Jump to content



Ο υπολογιστής δεν ξεκινά ή σβήνει μετά από λίγο


ribo

Recommended Posts

Θα ήθελα την βοήθειά σας γιά ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε στον κυρίως υπολογιστή στην εργασία μου σήμερα.

Πρόκειται γιά PC δικής μου συναρμολόγησης τριών ετών που λειτουργούσε μέχρι σήμερα άψογα. Μ/Β Asus P4-P800E Deluxe (Ρ965-478), 4X512 Mb Ram Kingston DDR κάρτα γραφικών Nvidia 6800 GT AGP, 1X36 Mb Raptor + 1X250Mb SATA Seagate + DVD/RW. Λειτουργικό Win XP Pro 32. Τροφοδοτικό Chieftek 420 (Ερχόταν με το κουτί Chieftek) και είναι συνδεδεμένος με UPS APC Back-UP pro 650.

Τον άναψα το πρωί, εκανα μερικές εργασίες, πήγα σε ένα διπλανό γραφείο γιά κάποια δουλειά και όταν επέστρεψα τον βρήκα κλειστό. Δεν έδωσα σημασία, πήγα να τον ανάψω πάλι, τίποτα. Έπαιξα με το Ι/Ο του τροφοδοτικού και τελικά ξεκίνησε. Έφτασε στη σελίδα εκκίνησης των Windows, έβγαλε την οθόνη ότι έγινε ξαφνικός τερματισμός, επέλεξα εκκίνηση κανονική και .... ο υπολογιστής παρέδωσε το πνεύμα.

Τροφοδοτικό λέω είναι. Παίρνω ένα 350W που έχει ξεμείνει από αναβάθμιση, συνδέω τροφοδοσία μόνο γιά Μ/Β , την 6800GT και τον Raptor γιά Boot, τίποτα.

Ας αλλάξουμε και μπαταρία μήπως και.., τίποτα. Μήπως φταίει η VGA? Βάζω μιά απλή ΜΧ-400, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Συνδέω εκτός UPS, κατευθείαν από πρίζα, πάλι τίποτα.

Ξανασυνδέω το αρχικό τροφοδοτικό, ξεκινά (θαύμα λέω) φτανει πάλι στο προηγούμενο σημείο ... και σβήνει.

Έχετε καμμιά ιδέα τι άλλο μπορεί να φταίει?

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από ribo

Θα ήθελα την βοήθειά σας γιά ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε στον κυρίως υπολογιστή στην εργασία μου σήμερα.

Πρόκειται γιά PC δικής μου συναρμολόγησης τριών ετών που λειτουργούσε μέχρι σήμερα άψογα. Μ/Β Asus P4-P800E Deluxe (Ρ965-478), 4X512 Mb Ram Kingston DDR κάρτα γραφικών Nvidia 6800 GT AGP, 1X36 Mb Raptor + 1X250Mb SATA Seagate + DVD/RW. Λειτουργικό Win XP Pro 32. Τροφοδοτικό Chieftek 420 (Ερχόταν με το κουτί Chieftek) και είναι συνδεδεμένος με UPS APC Back-UP pro 650.

Τον άναψα το πρωί, εκανα μερικές εργασίες, πήγα σε ένα διπλανό γραφείο γιά κάποια δουλειά και όταν επέστρεψα τον βρήκα κλειστό. Δεν έδωσα σημασία, πήγα να τον ανάψω πάλι, τίποτα. Έπαιξα με το Ι/Ο του τροφοδοτικού και τελικά ξεκίνησε. Έφτασε στη σελίδα εκκίνησης των Windows, έβγαλε την οθόνη ότι έγινε ξαφνικός τερματισμός, επέλεξα εκκίνηση κανονική και .... ο υπολογιστής παρέδωσε το πνεύμα.

Τροφοδοτικό λέω είναι. Παίρνω ένα 350W που έχει ξεμείνει από αναβάθμιση, συνδέω τροφοδοσία μόνο γιά Μ/Β , την 6800GT και τον Raptor γιά Boot, τίποτα.

Ας αλλάξουμε και μπαταρία μήπως και.., τίποτα. Μήπως φταίει η VGA? Βάζω μιά απλή ΜΧ-400, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Συνδέω εκτός UPS, κατευθείαν από πρίζα, πάλι τίποτα.

Ξανασυνδέω το αρχικό τροφοδοτικό, ξεκινά (θαύμα λέω) φτανει πάλι στο προηγούμενο σημείο ... και σβήνει.

Έχετε καμμιά ιδέα τι άλλο μπορεί να φταίει?

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Εμμμ... τσέκαρε μνήμες και μήπως (χωρίς να ξέρω βέβαια πώς έγινε) δες αν βραχυκυκλώνει πουθενά. :) Και εδώ είμαστε... έχω και 1-2 ιδέες ακόμα, αλλά δε νομίζω... δες αυτά γι αρχή.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ γιά την απάντηση. Το πρωί που θα πάω στο γραφείο θα ξεκινήσει νέος γύρος τσεκαρίσματος. Πάντως με 2 μονο από τις 4 μνήμες δεν δούλεψε.

Κάτι ακόμα.

Το λαμπάκι power στο κουτί έμενε αναμμένο όσο ήταν στην πρίζα (δεν εννοώ της Μ/Β που ήταν ΟΝ). Sleep Mode? :unsure:

Θα δούμε.

