Jump to content



Ledakia....


GoriLLakoS

Recommended Posts

Λοιπον,θελω να κανω ενα mod με led αλλα ειναι περιπου καμια 20αρια κ δεν ξερω πως να τα συνδεσω μεταξυ τους(1ον),κ (2ον) πως να τους δωσω ρευμα....any ideas???ολες οι βοηθειες δεκτες.....

Link to comment
Share on other sites

Πρεπει να μας πεις τι ακριβως θες να κανεις???

Tα κοκκινα led εχουν πτωση τασης περιπου 1.5 V και για να δουλεψουν θελουν 20-25 mA.

Απο κει και περα εξαρταται απο το πως θα τα συνδεσεις(παραλληλα ή σειρα).

Link to comment
Share on other sites

Η πιο νορμαλ συνδεση ειναι η παραλληλη .Ενω ταυτοχρονα θα πρεπει να βαλεις και απο μια αντισταση σε 1 απο τα 2 ακρα τους ωστε να αντεξουν την εκαστοτε ταση , ειτε 5 ειτε 12 ειναι αυτη.

Link to comment
Share on other sites

Ειμαι 16 χρονων κ ετσι οπως τα εξηγω μπορει να μην καταλαβαινεται....οπως ειναι τα λεντ δεν εχουν δυο (πως να το πω??)σιδερακια...ενα θετικο κ ενα αρνητικο.ετσι δεν ειναι???εγω θελω να συνδεσω ολους τους θετικους ακροδεκτες μεταξυ τουσ κ μετα ολους τους αρνητικους μεταξυ τους...δεν θα γινει σωστη συνδεση ετσι?????μετα απο πιο καλλωδιο απο το τροφοδοτικο θα παρω ρευμα????συνδεσα ενα λεντ μονο(πριν απο λιγο)για δοκιμη κ καηκε μετα απο λιγο....το θεμα δεν ειναι οτι καηκε αλλα οτι καταφερα καπως να τα συνδεσω.....ακουστε τι εκανα....εκοψα απο ενα παλιο PSU ενα molex.το εβαλα απο την μια πλευρα σε μολεξ του τροφοδοτικου κ απο την αλλη το εκλεισα με ενα αλλο μολεξ για να κανει κυκλωμα.απο το μολεξ το κομμενο,εκει που ειχε την γειωση(μεσαιο μαυρο αν δεν κανω λαθος) κ το διπλα καλλωδιο το κοκκινο,υπηρχαν αλλα δυο καλλωδια μικροτερου παχους(κ αυτα ηταν ενα κοκκινο κ ενα μαυρο αντιστοιχα)...εκει εβαλα το λεντ.........εκανα καμια μ@λ@κι@???

Link to comment
Share on other sites

Ένταξη μπορείς να το πεις κι εστί

Πρώτον πρέπει να ξέρεις σε ποια τάση λειτουργούν τα LED σου

Εγώ πάντως τα περισσότερα που έχω δει δούλευαν στα 3V

Εγώ πάντως σου συνιστώ για να αποφύγεις την προσθήκη αντίστασης να βάλεις τα LED σειρά

Αν τα LED σου είναι 3V τότε μπορείς να τα ανά συνδέσεις 4 στη σειρά για να έχεις μια συνολική τάση λειτουργίας 12V για την συστοιχία και μετά να συνδέσεις τις 4δες σε παράλληλη σύνδεση.

Νομίζω ότι στην 3γυμνασιου η ύλη της φυσικής περιελάμβανε την σύνδεση αντιστάσεων, επίσης και στην ύλη 2 λυκείου αναφέρετε σε αυτά ποιο αναλυτικά

Οπότε πιστεύω να καταλαβαίνεις τι εννοώ όταν μιλάω για παράλληλη σύνδεση και σύνδεση σε σειρά

Link to comment
Share on other sites

Διαίρεσε τη τάση τροφοδοσίας με την τάση που χρειάζεται το κάθε LED για να λειτουργήσει.

