Jump to content



SSD συγκριτικό #3: Mtron-age!


Chosen

Recommended Posts

Φτάσαμε λοιπόν στο 3ο και φαρμακερό review που έχει να κάνει με την σχετικά νέα τεχνολογία των δίσκων Solid State (SSD).

Όποιος παρακολουθεί τις παρουσιάσεις εδώ, θα έχει ήδη παρατηρήσει ότι το κόλλημά μου με τα αποθηκευτικά είδη το έφαγα πριν από αρκετό καιρό, όταν πήρα το 1ο μου I-ram.

Ακολούθησαν 2 Transcend SSD (16Gb & 32Gb), ένας Memoright (16Gb), ένας Mtron Mobi 32Gb, μετά ακόμα ένας, άλλος ένας (σύνολο 3) και τώρα ένα Memoright GT 32Gb.

Τα προηγούμενα reviews μπορείτε να τα βρείτε εδώ:

Review: i-RAM Vs Mechanical Vs Solid State Disk

SSD Συγκριτικό #2: Μονομαχία Mtron Vs Memoright

Από εκείνα τα review μέχρι τώρα, πολλά πράγματα αλλάξανε: έβαλα Vista (που σημαίνει πάπαλα I-ram, εκτός κι αν έπαιρνα άλλα 3-4), η Intel έλυσε το πρόβλημα με τους SSD στα ICH της, ανακάλυψα τους Mtron :D, και άλλα πολλά.

Εν αναμονή του Areca 1210 λοιπόν που είναι καθ'οδόν, αρπάζω την ευκαιρία να ποστάρω μερικά νουμεράκια από τους Mtron Mobi μου αλλά και να μοιραστώ τις εντυπώσεις μου μαζί σας.

Θα ξεκινήσω με μερικά λόγια για το setup, που αποτελείται από τα εξής:

CPU: QX9650 @ 4GHz

RAM: 4x1Gb Crucial 667 @ 1066, 5-5-4-14

VGA: 8800GTS 512Mb G92

M/B: Evga nForce 750 SLI FTW

PSU: Corsair HX620

OS: Vista Ultimate 64-bit

Οι μετρήσεις έγιναν με stripe size 32 & 64, καθώς και με allocation unit size (format) 16, 32 & 64 Kb ως εξής:

32Kb stripe size / 16Kb formatted allocation unit size

32Kb stripe size / 32Kb formatted allocation unit size

32Kb stripe size / 64Kb formatted allocation unit size

64Kb stripe size / 16Kb formatted allocation unit size

64Kb stripe size / 32Kb formatted allocation unit size

64Kb stripe size / 64Kb formatted allocation unit size

Η απόδοση μετρήθηκε με τα παρακάτω μετροπρογράμματα:

ATTO

CrystalDiskMark 1.0

CrystalMark 2004 R2 - Disk benchmark module

Roadkil's Diskspeed v1.1

Το HDTach 3.04 έχει φάει κάποια ήττα και μου δίνει καρφωμένα 140Mb/sec με 2 & 3 Mobi σε RAID0, είτε στον Nforce onboard controller είτε στον Dell PERC5 RAID Controller (IOP333 800MHz, 256Mb cache). Υποψιάζομαι τα Vista, οπότε το Σουκού με περιμένει α) το πάρτυ γενεθλίων της γυναίκας του admin (:p) και β) μια φρέσκια εγκατάσταση ΧΡ.

Τα νούμερα που θα δείτε είναι από 2x Mtron Mobi 32Gb 2.5" SATA SSD σε RAID0 πάνω στον Nforce controller, καθώς κι από τον Seagate 7200.10 500Gb πάνω στον ίδιο ελεγκτή (για σύγκριση)

Στο τέλος θα έχω bonus και μερικά νούμερα με 3x Mtron Mobi πάνω στον Dell PERC5, νούμερα που τραβήχτηκαν πιο πρόσφατα (προχτές).