Καλό βράδυ

Edit. Είχα 6 μήνες να ανοίξω το κουτί. Πάντως θα κοιτάξω και το κούμπωμα της ψύκτρας (Stock είναι από την εγκατάσταση πριν 3 και κάτι χρόνια). Όσο για εγκατάσταση ΧΡ, είχα κάνει πριν 1,5 χρόνο καθαρή επανεγκατάσταση. Όχι O/C, και λόγω του ότι είναι το βασικό PC της δουλειάς όχι σκάλισμα.

Link to comment
Share on other sites

Ετσι οπως περιεγραψες το σβησιμο, μπορει να ειναι απο overheat.. Ριχτου και ενα καθαρισματακι μην εχει στουμποσει σκονη και δε κανει δουλεια το cooler κιολας.. ;)

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από ribo [Χθες, στις 22:43]

Τροφοδοτικό λέω είναι. Παίρνω ένα 350W που έχει ξεμείνει από αναβάθμιση, συνδέω τροφοδοσία μόνο γιά Μ/Β , την 6800GT και τον Raptor γιά Boot, τίποτα.

Μια χαζη ερωτηση αν υποθεσουμε οτι ηταν το τροφοδοτικο...στο σημειο που λες τροφοδοσια μονο για Μ/Β εχεις βαλει κανονικα και τα 4 πιν για τα ρευματα του επεξεργαστη ??

Λεω μηπως γιατι πανω στην σκουτουρα σου μπορει να το ξεχασες !!

Link to comment
Share on other sites

Μην εμπιστεύεσαι καμιά μνήμη, δοκίμασε είτε με κάποια που ξέρεις στα σίγουρα ότι δουλεύει , ή ξεκίνα τα memtest.

Επίσης, κάνε ένα clear cmos με το ρεύμα εκτός.

Link to comment
Share on other sites

οταν ανοιγει κανει τα μπιπ-μπιπ στην αρχη ; αν οχι ή αν κανει τιποτα ασυνηθιστο καλο θα ηταν να συμβουλευτεις αρχικα το manual της μητρικης...Επισης ασχετα με το οτι το συστημα το εχεις συναρμολογησει εσυ θα σου προτεινα αφου ειναι για την δουλεια σου να το στειλεις για ενα ελεγχο στο Πλαισιο (για να εχεις το κεφαλι σου ησυχο)...

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά καλημέρα.

Ευχαριστώ όλους για τις πολύτιμες συμβουλές σας. ’λλαξα μπαταρία για καλό και για κακό,

JohnnyGR Ετσι οπως περιεγραψες το σβησιμο, μπορει να ειναι απο overheat.. Ριχτου και ενα καθαρισματακι μην εχει στουμποσει σκονη και δε κανει δουλεια το cooler κιολας..

έριξα ένα καλό φύσημα με το φυσερό, έκανα Clear CMOS και το PC δούλεψε :D . Το έχω περίπου 2 ώρες και κάνει burning test με το Sisoft Santra, και πάει ΟΚ.

Μιά παρατήρηση μόνο. Όταν έφτασε στο Log-in, ζήτησε άμεση ενεργοποίηση των Windows που έγινε τηλεφωνικά γιατί δεν είχε σύνδεση, με το αναγνωριστικό εγκατάστασης. Λέει κάτι αυτό;

Και πάλι ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από JohnnyGR

Ετσι οπως περιεγραψες το σβησιμο, μπορει να ειναι απο overheat.. Ριχτου και ενα καθαρισματακι μην εχει στουμποσει σκονη και δε κανει δουλεια το cooler κιολας.. ;)

+1

μαλλον η ψυκτρα εχει πιασει αρκουδες

βγαλτην βαλε καινουρια αλοιφη απο κατω και πιστευω θα δουλεψει...

Link to comment
Share on other sites

Ειδες που σου 'πα?

Προφανως θα ανεβαζε θερμοκρασιες.. Αμα υπερβεις το οριο ασφαλειας του επεξεργαστη τοτε το PC θα κλεισει με τη μια και θα αρνειτε πεισματικα να ανοιξει μεχρι να πεσει η θερμοκρασια..

Καλο ειναι οταν κανεις Clear CMOS να το κανεις με το PC εκτος μπριζας, και μετα να πατας 2-3 φορες το κουμπι της εκκινισης για να αποφορτηστουν οι πυκνοτες.. Μετα το ξαναβαζεις στο ρευμα..

Καλο ειναι επισης να μαθεις και τα error codes (speaker/μguru)

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά είναι η πρώτη φορά που παθαίνω τέτοια πλάκα μετά από 12 χρόνια που συναρμολογώ PC΄s γιά ίδια χρήση και περισσότερα από 20 κομμάτια. Από τα 6 στο γραφείο και 2 στο σπίτι είναι το μόνο που δεν πείραζα εκτός από προσθήκη μνήμης και τον Raptor. Σε όλα τα άλλα όλο και κάτι αλλάζει, αναβαθμίζεται κλπ.

Κρατάω αυτόν τον Prescott 3Mhz (478) και την AGP 6800GT γιατί έχω κάνει ένα πετυχημένο Softmod στην κάρτα γραφικών σε Quadro 4000 σύμφωνα με το Guru3d και πάει σφαίρα στα τρισδιάστατα προγράμματα σχεδίασης.

Πάντα υπάρχει κάτι να μάθεις και τα Forums στο Lab εδώ είναι ανεξάντλητος θησαυρός γνώσεων και προθυμίας από τους συν-φορουμίτες για βοήθεια και συμβουλές.

Τις θερμότερες ευχαριστίες μου

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.