Jump to content



Ερώτηση σχετικά με τάση στις πρίζες


gdp77

Recommended Posts

Με αφορμή το νέο μου ups που πολλές φορές μπαίνει σε mode προστασίας γιατί η τάση πέφτει στα 201v , έκανα κάποιους ελέγχους. Αρχικά υποψιάστηκα μήπως φταίει το πολυπριζο προστασίας που προηγείται. Το απέκλεισα αυτό. Μέτρησα και με ένα βατομετρο που έχω και επιβεβαίωσα την τάση, δεν είναι πρόβλημα του ups. Σήμερα μου ήρθε φλασιά τα ξημερώματα και μέτρησα τις τάσεις σε διάφορες πρίζες του σπιτιού (έχω τριφασικό). Λοιπόν οι τάσεις έπαιζαν από 231v σε πρίζα μιας φάσης, μέχρι 221v σε πρίζα άλλης φάσης σε άλλα δωμάτια. Εκεί που έχω τον υπολογιστή (και το ups) έπαιρνα 221. Όταν ο καιρός είναι κακός και η κατανάλωση αυξημένη , η πρίζα στον υπολογιστή φτάνει μέχρι 201, έχω δει και 199 νομίζω.

 

Προφανώς λοιπόν από φάση σε φάση έχω διαφορές στην τάση. Το ερώτημα για όσους γνωρίζουν (γιατί εγώ δεν το έχω με τα ηλεκτρολογικά) είναι: Συνιστά πρόβλημα αυτή η διαφορά 10v ανάμεσα στις πρίζες του σπιτιού; Αν ναι, τι μπορεί να φταίει; Χρειάζεται να φέρω ηλεκτρολόγο ή υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω και μόνος μου;

 

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

 

 

Link to comment
Share on other sites

Αν διαβάσεις οδηγίες σε UPS APC λέει πως δεν πρέπει πίσω από ups να υπάρχει πολύμπριζο ασφαλείας.

 

Επιπλεον, συνήθως προβλήματα χαμηλής τάσης έχεις όταν ο ουδέτερος έχει θέμα.

Έγινε επεξεργασία από Highlander
Link to comment
Share on other sites

Αν διαβάσεις οδηγίες σε UPS APC λέει πως δεν πρέπει πίσω από ups να υπάρχει πολύμπριζο ασφαλείας.

 

Επιπλεον, συνήθως προβλήματα χαμηλής τάσης έχεις όταν ο ουδέτερος έχει θέμα.

Εντάξει εντάξει, το ξέρω για το πολυπριζο ασφαλείας έτσι γράφει η apc. Επειδή όμως καρφώνω και συσκευές που δεν είναι στο ups το χρησιμοποιώ γιατί εξυπηρετεί. Από κει και πέρα, 15 χρόνια με πολυπριζο ασφαλείας προ ups δεν είχα κανένα θέμα. Το γράφουν αυτό οι κατασκευαστές ups γιατί ενδέχεται η εξομάλυνση που κάνει το πολυπριζο ασφαλείας να ερμηνεύεται από το ups σαν πρόβλημα στην τάση και να μπαίνει σε backup mode. Σε αλλες περιπτώσεις μπορεί να αυξήσει το response time. Δεν ναι το θέμα μου αυτό.

Ούτως η άλλως πήρα μετρήσεις χωρίς το πολυπριζο ασφαλείας.

 

Για το θέμα με τις τάσεις στις πρίζες, μίλησα με τον ηλεκτρολόγο του κατασκευαστή και μου είπε ότι δεν είναι πρόβλημα η διαφορά 10v μεταξύ των φάσεων και πάντα εξαρτάται από το τι στέλνει η ΔΕΗ. 10 χρόνια στο σπίτι η αλήθεια είναι δεν είχα θέμα με καμμένες συσκευές κτλ. Να τον εμπιστευτώ ή να ελέγξω περαιτερω? Η αλήθεια είναι ότι το παρατήρησα τώρα που λόγω αλλαγής εσωτερικής στα δωμάτια (τραμπα γραφειο-παιδικο), ο υπολογιστής μπήκε στο δωμάτιο που είναι στη φάση με τη χαμηλότερη τάση, οπότε το είδα στις ενδείξεις του ups και το κατάλαβα. Αλλιώς δεν θα είχα πάρει χαμπάρι.

