Jump to content

preview K8L

gdp77

Recommended Posts

Το να σχεδιάζεις cpu δεν είναι εύκολη δουλειά και σίγουρα δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. O Κ8L θα μας έρθει σε ένα χρόνο (στην καλύτερη περίπτωση). Εγώ πάντως, αντίθετα με σας, είμαι ενθουσιασμένος για τις βελτιώσεις που θα έχει, αν λάβουμε υπόψη ότι θα είναι η μοναδική true-quad-core λύση και όχι 2 cpu κολλημένα μεταξύ τους (aka intel).

η αληθεια ειναι οτι η AMD ειχε ολο το χρονο να εξελιξει ενα πολυ καλο πυρηνα και ομως δεν το εκανε τωρα θα πρεπει να τρεξει αρκετα, αλλα για μενα ολα τα λευτα ειναι L3 share cache & HT3 που αν υλοποιηθουν σωστα θα εχουμε αλλη μια επανασταση του K8L ή Κ10

H αρχιτεκτονική K8 είναι εξαιρετική και το σημαντικότερο πλεονέκτημά της είναι ότι μπορεί να εξελιχθεί γραμμικα. Η ΑΜD δεν ασχολείται καν με το "φαινόμενο" C2D. Αυτό βέβαια είναι τεράστιο θέμα και αν είχα ένα δικό μου site (κάποτε είχα) ή τον απαραίτητο χρόνο θα έγγραφά ένα άρθρο για να εξηγήσω τους λόγους.

Για τώρα, απλά θα πω ότι οι κορυφαίοι σχεδιαστές της AMD ασχολούνται με την ολοκλήρωση του modularization της K8 αρχιτεκτονικής. Θα δούμε τα πρώτα δείγματα το 2008. Μέχρι τότε θα έχουμε το παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού, μεταξύ Intel και AMD.

εγω γιατι νομιζω οτι το παιχνιδι αυτο που λες τελειωσε με το που εμφανιστηκαν οι conroe ;

:)

μεχρι το 2008 εχουμε αρκετο καιρο ακομα και δεν νομιζω η intel να μεινει στασιμη και να περιμενει με σταυρωμενα χερια το τι θα κανει η amd τοτε

Η πραγματικότητα είναι αυτή:

Unfortunately for AMD, the company was overconfident with its highly successful K8 series and didn’t prepare a timely response.

Το αν θα μπορέσουν να κάνουν το come back είναι απλά ένα μεγάλο "?".

Ούτε και η ΑΜD θα μείνει στάσιμη. Έχουμε να δούμε μέχρι το 2008 τα 65nm και αργότερα τον K8L. Το 2008 θα σκάσει και ο mudularized core και τότε θα έχουμε παιχνίδι...

Ούτε η AMD, ούτε η Intel κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και περιμένουν να δουν τι θα κάνει ο αντίπαλος για να αντιδράσουν. Έχουν μακροπρόσθεσμα σχέδια, τα οποία και ακολουθούν.

Ξαναλέω : Απώτερος στόχος για την AMD είναι ο Modularized core.

Απώτερος στόχος για την Intel είναι ο σχεδιασμός του CSI + integration του ΜΜU στο CPU.

- Στο τέλος του 2006 θα δούμε demo του K8L.

- Η Intel τέλη του 2006/ αρχές 2007 θα παρουσιάσει τον Kentsfield.

- Αρχές του 2007 η 4x4 πλατφόρμα θα κλείσει την ψαλίδα με τους Kentsfield. Και αυτό, γιατί όσο η Intel ανεβάζει αριθμό cores, τόσο θα πέφτουν οι επιδόσεις της (GTL γαρ)

- Στα μισά του 2007 / τέλη 2007 οι Κ8L θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν τους Conroe. H 4x4 θα γίνει 8x8 και τότε η AMD θα ανακτήσει το leadership στα mnultithreaded desktop και workstation περιβάλλοντα.

- 2008 H ΑΜD παρουσιάζει το modularized core. H Intel προσπαθεί απεγνωσμένα να ξεφύγει από το GTL, γιατί ανακαλύπτει ότι όσο και να μεγαλώνει την cache δεν κατορθώνει τίποτα. το CSI είναι επιτακτική ανάγκη.

Υ.Γ. Μην ακούω απόψεις από AMD-αδες του στιλ "έπρεπε να βελτιωθεί ο πηρύνας, o C2D μας παίρνει τα σώβρακα κτλ.". Think big. To ξαναλέω: Θα δείτε το scalability της αρχιτεκτονικής K8 και δεν θα το πιστεύετε. Η AMD δεν άσχολείται καν με το φαινόμενο C2D. Το netburst κάποτε είχε τις καλύτερες επιδόσεις, έσκασε όμως η φούσκα... Ο C2D είναι το planB της Intel που λόγω συγκυριών έχει το leadership και πάλι. Η φούσκα της μεγάλης cache θα σκάσει και αυτή σε 2 χρόνια. Ο C2D στηρίζεται στο απαρχαιωμένο GTL και μοιραία θα το πληρώσει.

