Jump to content


New UPS 2019 με True line wave


Recommended Posts

Θα ήθελα μια βοήθεια αν ξέρετε περί μάρκας, θέλω όσο πιο φτηνό γίνετε αλλά ποιοτικό UPS –αλλιώς δεν έχει νόημα-.

 

Θέλω να συνδέσω τον υπολογιστή οθόνη κτλ στο σπίτι πάνω σε UPS, h ΔΕΗ μας έχει ταράξει στις διακοπές ρεύματος και αν και τις περισσότερες τις γλίτωσα σήμερα έφαγα μια στη μούρη.

 

θα ήθελα ιδανικά online με true line wave (the best) και επειδή το κόστος είναι θέμα άρχισα το ψάξιμο και βρήκα μια εταιρία ελληνική Tescom NeoLine Plus 1101 ST 1000VA / 900W 200€ μια γερμανική Powerwalker  1.VFI 1000C LCD 1000VA / 800W 210€ 2. VFI 1000 TG 1000VA / 900W   200€ 3. VFI 1000T/E LCD 1000VA / 800W 150€ και μια πιο γνωστή διεθνώς την CyberPower CP900EPFCLCD  900VA / 540W 155€, CP1300EPFCLCD 1300VA / 780W 200€.

 

Η CyberPower  δίνει εγγύηση συνδεδεμένου εξοπλισμού αλλά είναι line interactive και τα δυο επίσης έχει χαμηλότερο “ Output Power Factor” από τις άλλες 2 με αποτέλεσμα αν και πολλά VA να μεταφράζετε σε λιγότερα watt, από την άλλη καμία από τις δυο Powerwalker κ Tescom δεν δίνει εγγύηση εξοπλισμού, με την Tescom φαντάζομαι θα μπορώ να βρω πιο εύκολα μπαταρίες στο μέλλον.

 

Γνώμες; Από ότι καταλαβαίνω η Tescom και η Powerwalker   απευθύνονται πιο πολύ σε μαγαζιά από ότι σε ιδιώτες, ίσως σε ηλεκτρολόγους κτλ να είναι γνωστές, εγώ ούτως ή άλλως “μόνο την APC” ξέρω.

 

SO far, α βιτ offtopic καθώς τα watt θα τα βρω σε δευτερη φάση.

Spoiler

Αυτή την στιγμή είμαι με ένα φτηνό ups Bitmore U650LCD 650VA / 360W (Line interactive modified line wave) και ο μόνος λόγος που το πήρα ήταν επειδή είχε ξευτίλα τιμή 15€ (τελείωσε η προσφορά) και σε φάση μετά το βάζω στο modem να έχω internet σε διακοπή ρεύματος.

 

Ξέρω ότι με την τηλεόραση LED 55” 4k (Κατανάλωση Ενέργειας Μέση τιμή 86Watt, max δεν ξέρω) PC (2500K+12 GB (2x4gb+2x2gb) +2ssd+1HDD +onBoard gpu NO DISCRETE GPU +led keyboard +4fans). Φτάνω με max load while CPU cinebench 65% (~215 watt) μένουν 115watt free, έβαλα ότι είναι 330watt, όχι 350watt.

 

Σίγουρα τους επόμενους μήνες θα πάρω GPU RX5700 ή κάποια RX5600 όταν βγει, κάποια στιγμή θα αλλάξω CPU, είναι πιθανό να βάλω 2 ηχεία που έχω JBL LSR305 (RMS 162watt both) θα έβαζα και το sub με rms 200watt (320watt peak) αλλά δεν βλέπω να χωράει ?!