 

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

η ΔΕΗ (η όποια άλλη εταιρεία) δίνει 230V +- 10% φασική τάση

 

οπότε η περίπτωση σου είναι οριακή

θεωρητικά η τάση που θα πρέπει να έχουμε στα σπίτια μας

είναι από 210V μέχρι 250V

Link to comment
Share on other sites

Πλέον με όλες αυτές τις ηλεκτρονικές συσκευές που υπάρχουν δημιουργούνται αρμονικές στο δίκτυο και έχουμε αρκετές αυξομειώσεις στην τάση. Επίσης όλες αυτές οι λάμπες λεντ που έχουμε βάλει όλοι σχεδόν έχουν αρκετά μεγάλο ρεύμα εκκίνησης όσο περίεργο και αν ακούγεται

Link to comment
Share on other sites

πριν 59 λεπτά, το μέλος l3ft3ris έγραψε:

Επίσης όλες αυτές οι λάμπες λεντ που έχουμε βάλει όλοι σχεδόν έχουν αρκετά μεγάλο ρεύμα εκκίνησης όσο περίεργο και αν ακούγεται

και γι αυτό υπάρχει λύση ?

Inrush current limiter

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 31/1/2019 at 9:38 ΠΜ, το μέλος gdp77 έγραψε:

Προφανώς λοιπόν από φάση σε φάση έχω διαφορές στην τάση. Το ερώτημα για όσους γνωρίζουν (γιατί εγώ δεν το έχω με τα ηλεκτρολογικά) είναι: Συνιστά πρόβλημα αυτή η διαφορά 10v ανάμεσα στις πρίζες του σπιτιού; Αν ναι, τι μπορεί να φταίει; Χρειάζεται να φέρω ηλεκτρολόγο ή υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω και μόνος μου;

Αν δεν το εχεις, να μη κανεις τιποτα εσυ

 

Αλλιως

 

Ανοιξε τον πινακα, βγαλε το προστατευτικο καλυμμα ωστε να φανει η καλωδιωση.

Θα μετρησεις τις φασεις πανω στις γενικες ασφαλειες ή το γενικο διακοπτη. Οι ακροδεκτες σου πανω στις βιδες που σφιγγουν τα καλωδια

 

Μετρας τις τασεις και συγκρινεις

Ποια περιοχη εισαι?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η διαφορά των 10 volt είναι χωρίς να έχεις κάποια συσκευή στα εν λόγω κυκλώματα να τραβάει ρεύμα;
Ναι. Δοκίμασα ξημερώματα με όλα κλειστά. Είναι φάση που δεν περνάει από κουζίνα κτλ.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Μηπως η φαση αυτη ειναι φορτωμενη πολυ ? 
Όχι όταν έκανα τις μετρήσεις δεν τραβούσε τίποτα ρεύμα.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και από έμένα.  :)

Το λοιπόν από την αρχή του 2004 η τάση προς τους καταναλωτές χαμηλής τάσης (οικιακοί καταναλωτές κλπ) έγινε 230 Vac και μολονότι υπάρχουν αρκετές ενδιάμεσες τιμές (επιθυμητή και ανεκτή διακύμανση ) και διακρίσεις όσον αφορά στις πόλεις και στις αγροτικές παροχές , ας πάρουμε την χειρότερη ανεκτή διακύμανση , αυτή είναι +/- 10%

Πράγμα που σημαίνει ότι η τάση στο ρολόι μιας κατοικίας μπορεί να είναι από 253 έως 207 Vac.

Από εκεί και πέρα η μέγιστη αποδεκτή πτώση μέσα στην συγκεκριμένη εγκατάσταση μιας οικίας από το ρολόι μέχρι την πιο "απομακρυσμένη" συσκευή, είναι 4%.

Πράγμα που σημαίνει ότι σε οριακές καταστάσεις η τάση επιτρέπεται να κυμανθεί από ~198 Vac  έως και 253 Vac, δηλαδή συνδυάζοντας τα προηγούμενα, από +10%  έως -14%.

Το κακό είναι ότι μολονότι αυτά θα έπρεπε να είναι εντός των ορίων που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι συσκευές μας, πολλές φορές δεν είναι, γι αυτό και μια σωστή εγκατάση προβλέπει να έχει την τεχνικοοικονομικά ελάχιστη δυνατή πτώση τάσης, έτσι ώστε σε περίπτωση που η τάση τροφοδότησης που φτάνει στο ρολόι είναι στο κατώτερο απόδεκτό όριο, η εσωτερική εγκατάσταση να μην χειροτερεύει παραπέρα την κατάσταση!

 

Αυτά σαν γενικά, στο προκείμενο τώρα:

1. Εφόσον υπάρχουν μετρήσεις που δείχνουν τις διαφορές τάσης μεταξύ των φάσεων σε κατάσταση "μηδενικής" φόρτισης του δικτίου του σπιτιού, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητεςτο πρόβλημα να είναι στο δίκτιο της γειτονιάς σου.