υπενθυμίζω ότι κίτρινο-μαύρο σου δίνουν 12V

κόκκινο-μαύρο σου δίνουν 5V

κίτρινο-κόκκινο σου δίνουν7V

ΠΧ αν το κάθε LED θέλει 1,5V και θέλεις να τα τροφοδοτήσεις από την 12αρα τοτε 12/1,5 = 8 αυτό σημαίνει ότι μπορείς να συνδέσεις 8 LED στη σειρά δηλαδή (+- +- +- +- +- +- +-+- )

Αν θες περισσότερα τότε σύνδεσε όσες 8 δες θες παράλληλα (+++++ ------)

Αυτή η μέθοδος είναι δοκιμασμένη και εφαρμοσμένη από εμένα.. και είναι πολύ απλούστερη από το να βρεις την κατάλληλη αντίσταση. Και μιλάω για συγκεκριμένα Ω

Αν ακολουθήσεις την μέθοδο της αντίστασης

Θα πρέπει ξέρεις ακριβώς πόσα ακριβώς mA καταναλώνουν τα LED σου γα να υπολογίσεις πόσα Ω πρέπει να είναι η αντίσταση σου για να επιτυχείς την επιθυμητή πτώση τάσης γι αυτή τη περίπτωση, o τύπος που χρειάζεσαι είναι ο R=V/I, περισσότερες πληροφορίες στο βιβλίο της 3ηςγυμνασιου ή καλύτερα της 2λυκειου αν γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

Υπαρχει ενα περιεργο Molex πλακουδερο με ενα κοκκινο 2 πορτοκαλι και 3 μαυρα καλωδια. Αν συνδεσεις ενα στο πορτοκαλι που ειναι η 3.3V και ενα στο μαυρο που ειναι η γειωση θα παρεις 3,3V. Χρειαζεται να βαλεις και μια αντισταση πριν αν θες να σου δωσει ακριβως 3V. Ρωτα και τον chroma ειναι ειδικος στα ledakia. :bigsmile:

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από Βασιλης

Τα λεντ ειναι στα 3V!!!οκ κ το θεμα της συνδεσης τους!!!αυτο που δεν ξερω ειναι το πως θα τα συνδεσω στο τροφοδοτικο.....με τι-ποιον τροπο εννοω...:unsure: :unsure:

Αν μιλάς για την σύνδεση στο μολεξ δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να σε πονοκεφαλιάζει όσο κι αν φαίνεται τσαπατσούλικο :D μπορείς να σφηνώσεις δυο καλώδια γυμνά στην άκρη τους μες τους ακροδέκτες του μολεξ.

Πάντα όμως προσεκτικά για να μη περισσεύει γυμνό καλώδιο από το μολεξ για λόγους ασφάλειας του υπολογιστή σου.

Φυσικά βρες κάποιο τρόπο να δεσμεύσεις τα καλώδια έτσι ώστε να μη βγαίνουν με ένα φύσημα

Πο πο μανία με τις αντιστάσεις:TD:

Link to comment
Share on other sites

Όταν λες αντίσταση τι εννοείς?

Έχεις βρει εσύ ένα συγκεκριμένο τύπο ως μπούσουλα και τον χρησιμοποιείς για ασφάλεια?

Ή κάθε φορά υπολογίζεις την αντίσταση για την συγκεκριμένοι κατασκευή που θες?

Δηλαδή ακόμα κι αν είχαμε ένα LED 12V και το συνδέαμε στον 12αρα, θα του βάζαμε και μια αντίσταση για ασφάλεια?

Link to comment
Share on other sites

Από την τάση και τα χαρακτηριστικά εξαρτάτε το πόσο ρεύμα θα περάσει από τι LED σαφώς δε το ξεχνάμε αυτό.

Έχεις δίκιο kallileo.

Όσο για την αντίσταση 10Ω OK δε θα φέρει και τόσο μεγάλη πτώση τάσης για την ακρίβεια ελάχιστη αν την υπολογίσουμε βάση των ελάχιστων mA που περνάνε από τα LEDs.

Φυσικά μια τέτοια αντίσταση δεν αρκεί ούτε για να συνδέσουμε ένα LED των 3V, στη 5αρα.

Για ψυχολογικούς λόγους όμως δεν θα ήταν άσχημο να την προσθέσουμε σε ένα μία είδη λειτουργική διάταξη.

Link to comment
Share on other sites

Και λιγο επαναληψη της φυσικης....

Ισχυει R=V/I , Ι τα μιλιαμπερ που θελει το led , και V η ταση.Κανεις τη διαιρεση και βλεπεις ποσο πρεπει να ειναι τα Ohm (προσοχη αν διαιρεσης με μιλιαμπερ , το αποτελεσμα θα ειναι KOhm).Μετρας με το πολυμετρο την εσωτερικη αντισταση του led(προσοχη στην πολικοτητα , αν δειχνει το ωμομετρο 1 , αντιστρεφεις τους ακροδεκτες) και τελος αφαιρεις απο το R που βρηκες την αντισταση του led , το αποτελεσμα ειναι η αντισταση που πρεπει να βαλεις εν σειρα.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.