 

Έγινε επεξεργασία από Havic
Link to comment
Share on other sites

Αν δεν έχεις διαβάσει προηγούμενες συζητήσεις περί UPS εδώ στο φόρουμ θα σου πρότεινα να το κάνεις. Κατ' αρχήν νομίζω θα έπρεπε να ξεκαθαρίσεις τις προσδοκίες σου και τον ρόλο που επιθυμείς από ένα UPS: τηλεοράσεις, ηχεία, λοιπά περιφερειακά μάλλον δεν έχουν λόγο να υπάρχουν στην συσκευή. Ο ρόλος της είναι να σου παρέχει τη δυνατότητα μιας περιορισμένης λειτουργίας του υπολογιστή, για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα ώστε να προλάβεις να σώσεις εκείνο που κάνεις τη στιγμή της διακοπής, προσφέροντας παράλληλα και κάποια προστασία από απότομο κλείσιμο και τα παρόμοια (στιγμιαίες πτώσης τάσης κλπ). Αν χρειάζεσαι μόνο το σκέλος της προστασίας αδιαφορώντας για το αν θα μείνουν για κάποια ώρα ανοιχτά ίσως θα πρέπει να κοιτάξεις άλλες λύσεις. Αν χρειάζεσαι το σκέλος της λειτουργίας όλων των μηχανημάτων που αναφέρεις (τηλεοράσεις, ηχεία κλπ) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένεις ότι θα το λύσεις με 200-300€. Είτε θα χρειααστείς λύσεις τύπου γεννήτριας αν θες να έχεις ρεύμα στα πάντα για μεγάλα χρονικά διαστήματα (εκτεταμένη διακοπή για πολλές ώρες) είτε θα ξεφύγεις κατά πολύ σε χρήματα, αν  θες να έχεις ρεύμα από UPS για λιγότερη ώρα που όμως ξεπερνά τα λίγα λεπτά (π.χ. διακοπή 3 ωρών).

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν θέλω ρεύμα πολύ ώρα, ένα λεπτό ίσα να προλάβω να τα κλείσω όλα εγώ, θέλω όλες τις προστασίες για να γλιτώσω καταστάσεις όπως σήμερα που έκλεισε & άνοιξε πριν καν προλάβω να καταλάβω γιατί και τι έγινε, η οθόνη έχει θέσει στο UPS πιστεύω, έχω χαλάσει μια πιο παλιά από επαναφορά της ΔΕΗ… τώρα για τα ηχεία αν χωράνε γιατί όχι; Οκ το woofer προφανώς όχι. Σήμερα ένα home pc με ένα 650watt τροφοδοτικό είναι υπέρ αρκετό οπότε δεν μπορεί να καταναλώνει παραπάνω, ένα 800-100watt UPS χωράει και άλλες συσκευές.

 

Ο προβληματισμός μου είναι αν αυτές οι εταιρίες κάνουν αξιόπιστα μοντέλα ή έτσι φαίνονται μόνο στα «χαρτιά» και στην πράξη γιοκ.

Link to comment
Share on other sites

 

Πίστεψέ με, η περιοχή μου είναι τραγική σε θέματα σταθερότητας δικτύου/διακοπών. 

14 hours ago, Havic said:

Η CyberPower  δίνει εγγύηση συνδεδεμένου εξοπλισμού αλλά είναι line interactive

Το 1300άρι που παραθέτεις είναι true sinewave. Το line interactive δεν σημαίνει ότι δεν είναι true sinewave. Υποθέτω τα μπερδεύεις.

 

Στη διάθεσή σου για όποια διευκρίνιση.

Έγινε επεξεργασία από gdp77
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Ωραίος θα το διαβάσω!

 

Δεν τα μπέρδεψα, όλα τα μοντέλα που έβαλα είναι true sine wave απλά τα μοντέλα των 2 άλλων εταιριών είναι και on-line ενώ τις Cyberpower είναι Interactive, 4ms νομίζω response time, το πρόβλημα μου βέβαια είναι ότι τις μάρκες αυτές μέχρι χτες δεν τις είχα δει ποτέ, ο λόγος που τις σκέπτομαι πέρα από τον τύπο του UPS είναι και γιατί φαίνονται να έχουν μεγαλύτερη αναλόγια απόδοσης watt – va, το θέμα μήπως δεν πρέπει να τις εμπιστευτώ και τα specs τους είναι «εξειδικευμένα» (να μην πω ψεύτικα).