2. Εφόσον σε περίπτωση που τα φορτία είναι στο σπίτι αρκετά και οι τάσεις κυμαίνονται με διαφορές μεταξύ τους της τάξης των 10 Vac μόνο, μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στον Ουδέτερο του σπιτιού, αλλά ούτε και στον ουδέτερο του δικτίου.

3. Αυτές οι χωρίς φορτίο μετρήσεις που πήρες (λόγω του ότι δεν υπάρχουν φορτία στο σπίτι που θα προκαλόύσαν μια πτώση τάσης) πρέπει να συμφωνούν με μέγιστη διακύμανση +/- 10% και μετρώντας 221 Vac ελάχιστη τάση , είναι μια χαρά μέσα στα επιθυμητά όρια !

Όλα μέχρι εδώ, και αν και απέχουν από το ιδανικό , πολύ περισσότερο απέχουν από το να αποτελούν πρόβλημα!

 

Το θέμα σου είναι εδώ:

On 31/1/2019 at 9:38 ΠΜ, το μέλος gdp77 έγραψε:

Όταν ο καιρός είναι κακός και η κατανάλωση αυξημένη , η πρίζα στον υπολογιστή φτάνει μέχρι 201, έχω δει και 199 νομίζω.

Οι πιθανότητες είναι δύο και αναφέρθηκαν σε αυτές τόσο ο φίλος @slalom, όσο και η @karmen1983 και τείνω να πιστέψω ότι η Αγάπη έχει περισσότερες πιθανότητες να έχει εντοπίσει την αιτία του κακού (σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι οι διαφορές μεταξύ των φάσεων υπάρχουν και όταν δεν έχεις φορτία στο σπίτι  (βλέπε μετρήσεις ξημερώματα ! :p  ).

 

Για να διαπιστωθεί τι τρέχει, θα πρέπει πρώτα να αποκείσουμε ότι το πρόβλημά σου είναι κάποια κακή επαφή στην εγκατάστασή σου. 

Εδώ η καλύτερη λύση είναι να φέρεις κάποιον ηλεκτρολόγο να σου ελέγξει την εγκατάσταση, αλλά και χωρίς αυτό μπορείς να έχεις μια πρώτη εκτίμηση.

1.Αφού έχει όργανο και μετράς την τάση, δες τι επιδραση έχει στην τάση των πριζων του σπιτιού η τοποθέτηση ενός ηλεκτικού σώματος (π.χ 2000 Watt) στις διάφορες πρίζες.

Δες δηλαδή την τάση χωρίς το φορτίο και την τάση με το φορτίο αυτό.

Αν η τάση είναι περίπου η ίδια (κάποια Vac πτώση είναι αποδεκτά) τοτε δεν έχεις θέμα με κακή επαφή στον πινακά σου.

2. Για να καρατσεκάρεις (έστω και με μπακάλικο τρόπο)  αν έχεις πρόβλημα στον ουδέτερό σου, μέτρα την τάση σε μια φάση και βάλε ένα φορτίο σε μια άλλη φάση, η τάση στην φάση που δεν έχει φορτίο πρέπει να παραμείνει χονδρικά η ίδια (θα παρουσιάζει μια αύξηση ανάλογη της μείωσης της τάσης της φάσης που δέχτηκε το φορτίο).

3.  Ένα καλό φορτίο να δοκιμάσεις την κατάσταση του ουδέτερου είναι το να  ανάψεις το θερμoσίφωνο (συνήθως έχουν αντίσταση 4 kWatt), ή αν η κουζίνα σου είναι μονοφασική (ή μονοφασικά συνδεδεμένη, που δεν το θεωρώ πιθανό αν έιναι τριφασική) μπορείς να φορτώσεις την φάση που την τροφοδοτεί.

4. Αν όμως, ο ουδέτερός σου από το ρολόι και προς τά  έξω (προς την ΔΕΗ) έχει πρόβλημα συνέχειας (κακή επαφή) τότε η τάση που θα μετράς στην φορτισμένη φάση θα είναι πολύ χαμηλή και η τάση στις άλλες φάσεις που δεν έχουν φορτίο, θα είναι πολύ μεγάλη! ! !

 

Αυτά όμως -καθώς δεν έχεις καταστραμένες συσκευές- είναι περισσότερο μια υπόθεση εργασίας, διαφορετικά δεν θα συζητάγαμε τώρα για το ενδεχόμενο κλπ  !  :) 

 

Εφόσον δεις ότι δεν διαπιστώνεις τίποτε δραματικές μεταβολές, τότε μένει το να αποτανθείς στη ΔΕΗ.