Τέλος, μείνετε συντονισμένοι για το 2ος μέρος αυτού του review που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλον και:

Areca 1210 PCI-E RAID Controller

Memoright GT 32Gb 2.5" SATA

Mtron Pro 32Gb 2.5" SATA

Laptop testing & benchmarking - με videos :)

Και ξεκινάμε:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 278
  • Created
  • Last Reply

CrystalMark 2004 R2 - Disk benchmark module

Stripe size: 32Kb

Filesystem allocation unit size: 16Kb, 32Kb & 64Kb (Από αριστερά προς τα δεξιά)

crystalmark3216gm3.jpgcrystalmark3232ve2.jpgcrystalmark3264zm0.jpg

Stripe size: 64Kb

Filesystem allocation unit size: 16Kb, 32Kb & 64Kb (Από αριστερά προς τα δεξιά)

crystalmark6416qa1.jpgcrystalmark6432uf2.jpgcrystalmark6464yo6.jpg

Seagate 7200.10:

crystalmarkseagatejb2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Πρώτες παρατηρήσεις:

  • Ένας δίσκος μόνος του δίνει 102Mb/sec read & 78Mb/sec write speed, στην πρώτη ευκαιρία που θα σπάσω το RAID, θα ποστάρω τα νούμερα.
  • Από μετρήσεις που είχα δει σε άλλo forum, περίμενα να δω όντως 180 με 190Mb/sec πάνω σε onboard RAID controller, αντί για το θεωρητικό 200Mb/sec, λόγω software RAID controller.
  • Προσθέτωντας έναν 3ο ολόιδιο Mtron Mobi, για έναν 3πλό RAID0 πάνω στον Nforce controller, πήρα συνολικά 5 με 10Mb/sec επιπλέον. Δηλαδή αν θες να πας για 3 Mtron Mobi και πάνω, ή για οποιονδήποτε SSD αυτών των επιδόσεων θα έλεγα, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστείτε έναν hardware RAID controller.
  • Πηγαίνωντας από έναν δίσκο σε 2 και σε 3 σε RAID0, αυτόματα αρχίζει να ανεβαίνει και το access time, που από 0.10ms έγινε 0.12ms (2 δίσκοι) και 0.18ms (3 δίσκοι). Σαφώς μίλια μακριά από τα 5-10ms των μηχανικών δίσκων και σίγουρα όχι κάτι που δε μπορεί να αντισταθμιστεί από τα οφέλη του 2πλού, 3πλού και 4πλού RAID0 :)

Link to comment
Share on other sites

Κι αν αναρωτιέστε τι διαφορά έχει ένας hardware RAID controller με τον δικό του επεξεργαστή και 256Mb cache, ειδού τα αποτελέσματα:

dell3xmobiraid0attoxn4.jpgdell3xmobiraid0crystaldui7.jpgdell3xmobiraid0crystalmzs7.jpgdell3xmobiraid0roadkilsbd7.jpgdell3xmobiraid0everestoy6.jpg

Όπως είπα και στην αρχή, παρά τις καταπληκτικές επιδόσεις των SSD σε RAID0 γενικότερα, το HDTach τρώει κάποιο κόλλημα με τα Vista ή με τον driver του nForce7 και έχει κολλήσει στα 140Mb/sec, που τυχαίνει να μοιάζει με cap του SATA150, αλλά που δεν δικαιολογείται με πολλούς δίσκους και πάνω σε SAS RAID Controller σαν τον Dell PERC5.

Μια δοκιμή σε XP και άλλη μια στην Gigabyte G33M-DS2R με το G33, θα μας λύσει και τις 2 απορίες.