Link to comment
Share on other sites

Το on-line συνεπάγεται και μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος, να ξέρεις. Το response time, μη σε απασχολεί τα τροφοδοτικά των υπολογιστών και των οθονών είναι άνιωθα σε τόσο λίγα ms. Ούτε καν με stand-by UPS δεν έχεις θέμα. 

  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Small steps.

 

Την  Tescom την απορρίπτω καθώς δεν μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες πέρα από τα specs, φοβάμαι μην βγει «Διαμάντη» made in china worst than ebay china.

 

Τα on-line είναι σαφώς καλύτερα από άποψη προστασίας αλλά πέρα από την αυξημένη κατανάλωση, σχεδόν διπλάσια από το interactive, θα έχει και θόρυβο, ο ανεμιστήρας θα δουλεύει συνέχεια και δεν με ελκύει η ιδέα, επίσης χωρίς να έχω βρει κάτι σχετικό στο internet, υποθέτω αυθαίρετα ότι λόγο τις συνεχής χρήσης της μπαταριάς ότι θα έχει και μικρότερη διάρκεια ζωής, οπότε ναι μεν πιο ασφαλές αλλά θόρυβος, και αυξημένο κόστος αγοράς, χρήσης και συντήρησης.

 

Τα μη True sine wave απορρίπτονται όλα, έβαλα σε αυτό που έχω λάμπα πυρακτώσεως 53watt και ψιλοτρεμόπαιζε, μπορεί το τροφοδοτικό του pc να μην μασάει, μπορεί ούτε η οθόνη να έχει θέμα, άντε ούτε και τα ηχεία αλλά το γεγονός παραμένει ότι δεν είναι απολύτως σταθερό και δεν θα έχω “peace of mind” όπου και ο λόγος που παίρνω UPS εξ αρχής οπότε… On-line Και modified/step sine wave μου φαίνεται φονικός συνδυασμός, τουλάχιστον στο interactive παίρνει την παραμορφωμένη κυματομορφή μόνο κατά την διακοπή ρεύματος, στο on-line θα την βγάζει συνέχεια.

 

Οπότε μοναδική επιλογή line-interactive με true sine wave, πρέπει να σκεφτώ λίγο τα watt και να αποφασίσω μοντέλο, τουλάχιστον το περιόρισα σε μια κατηγορία…

 

Οθόνη: Toshiba 55V6863DG μέση κατανάλωση 86watt

PC : i5 2500k 4.3Ghz@1.3V, 2x4gb+2x2gb ddr3 1600ΜHz 1.5v, 2 SSD,1 HDD, 1 DVD WR, 4 fans, led keyboard.

 

Σίγουρα θα βάλω GPU τους επόμενους μήνες κάτι ανάμεσα σε RX5700v και RTX2060 ανάλογα τα €, ~300€ ~180watt -225watt, Ίσως του χρόνου να πάω σε 3600/4600 (αν έχει βγει).

 

Ηχεία: 2χ JBL LSR305 82watt RMS και audio card focusrite 2i2

 

Αυτή την στιγμή οθόνη και pc με το 330watt ups βλέπω max load 65%, ~215watt, άλλα τόσα η κάρτα πάω στα 450 πες, τώρα τα ηχεία δεν ξέρω, 82 είναι RMS, to max θα είναι το διπλάσιο, ίσως να είμαι κοντά στα 780watt, θα επιβεβαιώσω όσο μπορώ με μετρητή.