Εκει θα τους πείς ότι παρατηρώ αυτές τις διαφορές και έχω μετρήσει και αυτά και έχω κάνει και τους εξής ελέγχους . . . 

 

Εδώ παίζει το εξής ενδεχόμενο, αν είσαι ό μόνος που έχεις διαμαρτηρηθεί, θα σε σημειώσουν για έλεγχο, θα δούν αν διαμαρτήρήθηκε και κάποιος άλλος και και όταν προλάβουν . . .

Αν όμως έχουν διαμαρτηρηθεί και άλλοι καταναλωτές από τη γειτονιά σου, τότε θα του δώσουν μεγαλύτερη προτεραιότητα, και θα το  ψάξουν 'άμεσα τι μπορεί να συμβαίνει και τι πρεπει να γίνει.

 

Τα ενδεχόμενα είναι πολλά,  ένα κακό μοίρασμα των φορτίων των μονοφασικών καταναλωτών στις φάσεις του δυκτίου της ΔΕΗ, μια κακή επαφή μέσα στο πιλαρ του υποσταθμού, μια κακή επαφή σε μια ασφάλεια του μετασχηματιστή (αυτό κλιμακώνεται γρήγορα και η ασφάλεια καιγεται) μέχρι μια κακή επαφή σε κάποιο σύνδεσμο του εναεριου δικτίου.

Πάνε , μετράνε και προοδευτικά περιορίζουν το πρόβλημα και το εντοπίζουν και παίρνουν τα μέτρα που χρειάζεται.

 

Τώρα περιπτώσεις που μπορεί αυτό να καθυστερήσει (η λύση εννοώ) είναι να είσαι από τους τελευταίους καταναλωτές σε ένα βαρυφωρτομένο δύκτιο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να ανεβάσουν τάση στο μετασχηματιστή (ανεβάσουν τούσα) γιατί για να φτιάξουν εσένα , θα βγάλουν αυτούς που είναι πολύ κοντά στην αρχή του δυκτίου πάνω από την επιτεπτή τάση, οπότε όλοι θα περιμένετε την αναβάθμιση του δυκτίου (προσθήκη μετασχηματιστών ή αναδιάταξη ).

Όμως αυτό -από τη στιγμή που δεν έιναι όλες οι φάσεις πολύ χαμηλά- , δεν μοιάζει να είναι το πρόβλημά σου, πιο πιθανό το βλέπω να είναι κάτι σχετικα΄ με το μοίρασμα των φορτίων στο δύκτιο της γειτονιάς σου.

 

Κάνε τις δοκιμές που είπαμε και τα ξαναλέμε !  :) 

Έγινε επεξεργασία από Seafalco
  • Like 5
  • Agree 2
  • Wow 1
Link to comment
Share on other sites

Είσαι θεός!!!

 

Πριν διαπιστώσω τη διαφορά ανάμεσα στις φάσεις (αλλά μόνο την "χαμηλή" τάση στην πρίζα του υπολογιστή) είχα πάρει ΔΕΗ και μου είχαν πει ότι μπορούν να έρθουν αλλά αν δεν διαπίστωναν πρόβλημα θα με χρέωναν. Σύμφωνα με αυτά που γράφεις, σε κάθε περίπτωση είμαι εντός των ορίων, άρα αν καλέσω ΔΕΗ θα με χρεώσουν. Εκτός αν εννοείς να τους αναφέρω τη διαφορά ανάμεσα στις φάσεις και να περιμένω να έρθουν να δουν το πρόβλημα γενικά στην γειτονιά.

 

Για όλα τα άλλα, θα κάνω τους ελέγχους που προτείνεις και θα αναφέρω εδώ.

Έγινε επεξεργασία από gdp77
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Παίδες,στην πράξη είναι λίγα τα 220v ,ειδικά όταν οι άλλες φάσεις έχουν 230v.
Πρόβλημα στον πίνακα εικάζω ,η έχει χαλαρώσει η βίδα σε καμία ασφάλεια με τα κρύα ,η το πιο πιθανό κάποιος ουδέτερος .
Η ευκολη λύση άνοιγμα του πίνακα,μέτρημα καταρχάς των φάσεων εκεί ,σφίξιμο όλες οι βίδες και επανέλεγχος .
Αν στο ξανακάνει μετά , παίζει να είναι από το ρολόι.
Είναι λίγο ασυνήθιστη τέτοια διαφορά μεταξύ φάσεων στο ίδιο σπίτι.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 1 ώρα, το μέλος das έγραψε:

Πρόβλημα στον πίνακα εικάζω ,η έχει χαλαρώσει η βίδα σε καμία ασφάλεια με τα κρύα ,η το πιο πιθανό κάποιος ουδέτερος .