Link to comment
Share on other sites

Εντυπώσεις:

  • Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των SSD δίσκων είναι το μηδαμινό access time. Αν εντυπωσιάστηκες από την αναβάθμιση από έναν δίσκο 7200 στροφών (10ms) σε έναν Raptor 10000 στροφών (6-7ms), μπορείς να υπολογίσεις την αίσθηση που αφήνει το 0.1ms των SSD.
  • Παραμένωντας στο access time: το συναίσθημα που σου αφήνει ο SSD στο desktop είναι απίστευτο. Bootάρισμα σε δευτερόλεπτα, άνοιγμα applications στιγμιαία. Ακόμα και ανοίγωντας μια τεράστια φωτογραφία στο PaintShop Pro, γίνεται τόσο γρήγορα, που αισθάνεσαι ότι το πρόγραμμα ήταν ήδη ανοικτό και minimised!
  • Πάλι access time και αυτή τη φορά και defragmentation. Από τον Μάρτιο που έβαλα Vista, δεν έχω ξανακάνει επανεγκατάσταση λειτουργικού. Όλες οι αλλαγές δίσκων και μητρικών, έγιναν με μεταφορά του λειτουργικού με το Acronis True Image, και αν μπορούσαν τα Vista να μου δείξουν πόσο κατακερματισμένος είναι ο δίσκος μου, θα έβλεπα ουράνια τόξα τώρα :)
    Το μηδενικό access time των Mobi, σβύνουν εντελώς αυτό το πρόβλημα, καθώς ταχύτητα των SSD είναι σταθερή από αρχή μέχρι το τέλος, και δεν επηρρεάζεται από το που ψάχνει ο δίσκος για τα δεδομένα.
  • Όλοι οι SSD δεν είναι ίδιοι. Ένας Transcend 32Gb των 200 ευρώ, με 25Mb/sec read & 10Mb/sec write speed, είναι ό,τι χειρότερο έχω χρησιμοποιήσει. Εγκατάσταση ΧΡ σε περίπου 4 ώρες (έκανα άπειρα reboot στην αρχή, νομίζωντας ότι είχε κολλήσει η εγκατάσταση) μέχρι το κάθε bootάρισμα που διαρκεί περισσότερη ώρα από έναν 80άρη SATA δίσκο 5ετίας, ένας υποδεέστερος SSD μπορεί να σου σπάσει τα νεύρα.
  • Ξεχωριστός hardware RAID controller: το πόσο χρήσιμος είναι, είναι υποκειμενικό. Έχουνε γίνει τεράστιες συζητήσεις στο XSystems, σχετικά με το αν χρειάζεται ένας ακριβός ελεγκτής για χειρισμό επιπέδων RAID που δεν χρησιμοποιούν parity (σαν το RAID0). To συμπέρασμα που έβγαλα εγώ τουλάχιστον είναι ότι για εώς και 2 δίσκους σε RAID0, δεν χρειάζεται. Από κει και πάνω (3+ SSD), και ανάλογα με το chipset, ίσως τον χρειαστείς.
  • Αξίζει τα λεφτά του; Πήρα τον 1ο Mtron Mobi τον περασμένο Ιανουάριο στα €450. Τον τελευταίο τον πήρα πριν από 20 περίπου μέρες στα €420. Μετά από 10 μέρες περίπου, οι τιμές πέσανε σχεδόν 35%. Φυσικά και με χάλασε κάπως, αλλά όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα μέρη ενός Η/Υ, οι τιμές πέφτουν συνέχεια και αν περίμενα την επόμενη πτώση και το επόμενο μοντέλο κλπ θα είμουνα ακόμα με Athlon XP 1700+ :)
    Η αναβάθμιση του αποθηκευτικού συστήματος ενός Η/Υ με κάποιο ποιοτικό SSD σαν τον Mtron Mobi/Pro ή το Memoright GT, σίγουρα δίνει περισσότερες επιδόσεις και σε όλες τις εφαρμογές, σε αντίθεση με την αναβάθμιση που είχα κάνει πηγαίνωντας σε μια 8800GTX, που είδα τα οφέλη μόνο στο 3dΜark και στα 2 παιχνίδια που παίζω.
    Ενώ με τον (τους :D) Mobi, και τα maps των παιχνιδιών φορτώνουν άμεσα, και ο Firefox πετάγεται πριν καλά καλά αφήσω το δάχτυλο από το αριστερό click του ποντικιού, και το κυριώτερο απ'όλα: το λειτουργικό πάει σφαίρα :D
  • Μειονεκτήματα: το RAID0 με τα Mobi στο pc του σπιτιού μου, με βάζει σε έξοδα πάλι, γιατί το να δουλεύω στο laptop μου με τον Hitachi 7200rpm μου φαίνεται πλέον μαρτύριο. Κοινώς, τα πλεονεκτήματα είναι τόσο εμφανή που το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι ότι δεν τους έχω σε όλα μου τα pc :)
  • Τιμή: ο SSD πάντα θα μας φαίνεται ακριβός γιατί τον συγκρίνουμε με τα ίδια μέτρα και σταθμά που συγκρίνουμε τους μηχανικούς σκληρούς της 30ετής τεχνολογίας. Όσο υπάρχουν 750ρηδες που κοστίζουν κάτω από 100 ευρώ, τόσο θα μας φαίνεται ακριβός ο SSD. Αλλά αν το δεις σαν μια αναβάθμιση που θα την καταλάβεις και θα την απολαύσεις σε κάθε click, τότε δεν είναι καθόλου ακριβός.
    Αν πιστεύεις ότι η 9800 GX2 τα αξίζει και με το παραπάνω τα 500 ευρώ της, γιατί σου δίνει 8 fps παραπάνω στο Crysis, αλλά ένας καλός SSD 32Gb των 320 ευρώ για το λειτουργικό και τις εφαρμογές σου είναι ακριβός, γιατί "μπορείς να βρεις Raptor 150άρη με τα μισά λεφτά", τότε κοιτάς σε λάθος review ;)
    Αν όμως καταλαβαίνεις ότι το transfer rate παίζει ρόλο μόνο όταν μεταφέρεις αρχεία από δω κι από κει, κι όχι στην καθημερινή χρήση του συστήματός σου, και ότι το access time είναι υπεύθυνο για το πόσο γρήγορος και ζωηρός είναι ο Η/Υ σου, τότε καλωσήρθες στον κόσμο του 0.1ms :D

