jump to content



Overclocking σε i7-5820k. Auto vs XMP vs Manual


sadako

Recommended Posts

Καλησπέρα. Έχω μια ASRock X99 extreme4 με έναν i7-5820k και 32GB Corsair Vengeance LPX 3000MHz και σήμερα έκανα την πρώτη μου απόπειρα στον χώρο του overclocking μετά την μετάβαση σε υδρόψυξη (Artic Liquid Freezer 240.

 

Έκανα κάποιες δοκιμές με stress test σε Aida64, αρχικά ΠΡΙΝ αλλάξω την ψύκτρα (έχοντας δηλαδή ακόμα την Scythe Fuma) για να έχω σημείο αναφοράς. Σε πρώτη φάση το άφησα να τρέξει κανά τέταρτο για να δω πώς τα πάει από θερμοκρασίες, στην πορεία θα κάνω τα πολύωρα stress tests για την σταθερότητα. Παρακάτω τα αποτελέσματα:
1. Σε stock 3,30GHz -> Μέγιστη θερμοκρασία: 64°
2. Από το BIOS σε αυτόματο OC στα 4,0GHz -> Μέγιστη θερμοκρασία: 94° (αυτό το έκλεισα στο 3λεπτο)
3. Πάλι από το BIOS ενεργοποιώντας το XMP για να ξεκλειδώσουν και οι μνήμες να δουλέψουν στα 3GHz, ως προς τον επεξεργαστή το βάζει αυτόματα στα 4,0GHz, -> Μέγιστη θερμοκρασία: 95°


Στην συνέχεια πέρασα την Arctic (οκ, καθάρισα και λίγο το κουτί από σκόνες κλπ με την ευκαιρία) και τα αποτελέσματα έγιναν:
1. Σε stock 3,30GHz -> Μέγιστη θερμοκρασία: 52° (το 52 είναι απλά σε κάποια spikes, την περισσότερη ώρα κυμαίνεται γύρω στους 49)
2. Από το BIOS σε αυτόματο OC στα 4,0GHz -> Μέγιστη θερμοκρασία: 71° (την περισσότερη ώρα γύρω τους 67)
3. Από το BIOS σε αυτόματο OC στα 4,2GHz -> Μέγιστη θερμοκρασία: 76° (την περισσότερη ώρα γύρω τους 71)
4. Από το BIOS σε αυτόματο OC στα 4,4GHz -> Μέγιστη θερμοκρασία: 89° (την περισσότερη ώρα γύρω τους 81)
5. Πάλι από το BIOS ενεργοποιώντας το XMP για να ξεκλειδώσουν και οι μνήμες να δουλέψουν στα 3GHz, ως προς τον επεξεργαστή το βάζει αυτόματα στα 4,0GHz, -> Μέγιστη θερμοκρασία: 74° (την περισσότερη ώρα είναι γύρω στους 69)


Από ό,τι κατάλαβα λίγο που το έψαξα αν κάνω εντελώς χειροκίνητο OC μπορώ να πετύχω καλύτερες θερμοκρασίες σε πιο υψηλές επιδόσεις, έχω βρει και κάποιους γιουτουμποδηγούς για τον συγκεκριμένο επεξεργαστή, προς το παρόν όμως ως προς στους αυτόματους τρόπους αναρωτιέμαι:
- Μέχρι ποια θερμοκρασία (και αντίστοιχο overclocking) θεωρείται ασφαλής η καθημερινή λειτουργία του για πολύωρα 3D renders;
- Έχω κάτι σημαντικό να κερδίσω από την χρήση του XMP; Σε κάτι benchmarks που έκανα στο Cinebench κι ένα Vray benchmark τα αποτελέσματα είναι πανομοιότυπα στα 4GHz. Παραπάνω δεν ξέρω αν μπορώ να πάω με ξεκλειδωμένες τις μνήμες και δεν γνωρίζω αν προτείνεται γενικά, αν είναι επικίνδυνο κλπ, μιας και από ό,τι είδα αλλάζει το Baseclock από 100MHz σε 125 και κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυξάνει την αστάθεια του συστήματος, επηρεάζοντας ακόμα και τους δίσκους.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.