Δηλαδή συζητάμε αν σε ένα χρόνο από τώρα η AMD καταφέρει να βγάλει conroe killer.. right.

OT. Το φαινόμενο C2D δεν έσκασε ξαφνικά, η intel το είχε δείξει από νωρίς με τον banias και αργότερα τον dothan για όποιον δεν έπιασε το υπονοούμενο. Μετά ο dothan έγινε yonah και πλέον ήταν θέμα χρόνου (και stock σε netburst) να έρθει στο desktop. H AMD είχε όλο το χρόνο στη διάθεση της να βελτιώσει τον Κ8 και το ΑΜ2 να συνδιάσει DDR2 και Κ8L. Αλλά κοιμήθηκε.. και τα λέει αυτά κάποιος που έχει να αγγίξει intel από τους P3.

Ισως απλα να νομιζε οτι ειχε χρονο μπροστα της μεχρι να ξεζουμισει την Κ8.Η intel ηταν 1 βημα πισω της οποτε προσπαθουσε να κερδισει χρονο σπρωχνωντας τα περισσοτερα χρηματα σε αλλους σκοπους(πχ νεα εργοστασια παραγωγης και ανανεωση των γραμμων παραγωγης σε 300mm). Ετσι περιμενε η intel να κανει ενα βημα μπροστα και να τη φτασει και τοτε να αρχισει σιγα σιγα την υλοποιηση νεας πλατφορμας.Η intel ομως εκανε το μεγαλο μπαμ μετα απο αρκετα χρονια και εκανε 2 βηματα στην τιμη του ενος. Οποτε ξαφνικα η AMD βρεθηκε προ απροοπτου και να τρεχει. Ο ληθαργος που πολοι λενε ηταν κατα τη γνωμη μου εν γνωση τους και οχι επειδη βαριοντουσαν. Καποια στιγμη επρεπε να γινει..

AMD may have big plans for 2007

AMD Next Generation Processor Technology Slides

AMD's Next Generation Microarchitecture Preview: from K8 to K8L

(το link που έδωσε στην αρχή ο gdp από το x-bit)

K8L clock speeds and power ratings revealed

στηριζόμενοι σε αυτό:

1156253272nUKAAqZWXG_1_3.gif

κάθε πυρήνας έχει την δικιά του συχνότητα (για οικονομία ενέργειας), μπορεί να είναι καλό για overclocking

AMD having trouble with 65nm stock voltage speed

αρκεί να καταφέρουν πρώτα να το τρέξουν στη default συχνότητα :p

Μάλλον δεν έχετε καταλάβει ότι 2 χρόνια για τον τομέα που μιλάμε φαντάζουν σαν αιωνιότητα. Αν ξεχαστείς δυο-τρία χρόνια και μείνεις πίσω, φλερτάρεις (δυστυχώς) με το μέλλον της 3dfx...

Μακάρι να υπάρχει πάντα συναγωνισμός για να παίρνουμε CPU της προκοπής με 200, γιατί άμα μπει λουκέτο, τον ήπιαμε. Αλλά το θέμα είναι ότι, εντάξει η AMD ετοιμάζει κατακλυσμικό τσιπάκι. Η Intel είναι καμιά χτεσινή να κάτσει άπραγη τα επόμενα 2-3 χρόνια;

Αν η τεχνολογία AMD του 2008 θα παλεύει να φτάσει αυτήν της Intel του 2006, τι κάνουμε;

Εκτός κι αν

[Wantilles mode]

οι καινούριες τεχνολογίες που θα εισάγει η AMD θα είναι κάτι το πρωτοπορειακό, πιστέψτε με, σας το ορκίζομαι! Υπεύθυνος marketing ή το "παιδί για τις πετσέτες" της AMD δεν είμαι, αλλά έχω άκρες πολύ βαθιά στο R&D της εταιρείας (διαβάζω Anandtech, TheRegister & Dilbert δηλαδή) και ξέρω ΑΠΟ ΤΩΡΑ ότι ο K8L θα δαμογέρνει! Για να μη σας πω ότι χαλαρά μέχρι το τέλος του 2028 η AMD θα έχει το 51% της αγοράς

[/Wantilles mode]

οπότε πάω πάσο και μακάρι να γίνουν πραγματικότητα όλες αυτές οι ιστοριούλες γιατί βαρέθηκα την Ιntel της τελευταίας δεκαετίας που μας πουλούσε 100.000δρχ τα 33 ή 66 επιπλέον MHz. Όπως βαρέθηκα και την AMD Που ενώ πάσχησε τόσο πολύ να βγάλει κάτι δυνατό, στην πρώτη ευκαιρία που της δώθηκε, έκανε τις μαϊμουνιές της σκοτεινής μαμάς Intel...