Αυτά τα ολίγα, και ό,τι ερωτήσεις έχετε, εδώ είμαστε :look:

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλός μάστορα. :hehe: Ειδικά το section με τις εντυπώσεις είναι όλα τα λεφτά. Αν έχεις καμιά μητρική με τον ich10r ρίξε και κει μια δοκιμή να δούμε πως συμπεριφέρονται και μ΄αυτόν τον controller. Προσωπικά θεωρώ ότι 2 από δαύτους σε raid0 ειναι το απόλυτο. Ας δούμε τι θα μας φέρει και η intel σε λίγο, γιατί υποσχέθηκε νομίζω γρηγορότερους και φθηνότερους. Ξανά μπράβο για τη φάση

Link to comment
Share on other sites

Food for thought:

Εαν καποια στιγμη αυτο το σατανικο πραγμα αντικαταστησει τους μαγνητικους μας δισκους ομως δεν θα κινδυνευουμε ανα πασα στιγμη απο (πολυ αποτομα) ανεβασματα τιμων σε ενα κομματι του οποιου μεχρι στιγμης η τιμη υπολογιζεται ως σταθερη?(ναι ναι,μην βαρατε,ουτε εγω πολυκαταλαβαινω τι εγραψα)Θελω να πω απο την στιγμη που η αποθηκευση μας θα εξαρταται απο τσιπς και οχι μηχανικα μερη οπως σημερα με τους δισκους,οτι εγινε με τις μνημες πχ το φθινοπωρο του 2006 (ξαφνικα 2gb απο 250 ευρω πηγαν στα 350) θα υπαρχει φοβος να γινεται και με τους δισκους μας...

