Jump to content


Recommended Posts

Μετά την εύστοχη πρόταση του Ζάχου ( @jax7480), στο παρόν νήμα μπορούμε να συζητάμε για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, την ελληνική παιδεία, να αναπτύξουμε τις απόψεις μας για τους τρόπους με τους οποίους πιστεύουμε ότι μπορεί να βελτιωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία, να καταθέτουμε τις εμπειρίες μας (εφόσον έχουμε τέτοιες) από εκπαιδευτικά συστήματα ξένων χωρών, να σχολιάζουμε τη στοχοθεσία του Υπουργείου Παιδείας και τα διαχρονικά εγκλήματα των ελληνικών κυβερνήσεων σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο τομέα.

Καλή αρχή:T:.

Link to comment
Share on other sites

Στα γρηγορα επειδη ειμαι στον δρομο.

 

Αν καποιος μπει σε ταξη ΕΠΑΛ θα βαλει τα κλαματα για το επιπεδο  των νεων, οχι μονο μαθησιακα αλλα και σε θεματα συμπεριφορας.

 

Στο ΓΕΛ τα πραγματα ειναι πολυ καλυτερα και πιο ελπιδοφορα, αλλα και παλι σαφεστατα πο χαλαρα σε σχεση με πριν 20-30 χρονια.

 

Γενικα τα πραγματα ειναι πολυ χαλαρωμενα σε σχεση με το παρελθον και πρεπει οι γονεις να παιρνουν πολυ στα σοβαρα κκαι το να μαθουν τροπους στα παιδια και να τα κανουν να εκτιμουν αυτα που μπορει να τους δωσει το σχολειο. Απο εκει και περα ο εκπαιδευτικος παραμενει ο ασταθμητος παραγοντας, πολυ περισσοτερο τωρα που το υπουργειο επιλεγει για λογους οικονομιας να βασιζεται σε αναπληρωτες.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Παρατηρώντας τα τελευταία χρόνια μια μικρή διάσπαση της πυρηνικής οικογένειας δυστυχώς πέφτει μεγαλύτερο βάρος στον εκπαιδευτικό. Βέβαια σπανίζουν οι καλοί καθηγητές ή δάσκαλοι. Συγκεκριμένα θυμάμαι καθηγήτρια (φροντιστήριο) στη 3η Λυκείου που μέσα σε ένα χρόνο όσο διήρκησε η χρονιά ήταν κοντά στα παιδιά λες και ήμασταν συγγενείς, πέρα τα τυπικά ως καθηγητής. Ενδιαφερόταν πραγματικά για τους μαθητές ας πληρώναμε για το μάθημα και πολλές φορές αν μας έβλεπε προβληματισμένους καθόταν να μιλήσουμε λες και μιλούσαμε με κάποιον γονέα. Με είχε βοηθήσει παρα πολύ ώστε να γίνω καλύτερος μαθητής στο μάθημα καθώς μαρεσε ο φιλικός τρόπος διδασκαλίας και πώς καταλάβαινε κάθε φορά ότι το προηγούμενο μάθημα είχα λιώσει στο Battlefield 3.χαχαχαχ " Πάτε παίξτε έξω ρε περσι πηγαίνατε για μπασκετ ή για Πινγκ πονγκ στο (ταδε) μαγαζί. Μη μένετε μέσα " 

 

Επίσης θυμάμαι δάσκαλο στη Β Γυμνασίου που έκανε φοβερό μάθημα, αν και δε μαρεσαν τα αρχαία με είχε βοηθήσει εκτός μαθήματος σε διάλειμμα αν είχα απορίες ή δε καταλάβαινα κάτι. Είχε γενικότερα ωραίο και ξεκούραστο τρόπο διδασκαλίας. Έκαναν όλα σαν διαολια αλλά μπορούσα να ακούω αυτό τον άνθρωπο να κάνει μάθημα για ώρες. Ακόμα θυμάμαι που τον είχα πετύχει έξω μετά από χρόνια, σε ενα περίπτερο, ήξερε τον περιπτερά και είχε μπλέξει το εγκώμιο που λένε. Είχα συγκινηθεί από τα καλά λόγια που έλεγε για μένα ως μαθητή του. Είχα συγκινηθεί. Δυστυχώς δεν κράτησα επαφές με αυτούς τους ανθρώπους. 

Θεωρώ ότι χρειαζόμαστε καλούς καθηγητές ή μάλλον καλύτερα μικρότερα τμήματα μαθητών ( δηλαδή γύρω στα 10 ατομα.μαξ ) και καθηγητές που να το βλέπουν ως λειτούργημα όχι σαν δουλειά! Για να νιώθει το παιδί ακόμα και το πιο αδύναμο σε μαθητικές επιδόσεις ή πιο μαζεμένο/ντροπαλό την αίσθηση της οικογένειας.

Αυτή την άποψη την είχαν και αρκετοί καθηγητές που θυμάμαι. Μικρότερα τμήματα. Το λέγαν αρκετές φορές όταν έφευγαν ας πούμε για εκδρομή και όσοι μέναμε πίσω ζήτημα να ήμασταν 7-10 άτομα. Λέγαν " τι άνετα και ωραία κάναμε μάθημα σήμερα βρε παιδιά ". Σαν μαθητή μου έδινε μια πιο οικογενειακή αίσθηση - το καταλάβαινες. Ο εκπαιδευτικός ήταν πιο χαλαρός, πιο άνετος χωρίς να πρέπει να βάλει σε τάξη 20 παιδιά, να κάνει παρατήρηση στους άτακτους. Και τα παιδιά ήταν πιο άνετα να παρακολουθήσουν. Αυτό είχα παρατηρήσει.

 

Είναι και άλλες περιπτώσεις απλά δεν έχω χρόνο τώρα να γράψω. 

Γενικά σε όλα τα χρόνια ξεχωρίζω

 

1 δάσκαλο στη 4η Δημοτικού

1 δάσκαλο στη 6η δημοτικού

 

1 δάσκαλο στη 2α Γυμνασίου ( μάθημα αρχαία, Ηλιάδα )

1 δασκάλα στη 3η Γυμνασίου ( αρχαία, και Ευρυπίδου Ελενη το μάθημα αν το θυμάμαι σωστά )

 

στο λύκειο 1 δασκάλα στην εκθεση ? Αρχαία 

και στο φροντιστήριο η καθηγήτρια που μας έκανε Έκφραση Έκθεση

 

Η διαφορά σε έναν εκπαιδευτικό που το κάνει επειδή γουστάρει να βρίσκεται κοντά σε παιδιά ώστε να λειτουργήσει ως βοήθημα στο να βελτιωθούν ως άτομα και έναν που πάει απλά για να πάρει στο τέλος του μήνα τα € είναι χαοτική. 

 

 

Έγινε επεξεργασία από SpirosKGR
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.