 

Έγινε επεξεργασία από Havic
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

συγγνώμη για την επανάληψη, εκτός από την καλή παρουσίαση που σου έδειξε ο τζιντιπι ψάξε και για προηγούμενα νήματα εδώ αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Νομίζω μάλιστα ένα από αυτά ήταν όταν ρωτούσε κι έψαχνε ο τζιντιπι, δεν θυμάμαι σε ποια υποκατηγορία ήταν δυστυχώς. Είχε εξηγήσει μερικά πράγματα ο Seafalco και άλλοι στις συζητήσεις ώστε να καταλάβεις καλύτερα τι προσδοκίες πρέπει να έχεις σε «γήινο» εύρος τιμής, κυρίως σε ότι αφορά το «true sine wave».
Δεν θυμάμαι καλά τις συζητήσεις για αυτό σου γράφω επιφυλακτικά χωρίς να σου δίνω καλές πληροφορίες. Η επιλογή σου για line-interactive είναι μάλλον η προσφορότερη, εφικτή λύση που έχεις. Ηχεία και κάρτα (κουτί) ήχου αν έχεις τη δυνατότητα άφησέ τα εκτός UPS.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@GriGaS

Δεν έχω πρόβλημα (νομίζω) με αυξομειώσεις στο ρεύμα, εξάλλου μένω Αθήνα δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα, στο σαπάκι που έχω τώρα σπάνια βλέπω ενεργοποιημένο το AVR, τώρα βέβαια δεν ξέρω τι ακρίβεια έχει…. Θέλω το UPS να έχει AVR αλλά δεν θα επιδιώξω να πάρω αυτόνομη συσκευή για αυτό.

 

Το UPS το παίρνω κυρίως για να αποφύγω τα 1.απότομα shut down, να προλαβαίνω να κλείνω τις συσκευές είτε ο ίδιος είτε με το auto shut down που έχει το UPS, αλλά και τα όποια προβλήματα από την 2. επαναφορά του ρεύματος της ΔΕΗ, ειδικά κάτι άνοιξε κλείσε που είναι άμεσα και δεν προλαβαίνεις να κάνεις τπτ.

 

@gdp77

Αν το κόστος δεν είναι απαγορευτικό δεν βλέπω το λόγο γιατί όχι, τα line interactive όταν παίρνουν ρεύμα από το δίκτυο διατηρούν το ίδιο sine wave με το δίκτυο, δεν το αλλάζουν δηλαδή, ή όποια αλλαγή γίνετε με την λειτουργία τις μπαταρίας.

 

Η κάρτα ήχου η focusrite είναι usb, παίρνει ρεύμα και ανταλλάσει δεδομένα από το ίδιο καλώδιο οπότε είναι υποχρεωτικά στο pc

-----

Το βράδυ θα δω λίγο specs στα ups και θα επανέλθω.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, Havic said:

Η κάρτα ήχου η focusrite είναι usb, παίρνει ρεύμα και ανταλλάσει δεδομένα από το ίδιο καλώδιο οπότε είναι υποχρεωτικά στο pc

ΟΚ. Νόμιζα ότι είχε αυτόνομη παροχή. Ως χρήστης UPS πάνω από 20 χρόνια, είναι προσωπική μου πρακτική να αφήνω πάνω στο UPS οτιδήποτε έχει να κάνει με mission critical εξοπλισμό. Για μένα αυτό είναι το main tower και η οθόνη. Σε αυτά μπορεί να προστεθεί και το router αν μιλάμε για online εργασία. Όλα τα άλλα τα θεωρώ περιττά, καθώς πολλές φορές δεν σου αρκεί απλά 1 λεπτό για να προλάβεις να κάνεις shutdown, αλλά ίσως χρειάζεσαι μεγαλύτερη αυτονομία για να προλάβεις να ολοκληρώσεις σημαντική εργασία, είτε να μπορέσεις να μεταφέρεις εργασία σε φορητά μέσα αποθήκευσης για να συνεχίσεις αλλού κτλ. Προτιμώ δηλαδή για δεδομένο budget, πέραν της AVR προστασίας για τον εξοπλισμό μου, να μπορώ να έχω και τη μέγιστη δυνατή αυτονομία. Αυτό βέβαια είναι προσωπική επιλογή και όχι κάποιος αξιωματικός κανόνας.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.