χαχαχαχα θεικός , ξέχασες να πεις οτι η Ιντελ εμπαίζει τον καταναλωτή τα τελευταία χρόνια με υπερμπουκωμένα fsb ενω παλευει ακόμη να αντιγράψει ''σωστά'' την architect του Α64 :hehe:

οι μαιμουδιές της amd όντως με έχουν προβληματίσει και εμένα.Δάγκωσε και καλά και πολύ με τον Κ8 αλλά απο κάπου έπρεπε να βρεί κεφάλαιο.Να δούμε τώρα πως θα ξηγηθεί.Όσο με βγάλει ο opteron και το 939.Εαν δεν υπάρχει κάτι της προκοπής μέχρι την στιγμή που θα θέλω αναβάθμιση,intel for the win.πολύ μου άρεσε ο 6300 στα 190 ευρά.....

Αρχική απάντηση από chroma [Χθες, στις 15:51]

H AMD είχε όλο το χρόνο στη διάθεση της να βελτιώσει τον Κ8 και το ΑΜ2 να συνδιάσει DDR2 και Κ8L. Αλλά κοιμήθηκε.. και τα λέει αυτά κάποιος που έχει να αγγίξει intel από τους P3.

δε νομιζω οτι κοιμηθηκε.

μοιαζει περισσοτερο να ακολουθει το δικο της δρομο, παρα αυτον που θελει να της επιβαλει η intel. το ξερει πολυ καλα οτι δε μπορει να μπει στο tripακι "αλλαζω ολοκληρη γενια καθε χρονο" οπως θελει να κανει η intel.

η απαντηση για τα 65μ αυτο δειχνει: "ειδατε κανενα πελατη μας να ζηταει κατι τετοιο; αφου δεν εχουν παραπονο στα 90".

κι ουτε λουκετο προκειται να μπει, αφου την εξαγορα της Ati και τα εργοστασια τα καινουργια με δανεικα λεφτα τα εκανε. πρεπει τα λεφτα αυτα να γυρισουν πισω και να βγει κερδος και να ικανοποιηθει το σωμα τον μετοχων. ειναι αλλωστε το αγαπημενο παιδι ολων στο χρηματιστηριο.

και δε νομιζω οτι τυχαια χαρηκαν ολοι απο αυτη την εξαγορα. παντα χρειαζεται μια αντι-Intel, και μαλλον αυτο το ρολο εχει.

Εγώ ρε παιδιά νόμιζα ότι οι Μonroe core 2 είχαν ήδη κυκλοφορήσει εδώ και 6+ μήνες από τον πολύ ντόρο. Μου πρηξαν τα @@. Τελικά μόνο μερικοί fanboys τους είχαν/έχουν.

Πάντως όσοι πίστευαν ότι οι AM2 θα έρθουν και θα αφήσουν αμέσως τους 939 έτη φωτός πίσω απλά δεν ήξεραν τι τους γινόταν. Η μεγάλη κριτική εναντίον της AMD ήταν ότι δε θα μπορούσε να επιζήσει μιας αλλαγής του τύπου μνημών χωρίς ριζικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική του επεξεργαστή. Όχι πως είχε ιδιαίτερη σημασία στην αρχή, αφού τα DDR καλά κρατούσαν και τα DDR2 δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο. Αλλά τα πράγματα διαφοροποίηθηκαν όταν η Intel άλλαξε την πολιτική της, παράτησε (προσωρινά) τις εμμονές της για proprietary chips και ενστερνίστηκε τα DDR2. Τελικά όμως, και προς μεγάλη απαγοήτευση της Intel, η AMD κέρδισε το στοίχημα και πέρασε επιτυχώς σε DDR2 με τα AM2, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι το K8 έχει ακόμη να δώσει (EE=Energy Efficient). Δε μιλάμε για netburst εδώ πέρα. Το AM2 μπορεί να μην έδωσε άμεσα τη διαφορά στις επιδόσεις σε σχέση με το 939, αλλά υπόσχεται μια συνέχεια, κρατώντας τη συμβατότητα με μελλοντικούς ισχυρότερους CPU. Μια υπόσχεση που έχει τηρήσει η AMD στο παρελθόν, κερδίζοντας μεγάλο αριθμό enthusiasts που αρέσκονται να αναβαθμίζονται σταδιακά και συχνά.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.