 

Αυτό είναι μια από τις πιο συνήθεις αιτίες, αλλά το "κακό"  σε αυτή την υπόθεση είναι ότι η διαφορά των 10 Vac υπάρχει ακόμα και με "μηδενικά"(*) φορτία.

Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η τάση δεν πέφτει δραματικά όταν πάρει φορτίο, συνηγορεί υπέρ του ότι οι επαφές στον πίνακα δεν αποτελούν το πρόβλημα.

'Όπως και να έχει όμως η επιθεώρηση του πίνακα είναι από τα πρώτα πράγματα στη σειρά του ελέγχου από ηλεκτρολόγο.

Με δηλωμένο όμως ότι :

On 31/1/2019 at 9:38 ΠΜ, το μέλος gdp77 έγραψε:

εγώ δεν το έχω με τα ηλεκτρολογικά

περιοριζόμαστε για την ώρα σε πιο έμμεσες προσεγγίσεις του ζητήματος! :) 

 

@gdp77

1. Ένας εύκολος τρόπος να ελέγξεις σε μια πρίζα την τάση με και χωρίς φορτίο, είναι να πάρεις ένα πολύμπριζο με κοντό καλώδιο και στη μια πρίζα του να βάλεις το πολύμετρο να μετράει τάση και σε μια άλλη του πριζα τη σόμπα που θα παίζει το ρόλο του φορτίου.

2. Για να δείς αν στο πρόβλημα έχει ανάμιξη και η συγκεκριμένη πρίζα, δοκίμασε σε μιά άλλη πρίζα αυτής της φάσης να δεις συγκριτικά την επίδραση που έχει η τοποθέτηση ενός σημαντικού φορτίου (πόση είναι η πτώση τάσης).

Αν δεις διαφορά στην αντίστοιχη πτώση τάσης, τότε θέλει κοίταγμα και η πρίζα !  :) 

3. (*) Σε αυτά θα πρέπει να δεις και το εξής: 

Σε ποια φάση είναι συνδεδεμένο το ηλεκτρικό ψυγείο του σπιτιού (που είναι κατά κανόνα το φορτίο που ξεχνάμε ότι υπάρχει) ?

Γιατί οι μετρήσεις σου με "μηδενικά φορτία" καθοδηγούν τη σκέψη σε κάποιο δρόμο, αν όμως στην φάση που είναι η πρίζα βρίσκεται και το ψυγείο, τότε -αν αυτό τη στιγμή της μέτρησης δούλευε- τα φορτία  δεν ήταν μηδενικά, οπότε οι υποθέσεις περί ακαεραιότητας των συνδέσεων του πίνακα πάνε . . . περίπατο! :p

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Διαφορα τασης 20V στην ιδια πριζα ειναι προβλημα

 

Ελεγχο των τασεων στην εισοδο, στον πινακα και συγκριση αυτων. Οι διαφορες πρεπει να ειναι στο πρωτο δεκαδικο

Link to comment
Share on other sites

Διαφορα τασης 20V στην ιδια πριζα ειναι προβλημα
 
Ελεγχο των τασεων στην εισοδο, στον πινακα και συγκριση αυτων. Οι διαφορες πρεπει να ειναι στο πρωτο δεκαδικο
Δεν έχω 20v διαφορά αλλά 10. 231-221

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

On 31/1/2019 at 9:38 ΠΜ, το μέλος gdp77 έγραψε:

Εκεί που έχω τον υπολογιστή (και το ups) έπαιρνα 221. Όταν ο καιρός είναι κακός και η κατανάλωση αυξημένη , η πρίζα στον υπολογιστή φτάνει μέχρι 201, έχω δει και 199 νομίζω.

20V στην ιδια φαση

Link to comment
Share on other sites

20V στην ιδια φαση

Προφανώς όταν σε αυτή τη φάση (φάση 3-δωματιο υπολογιστή) έβλεπα 201 θα είχα μειωμένη τάση (π.χ. 221) και σε αυτή που τώρα βλέπω 231. Απλά με κακό καιρό και βαρυφορτωμενο δίκτυο δεν έχω πάρει μετρήσεις σε όλες τις φάσεις γιατί δεν ήμουν υποψιασμένος. Υποθέτω δηλαδή ότι οι τάσεις μου έχουν διαφορά 10v από φάση σε φάση κάθε δεδομένη χρονική στιγμή.  

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.