Φυσικα με τετοιες επιδοσεις,μπορω να ζησω και με αυτον τον κινδυνο :p:P:P

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο Chosen.... :clap:

κ. Σκηνοθέτα... δεν βλέπω τα videoz... :p

Ήρθε η ώρα να περάσουμε και εμείς στην SSD εποχή, αλλά ακόμα έχω δει το thread με την ομαδική... :baby:

Chosen αν μπορείς στο 1ο πρώτο ποστ ή ανά τεστ καλύτερα γράψε το setup δίσκων και controller του τεστ...

Ερωτήσεις...:

1. Μέχρι 2 SSD σε raid0 αν κατάλαβα καλά δεν υπάρχει πρόβλημα με τον onboard controller...? Νομίζεις ότι αξίζει για raid0 με 2 δίσκους να πάει κάποιος με ICH7R ή 8R σε εξωτερικό controller...?

2. O εξωτερικός Dell controller interface έχει pci-e, σωστά...?

3. Γιατί θα φύγεις από τον Dell controller για να πας στον Areca 1210...? Σκέφτεσαι setup με πάνω από 2 δίσκους που δεν υποστηρίζει ο Dell ή έχει καλύτερες επιδόσεις o Areca...?

4. Το pagefile είναι πάνω στους SSD...? Αν ναι επειδή πιάνει κάποιο χώρο μπορείς να δοκιμάσεις να το μεταφέρεις σε έναν μαγνητικό δίσκο να μας πεις αν βλέπεις κάποια μείωση στις επιδόσεις...?

5. Πρότεινε κάποιες πατέντες να μπουν αυτοί οι δίσκοι σε ένα ATX case, καθώς είναι λιλιπούτιοι για τα τέρατά μας...

6. Αν μπορείς πριν πας στο πάρτυ βάλε μερικά Loading times από παιχνίδια... :devil:

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ σας :happy:

Chosen αν μπορείς στο 1ο πρώτο ποστ ή ανά τεστ καλύτερα γράψε το setup δίσκων και controller του τεστ...

Το έγραψα, όλες οι μετρήσεις έγιναν με 2x Mtron Mobi 32Gb σε RAID0 στον NForce controller, allocation units & format chunks πάνε ανά screenshot (τρελά reboots λέμε).

Στο τελευταίο post (bonus) είναι 3x Mobi σε RAID0 στον Dell PERC5. Όλα τα υπόλοιπα είναι κοινά.

Ερωτήσεις...:

1. Μέχρι 2 SSD σε raid0 αν κατάλαβα καλά δεν υπάρχει πρόβλημα με τον onboard controller...? Νομίζεις ότι αξίζει για raid0 με 2 δίσκους να πάει κάποιος με ICH7R ή 8R σε εξωτερικό controller...?

2. O εξωτερικός Dell controller interface έχει pci-e, σωστά...?

3. Γιατί θα φύγεις από τον Dell controller για να πας στον Areca 1210...? Σκέφτεσαι setup με πάνω από 2 δίσκους που δεν υποστηρίζει ο Dell ή έχει καλύτερες επιδόσεις o Areca...?

4. Το pagefile είναι πάνω στους SSD...? Αν ναι επειδή πιάνει κάποιο χώρο μπορείς να δοκιμάσεις να το μεταφέρεις σε έναν μαγνητικό δίσκο να μας πεις αν βλέπεις κάποια μείωση στις επιδόσεις...?

5. Πρότεινε κάποιες πατέντες να μπουν αυτοί οι δίσκοι σε ένα ATX case, καθώς είναι λιλιπούτιοι για τα τέρατά μας...

