Jump to content



Apple Foxconn και συνθήκες εργασίας στην Κίνα


greekfragma

Recommended Posts

Τουλάχιστον 11 παιδιά ηλικίας 15 ετών εντοπίστηκαν να εργάζονται το περασμένο χρόνο σε τρία εργοστάσια της αμερικανικής εταιρίας, Apple.

Μάλιστα, η ίδια η εταιρία παραδέχτηκε πως υπήρξε το φαινόμενο της παιδικής εργασίας χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των συγκεκριμένων εργοστασίων ή σε ποια περιοχή του κόσμου βρίσκονται αν και είναι γνωστό πως τα περισσότερα προϊόντα της Apple κατασκευάζονται στην Κίνα.

Η αμερικανική εταιρία έχει εργοστάσια και στις Ταϊβάν, Σιγκαπούρη, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Τσεχία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, η εταιρία ισχυρίζεται πως τα ανήλικα είτε δεν εργάζονται πλέον στα εργοστάσιά της είτε έχουν ενηλικιωθεί.

"Και στις τρεις εγκαταστάσεις θα γίνει έρευνα στα στοιχεία των εργαζόμενων ώστε να ξεκαθαριστεί πως ανήλικοι άνθρωποι προσελήφθησαν για εργασία", αναφέρει η ανακοίνωση της Apple.

Πάντως, ήδη η εταιρία έχει επικριθεί επανειλημμένως για κακομεταχείριση των εργατών αλλά και φτωχές συνθήκες εργασίας. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα 62 εργαζόμενοι σε εργοστάσια της Apple και της Nokia δηλητηριάστηκαν από το τοξικό n-hexane που προκαλεί μυική εκφύλιση και θολούρα στην όραση. Για το συγκεκριμένο εργοστάσιο, η Apple δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Ακόμη, το 2009 ένας υπάλληλος σε μονάδα της ταϊβανέζικης Foxconn -βασικού προμηθευτή της Apple- αυτοκτόνησε όταν κατηγορήθηκε πως έκλεψε πρωτότυπο του iPhone. Ο 25χρονος τότε έδωσε τέλος στη ζωή του πηδώντας από τον 12ο όροφο του κτηρίου.

Όπως αναφέρεται στην Telegraph, η Foxconn έχει κατηγορηθεί επίσης και ότι απειλεί τους υπαλλήλους της να εργάζονται σκληρά ενώ η εταιρία δεν έχει σχολιάσει τίποτα από όλα αυτά.

Παράλληλα, σε έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης China Labor Watch αναφέρει την σκληρή αντιμετώπιση των εργαζομένων από την Apple η οποία στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι τα 55 από τα 102 εργοστάσιά της αγνοούν τον κανονισμό της εταιρίας, να μην εργάζεται παραπάνω από 60 ώρες το προσωπικό. Επιπροσθέτως, η ίδια είπε πως σε μια από τις εγκαταστάσεις της παραποιήθηκαν στοιχεία των εργαζόμενων ώστε να μη φανεί η παιδική εργασία.

"Κατά τη διάρκεια της έρευνας, βρήκαμε αρχεία και στοιχεία που έδειχναν υπερβολικές ώρες εργασίας και 7ημερη απασχόληση. Σταματήσαμε όλες τις συμβάσεις με το εργοστάσιο", ανέφερε η Apple.

Εντωμεταξύ, η αμερικανική εταιρία διαπίστωσε πως σε 24 εργοστάσια οι εργάτες δεν πληρώνονταν ούτε με τον χαμηλότερο μισθό της Κίνας, δηλαδή 76 λίρες!

Η εφημερίδα επίσης συμπληρώνει πως παρά τα όσα αποκαλύφθηκαν συνεχίζει να διατηρεί τα εργοστάσια.

Τέλος, 25 ανήλικα παιδιά βρέθηκαν το 2008 να εργάζονται στις εγκαταστάσεις της Apple κατασκεύαζαν iPod και iPhones.