6. Αν μπορείς πριν πας στο πάρτυ βάλε μερικά Loading times από παιχνίδια... :devil:

Απαντήσεις...:

1. Θα σου πω μόλις τους βάλω πάνω στην Gigabyte με το G33 (ICH9R) :)

2. Ναι

3. Γιατί τον δανείστηκα από το lab μας εδώ στη δουλειά. Είναι x-revision (sample για training) και έχει κομμένο firmware. Ένα από τα πράγματα που δεν μπορεί να κάνει λόγω κομμένου firmware είναι να δουλέψει έναν δίσκο μόνο του. Τον δανείστηκα μόνο και μόνο για να δω αν παίζουν PCI-E RAID controllers στην 2η PCI-E x16 της Evga, και εξεπλάγην μόλις ανακάλυψα ότι έχει IOP333 και γενικά σπέρνει σε επιδόσεις. Είχα ήδη παραγγείλει τον Areca όμως και έπρεπε να επιστρέψω τον PERC5...

4. To pagefile το απενεργοποίησα εντελώς λόγω 4Gb RAM, και δεν έχω κανένα πρόβλημα (από Φεβρουάριο)

5. Υπάρχουν κιτάκια με 2 μεταλλικά brackets που μετατρέπουν έναν 2.5άρη σε 3.5άρη, και είναι και τα πιο φτηνά. Παρ'όλα αυτά, ο κρυφός μου πόθος είναι να βρω σε Ευρωπαϊκό μαγαζί αυτό :D

6. Χλωμό για πολλούς λόγους. 1ον δεν έχω τρόπο να μετρήσω το μισό ή ένα δευτερόλεπτο που παίρνει στον SSD να φορτώσει ένα UT2004 map των 80-100 Mb, και 2ον σήμερα έχω εγώ καλεσμένους και είναι σειρά μου να μαγειρέψω :)

Link to comment
Share on other sites

Πετρο συγχαρητηρια...

πολυ ωραια παρουσιαση για ενα πολυ ενδιαφερον ζητημα

hd tune ετρεξες καθολου ή ειχε το ιδιο bug με το hdtach?

αν παντως σκοπευεις να ξανασχοληθεις καθολου με μετρησεις

θα ειχε ενδιαφερον να συμπεριλαμβανες και κανα raid με raptors & velocis στο ιδιο setup

απλα για λογους συγκρισης

Keep up the good work ;)

Link to comment
Share on other sites

Chosen, λίγο offtopic: αξίζει αγορά ssd drive από U.S? Είδα στο newegg ocz, gskill & samsung σε καλές τιμές αλλά δεν ξέρω αν λένε από επιδόσεις...

Οι SSDs από US έχουνε τις ίδιες επιδόσεις με αυτούς από εδώ. Όλοι φτιάχνονται στην Κορέα lol

Το είχα σκεφτεί και γω μιας και η αδερφή μου θα είναι ΝΥ την άλλη βδομάδα, αλλά μου είπανε μετά από την Mtron κατευθείαν ότι όπως και οι κανονικοί δίσκοι το support τους γίνεται ανά region. Που σημαίνει ότι αν τον πάρεις από USA και χαλάσει, θα πρέπει να τον στείλεις πίσω USA με δικά σου έξοδα και θα σου στείλουνε αντικατάσταση σε US address μόνο :(

Κρίμα και η ισοτιμία ως έχει σήμερα με βόλευε πολύ :/

Πετρο συγχαρητηρια...

πολυ ωραια παρουσιαση για ενα πολυ ενδιαφερον ζητημα

hd tune ετρεξες καθολου ή ειχε το ιδιο bug με το hdtach?

αν παντως σκοπευεις να ξανασχοληθεις καθολου με μετρησεις

θα ειχε ενδιαφερον να συμπεριλαμβανες και κανα raid με raptors & velocis στο ιδιο setup

απλα για λογους συγκρισης

Keep up the good work ;)

Raptor έχω 2 (74άρηδες) αλλά Veloci όχι και ούτε σκοπεύω να ξαναδώσω λεφτά για μηχανικό δίσκο :D

Το HD Tune το ξέχασα εντελώς, όπως και το Roadkil's SpeedDisk v2, που είναι εντελώς διαφορετικό. Θα τα συμπεριλάβω και τα δύο στο 2ο μέρος :D

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.