Πηγή

http://www.cosmo.gr/News/Asia/264845.html

Link to comment
Share on other sites

/irony και τι μας νοιάζει εμάς, βγήκε το ipad /irony

Και το - άλλο - αστείο της υπόθεσης, ότι τέτοιες εταιρίες παίρνουν βραβεία "προστασίας περιβάλλοντος", πράσινες ενέργειες κτλ...βέβαια αφού δεν έχουν κανα παιδάκι να τρέχει στο trendmill για να παραγει την "πράσινη" ενέργεια, ευχαριστημένοι πρέπει να είμαστε...

Link to comment
Share on other sites

To irony ειναι οτι σε περιπτωση που δωσεις το macbook σου για επισκευη και εισαι καπνιστης, δεν θα το ελεγξει ο υπαλληλος γιατι η Apple προσεχει τους υπαλληλους μην παθουν τιποτα απο το παθητικο καπνισμα....

Ρε α στα διαλα....

Link to comment
Share on other sites

Ναι ρε παιδιά, οκ, αλλά κάποιοι πλουτίζουν από αυτό.

Δηλαδή οι άλλες οι εταιρίες που κατασκευάζουν στην Κίνα (= όλες πλέον) πληρούν όλες τις προδιαγραφές οι εργαζόμενοι?

Η Κίνα καλώς ή κακώς φτιάχνει τα πάντα γιατί έχει τζάμπα χέρια. Αν είχαμε κι εμείς π.χ. τζάμπα χέρια, ίσως είχαμε κι εδώ ανάπτυξη σε εργοστάσια.

Πιστεύω ότι οι Κινέζοι, πέρα από το άμεσο κέρδος που έχει η άνω κάστα, προσβλέπουν ότι η ανάπτυξη θα είναι τόσο μεγάλη ώστε να επαρκεί για να βελτιώσουν -κάποτε- και τις συνθήκες εργασίας.

Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει ο εργαζόμενος να είναι πολύτιμος και όχι χέρι. Από τη στιγμή που είναι ένα απλό χέρι, τον απολύεις και παίρνεις άλλα χέρια.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν έχεις να φας, δουλεύεις και από τα 15. Και στην Ελλάδα τις προηγούμενες γενιές, αρκετοί δούλευαν από μικροί. Δεν το θεωρώ απαραίτητα κακό, εκτός αν η χώρα έχει ανάπτυξη και πολιτικό σύστημα που όντως μπορεί να προσφέρει καλύτερες συνθήκες στους κατοίκους της.

Link to comment
Share on other sites

Για μένα το θέμα δεν είναι ότι στην Κίνα υπάρχει το φαινόμενο της παιδικής εργασίας. Ούτε ότι δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Αυτά είναι γνωστά, και δυστυχώς δε μπορεί να γίνει αλλιώς.

Για μένα το πρόβλημα είναι η υποκρισία. Εταιρίες με μεγάλο prestige, παίρνουν βραβεία και κουραφέξαλα, κάνουν "μεγάλο" φιλανθρωπικό έργο με το ένα χέρι, και με το άλλο χέρι εκμεταλεύονται τις ίδιες περιστάσεις τις οποίες "το φιλανθρωπικό" τους έργο προσπαθεί να βοηθήσει. Θες να βοηθήσεις την κατάσταση; Αντί να κάνεις έρανους/συμβολές σε ιδρύματα, βελτίωσε την κατάσταση στα δικα σου εργοστάσια πρώτα.

My .3c (ακρίβηνε το ρεύμα)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

συγνωμη για να καταλαβω...ποιος ειπε οτι υπαρχει εταιρια που ειναι καλη?αφου το πρωτο μελημα μιας εταιριας ειναι να εχει κερδη!ολα τα αλλα ερχονται δευτερα και τριτα και εικοστα...περιεργως μ αυτη την αποψη συμφωνει και το αφεντικο μου...και εχει εταιρεια με 4 εκατομυρια τζιρο το χρονο....:hmm:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Απορώ πως αυτή η Apple παρ'ολες τις μ@#$%^ες που κανει κατεφερνει και ειναι πλεον απο τις πρωτες εταιριες πληροφορικης παγκοσμιως... Α ρε καταραμμενο μαρκετιν... Εσύ και τα θυματά σου....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.